فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 65، زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 65، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده فاطمه موسوی* صفحات 7-32

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه نگرش به نقش های جنسیتی و فرسودگی مادران شاغل و غیرشاغل از وظایف و مسئولیت های فرزندپروری انجام شد. روش پژوهش توصیفی و طرح پژوهش از نوع پس رویدادی است. نمونه پژوهش  195 مادر (76 شاغل و 119 غیرشاغل) بودند که به شیوه دردسترس و داوطلبانه از پنج نقطه شمال، جنوب، غرب، شرق و مرکز شهر تهران در پژوهش شرکت کردند.در این تحقیق از مقیاس سنجش فرسودگی والدینی (شامل: خستگی از نقش والدینی، تقابل با خود والدینی گذشته، احساس بیزاری از نقش والدینی و فاصله عاطفی گرفتن از نقش والدینی) و از مقیاس نگرش به نقش های جنسیتی (شامل: نقش سنتی، نقش ویژه جنس و نقش های دوگانه جنسیتی) استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون  tگروه های مستقل نشان داد هر دو گروه مادران شاغل و غیرشاغل در نگرش به نقش ویژه هر جنس و ویژگی های دوگانه جنسیتی با یکدیگر تفاوت معناداری داشتند (02/0p=)، اما در فرسودگی والدینی و ابعاد آن با یکدیگر تفاوت آماری معناداری نشان ندادند. بر طبق نتایج تحقیق زنان شاغل نگرش های برابری خواهانه ای در ایفای نقش های جنسیتی زنانه-مردانه دارند و  فشار نقش بیشتری را نسبت به مادران غیرشاغل تجربه می کنند. آنان نسبت به مادران غیرشاغل که به نگرش های ویژه جنس اعتقاد بیشتری داشتند، فرسودگی والدینی پایین تری را گزارش کردند. توجه به اضافه بار نقش در مادران شاغل و نحوه گذران فراغت مادران غیرشاغل با فرزندان با توجه به نگرش های جنسیتی آن ها در خور مطالعه است.

    کلیدواژگان: فرسودگی والدینی، نقش های جنسیتی، مادران شاغل
  • محمدجواد ارشادی، نسا رضایی*، رضا باقری حسین آبادی صفحات 33-68

    این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر عوامل فرهنگی و اجتماعی بر کارآفرینی زنان در خانه های کارآفرینی شهرداری تهران انجام شده است. جامعه آماری، 30 خانه کارآفرینی شهرداری تهران است که در هر خانه، 100 کارآفرین وجود دارد. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد که 265 نفر برآورد گردید. برای سنجش پایایی ابزار اندازه گیری پژوهش از آزمون ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج نشان داد سه متغیر عوامل اجتماعی و فرهنگی بر کارآفرینی زنان تاثیر می گذارند که در طول 3 گام وارد معادله رگرسیونی شدند. در نخستین گام ویژگی های شخصیتی وارد معادله رگرسیونی شد و ضریب آن برابر با 248/0بود. در گام دوم ارتباط با انجمن های زنان وارد معادله رگرسیونی شد که ضریب آن برابر با 937/0 بود و در گام سوم الگوی نقش وارد معادله شد که ضریب آن برابر با 339/0 بود. از این روابط می توان نتیجه گرفت عوامل فرهنگی و اجتماعی نسبت به سایر متغیرها به مراتب تاثیر مهم تری بر کارآفرینی دارد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی زنان، خانه های کارآفرینی، خانه های کارآفرینی شهرداری
  • آرزو شفی، اکبر اعتباریان*، رضا ابراهیم زاده دستجردی صفحات 69-126

    امروزه با رشد جوامع، زنان بسیار بیشتر از گذشته در سازمان ها و مشاغل ایفای نقش می نمایند و یک نیروی کار تاثیرگذار فعال هستند. هرچند امروزه حضور زنان نسبت به گذشته بیشتر شده اما کماکان موانع و فشارهای ساختاری و اجتماعی در باب ایجاد سقف شیشه ای برای زنان به دلیل لایه های هژمونی پذیرش قدرت همچنان ادامه دارد. هدف این پژوهش الگوی تفسیری پیامدهای سقف شیشه ای برای زنان با تاکید بر لایه های هژمونی پذیرش قدرت برمبنای فرایند تحلیل (IRP) است.روش شناسی پژوهش از حیث جمع آوری داده های پژوهش آمیخته بود، به طوری که در بخش کیفی پژوهش به منظور شناسایی مولفه ها (پیامدهای سقف شیشه ای) و گزاره های پژوهش (لایه های هژمونی پذیرش قدرت) از تحلیل فراترکیب و با مشارکت  15 نفر از خبرگان رشته مدیریت در سطح دانشگاهی استفاده شد. در بخش کمی مولفه ها و گزاره های شناسایی شده در قالب پرسش نامه های ماتریسی توسط 22 نفر از مدیران، مسیولان و کارشناسان صاحب نظر در سطوح مختلف شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران مورد ارزیابی تحلیل تفسیری قرار گرفتند. روایی این پژوهش براساس تحلیلCVR و پایایی پژوهش به واسطه ی استفاده از روش فراترکیب و ارزیابی انتقادی و با غربالگری نظری از پژوهش های مشابه مورد تایید قرار گرفتند.  نتایج پژوهش نشان داد، گزاره ی هژمونی پذیرش قدرت بر مبنای فرهنگ به عنوان تاثیرگذارترین لایه ی پذیرش قدرت در سازمان های مورد بررسی محسوب می شود که باعث تقویت پیامد اختلال/تعارض بین نقشی در زنان شاغل در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان تاثیرگذارترین مولفه ی پیامدهای سقف شیشه ای می شود. این نتیجه نشان می دهد قدرت گرایی فرهنگی سبب شده است تا زنان نتوانند جایگاهی را در پست های بالای سازمان کسب کنند، چراکه به طورکلی ساختارهای مردسالار به واسطه وجود پذیرش فرهنگی جامعه، مهم ترین پست های سازمانی را در تصدی مردان قرار داده است و این موضوع به لحاظ فرهنگی، ارزش هایی را ترویج می دهد که در آن فاصله جایگاه در بالا و پایین سازمان تعیین کننده ی حدود احترام و منزلت اجتماعی برای افراد باشد و به لحاظ فرهنگی مردان را در این جایگاه، غالبا تثبیت نمایند.

    کلیدواژگان: لایه های هژمونی پذیرش قدرت، پیامدهای سقف شیشه ای، اولویت بندی تفسیرگرایانه (IRP)
  • لیلا اکبری*، آتوسا کلانترهرمزی، کیومرث فرحبخش صفحات 127-162

    پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی با هدف بررسی پدیدارشناسانه تجارب زیسته زنان قربانی تعرض جنسی است. جامعه  پژوهش حاضر را بانوانی تشکیل می دهند که مورد آزار و اذیت و تجاوز به عنف قرار گرفته بودند و پژوهشگر در روند درمان آن ها هیچگونه مداخله ای نداشته است. مشارکت کنندگان به صورت نمونه گیری گلوله برفی تا حد اشباع (12 نفر مشارکت کننده) انتخاب گردیدند. با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته اطلاعات مرتبط با افراد نمونه جمع آوری شد و با رویکرد پدیدارشناسی توصیفی و به روش کلایزی یافته ها تحلیل شد. پس از تحلیل محتوای مصاحبه ها و کدگذاری آن ها، یافته‏ها شامل 8 مقوله اصلی(خلق پایین،استرس پس از سانحه، خشونت، خلا اعتماد به خود، مکانیزم های جبرانی ناکارآمد، دریافت واکنش های آزار دهنده از جانب دیگران، پیامدهای منفی و بازدارنده در زندگی روزمره، جبران سازنده) و  37 مقوله فرعی بود . یافته های پژوهش نشان داد زنانی که مورد تعرض جنسی قرار گرفته اند همچنان با گذشت سال ها از وقوع حادثه، نتوانسته اند با اختلال های پس از اضطراب آن کنار آمده و یا آن را فراموش کنند و این امر در آنان به صورت طرحواره درآمده است. همچنین بیشترین علامت دیده شده در آن ها افسردگی و پرخاشگری بود و عوامل اجتماعی و فرهنگی در درمان نشدنشان موثر بوده است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجربه زیسته زنان، تعرض جنسی
  • مهتاب میرزایی فر، محمدعلی عبدالوند*، کامبیز حیدرزاده هنزایی، محسن خون سیاوش صفحات 163-200

    در این پژوهش با رویکردی پدیدار شناختی بدنبال بررسی و بازسازی الگوی کیفیت ارایه خدمات خودخدمت بانکی و جنبه های ناپیدای آن و کاهش آسیب و ضرر وارده به مصرف کنندگانی که پتانسیل آسیب پذیری را دارند در شرایط بروز کرونا می باشیم. این پژوهش با مبنا قراردادن تیوری های موجود در این زمینه و سپس تمرکز بر تجربه زیسته افراد سعی در شناسایی ابعاد ، پیشایندها و در نهایت پیامدهای متاثر از پدیده در قالب یک الگو را دارد. برای گردآوری داده ها از 25مصاحبه نیمه ساختار یافته که افراد از طریق روش نمونه گیری گوله برفی در کلان شهر تهران انتخاب شده اند استفاده شد. در مرحله تحلیل از طریق فرآیند مقایسه مستمر داده ها و کدگذاری و هم چنین تحلیل محتوای رابطه ای ، مفاهیم، مقوله ها و مضمون ها سازمان دهی شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد کیفیت این خدمات دارای ابعاد کارایی ، کامل بودن اجرا، سهولت استفاده و دسترسی، پاسخگویی، تضمین کیفیت، اطلاعات ، جذابیت استفاده، امنیت، کنش های احساسی و ارزش کاربردی می باشد هم چنین پیشایندهای موثر بر این پدیده شامل تجربه قبلی، ارتباطات شفاهی، شهرت سازمان، مشارکت مشتری، تصویر قبلی، سنت گرایی و مسئولیت اجتماعی بوده و پیامدهای متاثر از این پدیده شامل رضایت و مقاصد رفتاری می باشد. این مطالعه با بکارگیری روش کیفی، یکی از مطالعات اولیه در زمینه درک زنان سالمند از کیفیت خدمات الکترونیک بانکی است و برخی مقوله های بدست آمده در مطالعات پیشین به آنها اشاره ای نشده است.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات تکنولوژی های خود خدمت الکترونیک بانکی، مصرف کننده آسیب پذیر، پدیدارشناسانه
  • مسرت آیت، الهه ملایی، عفت جوان فکر، ساناز شفیعی* صفحات 201-238

    در عصر حاضر نادیده گرفتن مشکلات مربوط به زنان در واقع انحراف از مسیر توسعه ی همه جانبه و پایدار است. زنان به عنوان بخشی از سرمایه انسانی و پرورش دهندگان نسل امروز و آینده عامل موثری در پیشبرد اهداف توسعه در یک جامعه محسوب می شوند و باید ضمن تقویت مشارکت زنان در همه سطوح جامعه از توان آن ها در همه جوانب مدیریتی و برنامه ریزی در جامعه استفاده شود. از این رو هدف از انجام این پژوهش شناخت رابطه بین نقش های مدیریتی با ویژگی های شخصیتی زنان بر اساس آموزه های اسلامی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را 200 نفر از زنان مدیر در سازمان های دولتی استان خراسان رضوی تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده در نهایت 143 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه بوده و روایی سازه از طریق تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از طریق مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. یافته های این پژوهش نشان داد که تمامی ویژگی های شخصیتی زنان شامل ایمان به خدا، مهربانی، احساسی بودن ، تحمل بالا، روابط عمومی بالا، انعطاف پذیری، ریسک پذیری و اعتماد به نفس با نقش های مدیریتی رابطه مثبت و معنادار دارند.

    کلیدواژگان: نقش های مدیریتی، ویژگی های شخصیتی زنان، آموزه های اسلامی
|
  • Seyyedeh Fatemeh Mousavi * Pages 7-32

    The current study was administrated to investigate the attitudes to gender roles and parental exhaustion of parting duties in mothers having or not having paid professional activity. The research method was descriptive, and the research design is ex post facto. The study sample was 195 mothers (76 employed and 119 unemployed) who participated voluntarily from five regions of north, south, west, east, and center of Tehran. Measurements included the Parental Burnout Assessment (consist of parental exhaustion, contrast with the past self of the parent, being fed up, and emotional distancing from the parenting role), and the Attitudes towards Gender Roles Questionnaire (including the traditional, the gender-specific, and the androgenic attitude). The results of the independent t-test between two groups showed that there was a significant difference between two groups of employed and unemployed mothers in attitudes towards the gender-specific role and androgenic (gender equality) role (p = 0.02), and there was no significant difference in parental burnout and its dimensions. The results also showed that employed mothers, although having egalitarian attitudes to gender roles and experience more role pressure than unemployed mothers, experience less parental burnout compared to unemployed mothers who have gender-specific role attitudes. It is worth considering the role of overload in employing mothers and how unemployed mothers spend their leisure time with their children according to their gender attitudes.

    Keywords: Parental burnout, Gender Roles, Employed mothers
  • Mohammad Javad Ershadi, Nesa Rezaee *, Reza Bagheri Hoseinabadi Pages 33-68

    In developing countries, women are the first hope for family development, growth, and development in their own countries. This research was conducted to evaluate the impact of cultural and social factors on women entrepreneurship in Tehran's municipality's entrepreneurial homes. The statistical population includes 30 municipal entrepreneurial houses in Tehran, each with 100 entrepreneurs. Morgan table was used to determine the sample size, estimated at 265 people. The Cronbach's alpha coefficient test was used to measure the reliability of the research instrument. The findings showed that three variables of social and cultural factors affect women's entrepreneurship, which entered the regression equation over the three stages. In the first step, the individual and personality traits entered the regression equation and its coefficient was 248/0. In the second step, the association with women's associations entered the regression equation, whose coefficient was equal to 9,377; in the third step, the role model entered the equation, which was equal to 339/0. From these relationships, it can be concluded that cultural and social factors have a far more important impact than entrepreneurs on other variables.

    Keywords: entrepreneurship, Women Entrepreneurship, Entrepreneurship Homes, Municipal Entrepreneurship Homes
  • Arezoo Shafi, Akbar Etebariyan *, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi Pages 69-126

    With the growth of societies, women nowadays are much more involved in organizations and jobs than ever before and influential and active workforce. Although there has been a lot of progress in the presence of women over the past, the structural and social barriers and pressures to create a glass ceiling for women continue to this day. The purpose of this research is the interpretive model of glass ceiling consequences a based on Power Transition (Hegemonic) acceptance by Analysis Interpretive Ranking Process (IRP). In this research, to identify the components (consequences of glass ceiling) and research propositions (hegemonic of power acceptance), a combined analysis was performed with the participation of 15 management experts at the university level and In the quantitative part, the components and propositions identified in the form of matrix questionnaires were evaluated by 22 managers, officials and experts at different levels of the National Iranian Petroleum Products Distribution Company. The results showed that the hegemonic proposition of acceptance of power based on culture is considered as the most effective layer of acceptance of power in the studied organizations, which strengthens the outcome of disorder/conflict between roles in women working in the National Iranian Petroleum Products Distribution Company. This result shows that cultural authoritarianism has prevented women from gaining much of a position in the top positions of the organization because in general, patriarchal structures, due to the cultural acceptance of society, have placed the most important organizational positions in the hands of men and this culturally promotes values in which the distance between the position at the top and the bottom of the organization determines the limits of respect and social status for individuals, and culturally, men are often established in this position.

    Keywords: Power Transition (Hegemonic) Acceptance, Glass Ceiling Consequences, Interpretive Ranking Process (IRP)
  • Leila Akbari *, Atousa Kalantarhormozi, Kiuoomars Farahbakhsh Pages 127-162

    The present study is a qualitative study to phenomenologically examine lived experiences of women victims of sexual assault. The subjects of the study population were women who had been harassed and raped, and the researcher did not interfere in their treatment. Among this population, sampling was done snowball sampling (12 people). Using semi-structured interviews, information related to the sample was collected, and the findings were analyzed by the descriptive phenomenological approach and Colaizzi’s method. After analyzing the content of the interviews and coding them, the findings include 8 main categories (low mood, post-traumatic stress, violence, lack of self-confidence, dysfunctional compensatory mechanisms, receiving annoying reactions from others, negative and deterrent consequences in daily life, constructive compensation) and 37 sub-categories. Findings showed that women who have been sexually assaulted still years after the accident, have not been able to cope with post-anxiety disorders or forget about it, and this has become a schema in them. Also, the most common symptoms were depression and aggression, and social and cultural factors were found to be effective in not treating them.

    Keywords: Phenomenology, Women Lived experience, Sexual assault
  • Mahtab Mirzaeifar, Mohammad Ali Abdolvand *, Kambiz Heidarzadeh Hanzaee, Mohsen Khounsiavash Pages 163-200

    In this study, with a phenomenological approach, we seek to investigate and reconstruct the quality model of electronic banking services and its invisible aspects and diminish consumer losses with the possibility of vulnerability in the event of a corona pandemic. Based on existing theories and then focusing on the lived experience of individuals, this study tries to identify the dimensions, antecedents and, ultimately, the consequences of this phenomenon in the form of a model. Snowball sampling was carried out in the Tehran megacity, and data was gathered through a semi-structured interview with 25 participants. Through constant comparison of data; open, axial, and selective coding; as well as the analysis of relational content; concepts and themes were categorized. Data analysis showed that the quality of e-services has dimensions of efficiency, completeness of execution, ease of use and access, responsiveness, quality assurance, information, the attractiveness of use, security, emotional actions and functional value. Also, the antecedents affecting this phenomenon include previous experience, oral communication, organizational reputation, customer engagement, previous image, traditionalism and social responsibility, Finally, the consequences of this phenomenon include satisfaction and behavioural intentions. This qualitative study is one of the primary studies on older women's perceptions of the quality of e-banking services. Previous studies have not mentioned some findings of this study.

    Keywords: The quality of electronic bank self-service technologies, vulnerable consumer, phenomenological
  • Masarat Ayat, Elaheh Mollaei, Efat Javanfekr, Sanaz Shafiee * Pages 201-238

    In the present age, ignoring the problems of women is in fact a deviation from the path of sustainable development. Women as a part of human capital and nurturers of today and the next generation are considered as an effective factor in advancing development goals in society and, therefore, while strengthening women's participation in all levels of society, their potential should be used in all levels of management and planning in society. This research aims to identify the relation between management roles and the personality characteristics of women based on Islamic teachings. The statistical population of this study consists of 200 female managers in government organizations in Khorasan Razavi province. Finally, 143 people were studied using a simple random sampling method. The data collection tool was a questionnaire, and the validity of the structure was examined through factor analysis. The analysis of the research data was carried out by structural equations modelling using the SPSS software. The findings of this study showed that all personality traits of women, including faith in God, kindness, emotionality, high tolerance, high public relations, flexibility, risk-taking and self-confidence, have a positive and significant relationship with the managerial roles.

    Keywords: Management roles, Personality characteristics of women, Islamic teaching