فهرست مطالب

میکروبیولوژی دامپزشکی - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 41، پاییز و زمستان 1399)

نشریه میکروبیولوژی دامپزشکی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 41، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیدا عبدالمحمدی خیاو*، علی رضایی کلوانی، علی حق روستا صفحات 1-10

    کلستریدیوم نوای تیپ B عامل بیماری قانقاریای عفونی کبد می باشد. اسپور باکتری همراه غذا وارد بدن شده و از طریق سیستم لنفاوی وارد کبد می شود. به دلیل شرایط هیپوکسیک کبد زمینه برای تبدیل به فرم رویشی و تکثیر باکتری فراهم شده باکتری مقدار زیادی توکسین تولید نموده که در نهایت منجر به مرگ دام می شود. بنابراین تشخیص توکسین و جداسازی باکتری از دستگاه گوارش دام به خصوص کبد جهت تشخیص این بیماری استفاده می شود. به منظور کنترل بیماری بررسی فراوانی میزان آلودگی ضروری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تعیین شیوع کلستریدیوم نوای در کشتارگاه های استان البرز می باشد. در این تحقیق تعداد 386 نمونه کبد از کشتارگاه ها اخذ و پس از آزمایشات باکتریولوژی (کشت در محیط اختصاصی حاوی خون اسب و محیط کشت اختصاصی مایع ، تست حرکت و رنگ آمیزی گرم) و بیوشیمیایی (تخمیر قندها، لیسیتیناز، لیپاز، ژلاتیناز، اندل، هضم شیر و کاتالاز) نمونه ها توسط PCR تایید نهایی شدند. برای این منظور از پرایمر طراحی شده از توکسین آلفا این باکتری استفاده گردید.نتایج این بررسی نشان داد که میزان آلودگی به این باکتری در کشتارگاه ها 37 مورد (5/9٪) بود که 33 مورد (18/89٪) آن آلودگی همزمان به کلستریدیوم نوای و فاسیولا داشتند و تنها در 4 مورد بدون آلودگی به فاسیولا این باکتری جداسازی و تشخیص داده شد . با توجه به خسارات اقتصادی ناشی از این بیماری به صنعت دامپروی لازم است واکسیناسیون به موقع صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کلستریدیوم نوای تیپ PCR، تشخیص، توکسین آلفا، واکسیناسیون
  • داود نصیری*، جعفر کمانی صفحات 11-24

    ترکیبات پلیمری همانند پلی لاکتیک اسید برای پوشش مواد غذایی استفاده می شود. اسانس آویشن شیرازی دارای خاصیت آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی می باشد، که می تواند در داخل فیلم ها استفاده شود. این مطالعه برای اولین بار به بررسی تاثیر فیلم های پلی لاکتیک اسید حاوی اسانس آویشن شیرازی بر برخی از ویژگی های میکروبی و شیمیایی گوشت مرغ می پردازد. فیلم های پلی لاکتیک اسیدی حاوی سطوح 0، 2/0، 4/0، 6/0، 8/0 و 00/1 درصد اسانس آویشن شیرازی تهیه شدند و برای 12روز روی گوشت مرغ قرار گرفتند. آزمون های میکروبی، آنتی اکسیدانی، pH، مواد ازته فرار، و ویژگی های حسی در زمان های 0 (12 ساعت پس از بسته بندی)، 3، 6، 9 و 12بعد از بسته بندی مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که فیلم های پلی لاکتیک اسیدی حاوی 00/1 درصد اسانس آویشن شیرازی فعالیت آنتی باکتریایی، آنتی اکسیدانی ویژگی های حسی بزرگتر (p < 0.05) و pH و مواد ازته فرار پایین تری در مقایسه با دیگر گروه ها خصوصا گروه شاهد (p < 0.05) نشان دادند. این نتایج نشان می دهد که پوشش پلی لاکتیک اسید حاوی اسانس آویشن شیرازی خصوصا در سطوح بزرگتر، فعالیت آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی خوبی از خود نشان می دهد که به علت اجزای اسانس آویشن شیرازی می باشد و فیلم های تهیه شده به حفظ آن کمک می کنند. استفاده از فیلم های پلی لاکتیک اسید حاوی اسانس آویشن شیرازی برای بسته بندی مواد غذایی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پلی لاکتیک اسید، اسانس آویشن شیرازی، خاصیت آنتی باکتریایی، خاصیت آنتی اکسیدانی، امتیازات حسی
  • رشید صفری، ذبیح الله نعمتی*، نامدار کامرانی، امیر کریمی صفحات 25-41

    این آزمایش به منظور بررسی، افزودنی خاک دیاتومه بر اثرات منفی آفلاتوکسین بر تولید گاز، قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی جیره غذایی گوسفند در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. آزمایش در قالب، طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار در هر تیمار در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل 1-جیره پایه (شاهد بدون متانول)، 2-شاهد با متانول، 3- شاهد با متانول + آفلاتوکسین به میزان 800 نانوگرم در میلی لیتر مایع شکمبه (جیره آلوده با آفلاتوکسین)، 4، 5 و 6- جیره آلوده با آفلاتوکسین + سطوح 7، 75 و150میلی گرم دیاتومه بودند. از شیشه های با حجم 100 میلی لیتر به روش کشت ثابت برای اندازه گیری میزان تولید گاز و قابلیت هضم استفاده شد. هر یک از شیشه ها با گاز دی اکسید کربن پر و سپس با درپوش لاستیکی پلمپ و در حمام آبی در دمای 39 درجه سانتیگراد انکوباسیون شد. کمترین مقدار تجزیه پذیری ماده خشک و ماده آلی و بیشنرین غلظت آمونیاک مربوط به تیمار دارای آفلاتوکسین بود (05/0>P). آفلاتوکسن سبب کاهش فراسنجه های تخمیری تولید گاز، میزان انرژی متابولیسمی و اسید های چرب فرار در مقایسه با تیمارهای شاهد نشد. افزودن دو سطح پایین و میانی دیاتومه سبب بهبود تجزیه پذیری ماده خشک و ماده آلی در مقایسه با گروه آفلاتوکسین شد (05/0>P). همچنین محیط کشت حاوی خاک دیاتومه در سطح پایین)7 میلی گرم در 200 میلی گرم جیره(سبب بهبود اثرات منفی آفلاتوکسین برشاخص تفکیک پذیری، توده میکروبی و راندمان سنتز میکروبی شد (05/0>P). می توان نتیجه گرفت که افزودنی خاک دیاتومه پتانسیل بهبود اثرات منفی آفلاتوکسین را بر کارکرد شکمبه در شرایط آزمایشگاهی را دارد و تحقیق بیشتر در خصوص مکانیسم عمل آن در اکوسیستم میکروبی شکمبه ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، ضریب تفکیک، خاک دیاتومه، تولید گاز، قابلیت هضم ماده ماده آلی
  • رضا درویش نیا، مصطفی درویش نیا*، یونس چنکایی صفحات 43-58

    توکسین‎های قارچی مسیول بسیاری از بیماری‎ها و اپیدمی‎های انسانی و دامی می‎باشند. مواد غذایی انسان، خوراک دام و طیور در نقاط مختلف جهان همواره مورد حمله قارچ‎ها قرار می‎گیرند، ازجمله این قارچ ها گونه ‎های آسپرژیلوس مولد آفلاتوکسین‎ میباشند. این مطالعه به منظور شناسایی و بررسی جدایه ‎های توکسین‎زای گونه ‎های آسپرژیلوس در30 مرغداری شهرستان خرم‎آباد انجام شد. تعداد 150 نمونه از جیره غذایی طیور جمع‎آوری و به آزمایشگاه منتقل شد. نمونه‏ها با استفاده از محیط کشت های مختلف مانند سیب زمینی، دکستروز، آگار (PDA) و عصاره مخمر آگار (MEA) جداسازی و خالص سازی شدند. سپس جدایه ‎ها با استفاده از کلیدهای معتبر قارچ شناسی و مقالات مورد شناسایی قرار کرفتند. توکسین‎زایی این قارچ با استفاده از محیط کشت نارگیل‎آگار، کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) و کروماتوگرافی مایع با کارکرد بالا (HPLC) بر روی بستره ذرت و بادام زمینی مورد بررسی قرار گرفت. در نتیجه این پژوهش در جیره غذایی طیور در مجموع 38 جدایه شناسایی شد. ذرت با 20 جدایه (6/66 درصد) و پس دان با سه جدایه (10 درصد) به ترتیب دارای بیشترین و کمترین فراوانی بودند. همچنین با استفاده از محیط کشت نارگیل آگار و TLC توکسین‎زایی برخی از جدایه ‎های این قارچ به اثبات رسید و در آزمایش های HPLC مشخص گردید این قارچ قابلیت تولید هر چهارنوع افلاتوکسین B1، B2، G1 و G2 را دارد. لذا باتوجه به حضور جدایه ‎های مختلف توکسین‎زای این قارچ بر روی جیره های غذایی و بیماری‎زا بودن آن ها، رعایت استانداردهای جهانی در خصوص نگهداری جیره ‎های غذایی توصیه میشود.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، بادام‎زمینی، خرم‎آباد، ذرت، مرغ‎داری
  • آرش کلانتری، صمد فراشی بناب*، هادی کیوانفر صفحات 59-71

    ویروس بیماری نیوکاسل از جمله ویروس های انکولیتیک است که در مطالعات مختلف تاثیر برخی سویه های این ویروس در درمان تومورهای انسان بررسی شده است. با وجود این، مکانیسم دقیق مرگ سلول توموری توسط ویروس بیماری نیوکاسل مشخص نیست. این ویروس در گونه های مختلف پرندگان بیماریزا است و بیماری با واگیری زیاد ایجاد می کند. هدف مطالعه حاضر جداسازی ویروس بیماری نیوکاسل از طیور صنعتی و بررسی تاثیر آن بر القاء بیان ژن های مرتبط با مسیر داخلی و مسیر خارجی آپوپتوز در سلول های توموری پستان انسان بود. ویروس بیماری نیوکاسل از طیور صنعتی با کشت در تخم مرغ جنین دار جداسازی شد و باآازمون های هماگلوتیناسیون و RT-PCR تایید شد. در شرایط برون تنی سلول های 7-MCF توسط ویروس جداسازی شده آلوده شدند. پس از استخراج RNA از سلول های توموری و ساختن cDNA، سطح بیان ژن های BAX، BAK و کاسپازهای 3، 8 و 9 با تکنیک Real-time RT-PCR در سلول های توموری آلوده به ویروس ارزیابی شد. آنالیز داده های PCR نشان داد بیان ژن های BAX و کاسپاز 9 در سلول های توموری آلوده به ویروس بیماری نیوکاسل به طور معنی-داری بیشتر از بیان آنها در سلول های توموری کنترل است. بیان ژن های BAK، کاسپاز 3 و کاسپاز 8 تغییر معنی داری در سلول های توموری آلوده به ویروس در مقایسه با سلول های توموری کنترل نداشت. این یافته ها نشان می دهند ویروس بیماری نیوکاسل جداسازی شده از طیور صنعتی می تواند شروع مسیر داخلی آپوپتوز را در سلول های توموری 7-MCF القاء کند.

    کلیدواژگان: ویروس بیماری نیوکاسل، تومور، آپوپتوز، مسیر خارجی آپوپتوز، مسیر داخلی آپوپتوز، بیان ژن
  • اشکان جبلی جوان، سید حسام الدین عمادی چاشمی*، حمید استاجی، حسین اخلاقی صفحات 73-83

    چکیدههلیکوباکتر پولوروم یک عامل بیماریزای گرم منفی و زیونوز است که باعث مشکلات گوارشی در انسان و پرندگان می شود. اهداف این مطالعه، بررسی شیوع هلیکوباکتر پولوروم در نمونه های کبد مرغ با استفاده از روش های کشت باکتریایی و واکنش زنجیره ای پلیمراز و همچنین ارزیابی مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه های بدست آمده با استفاده از روش انتشار دیسک در نواحی مختلف شهر سمنان بود. در مجموع، 50 نمونه ی کبد بسته بندی شده از مراکز فروش مواد پروتیینی از نواحی مختلف در شهر سمنان تهیه شد. با استفاده از روش کشت باکتریایی و آزمون های بیوشیمیایی، 17 نمونه (34%) آلوده به هلیکوباکتر پولوروم بودند. با استفاده از تست واکنش زنجیره ای پلیمراز که به موازات روش کشت بر روی نمونه های کبد انجام شد، 11 نمونه (22%) از نظر آلودگی به هلیکوباکتر پولوروم تشخیص داده شدند. با توجه به نتایج آزمون تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی، تمام نمونه ها مقاوم به سیپروفلوکساسین و جنتامایسین بودند و کمترین مقاومت نسبت به آمپی سیلین، کولیستین و اریترومایسین با فراوانی 14% مشاهده گردید. این مطالعه، اولین بررسی شیوع و مقاومت میکروبی هلیکوباکتر پولوروم در نمونه های کبد مرغ است که در شهر سمنان انجام شده و مطالعات بیشتری در این زمینه ضروری به نظر می رسد. گذشته از این، مطالعه ی حاضر با توجه به حساسیت پایین آزمون های بیوشیمیایی در تشخیص هلیکوباکتر پولوروم پیشنهاد می کند که تست واکنش زنجیره ای پلیمراز می تواند به عنوان یک روش حساس و قابل اعتماد در شناسایی هلیکوباکتر پولوروم در نمونه های کبد مرغ استفاده شود.

    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پولوروم، کبد مرغ، روش کشت، واکنش زنجیره ای پلیمراز، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • پریا دهش، امرله قاجاری، علیرضا باهنر*، نسرین شهبازیان، کامبیز رخشانی مهر صفحات 85-97

    به منظور تعیین شیوع و پراکنش جغرافیایی بیماری های ویروسی سپتی سمی خونریزی دهنده ویروسی (VHS) و نکروز عفونی بافت های خون ساز (IHN) در ماهیان قزل آلا رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) کشور و برنامه ملی مراقبت سالانه در کشور اجرا گردید. در این برنامه که در دو فاز زمستانه و بهاره صورت گرفت، از تمامی مراکز تکثیر، تفریخ و پرورش ماهیان قزل آلای کشور، نمونه برداری صورت گرفته و نمونه اخذشده مورد آزمون مولکولی Real- Time PCR قرار گرفت. نتایج به دست آمده ابتدا در نرم افزار Excel واردشده و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.بر اساس نتایج به دست آمده، شیوع ردیابی بیماری VHS، در نیمه دوم سال 96، در مزارع تکثیر و تفریخ استان های خراسان رضوی (54/4%)، کهگیلویه و بویر احمد (5/3%) و چهارمحال بختیاری (04/2%) و در سه ماهه اول سال 97، استان های اردبیل (66/16%)، زنجان (38/15%) و مازندران (56/2%) شیوع داشته است. در کل کشور شیوع ردیابی بیماری در نیمه دوم سال 96، 86/0% و در سه ماهه اول سال 97، 15/1% بوده است. در مورد بیماری IHN، شیوع ردیابی بیماری در نیمه دوم سال 96 در بین مراکز تکثیر و تفریخ، در استان های چهارمحال بختیاری (081/4%) و مازندران (56/2%) بوده و در سه ماهه اول سال 97 در استان های قزوین (4/7%) و مازندران (56/2%) مشاهده گردید. در کل کشور شیوع ردیابی بیماری در نیمه دوم سال 96، 86/0% و در سه ماهه اول سال 97، 95/. % بوده است. با توجه به پراکندگی بیماری ها و همچنین اهمیت اقتصادی این بیماری ها توجه به روش های پیش گیری و ارتقاء شرایط امنیت زیستی مراکز به منظور تامین بچه ماهی سالم برای کاهش خسارت مهم و ضروری است.

    کلیدواژگان: سپتی سمی خونریزی دهنده ویروسی، نکروز عفونی بافت های خون ساز، ماهی قزل آلا رنگین کمان، شیوع
  • مهدی کریم پور، ودود رضویلر*، نوردهر رکنی، محمد احمدی صفحات 99-109

    اشریشیا کلی O157:H7 یکی از عوامل بالقوه در بروز بیماری های غذازاد است. نقش گوشت گاو به عنوان منبع سویه های اشریشیا کلی O157:H7 شناخته شده است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی میزان شیوع و مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه های اشریشیا کلی O157:H7 جدا شده از نمونه های همبرگر جمع آوری شده از استان مازندران انجام پذیرفت. دویست نمونه همبرگر به صورت تصادفی از مراکز فروش استان مازندران جمع آوری شد. تایید ایزوله های اشریشیا کلی O157:H7 رشد یافته در محیط کشت میکروبی با استفاده از آزمون های بیوشیمیایی و واکنش PCR انجام پذیرفت. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها با استفاده از روش دیسک انتشاری آنتی بیوتیک ارزیابی شد. بر طبق نتایج، 19 نمونه از کل 200 نمونه (50/9 درصد) همبرگر جمع آوری شده از استان مازندران، آلوده به اشریشیا کلی O157:H7 بودند. سوش های اشریشیا کلی O157:H7 بیشترین میزان مقاومت را بر علیه آنتی بیوتیک های تتراسایکلین (100 درصد)، آمپی سیلین (100 درصد)، جنتامایسین (47/89 درصد)، سولفامتوکسازول (68/73 درصد) و سیپروفلوکسازین (68/73 درصد) داشتند. کمترین میزان مقاومت بر علیه آنتی بیوتیک های کلرامفنیکل (78/15 درصد) و سفوتاکسیم (10/42 درصد) بدست آمد. همبرگر به عنوان منبع انتقال سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک اشریشیا کلی O157:H7 در نظر گرفته شد.

    کلیدواژگان: اشریشیا کلی O157:H7، مقاومت آنتی بیوتیکی، همبرگر، مازندران
  • مجید محمدصادق*، امیر فرجامی مقدم صفحات 111-123

    به منظور تعیین شاخص های اولتراسونوگرافی پستان در گاو های مبتلا به ورم پستان 30 راس گاو مبتلا به ورم پستان کلینیکی که در شیر چرک، در پستان ورم، درد و قرمز شدن و گاه علایم عمومی را نیز نشان دادند انتخاب شدند. قطر کانال سرپستانک، مجاری شیری مخزن پستان و آلویول های پارانشیم غدد شیری در بالای پستان مبتلا با پراب 7 مگاهرتز رکتال ارزیابی شد. موارد فوق در پستان سالم مقابل به عنوان گروه شاهد نیز برآورد گردید. نمونه شیر از پستان آلوده تهیه و در آزمایشگاه کشت داده شد. در پایان شاخص های اولتراسونوگرافی فوق در دو گروه ورم پستانی و سالم با آزمون آماری غیرپارامتری من ویتنی- یو و ویلکاکسون رنک و نیز آزمون پارامتری Student T مقایسه شد.قطر سرپستانک در سالم ها (cm 8/0=میانه و 67/0 ± 82/0)، در ورم پستان ها (cm 97/0=میانه و 13/0 ± 99/0) (P<0.05)، قطر اپیتلیوم مخزن شیر پستان در سالم ها (cm 65/0=میانه و 17/0 ± 68/0)، در ورم پستان ها (cm 65/0=میانه و 18/0 ± 68/0) (P>0.05)، قطر آلویول ها در سالم ها (cm 9/0=میانه و 31/0 ± 98/0) و در ورم پستان ها (cm 8/0=میانه و 3/0 ± 88/0) (P>0.05) بود. باکتری های استاف اوریوس (12 مورد)، استرپ یوبریس (4 مورد) تروپرلا پیوژنز (2 مورد) و کورینه باکتریوم بوویس (2 مورد) از موارد ورم پستانی جدا شد ولی توزیع آن ها در بین درجات مختلف ورم پستان اختلاف معنی داری نداشت.از این تحقیق نتیجه گیری شد که از میان شاخص های قطر سرپستانک، مخزن شیر پستان و آلویول های پستانی تنها قطر سرپستانک در موارد ورم پستانی افزایش نشان داد. ارتباطی میان نوع باکتری جداشده و محل التهاب در ورم پستان یافت نشد.

    کلیدواژگان: ورم پستان، شاخص های اولتراسونوگرافی پستان، قطر اپیتلیوم سرپستانک، مخزن شیر پستان، آلوئول های پستانی
  • فاطمه جلال فرد، سیامک پارسایی، محمد هوشمند، رضا نقی ها نجف آبادی* صفحات 125-136

    زیتون درختی همیشه سبز با ویژگی های باکتریایی بوده که اثرات مثبتی بر فلور میکروبی دستگاه گوارش دارد. از سوی دیگر، پونه نیز دارای ویژگی های آنتی اکسیدانی می باشد و باعث بهبود ضریب تبدیل غذایی می گردد. با توجه به توانایی های این دو گیاه، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات پودر برگ زیتون و پودر گیاه پونه بر عملکرد، فراسنجه های خونی و جمعیت میکروبی ایلیوم در جوجه های گوشتی انجام شد. برای این منظور از 400 قطعه جوجه ی گوشتی یک روزه ی سویه کاب 500 در قالب یک طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار، چهار تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده گردید. از سن هشت روزگی تا پایان دوره پرورش (42 روزگی)، هر یک از گروه های آزمایشی با یکی از جیره های زیر خوراک دهی شدند: 1- جیره پایه بدون افزودنی (شاهد) 2- جیره پایه به همراه 50 گرم در تن آنتی بیوتیک اریترومایسین 3- جیره دارای 5/0 درصد پودر برگ زیتون 4- جیره دارای 5/0 درصد پونه 5- جیره دارای 5/0 درصد مخلوط مساوی پونه و برگ زیتون. شرایط مدیریتی و پرورشی تمامی گروه ها در طول دوره پرورش یکسان بود. جوجه ها از 1 تا 7 روزگی با جیره آغازین، 8 تا 21 روزگی با جیره رشد و از 22 تا 42 روزگی با جیره پایانی تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش (42 روزگی)، از هر تکرار دو قطعه جوجه(8 قطعه از هر تیمار) به منظور نمونه برداری و بررسی پارامترهای مورد نظر انتخاب و کشتار شدند. ارزیابی آماری با استفاده از برنامه SAS انجام شد. اگرچه افزودن 5/0 درصد پودر برگ زیتون، مخلوط پونه و زیتون و همچنین آنتی بیوتیک، ضریب تبدیل غذایی را در دوره هشت تا 21 روزگی در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری بهبود داد (05/0>p).

    کلیدواژگان: بر گ های زیتون و پونه، جمعیت میکروبی ایلئوم، جوجه گوشتی، عملکرد
  • علی خواستار، مجید جمشیدیان مجاور*، به آفرید قلندری صفحات 137-148

    سم باکتری ویبریو کلرا یکی از مورد مطالعه ترین سموم باکتریایی خانواده AB5 است که به دلیل توانایی آن در افزایش پاسخ ایمنی نسبت به انتی ژن تزریق شده با آن به طور گسترده به عنوان یک ادجوانت موکوزال قوی مورد استفاده قرار می گیرد. این توکسین از دو زیر واحد، یک زیرواحد پنتامریک به نام زیر واحد B و یک زیرواحد A تشکیل شده است. این توکسین از طریق اتصال به گیرنده گانگلوزیدی GM1 به سلول هدف وارد می گردد. در این پژوهش باکتری ویبریو کلرا درون 100 سی سی محیط AKI و Craig’s به صورت دو گروه دوتایی کشت داده شد. سپس یک گروه درون انکوباتور 37 درجه سانتی گراد و گروه دیگر درون انکوباتور 30 درجه سانتی گراد و به مدت 72 ساعت قرار داده شد. از تمامی محیط به صورت منظم از لحظه آغاز دوره انکوباسیون به منظور بررسی میزان تولید توکسین نمونه برداری شد. در نهایت میزان تولید توکسین به وسیله آزمون الایزا GM1 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که باکتری در هر دو محیط توانایی تولید توکسین به میزان نسبتا بالا را دارد. بیشترین میزان تولید توکسین در محیط کشت Craig’s در دمای 30 درجه سانتی گراد بعد از 50 ساعت مشاهده شد. همچنین نتایج حاصل از تست الایزا GM1 نشان داد که باکتری پس از 50 ساعت بیشترین تولید را در محیط Craig’s و در دمای 30 درجه سانتی گراد دارد این در حالی است که بیشترین میزان تولید توکسین در محیط AKI پس از 24 ساعت و در دما 37 درجه سانتی گراد بدست می آید.

    کلیدواژگان: ویبریو کلرا، توکسین، الایزا GM1
  • ناصر غلامی، محمد نوری*، محمدرحیم حاجی حاجیکلایی، مسعودرضا صیفی آباد شاپوری، محسن لطفی صفحات 149-156

    ویروس تب برفکی از خانواده پیکورناویریده و جنس آفتوویروس است که منجر به ایجاد بیماری با واگیری بالا در میان گاوها می شود. پیشگیری از این بیماری همواره به عنوان چالش اصلی در گله های گاو شیری مطرح است. گرچه اینرو واکسیناسیون همواره به عنوان گام نخست در موازین پیشگیرانه از این بیماری مورد نظر می باشد اما بنا به دلایلی همواره با موفقیت همراه نیست. یکی از دلایل شکست واکسیناسیون آلودگی گاوها به بیماریهایی مانند لکوز است که با نقضان ایمنی همراه هستند. لذا این مطالعه به منظور اثر آلودگی به لکوز بر چاسخ گاوها به واکسن تب برفکی صورت گرفته است. بدین منظور 60 راس تلیسه (30 راس آلوده به BLV و 30 راس عاری از BLV) که از نظر ابتلا به BVD منفی بودند به منظور انجام این مطالعه در نظر گرفته شدند. سپس به هرگروه مقدار 5 میلی لیتر واکسن تب برفکی در 2 نوبت به فاصله 21 روز از هم دیگرتزریق شد. در روزهای صفر، 7، 14 و21 پس از تزریق اول و روزهای 7، 14 و 21 پس از تزریق مرحله دوم واکسن به مقدار 10 میلی لیتر نمونه خون اخذ شد. با استفاده از روش خنثی سازی سرم حضور پادتن برعلیه ویروس تب برفکی در نمونه ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بیانگر افزایش تیتر پادتن در هر دو گروه پس از واکسیناسیون بود اما تجزیه و تحلیل آماری اختلاف معنی داری را میان دو گروه نشان نداد.

    کلیدواژگان: تب برفکی، ویروس لوسمی گاو، واکسیناسیون، گاو
|
  • Ali Rezaee Kalvani, Lida Abdolmohammadi khiav *, Ali Hagh Roosta Pages 1-10

    Clostridium novyi type B is the causative agent of liver infectious diseases. Bacterial spores enter the body along with food and through the lymph system get into the liver. Due to the hypoxic condition of the liver, bacteria converts to the vegetative form and replicates and produces a large amount of toxin, which ultimately leads to death. Therefore, the detection of toxin and bacterial isolation from animal gastrointestinal contents especially the liver are used to diagnose of disease. In order to control the disease, the frequency of Clostridium novyi isolates from infected animals in Alborz province is essential to be known. The aim of this study was to determine the prevalence of Clostridium novyi in slaughterhouses in Alborz province. In this study, 386 liver samples were collected from the slaughterhouses, then the bacteriological (culture in selective horse blood medium and specific liquid medium, motility test and gram staining) and biochemical tests (fermentation of sugars, lecithinase, lipase, gelatinase, Indol, milk digestion and catalase) were done, and the samples were finally confirmed using PCR. For this purpose, the primers were designed using alpha toxin DNA sequence. Results showed that the infection rate in the slaughterhouses was 37 (9.5%) in which 33 cases (89.18%) had concurrent contamination with Clostridium novyi and only 4 cases without Fasciola infection were detected. Due to the highly economic losses, vaccination is very urgent

    Keywords: Clostridium novyi type B, PCR, Diagnosis, Alpha toxin, Vaccination
  • Davoud Nassiri*, Jafar Kamani Pages 11-24

    Polymeric substances, such as poly lactic acid are used for covering food stuffs. Zataria multiflora Boiss essential oil (ZMBEO) has antioxidant and antibacterial properties that can be used for preparation of films. The present study was conducted for first time to evaluate the effect of poly lactic acid films containing ZMBEO on some microbial and chemical properties of broiler chicks meat. Poly lactic acid films were contining 0.00, 0.20, 0.40, 0.60, 0.80 and 1.00% of the ZMBEO and placed on broiler chicks meat for 12 days. Microbial tests, antioxidant properties, pH, total volatile nitrogen and sensory scores were assessed in days 0 (12 h after packaging), 3, 6, 9 and 12 after packaging. The results showed that poly lactic acid films contining 1.00% of the ZMBEO showed better antibacterial, antioxidant and senosry properties (p<0.05)and lower pH, and total volatile nitrogen compared to other groups, especially control group (p<0.05). The results show that poly lactic acid films contining ZMBEO in higher levels showed antibacterial and antioxidant properties that are attributed to active compounds of the ZMBEO and the prepared films help to maintain it. Using poly lactic acid films contining ZMBEO is suggested for packaging of feedstuffs.

    Keywords: poly lactic acid, Zataria multiflora Boiss essential oil, antibacterial properties, antioxidant properties, sensory scores
  • Rashid Safari, Zabihollah Nemati*, Namdar Kamrani, Amir Karimi Pages 25-41

    The present study investigated the effect of different levels of diatoms on the in vitro fermentation parameters, dry matter and organic matter digestibility of contaminated diet with aflatoxin B1. This experiment was conducted in a completely randomized design with 5 treatments and 4 replicate per treatment. The treatments were: 1.Control, 2.Control with methanol 3. Contaminated diet with methanol solution containing aflatoxin B1 at 800 ng/ml, 4, 5 and 6. Contaminated diet treated with diatoms at 7, 75 and 150 mg/200mg, respectively. Glass bottles with a volume of 100 ml was used in a constant culture to measure gas production and digestibility. All bottles were purged with anaerobic CO2, sealed with rubber stoppers and incubated in a water bath for 96 h at 39 °C. Culture parameters were measured at different time of incubation. The results showed that the lowest organic and dry matter digestibility value and highest ammonia concentration were related to treatment containing aflatoxin B1 (p<0.05). Aflatoxin caused reduction of gas production parameters, metabolisable energy and VFA compared to control groups. Addition of diatoms at medium and low level (7 and 75 mg/200mg) improved digestibility of dry matter and organic matter compared to aflatoxin group (p<0.05). Cultures containing low level of diatoms also was improved partitioning factor, microbial mass production and efficiency of microbial mass (p <0.05). In conclusion diatoms as feed additive showed promising potential in vitro to improve detrimental effect of aflatoxin on rumen function, therefore more research is guaranteed to investigate their mode of action in the ruminal microbial ecosystem.

    Keywords: Aflatoxin, partitioning factor, diatoms, gas production, organic matterdigestibility
  • Reza Darvishnia, Mostafa Darvishnia*, Younes Changaee Pages 43-58

    Fungal toxins are responsible for many human and animal diseases and epidemics. This study was performed to identify and investigate the toxicogenic isolates of Aspergillus species in 30 poultry farms in Khorramabad. The 180 samples of poultry diets were collected and transferred to the laboratory. The samples were isolated and purified using different culture media such as Potato Dextrose Agar (PDA) and Yeast Extract Agar (YEA). Then the isolates were identified using valid mycological keys and articles. The toxinogenesis of this fungus was investigated using coconut agar medium, thin layer chromatography (TLC) and high performance liquid chromatography (HPLC) on corn and peanut media. The results showed that 38 isolates were identified in the poultry diet. The corn with 20 isolates (66.6%) and finisher with three isolates (10%) had the highest and lowest frequencies, respectively. Also, by using coconut agar and TLC toxinogenesis, some of the isolates of this fungus have been proved and in HPLC experiments it was determined that this fungus has the ability to produce all four types of aflatoxins B1, B2, G1 and G2. So due to the presence of different toxinogenic isolates of this fungus on the diet and their pathogenicity, compliance with international standards of maintenance diets is recommended.

    Keywords: Aflatoxin, Peanut, Khorramabad, Corn, Poultry
  • Arash Kalantari, Samad Farashi Bonab*, Hadi Keyvanfar Pages 59-71

    Newcastle disease virus has been investigated in several studies as an oncolytic virus to treat human tumors. However, precise mechanism of tumor cell killing by this virus is unknown. The aim of this study was isolation of Newcastle disease virus from industrial poultry and examination of its ability to induce expression of the extrinsic and the intrinsic pathways of apoptosis-related genes in human breast carcinoma cells. Newcastle disease virus was isolated from industrial poultry by culture in embryonated chicken eggs and then identified by haemagglutination test and RT-PCR technique. MCF-7 breast carcinoma cells were infected with the isolated virus in vitro. After RNA extraction and cDNA synthesis, gene expression levels of BAX, BAK, caspases-3, -8, and -9 were assessed in the virus-infected tumor cells using real-time RT-PCR technique. PCR data analysis showed that gene expression levels of BAX and caspase-9 were significantly higher in virus-infected tumor cells than that in control tumor cells. Gene expression levels of BAK and caspases-3 and -8 were not significantly altered in virus-infected tumor cells in comparison with control tumor cells. These results suggest that Newcastle disease virus isolated from industrial poultry can trigger the intrinsic pathway of apoptosis in MCF-7 tumor cells.

    Keywords: Newcastle disease virus, Tumor, Apoptosis, Extrinsic pathway of apoptosis, Intrinsic pathways of apoptosis, Gene expression
  • Jebelli Javan A, Emadi Chashmi S.H*, Staji H, Akhlaghi H Pages 73-83

    Helicobacter pullorum is a gram-negative and zoonotic pathogen which can cause gastroenteritis in human and poultry. The purposes of this study were to evaluate the prevalence of H. pullorum in chicken liver samples using culture methods and polymerase chain reaction (PCR) as well as to assess the antibiotic resistance of the isolates using the disk diffusion method in various regions of Semnan. A total of 50 packed liver samples were collected from various regions of Semnan city. By use of culture method and biochemical tests, 17 samples (34%) were found to be positive for H. pullorum. By use of PCR test which was performed in parallel with culture method and biochemical tests, 11 (22%) samples were confirmed H. pullorum. With regard to the results of antibiogram test, all of the samples were resistant to ciprofloxacin and gentamicin, and the lowest resistance rate was observed against ampicillin, colistin and erythromycin with 14%. This study is the first report on prevalence and antibiotic resistance of H. pullorum in chicken liver samples in Semnan and more studies are needed in this regard. Furthermore, due to low sensitivity of biochemical tests in recognition of H. pullorum, the present study suggests that the PCR test, as a sensitive and reliable method, can be used to detect H.pullorum from chicken liver samples.

    Keywords: Helicobacter pullorum, chicken liver, culture method, polymerase chainReaction, antibiotic resistance
  • Dehesh P, Ghajari A, Bahonar A*, Shahbazian N, Rakhshani mehr K Pages 85-97

    The aim of this study is determination the prevalence and geographical distribution of viral haemorrhagic septicemia (VHS) and infectious hematopoietic necrosis (IHN) in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) by national annual surveillance program. In this study, data was conducted in two phases of winter and spring, sampling was carried out from all centers of breeding, hatching and rearing of trout in Iran. The data were entered into Excel software and analyzed by SPSS software. The results showed that the prevalence of VHS in the autumn and winter of 2017 and 2018 was 96% in Khorasan Razavi (4.54%), Kohgiluyeh and Boyer Ahmad provinces (3.5%) and Chaharmahal Bakhtiari (2.04%). In the spring of 2018, the prevalence of VHS were about 16.66 % in the Ardebil , 15.38% in the Zanjan and 2.56% in the Mazandaran . In the whole country the prevalence of disease in the autumn and winter of 2017 and 2018 was 0.86% and in the the spring of 2018 was 97.1%. About IHN , the prevalence of disease in the autumn and winter of 2017 and 2018 was 96% in the centers of reproduction and hatching in the provinces of Chaharmahal Bakhtiari (4.081%) and Mazandaran (2.56%). Also, the prevalence of IHN in the the spring of 2018 were about (7. 4%) in the Qazvin and (2.56%) in the Mazandaran . In the whole country the prevalence of disease in the autumn and winter of 2017 and 2018, was 0.86% and in the the spring of 2018, was 0.95%. Considering the prevalence of diseases and the economic importance of these diseases, it is important to consider the methods of prevention and promotion of the biological safety conditions of the centers in order to provide healthy fish for the reduction of damage.

    Keywords: Viral Hemorrhagic Septicemia, Hematologic Infectious Infectious Necrosis, Rainbow trout, Prevalence
  • Mehdi Karimpour, Vadood Razavilar*, Nordahr Rokni, Mohammad Ahmadi Pages 99-109

    Escherichia coli O157:H7 is one of the potential causes of foodborne diseases. The role of cattle meat is known as the source of Escherichia coli strains O157:H7. The present study was performed to evaluate the prevalence and antibiotic resistance of Escherichia coli O157:H7 strains isolated from hamburger samples collected from Mazandaran province. Two-hundred samples of hamburgers were randomly collected from the shopping centers of Mazandaran province. Confirmation of Escherichia coli O157:H7 isolates grown in microbial culture medium was performed using biochemical tests and PCR reaction. The pattern of antibiotic resistance of the isolates was evaluated using the antibiotic disk diffusion method. According to the results, 19 out of 200 samples (9.50%) of hamburger collected from Mazandaran province were contaminated with Escherichia coli O157:H7. Escherichia coli O157:H7 strains had the highest resistance to tetracycline (100%), ampicillin (100%), gentamicin (89.47%), sulfamethoxazole (73.68%) and ciprofloxacin (73.68%) antibiotics. The lowest resistance was obtained against chloramphenicol (15.78%) and cefotaxime (42.10%) antibiotics. Hamburger was considered as a source of transmission of antibiotic- resistant Escherichia coli O157:H7 strains.

    Keywords: Escherichia coli O157:H7, Antibiotic resistance, Hamburger, Mazandaran
  • Amir FarjamiMoghadam, Majid MohammadSadegh* Pages 111-123

    In this article in order to determine the sonographic indexes in bovine clinical mastitis, 30 involved cows with a watery discharge or some flocks in milk, pain, swelling and redness in the udder, and high temperature were selected. Streak canal diameter of the teats, udder cistern epithelium and alveolar parenshyma of milk glands on top of the udder were examined with a 7 MHZ SONO probe in involved quarter as a test, and in the contralateral and normal quarter as a control case. Milk samples obtained from involved quarters for following microbiological evaluations. Finally, the findings with non-normal distributions were compared between control and test groups with the Mann-Withny and Wilcocson-Rank, and data with normal distribution were compared with the Student T test. The diameter of streak canal was (0.82±0.67, (MED=0.8); (0.99±0.13, (MED=. 97) cm, P<0.05), the diameter of udder cistern epithelium was (0.68±0.17, (MED=0.65); (0.68±0.18, (MED=. 65) cm, P>0.05), the diameter of milk gland alveolar parenchyma on top of the udder was (0.98±0.31, (MED=0.9); (0.88±0.3, (MED=. 8) cm, P>0.05) in normal and involved quarters, respectively. Staphylococcus aureus (n= 12), Streptococcus uberis (n=2) and Corinebacterium bovis (n=2) were isolated from the mastitis involved quarters, but their distributions were not statistically different among the various degrees of mastitis. It was concluded that only the diameter of the streak canal increased in mastitis cases. There was no correlation between the kind of isolated bacteria and the site of inflammation in the mastitis cases.

    Keywords: Mastitis, udder ultrasound indexes, epithelial diameter, udder milk reservoir, glandular alveoli
  • Jalalfard F, Parsaei S, Houshmand M, Naghiha R* Pages 125-136

    Olive is an evergreen tree with antibacterial properties and showed beneficial effects on the microbial flora of the digestive tract. Also, oregano plant with antioxidant properties can improve the feed conversion ratio. This experiment was conducted to investigate the effects of olive leaf and oregano powder on performance, blood parameters and ileal bacteria population of broiler chickens. A total number of 400 male and female Cobb 500 broiler chicks in a completely randomized design with 5 treatments, 4 replicates and 20 chicks per each were used. Birds were kept under same condition during the first week of rearing period. From 8 days of age until the end of rearing period, each of experimental groups was fed with one of the following diets: 1- basal diet without additive (control) 2- diet containing 50 g/ton erythromycin 3- diet containing 0. 5% olive leaf 4- diet containing 0. 5% oregano 5- diet containing 0. 5% mixture of olive leaf and oregano. The management conditions of all groups were the same throughout the breeding period. At the end of the experiment (42 days), two chicks of each replicates were selected and slaughtered. Statistical evaluation was performed using SAS program. The results indicated that although supplementation with olive leaf, mixture of olive leaf and oregano as well as antibiotic significantly improved feed conversion ratio during 8-21 days of age compared to control group, but performance parameters (feed intake, body weight gain and feed conversion ratio) of broilers during 8 to 42 days of age were significantly not influenced by experimental treatments. The highest and the lowest levels of blood HDL were observed in olive leaf and mixture of olive leaf and oregano and oregano groups, respectively (p<0. 05). All additives significantly increased ileum lactobacillus and decreased E. coli count compared to the control group (p<0. 05). In conclusion, the results showed that dietary addition of oregano and olive leaf can beneficially influence some blood parameters and also ileal bacteria of broilers.

    Keywords: Olive leaf, oregano, Blood parameters, Ileal microflora, Broiler, Performance
  • Ali Khastar, Majid Jamshidian Mojaver*, Behafarid Ghalandari Pages 137-148

    Vibrio cholerae is one of the most studied bacterial toxins in the AB5 family and is widely used as a potent mucosal adjuvant because of its ability to enhance the immune response to the antigen injected with it. This toxin consists of two subunits, a pentameric subunit called subunit B, and a subunit A. This toxin enters the target cell by binding to the GM1 ganglionic receptor . In this study Vibrio cholerae were cultured in 100 ml of AKI and Craig's medium in two groups. One group was then incubated at 37 ° C and the other group was incubated at 30 ° C for 72 h. All media were sampled on a regular basis from the beginning of the incubation period to evaluate the toxin production. Finally, the amount of toxin production was evaluated by ELISA GM1 test. The results showed that the bacteria in both culture medium were capable of producing relatively high levels of toxin. The highest toxin production was observed in Craig's medium at 30 ° C after 50 h. The results of ELISA GM1 test showed that the bacterium had the highest production in Craig's medium after 50 hours at 30 ° C, while the highest toxin production in AKI medium after 24 hours at 37° C.

    Keywords: Vibrio cholerae, toxin, ELISA GM1
  • Gholami N, Nouri M*, Haji Hajikolaei M.R, Seyfi Abad-Shapouri M, Lotfi M Pages 149-156

    Foot and mouth disease virus is found in the Picornaviridae family and a genus of aphthovirus, which causes highly contagious disease among cattle.Prevention of FMD has always been a major challenge in dairy herds.Therefore, vaccination has been a first step in preventive measures of the disease.Sixty heifers (30 BLV-infected and 30 BLV-free) that were negative for BVDV were considered for this project.In both groups, 5 ml of FMD vaccine was injected twice.10 ml Blood samples were taken at 0, 7, 14 and 21 days after the first vaccination and 10, 7, 14 and 21 days after the second vaccination.The serum neutralization test (SNT) was used to determine the presence of antibody against FMD virus. In both groups, vaccination induced increase of antibody against vaccinal virus and there was no statistically difference between two groups.

    Keywords: FMD, BLV, Vaccination, Cattle