فهرست مطالب

فلسفه و کودک - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1399)

نشریه فلسفه و کودک
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره حسینی خامنه ای* صفحات 11-12
  • زهرا ستارپناهی*، زینب برخورداری صفحات 13-22

    ادبیات داستانی در میان انواع ادبی از جایگاهی ویژه برخوردار است و در میان انواع ادبیات داستانی ادبیات کودک بدلیل نقش آن در رشد و پرورش پایه های تفکر، اهمیتی بسیار دارد. شیخ اشراق، در مقام فیلسوف بزرگ ایرانی و مسلمان که پایه‌گذار مکتب فلسفی اشراق است، برای بیان اندیشه های فلسفی و عرفانی خود از ادبیات داستانی بهره گرفته است. ساده سازی و تبدیل این مفاهیم متناسب با بیان کودکان، راهی برای ورود و آشنایی با اندیشه های ناب این فیلسوف است. داشتن مفاهیم فلسفی قابل بحث و مفهوم برای کودکان، قابلیت چالش و گفتگوی جمعی، داشتن محتوای برانگیزاننده و داشتن شخصیتهایی مشابه کودکان که در تجربه زیسته کودک بتوانند شریک شوند، از ویژگیهای داستانهای مناسب برای طرح در «فلسفه و کودک» است. نشر ثالث در سال 20192018 و به سفارش سازمان یونسکو در ایران، شش جلد مجموعه داستانی با نام ناکجاآباد و با الهام از اندیشه های سهروردی منتشر کرده است. در پژوهش حاضر بصورت مورد کاوی، این -مجموعه داستانها، از جهت بکارگیری مفاهیم فلسفی در آنها بررسی شده است. چیستی مفاهیم فلسفی موجود در این داستانها و همچنین تحلیل مولفه های کارآمدی داستانهای فکری در این مجموعه، نشان میدهد که این داستانها برای مباحث فلسفی در حلقه های کندوکاو فکری قابل استفاده هستند.

    کلیدواژگان: ادبیات داستانی کودک، شیخ اشراق، قصه های ناکجاآباد، مفاهیم فلسفی
  • شیرین محمدی پناه * صفحات 23-32

    خانواده، محیط طبیعی کودک محسوب میشود و در رشد وی بسیار تاثیرگذار است اما ساختار درونی‌ خانواده‌ها با توجه به شرایط اقلیمی، آداب و رسوم، فرهنگ و محیط اجتماعی با یکدیگر بسیار متفاوتند و این درحالی است که بروز پدیده‌های گوناگون ‌ از جمله شیوع بیماری کرونا‌ بدلیل تغییرات ایجاد شده در سبک زندگی عموم مردم، نقش تربیتی خانواده‌ها در مواجهه با چگونگی و نوع برخورد با کودکان را پررنگتر ساخته و پیامدهای روانشناختی و فیزیولوژیکی متفاوتی را بدنبال داشته است. طبق بررسیهای انجام شده بیماری کوید 19 تاثیراتی فراتر از امر پزشکی، بهداشتی و حتی اقتصادی برجا گذاشته و زندگی روزمره مردم و روابط خانوادگی‌ اجتماعی و فعالیتهای عمومی، روحی، عاطفی، تربیتی و مذهبی آنان را تحت تاثیر قرار داده است، بهمین دلیل هدف نوشتار حاضر تبیین چرایی ضرورت توجه به نقش تربیتی خانواده‌ها و تاثیر آن بر درک مفاهیم کاربردی در ایام کرونا و یادگیری متفاوت کودکان در این دوران است. نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی تحلیلی است که با مطالعه منابع کتابخانه‌یی و تمرکز بر ادبیات نظری پژوهشی، به بررسی نقش تربیتی خانواده در دوران بحران (کرونا) پرداخته است.

    کلیدواژگان: خانواده، کودک، تربیت، بحران، کوید 19
  • عبدالغفور جامی رودی*، توفیق جامی رودی، توحید جامی رودی صفحات 33-42

    آموزش غیرحضوری یا مکاتبه‌یی از جمله روش های آموزشی است که در شرایط بحرانی‌یی که امکان حضور دانش‌آموزان و دانشجویان در مراکز آموزشی مهیا نیست، معلمان و اساتید را ملزم ساخته تا با تشکیل گروه‌های مختلف مجازی با فراگیران خود در ارتباط باشند و به تدریس و بررسی دروس بپردازند. از جمله مزایای آموزش مجازی در راستای مناسبات انسانی، میتوان به این موارد اشاره کرد: افزایش خودکنترلی دانش‌آموزان، محدود نبودن دانش‌آموزان به زمان، افزایش مسئولیت‌پذیری در دانش‌آموزان، کارآمدی و سرعت بالای تدریس. اما برغم مزایای بسیار آموزش مجازی، مشکلات و معایب فراوانی نیز ‌بویژه در دوران کرونا و پساکرونا در آموزش مجازی مشاهده میشود که اعتیاد اینترنتی دانش‌آموزان، عدم اطمینان از یادگیری مطالب، عدم نظارت بر انجام تکالیف و راستی‌آزمایی، عدم دسترسی به اینترنت در زمان خاص یا در برخی مناطق، از جمله آنهاست. برای بهبود بخشیدن به آموزش مجازی میتوان ورود جدیتر صدا و سیما به بخش آموزش مجازی، معرفی سامانه‌های معتبر آموزشی، تهیه سوالات امتحانی استاندارد، تقویت و پرورش سواد اطلاعاتی خانواده‌ها و کنترل کودکان را در دستور کار قرار داد. این پژوهش با هدف ‌شناسایی مشکلات آموزش در فضای مجازی و چاره‌اندیشی برای رفع بحران موجود، بویژه در ایران و بخصوص در مناطق محروم، با تلفیقی از روش کتابخانه‌یی و میدانی انجام گرفته‌ است و پژوهندگان کوشیده‌اند بعد از بیان معایب و مزایای آموزش مجازی، راهکارهایی در راستای افزایش کیفیت آموزش مجازی و مناسبات انسانی در شرایط کنونی به خوانندگان ارایه دهند.

    کلیدواژگان: آموزش، فضای مجازی، دانش آموزان، معلمان
  • محمدجواد عبداللهی* صفحات 43-50

    پدیده کودک‌آزاری در تمام کشورها معضلی اجتماعی شناخته میشود که میتواند ناشی از اقدامات نادرست والدین یا سایر افراد جامعه باشد. با شیوع ویروس کرونا و قرنطینه وسیع در جوامع مختلف، تمام ابعاد زندگی انسان تحت تاثیر قرار گرفت. یکی از آثار این همه‌گیری و محدودیتهایی که بهمراه داشته، افزایش کودک‌آزاری و خشونت نسبت به کودکان است و قرنطینه شدن کودکان بمدت طولانی در خانه‌ آنها را بیش از پیش در معرض خطر قرار داده است. در این نوشتار، سعی شده است با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه‌یی، نخست به بررسی تاثیر ویروس کرونا بر افزایش آزار و اذیت کودکان پرداخته شود و پس از آن، با رویکرد فلسفی، ظرفیت قوانین و راهکارهایی که در راستای حمایت حقوق آنها وجود دارد، مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، قرنطینه، کرونا، کودک آزاری، پیشگیری
  • فائزه سادات حسنی حلم* صفحات 51-60

    امروزهرهیافتی جدید و راهبردی برای آموزش مفاهیم و بایسته‌های محیط زیست به کودکان در حال شکلگیری است که بر پایه هنر محیطی استوار است. هدف از این رهیافت تبدیل بحران زیستی به یک گفتمان اندیشه‌ورزانه در راستای بهبود درک عمیق و مهارتهای تفکر، هوشیار کردن و تقویت حواس، پرورش احساسات و ایجاد نگرشی تازه و متفاوت نسبت به رابطه انسان با محیط زیست بواسطه هنر با موضوعیت محیط زیست است. پژوهش حاضر به بررسی مبانی راهکارهای ارایه شده درباره رهیافتی میپردازد که بکار بستن آن در هنر محیطی میتواند موجب ارتقای ادراک و فهم کودکان از محیط زیست شود. بر همین اساس، در این نوشتار که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است، جایگاه آفرینشهای هنری و کاوشگری هنری در بستر طبیعت، بمنظور بهبود تفکر و گفتگوی اندیشه‌ورزانه در مورد محیط زیست به کودکان، ارزیابی میشود. یافته‌های این پژوهش نشان میدهد که هنر محیطی با ماهیت ارتباط سهل و آسان با مخاطب و قابلیت دوسویه، عینی، تجربی، تاملی، تعاملی با محیط زیست، میتواند در مقام روش، محرک و واسطه در مسیر اندیشه‌ورزی کودکان برای تعامل مسالمت‌آمیز با محیط زیست و تربیت شهروندانی متفکر و متعهد، بکار گرفته شود. ویژگی برجسته این رهیافت، ابتناء آن بر روش های بصری، نمادین و مفهومی در هنر محیطی، در برابر روش های صرفا علمی در برخی از رهیافتهای رایج است.

    کلیدواژگان: آموزش کودکان، ادراک کودکان، مفاهیم محیط زیستی، مهارت تفکر، هنر محیطی، مهارت زیست محیطی، هنر کودک
  • زهرا فلاحان* صفحات 61-68

    هدفاین نوشتار تشریح وضعیت آگاهی کودکان از فعالیت روزمره مدرسه رفتن و تاثیر تعطیلی مدارس بر این آگاهی و دریافتهای کودکان در دوران همه‌گیری بیماری کروناست. برای اغلب دانش‌آموزان، مدرسه رفتن فعالیتی روزمره و بیشتر مطابق نظر بزرگسالان بوده است. بسیاری از آنها حتی بدلیل مشکلات مدرسه رفتن رضایت چندانی نیز از این کار نداشتند. با گذشت نزدیک به یکسال از تعطیلی مدارس، اکنون که کودکان زمان قابل توجهی را در منزل و تحت آموزش مجازی سپری کرده‌اند و تفاوتهای مدرسه رفتن و نرفتن را بخوبی دریافته‌اند، میتوان گفت صورتهایی از مدرسه‌آگاهی نزد آنها متفاوت از آنچه از قبل داشته‌اند، شکل گرفته است. حضور در مدرسه بصورت انتخابی خودانگیخته در برابر مدرسه رفتن به اجبار بزرگسالان، علاقه به مراودات اجتماعی با همسالان حتی با وجود مخاطرات و قوانین اجتماعی، در مقابل ارتباط با اعضای خانواده و نزدیکان و آگاهی از تفاوتهای یادگیری متکی به خود در برابر یادگیری با کمک معلمان، مهمترین دستاوردهای شناختی فلسفی کودکان در این دوره بشمار میرود.

    کلیدواژگان: مدرسه آگاهی، تجربه فلسفی، آموزش مجازی
  • نرگس نجارپور نصرآبادی* صفحات 69-78

    دنیادر طی ماه های اخیر شاهد تغییرات بسیاری بوده که درک و سازگاری با آنها میتواند برای برخی، بویژه کودکان، سخت و چالش‌برانگیز باشد. کودکان بدلیل ناتوانی در حفاظت و مراقبت از خود، وابستگی مالی و حمایتی به والدین و مراقبین، سطح پایین قدرت درک و تحلیل وقایع پیرامون زندگی، بیش از دیگران دچار کشمکش میشوند و در صورتی که حمایت مناسب را از طرف خانواده و دوستان را دریافت نکنند، دچار آسیب جدی خواهند شد. والدین باید با تسلط بر رفتارهای اعضای خانواده، به فرزند خردسال یا نوجوان خود بصورت مستمر اطمینان دهند که بیماری کرونا معمولا خفیف اتفاق می‌افتد و در صورت ابتلا به آن، قابل درمان است. همچنین برای فرزندان خود این یقین را ایجاد کنند که در مواقع بحرانی، کارهای موثر و مثبت بسیاری میتوان انجام داد که هم خود و هم دیگران را از آسیب احتمالی مصون نگه‌ داشت. با توجه به اینکه کودکان سرمایه اجتماعی و موتور محرکه رشد و توسعه جامعه هستند، با حمایت و حفاظت از آنها میتوان دستیابی به اهداف توسعه پایدار را در افق دراز مدت فراهم کرده و از تحمیل هزینه‌های احتمالی آینده پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، کودک، خانواده، تربیت، کرونا
|
  • Zohreh Hosaini Khamenei* Pages 11-12
  • Zahra Satar Panahi*, Zaynab Barkhordari Pages 13-22

    Story writing enjoys a particular place among the various kinds of literature and owing its role in the growth and training of the basis of thought is of great importance. Shaykh al-Ishraq as a great Iranian and Muslim philosopher and the founder of Illuminationist school of philosophy used story literature for expressing his philosophical and mystical views. Simplifying philosophical concepts and expressing them in children language is among the characteristics of this philosopher that one should take into account in reading his books. To have philosophical, motivational, and debatable content along with challenging nature and referring to certain characters like children and their ways of live are among the various traits of suitable story for “philosophy for children”. In 2018- 2019, Saless publications commissioned by UNESCO, published six volumes story books inspired by Suhrawardi thought entitled Nakuja Abad. In a case study these books worked out philosophical concepts in the forms of stories. The nature of philosophical concepts in these stories and the capabilities of intellectual stories altogether indicate that these stories are eligible for using them in philosophical discussions.

    Keywords: children literature story, Shaykh al-Ishraq, Nakuja Abad stories, Philosophical concept
  • Shirin Mohammadi Panah* Pages 23-32

    Family is a natural and original place for children and plays an important role in their developments. As a matter of fact, internal structure of the families with respect to their environment, culture, and other social reasons are different. Moreover, the rise of certain events such as the outbreak of coronavirus disease affected the life style of the families and highlighted the training role families in confrontation with this disease which brought in its wake certain psychological and physiological outcomes. According to certain studies, coronavirus (Covid-19) disease apart from its medical, health, and economic effects, has affected family life, social relations, public activities, and spiritual, religious, and emotional life of people as well. Accordingly, the main objective of the present paper is to study the necessity of paying attention to the training role of families and their impacts on children in understanding practical concepts in coronavirus period. The method of this study is descriptive-analytic based on library sources.

    Keywords: family, children, training, crisis, Covid-19
  • Abdol Ghafour Jamy Roudy*, Towfigh Jamy Roudy, Towhid Jamy Roudy Pages 33-42

    Correspondence education is one of the methods of education which is followed in certain critical conditions during which students are not able to attend the classes and both teachers and students are asked to form certain virtual groups to hold classes. This method has the following merits: the rise of the self- control of students, restriction of the students to time, the rise of responsibility of students, and the expediting the efficiency and teaching. Apart from the merits of virtual education there are some demerits as well such as: internet addiction of the students, lack of confidence in learning, lack of control over home works by teachers, and inaccessibility of internet facilities in certain times and regions. To improve virtual teaching we have to take the followings steps: television should involve in virtual teaching, valid teaching systems should be used, standard questions should be sorted out, and family internet information should be promoted. The present work aims at detecting problems of virtual teachings and suggesting solutions in Iran particularly in poor regions. The method of this work is based on library and field work. After expressing the demerits and merits of e-learning, provide readers with solutions to increase the quality of e-learning and human relations in the current situations.

    Keywords: ducation, e-learning, students, teachers
  • Muhammad Jawad Abdollahi* Pages 43-50

    The problem of child abuse throughout the world is considered to be one of the social problems which are rooted in the improper attempts taken by parents and other members of a society in this regard. Following the outbreak of coronavirus and the beginning of quarantine period, all aspects of life have been affected, one of which is the rise of child abuse. As a matter of fact, children are prone to undergo such threat. The present article is an attempt to follow a descriptive- analytic approach based on library sources and study the impact of coronavirus on the rise of child abuse and also seek to sort out certain legal solution in order to protect children rights.

    Keywords: children rights, quarantine, Corona, child abuse, prevention
  • Faezeh Hasani Helm* Pages 51-60

    Today, a modern and strategic approach has come out for teaching the environmental concepts to the children which is based on environmental art. The aim of this approach is to turn the environmental crisis into a thoughtful discourse for deepening our understanding, improving the techniques, nourishing our feeling and sentiments in order to have a different and fresh view towards the relationship between man and environment. The present article proceeds to study the principles of various solutions through which we can apply it to environmental art which leads to the enhancement of environmental understanding of children. Accordingly, the present work follows a descriptive- analytic method according to which the role of art creations and researches in nature will be used to promote the environmental awareness of children. The findings of this work indicate that environmental art by establishing easy relationship with the audiences by taking into account the objective, empirical, and reflective consideration can turn out to be a suitable method for children in their approach towards the environment. One of the main features of this approach is that it is based on visual, symbolic and conceptual method of environmental art versus mere scientific method of certain approaches.

    Keywords: perception of children .environmental. concepts. skill of thinking .children art
  • Zahra Falahan* Pages 61-68

    The objective of the present paper is to study the condition of children’s awareness in their activities in the schools and the impact of the closer of the schools on attaining awareness of the pandemic of coronavirus. So far, going to schools was associated with their activities in accordance with their parents and teachers’ views. So, due to some difficulties in going to schools most of them were not satisfied. Now, after one year of staying at home and being away from schools, they learned a lot about the differences between being at schools and staying at home. It can be said that now they have gained a form of awareness which is different from the earlier one. Going to school voluntarily versus attending at schools compulsory, willing to involve oneself in social activities despite certain threats and social restrictions versus having relation with family members, and the difference between self learning and learning through teachers are among the main philosophical and cognitive achievements of children.

    Keywords: school awareness, philosophical experience, virtual training
  • Narghes Najarpor Nasrabadi* Pages 69-78

    In recent months the world underwent a great changes the comprehension and adaptation of which would be challenging and difficult for children, because they are not able to comprehend the events pertaining to their life and try to protect themselves due to their dependence on their parents in different fields. If children are protected by their parents and friends, then they may be spared from any threat. Thanks to their control over their children parents by their proper behavior can assure continuously their children that coronavirus is curable and they should not be very much worry about this disease. Moreover, they can also assure their children that they can take certain effective and positive measures in crises time to save themselves and others. By protecting children, they can achieve their long term objectives and prevent them from any upcoming losses since they are the social assets and moving motor of growth and development of society.

    Keywords: family, children, training, crises, Corona