فهرست مطالب

برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای - پیاپی 10 (پاییز 1398)

نشریه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای
پیاپی 10 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا لطیفی، اسماعیل پیری*، یادگار محمدی، شهرام پارسا صفحات 1-29

    شهرها به دلیل ماهیت پیچیده و افزایش روزافزون رشد جمعیت شهرنشینی و همچنین عواملی نظیر ؛ توزیع نامناسب ارایه خدمات در ابعاد مختلف شهری ، قیمت زمین ، عادلانه نبودن درآمدها بین اقشار مختلف مردم ، عدم دسترسی متعادل به امکانات و خدمات و همچنین فضاهای مختلف شهری بین ساکنان نواحی مختلف سبب شده که شهرها یکی از جلوه های نمایان بروز نابرابری محسوب شوند.هدف از این پژوهش بررسی و مقایسه نابرابری فضایی-اجتماعی در بین محله های دارسیران و بهاران شهر مریوان بر اساس شاخص های پایگاه اقتصادی-اجتماعی و دسترسی به کاربری خدمات شهری است.پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی می باشد که با استفاده از ابزار پرسشنامه جهت سنجش سوالات متغیر مستقل و وابسته به جمع آوری اطلاعات به صورت اسنادی - میدانی پرداخته شده است، همچنین برای تحلیل داده های پرسشنامه از نرم افزار Spss استفاده شده است.نتایج پژوهش با توجه به آزمون mann - whitney u test و سطح اطمینان 95 % ، تفاوت معناداری بین پایگاه اقتصادی اجتماعی ساکنین محله های بهاران و دارسیران در دسترسی به کاربری خدمات شهری وجود دارد.

    کلیدواژگان: پایگاه اقتصادی - اجتماعی، نابرابری فضایی - اجتماعی، کاربری خدمات شهری، شهر مریوان
  • مهران علی الحسابی*، سید عبدالهادی دانشپور، مصطفی حسینی کومله صفحات 31-72

    شیوه انتخاب موضوع پژوهش دکتری تخصصی به ویژه در علوم انسانی و دانشهای میان رشته ای نظیر معماری، برنامه ریزی و طراحی شهری همواره دغدغه پژوهشگران بوده است. باوجود منابع پراکنده روش-شناختی، سرگردانی در طرح مساله پژوهش به چشم می خورد و انتخاب موضوع عمدتا با نگاه ترجمه ای به پیشینه علمی متعلق به بسترهای سرزمینی دیگر صورت می پذیرد. درنتیجه دیالکتیک عام و خاص پژوهش (آموختن علم به مفهوم جهانشمول و قرار دادن آن در ظرف محلی) و رعایت اصالت بومی در طرح موضوعات پژوهشی مورد کم توجهی قرار گرفته و اتخاذ مبنای روش شناختی که بتواند ضمن تضمین دیالکتیک عام و خاص، به شکل گیری پژوهشی بوم-خاست منجر شود، مغفول می ماند. پژوهش حاضر با هدف تبیین فرآیند تدقیق عنوان پژوهش دکتری با رویکرد مساله-محور و با احترام به اصالت سرزمینی پژوهش انجام گردیده است. بدین منظور در این نوشتار، ضمن بررسی ماهیت پژوهش دکتری و مطالعه انواع پژوهش، به دیالکتیک عام و خاص پژوهش و ضرورت انجام پژوهش مساله-محور و همچنین فرآیند شناسایی مساله واجد ارزش پژوهشی پرداخته شده است. سرانجام، یک چارچوب روش شناختی پنج مرحله-ای در انتخاب مساله و تدقیق عنوان پژوهش دکتری پیشنهاد گردیده و مدل روش شناختی پیشنهادی، در انتخاب موضوع پژوهش دکتری شهرسازی پیرامون "خاطره جمعی" به کار گرفته شده است.

    کلیدواژگان: دکتری تخصصی، پژوهش مساله-محور، پژوهش بوم-خاست، دیالکتیک عام و خاص پژوهش، تدقیق عنوان پژوهش
  • کسری آشوری، کیومرث ایراندوست*، میلاد دوستوندی صفحات 73-113

    پدیده فقر پس از دوران صنعتی شدن به تدریج با چرخش فضایی و در چارچوب گذار از پدیده ای روستایی و صنعتی به پدیده ای شهری جایگزین شده و با رسیدن به گام دوم انباشت سرمایه در شهرها، چهره ای نو به خود گرفته که همواره رو به بازتولید بوده است . چندین دهه است که برای نمود کالبدی این مسئله مندی نام های گوناگونی ازجمله سکونتگاه های فقیرنشین شهری، سکونتگاه های غیررسمی، حاشیه نشینی، زاغه نشینی، بافت های مسئله دار و ازاین دست موارد به کار می رود. در این گذار در سطح جهانی در دوره های گوناگون دیدگاه های ناهمسانی برای برخورد با این پدیده اتخاذشده است که هریک آغاز گفتمانی غالب بر این مسئله مندی بوده است. هریک از این گفتمان ها بر پایه خواسته ها و الزامات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جامعه و نیز کاستی هایی که گفتمان حاکم به آن دچار شده اند، نظام معنایی خود را بازساخته و آن را به عنوان نظامی کارآمد و توانمند در برون رفت از چالش های جامعه ارایه می دهد. در این راستا در سطح جهانی از هنگام چیرگی سرمایه داری تاکنون در گفتمان توسعه، گفتمان فرهنگ فقر و آسیب شناختی دیدگاه ها و روش های گوناگونی برای برخورد با فقر و سکونتگاه های خودانگیخته ی شهری اتخاذشده است. این گفتمان ها به صورت مستقیم بر شرایط ملی و گفتمان رایج دوره در ایران اثر داشته است. به همین ترتیب گفتمان رایج و سیاست های و رویکردهای برآمده از آن در هر دوره به صورت مستقیم بر شرایط محلی تاثیرگذار بوده است. در این راستا در این پژوهش از روش تحلیل انتقادی گفتمان در سطح متن و کنش های گفتمانی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: گفتمان انتقادی، سرمایه داری، فقر شهری، سکونتگاه خودانگیخته شهری، فروکاست گرایی
  • حمید پورحسین روشن*، محمدرضا پورجعفر، صدیقه علی اکبری صفحات 115-145

    تغییرات کالبدی بوجود آمده پس از طرح توسعه حرم خواهر امام رضا(ع) در رشت به تغییر نوعیت وتواتراستفاده کنندگان ازفضا وکاهش استفاده بانوان ازفضا انجامیده است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی دلایل تغییر و کاهش عدالت جنسیتی در استفاده از فضای پیرامون مجموعه خواهر امام رضا (ع) پس از اجرای طرح توسعه جدید است. روش شناسی پژوهش، انتقادی است ، جهت اجرای عملیات تحقیق از روش مردم نگاری انتقادی بهره گرفته شده است و داده های تحقیق در این مطالعه با استفاده از روش-های مشاهده مشارکتی و تکنیک مصاحبه عمیق گردآوری شده اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و ارایه نظریه نهایی با توجه به رویکرد انتقادی پژوهش از روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف استفاده شد. بر اساس روش نمونه گیری هدفمند (روش گلوله برفی)و نیز تکنیک اشباع نظری، بیست و پنج نفر از بانوان 20 تا 40 سال محله ساغریسازان و مطهری رشت در این مطالعه شرکت کردند و ادراک و توصیفهای آنها نسبت به فضای شهری مجموعه خواهر امام شهر رشت مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با استفاده از روش" تحلیل گفتمان انتقادی" تحلیل داده ها درسه سطح توصیف (آشکارسازی گزاره ها و محتوای ظاهری)، تفسیر(تعامل بین مصاحبه و بافت)و تبیین(تاثیر دو سویه ساختارها وگفتمان) صورت گرفت؛ نتایج و یافته های پژوهش نشان دادکه در طراحی فضای شهری مذکور دیدگاه ها و نیازهای تمامی استفاده کنندگان از فضا دیده نشده و به دلیل وجود اعمال قدرتهای تک بعدی مردانه در باز طراحی فضا ، موجبات کاهش حضور بانوان و متعاقبا عدالت جنسیتی را در بر داشته است.

    کلیدواژگان: عدالت جنسیتی، فضای شهری، مردم نگاری انتقادی، تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف، طرح توسعه حرم خواهر امام رضا (ع)
  • سینا منصوری* صفحات 147-173

    هویت شهری منطقه ی یک تهران در گذر زمان دچار تحولات بسیاری شده است. پژوهش حاضر با مد نظر قرار دادن تصاویر ذهنی مردمی و بررسی نقشه های سیستم اطلاعات جغرافیایی شهری به دنبال یافتن معانی ذهنی از مردم منطقه ی یک تهران می باشد که با تکیه بر این تصاویر و تجزیه وتحلیل آنها، بتواند الگوهایی (پارامترهایی) زنده به جهت ارایه ی یک مدل مفهومی تبیین نماید. هدف اصلی این پژوهش یافتن پارامترهایی در راستای تقویت هویت فضای شهری مبتنی بر تیوری زبان الگو می باشد روش تحقیق پیمایشی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات با استفاده از روش نقشه شناختی، این الگوها متناسب با روش گفته شده توسط کریستوفر الکساندر برای منطقه ی یک به دست می آید. الگوهای 14 گانه تحت قالب سلسله مراتبی از کلان به خرد تقسیم بندی شده است و یافته های به دست آمده نشان می دهد که تصویر ذهنی مردمی بر پایه سه اصل اساسی دلالت های ذهنی، سطح هویت محیطی و سطح عملکردی استوار است که هریک زیر مجموعه های خرد خود را دارا می باشند.

    کلیدواژگان: هویت، زبان الگو، فرهنگ، منطقه ی یک تهران
  • واراز مرادی مسیحی*، بهزاد عراقی کزاز صفحات 175-202

    کشورهای در حال توسعه همواره با نوعی توسعه ناموزون همراه بوده اند. در واقع مجموعه ای از عوامل تاثیرگذار در این کشورها باعث شده که فارغ از هرگونه برنامه ریزی و برنامه پذیری عمل کنند. در این پژوهش، کلانشهر کرج با تجربه انواع طرح های توسعه شهری به عنوان نمونه موردی انتخاب گردید تا با کاربست مفهوم پایداری در محتوای طرح های توسعه شهری که هدف این پژوهش به شمار می رود، زمینه تدوین الگوی توسعه پایدار در آن فراهم گردد. در این پژوهش توصیفی تحلیلی با تکنیک تحلیل سیستماتیک، لیستی از شاخص های پایداری از منابع معتبر(بانک جهانی، کمیسیون توسعه پایدار سازمان ملل متحد(UNCSD)، سازمان همکاری اقتصادی وتوسعه(OECD) و...) احصاء گردید. سپس با بهره گیری از روش-شناسی "کتاب سبز"(بخشی از برنامه استراتژیک و تحقیقاتی دفتر تحقیق وتوسعهORD3)) در ایالات متحده) و توجه به قانون تغییرنام وزارت آبادانی ومسکن(1353)، طبقه بندی و بومی سازی شاخص های ارزیابی و مدیریت پایداری طرح های توسعه صورت گرفت. در ادامه نتایج حاصل از ارزیابی با تکنیک AHP ، تحلیل گفتمان و دلفی دو مرحله ای نشان می دهد؛ میزان کاربست شاخص های توسعه پایدار در مرحله شناخت طرح های توسعه شهری در سطح نسبتا مطلوبی قرار دارد ولیکن در خروجی طرح، ارتباط مابین شاخص ها در شناخت وضع موجود و ارایه طرح رها گردیده است. لذا ضروری است که در فرایند تهیه و محتوای طرح های توسعه شهری به عنوان یکی از ابزارهای دستیابی به توسعه، بازنگری اساسی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: پایداری، طرح توسعه شهری، تحلیل گفتمان انتقادی، کلانشهر کرج
|
  • Gholamreza Latifi, Esmail Piri *, Yadegar Mohammadi, Shahram Parsa Pages 1-29

    Cities for the reason of complex nature and increasing growth of urban population and also factors such as inappropriate distribution of representing services in different urban aspects, the price of land, unequal incomes among different groups of people, lack of equal access to facilities and services, and also different urban spaces among residents of different areas have made the cities to reflect a picture of inequality. The thrust of this research is to investigate and compare spatial-social inequality between two areas, Darsyran and Baharan, in Marivan on the basis of the indexes of economic-social status and access to land use of urban services. The present study is an applied research which employs a questionnaire to collect data to analyze the independent and dependent variable questions. The researcher has used SPSS to analyze the data. According to the test results Mann - Whitney u test and confidence level 95% , difference between socio-economic status baharan residents and urban land use services are available to the residents Darsyran.

    Keywords: spatial – social inequality, social – economic status, land use of urban services, marivan city
  • Mehran Alalhesabi *, Seyed Abdolhadi Daneshpour, Mostafa Hosseini Koumleh Pages 31-72

    The method of choosing the PhD research topic in Iranian interdisciplinary sciences has always been one of the concerns of researchers. Today, the research problems have been resulted from a confusing choice and the topic choice is made mainly by a translational look at the scholarly literature of the other contexts. So, the dialectic of the universal and the particular of research (acquiring global knowledge and then localizing it) have been neglected and the adoption of a methodological basis that can confirm indigenous originality of the research, is overlooked. This study aims at explaining the process of exploring the PhD research topic in Iranian context by adopting a problem-based approach. A five-step methodological framework in defining the PhD research title has been proposed and the proposed model has been used in the case of selecting the topic of Urban Planning PhD research around the general topic of "collective memory". According to the process presented in the paper, research title formulation should pass through the five stages including "Finding the research-worthy problems based on the four-step process (look, read, synthesize and seek feedback)", "Introducing the problems and outlining the concise proposals concerning them", "Evaluating and choosing 2/3 subjects meeting the quadruple criteria (clarity of research questions, research originality and importance, contribution to the knowledge, have a sense of belonging to the subject)", "Seeking key questions by the “method of making conceptual linkage between questions/ concepts”" and "Finally choosing the subject and formulating the research title after an integral synthesis".

    Keywords: Ph.D, problem-based research, indigenous research, research topic choosing, universal, particular dialectics
  • Kasra Ashouri, Kiomars Irandoost *, Milad Dostvandi Pages 73-113

    The phenomenon of poverty, especially after industrialization, has gradually become a phenomenon with a spatial rotation and in the form of transition from rural and industrial phenomena to urban phenomena, and with the entry of the second stage of capital accumulation in cities, it is always reproducing poverty. For decades, the physical manifestation of this problem has been used under various headings, including urban slums, informal settlements, slums and so on. In this transition, different perspectives have been adopted at different levels in the world to deal with this phenomenon, and each of them has been the beginning of a dominant discourse on this issue. Each of these discourses, according to the political, economic and social demands and requirements of society, as well as the shortcomings of the ruling discourse, reconstructs its semantic system and presents it as an efficient and capable system in overcoming the problems of society. In this regard, at the global level, since the domination of capitalism until now, in the discourse of development, the discourse of culture of poverty and pathology, different views and methods have been adopted to deal with poverty and spontaneous urban settlements. These discourses have a direct impact on the national situation and have had an impact on the discourse in Iran in each period. In addition, the policies adopted in each period have had a direct impact on local conditions. In this research, the method of critical discourse analysis at the level of text and discourse practices has been used.

    Keywords: Critical Discourse, Capitalism, Urban Poverty, Urban Spontaneous Settlement, Reductionism
  • Hamid Pour Hossein Roshan *, Mohammadreza Pourjafar, Seddighe Aliakbari Pages 115-145

    the physical changes that have taken place after the development of the shrine of Imam Reza's sister in Rasht have led to changes in the types of users and reducing the use of space by women. The main purpose of this study was to detect the reasons for the change and the reduction of gender equality in the space of Sister of Imam Reza in the city of Rasht and changes in that space after the implementation of new development plan. The Methodology of this study is critical - quality . In order to reach a proper understanding and explanation, Fairclough's critical discourse analysis approach was used to analyze the data and provide the ultimate theory. Based on qualitative- targeted sampling and theoretical saturation criterion, twenty-five women 20 to 40 years from Saghrysazan and Motahari Rasht district participated in this study and was studied and analyzed their perception of the urban space of Sister of Imam Rasht. Using "critical discourse analysis" and analyze the findings, which consists of three levels of description (disclosure statements and the content appearing), interpretation (interaction between the interviewer and texture) and determination (of two strains structures and discourse) can be linked to the analysis of the interviews (bed space) and background (macro structures) and provided the possibility of more radical explanations for researchers .The results of the study were obtained, insist on consideration of Iran's patriarchal structures in the designing of urban spaces.

    Keywords: Gender Justice, Urban Space, Critical Ethnography, Critical Discourse Analysis, Imam Reza Sister's Shrine Development Plan
  • Sina Mansouri * Pages 147-173

    The urban identity of Tehran's District One has undergone many changes over time. The present study seeks to find the mental meanings of the people of District One of Tehran by considering the mental images of the people and examining the maps of the urban geographic information system. Explain the presentation of a conceptual model. The main purpose of this study is to find parameters in order to strengthen the identity of urban space based on pattern language theory. The research method is survey Data collection using cognitive mapping method, these patterns are obtained in accordance with the method mentioned by Christopher Alexander for region one. . The present study seeks to find the subjective meanings of the people of a Tehran area by considering the popular mental images and maps of the urban GIS system so that by relying on these images and analyzing them, they can provide living patterns (parameters) for This area is not explained. The main purpose of this research is to find parameters to enhance the meaning of urban space based on Pattern language theory which is done by field surveys and indications obtained in data collection and use of cognitive mapping method. Obtained by Christopher Alexander for Area One. The 14 models are specific to Region 1 and can be applied to other urban areas in Iran through the method used in this study.

    Keywords: Identity, Pattern Language, Culture, District One of Tehran
  • Varaz Moradi Masihi *, Behzad Araghi Kazaz Pages 175-202

    Developing countries have always been associated with a kind of uneven development. In fact, a set of influential factors in these countries have made them act independently of any planning and scheduling. In this study, the metropolis of Karaj with the experience of various urban development projects was selected as a case study to localize the content sustainability assessment of urban development projects that is the purpose of this study. Develop a local model of sustainable development in it. In this descriptive-analytical study with systematic analysis technique, a list of sustainability indicators from reliable sources (World Bank, United Nations Commission on Sustainable Development . Organization for Economic Co-operation and Development. Counted. Then, using the methodology of "Green Book" (part of the strategic and research program of the Office of Research and Development ORD3) in the United States) and paying attention to the law of renaming the Ministry of Housing (1353), classification and local ‌ Establishment of evaluation indicators and sustainability management of development projects. The results of the evaluation with AHP and Delphi technique show two stages; The rate of application of sustainable development indicators in the stage of recognizing urban development plans is at a relatively desirable level, but in the output of the plan, the relationship between the indicators in recognizing the current situation and presenting the plan is left. Therefore, it is necessary to make a fundamental review in the process of preparation and content of urban development plans as one of the tools to achieve development.

    Keywords: sustainability, Urban Development Plan, Critical Discourse Analysis, Karaj Metropolis