فهرست مطالب

لسان مبین (پژوهش ادب عرب) - پیاپی 45 (پاییز 1400)

فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عرب)
پیاپی 45 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد نبی احمدی*، ناصر مرادی صفحات 1-18

    تحلیل گفتمان انتقادی یکی از رویکردهای مطالعات زبان شناختی نوین است. گفتمان کاوی انتقادی مبتنی بر سازه گرایی اجتماعی است و به تجزیه و تحلیل ساختارها و معناهایی می پردازد که بار ایدیولوژیکی دارند. تیون ون دایک زبان شناس هلندی (1943)، رویکرد شناختی - اجتماعی را در بستر تحلیل گفتمان انتقادی مورد بررسی قرار داده و به برقراری ارتباط بین ساختارهای متنی، شناختی و اجتماعی می پردازد. ایدیولوژی در الگوی گفتمان انتقادی ون دایک نقشی بنیادی داشته و طرح واره هایی از روابط موجود بین ایدیولوژی، جامعه، شناخت و گفتمان را می آفریند و این تعامل اجتماعی به شکل متن و یا گفتمان متبلور می شود. طاهر وطار، رمان نویس برجسته الجزایری (1936) با نگارش رمان «اللاز» به بررسی جریانات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی الجزایر پرداخته و جامعه استعمارزده الجزایر را به تصویر کشیده است. در این پژوهش سعی شده است با روش توصیفی - تحلیلی ابتدا نگاهی گذرا به رمان «اللاز» و چارچوب نظری تحلیل گفتمان انتقادی و در ادامه به بررسی گفتمان این رمان با تکیه بر متد گفتمان کاوی انتقادی ون دایک پرداخته شود. رویکرد گفتمان کاوی انتقادی خاص ترین ابزار زبانی برای بیان داستان «اللاز» است.

    کلیدواژگان: گفتمان کاوی انتقادی، ون دایک، ایدئولوژی، رمان اللاز، طاهر وطار
  • نرگس انصاری* صفحات 19-39

    نظریه ارتباطی، یکی از مباحث کاربردشناسی زبان است که زبان و شیوه کاربست آن در فرایند ارتباط بررسی می شود. در این فرایند عناصر شش گانه ای حضور دارند که دو رکن گفته پرداز یا گوینده و نیز دریافت کننده از عناصر کلیدی بوده که بدون آنها ارتباط بی معناست. گوینده با استفاده از رمزگان مشترک بین خود و گیرنده، پیامی را در خصوص امری فراتر از متن و از مجرای ارتباطی خاص به گیرنده انتقال می دهد. پیامی که کارکرد آن در متن باتوجه به مقصود کاربر زبان یعنی گوینده سنجیده می شود. در دیدگاه یاکوبسن، پیام به عنوان نقطه ثقل، متوجه هریک از عناصر دخیل در فرایند ارتباط شود، نقش و کارکرد زبان متفاوت خواهد شد. پژوهش حاضر تلاش دارد با انطباق این الگو بر نامه های نهج البلاغه افزون بر تعیین نقشهای زبانی در متنهای مختلف، تاثیر مقصود گوینده و نوع دریافت کننده پیام را در کارکرد زبان بررسی کند. بدین منظور 4 نامه که در موقعیتهای مختلف بافتی و خطاب به گیرندگان متفاوت ارسال شده بود، انتخاب و با روش توصیفی- تحلیلی و آماری نقشهای زبانی آنها مقایسه گردید. حاصل این مقایسه نشان می دهد.بر اساس نتایج این پژوهش هرچند مشخص کردن کارکردهای زبانی در متن، مقصود فرستنده پیام را روشن می کند، اما تحلیل کاملی از متن ارایه نمی دهد. موید این امر وجود تفاوتهای زبانی در متنهایی بود که با هدف و انگیزه یکسان تولید شده بودند. شباهت نامه ها در کارکرد ترغیبی ودر عین حال تفاوت شیوه بیان موجب می شود تا تحلیل متن بر اساس تفاوت مخاطب را ضروری دانست.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، نامه ها، نظریه ارتباطی، یاکوبسن، نقش های زبان
  • الهام بابلی*، عباس اقبالی، علی نجفی ایوکی صفحات 41-60

    تفاوت نگاه اندیشمندان مسلمان در حوزه دانش بلاغت سبب شد تا نظریه پردازان با رویکردهای مختلف خود به تعریف مقوله های بلاغت بپردازند. تا جایی که بلاغت دانان از یک مقوله بلاغی تعریفی متفاوت ارایه داده اند. زمینه ها و پیامدهای بعضی از این رویکردها در بلاغت عربی با جدایی بلاغت از ذوق ادبی و اتخاد رویکرد عقل گرایانه انکار ناپذیر است. در پرتو اهمیت مساله که اختلاف در شیوه تحقیق دانشمندان حوزه بلاغت است، مقاله حاضر می کوشد به روش توصیفی - تحلیلی به مقایسه و نقد دیدگاه عبدالقاهر جرجانی (471 ه) و فخر رازی (606 ه) با تکیه بر رویکرد کلامی - فلسفی رازی در مبحث تقدیم و تاخیر با تاکید بر باب سلب عموم و عموم سلب بپردازد. نتایج بررسی حاکی از این است که دو بلاغت دان در تعریف عموم سلب هم عقیده و در سلب عموم تعریف یکسانی ارایه نداده اند؛ به گونه ای در نگاه کلی می توان گفت که پیامد رویکرد کلامی - فلسفی رازی در ضعیف بودن استنباط او از کلام جرجانی نمایان است و علت آن، تناقض گویی هایی است که وی در تعریف دلالت التزامی دارد و اینکه در نفی عموم ملزم به پذیرش ذوق می شود که شالوده اصلی مبانی نظری جرجانی است، این روش او باعث شد از سلب عموم تعریف های چندگانه و متناقضی داشته باشد. از سویی دیگر، آیاتی در قرآن وجود دارند که با نظر جرجانی در نفی شمول سازگاری ندارند.

    کلیدواژگان: عبدالقاهر جرجانی، فخر رازی، تقدیم، تاخیر نفی شمول، شمول نفی
  • علی قهرمانی، امیر فرهنگ دوست* صفحات 61-80

    تاریخ به مثابه صفحه ای الهام بخش، همواره نقش شگرفی را در بازپروری خیال نویسندگان ایفا نموده است. در این میان، گاه گذشته نه فقط برگی به جای مانده از تاریخ و نقش اقتباس گونه آن، بلکه دوباره جان گرفته و چنان در حال می تند که تفکیک مرز های آن دشوار می نماید. نویسندگان امروز نیک دریافته اند که رویدادهای کنونی انعکاسی از وقایع گذشته اند که فارغ از کنش گران آن، باید به دیده جریانی بدان نگریست که پیوسته سریان می یابد.حلاج و روایت عالم گیر او از جمله وقایعی است که مقبول العلوی، نویسنده معاصر سعودی را برآن داشته تا فارغ از یک رویداد، از دریچه یک جریان و اندیشه در حال تکرار بدان بنگرد. بدین ترتیب، در "طیف الحلاج" بر مرکب ناداستان سوار و ماجرای حلاج را واقع نگاری کرده و با شیوه روایت تودرتو آن را با روایتی از معاصر درمی آمیزد. وی درصدد است تا با این شیوه از روایت، حلاج را از قالب یک شخصیت تاریخی رهانده و در قامت جریانی پیوسته تعمیم دهد. جستار حاضر برآن است تا بر اساس این مدل از روایت پردازی، میزان موفقیت نویسنده در جریان سازی از این واقعه تاریخی را به شیوه توصیفی تحلیلی بررسی نماید.نتیجه پژوهش نشان می دهد، گشودن خط ناداستان و مستندنگاری های آن از شخصیت های روایت حلاج، در کنار تکنیک هایی چون استفاده از زوایای دید جهتمند، تناظرهای مستقیم و غیرمستقیم شخصیت ها، استفاده از روایت غیرخطی و نیز معناگشایی های مستقیم نویسنده، دو روایت را درهم تنانده و اهداف العلوی را در معرفی حلاج و شخصیت های رویدادش به عنوان جریانی فراتاریخی به صورت موفقی برآورده ساخته است.

    کلیدواژگان: داستان، ناداستان، روایت تودرتو، حلاج، رمان طیف الحلاج
  • الهام مریمی*، احمدرضا حیدریان شهری، بهار صدیقی صفحات 81-98

    مکان، خاستگاهی اجتماعی و بستری برای سازه فرهنگ و کنش متقابل افراد قلمداد می شود و مطابق ‏با نگرش و ایدیولوژی حاکم بر جامعه، ویژگی های فرهنگی و کارکردهای متعددی در کالبد آن تجلی ‏می یابد. در سال های اخیر، تکاپوی زنان عرب برای احراز هویت مستقل در جامعه سنتی، موضوع ‏اصلی رمان های نویسندگان زن در این جوامع را به خود اختصاص داده است. مکان در این آثار، در ‏گستره گفتمانی شخصیت های زن، کارکردی هویتی و احساسی پیدا می کند. میرال الطحاوی رمان نویس ‏فمینیست مصری یکی از نویسندگانی است که در آثارش توجه ویژه ای به مکان در راستای بازنمایی ‏هویت زن عرب و اوضاع نامناسب او در سایه گفتمان سلطه دارد. این پژوهش برآن است که به روش ‏توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر سه رمان بروکلین هایتس، الباذنجانه الزرقاء و الخباء به بررسی مقوله ‏مکان به عنوان بستری برای شکل گیری شخصیت زن، بپردازد. تلاش قهرمان زن برای عبور از حصارها ‏و تجربه مکان های مختلف، کراهتش از زندان تن و تن معیوب در سه رمان مذکور نشان می دهد که ‏نویسنده از مکان برای بازنمایی رنج و اندوه زن عرب استفاده کرده است. در این آثار، مکان های ‏محدود و بسته، بیش از هر چیز بر محدودسازی زن عرب اشاره دارند و این محدودیت آن چنان ‏نهادینه گشته که شخصیت زن حتی در مکان های باز نیز خود را در زندان دیگری به نام زندان تن ‏تصور می کند؛ از آن روی که اندام جسمی خود را نمی پسندد و ذات و تن دو مقوله رویاروی هم قرار ‏می گیرد.‏

    کلیدواژگان: زن، مکان، میرال الطحاوی، بروکلین هایتس، الباذنجانه الزرقاء و الخباء
  • یوسف نظری* صفحات 99-120

    رویکردهای جدید زبانشناسی، ابزارهای نوینی برای بررسی زبان در اختیار قرار داده است. یکی از این رویکردها، زبانشناسی پیکره ای است که با کمک حجم وسیعی از داده های زبانی، به مطالعه زبان می پردازد. بررسی باهم آیی واژگان در یک پیکره بزرگ از داده های زبان طبیعی، افق گسترده تری برای بررسی هم معنایی ترسیم می کند. در پژوهش حاضر پنج دسته از واژگان هم معنا انتخاب شده است که عبارتند از (طرد، نبذ، دحر)، (ترک، غادر)، (اعطی، منح)، (کتم، ستر) و (ارتشف، شرب). رویکرد پژوهش بررسی همزمانی است. با استفاده از ابزار Sketch Engine واژه های هم معنا در پیکره arTenTen2012 جستجو شد. همنشینهای پربسامد هر کدام استخراج شد. از آنجاکه تمام افعال از نوع متعدی انتخاب شده اند، با تمرکز بر همنشین هایی که مفعول فعل -یا شبه فعل- محسوب می شوند، سطوح مشترک و متمایز هر کدام در قالب یک جدول آماری ارایه گردید. نتایج نشان داد (طرد) با اشخاص، (نبذ) با صفات نکوهیده و (دحر) با سرکوب فتنه ها و بیماری ها، بیشترین همنشینی را دارند. فعل های (ترک و غادر) صرفا در مورد اماکن اشتراک معنایی دارند. (غادر) با اماکنی بیشترین بسامد را دارد که برگشت فرد به آن مکان، به طور معمول زیاد اتفاق نمی-افتد. (ترک) به صورت انحصاری در مورد تکالیف دینی و برجای گذاشتن اثر و نشانه، به کار رفته است. حال آنکه (غادر) در این موارد هیچ بسامدی ندارد. فعل (اعطی) با مواردی سر و کار دارد که اعطای آنها به صورت فیزیکی اتفاق نمی افتد. اما مفعول های همنشین با (منح) از نوع فیزیکی و یا مواردی هستند که به صورت مدرک و مجوز ارایه شده اند.

    کلیدواژگان: هم معنایی، باهم آیی، زبان عربی، پیکره
|
  • Mohammad Nabi Ahmadi *, Naser Moradi Pages 1-18

    Critical discourse analysis is one of the approaches of modern linguistic studies. Critical discourse is based on social constructivism and analyzes structures and meanings that have an ideological burden. The Dutch linguist Theon Wendijk (1943) examines the cognitive-social approach in the context of critical discourse analysis and makes connections between textual, cognitive and social structures. Ideology plays a fundamental role in the model of critical and individual discourse and creates schemas of the existing relationships between ideology, society, cognition and discourse, and this social interaction is crystallized in the form of text or discourse. Tahir Watar, a prominent Algerian novelist (1936), has written the novel Al-Laz, examining the political, social and cultural currents of Algeria and depicting the colonized Algerian society. In this research, a descriptive-analytical method has been tried to first take a brief look at the novel "Allaz" and the theoretical framework of critical discourse analysis and then to examine the discourse of this novel based on the method of critical discourse and Vandik. The critical discourse approach is the most specific linguistic tool for telling the story of Ellaz.

    Keywords: Critical Discourse, Vandik, ideology, Ellaz, Tahir Watar
  • Narges Ansari * Pages 19-39

    The communicative theory is one of the subjects discussed in the language pragmatics that language and its applied methods in the communication process are investigated. In this process, there are six-part elements, of which the two elements, the addresser or the composer, as well as the addressee, are key elements, without which communication is meaningless. The addresser uses common codes between himself/herself and the addressee to transpose a message about something beyond the context and through a specific communicative circuit to the addressee. A message whose function in the context is measured according to the intention of the user of the language, namely the addresser. In Jakobson's view, the role and function of language will be different if the message, as the center of gravity, is addressed to each of the elements involved in the communication process. By adapting this diagram to Nahj al-Balaghah's letters, in addition to determining the linguistic functions in different contexts, the present study tries to investigate the effect of the addresser's intention and the type of message addressee on the language function. For this purpose, four letters that were sent in different contextual situations, and addressed to different receivers were selected by descriptive-analytical and statistical methods compared to their linguistic functions. The result of this comparison signifies although specifying linguistic functions in context clarifies the addresser of the message, it does not present a thorough analysis of the text.

    Keywords: Nahj al-Balagha, Letters, communicative theory, Jakobson, Language functions
  • Elham Baboli Bahmeh *, Abbas Eghbali, Ali Najafi Ivaki Pages 41-60

    Efforts to understand the miracles of the Qur'an have long been of interest to Muslim scholars and have played an important role in spreading the knowledge of rhetoric. The actual beginning of this knowledge dates back to the middle of the third century AH. The difference in the views of Muslim thinkers in the field of rhetoric has led theorists to define the categories of rhetoric with their different approaches. The context and consequences of some of these approaches in Arabic rhetoric are undeniable by separating rhetoric from literary taste and adopting a rationalist approach. . In the light of the importance of the issue, the present article tries to compare and critique the views of Abdul Qahir Jorjani (471 AH) and Fakhr Razi (606 AH) on the subject of descriptive-analytical method and relying on theological-philosophical approach to presenting and criticizing the subject Emphasizing negation of inclusion and inclusion of negation. The results of the study indicate that the two rhetoricians did not offer the same opinion in the definition of public denial and the same definition in inclusion of negation; In general, it can be said that Fakhr Razi's inference from Jorjani's statement is distorted, and the reason is the contradictions that he requires in defining of Mandatory signification, and on the other hand, there are Quranic verses that They do not agree with Jorjani's view in negation of inclusion.

    Keywords: Abdul Qahir Jorjani, Fakhr Razi, dedication, delay negation of inclusion, inclusion of negation
  • Ali Ghahramani, Amir Farhangdust * Pages 61-80

    As an inspiring case, history has always played a great role in improvement of imagination of authors. In the meantime, sometimes the past is not only a remnant of history and its adaptive role, but it has come to life again and so interchanged into present so that it is very difficult to separate its borders.Current authors have realized that today events are reflections of past events which despite their actors must be seen as events which are flowing. Hallaj and his well-known story is among the stories which inspired Maqbul-al-Alavi, a great Arab author, to review this event through the lens of a recurring flow and thought. Thus, he used nonfiction and chronicle for the event of Hallaj and combines that with a contemporary story through nested stories and using his unique technical strategies. He intends to release Hallaj and his event from a historical character and generalize it in a continuous current stature. Therefore, in this study, we intend to assess the success of the author in defining this historical event in a descriptive method based on the mentioned model of narration.The obtained results suggest that using non-fiction and combining that with another fiction which has been nested, have met the goals of author in combining past to the present and also releasing the character from the history and mainstreaming of that.

    Keywords: mainstreaming, fiction, non-fiction, bested story, Hallaj
  • Elham Marymi *, Ahmad Heidaryan Shahri, Bahar Seddighi Pages 81-98

    Locality or place is a social origin and a bedrock for the structure ‎of culture and the interaction of individuals.And in accordance ‎with the attitude and ideology of the society, various cultural ‎features and functions are manifested in its body.In recent years, ‎the struggle of Arab women for independent identity in the ‎traditional society has been the main topic of novels by women ‎writers in this society.The place in these works finds an identity ‎and emotional function in the discourse of female characters.The ‎place in these works finds an identity and emotional function in ‎the discourse of female characters. Egyptian feminist novelist ‎Miral al-Tahawi is one of the authors whose works pay special ‎attention to the place in order to represent the identity of the Arab ‎woman and her unfavorable situation in the shadow of the ‎dominant discourse.This research aims to answer the question of ‎how Al-Tahawi has used the category of place in the service of ‎representing the culture and situation of women in society in a ‎descriptive and imaginative way, relying on Brooklyn Heights, Al-‎Badzanjana Al-Zarqa and Al-Khaba.The constant transition of the ‎female protagonist through the fences and the attempt to ‎experience different places, her hatred of the prison of the ‎defective body and body in the three mentioned novels shows how ‎she has established a two-way relationship between woman and ‎place.

    Keywords: Place, womane, Miral al-Tahawi, Brooklyn Heights, Al-Badzanjana ‎Al-Zarqa, Al-Khaba.‎
  • Yusuf Nazari * Pages 99-120

    Linguistic perspectives have provided new tools for the study of language. One of these approaches is corpus linguistics which studies language with utilizes enormous amount of linguistic data. Scrutinizing the collocation of words in a large body of natural language data provides a broader horizon for examining synonymy. In the present study, five categories of synonymous words have been selected, including: (کتم, ستر), (اعطی, منح), (ترک, غادر), (طرد, نبذ, دحر) and (شرب, ارتشف). The research approach was synchronic and synonymous words were searched in arTenTen2012 corpus using Sketch engine tool. Then, collocations with higher frequencies were extracted. Since all verbs were chosen from among several types with a focus on left-hand collocations which are considered as object verbs or quasi-verbs. Common and distinct levels of each synonym are presented in the form of statistical tables. Results of the study demonstrated that “طرد”, “نبذ” and “دحر” collocate with persons, reprehensible attributes and suppression of seditions and diseases, respectively. Verbs which mean “ترک” and “غادر” only have meaning in common with places. However, “غادر” has the highest frequency with places where the person doesn’t normally return to them. In contrast, “ترک” has been used exclusively for religious duties and signs. It is noteworthy that “غادر” is not used in these contexts. The verb “اعطی” deals with cases in which bestowal does not occur physically. But objects which collocate with “منح” are of physical type or items that are provided as evidence and permission.

    Keywords: Synonymy, Collocations, arabic language, corpus