فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 47 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجتبی ساتکین، سید ابوالقاسم مهری نژاد*، نعمت ستوده اصل، حسن اسدزاده صفحات 1-45
    هدف

    برنامه غنی سازی زندگی زناشویی یک برنامه پیشگیرانه است و پیشگیری بسیار موثرتر از درمان است. این برنامه یک برنامه کلی جهت تقویت سلامت رابطه زوجهای متاهل است. این برنامه زمانی از اعتبار لازم برخوردار است که مبتنی بر داده های فرهنگی آن جامعه باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف شناسایی بخشهای موثر در غنی سازی زندگی زناشویی بر مبنای آموزه های اسلامی انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر یک تحلیل محتوای کیفی قراردادی است. محتوای مورد پژوهش از طریق جستجوی الکترونیکی در پایگاه های منتخب و تایید کارگروه تحقیق انتخاب شدند. مرور متون، انتخاب واحدها، استخراج کدهای ، زیرطبقات، طبقات و رسیدن به درون مایه های اصلی و نامگذاری آنها از گامهای متداول این روش است. جهت ارتقاء دقت علمی مطالعه نیز از روش های مختلفی مانند استفاده از تجارب پنل 15 نفره متخصصان استفاده شد.

    یافته ها

    فرآیند کدگذاری نشان داد که مولفه های موثر در غنی سازی زندگی زناشویی بر مبنای آموزه های اسلامی را می توان در چهار بخش اصلی ارایه کرد که عبارتند از غنی سازی: 1-غنی سازی زیرساختها، 2-غنی سازی ابزارها و قوا، 3-غنی سازی قالبها و 4-غنی سازی عملکردها. توافق بین اعضای پانل برای چهار بخش اصلی ذکر شده نشان داد که ضریب نسبی روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) به ترتیب برابر با 81/0 و 92/. بوده و تمامی بخشها حداقل مقدار قابل قبول را دارا هستند.

    نتیجه گیری

    بخشهای اصلی حاصل از تحقیق حاضر می تواند در سطوح مختلف پیشگیری، آموزش و درمان مورد توجه برنامه ریزان حوزه ازدواج و خانواده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: غنی سازی زندگی زناشویی، آموزه های اسلامی، زوجین، اسلام، تحلیل محتوای کیفی
  • امیر قربانپور لفمجانی* صفحات 47-95

    هدف تحقیق حاضر نقد مبانی انسان شنا ختی نظریه ی مراجع محوری کارل رانسوم راجرز بوده است. راجرز نسبت به انسان نگاه خوش بینانه و مثبتی داشت. از نظر راجرز انسان اصولا موجوی منطقی، اجتماعی، پیش رونده و واقع بین است که مهم ترین انگیزه اش نیل به خودشکوفایی است. در این مسیر مبنا و ملاک عمل کردن خود نظمی ارگانیزمی است. نیازی نیست که نگران کشش های ضداجتماعی انسان باشیم زیرا ذاتی انسان نیستند و عرضی هستند. هم چنین انسان قادر به کسب معرفت قطعی نسبت به واقعیت بیرونی نیست و هرکسی برداشت خود را از واقعیت دارد. این در حالی است که از نظر اسلام انسان ماهیتا ارزشمند است و کرامت ذاتی دارد و می تواند به کرامت اکتسابی برسد. در کنار جنبه های مثبت، انسان جنبه های دانی و سفلی نیز دارد که باید آن را در سایه عقل مبتنی بر دین و فطرت متعادل کند. همچنین نیل به معرفت و کسب آن نیز امری میسر و شدنی است و دستورات دین درباره کسب علم و تفکر و تفقه مبین همین امر است. همچنین خودشکوفایی در نظریه راجرز متوجه جنبه های سرشتی بیولوژیک انسان است در حالیکه از نظر اسلام حرکت در مسیر بندگی و هدف خلقت با انگیزه ای الهی موجب خودشکوفایی انسان و قرب الی الله خواهد شد.

    کلیدواژگان: انسان، نظریه مراجع محوری، کارل راجرز، اسلام
  • محدثه مصلحی*، ابراهیم نعیمی، مهدی واحدی صفحات 97-121

    ناراحتی های جسمانی، روانشناختی و محیطی که افراد در دوره سالمندی ادراک می کنند گرایش سالمندان را به فضای مجازی و شبکه های اجتماعی تسهیل می کند. هدف این پژوهش بررسی سلامت روان در سالمندان کاربر فضای مجازی است.روش پژوهش حاضر کیفی از نوع پدیدار شناسی است. جمعیت مشارکت کننده در این پژوهش شامل تمامی زنان و مردان بالای 65 سال شهر تهران بود. روش نمونه گیری هدفمند و زنجیره ای بود که طی آن از بین جمعیت مورد مطالعه 6 زن و 6 مرد سالمند، برای مشارکت در پژوهش انتخاب شدند و مورد مصاحبه قرار گرفتند. همه مصاحبه ها ضبط و در نهایت با استفاده از روش تحلیل اشتراوس و کوربن (1990) تحلیل گردید.12 مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. واکاوی بیانات مصاحبه شوندگان منجر به شناسایی 19 کد باز و پنج کد محوری (ادراک تنهایی، پوچ انگاری سالمندی، نگرش های غیرواقع بینانه، سرگردانی در زندگی و غوطه وری در هیجانات) شد.این یافته ها بیانگر شیوع طیفی از ناراحتی های روان شناختی در سالمندان می-باشد که ضرورت توجه به این بعد و همچنین طراحی برنامه های آموزشی و درمانی را جهت کاهش این ناراحتی ها آشکار ساخت. همچنین بیانات مصاحبه شوندگان حاکی از این واقعیت بود که فضای مجازی و غرق بودن در آن علت بروز این ناراحتی ها نبوده، بلکه این گروه برای گریز از این ناراحتی ها به فضای مجازی پناه برده اند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، سالمندی، فضای مجازی
  • ندا افشاریان*، فریبرز درتاج، اسماعیل سعدی پور، علی دلاور، سید صدر الدین شریعتی صفحات 123-159

    بحث درباره عشق ورزی در ایران عموما در چارچوب تحلیلی مبتنی بر پژوهش ها و نظریه پردازی هایی که در غرب صورت گرفته تمرکز یافته است. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی مفهومی شناسایی ادراک عشق ورزی دانشجویان مجرد و بر مبنای نظریه زمینه ای و با به کارگیری روش مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. 32 دانشجو (18 دختر و 14 پسر)، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و داده ها تا رسیدن به اشباع نظری گردآوری و پس از پیاده سازی متن مصاحبه ها و ورود اطلاعات به نرم افزار تحلیل داده های کیفی MAXQDA10، با کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. نتایج کدگذاری باز و محوری منجر به شناسایی 103 مفهوم و 16 مقوله محوری شد. همچنین، نتایج کدگذاری گزینشی نشان داد که مقوله هسته ادراک عشق ورزی دانشجویان است که تحت تاثیر شرایط علی (باورداشت های اعتقادی و مذهبی؛ جو خانواده و نظارت والدینی؛ چالش ها و تجارب اخلاقی) و در کنار شرایط مداخله گر (تحولات هویتی فردی، اجتماعی و فرهنگی؛ هویت سازی رسانه های نوین ارتباطی) و شرایط زمینه ای (جنسیت؛ سن؛ پایگاه اجتماعی اقتصادی؛ تحصیلات دانشگاهی) بر برساخت عشق ورزی با جنس مخالف در دانشجویان مجرد در قالب راهبردهای اخلاق پیروی منطقی؛ خودپیروی عاطفی و خودپیروی ضداخلاقی تاثیر می گذارد که حاصل آن شکل گیری ازدواج های متناسب، پایدار و یا تصادفی و نامتناسب است. با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که عشق ورزی در بین دانشجویان مجرد، طیفی از مکانیسم های خودپیروی تا اخلاق پیروی را در پی داشته که می تواند کنش دانشجویان را به سمت و سویی منفی یا مثبت جهت دهی کند. لذا شناخت این مکانیسم ها می تواند در سیاست گذاری دست اندرکاران تربیتی کشور موثر باشد.

    کلیدواژگان: ادراک عشق ورزی، دانشجویان، روش کیفی، نظریه داده بنیاد
  • معصومه جوهری فرد*، کیانوش زهرا کار، نورعلی فرخی، مژگان مردانی راد صفحات 161-194

    هدف:

     شیوع رفتارهای پرخطر در جوامع یکی از موارد جدی تهدید کننده سلامت است. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی مدل علی گرایش به رفتار پرخطر نوجوانان بر اساس باورهای فراشناختی و سبک‏های هویت با میانجیگری افکار منفی تکرار شونده و تاب‏ آوری بود.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش ‏آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر کرج بودند. 360 نفر از این‏ افراد بر اساس دیدگاه کلاین و به شیوه نمونه‏گیری دسترس انتخاب شدند. نمونه پژوهش به مقیاس های خطرپذیری نوجوانان ایرانی زاده محمدی، احمد آبادی و حیدری، باورهای فراشناختی کارترایت-هاتون و ولز، سبک های هویت برزونسکی و همکاران ، افکار تکرار شونده مک اوی، مولدز و ماهونی (2014) و تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) پاسخ دادند.

    یافته ‏ها:

     نتایج نشان داد که بین باورهای فراشناختی و سبک هویت هنجاری، هویت سردرگم-اجتنابی و افکار منفی تکرار شونده با گرایش به رفتار پرخطر نوجوانان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد که بین هویت اطلاعاتی، تعهد هویت، تاب آوری با گرایش به رفتار پرخطر نوجوانان رابطه منفی و معناداری وجود دارد. افزون بر این، نتایج مدل یابی علی معادلات ساختاری نشان داد که باورهای فراشناختی و سبک‏های هویت به طور مستقیم و غیرمستقیم با میانجیگری افکار منفی تکرار شونده و تاب آوری با گرایش به رفتار پرخطر رابطه دارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش افکار منفی تکرار شونده و تاب آوری می توانند در رابطه بین باورهای فراشناختی و سبک‏های هویت با گرایش به رفتار پرخطر نقش میانجی داشته باشند.

    کلیدواژگان: رفتار پرخطر، باورهای فراشناختی، سبک‏های هویت، افکار منفی تکرار شونده، تاب آوری
  • حسین سماواتیان، مهرداد کلانتری، عادله اصلی پور*، احمد عابدی صفحات 195-220
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری والد - کودک بر مشکلات رفتاری هیجانی کودکان سوگ بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کودکان دختر 7 تا 11 ساله فاقد پدر تحت پوشش کمیته امداد شهر ساری و دارای مشکلات رفتاری هیجانی بودند. نمونه شامل 16 دختر 7 تا 11 ساله فاقد پدر تحت پوشش کمیته امداد شهر ساری بودند که به شیوه هدفمند انتخاب شده و در دو گروه مداخله و کنترل به تساوی قرار گرفتند، پرسشنامه سیاهه رفتاری کودک قبل و بعد از مداخله و پیگیری یکماهه توسط مادران آنها تکمیل گردید. درمان شناختی رفتاری والد - کودک برای گروه مداخله در قالب 8 جلسه 45 دقیقه ای هفتگی اجرا شد. جلسات اول تا ششم به کودکان و جلسات هفتم و هشتم به مادران آنها اختصاص داشت. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    اجرای درمان شناختی رفتاری والد - کودک منجر به کاهش اضطراب، افسردگی، شکایات جسمانی، مشکلات اجتماعی، توجه و تفکر، رفتارهای قانون شکنانه و پرخاشگری درکودکان گروه مداخله شد علاوه براین در متغیرهای اضطراب، پرخاشگری، مشکلات اجتماعی و توجه بین دو گروه تفاوت معنادار مشاهده گردید.

    نتیجه گیری:

     استفاده از درمان شناختی رفتاری والد - کودک که به طور همزمان والد بازمانده و کودک را در فرایند درمان مدنظر قرار می دهد می تواند در کاهش مشکلات رفتاری هیجانی کودکان پس از فقدان والد موثر باشد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، والد - کودک، مشکلات رفتاری هیجانی، کودکان سوگ
  • ناهید کرمی، ناصر امینی*، محمد بهروزی، غلامرضا جعفری نیا صفحات 221-257

    یکی از بزرگترین مشکلات جوامع انسانی معضل وابستگی به مواد است که سلامت جامعه، خانواد و فرد را به خطر می اندازد و باعث از دست رفتن کارکردهای فردی، شغلی، خانوادگی و اجتماعی می شود. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی نقش میانجی انزوای اجتماعی در رابطه بین سیستم های مغزی-رفتاری و ویژگی های شخصیتی هگزاکو با تحمل پریشانی در افراد وابسته به مواد مخدر بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه مردان وابسته به مواد مخدر مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران در سال 1399 بودند. حجم نمونه 400 نفر از این‏ افراد بر اساس دیدگاه کلاین (2015) و به شیوه نمونه‏ گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب و به مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر، مقیاس سیستم های مغزی/رفتاری کارور و وایت، سیاهه ویژگی‏های شخصیتی هگزاکو اشتون و لی و مقیاس انزوای اجتماعی راسل پاسخ دادند. پس از کنار گذاشتن 63 پرسشنامه داده پرت، 337 نفر با ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق مدل معادلات ساختاری با استفاده از SPSS و AMOS نسخه 24 تحلیل شد. نتایج نشان داد بیشتر مسیرهای مستقیم معنادار شدند. همچنین اثرات غیرمستقیم ویژگی‏های شخصیتی هگزاکو (صداقت-فروتنی، برون گرایی و توافق) از طریق انزاوی اجتماعی بر تحمل پریشانی معنادار بود، اما اثرات غیرمستقیم سیستم های مغزی-رفتاری از طریق انزاوی اجتماعی بر تحمل پریشانی معنادار نبودند. مدل ساختاری اصلاح شده پژوهش برازش مطلوب و قابل قبول با داده های پژوهشی داشت و این گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر تحمل پریشانی در افراد وابسته به مواد مخدر می باشد.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، سیستم های مغزی-رفتاری، ویژگی های شخصیتی هگزاکو، انزوای اجتماعی، وابستگی به مواد مخدر
  • سوسن علیزاده فرد*، مریم رزاقی صفحات 259-282

    ازدواج، مهم‏ترین تصمیم زندگی فردی؛ و رضایت از ازدواج نیز اصلی‏ترین عامل تعیین‏کننده کیفیت زندگی و سلامت روانی است. پژوهشگران بسیاری تلاش نموده‏اند تا عوامل موثر بر رضایت زناشویی را شناسایی و روابط بین آنها را تعیین نمایند. این پژوهش با هدف بررسی برازش مدل ساختاری ارتباط رضایت زناشویی با بنیان‏های شناختی-اخلاقی و تعهد زناشویی انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی با استفاده از روش مدل‏یابی معادالات ساختاری بود. جامعه آماری زنان و مردان متاهل شهر تهران بودند که نمونه‏ای به حجم نمونه 230 نفر (122 زن و 108 مرد) با روش نمونه‏ گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای به کار گرفته شده شامل پرسشنامه تعهد زناشویی (آدامز و جونز، 1997)، پرسشنامه بنیان‏های اخلاقی (MFQ30) (هایت، گرام، 2007)، و رضایت زناشویی انریچ (السون و همکاران، 1989) بود. تجزیه وتحلیل داده‏ها از طریق روش‏های آماری ضریب همبستگی پیرسون و مدل‏یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و PLS-3 انجام شد. نتایج مدل‏یابی معادلات ساختاری نشان دهنده برازش مناسب مدل ارتباط رضایت زناشویی با تعهد زناشویی و بنیان‏های اخلاقی بود. بر اساس نتایج، سطوح بالاتر تعهد و ینیان‏های اخلاقی مثبت، پیش‏ بینی‏ کننده سطح بالاتر رضایت زناشویی بودند. همچنین نقش میانجی تعهد زناشویی در رابطه بنیان‏های اخلاقی مراقبت، وفاداری، و پاکی با رضایت زناشویی تایید شد. این نتایج دارای تلویحات کاربردی برای طراحی و اجرای مداخلات روانشناختی برای مشکلات زناشویی بوده و نشان داد که با هدف قرار دادن بنیان‏های اخلاقی می‏توان تعهد و رضایت زناشویی را تقویت نمود.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، تعهد زناشویی، بنیان‏های شناختی-اخلاقی
  • خوشدوی ابراهیم زاده*، اسماعیل سلیمانی، کریم صادقی صفحات 283-306
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان فراشناخت بر روی انگیزش تحصیلی، اجتناب و فشار اجتماعی دانش آموزان دارای اضطراب یادگیری زبان خارجی انجام پذیرفت. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان مدارس متوسطه اول دولتی شهر ارومیه در سال 99-1398 بود. برای گزینش نمونه از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد، و داده ها با استفاده از پرسشنامه های اضطراب کلاس زبان، انگیزش تحصیلی و اجتناب و فشار اجتماعی جمع آوری شدند. افراد انتخاب شده به طور تصادفی که تعداد هر گروه 20 نفر بود به گروه آزمایشی (گروه آموزش فراشناخت) و گروه کنترل تقسیم شدند. برای گروه آزمایشی درمان فراشناخت برگزار شد و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که میانگین انگیزش درونی و بیرونی در گروه آزمایش، پس از مداخله درمان فراشناخت در مقایسه با گروه گواه به طور معناداری افزایش و میانگین بی انگیزشی، اجتناب و فشار اجتماعی کاهش پیدا کرده است. بر اساس نتایج توصیه می گردد تا مشاوران و درمانگران از درمان فراشناخت در کنار سایر رو ش های درمانی برای بهبود انگیزش تحصیلی و کاهش علایم اجتناب و فشار اجتماعی دانش آموزان دارای اضطراب یادگیری زبان خارجی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: اضطراب یادگیری زبان، درمان فراشناخت، انگیزش تحصیلی، اجتناب و فشار اجتماعی
  • مهدی ارخودی قلعه نوئی*، مرضیه حقایقی، طلیعه سعیدی رضوانی صفحات 307-327

    همه گیری کروناویروس در جهان و ایران موجب مشکلات جسمی و روانی بسیاری از جمله اضطراب در افراد شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای امید به زندگی در رابطه باورهای مذهبی و اضطراب بیماری کروناویروس بود. طرح پژوهش توصیفی همبستگی و به عبارت دقیق تر تحلیل مسیر بود. جامعه آماری کلیه افراد 18 تا 60 ساله بودند که طی یک فراخوان اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. پرسشنامه های اضطراب بیماری کروناویروس، امید به زندگی و باورهای مذهبی به صورت آنلاین برای شرکت کنندگان ارسال شد و تعداد 1115 نفر (825 زن و 290 نفر مرد) به صورت در دسترس به پرسشنامه ها پاسخ گفتند. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS19 و AMOUS تحلیل شد. نتایج نشان داد مدل پیشنهادی اصلاح شده از برازش مناسبی برخوردار است (75/48=2، 13=df، 20/0=P، 75/3=2/df، 94/0= GFI، 92/0=AGFI، 98/0=CFI، 98/0=NFI، 058/0=RMSEA و 33/518=AIC). اثر غیر مستقیم باورهای مذهبی بر اضطراب بیماری کروناویروس با میانجی گری امید به زندگی معنی دار بود. همچنین اثر مستقیم و مثبت باورهای مذهبی بر امید به زندگی (با دو مولفه تفکر راهبردی و تفکر عاملی) و نیز اثر مستقیم و منفی امید به زندگی (با دومولفه تفکر راهبردی و تفکر عاملی) با اضطراب بیماری کروناویروس معنی دار بود. با استفاده از تقویت باورهای مذهبی در افراد، می توان به طور غیر مستقیم اضطراب بیماری کروناویروس را در همه گیری این بیماری کاهش داد.

    کلیدواژگان: اضطراب، کروناویروس، امید به زندگی، باور های مذهبی
|
  • Mojtaba Satkin, Seyed Abolghasem Mehrinejad *, Nemat Sotodehasl, Hassan Asadzadeh Pages 1-45
    objective

    Marital enrichment program is a preventive program and prevention is much more effective than treatment. This program is a general program to strengthen the health of married couples. These programs are valid when they are based on the cultural data of that community. Due to the high capacity of Islamic teachings to enrich marital life, the present study was conducted to identify the effective components in enriching marital life based on Islamic teachings.

    Method

    The present study is contractual qualitative content analysis.The research content was selected through electronic search in selected databases and a four-member working group of experts.The review of contents,selecting semantic units,extracting compact codes,subcategories,classes,and finally reaching the main themes and naming them are common steps in this method.In order to improve the scientific accuracy of the study,various methods were used, such as using the experiences of a panel of 15 experts.

    Findings

    The coding process showed that the effective components in enriching marital life based on Islamic teachings can be presented in four main parts, including 1-Enrichment of infrastructures, 2-Enrichment of tools and forces, 3-Enrichment of templates, and 4-Enrichment of functions. The agreement between the panel members for the four main sections mentioned showed that the relative content validity coefficient(CVR) and content validity index(CVI) is equal to 0.81 and 0.92, respectively and all of the sections have a minimum acceptable value.

    Conclusion

    The main parts of the present study can be considered by marriage and family planners in different levels of prevention, education and treatment.

    Keywords: Marital Enrichment, Islamic teachings, couples, Islam, qualitative content analysis
  • Amir Qorbanpoorlafmejani * Pages 47-95

    The aim of the present study was to critique the anthropological foundations of the theory of the client-centered of Karl Ransom Rogers. Rogers had a optimistic and positive view about man. According to Rogers, man is basically a rational, social, progressive, and realistic whose most important motivation is self-actualization. In this direction, the basis and criterion for action is self-organization. We do not need to worry about human antisocial traction because they are not innate in humans and are tributary. Also, man is not able to acquire definite knowledge of external reality, and everyone has his own perception of reality. However, according to Islam, human beings are valuable in nature and have inherent dignity and can attain acquired dignity. In addition to the positive aspects, man also has the downward aspects that must be balanced in the shadow of religion and nature spirit. It is also possible to attain knowledge and acquire it, and the instructions of the religion regarding the acquisition of knowledge, thought, and sectarianism indicate this. Also, self-actualization in Rogers' theory focuses on the biological aspects of human beings, while according to Islam, moving in the direction of servitude and the goal of creation with a divine motive will lead to human self-actualization and closeness (nearness) to God.

    Keywords: Human, client-centered theory, Karl Rogers, Islam
  • Mohadeseh Moslehi *, Ebrahim Naeimi, Mahdi Vahedi Pages 97-121

    Physical, psychological and environmental disorders that people experience in old age facilitate the elderly's tendency to cyberspace and social networks. The purpose of this study is to analyze the mental health in cyberspace elderly users. The method of the present study is qualitative based on the Phenomenology. The population of the study included all men and women over 65 years from Tehran. Sampling method was purposive & chain sampling in which 6 elderly women and men were selected in order to participate in the study and interviewed as well as analyzed. All interviews were recorded and finally analyzed using Strauss and Corbin's systematic analysis method (1990). They took refuge in cyberspace to escape from these afflictions. Twelve semi-structured interviews were conducted. The analysis of the interviewees' statements resulted in identifying 19 open codes and five central codes (loneliness perception, elderly absurdity, unrealistic attitudes, wandering in life, and excitement immersion). These findings indicate the prevalence of a range of psychological disorders in the elderly, which revealed the need to pay attention to this dimension as well as the design of educational and treatment programs to reduce these disorders. The statements of the interviewees also indicated the fact that cyberspace and drowning in it were not the cause of these discomforts, but the group took refuge in cyberspace to escape from these discomforts.

    Keywords: Mental Health, cyberspace, Elderly
  • Neda Afsharian *, Fariborz Dortaj, Ali Dalavar, Sadroddin Shariati Pages 123-159

    The discussion of lovemaking in Iran is generally focused on an analytical framework based on research and theories conducted in the West..Present research with goal of identify the perception of love making single students based on grounded theory and technique semi- fabrication work has been done. 32 tudents (18 girls and 14 boys) , the method of review, targeted and recruited and data are to achieve theoretical saturation collected and after the implementation of interviews and data entry software to analyze data quality MAXQDA10, Were analyzed by open, axial and selective coding . The results of open and axial coding led to the identification of 103 concepts and16 axial categories . The results of coding selection showed that core category perception love making students affected by the conditions of cause (believed by faith and religious, family atmosphere and parental supervision, challenges and experiences of ethics) , along with the intervention of the (development of personal identity, social and cultural identity of media, new communication) and field conditions of (gender, age, socio-economic status, academic) on the construction of love making with the opposite sex unmarried students in ethics guidelines following the logic; Emotional autonomy and autonomy immoral influences affect the results in the form of marriage, appropriate, sustainable or is random and disproportionate. According to the results, it can be concluded that lovemaking among single students has a range of mechanisms from self-obedience to ethics that can lead students' actions in a negative or positive direction.

    Keywords: perception of love making, students, Qualitative Method, Grounded Theory
  • Kiyanoosh Zahracar, NoorAli Farokhi, Mojgan Mardani Rad Pages 161-194
    Aim

    The prevalence of risk-taking behaviors is a severe health threat. Therefore, present study aimed to causal model of tendency to high-risk behaviors in adolescents based on metacognitive beliefs and identity styles with role mediating of negative repetitive thoughts and resilience.

    Methods

    The quantitative - correlation method was used. The statistical population consists of all female students in Karaj city in year academic 2019-2020. In this study, according to convenience sampling method, 360 people female students by formula Kline (2016) were selected as samples. Sample research into scales were asked to Iranian adolescents risk-taking scale of Zadeh Mohammadi, Ahmadabadi, Heidar (2011), meta-cognitions questionnaire of Cartwright-Hatton & Wells (1997), revised identity style inventory of Berzonsky and et al (2013), repetitive thinking questionnaire-10 of McEvoy, Moulds & Mahoney (2014) and Connor-Davidson Resilience Scale (2003). Data were analyzed by SPSS and AMOS-24 software, using Pearson correlation and structural model.

    Results

    Findings showed that there was positive and significant correlation between metacognitive beliefs, normative, diffuse-avoidant identity style and negative repetitive thoughts with tendency to high-risk behaviors (p < 0/01). Also, findings showed that there was negative and significant correlation between information, commitment identity style and resilience with tendency to high-risk behaviors (p < 0/01). In this study, structural equations modeling showed that have a signification relationship between metacognitive beliefs and identity styles directly and indirectly related to mediating negative repetitive thoughts and resilience with high-risk behaviors in adolescents.

    Keywords: high-risk behaviors, Metacognitive beliefs, identity styles, negative repetitive thoughts, Resilience
  • Hossein Samavatyan, Mehrdad Kalantari, Adeleh Aslipoor *, Ahmad Abedi Pages 195-220
    Aim

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of parent – child cognitive behavioral therapy on emotional behavioral problems of grief children.

    Methodology

    This research was an experimental study, with pretest - posttest – follow up design with control group. The statistical population included 7 to 11 years old girls without father and covered by the Relief Committee of Sari City and had emotional behavioral problems. The sample consisted of 16 girls, 7 to 11 years old, fatherless covered by Relief Committee that were selected purposefully and were equal in the two groups of intervention and control. The Child Behavior Checklist questionnaire was completed by their mothers before and after the intervention and one month follow-up. Parent-child cognitive-behavioral therapy was performed for the intervention group in the form of 8 sessions of 45 minutes weekly. The first to sixth sessions were for children and the seventh and eighth sessions were for their mothers. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance test.

    Results

    Implementing parent-child cognitive-behavioral therapy led to a reduction in anxiety, depression, physical complaints, social problems, attention and thinking, law-breaking behaviors, and aggression in children in the intervention group. In addition, significant differences were observed between the two groups in the variables of anxiety, aggression, social problems and attention.

    Conclusion

    The use of parent – child cognitive-behavioral therapy, which simultaneously considers the surviving parent and the child in treatment process, can be effective in reducing emotional behavioral problems in children after parental loss.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, parent – child, emotional behavioral problems, Grief Children
  • Nahid Karami, Naser Amini *, Mohamad Behrouzi, Gholamreza Jafarinia Pages 221-257

    One of the biggest problems of human societies is the substance dependence problem, which endangers the health of the community, family and the individual, causing loss of personal, occupational, family and social functions. Therefore, purpose of this study was to role mediating social isolation in relationships between brain-behavioral systems and HEXACO personality characteristics with distress tolerance in people with substance dependence. The descriptive- correlation method was used. The statistical population consists of all men with substance dependence referring to addiction treatment centers in Tehran city in year 2020. In this study, according to convenience sampling method, 400 people with substance dependence by formula Kline (2015) were selected as samples and they were asked to distress tolerance scale of Simons and Gaher, brain-behavioral systems scale of Carver and White, HEXACO Personality Inventory of Ashton and Lee and social isolation scale of Russell. After exclusion of 63 outlier data was finally, 337 people were analyzed with using SPSS and AMOS-24 software was investigated. The results showed that most direct paths were significant. The indirect relationship HEXACO personality characteristics (honesty- humility, extraversion and agreeableness) with distress tolerance through moderating role social isolation was significant in people with substance dependence, also indirect relationship brain-behavioral systems with distress tolerance through moderating role social isolation was not significant. The structural model of research was fit and satisfactory with research data and is an important step in identifying the factors that are effective in social isolation in people with substance dependence.

    Keywords: Distress Tolerance, brain-behavioral systems, HEXACO personality characteristics, Social isolation, substance dependence
  • Susan Alizadehfard *, Maryam Razaghi Pages 259-282

    Marriage is the most important decision of an individual's life; and marriage satisfaction is also the main determinant of quality of life and mental health. Many researchers have tried to identify the factors affecting marital satisfaction and determine the relationships between them. The aim of this study was to investigate the fit of the structural model of the relationship between marital satisfaction, cognitive-moral foundations and marital commitment. The research method was descriptive-correlational by using structural equation modeling method. The statistical population was married men and women in Tehran. A sample of 230 people (122 females and 108 males) were selected by convenience sampling method. The instruments used included the Marital Commitment Questionnaire (Adams & Jones, 1997), the Moral Foundations Questionnaire (MFQ30) (Haidt, Graham, 2007), and ENRICH Marital Satisfaction Questionnaire (Olson et al., 1989). Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and structural equation modeling by using SPSS-21 and PLS-3 software. The results of structural equation modeling revealed that the model of relationship between marital satisfaction, marital commitment and moral foundations had a good fit. According to the results, higher levels of commitment and positive moral values could predicted the higher levels of marital satisfaction. The mediating role of marital commitment between the moral foundations of careing, loyalty, and sanctity with marital satisfaction was also confirmed. These results have practical implications for the design and implementation of psychological interventions for marital problems and by targeting moral foundations can promote the marital commitment and satisfaction.

    Keywords: Marital satisfaction, Marital Commitment, cognitive moral foundations
  • Khoshdavi Ebrahimzade *, Esmaiel Soleymany, Karim Karim Pages 283-306
    The aim of this study was to determine the effectiveness of metacognitive Therapy on academic motivation and social avoidance and distress of students with foreign language anxiety (FLA). The research design was semi-experimental and the population of the study was all students of public primary schools in Urmia, Iran. 40 students were selected following a multi-step random sampling procedure and were randomly assigned into two groups (N = 20 each). The experimental group received metacognitive Therapy and the control group received no training. Both groups completed Foreign Language Classroom Anxiety Scale, academic motivation Scale and social avoidance and distress Scale as pre-test, posttest and delayed post-test. Descriptive statistics and multivariate covariance method were used to analyses the data. The results of this study showed that the mean of internal and external motivation in the experimental group, after the intervention of metacognitive therapy in comparison with the control group significantly increased and the mean of unmotivated and social avoidance and distress decreased. The study implies that counselors and therapists use metacognitive Therapy along with other therapies to improve academic motivation and reduce social avoidance and distress of students with FLA.
    Keywords: Language learning anxiety, metacognition Therapy, Academic motivation, social avoidance, distress
  • Mahdi Arkhodi Ghalenoei *, Marziye Haghayeghi, Talieh Saeidi Rezvani Pages 307-327
    Background and purpose

    The Epidemic coronavirus in the world and in Iran has caused many physical and psychological problems, including anxiety in people. The aim of the present study was to investigate the in the relationship between religious beliefs and Corona virus Disease Anxiety.

    Materials and methods

    The research design was descriptive-correlational, in other words, path analysis. The statistical population was all 18 to 60-year-olds who participated in the study during an online call. Three questionnaires including The Corona virus Disease Anxiety Scale (CDAS), Hope questionnaire and Religious Beliefs questionnaire were answered online by 1,115 participants (825 women and 290 men). Data were analyzed using SPSS19 and AMOUS software.

    Results

    The results showed that the proposed model has a good fit with the research data (75/48=X2، 13=df، 20/0=P، 75/3=X2/df، 94/0= GFI، 92/0=AGFI، 98/0=CFI، 98/0=NFI، 058/0=RMSEA و 33/518=AIC). The indirect effect of Religious Beliefs on Coronavirus Disease Anxiety mediated by Hope was significant. Also, the direct and positive effect of Religious Beliefs on Hope (with two components of strategic thinking and factor thinking) and the direct and negative effect of Hope (with two levels of strategic thinking and factor thinking) with Corona virus Disease Anxiety was significant.

    Conclusion

    it can be said that by strengthening Religious Beliefs in individuals, it is possible to indirectly reduce the Corona virus Disease Anxiety in the epidemic conditions of this disease.

    Keywords: Anxiety, Coronavirus, Hope, religious beliefs