فهرست مطالب

پلیس زن - پیاپی 34 (بهار و تابستان 1400)

نشریه پلیس زن
پیاپی 34 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • داود دعاگویان*، اکبر رضازاده، رضا عبدالرحمانی، محمدرضا پویافر صفحات 2-27

    تحقیق حاضر با هدف تدوین و شناسایی ابعاد و مولفه ها و شاخص های الگوی (نظری و عملی) مهارت های ارتباطاتی برون سازمانی دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین صورت گرفته است. روش این تحقیق از حیث هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق کیفی است . محقق با بهره گیری از مصاحبه عمیق از نخبگان (علمی حوزه مهارت های ارتباطی و کارشناسان)مولفه های مهارت های ارتباطی برون سازمانی دانشجویان شناسایی و مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد. جامعه آماری این تحقیق نخبگان حوزه ارتباطات پلیسی است که تا رسیدن به حد اشباع به صورت هدفمند 21 نفر انتخاب شدند و شیوه رسیدن به اشباع نظری گلوله برفی است. ابزار گرد آوری داده ها مصاحبه عمیق و روش سنجش اعتبار و پایایی روش گوبا و لینکن است.یافته ها نشان می دهد که مهارت های ارتباط اجتماعی حوزه برون سازمانی دانشجویان را باید در سه حوزه بین فردی – اجتماعات و گروه ها و سازمان ها دسته بندی کرد. ارزیابی شاخص ها نشان داده است که مهارت ارتباط اجتماعی برون سازمانی دانشجویان به نسبت سایر حوزه ها از اهمیت خاصی برخوردار است و لذا پیشنهاد می گردد که می توان با برناامه های آموزشی و لحاظ کردن دروس مهارت های ارتباط اجتماعی و نیز برنامه های غیر آموزشی مانند توجه به حلقه های گفتگو - اجرای–طرح همپیمایی اسنتاد و دانشجو- اجرای کارگروه علمی موقعیت‌سازی و اجرای طرح استاد مشاور مقیم ، مهارت های ارتباط اجتماعی برون سازمانی دانشجویان را تقویت نمود.

    کلیدواژگان: الگو، دانشجویان پلیس، مهارت های ارتباطی، برون سازمانی
  • مهرداد حاجی حسنی*، راضیه اختیاری صفحات 30-50
    زمینه و هدف

    یکی از گروه های اجتماعی که همواره مورد توجه نهادهای حمایتی هستند و مسایل مشکلات آنان دغدغه ای برای دولت ها هستند زنان سرپرست خانوار می باشند پژوهش حاضر با هدف بررسی راهکارهای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش اداره کل بهزیستی استان چهارمحال و بختیاری جهت ورود به بازار کار انجام شد.

    روش

    رویکرد پژوهش حاضر از نوع کیفی و روش مطالعه استفاده از آن تکنیک دلفی است. نمونه پژوهش شامل 10 متخصص بودند که متخصصان به شیوه نمونه گیری هدفمند و غیر احتمالی انتخاب شدند. روش دلفی در چهار دور ادامه پیدا کرد. جهت تحلیل نتایج از شاخص های فراوانی، میانگین، انحراف معیار و ضریب توافقی استفاده شد. یافته ها و

    نتایج

    ضریب هماهنگی کندال برای پاسخ های در دور چهارم معادل 63/0 بود که میزان توافق متخصصان را در سطح مطلوب نشان داد. نتایج دلفی در دور چهارم نشان داد که آموزش های شغلی، آموزش مشاغل خانگی، اصلاح ساختارها، آموزش مهارت های اجتماعی، افزایش خودکارامدی، عزت نفس، انگیزش دهی، تخصیص منابع، رفع تبعیض های جنسیتی در دسترس به منابع، تصویب قوانین حمایتی و هدایت استعدادها نقش مهمی در توانمندسازی زنان سرپرست خانوار جهت ورود به بازار کار دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد توجه به مجموعه ای از عوامل روان شناختی، اقتصادی، اجتماعی و حقوقی در توانمندسازی زنان سرپرست خانوار جهت وورد به بازار کار موثر است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، زنان سرپرست خانوار، بازار کار، اداره کل بهزیستی، چهار محال و بختیاری
  • علیرضا قاسمی، علی اصغر عباسی اسفجیر*، ابوالقاسم حیدر آبادی صفحات 52-76
    مقدمه

    دلایل زیادی وجود دارد که بتوان زنان بی سرپرستی را که به ناچار سرپرستی خانوار خود را بر عهده دارند، جزء اقشار آسیب پذیر در نظر گرفت هدف مقاله حاضر، بررسی عوامل اجتماعی گرایش به آسیب های اجتماعی زنان سرپرست خانوار شهر مشهد بود.

    روش

    مقاله از نظر روش انجام کمی و پیمایشی بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه زنان سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی در شهر مشهددر سال 1398 بود. روش نمونه گیری روش تصادفی ساده بود که با توجه به جدول کرجسی- مورگان، حجم نمونه 242 نفر شد. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه قدرت نما (1392) برای سنجش وضعیت اجتماعی-اقتصادی و پرسشنامه های محقق ساخته باورهای دینی، حاشیه نشینی، دسترسی به امکانات آموزشی و آسیب های اجتماعی استفاده گردیدومیزان اعتبار و روایی پرسشنامه ها محرز گردید.

    یافته

    یافته ها نشان داد بین عوامل جامعه شناختی پایگاه اقتصادی، پایگاه اجتماعی، باورهای دینی، حاشیه نشینی، دسترسی به امکانات آموزشی و گرایش به آسیب های اجتماعی به ترتیب به میزان 843/0، 741/0، 509/0، 752/0 و 624/0 ارتباط معنی دار وجود دارد. از بین عوامل پایگاه اقتصادی با ضریب بتا 455/0 دارای بیشترین سهم در تاثیرگذاری بر آسیب های اجتماعی می باشد.

    نتیجه

    طبق نتایج به دست آمده، چنانچه زنان سرپرست خانوار برای رسیدن به سطح متوسطی از زندگی، شرایط و امکانات مناسبی داشته باشند احتمال ارتکاب آسیب اجتماعی در آنها کمتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: پایگاه اقتصادی پایگاه اجتماعی، حاشیه نشینی، آسیب های اجتماعی، زنان سرپرست خانوار
  • حمید ابراهیمی، اسماعیل احمدی مقدم*، فریبا شایگان، عبدالله هندیانی صفحات 78-100
    زمینه وهدف

    امروزه شرایط وفضای فعالیت پلیس بیش ازپیش پیچیده، متغیروگسترده شده است به گونه ای که برای بیشترسازمان های پلیسی این سرعت به مراتب بیش ازسرعت پاسخگویی وتوان تطبیق آنهاست.از این رو سازمان های پلیسی برای پاسخ به این چالش ها نیازمند تدوین راهبردهای جدیدی هستندتا بتوانند تاکیدات خودرا برسازگاری با تغییرات محیطی وپاسخ بسیارسریع به نیازهای محیط دایما متغیرقراردهند.لذا هدف پژوهش شناسایی شاخص های تدوین مدیریت راهبردی پلیس درپیشگیری ازبزه دیدگی زنان است.

    روش

    ازنظر هدف پژوهش حاضرکاربردی وازنظر روش پیمایشی است. این پژوهش در دسته پژوهش های کیفی جای دارد و با روش تحلیل مضمون اجرا شده است. جامعه پژوهش را خبرگان نیروی انتظامی، وزارت کشور، اساتید دانشگاه، قضات، سازمان آموزش وپرورش، سازمان بهزیستی، سازمان زندان هاتشکیل دادند و براساس اصل اشباع نظری حجم نمونه به 14 نفر رسید. داده ها با مصاحبه های کیفی نیمه ساختاریافته جمع آوری شدند و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار«مکس کیودی11» استفاده شد.

    یافته ها و نتایج

    شاخص های تدوین مدیریت راهبردی پلیس درپیشگیری ازبزه دیدگی زنان در قالب 3 مضمون اصلی و21 مضمون فرعی شناسایی شدندکه عبارتنداز: ارزیابی محیط راهبردی، تعیین موضوعات و مسایل اصلی، تبیین راهبردها. استفاده ازاین شاخص ها درتدوین مدیریت راهبردی پلیس می تواند چالش ها و آسیب هایی را که نظم وامنیت درجامعه را تحت تاثیر قرارمی دهد شناخته ودرراستای رفع آن گام بردارد و منجربه اثربخشی بیشتر این برنامه شود.

    کلیدواژگان: شاخص های تدوین، مدیریت راهبردی، پیشگیری، بزه دیدگی زنان، تحلیل مضمون
  • نجات امیری*، پیمان نمامیان صفحات 102-129
    زمینه و هدف

    پی جویی و کشف جرم قاچاق زنان از مهم ترین اقدامات دولت ها و جامعه بین المللی بوده که دستگاه های امنیتی و قضایی برای پیشگیری و مقابله هوشمندانه با این پدیده زیانبار نیازمند بهره برداری از سازو کارهای موثر و راهبردی بوده به همین این مقاله با هدف تبیین مهم ترین راهبردهای اطلاعاتی در پی جویی و کشف جرم قاچاق زنان با نگاهی به کنوانسیون های بین المللی صورت گرفته است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است. برای گردآوری داده ها نیز از ابزار فیش برداری استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    تبیین و بازشناسی راهبردهای اطلاعاتی و پلیسی ملی و بین المللی از مهم ترین دستاوردهای اساسی در پی جویی و کشف جرم قاچاق زنان به ویژه در قلمرو کشورهای آسیایی و اتحادیه آفریقا به ویژه سند الحاقی به اساسنامه دیوان آفریقا بوده و به نظر می رسد سازمان های اطلاعاتی و پلیسی و دستگاه قضایی علاوه بر بهره گیری از ظرفیت های کنوانسیون ها، مقاوله نامه و اسناد بین المللی از راهبردهای اطلاعاتی به عنوان راهبردهای نوین و راهگشا در پی جویی جرایم قاچاق زنان بهره برده و ضروری است متولیان و سیاست گذاران اطلاعاتی- امنیتی و کنشگران بین المللی در امر مبارزه با قاچاق زنان در اقدامات اطلاعاتی- پلیسی و حقوقی این راهبردها را به عنوان یک اصل کلی و راهبردی در پی جویی و کشف سریع جرم قاچاق زنان مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: قاچاق زنان، اشراف اطلاعاتی، راهبردهای اطلاعاتی، پی جویی بین المللی، سند الحاقی به اساسنامه دیوان آفریقا
  • علی محمدی آشنانی*، ربابه عزیزی صفحات 132-157
    زمینه و هدف

    در طول تاریخ در مواجهه با حیا، عفاف و پوشش زنان، برخی به اثبات و تاکید آن پرداخته و عده ای به ویژه پس از طرح ضرورت تدوین اخلاق نوین جنسی، به انکار حجاب، گراییده اند و هریک، رویکردهای گوناگونی را، در پیش گرفته اند؛ رویکرد روانشناختی اثبات گرایانه به عفاف و حجاب زنان نیز، تبیین و استدلال های گوناگونی را پیش رو نهاده است. هدف این پژوهه، بررسی آن بر اساس آموزه های قرآن و روایات، است.

    روش

    مقاله پیش رو، به شیوه توصیفی - تحلیلی و به صورت مقایسه ای، ضمن اشاره به استدلال های اثباتی روانشناسانه، آن ها را مورد بررسی تطبیقی با آموزه های قرآن و روایات قرار داده است.

    یافته ها و نتایج

    یافته های این پژوهش، نشان می دهد که اثبات گرایان برای اثبات دیدگاه خود، در مورد گرایش روانی زنان به عفاف و حجاب، به 1.غریزه بیولوژیک جنس مونث، 2. ساختار بیولوژیکی زنان، 3.گرایش فطری زنان، 4.تدبیر ویژه زنان برای افزایش جذابیت، 5. نیاز به امنیت، 6.تمایل عالی انسان به معنویت، 7.عزت انسانی، 8.تمایل انسان به جامعه پذیری استناد جسته و9. جلوه نمایی و توجه خواهی جنسی را، نشانگان اختلال شخصیتی و رفتاری، شناسانده اند که موارد هشت گانه نخستین، با آموزه های قرآنی و روایات، همسویی و در پاره ای، به صراحت، تطبیق دارد.

    کلیدواژگان: عفاف و حجاب، رویکرد روانشناختی، تمایلات عالی انسانی، آرکی تایپ های زنان، قرآن کریم و روایات
  • معصومه رمضانی*، طاهره ابراهیمی فر، اردشیر سنایی صفحات 161-180
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تعارضات موجود میان حقوق بشر اسلامی با حقوق بشر جهانی در حوزه حقوق زنان، در صدد پاسخگویی به این سوال است که چه تعارضاتی میان حقوق بشر اسلامی با حقوق بشر جهانی در حوزه حقوق زنان در ایران به چشم می خورد؟

    روش

    با کاربست شیوه کیفی مبتنی بر گردآوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای (اسنادی) و روش تحلیلی - توصیفی، نوشتار حاضر در صدد سنجش فرضیه مطرح شده در این پژوهش می باشد.

    یافته

    در حوزه هایی چون حقوق فردی (حق تابعیت، حق برخورداری از اقامتگاه و مسکن)، حقوق خانوادگی (سن ورود به ازدواج، آزادی در انتخاب همسر و تعدد در آن، حق ولایت بر همسر، حق طلاق و حضانت بر فرزند)، حقوق اجتماعی (حق برخورداری از بیمه و مزایای تامین اجتماعی و حق برخورداری از خدمات بهداشتی - درمانی)، حقوق فرهنگی و معنوی زنان (حق سوادآموزی مبتنی بر آموزش مختلط و محدودیت اعزام دانشجویان دختر به خارج از کشور)، حقوق اقتصادی (حق اشتغال در برخی مشاغل و نیز حق ارث)، حقوق سیاسی (حق انتخاب شدن زنان برای برخی پست های کلیدی در کشور نظیر رهبری و ریاست جمهوری) و نیز در حوزه حقوقی و قضایی (حق زنان در برخورداری از شخصیت (اهلیت) حقوقی، تساوی در برابر قانون و برخی حقوق مدنی و کیفری زنان از قبیل دیه و شهادت) تعارضاتی میان حقوق بشر اسلامی با حقوق بشر جهانی به چشم می خورد.

    نتایج

    در کنار تعارضات حقوقی، اختلاف در تفاسیر و نیز وجود برخی ابهامات حقوقی میان دو منبع حقوق بشر اسلامی و جهانی قابل مشاهده است .

    کلیدواژگان: تعارض حقوقی، حقوق بشر، حقوق زنان، حقوق بشر اسلامی، حقوق بشر جهانی
  • طاهره نوری * صفحات 186-206

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش آنلاین مهارت های زندگی بر تاب آوری تحصیلی دانش آموزان والد زندانی در شرایط بحرانی کووید 19 بود. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون، گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان والد زندانی تحت حمایت بهزیستی تهران در سال تحصیلی 1399- 1400 بود. با روش نمونه گیری هدفمند 60 نفر دانش آموز با نمره تاب آوری تحصیلی پایین به وسیله پرسشنامه تاب آوری تحصیلی سامویلز (2004) انتخاب شدند. دانش آموزان به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ایی آموزش آنلاین مهارت های ده گانه زندگی بر طبق مدل سازمان بهداشت جهانی (1998)دریافت کردند. اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. پس از اتمام برنامه آموزشی از هر دو گروه پس آزمون و پیگیری یک ماهه گرفته شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون t، نشان داد تفاوت معناداری بین گروه های آزمایش و کنترل در تاب آوری تحصیلی و خرده مقیاس های مهارت های ارتباطی، جهت گیری آینده و مسئله محور وجود داشت(01/0>p). یافته های پژوهش نشان داد که آموزش آنلاین مهارت های ده گانه زندگی بر افزایش تاب آوری تحصیلی دانش آموزان والد زندانی در زمان کووید 19 در پس آزمون و پیگیری موثر بوده است. لذا آموزش آنلاین مهارت های ده گانه زندگی در زمان شرایط بحرانی کووید 19 را می توان به عنوان روشی موثر برای تقویت و افزایش تاب آوری تحصیلی دانش آموزان والد زندانی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، آموزش آنلاین، مهارتهای زندگی، دانش آموزان والد زندانی، کووید 19
  • روشنک زلال*، امیر پناه علی، مجید محمودعلیلو، اکبر رضایی صفحات 208-228
    زمینه و هدف

    تکانشگری در افراد، مشکلاتی را در زندگی روزمره ایجاد نموده که آثار آن تا مدت ها ماندگار است. این نارسایی برای زندانیان، به ویژه زندانیان زن ملموس تر است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای مدیریت هیجان و ایمن سازی در مقابل استرس بر تکانشگری زنان زندانی شهرستان تبریز بود.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان زندانی در ندامتگاه مرکزی استان آذربایجان شرقی در سال 1398 بودند که بر اساس ملاک-های ورود و خروج و غربال گری تعداد 60 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و در سه گروه قرار گرفتند. به طوری که گروه اول راهبردهای مدیریت هیجانات را دریافت کردند و گروه دوم نیز ایمن سازی در برابر استرس و گروه سوم نیز کنترل بوده و مداخله ای را دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تکانشگری بارات استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها و نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مدیریت هیجانات و ایمن سازی در مقابل استرس بر تکانشگری در زنان زندانی تاثیر دارد (001/0>P). در واقع آموزش مدیریت هیجانات و ایمن سازی در مقابل استرس باعث کاهش تکانشگری در زنان می شود. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که مدیریت هیجانات تاثیر بیشتری بر تکانشگری و ایمن سازی دارد. بنابراین توجه به مدیریت هیجانات و ایمن سازی در مقابل استرس نقش مهمی در کاهش تکانشگری دارد.

    کلیدواژگان: تکانشگری، مدیریت هیجانات، ایمن سازی در مقابل استرس
  • ظریفه رمضانی، فاطمه فخاریان * صفحات 230-247
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف "بررسی ارتباط هوش فرهنگی و ویژگی های شخصیتی دانشجویان دختر دانشگاه علوم انتظامی" انجام گرفته است. برخورداری از هوش فرهنگی به عنوان قابلیت افراد برای تعامل موثر با فرهنگ های چندگانه و یا مجموعه های فرهنگی جدید، در جامعه جهانی امروز بسیار با اهمیت است و این مسئله برای افرادی مثل پلیس ها که به واسطه شلغشان با افراد زیادی دارای پیشینه فرهنگی و خانوادگی متفاوت مواجه خواهند شد، اهمیت بیشتری می یابد.

    روش تحقیق

    این پژوهش از نظر ماهیت کاربردی و روش تحقیق توصیفی- همبستگی است.جامعه آماری در این پژوهش کلیه دانشجویان مصوب دانشکده زنان پلیس دانشگاه علوم انتظامی امین می باشند. برای گرد آوری داده ها از دو پرسشنامه هوش فرهنگی (CQS) و پرسشنامه ویژگی های شخصیتی نیو(NEO) استفاده شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    دانشجویان در مولفه وظیفه شناسی بالاترین نمره و در ویژگی روان رنجورخویی کمترین نمره را کسب نمودند.برون گرایی، مقبولیت و وظیفه شناسی با هوش فرهنگی رابطه مثبت و معنادار دارد.روان رنجورخویی با هوش فرهنگی رابطه معکوس و معنادار دارد.گشودگی به تجربه تبیین کننده معناداری برای هوش فرهنگی دانشجویان پلیس نمی باشد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، برون گرایی، وظیفه شناسی، مقبولیت، هوش فرهنگی
  • مهدی فرمانی*، غلامرضا مرادی سیاسر، عباس قبادی، حسین امجدیان صفحات 250-271
    زمینه و هدف

    یکی از مباحث چالش برانگیز در سالهای اخیر، موضوع ورود زنان به ورزشگاه ها و میدانهای ورزشی است. حضورتماشاگران زن در ورزشگاه و سالن های ورزشی در بسیاری از کشورها، عادی تلقی می شود و از این نظر تفاوتی میان زن و مرد وجود ندارد. در جمهوری اسلامی ایران، ارزش های فرهنگی و دینی و اجتماعی ایجاب می کند که برای حضور زنان به عنوان تماشاچی مسابقات مردان، تعریف ویژه ای صورت گیرد تا این ارزش ها خدشه دار نشود و زنان هم بتوانند به حقوق خود دست یابند از همین رو هدف پژوهش حاضر شناسایی چالش های پلیس در ورود بانوان به ورزشگاه های جمهوری اسلامی ایران می باشد.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی ، از نظر ماهیت داده ها کیفی، از نظر زمان مقطعی و از نظر جمع آوری داده ها تحلیل مضمون می باشد. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه هدفمند نیمه ساختاریافته و جامعه آماری ازکسانی که دربرگزاری مسابقات ورزشی به ویژه بخش بانوان دخیل هستند(حراست ومدیران استادیوم ها،پلیس،فرماندهان یگان ویژه،اساتید ورزشی،نخبگان)، که تعداد 20 نفر تشکیل شده است ، برای تجزیه و تحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری استفاده شده است.

    کلیدواژگان: چالش های پلیس، استادیوم های ورزشی، امنیت انتظامی، ورزش، ورود بانوان
  • اکرم عاملی، علی جهانگیرپورنودهی *، عباس نادعلی، ابراهیم قربانی صفحات 274-298
    زمینه و هدف

    افزایش تعداد زنانی که به خرده فروشی و توزیع مواد مخدر روی آورده اند، تهدیدی جدی برای سلامت و امنیت جامعه در سال های اخیر به شمار می رود. تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر ارتکاب جرایم خرده فروشی و توزیع مواد مخدر در بین زنان شهرستان سمنان انجام شد.

    روش

    این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و روش تحقیق داده بنیاد(رویکرد اشتراوس و کوربین)انجام گردید. جامعه آماری،تعداد 17 نفر از زنانی که در زمان اجرای تحقیق به جرم خرده فروشی و توزیع مواد مخدر در حال تحمل حبس در زندان سمنان بودند، با استفاده از روش گلوله برفی و تا زمان رسیدن به اشباع نظری به عضویت نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند.در تحقیق حاضر جهت تحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA استفاده گردید.

    یافته ها

    نشان داد عوامل علی عبارتند از: خانواده ناکارآمد، فقر، بیکاری، دوستان ناسالم، عوامل زمینه ای عبارتند از: خشونت و آزار نهادینه شده، نابرابری درآمد، محرومیت در دسترسی به امکانات آموزشی،اعتیاد اعضای خانواده،محل سکونت و حاشیه نشینی، مصرف مواد مخدر، زندگی پرمخاطره، ماجراجویی و در نهایت شرایط مداخله گر نیز عبارتند از تبعیت و همراهی با همسر مجرم،تولد و زندگی در خانواده های نابسامان،عدم اطلاع کافی از جرایم مواد مخدر و روانگردان،ضعف در قوانین موجود و فضای مجازی.

    نتیجه ‏گیری

    نتایج نشان داد راهبردها و تعاملات مواجهه ای که زنان در برابر شرایط و سبک زندگی مجرمانه در پیش گرفته‏اند، در قالب استراتژیهای انتخاب سبک زندگی مجرمانه،دلبستگی به دوستان بزهکار و ترک خانواده و تلاش در جهت ترک جرم و پیامدها نیز شامل پیامدهای فردی،اجتماعی و خانوادگی بود

    کلیدواژگان: خرده فروشی، مواد مخدر، زنان، نظریه داده بنیاد- اشتراوس و کوربین
|
  • Davoud Doaguyan*, Akbar Rezazadeh, Reza Abdolrahmani, RezaPouyafar Pages 2-27

    The aim of this study was to develop and identify the dimensions, components and indicators of the model (theoretical and practical) of external communication skills of students of Amin University of Law Enforcement Sciences. The method of this research is applied in terms of purpose and qualitative in terms of research method. The researcher should identify, examine and evaluate the components of students' extra-organizational communication skills by using in-depth interviews with elites (scientific in the field of communication skills and experts). The statistical population of this research is the elites in the field of police communications who were purposefully selected until the saturation limit of 21 people and the method of achieving the theoretical saturation is snowball. The data collection tool is in-depth interview and the method of measuring the validity and reliability of the Goba and Lincoln methods. کرد. Evaluation of indicators has shown that students' extra-organizational social communication skills are of special importance compared to other areas, and therefore it is suggested that it can be done with educational programs and considering social communication skills courses as well as non-educational programs such as Attention to the dialogue-implementation circles - the faculty-student alliance plan - the implementation of the scientific situation-building working group and the implementation of the resident consultant professor plan strengthened the students' extra-organizational social communication skills.

    Keywords: Model, Police Students, Communication Skills, ExtraOrganizational Communication, Amin Police University
  • Mehrdad Haji Hasani*, Razieh Ekhtiari Amiri Pages 30-50
    Background and Purpose

    The aim of this study was to investigate the empowerment strategies of women heads of households under the auspices of the General Welfare Department of Chaharmahal and Bakhtiari Province to enter the labor market.

    Method

    The approach of the present study is qualitative and the study method is Delphi technique. The research sample consisted of 10 experts who were selected by purposive and non-probabilistic sampling. The Delphi method continued in four rounds. Frequency, mean, standard deviation and agreement coefficient were used to analyze the results.

    Results

    Kendall coordination coefficient for the answers in the fourth round was equal to 0.63, which showed the level of agreement of experts at the desired level. Delphi results showed that job training, home-based job training, structural reform, social skills training, increasing self-efficacy, self-esteem, motivation, resource allocation, eliminating gender discrimination in access to resources, enacting supportive laws and directing talent play an important role.

    Conclusion

    Empowers women heads of households to enter the job market. According to the obtained results, it seems that paying attention to a set of psychological, economic, social and legal factors is effective in empowering women heads of households to enter the labor market.

    Keywords: Empowerment, women heads of households, labor market, General Welfare Office, Chaharmahal, Bakhtiari
  • Alireza Ghasemi, Ali Asghar Abbasi Esfajir*, Abolghasem Heidarabadi Pages 52-76
    Introduction

    There are many reasons why homeless women who are forced to take care of their households can be considered as vulnerable groups.

    Method

    The article was quantitative and survey in terms of method. The statistical population of this study included all women heads of households covered by welfare in Mashhad in 1398. Sampling method was a simple random method that according to Krejcie-Morgan table, the sample size was 242 people. To collect data, the Power Questionnaire (2013) questionnaire was used to assess socio-economic status and researcher-made questionnaires on religious beliefs, marginalization, access to educational facilities and social harms.

    Results

    The results showed that among the sociological factors of economic base, social base, religious beliefs, marginalization, access to educational facilities and tendency to social harms were 0.843, 0.741, 0.509, respectively. There is a significant relationship between 0.752 and 0.624. Among the factors of economic base with beta coefficient of 0.455, it has the highest share in influencing social harms.

    Results

    According to the results, if women heads of households have appropriate conditions and facilities to achieve a moderate standard of living, they will be less likely to commit social harm.

    Keywords: Economic base, Religious beliefs, Marginalization, Socialharms, Women heads of households
  • Hamid Ebrahimi, Ismail Ahmadi Moghadam*, Fariba Shaygan, Abdollah Hendiani Pages 78-100
    Background and Aim

    Today, the conditions and atmosphere of police activity have become more complex,changeable and extensive, so that for most police organizations , this speed is far more than the speed of response and their ability to adapt.Therefore, police organizations need to making new strategies to respond to these challenges To be able to put their emphasis on adapting to environmental changes and responding to the needs of an ever-changing environment very quickly.Therefore, the purpose of this study Identify indicators for making strategic police management in the prevention of female victimization.

    Method

    In terms of purpose,the present study is applied and in terms of survey method.This research is in the category of qualitative research and has been carried out by content analysis method .The research community consisted of experts from the police,the Ministry of Interior,university professors,judges,the Education Organization,the Welfare Organization,and the Prisons Organization, and based on the principle of saturation.Theoretically, the sample size reached 14 people. Data were collected through semi-structured qualitative interviews Data analysis was performed using "Max Cody 11"software.

    Findings and Conclusion

    Indicators for making strategic police management In the prevention of female pattern baldness , in the form of 3 themes The main and 21 sub-themes were identified,which are Assessment Strategic environment, determining topics and The main issues,explaining strategies.The use of these indicators in the compilation Strategic police management can Recognize the challenges and harms that affect the order and security of society and take steps to address them and lead to greater effectiveness of this program.

    Keywords: Index, Strategic Management, Prevention, FemaleVictimization, Content Analysis
  • Peyman Namamian, Nejat Amiri* Pages 102-129
    Background and Aim

    Investigating and detecting the crime of trafficking in women is one of the most important actions of governments and the international community. The most important intelligence strategies in the search for and detection of trafficking in women have been done by looking at international conventions.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. Fishing tools have also been used to collect data.

    Conclusion

    Explaining and recognizing national and international intelligence and police strategies is one of the most important achievements in the pursuit and detection of trafficking in women, especially in the territory of Asian countries and the African Union, especially the annex to the Statute of the African Court. In addition to exploiting the capacities of conventions, conventions and international documents, the judiciary has used intelligence strategies as new and groundbreaking strategies in the pursuit of trafficking in women, and it is essential that intelligence and international policymakers and activists in the fight against trafficking in women Consider these police-intelligence and legal strategies as a general and strategic principle in the pursuit and rapid detection of the crime of trafficking in women.

    Keywords: Trafficking in women, intelligence aristocracy, strategy, international investigation, Statute of the African Court
  • Ali Mohammadi Ashnani*, Robaba Azizi Pages 132-157
    Background and Aim

    Throughout history, in the face of women's modesty, chastity and dress, some have proved and emphasized it, and some, especially after raising the need to formulate a new sexual ethic, have tended to deny the hijab, and each has taken different approaches. have taken; The positivist psychological approach to women's chastity and hijab has also given rise to a variety of explanations and arguments. The purpose of this study is to study it based on the teachings of the Qur'an and hadiths.

    Method

    The present article, in a descriptive-analytical manner and in a comparative manner, while referring to the positive psychological arguments, has examined them comparatively with the teachings of the Qur'an and narrations.Findings and

    Results

    The findings of this study show that positivists to prove their views on the psychological tendency of women to be chaste and veiled, to 1. The biological instinct of the female sex, 2. The biological structure of women, 3. The innate tendency of women, 4. Special tact Women to increase attractiveness, 5. The need for security, 6. Man's high desire for spirituality, 7. Human dignity, 8. Man's desire for sociability and 9. Sexual manifestations and attention-seeking have been identified as symptoms of personality and behavioral disorders, the first eight of which are in line with the Qur'anic teachings and narrations, and in some cases, explicitly.

    Keywords: Shame, chastity, hijab, positivist psychology, instincts, Quran
  • Masoumeh Ramezani*, Tahereh Ebrahimifar, Ardeshir Sanaei Pages 161-180
    Objective

    The aim of this study is to investigate the existing conflicts between Islamic human rights and universal human rights in the field of women's rights?

    Method

    Using a qualitative method based on collecting information from library sources (documentary) and descriptive analytical method, the present article seeks to assess the hypothesis presented in this research.

    Findings

    In areas such as individual rights (right of citizenship, right to residence and housing), family rights (age of marriage, freedom to choose and polygamy, right of guardianship over the spouse, right Divorce and custody of the child), social rights (right to insurance and social security benefits and the right to health services), Women's cultural and spiritual rights (right to literacy based on co-education and restrictions on sending female students abroad), economic rights (right to work in certain occupations and also right to inheritance), political rights (right to be elected to some key positions in the country) Such as leadership and presidency) as well as in the legal and judicial spheres (women's right to legal personality, equality before the law and some women's civil and criminal rights such as blood money and martyrdom) conflicts between Islamic human rights and human rights The world is visible.

    Results

    In addition to legal conflicts, differences in interpretations and the existence of some legal ambiguities between the two sources of Islamic and international human rights can be seen, which in practice leads to non-acceptance and accession to some human rights conventions in the field of women for Iran.

    Keywords: Legal conflict, legal similarity, human rights, women's rights, Islamic human rights
  • Tahereh Nouri* Pages 186-206

    The aim of this study was to determine the effect of online life skills training on the academic resilience of students of imprisoned parents in the critical situation of Covid 19. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest, follow-up and control group. The statistical population of the present study included all students of parents of prisoners under the support of Tehran Welfare in the academic year 1399-1400. By purposeful sampling method, 60 students with low academic resilience scores were selected by the Samuels (2004) Academic Resilience Questionnaire. Students were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group received 10 sessions of 90-minute online training of ten life skills according to the model of the World Health Organization (1998) but the control group did not receive any intervention. After completing the training program, post-test and one-month follow-up were taken from both groups. The results of analysis of covariance and t-test showed that there was a significant difference between experimental and control groups in academic resilience and subscales of communication skills, future orientation and problem-oriented (p <0.01) Findings showed that online education of ten life skills was effective in increasing the academic resilience of students of imprisoned parent students in the time of Covid 19 in post-test and follow-up. Therefore, online training of ten life skills in times of crisis 19 can be considered as an effective way to strengthen and increase the academic resilience of students of imprisoned parents.

    Keywords: Educational Resilience, Online Education, Life Skills, Students ofPrisoner Parent, Covid 19
  • Roshanak Zolal*, Amir Panahali, Majid Mahmoud Alilou, Akbar Rezaei Pages 208-228
    Objective

    The present study aims to investigate the existing conflicts and similarities between Islamic human rights and international human rights in the field of women's rights, and seeks to answer the question of what conflicts and similarities between Islamic human rights and international human rights in the field of women's rights in Iran It is visible.

    Method

    This research, in terms of research framework and nature of data, is considered as qualitative research and in terms of examining the characteristics of the subject and problem, is considered a descriptive-analytical research and for implementation, the documentary method has been used. The target population or texts studied in this study are the recommendations that Iran has received during the first and second review of its human rights case in the Human Rights Council. Of the 511 recommendations that Iran has received in two rounds of its global human rights review, a total of about one-third (152) are on women's rights, all of which have been reviewed. The validity and reliability of this research was obtained by considering the conceptual framework of the subject and achieving theoretical adequacy. Results and

    conclusion

    Despite the similarities and similarities between Islamic human rights and universal human rights regarding women's rights, but in the areas of individual rights, family law, social rights, cultural and spiritual rights of women, economic law, political rights and also in the field Legal and judicial, there are conflicts between Islamic human rights and universal human rights. In practice, these conflicts have led to Iran's non-acceptance and adherence to some human rights conventions in the field of women, and have paved the way for Western accusations of human rights against Iran and the country as a "violator of women's rights."

    Keywords: Legal conflict, legal similarity, human rights, women's rights, Islamichuman rights
  • Zarifeh Ramezani, Fatemeh Fakharian, Elham Dehnavi Pages 230-247
    Background and Aim

    Having cultural intelligence as the ability of individuals to interact effectively with multiple cultures or new cultural complexes is very important and this issue is even more important for the police. The aim of this study was to investigate the relationship between cultural intelligence and personality traits of female students at the University of Law Enforcement Sciences.

    Method

    This research is applied in nature and descriptive-correlation in terms of method. The statistical population of the study consisted of students of the Police Women's Educational Complex and a sample of 62 of them using the Cultural Intelligence Questionnaire (CQS) and the Neo Personality Traits Questionnaire (NEO) with Cronbach's alpha coefficient (0.97) There are questions. Data were analyzed using Pearson correlation test.

    Results and conclusion

    The study showed that there is a positive and significant relationship between extraversion personality traits, adaptation and conscientiousness with cultural intelligence. Neuroticism is inversely related to cultural intelligence, and openness to experience is not a significant explanation for the cultural intelligence of police students.

    Keywords: Personality, extroversion, conscientiousness, cultural intelligence, police
  • Mehdi Farmani *, GHolamreza Moradisaiasar, abbas ghobadi, Hossein Amjadian Pages 250-271
    Background and Aim

    One of the most challenging issues in recent years is the issue of women entering stadiums and sports fields. The presence of female spectators in stadiums and gyms is considered normal in many countries and in this respect there is no difference between men and women. In the Islamic Republic of Iran, cultural, religious and social values require a special definition for the presence of women as spectators of men's competitions so that these values are not compromised and women can achieve their rights, so the goal The present study identifies the challenges of police in entering women in the stadiums of the Islamic Republic of Iran.

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose, qualitative in terms of data nature, cross-sectional in terms of time and descriptive-analytical in terms of data collection. Data collection tools are interviews and the statistical community consists of  people involved in organizing women's sports competitions and includes security and stadium managers, police, special unit commanders, sports professors, elites), used to analyze and Data analysis uses open and axial coding.

    Keywords: police challenges, sport stadium, discipilinary security, sport, women enter
  • akram ameli, ali- jahangirpour *, Abbas nadali, ebrahim ghorbani Pages 274-298
    Background and Aim

    The increase in the number of women who have turned to retail and distribution of drugs is a serious threat to the health and security of society in recent years. The aim of this study was to investigate the factors affecting the commission of retail crimes and drug distribution among women in Semnan.

    Method

    This research was conducted in the framework of qualitative approach and data foundation research method (Strauss and Corbin approach). Statistical population: 17 women who were imprisoned in Semnan prison for retail and distribution of drugs at the time of the investigation were selected as members of the statistical sample using the snowball method until they reached theoretical saturation. In the present study, MAXQDA software was used to analyze the data.

    Findings

    Causal factors include: dysfunctional family, poverty, unemployment, unhealthy friends, underlying factors are: institutionalized violence and harassment, income inequality, deprivation of access to educational facilities, addiction of family members, residence and marginalization. Sitting, drug use, risky life, adventure and finally intervening conditions also include obedience and companionship with the offender, birth and living in troubled families, lack of knowledge about drug and psychedelic crimes, weakness in existing laws and space virtual

    Conclusion

    The results showed that the strategies and interactions that women have faced in the face of criminal life conditions and lifestyles, in the form of criminal lifestyle strategies, attachment to delinquent friends and leaving family and trying to leave crime and Consequences also included individual, social, and familial consequences

    Keywords: Retail, Drugs, Women, Foundation Data Theory - Strauss, Corbin