فهرست مطالب

Modern Research in English Language Studies - Volume:8 Issue: 4, Autumn 2021

Journal of Modern Research in English Language Studies
Volume:8 Issue: 4, Autumn 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آناهیتا شیخی پور، محمود هاشمیان*، علی روحانی صفحات 21-51

    آموزش معکوس روندی مشهور در حوزه ی آموزش زبان انگلیسی می باشد. تکنولوژی های جدید نقش موثری در موفقیت این مدل دارند. فراگیران زبان انگلیسی می توانند با به کارگیری مواد آموزشی در منزل و استفاده از وسایل الکترونیکی شخصی، زبان انگلیسی را فرا گیرند. در این مدل، افراد زاده ی تکنولوژی بیشتر بهره می برند. هدف تحقیق اخیر، بررسی و مشاهده ی تفاوت معنادار بین صحت، روانی و پیچیدگی گفتار فراگیران زبان انگیسی در کلاس های سنتی و معکوس می بود. دو کلاس سنتی و معکوس برگزار گردید تا مشخص گردد کدام یک از کلاس ها مناسب نیازهای فراگیران زبان انگلیسی می بود. تعداد 40 زبان آموز در یک موسسه از طریق آزمون تعیین سطح انتخاب گردیدند. افراد گروه بصورت تصادفی به 2 دسته ی مساوی تقسیم شدند. گروه نخست شامل فراگیران گروه تجربی و گروه دوم شامل گروه شاهد بودند. به منظور اطمینان از قابل اعتماد بودن مصاحبه از فراگیران خواسته شد تا در 1 جلسه ی مصاحبه شرکت و صدای آنها ضبط گردید. صاحبه های ایشان توسط 2 مدرس زبان انگلیسی تصحیح شد. از همه ی فراگیران خواسته شد تا در آزمون مقدماتی شرکت کنند. پس از شرکت در 4 جلسه ی آموزشی، 1 پس آزمون طراحی شد. یافته ها نشان داد آموزش معکوس باعث افزایش خودکارآمدی، انگیزه، استقلال، درگیر شدن در آموزش و اعتماد به نفس می شود. اما هیچ تفاوت معناداری بین فراگیران کلاس های سنتی و معکوس از لحاظ صحت، روانی و پیچیدگی گفتار آنها مشاهده نشد. بر اساس پاسخ فراگیران به پرسشنامه، اکثرا" واکنش مثبت به این مدل آموزشی نشان دادند و باور داشتند که این مدل به آنها امکان آمادگی پیش از حضور در کلاس را می دهد. در نتیجه، برای جلب رضایت افراد زاده ی تکنولوژی، کتاب هایی موسسات نیاز به تجدید نظر و افزودن بخش هایی بر اساس تکنولوژی دارند.

    کلیدواژگان: پیچیدگی، روانی، صحت، کلاس سنتی، کلاس معکوس
  • احسان عباسپور، محمودرضا عطایی*، پرویز مفتون صفحات 53-84

    در نتیجه رواج نظریه اجتماعی-فرهنگی، شمار زیادی تحقیقات علمی جنبه های مختلف فراگیری زبان دوم را از دیدگاه این نظریه مورد بررسی قرار داده اند. تحقیق حاضر تاثیر بازخورد تصحیحی داربستی بر روی عملکرد نگارشی زبان آموزان ایرانی را از منظر روان بودن، صحیح بودن، پیچیدگی دستوری و پیچیدگی لغوی مورد بررسی قرار داده است. افزون بر این، نگرش زبان آموزان نسبت به این روش آموزشی از طریق پرسشنامه و مصاحبه سنجیده شده است. به این منظور 25 دانشجوی ایرانی که در درس نگارش پیشرفته یکی از دانشگاه های ایران ثبت نام کرده بودند برای شرکت در این پژوهش شرکت کردند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که بازخورد تصحیحی به روش داربستی تاثیر چشمگیری بر کیفیت نگارش دانشجویان مذکور داشته و نگرش آنها نیز به روش استفاده شده مثبت می باشد. کاربردهای روش مورد استفاده در این پژوهش بر عرصه های مختلف آموزش زبان درکلاسهای پرجمعیت (که در دانشگاه های ایران رایج است) نیز مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بازخورد تصیحی، آموزش نگارش زبان انگلیسی، تصحیح غلطهای نگارشی، روش داربستی
  • الهام شولی، فریبا رحیمی اصفهانی*، مهرداد سسپهری صفحات 85-109

    اخیرا کلاس معکوس به عنوان یک روش مدرن و الگویی برای یک رویکرد آموزشی جدید در سراسر جهان مورد استفبال قرار گرفته است که در آن فعالیت های واقعی کلاس متعاقب انجام تکالیف در کلاس سنتی در یک توالی منطقی معکوس می شود که اغلب به نظر می رسد در غالب فایلهای تکمیلی ویدیو یا پاورپوینت ارایه می شوند. تحقیق حاضر تلاش می کند تا تاثیر آموزش کلاس معکوس بر دستاوردهای مهارت نوشتاری کلان / خرد دانش آموزان متوسطه ایرانی را بررسی کند. به منظور انجام این آزمایش ، 78 نفر از دانش آموزان دختر و پسر سطح متوسطه از 25 تا 38 سال از سه آموزشگاه زبان در اهواز بر اساس نمره خود در آزمون تعیین سطح آکسفورد انتخاب شدند، سپس به طور مساوی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. مقاله استدلالی آیلتس به عنوان ابزار اصلی مطالعه مورد استفاده قرار گرفت که هم به عنوان پیش آزمون و هم پس آزمون در نظر گرفته شد. مقاله استدلالی آیلتس که به عنوان پیش آزمون استفاده شده، برای تایید این واقعیت بود که هر دو گروه از نظر مهارت نوشتن از وضعیت مشابهی برخوردار بودنده اند. علاوه بر این، پس آزمون برای ارزیابی هر یک از ویژگی های متمایز بین دو گروه با توجه به شیوه اموزشی معکوس به کار گرفته شد. گروه کنترل تجربه آموزش به شیوه سنتی را داشتند در حالی که گروه آزمایش روش تدریس معکوس را دریافت کردند. برای پاسخ دادن به سوالات تحقیق ، یک آمار توصیفی و دو روش MANOVA یک طرفه اجرا شد. نتایج نشان داد که دانش آموزان کلاس معکوس عملکرد بالاتری در مهارت های کلان و خرد نسبت به دانش آموزان کلاس سنتی داشته اند. تجزیه و تحلیل آماری داده های کمی نشان داد که کلاس معکوس ابزاری کارآمد برای توسعه مهارتهای نوشتاری برای زبان آموزان ایرانی زبان انگلیسی بوده است. علاوه بر این ، نتایج حاکی از پیامدهای موثر آموزشی برای معلمان ، فراگیران ، طراحان برنامه درسی و مدیران بوده است

    کلیدواژگان: روش یادگیری معکوس، یادگیری سنتی، مهارت های نوشتاری، مهارت های خرد و کلا، یادگیری فعال
  • منوچهر جعفری گهر*، افسر روحی، شیرین رحیمی کازرونی صفحات 111-136

    در سالهای اخیر توجه بسیاری از دانشمندان در تحقیقات مربوط به یادگیری زبان به استفاده از تکالیف گفتاری دونفره به منظور ارزیابی توانش تعاملی معطوف شده است. تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان تاثیر نوع تکلیف بر ارتقای توانش تعاملی فراگیران زبان و با روش کدگذاری کیفی چند عاملی در تکالیف گفتاری دونفره به انجام رسیده است. بدین منظور عملکرد 92 زوج از فراگیران ایرانی سطح متوسط زبان انگلیسی بعنوان زبان خارجی که با روش نمونه گیری آسان انتخاب شده بوده اند در چهار تکلیف گفتاری دونفره و براساس یک سیستم نامگذاری بر پایه ی مدلهای جدید نمره دهی توانش تعاملی مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور تبیین عوامل تاثیرگذار بر توانش تعاملی، تحلیل عاملی تاییدی انجام گرفت که منجر به شکل گیری یک سیستم نامگذاری چهارعاملی بعنوان یک مقیاس معتبر از توانش تعاملی در تکالیف گفتاری دونفره گردید. بعلاوه به منظور بررسی تاثیر انواع مختلف تکالیف بر توانش تعاملی، آنالیز واریانس نیز توسط محقیقن حاضر انجام شد. محاسبه ی آماری اختلاف میانگین ها وجود تاثیر معنادار نوع تکلیف را با اندازه اثر بزرگ نشان داد. مقایسه های تعقیبی انجام شده نشان داد که از میان چهار تکلیف (تشخیص تفاوت، تکمیل داستان، تصمیم گیری و بحث آزاد) تنها تکمیل داستان عامل تغییرپذیری در نمرات توانش تعاملی بوده است. یافته های تحقیق از لحاظ اثبات محوریت نوع تکلیف در ارزیابی مهارت گفتاری در تکالیف دونفره حایز اهمیت می باشد. تحقیق حاضر دارای پیام های تلویحی نظری و عملی برای مدرسین و محققین در حوزه ی تدریس و سنجش زبان خارجه می باشد.

    کلیدواژگان: تکالیف گفتاری دو نفره، توانش تعاملی، نوع تکلیف
  • سید محمدعلی سوزنده فر* صفحات 137-158

    تغییرات نیولیبرال در آموزش بر تجاری سازی فرآیند تدریس و یادگیری ازطریق راهبردهای مختلف تمرکز دارد تا توجه جمعی را برانگیزاند. ظهور همزمان روانشناسی مثبت ، هم بعنوان کاوشی در تجربه عاطفی مثبت میان رشته ای و هم به عنوان سوال تشخیصی نیولیبرالیالیستی و همچنین درهم پیچیده بودن نیولیبرالیسم و احساسات می تواند دال بر ادغام روانشناسی مثبت با نوعی چارچوب نیولیبرالیستی در آموزش باشد. این مسئله مستلزم بررسی آموزشی است، جایی که چنین مرزهایی اغلب در جریانهای کاملا خوش بینانه قرار می گیرند. این مطالعه با هدف کشف استراتژیهای معلمان زبان انگلیسی در راستای اصول روانشناسی مثبت و مطابق با شرایط جریانهای نیولیبرالیستی انجام شده است. با مبنا قراردادن نظریه بازتابی بعنوان طرح پژوهش، این داده ها از طریق روش های کیفی مانند پرسشنامه ها، مصاحبه ها، گروه های تمرکز، یادداشت های میدانی و تحلیل محتوا جمع آوری شده اند. در مجموع 116 شرکت کننده ، یعنی 52 مرد و 64 زن ، که به صورت هدفمند در جهت همگنی از طریق پرسشنامه هوش هیجانی صفات غربالگری شده بودند ، پس از آن مصاحبه شدند. علاوه بر این، مواد و منابع متنوعی بصورت آنلاین و آفلاین متناسب با هدف برای تجزیه و تحلیل از طریق روش های مربوطه مانند جدول بندی، کدگذاری باز، یادداشت اولیه، کد نویسی محوری، یادداشت میانی، کد نویسی انتخابی، یادداشت پیشرفته و نمونه برداری نظری جمع آوری شده است. یافته های این پژوهش پنج موضوع اصلی را شامل می شود: مشروعیت ، توانمندسازی جمعی، مثبت گرایی منطقی، خرد مذاکره و رویکرد شناسایی. این پنج موضوع مستخرج، استراتژی های خوشروانی را نشان می دهند که می توانند نوعی از روانشناسی مثبت تربیتی باشند که همزمان مستعد تفکر نیولیبرالیسم هستند. در پایان، پیشنهاد اصلی این مطالعه حاکی از افزایش آگاهی معلمان زبان انگلیسی از نظر نوع ظریفی از ترکیب روابط متقابل، روانشناسی مثبت و نیولیبرالیسم در امر آموزش است.

    کلیدواژگان: آموزش زبان انگلیسی، راهبردهای خوشروانی، روانشناسی مثبت، نئولیبرالیسم
  • مریم موسوی، عباسعلی زارعی*، سعیده اهنگری صفحات 159-182

    این مقاله تاثیرات تکالیف متمرکز بر شکل و متمرکز بر معنی با شاخص های متفاوت بار اشتغال فکری بر درک اصطلاحات زبان دوم را بررسی نموده است. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 180 زبان آموز خارجی انتخاب شدند و بطور تصادفی در شش گروه قرار گرفتند. تکالیف متمرکز بر شکل با بار اشتغال فکری 2 (چند گزینه ای)، 3 (تکمیل جمله)، 4 (جمله سازی) برای سه گروه آزمایشی مورد استفاده قرار گرفتند، در حالیکه تکالیف متمرکز بر معنی با بار اشتغال فکری 2 (خلاصه نویسی)، 3(نوشتن با واژه نامه)، 4(نوشتن بدون واژه نامه) برای سه گروه دیگر استفاده شدند. پس از بررسی، یک آزمون 30 بخشی در قالب چند گزینه ای جهت ارزیابی شناخت شرکت کنندگان از اصطلاحات اجرا گردید. یک ANOVA دو طرفه و یک سری از نمونه های مستقل آزمون های t جهت پردازش داده ها استفاده شدند. نتایج نشان دادند که تکالیف با سطح اشتغال فکری بالاتر در شناخت اصطلاحات موثرتر بودند. همچنین تکالیف نشان دادند که تکالیف متمرکز بر شکل، کار آمدتر از تکالیف متمرکز بر معنی بودند. بعلاوه، در بار اشتغال فکری دو، تکالیف متمرکز بر معنی از تکالیف متمرکز بر شکل سودمندتر بودند، در حالیکه تکالیف متمرکز بر شکل، در بار های اشتغال فکری بالاتر سه و چهار موثرتر بودند. نتایج این مطالعه می تواند پیامدهای نظری و آموزشی برای معلمان زبان، طراحان برنامه درسی و محققان داشته باشد.

    کلیدواژگان: تکالیف متمرکز به شکل، اصطلاحات، بار اشتغال فکری، تکالیف متمرکز به معنی
  • مهدیس موسوی، منصور گنجی*، خالد کردی تمندانی صفحات 183-205

    کتاب عنصری اساسی در بین مطالب آموزشی است و نقشی مهم را در فرایند یادگیری ایفا می کند. پس از معلم، کتاب های درسی مهم ترین عامل در فرایند یادگیری زبان انگلیسی هستند؛ از این رو، لازم است به طور مرتب مورد ارزیابی قرار بگیرند. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی کتاب «مهارت های پویا در خواندن و درک مطلب» با استفاده از یک فهرست بازبینی محقق ساخته و یک مصاحبه ساختاریافته است. کتاب مذکور در دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار برای درس زبان انگلیسی عمومی در شش کلاس تدریس می شد. هدف اصلی این پژوهش تعیین نقاط قوت و ضعف کتاب مورد نظر از دیدگاه دانشجو یان و اساتید بود. برای این منظور، 150 دانشجو و 4 استاد این کتاب به شیوه در دسترس انتخاب و داده ها طی دو نیمسال تحصیلی در سال 1399جمع آوری شدند. داده های کمی از طریق فهرست بازبینی، با استفاده از نرم افزار SPSS، و به صورت توصیفی تجزیه و تحلیل شد؛ سپس داده های کیفی به شیوه تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش، نشان داده شد که از نظر اساتید و دانشجویان، ظاهر کتاب جذاب و محتوای آن به روز و کاربردی است، و نیز اهداف به صورت شفاف تعریف شده است. همچنین، نشان داده شد که اگرچه کتاب مورذ بررسی دچار برخی کاستی ها از جمله عدم پوشش کافی دستورزبان در هر درس است، اساتید معتقد بودند که این کتاب برای درس زبان عمومی به ویژه با هدف تقویت مهارت های خواندن و درک مطلب مناسب است. به طور کلی، بر پایه نتایج پژوهش مشخص شد که کتاب «مهارت های پویا در خواندن و درک مطلب» نیازهای دانشجوها را برای یک دوره زبان انگلیسی عمومی برآورده کرده است.

    کلیدواژگان: کتاب درسی، ارزیابی، زبان عمومی، زبان آموزان ایرانی، مهارتهای پویا در خواندن و درک مطلب
|
  • Edita Bekteshi *, Melihate Shala, Brikena Xhaferi Pages 1-20

    The purpose of this experimental study was to investigate English teaching and its impact on students from the engineering faculty in bilingual CLIL (Content and Language Integrated Learning) application. It was conducted in a public Higher Education Institution (HEI) in Kosovo, at the Faculty of Mechanical Engineering and Computing in which data were collected from 180 students. There were 56 students involved in the experimental group, whereas the control groups comprised of 68 students following conventional Technical Drawing with Descriptive Geometry class in native /Albanian language, and 56 students followed conventional English for Specific Purposes (ESP) classes as the second control group. Two teachers, one in engineering field, and one ESP teacher were involved in this study throughout the semester, i.e. fifteen weeks. The study incorporated parallel teaching, the same content in two different languages in the experimental group: Albanian/native language by the engineering practitioner, and English by the ESP teacher. The results of three test terms for all the three groups were analyzed by applying SPSS statistical package, and revealed that the experimental group achieved higher success in learning. The study concluded that if there is no teacher available to offer CLIL to future engineers, then teaching engineering courses with the engineering practitioner can be conducted in parallel fashion with the ESP teacher, who can contribute to positive effect in terms of certain engineering subcategories and English professional vocabulary. As such, this study may be considered as a potential example in offering new professional engineering courses which include bilingual paired teaching, of English and a professional course.

    Keywords: Paired Teaching, Collaboration, Engineering Students, CLIL
  • Anahita Sheikhipour, Mahmood Hashemian *, Ali Roohani Pages 21-51

    The flipped teaching has nowadays become a new movement in teaching and is getting pervasive in the educational system. The goal of this study was to explore if there was any significant difference between L2 learners’ oral complexity, accuracy, and fluency (CAF) in flipped and traditional classes. To do so, both traditional and filpped classes were resorted to in order to see which class matched the students’ needs. Moreover, this study was done to find out if it had any significant effect on the learners’ motivation, self-efficacy, engagement, self-confidence, and autonomy. Via an OPT, 40 homogenous, lower-intermediate students were chosen from a language school in Isfahan, Iran. Then, they were randomly assigned to experimental 1 and 1 control groups. Initially, all the students attended an interview session and their responses were audio-recorded; then, 2 teachers scored their responses to make certain the interviews enjoyed reliability. Afterward, the students took a pretest with 2 questions relevant to their actual life and the grammar they would acquire in the course of the treatment. After taking 4 treatment sessions, the students received a posttest to see how much they had progressed during the 4 treatment sessions. Also, a questionnaire was adapted from another study to figure out the students’ satisfaction regarding this type of teaching. The results revealed that the flipped class increased the students’ motivation, self-efficacy, engagement, self-confidence, and autonomy. However, no significant difference was seen between the learners in the flipped class and those in the traditional class, as far as oral CAF was concerend. Based on the students’ answers to the questionnaire, most were satisfied with the flipped model. To conclude, materials developers and syllabus designers should modify instructional materials and books taught in language schools and add some parts to them in line witth technology to satisfy digital natives.

    Keywords: complexity, accuracy, and Fluency (CAF), Digital Natives, Flipped vs. Traditional Classrooms
  • Ehsan Abbaspour, Mahmood Reza Atai *, Parviz Maftoon Pages 53-84

    The prevalence of Sociocultural Theory (SCT) as a major theory in SLA has spurred a considerable number of studies to investigate the various aspect of L2 acquisition through the lens of this theoretical framework. The present study aimed at investigating the impact of Scaffolded Written Corrective Feedback (WCF) on Iranian EFL learners’ writing performance in terms of fluency, accuracy, grammatical complexity, and lexical complexity. Additionally, the study sought to inquire about the Iranian EFL learners’ attitudes toward Scaffolded WCF through a series of post-interviews and a questionnaire. For this purpose, 25 students who had enrolled in a university-level writing course were conveniently sampled after a homogeneity test for the study. The pedagogical treatment the participants received throughout the study was Scaffolded WCF (i.e. a ZPD-based teacher/peer corrective feedback on their writing performance). The data obtained from the pretest, immediate posttest, and delayed posttest were analyzed using a series of ANOVA and Friedman’s tests. The findings indicated that Scaffolded WCF statistically significantly contributed to the participants’ writing performance regarding grammatical complexity, fluency, accuracy, and lexical complexity. The results obtained from the attitude questionnaire and the post-interviews also revealed that the participants held a positive attitude toward the adopted approach. The findings provide promising implications for the adoption of this approach in large classes typical of Iranian university-level writing courses.

    Keywords: written corrective feedback, Sociocultural theory, scaffolding, Second Language Writing, Zone of Proximal Development
  • Elham Shooli, Fariba Rahimi Esfahani *, Mehrdad Sepehri Pages 85-109

    As a model for a new pedagogical approach, Flipped Instruction has been recently exploited as a worldwide modern technique where the actual classroom activities following assignments in conventional classroom are reversed in a logical sequence which often seems to integrate or supplement with instructional materials in video or PowerPoint forms. The current research strives to illuminate the effect of flipped classroom (FC) instruction on the achievements in macro/micro EFL writing subskills of Iranian upper intermediate students. For the purpose of this experiment, 78 male and female upper intermediate EFL learners aged 25-38 were selected from three language schools in Ahvaz based on their scores on the Quick Oxford Placement Test, and then equally divided into control and experimental groups. An IELTS argumentative essay was used as the main tool of the study which was considered both as a pretest and a posttest. Used as a pretest, the IETLS argumentative essay was meant to support the fact that both groups were of similar status with regard to the writing proficiency. Besides, the posttest was used to assess any distinguishing features between the two groups due to the treatment. The control group experienced the conventional classroom instruction whilst the experimental group received FC instruction. To address the research questions, a descriptive statistics and two one-way MANOVAs were implemented. The results indicated that the students treated with FC scored statistically higher on the macro-subskills and micro-subskills than the students experienced conventional instruction. The statistical analysis of the quantitative data revealed that FC was an efficient means of developing writing subskills for the Iranian EFL learners. Moreover, results indicated a certain amount of pedagogical implications for teachers, learners, curriculum designers, and administrators.

    Keywords: Flipped learning, conventional learning, writing subskills, macro, micro subskills, active learning
  • Manoochehr Jafarigohar *, Afsar Rouhi, Shirin Rahimi Kazerooni Pages 111-136

    The use of paired speaking tasks for the assessment of interactional competence has recently attracted the attention of many scholars in language learning research. The present study aimed at investigating whether task type has any effect on promoting language learners’ interactional competence measured by means of multi-factor qualitative coding of paired speaking tasks. The performances of 92 dyads of conveniently-selected intermediate Iranian EFL learners on four paired speaking tasks were assessed using a rubric developed based on recent models for the scoring of interactional competence. To reveal the factors contributing to interactional competence, confirmatory factor analysis was run rendering the four-factor rubric developed in the present study as a valid measure of interactional competence through paired speaking tasks. In addition, to check the effect of different task types on interactional competence, the researchers calculated ANOVA estimates. Mean difference statistics computed indicated that some significant effect with large effect size existed for task type. Post-hoc comparisons carried out made it clear that from among the four tasks (i.e., Spot-the-difference, Story-completion, Decision-making, and Free-discussion) only the Story-completion task was the source of variability in the scores of interactional competence. The findings are of significance in that they point to the centrality of task type in assessing speaking through paired tasks. The study has certain theoretical and practical implications for foreign language teaching/testing researchers and practitioners.

    Keywords: Interactional Competence, Paired Speaking Tasks, task type
  • Seyyed Mohammad Ali Soozandehfar * Pages 137-158

    Neoliberal changes in pedagogy focus on marketization of teaching and learning processes through different innovative interdisciplinary strategies to evoke the collective appeal (Ross, 2007). The concurrent emergence of positive psychology as both exploration of interdisciplinary positive emotional experience and as diagnostically neoliberalistic query (Freeman, 2020) and the complicated entanglement of neoliberalism and emotions (Pilkington, 2016) can imply that the integration of positive psychology into the educational context might be correspondent with a sort of neoliberalistic framing of pedagogy. This issue entails an exclusive scrutiny on pedagogical contexts, where such boundaries often coalesced into totally optimistic streams. Accordingly, this qualitative study aimed at exploring EFL teachers' different strategies in line with the tenets of positive psychology while, simultaneously, complying with the premises of neoliberalistic streams. To this end, postulating its design on Reflexive Grounded Theory, this research collected the data via the qualitative procedures such as questionnaires, interviews, focus groups, field notes, and content analyses. Totally 116 participants, i.e., 52 males and 64 females, purposively screened for homogeneity concerns via Trait Emotional Intelligence Questionnaire (TEIQ), were interviewed afterwards. Besides, diverse online/offline materials and sources pertinent to the objective were gathered for the analysis through the respective procedures of codification, memoing, categorization, thematization, and theoretical sampling. The qualitative analyses of categorization and thematization yielded five major themes as the final results:legitimation, collective empowerment, logical positivism, wisdom of negotiation, and identification approach, delineating those eudaimonic strategies which can trigger a sort of positive psycho-pedagogy susceptible to neoliberalistic intents. Finally, this study implied raising the consciousness of teachers in the EFL context with regard to the subtle interrelationships between positive psychology and neoliberalistic tenets in accordance to pedagogy.

    Keywords: Eudaimonic, EFL, Neoliberalism, Pedagogy, Positive Psychology
  • Maryam Mousavi, Abbas Ali Zarei *, Saeideh Ahangari Pages 159-182

    This study investigated the effects of form-focused and meaning-focused tasks with different involvement load indices on EFL learners' recognition of L2 idioms. To this end, a sample of 180 EFL learners (both male and female) in two language institutes was selected and randomly assigned into six groups. Form-focused tasks with involvement load 2 (Multiple-choice), 3 (Sentence-completion), 4 (Sentence-making) were used for three experimental groups, while meaning-focused tasks with involvement load 2 (Summary-writing), 3 (Writing with glossary), and 4 (Writing without glossary) were utilized for the other three groups. After the treatment, a 30-item test in multiple-choice format was administered to assess the participants' recognition of idioms. One two-way ANOVA and a series of independent-samples t-tests were run to process the collected data. The results indicated that the tasks with higher levels of involvement load were more effective on recognition of idioms. The results also showed that form-focused tasks were more efficient than meaning-focused tasks. Moreover, at involvement load of two, meaning-focused tasks were more beneficial than form-focused tasks, while form-focused tasks were more effective at higher involvement loads of three and four. The results of this study can have theoretical and pedagogical implications for language teachers, curriculum designers, and researchers.

    Keywords: Form-focused tasks, Idioms, involvement load, Meaning-focused tasks
  • Mahdis Mousavi, Mansoor Ganji *, Khaled Kordi Tamandani Pages 183-205

    Textbook is an essential element of teaching and learning materials. After the teacher, textbooks are the most important factor in learning. Since textbooks act as an important material in teaching and learning, they need to be evaluated regularly. In the light of the foregoing, this study aimed to evaluate “Active Skills for Reading” using a researcher-made checklist and a structured interview. This book was being taught in six classes of Chabahar Maritime University as a general English coursebook. The goal of this study was to determine the suitability of the book as a general English course from the students’ and teachers’ perspectives. To this end, 150 students and 4 teachers were selected, and data were collected during two semesters in 2020. The quantitative data of the checklist were analyzed by calculating descriptive statistics using SPSS version 26, and qualitative data was analyzed through deductive content analysis. It was shown that the teachers and students believed that the appearance of the book is attractive, the content of the book is up-to-date and practical, and the goals are well defined. It was also revealed that although the textbook had some shortcomings such as lack of enough grammar sections in each unit, teachers felt the book was still appropriate for general English courses, especially for developing the reading skills. Generally, it was indicated that the textbook had met students’ needs for a general English course. The study ends with suggestions for general English teachers and materials designers.

    Keywords: textbook, Evaluation, General English, Iranian EFL learners, Active skills for Reading