فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 90، پاییز 1399)

فصلنامه علوم اجتماعی
سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 90، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن سرایی*، ابوالفضل فتح آبادی صفحات 1-32

    برخی اندیشمندان برای تبیین شکل گیری حکومت صفوی بر نقش عصبیت قبیله ای و برخی دیگر بر نقش عصبیت دینی تاکید کرده اند و در واقع، هیچ کدام به هم نشینی و هم افزایی فرایندی عوامل مزبور در تشکیل این حکومت توجه نداشته اند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر این بوده است که بر اساس آراء سیاسی ابن خلدون و با رویکردی توصیفی- تحلیلی و استفاده از روش اسنادی و مطالعه متون تاریخی مرتبط با موضوع پژوهش، فرایند هم نشینی و هم افزایی هر دو نوع عصبیت را در تشکیل حکومت صفوی آشکار کند. یافته های پژوهش نشان می دهند که شاه اسماعیل با بهره گیری از ولایت صوفیانه، موجبات هم نشینی سه عامل عصبیت قبیله ای درون هر یک از قبایل، عصبیت دینی درون هر یک از قبایل و عصبیت دینی میان همه قبایل را فراهم آورده و بر همین اساس، میان قبایل مختلف تحت امر خود اتحاد و انسجام ایجاد کرده و با استفاده از قدرت مضاعف این قبایل که محصول هم نشینی و هم افزایی پیوندهای دینی با پیوندهای قومی بوده، با پیروزی بر سایر مدعیان قدرت موفق به تشکیل حکومت صفوی شده است. بنابراین، در تشکیل حکومت صفوی هر دو نوع عصبیت، البته با تقدم عصبیت دینی بر عصبیت قبیله ای، دارای نقش و جایگاه بوده اند.

    کلیدواژگان: تصوف، ولایت صوفیانه، عصبیت دینی، عصبیت قبیله ای، تشکیل حکومت صفوی، ابن خلدون
  • یاسر رستگار*، سیما هادی صفحات 33-60

    در جوامع چندفرهنگی، تقابل های هویتی و بویژه دوگانه ی بومی-غیربومی، منبعی هویت بخش ایجاد کرده و چالشها و تعارضاتی به دنبال دارد. هدف از مطالعه ی حاضر آنست تا ادراک و تفسیر ساکنان بومی شهر بندرعباس از دوگانه ی "هویت بومی- هویت غیربومی" را توصیف کرده و بسترها و دلالت های آن را آشکار سازد. مطالعه ی حاضر با روش پژوهش کیفی و راهبرد نظریه زمینه ای انجام گرفته است. داده های میدانی با بکارگیری نمونه گیری هدفمند-نظری و طی مصاحبه با 23 نفر از ساکنین بومی این شهر که حداقل سه نسل در این شهر زندگی کرده اند، بدست امده و درنهایت بر اساس کدگذاری سه مرحله ای استراوس و کوربین تحلیل شده است. یافته های میدانی حاکی از آنست که درک ساکنان بومی شهر بندرعباس از ساکنان غیربومی، امری ذاتی نیست بلکه مبتنی بر تجربه ی زیسته ی کنشگران و تعاملات اجتماعی آنها با یکدیگر شکل گرفته است. مشارکت کنندگان میدان مطالعه، بواسطه ی حضور و زندگی در سرزمین اجدادی خود، هویت بومی می یابند اما غیربومی را به مثابه دیگری معضله دار، تفسیر می کنند چرا که منافع اقتصادی و همچنین ارزشهای فرهنگی خود را تا حدی ازدست رفته تلقی می کنند. پیامد این تفسیر، تقویت پیوستگی و انسجام درون گروه و افزایش نوعی قوم مداری است که می تواند به تخریب سرمایه ی اجتماعی منجر شود.

    کلیدواژگان: هویت، هویت قومی، هویت بومی، هویت غیربومی، نظریه زمینه ای، بندرعباس
  • فردین محمدی*، محسن نوغانی، مهدی کرمانی صفحات 61-104

    در یک دهه اخیر، پژوهشگران ایرانی حوزه جامعه شناسی و مدیریت، از نظریه زمینه ای به شکل گسترده ای در تحقیقات خود بهره گرفته اند. با توجه به ویژگی های خاص این روش شناسی، مساله اساسی تحقیق حاضر آن است که پژوهش های جامعه شناختی و مدیریتی مبتنی بر نظریه زمینه ای از چه نقاط ضعف و قوتی برخوردارند؟ جهت پاسخ به مساله تحقیق، از فراروش و تکنیک مرورنظام مند بهره گرفته شد. جمعیت های مورد مطالعه شامل مجموعه مقالاتی است که در بازه زمانی 1395 تا 1397 در مجلات علمی-پژوهشی داخلی منتشر شده اند که با توجه به تمرکز مساله تحقیق بر نقد و بررسی روش شناسی نظریه زمینه ای مبتنی بر رویکرد استراوس و کوربین، در مرحله گزینش منابع 36 مقاله انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تحقیق بیانگر آن است که تحقیقات مذکور در زمینه معیارهای «صورت مساله تحقیق، تدوین سوالات جزیی، جامعه مورد مطالعه، تشریح مراحل تحلیل داده ها در بخش یافته ها، همزمانی گردآوری و تحلیل داده ها، تکنیک ساخت مقوله، تکنیک تشخیص ابعاد مقوله، تکنیک انتخاب عناوین، تکنیک انتخاب مقوله هسته، اعتباریابی، مقایسه با سایر نظریه ها و حساسیت نظری» با مشکلات اساسی مواجه هستند. این مشکلات را می توان در پنج دسته چالش های تکنیکی، شکاف نظریه و روش، تحریف هدف، عدم معرفت کامل به مبانی نظریه زمینه ای و چالش پارادایمی طبقه بندی کرد.

    کلیدواژگان: نظریه زمینه ای، رویکرد استراوس و کوربین، فراروش، مرور نظام مند
  • مهدخت قربانی*، علیرضا شجاعی زند صفحات 105-134

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و ارزیابی کیفی آموزش جامعه شناسی، تلاش دارد تا با نگاهی به وضعیت کنونی آموزش جامعه شناسی در ایران از دریچه ی تجربه ی زیسته ی کنشگران اصلی آن (دانشجو و استاد)، توصیفی از آن ارایه داده و مقدمه ای برای بررسی نقاط ضعف و قوت مقوله ی آموزش رشته ی جامعه شناسی در ایران باشد. در این تحقیق با تکیه بر مفروضات رویکرد پدیدارشناسی، آموزش به عنوان یک پدیدار برای محقق و کنشگران درگیر فرایند آموزش آشکار شده و محققین تلاش داشته با تکیه بر تجربیات زیسته ی این کنشگران، توصیفی از وضعیت آموزش جامعه شناسی به دست دهند تا در نهایت بتوان با تکیه بر توصیف ها و واکاوی خلا های موجود در آموزش، به درکی بهتر از وضعیت جامعه شناسی در ایران نایل شد. روش نمونه گیری، نظریه زمینه ای است. جامعه ی آماری شامل دانشجویان جامعه شناسی(کارشناسی ارشد و دکتری) و اساتید جامعه شناسی است که با معیار اشباع نظری در نمونه گیری به پانزده دانشجو و هفت استاد رسیدیم. نتایج توصیفی پژوهش نشان از وجود موارد زیر در وضعیت کنونی آموزش جامعه شناسی در ایران می دهد: نحیف بودن بینش جامعه شناختی، انباشت مقالات علمی، شکل نگرفتن حوزه عمومی، بی اعتمادی به دانشگاه، مقتضیات محدود کنش دانشجو-استاد در بستر جامعه داخلی و بین المللی، شیءوارگی علمی، عدم تفکیک ساختاری دانشگاه و دولت، عدم وجود پارادایم مشخص پژوهشی نظری، عدم استقلال دانشگاه از فضای امنیتی.

    کلیدواژگان: نظریه زمینه ای، تجربه زیسته، پدیدارشناسی، آموزش جامعه شناسی
  • رابعه علی، سعیده امینی*، احمد غیاثوند صفحات 135-160

    در این پژوهش کوشیده ایم تا با استفاده از آراء اندیشمندانی چون ویلیام دیویس ، سارا احمد و سام بینکلی در باب گسترش درک و تلقی جدیدی از خوشبختی و به روش تحلیل گفتمان فرکلاف، ویژگی های گفتمان خوشبختی در ایران را بررسی نماییم. از این رو، شماره های مختلف نشریه ی موفقیت در سی سال گذشته را در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین مورد بررسی قرار دادیم. در سطح توصیف، دریافتیم که واژگان و مفاهیم پرکاربردی مانند «خوشبختی»، «موفقیت»، «استرس»، «آرامش» و مانند آن در دوسته ی مثبت/ منفی به کار می روند. همچنین از استعاره هایی چون «راز»، «گام»، «راه» و مانند آن در این متون که ساختی یک طرفه و موعظه گون دارند، استفاده می شود. در سطح تفسیر، به این نتیجه رسیدیم که انسان در این گفتمان به ذهن و انرژی، فروکاسته شده و نسبت میان او و جهان از خلال ترکیب منحصربه فردی از گفتمان های علمی مانند روانشناسی و فیزیک همراه با رویکردی شبه دینی - عرفانی توضیح داده می شود. در سطح تبیین نیز، گسترش اقتصاد مبتنی بر بازار و رشد طبقه ی متوسط از یک سو و عالم گیر شدن مدرنیته و به تبع آن پیدایی  «خود» در معنای مدرن آن و «نظام های تخصصی» را به عنوان علل اصلی رواج این گفتمان در ایران یافتیم.

    کلیدواژگان: موفقیت صنعت خوشبختی، بازاندیشی، تحلیل گفتمان
  • سیده مرجان طباطبایی*، فاروق امین مظفری، محمد عباس زاده، صمد صباغ صفحات 161-194

    هدف این پژوهش مطالعه گفتمان فمینیستی در ایران معاصر است. بر این اساس، با انتخاب دو مجله "زنان" و "مدرسه فمینیستی" و تحلیل آن ها در کنار هم، جریان غالب فمینیسم را در بازه زمانی 70 تا 89 مورد بررسی قرار داده ایم و با بکارگیری روش تحلیل گفتمان لاکلو و موف، تلاش شد، علاوه بر تحرک گفتمان فمینیستی، مرزبندی و غیریت سازی میان آن با گفتمان هژمونیک حاکم، محل های نزاع میان این دو گفتمان ، دال های شناور و چگونگی برجسته سازی و حاشیه رانی این گفتمان مورد شناسایی قرار گیرد. نتایج نشان می دهد که شاکله اصلی گفتمان فمینیسم شامل پنج نقطه گسست است که در هر یک از این نقاط گسست ما شاهد مفصل بندی جدیدی حول دال های مرکزی؛ مشارکت اقتصادی زنان، نواندیشی دینی، حقوق بشر، دینداری سکولار و اتیلاف بین جنبشی هستیم. در اغلب دوران تخاصم اصلی گفتمان فمینیسم با گفتمان عمومیت یافته بر سر قوانین نابرابر جنسیتی است. این مسئله در پی فهم جدید و متفاوت گفتمان فمینیسم از زنانگی نسبت به گفتمان هژمونیک شکل گرفت. تخاصم دو گفتمان فوق، در آخرین دوره تا جایی پیش رفت که منجر به حرکت گفتمان فمینیسم از یک گفتمان دموکراتیک به سمت یک گفتمان پوپولار شد.

    کلیدواژگان: فمینسیم، تحلیل گفتمان، دال شناور، فضای تخاصم، هژمونی، ساختارشکنی
  • علی خورسندنژاد*، حسن چاوشیان، آرش حیدری، حمید عباداللهی چنذانق صفحات 195-230

    «کودکی» پدیده ای مدرن است که کمتر مورد کاوش تاریخی-جامعه شناختی قرار گرفته است. در دیدگاه غالب، کودک درون دستگاهی روان شناختی تعریف می شود و موجودی معصوم، آسیب پذیر و نیازمند حمایت است. این شکل برساخت کودک به شیوه ای درونماندگار، تجربه های متفاوت دیگری از کودکی را خلق و طرد می کند. اما کودکی موجودیتی یکپارچه نیست و نباید از دریچه معیارهای برساخته ی آن به تمامی تجربه های متکثر اجتماعی اش معنا بخشید. در این مقاله تلاش کردیم با رویکردی تاریخی، یکی از این کودکی های مطرود را برجسته کنیم و از خلال آن به بررسی زمینه های پیدایش دارالتادیب به عنوان نخستین فضای اختصاصی حبس کیفری کودکان بپردازیم. بدین منظور از ملاحظات نظری و مفروضات روش شناختی تبارشناسی و دیرینه شناسی فوکویی بهره برده و تلاش کردیم با بررسی اسناد تاریخی، روایت بدیعی از تجربه ی کودکی در ایران برسازیم. نتایج نشان می دهد ادراک کودکی در عصر پهلوی اول بر مبنای «کودک نیازمند تربیت» بود و کودکان مجرم در این دوران با شکلی از آسیب شناسی تربیتی بازنمایی می شدند. سوژه ای که در این گفتمان مورد تادیب قرار می گرفت «طفل بدذات» بود که با تغییرات تاریخی پیش آمده، بدل به «طفل بزهکار» شد. ایدیولوژی حمایت در همدستی با گفتمان روان شناسی کودک را همچون موجودی آسیب پذیر تولید می کردند و دارالتادیب در نتیجه ی چنین فرآیندی تجلی فضایی یافت.

    کلیدواژگان: دارالتادیب، تربیت، کودکی، حبس، روان شناسی، بزهکاری
|
  • Hassan Saraie *, Abolfazl Fathabadi Pages 1-32

    Some of thinkers emphasis on the role of tribal Asabiyyah and some of them emphasis on the role of religious Asabiyyah to explain the development of safavid government and all of them, neglect the process of affinity and synergy of these factors in this respect. Therefore, the article tries to reveal the process of affinity and synergy of these two factors in the development of Safavids on the base of Ibn Khaldun’s political theories and with descriptive- analytical study and using of archival research method and studying the related historical texts. Findings show that Shah Ismail, by applying Sufi Walayah, has provided the affinity of tribal Asabiyyah within each tribe, religious Asabiyyah within each tribe and religious Asabiyyah between all tribes and accordingly, was able to create unity and cohesion among several tribes which were under his commands and by using the double power, which has been the product of affinity and synergy of tribal Asabiyyah and religious Asabiyyah, has defeated other contenders and has succeeded in developing the safavid government. This means, two aspects of Asabiyyah, of course with the precedence of religious Asabiyyah over tribal Asabiyyah, have taken role in the process of the development of this government.

    Keywords: Sufism, Sufi Walayah, Religious Asabiyyah, Tribal Asabiyyah, Development of Safavids, Ibn Khaldun
  • Yaser Rastegar *, Sima Hadi Pages 33-60

    In multicultural societies, identity conflicts, especially indigenous- non-indigenous dualities, create an identifying source and lead to identity challenges and conflicts. The purpose of the present study is to describe the perception and interpretation of the indigenous inhabitants of Bandar Abbas of the duality of indigenous identity and non-indigenous identity and to reveal its contexts and implications.The present study was conducted using qualitative research method and grounded theory strategy. Field data were obtained using purposive-theoretical sampling and interviews with 23 indigenous residents who have lived in the city for at least three generations and were finally analyzed based on three-step coding by Strauss and Corbin.Field findings indicate that the perception of indigenous residents of Bandar Abbas of non-indigenous residents is not inherent, but is based on the lived experience of actors and their social interactions. Participants gain an indigenous identity through their presence and life in their ancestral homeland, but interpret the non-native as a problematic other, because they see their economic interests as well as cultural values as somewhat lost. The consequence of this perception is the strengthening of cohesion within group against out group and the increase of ethnocentrism.

    Keywords: Identity, Ethnic identity, Indigenous Identity, Non-indigenous Identity, Grounded Theory, Bandarabbas
  • Fardin Mohammadi *, Mohsen Noghani, Mahdi Kermani Pages 61-104

    the main issue of the present study is that what are the strengths and weaknesses of sociological and managerial research based on grounded theory? And have Iranian researchers correctly observed the characteristics, requirements, elements and foundations of the underlying theory in their research. To answer the research question, a conceptual framework based on paradigm basics, basic assumptions, components and features of Grounded theory and were formulated and was used the systematic and critical review method. The studied population consists of a series of articles published in international scientific journals at 2016 to 2018 that due to the focus of the research on critique and methodology of grounded theory based on the approach of Strauss and Corbin, 36 articles were selected and reviewed in the source selection stage. the results of the research indicate that the research’s is faced fundamental problems and challenges about the criteria of “problem, the formulation of micro questions, the studied population, the explanation of the stages of data analysis in the findings select, the coincidence of data collection and analysis, Category building technique, category dimensional recognition technique, named selection technique, core category selection technique, Credibility, comparison with other theories and theoretical sensitivity”.

    Keywords: Grounded Theory, Iranian Research, mete-method, Challenges. sociology, managment
  • Mahdokht Ghorbani *, Alireza Shojaeezand Pages 105-134

    This study concerns the situation of sociology education in Iran from the phenomenology point of view. The question is: “what is the role of sociology education in the current situation of Iran?” In this research, we tried to categorize different influential reasons on conditions of sociology and after demonstrating the importance of the teaching, we straight to the reality of sociology education without any postulated approach. The methodology is grounded theory which lets us look at this subject from a phenomenological approach. The first step is to refer to the involved actors in the education process to explain the reality as they are experiencing and living it. This plan is made by interviewing 7professors and 15students from 3universities in Iran and also by the results of other research. These interviews are taken in open and semi-open techniques, which provided us a level of reality based on the life-world of actors, the consciousness of sociology teaching, classes, and the university environment. The sample size was chosen based on theoretical saturation. To analyze data, an open and axial codification was done, and by specifying central categories, the authors reached a conceptual ordering and a description of the current situation of sociology teaching.

    Keywords: Grounded Theory, Lived experience, Sociology Education, Phenomenology, Sociological Imagination
  • Rabee Ali, Saeedeh Amini *, Ahmad Ghiyasvand Pages 135-160
  • Seyedeh Marjan Tabatabaee *, Farough Amin Mozaffari, Mohammad Abbaszadeh, Samad Sabbagh Pages 161-194

    The construction of feminist discourse in Iran (1992-2011)The purpose of this research is to study the discourse of feminist socio-political activists. The data of our research are gathered from Zanan (women) and the Feminist School magazines. Therefore we looked at the feminist discourse in the texts of these magazines from 1992 to 2011. We also have used the historical and social data of Iran over this period. The results show that the basic structure of the discourse of feminism represents five different articulations. Each of the articulations was formed on the basis of five various nodal points; women's economic participation, religious innovation, human rights, Secular religiosity, and Inter-movement coalition. Often the main antagonist between the feminist discourse and the dominant discourse is over unequal gender laws. This is due to the different perceptions of femininity in the two discourses. Eventually, this antagonist led to a shift in the discourse of feminism from a democratic discourse to a popular one.

    Keywords: Feminism, discourse analysis, Floating signifiers, Antagonism, hegemony, deconstruction
  • Ali Khorsandnejad *, Hassan Chavoshian, Arash Heydari, Hamid Abdollahi Chanzanagh Pages 195-230

    “Childhood” is a modern phenomena which hasn’t been inquired historio-sociologically frequently. The prevalent prospect defines The Child in a psychological system and consider it to be an innocent, vulnerable and protection-needing being. Immanently, this form of constructing the Child creates and excludes diverse experiences of Childhood. But Childhood is not an integral entity and we shouldn’t attempt to give meaning to its plural range of social experiences through its constructed criteria. we tried to mark one of these “excluded” Childhoods with a historical approach and explore the context of emergence of “Daar-alta’adib” as the first Carceral space of children. we made use of theoretical considerations and methodological assumptions of foucauldian genealogy and archealogy to construct an alternative narrative of experiences of childhood in Iran. Findings indicate that the perception of childhood in first Pahlavi Era was based on the figure of “child in need of Education” and criminal children were represented in terms of educational pathology. The subject that was disciplined in this discourse was “Ill-natured child” whom turned into “delinquent child” as Historical changes came in to play. Protection Ideology collaborating with Psychology produced child as a vulnerable being, and through this process, Spatial emergence of Daar-alta’adib became possible.

    Keywords: Daar-alta’adib, Education, childhood, Incarceration, psychology, Delinquency