فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 63 (زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 63 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرشته میرحسینی*، محمدرحیم عیوضی، عباس کشاورز شکری صفحات 7-32

    بررسی مولفه های تاثیرگذار بر قدرت یک کشور نشان دهنده تاثیر عوامل ژیوپلیتیکی بر جایگاه آن کشور در نظام قدرت منطقه ای است. بر این اساس، جمهوری اسلامی ایران جایگاه مهمی در نظام قدرت غرب آسیا دارد. در کنار لزوم توجه به مزیت های ژیوپلیتیکی، ارتقای جایگاه ایران در نظام قدرت منطقه ای، مستلزم شناسایی خطرات ژیوپلیتیکی است که با آن مواجه خواهد بود. هدف پژوهش، روندپژوهی خطرات ژیوپلیتیکی پیش روی جمهوری اسلامی ایران در غرب آسیا در افق 1404 با رویکرد آینده پژوهانه و با استفاده از روش تحلیل روند است. مطابق با یافته های پژوهش، افزایش تنش میان ایران و عربستان، افزایش تقابل آمریکا و ایران، تشدید رقابت های مذهبی و قومی، توسعه طلبی رژیم صهیونیستی، کاهش سطح همگرایی در منطقه، ترویج ایران هراسی و شیعه هراسی، افزایش قدرت بنیادگرایان سلفی، افزایش رقابت های تسلیحاتی، گسترش بحران در منابع، افزایش دولت های ناکامیاب و مداخله گرایی قدرت های فرامنطقه ای، از مهم ترین خطرات ژیوپلیتیکی تاثیرگذار بر آینده جایگاه ایران در غرب آسیا در افق 1404 است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، روندپژوهی، خطرات ژئوپلیتیکی، غرب آسیا
  • محمدرضا مجیدی*، الهه خانی آرانی، محمد عبدالهی صفحات 33-54

    بحث بر سر چشم انداز آینده اسلام و مسلمانان در اروپای غربی  بحثی جدی، حایز اهمیت و داغ در محافل علمی و سیاسی این کشورها است. بحثی که با توجه به ظهور گروهکها و عملیات تروریستی در خاورمیانه و کشورهای اروپای غربی، ابعاد امنیتی و سیاسی ویژه ای دارد. در این پژوهش، با توجه به روش های آینده پژوهی و سناریونویسی، سناریوهای ممکن و محتمل در خصوص آینده اسلام و مسلمانان در اروپا مطرح شده است. چهار سناریوی خوش بینانه: همزیستی و تنوع فرهنگی و آزادی عمل مسلمانان، سناریوی بدبینانه: اسلام زدایی و سکولار شدن اسلام، سناریوی معجزه: غالب شدن اسلام بر اروپا و سناریوی فاجعه: انزوای ذهنی و عملی مسلمانان و افزایش تنشها به عنوان سناریوهای ممکن و محتمل مطرح شده و سپس به ارزیابی و اعتبارسنجی هر یک پرداخته شده است. محتمل ترین پیش بینی ترکیبی از رهیافت های مختلف خصوصا ادغام سازی و ترویج اسلام خصوصی و تداوم اسلام هراسی، برای آینده اسلام و مسلمانان در اروپای غربی است.

    کلیدواژگان: مسلمانان، اسلام، اروپا، اروپای غربی، آینده پژوهی، اسلام هراسی، اسلام سکولار
  • محسن نصراصفهانی* صفحات 55-74

    منطقه خلیج فارس در نگاه اول برای هر مخاطبی چنین به نظر می آید که به دلیل همجواری و منطقه گرایی، طبیعتا دارای یک یکپارچگی و همگرایی مورد توجه هستند. اما با تامل بیشتر در مواضع کشورهای این منطقه، قضیه عکس تصور اولیه استنباط می گردد. این مقاله درصدد است ساختار اجتماعی حاکم بر این منطقه و عوامل موثر دخیل در آن را تحلیل و بررسی نماید. از این رو مسئله اصلی پژوهش، عوامل موثر و قوام بخش در برساختگی ساختار اجتماعی حاکم بر حوزه خلیج فارس می باشد. پژوهش حاضر با رویکردی سازه انگارانه به تحلیل عناصر و عوامل تاثیرگذار بر این ساختار اجتماعی پرداخته است. یافته های تحقیق گویای آن است که کنش گران با ساختارهای اجتماعی متفاوت و تصورات متغایر از یکدیگر نوعی احساس تهدید از طرف مقابل را برای خود احساس می کنند و امنیت هستی شناسی و مادی و توسعه خود را از سوی دیگری در خطر می بینند و این امر منجر به برخی رفتارهای پیش دستانه به ویژه توسط کشورهای جنوبی خلیج فارس علیه کشورهای شمالی آن می شود.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، ساختار اجتماعی، ایران، عربستان، سازه انگاری
  • سید احمد رهنمایی* صفحات 75-94

    فلسفه بیانیه گام دوم چیستی، چرایی و چگونگی بیانیه را تبیین می نماید. پیرو چنین برداشتی، مقاله سعی دارد، با تمرکز بر ابعاد برون مرزی بیانیه، به تشریح ماهیت بین المللی بیانیه بپردازد و سوگیری بیانیه نسبت به مقاصد بین المللی انقلاب اسلامی را آشکار سازد. در این تحقیق از روش توصیفی-تحلیلی با رویکرد اکتشافی- استنتاجی استفاده شده است. مقاله در صدد است بر اساس فرازها و واژگان اساسی بیانیه و سایر بیانات مقام معظم رهبری، به مثابه اسناد بالادستی نظام جمهوری اسلامی و احیانا نمونه شواهدی که نشان از تاثیر چشم گیر امواج انقلاب اسلامی بر جوامع اسلامی و غربی دارند، تجزیه و تحلیل روشنی از بیانیه با تمرکز بر مقاصد بین المللی ارایه نماید. یافته ها حاکی از آن است که انقلاب اسلامی در گام دوم در سطح بین المللی فراتر از مرزهای جغرافیایی ایران، به اقتدار و تعیین عمق استراتژیک خود نزدیک تر می شود تا زمینه را برای برپایی تمدن بزرگ اسلامی بیش از پیش فراهم آورد.

    کلیدواژگان: فلسفه بیانیه، مقاصد بین المللی، عمق استراتژیک، رویکرد اکتشافی - استنتاجی
  • سعید حسنی*، نور الله کریمیان کریمی صفحات 95-116

    «بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» بر وظیفه سنگین دستگاه های حکومتی نسبت به «ابزارهای رسانه ای پیشرفته و فراگیر» تاکید دارد؛ و باتوجه به اینکه بسیاری از این رسانه ها در فضای سایبر فعالیت می کنند، واکاوی وظیفه یادشده با تاکید بر رسانه های سایبری، دارای نوآوری است. هدف پژوهش، پاسخ به این پرسش است که از منظر فقه سیاسی، وظیفه حکومت اسلامی نسبت به تامین امنیت در فضای سایبر کدام است و جایگاه این وظیفه در بیانیه گام دوم چیست. بنابرین با جستجو در منابع کتابخانه ای؛ مستندات حکم به وجوب تامین امنیت همه جانبه در فضای سایبر توصیف و با رویکرد فقه حکومتی تحلیل شده و دیدگاه مقام معظم رهبری پیرامون امنیت فضای سایبر، در منظومه فکری ایشان بررسی شده تا جایگاه این وظیفه در بیانیه مشخص گردد. در نتیجه، ایجاد امنیت همه جانبه در فضای سایبر بر حکومت اسلامی واجب دانسته شده که مشمول مطالبه جدی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی نیز می باشد.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب، امنیت فضای سایبر، ابعاد امنیت، فقه سیاسی، فقه حکومتی
  • محمد کاکاوند* صفحات 117-138

    عزت و استکبارستیزی که دو عنصر اساسی در بیانیه گام دوم انقلاب است، ضروری است که بر اساس آموزه های قرآن به خوبی تبیین شوند. لذا هدف این تحقیق، تشریح عزت و استکبارستیزی و جوانب مختلف آن در بیانیه گام دوم انقلاب با محوریت آیه 29 سوره ی فتح است که به روش توصیفی تحلیلی به این نتایج دست یافت است که؛ استکبارستیزی و حفظ عزت و استقلال با فطرت انسان ها سرشته شده است. لذا بنا بر پایه آموزه های آیه فوق و بیانیه گام دوم، با تکیه بر اقتدار اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و سرمایه های داخلی، می توان جلوی هرگونه تعدی کفار را بر بلاد مسلمانان گرفت و عزت و استقلال مسلمانان، بلکه بلاد مسلمین را تضمین کرد به گونه ای که مسلمانان وابستگی به بیرون از جامعه اسلامی نداشته باشند و کرامت و اصالت خود را حفظ کنند و استکبارستیزی که از مقومات عدالت اجتماعی و ظلم ستیزی است می تواند نفی سلطه بیگانگان را در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: گام دوم انقلاب، اقتدار اقتصادی، استقلال، حفظ عزت، استکبار ستیزی
  • رضا کریمی*، یحیی میرحسینی صفحات 139-162

    فراوانی آموزه های سیاسی اجتماعی نهج البلاغه، سبب شده این کتاب همواره مورد توجه افرادی قرار گیرد که از وضعیت جامعه رضایت نداشته، در پی انقلاب ساختاری یا اصلاحات اجتماعی باشند. از این رو در کنار استفاده های بهینه و سازنده از این کتاب، باید به گروه هایی همچون سازمان مجاهدین خلق اشاره داشت که راه ناصحیح پیموده، تحقق پیش فرض های خود را در نهج البلاغه دنبال می کردند. در این نوشتار با روشی توصیفی تحلیلی، بر خطبه16 که بیش از همه مورد توجه آنان بوده، تمرکز شده است. نخست برداشت های سیاسی که اغلب بر محور انقلاب و لوازم آن پرسه می زند ارایه شده، آنگاه عیوب روشی و محتوایی آنان به نقد گرفته شده است. از نقدها می توان به دخیل کردن پیش فرض ها در فهم، بی مبالاتی نسبت به تاریخ، عصری اندیشی و غلبه نگاه کارکردگرایانه اشاره داشت. این مطالعه نشان می دهد استفاده بدون ضابطه گروه های سیاسی از نهج البلاغه، تا چه حد می تواند از مقاصد امام فاصله بگیرد و به گمراهی بیانجامد.

    کلیدواژگان: مجاهدین خلق (منافقین)، سیاست، انقلاب، فهم و تفسیر، خطبه16 نهج البلاغه
  • محسن ردادی*، روح الله فرهادی صفحات 163-184

    شبکه های ارتباطی یکی از ارکان مهم سرمایه ی اجتماعی هستند. در حوزه ی سیاست این حزب است که نقش شبکه ی ارتباطی را ایفا می کند و باعث مشارکت سیاسی در جامعه می شود. سوال اصلی مقاله این است که شبکه ی ارتباطی مطلوب در اندیشه ی رهبران انقلاب اسلامی چیست و حزب چه جایگاهی دارد؟ در این نوشتار بر اساس روش «تحلیل مضمونی» اندیشه ی رهبران انقلاب اسلامی مورد بررسی قرار گرفته و شبکه ی ارتباطی سیاسی مطلوب آنها «شبکه ی مستضعفین انقلابی» معرفی شده است. در کنار این، نگاه دوگانه ای به حزب دارند و از حزب در برابر تحدید قدرت دولت حمایت می کنند و در عین حال انحصار قدرت در دست احزاب را  نامطلوب می دانند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه سیاسی، آیت الله خامنه ای، امام خمینی، حزب، تحلیل مضمونی
  • سید جواد میرخلیلی* صفحات 185-204

    علامه طباطبایی ازجمله اندیشمندان و متفکران برجسته ای است که توجه خاصی به بحث حکومت در فلسفه سیاسی خود داشته است. مقاله حاضر درصدد است با بررسی و تحلیل فلسفه سیاسی علامه طباطبایی، تبیینی از جایگاه حکومت در فلسفه سیاسی وی ارایه نماید. برای این منظور از روش توصیفی- تحلیلی و آثار این متفکر اسلامی به این بحث پرداخته خواهد شد. یافته ‏های تحقیق حاضر بیانگر آن است که در فلسفه سیاسی علامه طباطبایی، انسان موجودی اجتماعی است و زندگی اجتماعی انسان به برپایی حکومت می‏انجامد. بدین ترتیب، مباحث فلسفه سیاسی علامه طباطبایی از انسان شناسی آغاز، و به جهت اجتماعی بودن انسان و تشکیل اجتماع انسانی به مباحث حکومت منتهی می شود.

    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، فلسفه سیاسی، انسان، اجتماع، حکومت
  • حسین جوان آراسته*، اسماعیل عسگری رنانی صفحات 205-224

    در این پژوهش دو نظریه دولت مطلقه هابز و دولت برآمده از نظریه ولایت مطلقه فقیه در چارچوب بررسی و فهم نظریات سیاسی توماس اسپریگنز مطابقت و با تکیه بر حقوق متقابل دولت و شهروندان بررسی شده است. یافته های مقاله نشان می دهد که جدای از قرابت لفظی میان دو اصطلاح دولت مطلقه و ولایت مطلقه و وجود برخی ازمشابهت ها در ضرورت وجودی و کارکردهای دولت، تفاوت های جدی، هم در مبانی و معانی و هم در ویژگی ها و کارکردهای دولت میان نظریه های یاد شده وجود دارد. دولت مورد نظر هابز به اصولی همچون حاکمیت مردمی، حاکمیت قانون، نظارت پذیری و مشارکت شهروندان در حاکمیت، چندان پای بند نیست در حالی که تامل در نظریه ولایت مطلقه، عدم مغایرت این نظریه با اصول پیشگفته را نشان می دهد. این پژوهش به شیوه تحلیلی - توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: دولت مطلقه، ولایت مطلقه فقیه، اسپریگنز، حاکمیت مردمی، حاکمیت قانون
|
  • Fereshteh Mir Hosseini *, Mohammadrahim Eivazi, Abbas Keshavarz Shokri Pages 7-32

    The study of the components affecting the power of a country shows the effect of geopolitical factors on the position of that country in the regional power system. Accordingly, the Islamic Republic of Iran has an important place in the power system of West Asia. In addition to the need to pay attention to geopolitical advantages, the promotion of Iran's position in the regional power system requires the identification of the geopolitical risks that it will face. The purpose of this study is to research the geopolitical risks of the Islamic Republic of Iran in West Asia on the horizon of 1404 with a futuristic approach and using the trend analysis method. According to the research findings, increasing tensions between Iran and Saudi Arabia, increasing US-Iranian confrontation, intensifying religious and ethnic rivalries, Zionist expansionist state, reducing convergence in the region, promoting Iranophobia and Shiismophoia, increasing the power of Salafi fundamentalists, increasing arms race, crisis spread in the sources, the rise of failed governments and the interventionism of supra-regional powers are among the most important geopolitical risks affecting the future of Iran's position in West Asia on the horizon of 1404.

    Keywords: Future research, trend research, geopolitical hazards, West Asia
  • Mohammadreza Majidi *, Elahe Khani Arani, Mohammad Abdollahi Pages 33-54

    The issue of the future of Islam and Muslims in Western Europe is an important issue in scientific and political circles. This issue has taken on special security and political dimensions due to the emergence of terrorist groups and operations in the Middle East and Western European countries. In this study, according to the methods of futurology and scenario writing, possible and probable scenarios for the future of Islam and Muslims in Europe have been proposed. Four optimistic scenarios: coexistence and cultural diversity and freedom of action of Muslims; Pessimistic scenario: de-Islamization and secularization of Islam; the miracle scenario: the domination of Islam over Europe and the catastrophe scenario: the mental and practical isolation of Muslims and the increase of tensions are considered as possible scenarios and then each of them has been evaluated and validated. The most likely prediction is a combination of different approaches, especially the integration and promotion of individual Islam and the continuation of Islamophobia may be predicted as current for the future of Islam and Muslims in Western Europe.

    Keywords: Future Research, Islamic Revolution, Islamic Thought, Islamophobia, Western Europe
  • Mohsen Nasr Isfahani * Pages 55-74

    At first glance, the Persian Gulf region seems to every audience to be naturally integrated and convergent due to its proximity and regionalism. But with more reflection on the positions of the countries in this region, a contrary idea appears. This article seeks to analyze the social structure governing this region and the effective factors involved in it. Therefore, the main issue of the research is the analysis of effective and consistent factors in constructing the social structure governing the Persian Gulf. The present study analyzes the elements and factors affecting this social structure with a constructivist approach. The findings of the study indicate that actors with different social structures and different perceptions of each other feel a sense of threat from the other side and see their ontological and material security and development on the other endangered, and this leads to some preconceived behaviors. Especially by the southern countries of the Persian Gulf against the northern countries.

    Keywords: Persian Gulf, Social Structure, Iran, Saudi Arabia, Constructivism
  • Seyyed Ahmad Rahnamaei * Pages 75-94

    The philosophy of the second step explains the what, the why and the how of the statement. Such being the case, the present article tries to explain the international nature of the statement by focusing on the extra boundary dimensions of the statement and to reveal the bias of the statement towards the international goals of the Islamic Revolution. In this research, a descriptive-analytical method with an exploratory-inferential approach has been used. Based on the phrases and key words of the statement and other statements of the Supreme Leader, as an upstream document of the Islamic Republic and possibly a sample of evidence that shows the significant impact of the waves of the Islamic Revolution on Islamic and Western societies, the article seeks to give a clear analysis of the statement with Focus on international goals. Findings indicate that the Islamic Revolution in the second step at the international level beyond the geographical borders of Iran, closer to its authority and strategic depth to provide the ground for the establishment of a great Islamic civilization more than before.

    Keywords: Philosophy of Statement, Islamic Revolution, Statement of the Second Step, International Purposes, Supreme Leader
  • Saeed Hassani *, Noorullah Karimian Karimi Pages 95-116

    The statement of the second step of the Islamic Revolution emphasizes the heavy duty of the government system towards "advanced and all-encompassing media tools"; given that many of these media operate in cyberspace, the task analysis would be innovative with an emphasis on cyber media. The purpose of this study is to answer the question that from the perspective of political jurisprudence, what is the duty of the Islamic government in providing security in cyberspace and what is the position of this duty in the second step statement. So by searching library resources, the documents supporting the verdict on the necessity of providing comprehensive security in cyberspace have been described and analyzed with the approach of government jurisprudence and the Supreme Leader's view on cyberspace security is examined in his system of thought to determine the position of this duty in the statement. As a result, the establishment of comprehensive security in cyberspace has become necessary for the Islamic government, which is also more emphasized with the serious demands of the statement of the second step of the Islamic Revolution.

    Keywords: Statement of the Second Step of the Revolution, Cyberspace Security, Security Dimensions, Political Jurisprudence, Government Jurisprudence
  • Mohammad Kakavand * Pages 117-138

    Dignity and the being of anti-arrogance state, which are the two basic elements in the statement of the second step of the revolution, need to be well explained based on the teachings of the Qur'an. Therefore, the purpose of the research is to explain the dignity and the steate mentioned and its various aspects in the statement of the second step of the revolution with the focus on verse 29 of Surah Fath. This research achieved the results by descriptive-analytical method that; being of anti-arrogance state, the preservation of dignity and independence are inherent in human nature. Therefore, based on the teachings of the above verse and the statement of the second step, by relying on economic, cultural, political and domestic capital authority, it is possible to prevent any infidel encroachment on the Islamic world and guarantee the dignity and independence of Muslims. In such a way that Muslims are not dependent on outside of Islamic society and are able to maintain their dignity and originality, and the state of being anti-arrogance, which is one of the essential components of social justice and anti-oppression, can lead to the denial of foreign domination.

    Keywords: The second step of the revolution, economic power, independence, dignity, anti-arrogance
  • Reza Karimi *, Yahya Mirhosseini Pages 139-162

    The abundance of socio-political teachings of Nahj al-Balaghah has caused this book to be used by people who are not satisfied with the state of society and are looking for a structural revolution or social reform. Therefore, in spite of the uplifting concepts of the constructive societies in this book, it is necessary to refer to groups such as Mojahedini Khalq Organization that followed the wrong path and pursued the realization of their presuppositions in Nahj al-Balaghah. This article, in a descriptive-analytical manner, focuses on Sermon 16, which has been the focus of their attention. First, the political perceptions that are often based on the revolution and its tools, then their methodological and content defects are criticized. Criticisms include the inclusion of presuppositions in understanding, a lack of emphasis on history, modern thinking, and the dominance of the functionalist view. This study shows the irregular use of Nahj al-Balaghah by political groups, to what extent it can distance itself from the Imam's intentions and lead to misguidance.

    Keywords: Mojahedini Khalq, Politics, Revolution, Understanding, interpretation, Sermon 16 Nahj al-Balaghah
  • Mohsen Radadi *, Rouhollah Farhadi Pages 163-184

    Communication networks are one of the most important pillars of social capital. In the realm of politics, it is the party that plays the role of the communication network and promotes political participation in society. The main question of the article is: what is the desired communication network in the minds of the leaders of the Islamic Revolution and what is the position of the party? In this article, based on the method of "thematic analysis", the thought of the leaders of the Islamic Revolution has been studied and their preferred political communication network has been introduced as "the network of the revolutionary weak". In addition, they have a dual view of the party and support the party against the limitation of government power, while at the same time, deeming the monopoly of power in the hands of the parties undesirable.

    Keywords: Social Capital, Political Development, Ayatollah Khamenei, Imam Khomeini, Party, Thematic Analysis
  • Seyed Javad Mir Khalili * Pages 185-204

    Allameh Tabatabai is one of the prominent scholars and thinkers who has paid special attention to the discussion of government in his political philosophy. The present article seeks to present an explanation of the position of government in his political philosophy by examining and analyzing the political philosophy of Allameh Tabatabai. For this purpose, using the descriptive-analytical method, the works of this Islamic thinker have been studied. The findings of the present study indicate that in Allameh`s political philosophy, man is a social being and human social life leads to the establishment of government. Thus, the discussions of Allameh Tabatabai's political philosophy begin with anthropology, and lead to the discussions of government due to the social nature of man and the formation of human society.

    Keywords: Allameh Tabatabai, Political Philosophy, Man, Society, Government
  • Hossein Javan Arasteh *, Isma`il Asgari Renani Pages 205-224

    In this study, the two theories of Hobbes' Absolute State and the State derived from the theory of Absolute Guardianship of faqih are examined by the framework in which the political theories of Thomas Spriggens are examined and understood and relying on the mutual rights of government and citizens. The findings of the article show that apart from the verbal similarity between the two terms absolute government and absolute sovereignty and the existence of some similarities in the necessity of existence and functions of government, there are serious differences both in principles and meanings and in the characteristics and functions of government. The Hobbesian government does not adhere to principles such as popular sovereignty, the rule of law, oversight, and citizen participation in governance, while reflection on the theory of absolute sovereignty shows that it does not contradict the aforementioned principles. This research has been done in an analytical-descriptive way and using library resources.

    Keywords: Absolute State, Absolute Vilayat of Faqih, Spragens, Popular Sovereignty, Rule of Law