فهرست مطالب

سالمندشناسی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1400)

نشریه سالمندشناسی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پویا فرخ نژاد افشار، علیرضا ثابتی، وحید راشدی، لیلا کمال زاده، بهنام شریعتی* صفحات 1-7
    مقدمه

    در سال های اخیر سوءرفتار با سالمندان به عنوان یک معضل اجتماعی در حال رشد شناخته می شود که بررسی میزان آن امری ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین سوءرفتار خانواده با سالمندان بستری در بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) تهران و عوامل مرتبط با آن در سال 1397می باشد.

    روش کار

    این مطالعه ای توصیفی از نوع مقطعی است. نمونه این مطالعه شامل 250  نفر سالمند بود که به صورت در دسترس از بین سالمندان بستری بیمارستان رسول اکرم (ص) تهران در سال 1397 انجام  گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه سوءرفتار سالمندان [1] و پرسشنامه بار مراقبتی زریت [2] جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تی تست و کای-دو با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سن افراد مورد مطالعه 55/9 ± 48/76 سال بود. 4/40 درصد مرد و 6/59 درصد زن بودند. 6/49 % سالمندان دارای غفلت عاطفی، 6/65 % دارای غفلت مراقبتی،  2/41 % دارای غفلت مالی، 8/46 % دارای سوء استفاده مالی، 4/50 % دارای سلب اختیار، 42 % دارای سوءرفتار روانشناختی، 4/30 % دارای سوءرفتار جسمی و 2/33 % دارای طرد شدگی بودند که بر اساس جنسیت، تحصیلات، و سابقه بیماری روان پزشکی تفاوت معناداری نداشتند. سن با شیوع سوءرفتار ارتباط مستقیم داشت (02/0=P ) 14/0=r). درآمد پایین، متاهل بودن، سکونت در خانه سالمندان و بار مراقبتی بیشتر با سوء رفتار بالاتری همراه بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    سوءرفتار با سالمندان مشکل شایعی است. بسیاری از عوامل مرتبط با آن مانند درآمد و محل سکونت قابل تعدیل هستند. اما در بسیاری از موارد لازم است به آن از منظر قانونی و آموزش همگانی بیشتر توجه گردد.

    کلیدواژگان: سالمند، شیوع، سوءرفتار با سالمندان، عوامل دموگرافیک
  • طاهره عبدیان*، الهام بنایی صفحات 8-17
    مقدمه

    کیفیت زندگی افراد عواملی مثل شاد بودن و لذت بردن از زندگی تحت تاثیر قرار دهد، با توجه به اهمیت مسئله سالمندی و مسایل روان شناختی سالمندان، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش گروهی  مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا بر شادکامی ، کیفیت زندگی سالمندان شهر شیراز انجام گردید.

    روش کار

    این مطالعه از نوع شبه تجربی بود که جامعه پژوهش را کلیه سالمندان ساکن در سرای سالمندان شهر شیراز  تشکیل می دادند که 60 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و در دو گروه آزمون و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمون 8 جلسه 120 دقیقه ای و به مدت 2 ماه آموزش مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا دریافت نمود. ابزار جمع آوری اطلاعات  پرسشنامه های شادکامی آکسفورد، کیفیت زندگی WHOQOL-BREF بود. بعد از پایان جلسات پس آزمون و 1 ماه بعد از آن پیگیری انجام شد. برای تحیل داده ها از آزمون های توصیفی و تحلیلی مثل آزمون تحلیل واریانس برای اندازه گیری های مکرر ، با نرم افزار SPSS    نسخه 21 استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار شادکامی، کیفیت زندگی درگروه آزمون بعد از مطالعه و پیگیری از تفاوت معنادار آماری برخوردار بود (05/0 > P).  در هرحالیکه در گروه کنترل تغییر معناداری مشاهده نشد. همچنین مقایسه میانگین و انحراف معیار شادکامی، کیفیت زندگی در بین دوگروه آزمون و کنترل نیز بعد از مطالعه و پیگیری از تفاوت معنادار آماری برخوردار بوده است (05/0 > P).

    نتیجه گیری

    آموزش روانشناسی مثبت گرا در افزایش شادکامی و کیفیت زندگی سالمندان ساکن مراکز نگهداری سالمندان موثر است.

    کلیدواژگان: شادکامی، کیفیت زندگی، سالمندی، روانشناسی مثبت گرا
  • بختیار ترتیبیان، دیاکو حیدری*، عارف مهدی پور، سمانه اکبری زاده صفحات 18-31
    مقدمه

    کیفیت خواب و کیفیت زندگی دو فاکتور بسیار مهم هستند که بهبود آن ها می تواند کمک شایانی به ارتقاء سطح کیفی زندگی سالمندان کند که ورزش و فعالیت بدنی در این میان نقش مهمی را بر عهده دارند. از این رو هدف از این پژوهش بررسی سیستماتیک مطالعاتی بود که در زمینه ی تاثیر تمرینات ورزشی و فعالیت بدنی بر کیفیت خواب و کیفیت زندگی در سالمندان ایران انجام شده است.

    روش کار

    پایگاه های اطلاعاتی بین المللی پاب مد (مدلاین)، ساینس دایرکت و  اسکوپوس و پایگاه های اطلاعاتی فارسی شامل پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران (ایرانداک) و بانک اطلاعات نشریات کشور (مگیران) و همچنین موتور جستجوی علمی گوگل اسکالر با استفاده از کلید واژگان  "فعالیت بدنی"، "تمرینات ورزشی"، "ایران"، "سالمند"، "کیفیت خواب" و "کیفیت زندگی" به زبان انگلیسی و فارسی تا 6 اکتبر 2020 جستجو شد. تعداد 824 عنوان مقاله بازیابی شد که پس از غربالگری، متن کامل 27 مقاله با موضوع تاثیرات تمرینات ورزشی بر کیفیت خواب و کیفیت زندگی سالمندان ایران بررسی شد و در نهایت، 18 مقاله که از نظر کیفی مناسب بودند و معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، مورد تشریح و بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تمرینات ورزشی مختلف هوازی، مقاومتی و ترکیبی بر بهبودکیفیت خواب سالمندان ایرانی تاثیر معناداری دارد. همچنین تمرینات ورزشی مختلف و فعالیت بدنی رابطه ی معناداری با بهبود کیفیت زندگی سالمندان ایرانی دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که ورزش و فعالیت بدنی در سالمندان ایران موجب بهبود کیفیت خواب و کیفیت زندگی آن ها بدون عوارض جانبی می شود. با توجه به این مسیله، نیاز به برنامه ریزی و مداخلات اثر بخش در زمینه ورزش و فعالیت بدنی برای سالمندان احساس می شود.

    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی، فعالیت بدنی، کیفیت خواب، کیفیت زندگی، سالمندان، ایران
  • سعید یوسفی بابادی*، حسن دانشمندی صفحات 32-41
    مقدمه

    کاهش آمادگی عملکردی در سالمندان که شامل قدرت عضلانی، انعطاف پذیری، تعادل، چابکی، سرعت گام برداشتن و آمادگی قلبی تنفسی می شود، کیفیت زندگی را به طور منفی تحت تاثیر قرار می دهد. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات واقعیت مجازی برآمادگی عملکردی سالمندان بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی می باشد، بدین منظور 24 نفر سالمند، در محدوده سنی 75-60 سال به صورت غیر تصادفی در دسترس به عنوان نمونه تحقیق انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه، تجربی (تعداد= 12نفر با میانگین سنی 80/3±50/66) و کنترل (تعداد= 12نفر با میانگین سنی 27/3±75/66) تقسیم شدند. پس از گرفتن پیش آزمون با استفاده از آزمون های آمادگی عملکردی سالمندان، مداخله در طی 9 هفته، هر هفته 3 جلسه به مدت یک ساعت به صورت یک روز در میان اجرا گردید و پس از پایان جلسات تمرینی از آن ها پس آزمون گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار 24 SPSS و در سطح معنا داری "05/0=P"صورت گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که تمرینات واقعیت مجازی برآمادگی عملکردی سالمندان، آزمون 8 فوت برخاستن و رفتن (001/0=P) ، نشستن و برخاستن از صندلی (002/0=P)، جلو بازو (002/0=P)، 2 دقیفه پیاده روی (005/0=P)، کشش پشت (001/0=P) و نشستن روی صندلی و رساندن دست به جلو (001/0=P) تاثیر معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش به نظر می رسد، می توان از برنامه تمرینی واقعیت مجازی به عنوان یک روش تمرینی جدید برای بهبود پارامترهای آمادگی عملکردی افراد سالمند در برنامه های روزانه مراکز سالمندان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، تمرین درمانی، سالمندی، توانبخشی
  • الهام صابری نوغابی، سمانه نجفی، نجمه ابراهیمی، حسین شبان، علی غفاری، محمد مهدی عباسی، رضا نوری* صفحات 42-51
    مقدمه

    با توجه به افزایش جمعیت سالمندان و شیوع اختلالات روان در این گروه، انجام مداخلات جهت ارتقاء سطح سلامت روان آن ها حایز اهمیت می باشد. روحیه نیز یکی از ابعاد سلامت روان است که بر همه ابعاد سلامتی انسان تاثیر می گذارد. لذا این پژوهش با هدف تعیین تاثیر امید درمانی بر روحیه سالمندان شهر گناباد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه تجربی درسال 1394 در شهر گناباد انجام شد. جامعه آماری تمام سالمندان تحت پوشش مراکز سلامت جامعه بودند. 50 سالمند که معیار های ورود به مطالعه را داشتند به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب و بصورت مساوی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی و سنجش روحیه فیلادلفیا بود. قبل از مداخله پرسشنامه ها تکمیل شد و سپس برای گروه آزمایش روان درمانی مبتنی بر نظریه امید اشنایدر طی 8 جلسه 90 دقیقه ای و هفته ای یک بار انجام شد. مجددا بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله پرسشنامه تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آنالیز واریانس، کای اسکویر و تی مستقل و با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 16 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد میانگین نمره روحیه یک ماه بعد از مداخله در گروه آزمایش و کنترل به ترتیب برابر با 73/1 ± 00/14 و 02/3 ± 33/7 بود. در گروه آزمایش میزان نمرات ابعاد روحیه، بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل افزایش داشته است (05/0>P).

    نتیجه گیری

     با توجه به اینکه در این مطالعه امید درمانی در افزایش روحیه سالمندان تاثیر مثبت داشت، پیشنهاد می شود از این روش برای مراقبت بهتر از سالمندان و در جهت افزایش روحیه آن ها در جامعه، بیمارستان و خانه سالمندان استفاده شود.

    کلیدواژگان: امید درمانی، روحیه، سالمندان
  • آیدا قائم مقام فراهانی، کبری نصرتی*، مهشید فروغان صفحات 52-66
    مقدمه

    در زندگی مدرن امروز، شاهد افزایش مداوم تنیدگی و تاثیرات مخرب آن بر بهزیستی روان شناختی افراد، به خصوص در سالمندان هستیم. برخی مطالعات انزوای اجتماعی و نظم جویی شناختی هیجان را از عوامل موثر بر بهزیستی روان شناختی افراد ذکر کرده اند. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط میان رویدادهای زندگی و بهزیستی روان شناختی، با در نظر گرفتن نقش واسطه ای احتمالی انزوای اجتماعی و نظم جویی شناختی هیجان در سالمندان ساکن جامعه انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش مقطعی و از نوع همبستگی بود. برای این منظور از بین جامعه آماری پژوهش شامل کلیه سالمندان 60 سال به بالای ساکن جامعه شهر تهران، تعداد 321  نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس های سنجش استرسورهای سالمندی، شبکه اجتماعی لوبن و روحیه سالمندان فیلادلفیا و پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از روش های آماری شامل ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل مسیر و از طریق نرم افزارهای SPSS 16 و Amos 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    55/7% از شرکت کنندگان را زنان با میانگین سنی  5/02±65/14سال و 44/3% را مردان با میانگین سنی 6/35±67/99سال تشکیل می دادند. نتایج نشان دادند که رویدادهای زندگی (0/001>P و 0/281-=r) و انزوای اجتماعی (0/001>P و 0/425-=r) به طور مستقیم پیش بینی کننده بهزیستی روان شناختی هستند. همچنین انزوای اجتماعی و نظم جویی شناختی هیجان سازش نایافته در رابطه رویدادهای زندگی و بهزیستی روان شناختی نقش واسطه ای داشتند (0/001>P و 0/112-= ß) و 28 درصد از واریانس بهزیستی روان شناختی را تبیین می کردند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که انزوای اجتماعی و نظم جویی شناختی هیجان سازش نایافته نقش واسطه ای در ارتباط رویدادهای زندگی و بهزیستی روان‍شناختی دارند. لذا توصیه می شود مداخلاتی به منظور کاهش انزوای اجتماعی و اصلاح راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان برای سالمندان در معرض رویدادهای تنیدگی زای زندگی طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: رویدا دهای زندگی، بهزیستی روان شناختی، انزوای اجتماعی، نظم جویی شناختی هیجان، سالمند
  • صفیه علیرضایی دیزیچه، الهام فروزنده*، حسینعلی اسدی قارنه صفحات 67-77
    مقدمه

    امروزه در نتیجه افزایش طول عمر، علاقه زیادی به بهبود تحمل پریشانی در سالمندان ایجاد شده است. با توجه به این که کمک به تحمل پریشانی سالمندان و پیشگیری از زوال حافظه آنان موضوع مهمی است، هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی فعالیت های باغبانی بر تحمل پریشانی و حافظه ارقام زنان سالمند مقیم خانه سالمندان مبارکه بود.

    روش کار

    جامعه آماری تحقیق را تمامی سالمندان شهرستان مبارکه استان اصفهان در سال 1399 تشکیل دادند. پژوهش حاضر یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون وپس آزمون بود که در آن از گروه آزمایش و کنترل استفاده شد. نمونه مورد مطالعه را 30 زن سالمند تشکیل دادند که به صورت غیرتصادفی و در دسترس از میان سالمندان شهرستان مبارکه استان اصفهان انتخاب شدند و برای انجام آزمایش به صورت گمارش تصادفی به دو گروه 15 نفره (گروه کنترل 15 نفر و گروه آزمایش 15 نفر) تقسیم شدند. گروه مداخله، فعالیت های باغبانی را طی پنج جلسه 90 دقیقه ای انجام دادند و گروه کنترل روند معمول را داشتند. پس از اتمام فعالیت های باغبانی، مجددا آزمون ها در هر دو گروه در مرحله پس آزمون اجرا شد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (DTS) (2005)، و خرده مقیاس حافظه ارقام از مقیاس حافظه بالینی وکسلر (فرم الف) بلویر (1939) بود. تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری (MANCOVA) با استفاده از نرم افزار SPSS-16 انجام شد.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر 70 درصد شرکت کنندگان متاهل و 67.46 درصد  بی سواد بودند. نتایج پژوهش نشان داد فعالیت های باغبانی بر تحمل پریشانی (تحمل پریشانی هیجانی، جذب شدن به وسیله هیجانات منفی، برآورد ذهنی پریشانی، و تنظیم تلاش ها برای تسکین پریشانی) سالمندان اثربخش است (05.0 <p) ولی بر نمره کل حافظه ارقام سالمندان موثر نیست (05.0 >p) .

    نتیجه گیری

    در مجموع می توان گفت که از فعالیت های باغبانی می توان به منظور کاهش پریشانی (جذب شدن به وسیله هیجانات منفی و برآورد ذهنی پریشانی) افراد سالمند استفاده  موثر نمود.ن

    کلیدواژگان: فعالیت های باغبانی، حافظه، تحمل پریشانی، سالمند
  • سجاد رضایی، عذرا زبردست*، سید ولی الله موسوی، مریم چمنی صفحات 78-90
    مقدمه

    با افزایش قشر سالمند در عصر کنونی، دغدغه های مرتبط با بهزیستی روانی و یافتن روابط بین منابع روانشناختی که بتواند به بهبود کیفیت زندگی سالمندان یاری رساند، از چالش های مهم متخصصان بهداشت روانی است. بدین منظور، پژوهش حاضر با هدف تحلیل روابط ساختاری بین سرسختی روانی و رضایت از زندگی سالمندان با میانجی گری تعهد مذهبی اجرا شد.

    روش کار

    طرح این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و از لحاظ هدف، بنیادی است. در این پژوهش سرسختی روانی به منزله متغیر برون زا، رضایت از زندگی به عنوان متغیر درون زا و تعهد مذهبی به عنوان متغیرمیانجی در نظر گرفته شد. تعداد نمونه با توجه به جمعیت کل جامعه آماری بازنشستگان سالمند استان گیلان و مراجعه به جدول مورگان، و به روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای، تعداد 381 نفر برآورد و انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تعهد مذهبی ورتینگتون، پرسشنامه رضایت از زندگی وود، وایلی و شفور، و پرسشنامه سرسختی اهواز بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و فن مدلسازی معادلات ساختاری (SEM)، با نسخه 22 نرم افزار  SPSS و AMOS  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد سرسختی روانی بر رضایت از زندگی و تعهدمذهبی تاثیر افزاینده و معنی دار ندارد (P<0/05)؛ اما با افزایش تعهد مذهبی، رضایت از زندگی به طورمعنی دار افزایش می یابد (P<0/01). تاثیر متغیر مستقل سرسختی روانی بر متغیرمیانجی تعهدمذهبی معنی دار نبود؛ بنابراین نقش متغیر واسطه گرانه ی تعهد مذهبی تایید نمی شود.

    نتیجه گیری

    براین اساس می توان گفت با تقویت تعهد مذهبی می توان رضایت از زندگی سالمندان را به منظور ارتقاء بهزیستی روانی، افزایش داد.

    کلیدواژگان: باورهای مذهبی، رضایت از زندگی، سرسختی روانی، سالمندان
|
  • Pouya Farokhnezhad Afshar, Alireza Sabeti, Leila Kamalzadeh, Behnam Shariati* Pages 1-7
    Introduction

    In recent years, elder abuse has been recognized as a growing social problem that needs to be addressed. Therefore, the aim of this study was to determine the family abuse with older adults hospitalized and related factors in Hazrat Rasool Akram Hospital in Tehran in 2018.

    Method

    This is a descriptive cross-sectional study. The sample of this study included 250 elderly people who were selected by convenience sampling from the elderly patients of Rasoul Akram Hospital in Tehran in 2018. Data were collected using the Elder Abuse Questionnaire (EAQ) and Zarit Burden Interview (ZBI). Data were analyzed using Pearson correlation test, t-test and chi-square by IBM SPSS software v.22.

    Results

    The mean age of the elderly patients was 76.48. 9.55 years. 40.4% were male and 59.6% were female. 49.6% of the elderly with emotional neglect, 65.6% with care neglect, 41.2% with financial negligence, 46.8% with financial abuse, 50.4% with deprivation of authority, 42% with psychological abuse, 4/4% 30% had physical abuse and 33.2% had rejection, which did not differ significantly based on gender, education, and history of psychiatric illness. Age was directly related to the prevalence of elder abuse (P = 0.02, r = 0.14). Low income, marriage, living in a nursing home and higher care burden were associated with higher elder abuse (P< 0.05).

    Conclusion

    Elderly abuse is a common problem. Many related factors, such as income and residence, are adjustable. But it is necessary to pay more attention to many factors from the legal point of view and public education.

    Keywords: Aged, Prevalence, Elder abuse, Demographic Factors
  • Tahereh Abdian*, Elham Banaee Pages 8-17

    Interdiction:

     To affect the quality of life of people such as happiness and enjoyment of life, considering the importance of aging and psychological issues of the elderly, this study aims to investigate the effect of group training based on positive psychology on happiness, quality of life of the elderly Shiraz was done.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study in which the study population consisted of all elderly people living in elderly care centers in Shiraz. 60 people were selected by cluster random sampling and replaced in two experimental and control groups. The experimental group received 8 sessions of 120 minutes for 2 months based on positive psychology training. The data collection tool of the Oxford Happiness Questionnaire was WHOQOL-BREF quality of life. After the end of the post-test sessions and 1 month later, follow-up was performed. To analyze the data, descriptive and analytical tests such as analysis of variance test for repeated measures were used with SPSS software version 21.

    Results

    Mean and standard deviation of happiness, quality of life in the experimental group after the study and follow-up had a statistically significant difference (P <0.05). However, no significant change was observed in the control group. Also, comparing the mean and standard deviation of happiness, quality of life between the experimental and control groups after the study and follow-up had a statistically significant difference (P <0.05).

    Conclusion

    Positive psychology training is effective in increasing the happiness and quality of life of the elderly people in elderly care centers.

    Keywords: Happiness, Quality of Life, Aging, Positive Psychology
  • Bakhtyar Tartibian, Diako Heidary*, Aref Mehdipour, Samaneh Akbarizadeh Pages 18-31
    Introduction

    Quality of sleep and quality of life are two very important factors that improving them can help improve the quality of life of the elderly, in which exercise and physical activity play an important role. Therefore, the purpose of this study was to systematically review studies on the effect of exercise and physical activity on sleep quality and quality of life in the elderly in Iran.

    Method

    International databases of PubMed (Medline), Science Direct and Scopus and Persian databases including Jihad Daneshgahi Scientific Database, Iran Research Institute of Scientific Information and Documents (Irandak) and Database of Iranian Publications (Magiran) and Google Scholar scientific search engine was also searched in English and Farsi until October 6, 2020, using the keywords "Physical activity", "Exercise training", "Iran", "Elderly", "Sleep quality" and "Quality of life". A total of 824 articles were retrieved. After screening, the full text of 27 articles on the effects of exercise on sleep quality and quality of life of the elderly in Iran were reviewed. Finally, 18 articles that were qualitatively appropriate and met the inclusion criteria were dissected and examined.

    Findings

    Different aerobic, resistance and combined exercises have a significant effect on improving the sleep quality of Iranian elderly. Also, various exercise training and physical activity have a significant relationship with improving the quality of life of Iranian elderly.

    Conclusion

    The results of this study showed that exercise and physical activity in the elderly of Iran improves their sleep quality and quality of life without side effects. Due to this issue, there is a need for effective planning and interventions in the field of exercise and physical activity for the elderly.

    Keywords: Exercise Training, Physical Activity, Sleep Quality, Quality of Life, Elderly, Iran
  • Saeed Yousefi Babadi*, Hassan Daneshmandi Pages 32-41
    Introduction

    The aging populations around the world are rising dramatically. Decreased age-related functional fitness that including muscle strength, flexibility, balance, agility, speed, and aerobic endurance, negatively affects the quality of life. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of virtual reality exercises on the elderlychr(chr('39')39chr('39'))s functional fitness.

    Methods

    The present study is semi-experimental, Twenty-four elderly people (60-75 years old) were selected by available sampling and randomly divided into two groups: Experimental group (6 males, 6 females, mean age= 66.50 ± 3.80 years old) and control (5 males, 7 females, mean age=  66.75 ± 3.27 years old). After taking the pre-test using elderly functional fitness tests, the intervention was performed in 9 weeks, 3 sessions per week, and an hour each session. And after the end of the training sessions, of them were taken Post-test. Data were analyzed by SPSS (version 24) at the significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that virtual reality exercises on functional fitness of the elderly, timed up and go test (P = 0.001), 30-s chair stand (P = 0.002), arm curl (P = 0.002), 2-minutes step test (P = 0.005), scratch back (P = 0.001) chair sit and reach (P = 0.001) had a significant effect.

    Conclusion

    According to the results of this study, it seems that virtual reality training program can be used as a new training method to improve the elderlychr(chr('39')39chr('39'))s functional fitness parameters in daily programs of nursing homes.

    Keywords: Virtual reality, Exercise Therapy, Aging, Rehabilitation
  • Elha Saberinoghabi, Samane Najafi, Najmeh Ebrahimi, Hosein Shaban, Ali Ghaffari, Mohammadmahdi Abbasi, Reza Noori* Pages 42-51
    Introduction

    According to increase in the elderly population and the prevalence of mental disorders in this group, it is important to perform interventions to improve their mental health. Morale is also one of the dimensions of mental health that affects all aspects of human health. This study was conducted to determine the effect of hope therapy on the morale of the elderly.

    Method

    This experimental study was conducted in 2015 in Gonabad city. The statistical population of all elderly people was covered by community health centers. Fifty elderly people who met the inclusion criteria were systematically randomly selected and equally divided into experimental and control groups. The research instruments included demographic questionnaires and Philadelphia morale. Questionnaires were completed before the intervention and then for the intervention group, psychotherapy based on Schneiderchr('39')s theory was performed in 8 sessions of 90 minutes and once a week. The questionnaire was completed again immediately and one month after the intervention. Data were analyzed by analysis of variance, chi-square and independent t-test using SPSS 16 software.

    Results

    The results showed that the mean morale score one month after the intervention in the experimental and control groups was respectively 14.00 ± 1.73 and 7.33 ± 3.02. In the experimental group, the score of morale dimension scores, immediately and one month after the intervention, increased significantly compared to the control group (P <0.05).

    Conclusions

    Considering that in this study, hope therapy had a positive effect on increasing the morale of the elderly, it is suggested that this method be used to better care for the elderly and to increase their morale in the community, hospital and nursing home.

    Keywords: Hope therapy, Morale, Elderly
  • Ida Ghaemmaghamfarahani, Kobra Nosrati*, Mahshid Foroughan Pages 52-66
    Introduction

    In todaychr('39')s modern world, we are witnessing a noticeable increase in stress level, and its aftermath on an individualchr('39')s psychological well-being, specifically among older adults. Some studies suggested that social isolation and cognitive emotion regulation can affect an individualchr('39')s psychological well-being. This study aimed to investigate the relationship between life events and psychological well-being, considering the possible mediating roles of social isolation and cognitive emotion regulation among community-dwelling older adults.

    Method

    This study was implemented through a cross-sectional and correlational design. The statistical population of this study included all community-dwelling older adults aged 60 and older living in Tehran. The sample included 321 older adults, who were selected through the convenience sampling method. The Old Age Stressor Scale, the Philadelphia Geriatric Center Morale Scale, the Lubben Social Network Scale, and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire were used to collect data. The gathered data were analyzed using the Pearson correlation coefficient and path analysis statistical technique. The SPSS 16 and Amos 16 software were used for data analysis.

    Results

    55.7% of participants were women, and 44.3% were men with the mean age of (65.14±5.02) and (67.99±6.35), respectively. The results showed that life events (r=-0.281, P<0/001), and social isolation (r=-0.425, P<0/001) directly predicted psychological well-being. Also, social isolation and maladaptive cognitive emotion regulation strategies mediated the relationship between life events and psychological well-being (ß=-0.112, P<0/001) and explained 28% of the variance of psychological well-being.

    Conclusion

    The findings showed that social isolation and maladaptive emotion regulation play a significant mediating role in the relationship between life events and psychological well-being. Therefore, designing and implementing interventions to reduce social isolation and improve cognitive emotion regulation strategies for older adults encountering stressful life events is recommended.

    Keywords: Life events, Psychological well-being, Social isolation, Cognitive emotion regulation, Older adult
  • Safieh Alirezaee Dizicheh, Elham Foroozandeh*, Hosseinali Asadi Gharneh Pages 67-77
    Background

    Today, as a result of increasing the life expectancy, there is a great interest in improving the distress tolerance in older adults. Given that helping to prevent memory loss and distress tolerance are important issues in older adults, the aim of this study was to investigate the effectiveness of horticultural activities on the distress tolerance and digit memory of the older adult living in Mobarakeh nursing home.

    Methods

    The statistical population of the study consisted of all the older adults in Mobarakeh city of Isfahan province in 2020. The present study is a quasi-experimental design with pre-test and post-test in which the experimental and control groups were used. The study sample consisted of 30 older adults who were selected nonrandom, in convenience method among the older adults of Mobarakeh city and were randomized divided into two groups of 15 people (control and experimental groups). The experimental group performed horticultural activities in five sessions (90 minutes per sessions) and the control group performed routine activities. After horticultural activities, the participants were asked to answer the questionnaires in post-test stage. The instruments were two questionnaires: Distress Tolerance Questionnaire, Simmons and Gahr (DTS) (2005), Digit memory subscale of Wechsler Memory Scale (Form A) Blauer (1939).Data analysis was performed at two levels of descriptive and inferential statistics using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) using SPSS-16.

    Findings

    In the present study, 70% of participants were married and 46.76% were illiterate. The results showed that horticultural activities are effective on distress tolerance (tolerating emotional distress, being absorbed by negative emotions, mentally estimating distress, and adjusting efforts to relieve distress) of the older adults(p<0.05) but horticultural activities were not effective on digit memory (direct and inverse digits) of the older adults(p>0.05).

    Conclusion

    In sum it can be concluded that horticultural activities can be used as the effective methods to improving the distress tolerance (being absorbed by negative emotions and mentally estimating distress) in the older adults.

    Keywords: Horticultural activities, Distress tolerance, Memory, Older Adult
  • Sajjad Rezaei, Azra Zebardast*, Seyed Valiolah Mousavi, Maryam Chamani Pages 78-90
    Introduction

    With the increase of the elderly in the current era, mental health specialists have always looked for psychological sources to improve the quality of life of the elderly. So, the present study aimed to analyze the structural relationships between the psychological hardiness and life satisfaction of the elderly with the mediating role of religious commitment.

    Methods

    The design of this research is descriptive of correlational and basic in terms of purpose. In this study, hardiness was considered as an exogenous variable, life satisfaction as an endogenous variable and religious commitment as an intermediate variable. The number of samples was estimated to be 381 people according to the population of the statistical population of elderly retirees in Gilan province and referring to Morgan table, and by single-stage cluster sampling. The research instruments included the Worthington Religious Commitment Inventory-10, the Wood, Wylie, and Sheafor’s Life Satisfaction Index Z, and the Ahwaz Hardiness Inventory. For data analysis, Pearson correlation coefficient and structural equation modeling were used with version 22 of SPSS and AMOS software.

    Results

    Results revealed that hardiness has no significant increasing effect on life satisfaction and religious commitment (P<0/05), whereas satisfaction was significantly increased with an increase in religious commitment (P<0/01). As the effect of the independent variable was not significant on the mediating variable, the mediating role of religious commitment is not confirmed.

    Conclusions

    Based on these results, it can be said that by strengthening religious commitment, it is possible to increase life satisfaction in order to improve mental well-being in the elderly.

    Keywords: Religious Beliefs, Life Satisfaction, Psychological Hardiness, Older Adults