فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 42 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • امیرحسین خادمی*، محمدرحیم رهنما، مسعود زمانی پور صفحات 1-17

    امروزه جمعیت جهان به سرعت در حال افزایش بوده و به مرز 9 میلیارد نفررسیده است. از این میزان بیش از نیمی از جمعیت جهان شهرنشین می باشند و پیش بینی می شود تا سال 2050 این جمعیت از مرز 70 درصد فراتر رود. بر طبق پیش بینی ها، طی دهه های آتی بر اهمیت توسعه پایدار برای شهرهای جهان افزوده خواهد شد. از این رو داشتن آگاهی از چالش های پایداری پیش روی شهرها می تواند گام مهمی در جهت برنامه ریزی ها باشد. در این راستا این تحقیق با هدف بررسی چالش های پایداری اجتماعی، نهادی و اقتصادی در 9 کلانشهر اصلی کشور (شامل تهران، مشهد، اصفهان، کرج، شیراز، تبریز، قم، اهواز و کرمانشاه) با جمعیت بیش از 20 میلیون نفر که در حدود 25 درصد جمعیت کشور و 33 درصد کل جمعیت شهرنشین کشور ا دربرمی گیرند، انجام پذیرفته است. از این رو چالش های اصلی پایداری برای شهرهای درحال توسعه از منابع معتبر استخراج گردید و در قالب ماتریس اثرات متقابل در اختیار 54 نفر از مدیران و برنامه ریزان کلانشهرهای مورد مطالعه قرار گرفت. داده های بدست آمده در نرم-افزار میک مک تحلیل گردیدند. نتایج نشان داده است که سیستم کلانشهرهای کشور، هم در زمینه های اجتماعی و نهادی و هم در زمینه های اقتصادی از ناپایداری رنج می برند. متغیرهای "بروز رسانی قوانین" و "بهبود زیرساخت های عمومی و اجتماعی" در پایداری اجتماعی و نهادی و متغیرهای " افزایش قوای رقابت پذیری"، " کاهش شکاف درآمدی" و " رونق فضای کسب و کار " در پایداری اقتصادی، متغیرهای کلیدی و تنظیم کننده ی توسعه ی پایدار کلانشهرها بوده اند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پایداری اجتماعی و نهادی، پایداری اقتصادی، کلانشهرهای ایران
  • حمیده خاکسار آستانه، محمود هاشمی تبار، جواد سخدری، علی رهنما* صفحات 18-33

    بر اساس تجارب موفق توسعه گردشگری، انجام فعالیت های دانش بنیان و بکارگیری فناوری های نوین حاصل از نوآوری ها در زیربخش های گردشگری، تاثیر فزاینده ای در جذب گردشگران بین المللی داشته است. عوامل متعددی در اجرای فرایند نوآوری تاثیرگذار می باشند که  سبب مدیریت بهتر فرآیند نوآوری و برنامه ریزی می گردد. از اینرو در پژوهش حاضر به طراحی و اندازه گیری شاخص نوآوری بخش گردشگری در سطوح ملی و منطقه ای پرداخته شده و وضعیت این شاخص در کشور با استان خراسان رضوی به عنوان یک استان دارای کارکرد گردشگری مقایسه شده است. در این مطالعه از شاخص نوآوری جهانی ([1]GII) جهت طراحی و اندازه گیری شاخص نوآوری گردشگری استفاده شد. همچنین با محاسبه ضرایب همبستگی میان ابعاد درونی و بیرونی شاخص نوآوری، به بررسی ارتباطات بین آن ها پرداخته شد. جمع آوری اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه از خبرگان و از روش پیمایش میدانی انجام شده است. جامعه آماری این مطالعه اساتید و محققان حوزه گردشگری، کارشناسان شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه گردشگری و کارشناسان گردشگری بخش های دولتی و خصوصی می باشند و حجم نمونه آماری 70 نفر می باشد. نتایج نشان داد ورودی های شاخص نوآوری مانند مهارت و آموزش عالی، انواع زیرساخت ها، تجارت و بازار، منابع انسانی، ارتباطات نوآوری و جذب دانش، وضعیت مناسبی جهت ایجاد نوآوری و فناوری در بخش گردشگری در سطوح ملی و استانی دارند و ضعف اساسی در این مقوله مربوط به روابط محدود بین المللی، کیفیت و کارایی قوانین، وضعیت فساد اداری و رانت، فرایندهای سازمانی و اداری و نیز ضعف در ایجاد انسجام فرایند نوآوری در قالب خوشه هایی مانند مراکز تولید کالاهای خلاقانه و نوآورانه می باشد. همچنین محاسبه ضریب همبستگی بین ابعاد درونی و بیرونی شاخص نوآوری نشان داد، آموزش عالی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، محیط کسب و کار، سرمایه گذاری و اعتبارات، تحقیق و توسعه، نیروی انسانی و ارتباطات مربوط به نوآوری دارای تاثیرگذاری بیشتری بر ابعاد مختلف شاخص خروجی نوآوری می باشند. در مجموع کشور در مقایسه با استان از وضعیت و رتبه بهتری به لحاظ نوآوری در بخش گردشگری برخوردار است.

    کلیدواژگان: شاخص جهانی نوآوری، گردشگری، برنامه ریزی توافقی، ایران، استان خراسان رضوی
  • کرامت الله زیاری*، مریم احمدپور، حسین حاتمی نژاد، احمد پوراحمد صفحات 34-50

    قدرت و موقعیت شهرها به عوامل مختلفی وابسته است. ادبیات حاضر بیان می کند که سرنوشت شهرها و ساکنان آن ها به قدرت و موقعیت حاصل از جریان های مختلف مخصوصا جریان های بین المللی بین شهرها وابسته است. برای تحلیل شبکه شهری حاصل از قدرت، شیوه دو مرحله ای بکار برده شده است. ابتدا شاخص های مرکزیت شامل واگرایی، همگرایی، همجواری و همپیوندی که از شاخص های تحلیل قدرت و موقعیت شهرهای جهانی و تعیین شبکه شهری جهانی است استفاده شده است. این شاخص ها بیان کننده قدرت شهرها بر اساس پیوندهای ارسالی و دریافتی توسط یک شهر هستند. در مرحله بعد برای تعیین موقعیت و پوزیشن شهرها بر مبنای حمل و نقل زمینی و شبکه شهری منتج از آن، از الگوریتم REGE استفاده شده است. برای انجام تحلیل شبکه شهری از داده های حمل و نقل زمینی کلیه متروپل ها و مراکز استان های کشور بعنوان یکی از جریان های مهم و اثرگذار بر شهرهای کشور استفاده شده است. هدف اصلی مقاله، معرفی شبکه شهری کشور بر اساس قدرت و پرستیژ و تعیین خوشه ها و شهرهایی است که نقش اصلی را در شبکه شهری حاصل از حمل و نقل زمینی بازی می کنند. لذا مقاله حاضر با اتکا به مبانی نظری تحلیل شبکه و متدولوژی تحلیلی شاخص های فوق تهیه شده است. خروجی حاصل از این تحلیل، شبکه شهری تقریبا کامل اما با تراکم های متفاوت است که از حالت ستاره ای و متمرکز دور است. در تحلیل شاخص های چهارگانه شاخص همگرایی شهر تهران در رآس همگرایی قرار دارد ، سپس شهرهای بندرعباس و اصفهان در سطح دوم و سوم همگرایی هستند. شاخص واگرایی در سطح اول و دوم به شهرهای اصفهان و اهواز و رتبه سوم به تهران اختصاص دارد. شبکه حاصل یک خوشه مهم را با ترکیب شهرهای بندرعباس، اهواز و کرج نشان می دهد.

    کلیدواژگان: شبکه شهری، موقعیت، قدرت شهر، واگرایی، همگرایی، همجواری، همپیوندی، یوسی نت
  • سید عسگر میرفتح الهی، منصور بدری فر*، حسین شکویی، سید رحیم مشیری صفحات 51-62

    در تحلیل مناسبات، روابط و عملکرد فی مابین شهرها توجه به ویژگیهای جغرافیایی، جمعیتی، اقتصادی وارتباطی از اهمیت ویزه ای برخوردار می باشد. شکل گیری سکونتگاه ها و نظام شبکه شهری مازندران به تبعیت از ناهمواریها و جهت قرارگیری (رشته کوه البرز)، منابع آب (رودخانه های دایمی، فصلی، چشمه ها) و شبکه ارتباطی در جلگه و ارتفاعات می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی بوده وشیوه گردآوری داده ها اسنادی و میدانی و نیز در تحلیل داده ها (شدت عملکرد و نقش شهرها) از منطق فازی استفاده شده است. ضمن آنکه ترسیم نقشه های عملکردی شهرهای استان در محیط Arc GIS صورت پذیرفته است. نتایج حاصله از مجموع شاخصهای جمعیت، مسافت (کیلومتر،زمان)، مرکزیت درمنطق فازی گویای آن است که توزیع طبقات جمعیتی شهرهای استان به تبعیت از روند کنونی نظام طبقات شهری در سطح ملی می باشد.(کانون شهر) های استان گرچه از برتری عددی برخوردار می باشند لیکن سهم ناچیزی در جمعیت شهری استان دارند. وجود رابطه معکوس و متقارن بین تعداد شهرها و جمعیت شهری با حرکت از طبقه پایین (کانون شهر، روستا-شهر) به (مراکزخرده ناحیه ای، متروپل ناحیه ای) همچون: ساری بابل، آمل، قایمشهرو بالعکس در نظام شهری استان محسوس می باشد با توجه به مجموع شاخصهای جدول نظام طبقات شهری استان، صعود پلکانی (کانون شهر، روستا-شهرها) ازعملکرد ضعیف به عملکرد متوسط و خوب در (شهرکوچک،متوسط) و از عملکرد خوب به (مراکزخرده ناحیه ای، متروپل ناحیه ای) با عملکرد برجسته مشهود می باشد.بر این اساس (متروپل ناحیه ای) ساری و بابل دارای عملکرد برجسته و (مراکزخرده ناحیه ای) آمل و قایمشهراز عملکرد خوبی برخوردار می باشند. حدود 41 درصد از مجموع 58 شهر استان که شامل (کانونهای شهری) و (روستا-شهر) می باشند دارای عملکرد ضعیف بوده اند که بیشترین سهم را شهرهای واقع در بخش غربی و ارتفاعات استان به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: نظام شهری، ظبقات جمعیتی، متروپل ناحیه ای، عملکرد.شهری، منطق فازی
  • محسن احدنژاد روشتی، حسین طهماسبی مقدم، تقی حیدری*، اصغر تیموری صفحات 63-80

    عدم تعادل و توازان منطقه ای، یکی از مسایل و چالش های بارز توسعه فضایی در ایران می باشد که همراه با گسترش شهرنشینی و افزایش تعداد شهرها به شکل گیری نظام شهری ناکارآمد و ازهم گسیخته ای در سازمان فضایی کشور منجر شده است. شهرهای استان زنجان مانند اغلب استان های کشور دارای عدم تعادل های منطقه ای است که نمونه آن نامتعادل بودن سازمان فضایی استان می باشد. این پژوهش، باهدف دستیابی به شناخت تفاوت ها و دگرگونی نظام شهری، به بررسی دگردیسی سازمان فضایی نظام شهری استان زنجان در طی دوره 1335 تا 1395 پرداخته است. در انجام این پژوهش، روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری داده ها اسنادی- کتابخانه ای استفاده شده است و برای تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص نخست شهری، شاخص دوشهر، شاخص چهار شهر، شاخص چهارشهرمهتا، مدل تودیم، مدل رقومی ارتفاع استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد، عدم تعادل فضایی در نظام شهری استان زنجان مشهود است و با وجود 21 نقطه شهری در این استان، رشد و گسترش شهری بیشتر مختص به چهار شهر اصلی زنجان، قیدار، خرمدره و ابهر است. با گذشت زمان برخلاف کاهش نخست شهری در استان زنجان نظام شهری به سمت تعادل گرایش دارد با وجود افزایش تعداد شهرهای کوچک برای کاهش عدم تعادل در نظام شهری استان شاهد فاصله زیاد این شهرها با شهر نخست می باشیم که نظام شهری را به سمت عدم تعادل سوق داده است؛ که از دیگر عوامل موثر در تشدید این نابرابری و عدم تعادل می توان به عامل جغرافیایی، نحوه تخصیص بودجه در شهرهای استان، توزیع نامناسب جمعیت و تمرکز امکانات و زیرساخت ها در شهر زنجان و قدرت و نقش بلامنازع آن در نظام شهری استان و نقش ناچیز شهرها و رابطه تقریبا یک طرفه آن ها با مرکز استان یعنی شهر زنجان اشاره کرد.

    کلیدواژگان: سازمان فضایی، دگریسی، نظام شهری، نخست شهری، استان زنجان
  • علی شجاعی فرد*، علی شکور، مهتاب جعفری صفحات 81-101

    امروزه، توسعه کارآفرینی از سازنده ترین راهکار های توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی مناطق روستایی به حساب می آید و از آن به عنوان اکسیری برای اشتغال زایی و کاهش فقر یاد می شود . هدف پژوهش حاضر ، ارایه راهکار های و اشتغال زایی و کار آفرینی در ایران می باشد. این پژوهش که در رسته پژوهش های کاربردی است با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است . روش جمع آوری داده ها ، پیمایش میدانی با استفاده از ابزار پرسش نامه و روش تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار S P S S صورت گرفته است . جامعه آماری با استفاده از فرمول کوکران 380 نفر از ساکنان روستایی در مناطق مورد مطالعه به صورت تصادفی است . تحلیل داده ها از طریق آزمون های تاپسیس و تحلیل A H P صورت گرفته است و نتایج به دست ‏آمده حاکی از آن است که از نظر پاسخ گویان سه متغیر حمایت گوناگون نهاد های مسیول و متولی بخش کشاورزی ، آگاهی درباره نیاز مصرف کنندگان و برداشت به موقع و کاهش تلفات به ترتیب با ضریب اولویت 624/0 ، 613/0 و 590/0 مهمترین علل گسترش کسب و کار کشاورزی و روستایی و مدل راهبردی اشتغال زایی در محدوده های مورد مطالعه می باشند . از جمله راهکار های پیشنهادی ، اصلاح قوانین مالیاتی مرتبط با کارآفرینان ، تاسیس صندوق های حمایت از کارآفرینان در بخش کشاورزی ، اتخاذ تدابیری جهت کاهش موانع اداری در فرآیند های کار آفرینی در بخش کشاورزی و ایجاد و تقویت مراکز مشاوره ای می باشد.

    کلیدواژگان: راهبرد اشتغال زایی، کارآفرینی، افزایش کسب و کار کشاورزی، ایران
  • سعید امان پور، چنور محمدی* صفحات 102-117

    توسعه به منزله تغییر بنیادی در متغیر های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در هر جامعه محسوب می شود و تحقق آن مستلزم ایجاد هماهنگی بین ابعاد گوناگون است. جامعه آماری پژوهش حاضر 10 شهرستان استان ایلام می باشد. هدف اصلی آن پراکنش فضایی توسعه و نابرابری های منطقه ای در استان ایلام می باشد. در راستای دست یابی به هدف مورد نظر 72 متغیر (24 متغیر شاخص اقتصادی زیر بنایی  (زیر ساختی)،24 متغیر شاخص آموزشی - فرهنگی و 24 متغیر شاخص بهداشتی - درمانی) انتخاب گردیده و از تکنیک آنتروپی شانون جهت تعیین ضریب اهمیت شاخص ها و به منظور میزان برخورداری شهرستان های استان ایلام از مدل ARAS استفاده شده است . برای نشان دادن اختلاف و نابرابری بین شاخص ها و این که کدام شاخص بیشترین نابرابری را دارد از روش ضریب پراکندگی (CV) و نرم افزار SPSS (آزمون همبستگی پیرسون) برای بررسی رابطه بین نرخ شهرنشینی و توسعه استفاده شده است. نتایج نشان می دهد در مجموع شاخص ها ضریب توسعه از 1 تا 754/0 در نوسان است . 4 شهرستان سیروان، مهران، ملکشاهی و چرداول به ترتیب در رتبه های اول تا چهارم و دارای سطح برخوردار و 6 شهرستان ایوان، دره شهر، بدره، دهلران و آبدانان و ایلام در رتبه های پنجم تا دهم و دارای سطح نیمه برخوردار هستند. بیشترین اختلاف و نابرابری مربوط به شاخص اقتصادی- زیر بنایی (زیرساختی) با 204/0 می باشد و کمترین مربوط به شاخص آموزشی- فرهنگی با100/0 می باشد. بین نرخ شهرنشینی و جمعیت با توسعه یافتگی همبستگی معکوس وجود دارددر مجموع این نتایج نشان از اختلاف و نابرابری بین شهرستان ها در برخورداری از شاخص های موجود می باشد.

    کلیدواژگان: پراکنش فضایی، ضریب همبستگی، CV، مدل ARAS، استان ایلام
  • عرفان عبدی*، احمد تقدیسی، جعفر توکلی صفحات 119-136

    اشتغال و بیکاری از جمله موضوعات مهم اقتصادی هر کشوری است، به گونه ای که افزایش اشتغال و کاهش بیکاری به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع تلقی می شود. بنابراین یکی از استراتژی های مورد توجه صاحب نظران و سیاستگذاران برای از بین بردن فقر و کاهش بیکاری در کشورهای مختلف، تخصیص "اعتبارات خرد" است. این تحقیق به منظور ارزیابی اثر اعتبارات خرد دولتی بر کارآفرینی و اشتغال پایدار روستایی شهرستان جوانرود انجام گرفته است. پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت و هدف، به ترتیب از نوع تحقیقات کابردی و توصیفی- تحلیلی می باشد جامعه آماری تمامی افراد روستایی شهرستان جوانرود که طی سال های 1385-1395 ازتسهیلات خرد اعتباری دولتی صندوق کارآفرینی امید وبانک کشاورزی استفاده کرده اند، (921=N) را تشکیل می دهد. ابزار جمع آوری اطلاعات میدانی پرسشنامه ای می باشد که روایی صوری آن با استفاده از نظرات اساتید دانشگاهی و کارشناسان مربوطه و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که دریافت اعتبارات خرد توانسته است در زمینه پایداری درآمد و ایجاد اشتغال و کاهش هزینه های تولید و دسترسی به مواد اولیه تاثیرات مثبت داشته باشد. بیشترین همبستگی بین میزان اعتبارات دریافتی و شاخص های مربوط به افزایش درآمد با میزان همبستگی ./967 ، تنوع منابع درآمدی با میزان همبستگی./906 ، بهبود استانداردهای زندگی و افزایش بهره وری و ایجاد شغل جدید با میزان همبستگی ./842 وکمترین میزان همبستگی، مربوط به شرایط آسان پرداخت و بهره کم با میزان همبستگی ./252 ، همکاری با وام گیرنده./265 ، سهولت مراحل پرداخت با میزان همبستگی./336 می باشد. نتایج همبستگی پیرسون نشان می دهد که بین اعتبارات خرد دولتی با ابعاد اقتصادی کارآفرینی و اشتغال پایدار، رابطه معنی دار مستقیم و مثبت وجود دارد. در واقع اعتبارات خرد دولتی توانسته است در ایجاد کارآفرینی و اشتغال پایدار روستاییان بعنوان یکی ازابعاد اصلی توسعه روستایی، درسطح 95 درصد اطمینان نقش مهمی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: اعتبارات خرد، کارآفرینی، ابعاد اقتصادی، اشتغال پایدار
  • علی مجنونی توتاخانه، عقیل خالقی* صفحات 137-153

    داشتن نگرشی ویژه به مقوله توسعه روستایی در قالب اهداف مشخص و در پرتو آینده نگاری دقیق می تواند راهگشای مسایلی باشد که امروزه جامعه روستایی را در بر گرفته و می توان فاکتورهای موثر را شناسایی نموده و به سناریو نگاری پرداخت. تحقیق حاضر با این هدف و در قلمرو پراگماتیسم - به عنوان پارادایم روش شناسی ترکیبی- به آینده نگاری توسعه روستایی پرداخته است. لذا ازلحاظ روش شناسی مربوط به روش های ترکیبی (آمیخته) بوده و بر اساس هدف از نوع کاربردی و ازلحاظ ماهیت و روش از نوع توصیفی- تحلیلی و به لحاظ زمان از نوع آینده نگاری است. با توجه به نیاز تحقیق، از تعداد چهار حجم نمونه مختلف برای گردآوری و تجزیه وتحلیل داده های مربوط به بخش های «تحلیل اثرات ساختاری»، «تعریف وضعیت های احتمالی» و «تهیه سبد سناریو» استفاده شده است که شامل متخصصان در این زمینه است. برای شناسایی فاکتورهای کلیدی از ترکیب روش «مرور رسانه» و «STEEP (V)» و با استفاده از نرم افزار اطلس. تی.آی از تعداد 362 عنوان مقاله از 6 مجله معتبر در بازه زمانی 1397-1393 استفاده شده است. برای محاسبه روایی، از روش و تکنیک روایی محتوایی و صوری و برای سنجش پایایی پرسشنامه های تحقیق از روش آلفای کرونباخ (86/0) استفاده شده است. تحلیل ساختاری به روش میک مک نشان می دهد تعداد 56 عامل که در حوزه های (اجتماعی، فناورانه، اقتصادی، بوم شناسی، سیاسی) استخراج شدند، الگوی پراکندگی متغیرهای موثر حاکی از ناپایداری سیستم دارد. عوامل «توسعه مشارکت زنان در امور اجتماعی، مهاجرت، توسعه سلامت و کیفیت زندگی» از حوزه اجتماعی؛ عامل «توسعه ICT» از حوزه فناورانه؛ عامل «کارآفرینی روستایی» از حوزه اقتصادی و عامل «هویت مکانی» از حوزه ارزش ها، متغیرهای تاثیرگذار بر آینده برنامه ریزی توسعه روستایی شهرستان ورزقان هستند. بر اساس وضعیت های احتمالی آینده پیش رو تعداد 33 وضعیت مختلف برای 11 فاکتور کلیدی طراحی شد که گزارش سناریو ویزارد نشان دهنده تعداد دو سناریوی قوی، 7894 سناریوی ضعیف و 42 سناریوی با سازگاری بالا می باشد. درنهایت، در افق برنامه هفتم توسعه، تعداد 15 سناریو که به عنوان سناریو های ایستا یا باورکردنی مطرح است انتظار می رود کمرنگ بودن توسعه مشارکت روستایی در فرایند برنامه ریزی ها همچنان در برنامه هفتم توسعه نیز مطرح باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، توسعه روستایی، آینده پژوهی، سناریوپردازی، روش آمیخته
  • جواد براتی*، عصمت مجرد صفحات 154-169

    اثرپذیری گسترده بخش گردشگری از نوسانات ارزی و سطوح متفاوت توسعه گردشگری در استان های مختلف در ایران، باعث می شود که اثرات گردشگری بر رشد اقتصادی استان ها متمایز از یکدیگر باشد. بررسی این موضوع در قالب تعیین اثرات تغییر رژیمی گردشگری بر رشد اقتصادی استان ها، دیدگاه برنامه ریزان منطقه ای در کشور بهبود خواهد بخشید. از اینرو، این مطالعه به بررسی فرضیه رشد اقتصادی مبتنی بر گردشگری و اثرات تغییر رژیمی گردشگری بر رشد اقتصادی چهار استان بزرگ گردشگرپذیر (اصفهان، خراسان رضوی، فارس وگیلان) پرداخته است. بدین منظور، از تکنیک های غیرخطی و مدل انتقال ملایم (STAR) برای سنجش اعتبار فرضیه وجود رابطه ی غیرخطی بین گردشگری و رشد اقتصادی استفاده شده است. همچنین، از علیت گرنجر برای بررسی فرضیه تحقیق در دوره مورد مطالعه 1387-1396 استفاده شده است. نتایج مطالعه، اثرات غیرخطی بین گردشگری و رشد اقتصادی را تایید کرده است، بطوریکه نتایج بین استانی، رفتار متمایز و اثرات متفاوتی را نشان داده است. طبق نتایج بدست آمده، در استان های اصفهان و فارس، گردشگری تاثیری بر ارزش تولید ناخالص منطقه ای ندارد. علاوه بر این، خطی بودن این رابطه برای استان های خراسان رضوی و گیلان رد می شود و گردشگری تاثیری به سزایی بر ارزش تولید ناخالص این استان ها دارد. جریان غیرخطی علیت گرنجر در همه ی موارد اثبات علیت از ارزش تولید ناخالص منطقه ای به گردشگری را تایید می کند. لذا ارزش تولید ناخالص منطقه ای بر گردشگری تمامی استان های اصفهان، خراسان رضوی، فارس و گیلان تاثیر قابل توجهی دارد. بنابراین می توان توصیه نمود که با بهبود رشد اقتصادی جهت توسعه گردشگری تلاش نمود. همچنین بایستی تصمیم گیران اقتصادی وجود رابطه ی غیرخطی در ارتباط پویای بین گردشگری و رشد اقتصادی را برای تعیین سطح آستانه ای از منافع بالقوه توسعه گردشگری در برنامه ریزی های آینده مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: گردشگری، رشد اقتصادی، مدل غیرخطی انتقال ملایم، استانهای گردشگرپذیر
  • یاسمین عطایی، سیروس قنبری*، صمد فتوحی صفحات 170-188

    بدون تردید نخستین گام به منظور مقابله با خشکسالی و پیامدهای آن شناخت و درک دقیق این پدیده و تاثیرات ناشی از آن در ابعاد مختلف است تا بتوان براساس آن، راهبردها و راهکارهای اثربخشی را تدوین و به کار گرفت. از آنجا که دهستان هشیوار ازشهرستان داراب به عنوان دهستانی با قابلیت کشاورزی خوب شناخته شده است، به نظر می رسد اقتصاد این روستاها به میزان بارندگی و منابع آب وابستگی مستقیم داشته باشد. هدف از تحقیق حاضر، واکاوی و تبین اثرات خشکسالی بر اقتصاد و مهاجرت روستایی در دهستان هشیوار شهرستان داراب است. پژوهش حاضر از نظر روش  توصیفی- تحلیلی و از نظر ماهیت از نوع پژوهش های کاربردی بوده که نحوه گردآوری داده ها به صورت  کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری تحقیق، 17روستای دهستان هشیوار (8403 نفر از10روستای دارای جمعیت این دهستان)می باشدکه حجم نمونه براساس فرمول کوکران 286نفربرآورد گردید. برای تحلیل داده ها از آمار استنباطی (آزمون T) وهمچنین به منظور بررسی پایش خشکسالی از شاخص های معتبر استاندارد بارش (Spi) و درصد نرمال بارش (PNPI) استفاده گردید. نتایج بدست آمده براساس شاخص Spi  نشان می دهدکه طی سالهای1382، 1384 و 1387 منطقه مورد مطالعه با خشکسالی متوسط و درسال 1374 با ترسالی بسیار شدید مواجه بوده است. همچنین براساس شاخص PNPI در سالهای  1380و 1382 منطقه با خشکسالی ضعیف و در سال های 1378، 1379، 1386 با خشکسالی شدید و در سال های 1384، 1387 با خشکسالی بسیار شدید مواجه بوده است. خشکسالی های این دوره سبب کاهش سطوح زیر کشت در روستاهای دهستان هشیوار گردیده و ناپایداری توسعه در زمینه های اقتصادی واجتماعی بخصوص  کاهش درآمد ومهاجرت را به همراه داشته است.دربررسی پرسشنامه ای تاثیر خشکسالی بر ابعاداقتصادی و اجتماعی مردم روستاهای منطقه مورد مطالعه، 73 درصد به تاثیرخیلی زیاد و 25 درصد به تاثیر زیاد و2درصد به تاثیرکم آن اذعان داشته اند.

    کلیدواژگان: خشکسالی، ناپایداری توسعه، دهستان هشیوار، شهرستان داراب
  • مریم معصومی جهتلو، غلامرضا جعفری نیا*، حبیب پاسالارزاده صفحات 189-203

    اصولا بحث توسعه پایدار در جامعه شناسی پدیده ای فراگیر و حتی تبدیل به دغدغه اصلی در حوزه جامعه شناسی شده است. در این میان شهرها با توجه به روند سکناگزینی و گسترش خود و همچنین بالا بودن تعداد جمعیت و فعالیت در این کانون های سکونتگاهی که به خودی خود تراکم و تجمع موجب ایجاد مسایل محیطی و اجتماعی و حتی صدمات به محیط زیست در جهت کسب منافع شهروندان می گردد، دارای اهمیت خاصی است. حال اگر شهر صنعتی و با تکیه بر بنیان های پتروشیمی باشد، مشکل حاد می گردد. هدف این پژوهش بررسی عوامل جامعه شناختی موثر بر فرایند توسعه پایدار شهری در منطقه پارس جنوبی در استان بوشهر باتاکید بر مخاطرات زیست محیطی می باشد. این پژوهش، از نوع مقطعی و همبستگی بوده است و جامعه آماری آن را کلیه شهروندان بالای 18 سال منطقه شهری پارس جنوبی تشکیل داده اند. تعداد نمونه براساس جدول مورگان انتخاب و از تعداد 397 پرسشنامه صحیح، برای تحلیل نهایی استفاده شد که روش نمونه گیری نیز به صورت تصادفی بود. ابزار اندازه گیری در این پژوهش نیز پرسشنامه بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS 22 و Smart PLS 2 استفاده شده است. نتایج حاکی از آن بود که متغیرهای فردی نقش تعدیلگر را در رابطه بین ابعاد توسعه پایدارو رفتارهای زیست محیطی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد، همچنین نتایج نشان داد که ارتباط بین ابعاد توسعه پایدار یعنی آموزش رسانه ای، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و رفتارهای زیست محیطی با ضریب اطمینان 95/0 ارتباطی مثبت و معنادار است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، محیط زیست، اعتماد، مشارکت، زیست محیطی
  • سعید رستمی، علی اکبر حیدری*، یعقوب پیوسته گر صفحات 204-219

    شکل مسکن و بافت کالبدی یک سکونت گاه روستایی تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله عوامل اقلیمی، طبیعی، عوامل اجتماعی - فرهنگی و عوامل اقتصادی قرار دارد که مجموعه این عوامل نیز خود بر یکدیگر تاثیر می گذارند. نحوه تاثیر گذاری این عوامل بر شکل سکونتگاه های انسانی به روش های مختلف و در پژوهش های متعددی مورد بررسی قرار گرفته است؛ اما این در حالی است که تاثیر عوامل اقتصادی که برگرفته از نوع معیشت ساکنین است، بر شکل سکونت گاه ها، کمتر مورد کنکاش قرار گرفته است. بر همین اساس در پژوهش حاضر این موضوع مورد بررسی قرار گرفته و با استخراج الگوهای غالب معیشتی در یک روستا در حاشیه خلیج فارس، تاثیر این الگوها با شکل گیری مسکن روستایی در سه مقیاس کلان، میانی و خرد مورد تحلیل قرار گرفته است. در این پژوهش روستای بوستانو از توابع شهرستان بندرعباس در استان هرمزگان به عنوان نمونه موردی انتخاب شده است. بر اساس یافته های پژوهش، در میان ساکنین این روستا، سه الگوی معیشت شامل معیشت مبتنی بر صیادی، معیشت مبتنی بر تجارت و معیشت کارگری وجود دارد. در جریان فرایند توسعه کالبدی روستا نیز حوزه زندگی ساکنین این سه الگوی معیشتی در قالب سه بافت متمایز شامل بافت قدیم در حاشیه دریا، بافت میانه و بافت جدید روستا شکل گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی مبتنی بر استدلال منطقی است که شیوه گردآوری اطلاعات در آن شامل مشاهده مستقیم، مصاحبه با اهالی و نیز بررسی اسناد و مدارک موجود در ارگان های ذیربط بوده است. در نهایت این پژوهش ضمن تایید فرضیه تاثیرپذیری شکل سکونتگاه های روستایی از الگوهایی معیشت ساکنین آنها، به این نتیجه دست یافت که در سکونت گاه های روستایی، استفاده از فضاهای انعطاف پذیر با قابلیت انجام تنوع عملکردی، افزایش نسبت فضا به توده در نظام پیکره بندی خانه ها و نیز ساخت انبارها و فضاهای مناسب جهت تهیه، تفکیک و دپوی محصولات تولیدی، از جمله مهمترین الزاماتی است که تحت تاثیر معیشت در سازمان فضایی خانه ها شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: شیوه معیشت، شکل سکونت گاه، روستای بوستانو، هرمزگان
  • سیامک خزلی ویژنانی، اسماعیل علی اکبری*، فاطمه ادیبی سعدی نژاد، حمیدرضا جودکی، جمیله توکلی نیا صفحات 220-237

    ساختار و تحولات فضایی پسکرانه جنوب غرب کلانشهر تهران در گذر زمان و تحت شرایط مکانی و زمانی و سایر عوامل اقتصادی، اجتماعی، ارتباطی، کالبدی، زیست محیطی و... به تدریج توسعه و شکل یافته است. اما در این میان برای این که بتوان درک درستی از نیروهای موثر بر تحولات فضایی در این پسکرانه داشته باشیم، ضرورت شناخت پیشران های کلیدی موثر در این رایطه را بیش از پیش ضروی ساخته است؛ تا از این طریق بتوان نیروهای کلیدی موثر بر بروز تحولات فضایی در آینده را مورد بررسی قرار داد. در این راستا، این مقاله کوشیده است با روش تحلیل ساختاری، پیشران های موثر بر تحولات فضایی پسکرانه جنوب غربی تهران- شهرستان اسلامشهر در افق 1410 را بازشناسی و خوشه بندی کند. داده های نظری با روش اسنادی و داده های تجربی با روش پیمایشی بر پایه تکنیک دلفی تهیه شده است. جامعه آماری20 نفر از خبرگان شهری بر اساس نمونه گیری هدفمند و پیشران های توسعه، 55 نیروی پیشران در در 6 بعد توسعه (اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، مدیریتی-نهادی، کالبدی، ارتباطی و زیست محیطی) که با روش تحلیل اثرات متقابل ساختاری در نرم افزار MICMAC پردازش شده است. یافته ها از نظر تحلیل اثرات متقابل، بیانگر پراکندگی نیروهای پیشران در وضعیتی پیچیده و بینابین از اثرگذاری و اثرپذیری است؛ نظام خوشه بندی پیشران ها حاکی از تمرکز پیشران های تاثیرگذار و تنطیمی است. از میان 55 نیروی پیش برنده توسعه، 10 پیشران، کلیدی ترین پیشران های توسعه است؛ آن ها عبارتند از تغییرات ساختاری اقتصاد ملی و جهانی، وجود تفرق فضایی و پراکنده رویی، فعالیت صنایع غیر مجاز و آلاینده (ریخته گری و آبکاری ها)، بحران آب شرب و مخاطرات طبیعی، ادغام و تبدیل روستاهای پرجمعیت به شهر، تغییر گسترده کاربری، مهاجرپذیر بودن، مساله فقر و پایین بودن سطح سنجه های توسعه انسانی و اجتماعی، توسعه فضایی گسترده و رشد فیزیکی سریع و فشار بیش از حد بر منابع آب و خاک. این نیروها از نظر عملکرد سیستمی پیشران ورودی و باثبات است که نقش اثرگذاری بالا و اثرپذیری اندک دارد. در نتیجه، وضعیت کلان سیستم و تغییرات آن را کنترل می کند و تحولات فضایی این پسکرانه به عملکرد آن ها وابسته است.

    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، تحولات فضایی، پسکرانه، کلانشهر تهران، شهرستان اسلامشهر
|
  • Amirhossein Khademi *, MohammadRahim Rahnama, Masoud Zamanipoor Pages 1-17

    Current cities all around the world are considered to be places for creating challenges as well as environmental opportunities. On the one hand, cities possess considerable potential to offer environmental sustainability solutions while providing the residents with increasing life quality. On the other hand, urbanization has added to the environmental threats. Therefore, to alleviate the adverse effects of cities on the environment, the concept of sustainable development has been proposed. According to forecasts, over the upcoming decades, the importance of sustainable development will become more significant for the world’s cities. Accordingly, having enough knowledge about forthcoming urban sustainability challenges can be an important step in planning processes. In this regard, the study is conducted with the goal of investigating social, institutional and economic sustainability challenges in 9 metropolitan areas with a population of more than 20 million that constitute 25% of the country’s population and 33% of total urban population of the country. Consequently, main sustainability challenges for developing cities are derived from authentic sources and delivered as mutual interaction matrix to 54 managers and planners of the studied metropolises. In order to select suitable indicators for understanding the challenges ahead of sustainable development of Iran’s metropolitan areas, extensive studies have been conducted in credible resources. In this research, in order to identify probable challenges in developing countries, the United Nations reports of different periods as well as other international organizations including UNESCO, the World Bank and Agenda21 are employed. The result of these studies is identifying 19 main challenges related to social and institutional sustainability and 18 challenges related to economics. The obtained results are analyzed in MICMAC. The results show that the system of the country’s metropolises suffer from instability in social, institutional and economic areas. "Rules updating" and "public and social infrastructure improvement" in social and institutional sustainability, and "increasing competitiveness", "income gap reduction" and "business prosperity" in economic sustainability, are the key variables and regulators of sustainable development of metropolitan areas.

    Keywords: Sustainable Development, Social, Institutional sustainability, Economic Sustainability, Iran’s metropolises
  • Hamideh Khaksar Astaneh, Mahmood Hashemi Tabar, Javad Sakhdari, Ali Rahnama * Pages 18-33

    Based on the successful experience of tourism development, the activities of scholars and the use of new technologies resulting from innovations in the field of tourism had an increasing impact on attracting international tourists. There are several factors that influence the implementation of the innovation process, which leads to better management of the innovation and planning process. Therefore, in the present study, the innovation index of tourism sector at national and regional levels has been designed and measured. Also, the situation of this index in the country has been compared with Khorasan Razavi province as a province with tourism function. In this study, the Global Innovation Index (GII) was used to design and measure the tourism innovation index. They also examined the relationships between them by calculating the correlation coefficients between the internal and external dimensions of the innovation index. Data collection was done by completing a questionnaire from experts and field survey method. The statistical population of this study includes professors and researchers in the field of tourism, experts of knowledge-based companies active in the field of tourism and tourism experts in the public and private sectors, and the statistical sample size is 70 people. The results showed that the inputs of the innovation index such as skills and higher education, infrastructure, trade and market, human resources, innovation communication and knowledge absorption, have a good position to create innovation and technology in the tourism sector at national and provincial levels. This category is related to limited international relations, quality and efficiency of laws, the situation of corruption and rent-seeking, organizational and administrative processes, as well as the weakness in creating cohesion of the innovation process in the form of clusters such as creative and innovative goods production centers. Also, the calculation of the correlation coefficient between the internal and external dimensions of the innovation index showed that higher education, information and communication technology, business environment, investment and credit, research and development, manpower and communication related to innovation have a greater impact on different dimensions of the index. They are the output of innovation. In general, the country has a better status and ranking in terms of innovation in the tourism sector compared to the province.

    Keywords: Global Innovation Index, Tourism, compromise programming, Iran, Khorasan Razavi Province
  • KRAMATOLAH ZAYYARI *, Maryam Ahmadpour, Hossein Hataminejad, Ahmad Pourahmad Pages 34-50

    The power and position of the cities depend on various factors. The present literature states that the fate of cities and their inhabitants pertains the power and position of the various flows especially the international flows between cities. For the analysis of the urban network of power, a two-step method has been used. At first, centrality indicators including Outdegree, Indegree, Clossness and Betwenness, which are used to analyze the power and position of the cities in the world and to determine the global urban network, have been applied. These indicators reflect the power of the cities based on the number of links sent and received by a city. Next, the REGE algorithm has been used to determine the position of the cities based on land transport and the resulting urban network. To carry out urban network analysis, the transport and land transport data of all metropolitan and provincial centers of the country have been used as one of the most important and influential factors. The main objective of the article is to introduce the city's national network based on the power and prestige and to identify the clusters and cities that play the main role in the urban network of land transportation. Therefore, the present article is based on the theoretical foundations of network analysis and analytical methodology of the above indicators. The output of this analysis is a nearly complete urban network but with that are far from astral and concentrated. In the analysis of the four indices, Indegree, indexes in Tehran is at the top of Indegree levels, then the cities of Bandr Abbas and Isfahan are at the second and third level of indegree and at the first and second level of outdegree Isfahan and Ahwaz are. Third level of Outdegree is Tehran. The resulted network represents an important cluster by combining the cities such as Bandar Abbas, Ahvaz and Karaj.

    Keywords: City Network, Position &Power of City, Outdegree-Indegree, Clossness-Betwenness, Land Transportation
  • Seyyed Asgar Mirfatollahi, Mansour Badrifar *, Hoseein Shakoee, Seyyed Rahim Moshiri Pages 51-62

    In analyzing functions of cities, it is important to notice geographical, population, economic and communicative characteristics. Formation of settlements and urban networks in Mazandaran follows Alborz mountains, water resources (permanent and seasonal rivers and springs), and communication networks in heights and plains. The purpose of this study is applied; its nature is descriptive-analytical and its method of data collection focuses around documents and field data. For data analysis (intensity of function and role of cities), this study relies on fuzzy logic. Drawing provincial cities function map was accomplished in Arc GIS. Results obtained from various population, distance (Km, time), centrality in fuzzy logic indexes suggest that distribution of population levels follows the current trend in national urban levels system. Although centers of the cities enjoy numerical supremacy, they have negligible shares of the province’s urban population. The reverse and symmetrical relationship between the number of cities and urban population is perceivable by moving from lower levels (city center, rural-city) to (sub-regional centers, metropolitan regions) such as: Sari, Babol, Amol, Qaemshahr. According to the indexes of provincial urban levels system table, stairwise ascent (city center, rural-city) from weak to medium and good function in (small, medium cities) and from good (sub-regional centers, metropolitan regions) to prominent function is observed. Thus, (reginal metropolitan) Sari and Babol have prominent functions and (sub-regional centers) Amol and Qaemshahr show good functions. Around 41% of 58 provincial cities including (urban centers and rural-cities) demonstrate weak function with Western and high altitude cities having the greatest share. Keywords: urban systems, population levels,, regional metropolis, urban function, fuzzy logic Research Paper.

    Keywords: urban systems, population levels, regional metropolis, urban function, fuzzy logic
  • Mohsen Ahadnejad Reveshty, Hosein Tahmasbi, Taghi Heydari *, Asgar Teymouri Pages 63-80

    Imbalances and regional imbalances are one of the major challenges of spatial development in Iran which has led to the formation of inefficient and disrupted urban system in the country with the expansion of urbanization and increasing number of cities. The cities of Zanjan province, like most of the provinces in the country, have regional imbalances such as the imbalance of the province's spatial organization. This research aims to understand the differences and changes of the urban system, It has studied the transmutation of the spatial organization of the urban system of Zanjan province during the period 1335to1395. In this research, descriptive-analytical research method and documentary-library data collection method were used. Descriptive-analytical method and library and documentation information using quantitative models: Urban Primacy Index, Two City Index, Four City Index, Mahta Four City Index, Todim model, digital elevation model were used. The results show that spatial imbalance is evident in Zanjan province's urban system and despite 21 urban points in this province, urban growth and development is more specific to the four main cities of Zanjan, Qidar, Khorramdareh and Abhar. Over time, unlike the first urban decline in Zanjan province, the urban system tends to be in equilibrium. Despite the increase in the number of small towns in order to reduce the imbalance in the urban system of the province, we see a large distance from these cities with the first city leading the urban system to imbalance. have given; Other factors that exacerbate this inequality and imbalance include geographical factor, budget allocation in provincial cities, inadequate population distribution and concentration of facilities and infrastructure in Zanjan city and its undesirable role in provincial urban system and insignificant role of cities. And their almost one-sided relationship with the center of the province, the city of Zanjan.

    Keywords: spatial organization, Metamorphosis, urban system, Urban Primacy, Zanjan Province
  • Ali Shojaeifard *, Ali Shakoor, Mahtab Jafari Pages 81-101

    Today , entrepreneur ship development is one of the most constructive strategi es for economic , social and cultural development of rural areas and it is mention ed as an elixir for job creation and poverty reduction . The purpose of this study is to provide strategies for job creation and entrepreneurship in Iran . This research, which is in the field of appli ed research, has been done by descripti ve and analytical methods . Data collection method was field survey using a questionnaire and data analysis method was SPSS software . The statistical population using the Cochran ' s formula is 380 rural residen ts in the study areas at rand om . Data analysis was performed through T O P S I S tests and A H P analysis and the results show that according to the respondents, the three variables of various support of responsible institutions in char ge of agriculture, awareness of consumer needs and timely harvesting and reduction of losses by coefficient, respectively . Priority 0.624, 0.613 and 0.590 are the most important reasons for the expansion of agricultural and rural business and the strategic model of job creation in the study areas . Among the proposed solutions are the reform of tax laws related to entrepreneurs , the establishment of funds to support entrepreneurs in the agricultural sector , the adoption of measures to reduce administrative barriers to entrepreneurial processes in the agricultural sector and the establishment and strengthening of consulting centers .

    Keywords: Employment creation strategy, Entrepreneurship, increasing agricultural business, Iran
  • Saeid Amanpour, Chnour Mohammadi * Pages 102-117

    Development constitutes a fundamental change in Economic, social and cultural variables in any society And the realization of it requires the establishment of coordination between different dimensions. The statistical population of the present study is 10 provinces of Ilam province. Its main objective is the development of spatial development and regional inequalities in the province of Ilam. In order to achieve the desired goal, 72 variables (24 indicators of economic-infrastructural (infrastructure), 24 variables of educational-cultural index and 24 variables of health-therapeutic index) have been selected. To illustrate the difference and inequality between indicators and which index has the highest inequality by Dispersion coefficient (CV) And SPSS software (Pearson correlation test) was used to investigate the relationship between urbanization and development rates. The results show that In total Indices, the coefficient of development varies from 1 to 0/754. 4 City Sirvan, Mehran, Maleshahi and Chardavol, respectively, ranked first to fourth And has a level And 6th city of Ivan, the valley of the city, Badr, Dehlran, Abdanan and Ilam is ranked fifth to tenth And have a Half enjoyed level. The greatest difference and inequality is related to the economic-infrastructural index (infrastructure) with 0/20.4 And the lowest is the educational-cultural index with 0/100. here is a reverse correlation between urbanization and population growth.In sum, these results show indicate differences and inequalities between cities in having available indicators.

    Keywords: Spatial Distribution, correlation coefficient, CV, ARAS Model, Ilam province
  • AHMAD TAGHDISI, JAFAR TAVAKOLI Pages 119-136

    obs and unemployment are among the most important economic issues in any country, such a way that increasing employment and reducing unemployment considered as one of the toasted headsets of our societies. So assigning “Microfinance’’ is one of the favorite strategies of scholars and politicians to liquidate poverty and reduce unemployment in different countries. This study was conducted to evaluate the effect of Government’s Microfinance on the Rural Entrepreneurship and Sustainable Employment in Javanrud.The present study is of applied and descriptive-analytical nature in terms of nature and purpose. The research population consists of all rural people in Javanrud who have used government funds from the karafariniomid Fund and the Agricultural Bank between 2006-2017 years(N:921).The main research tool was a questionnaire validated by the opinions of academic professors and Approved after necessary corrections. The field data collecting's tool is a questionnaire which it's validity was certificated by University masters and experts and it's reliability was approved by Cronbach's alpha. Analysis findings shows getting small found credits has positive effects on stable earning, and establishment of employment and also on reducing production cost; and ease of access to elemental materials. The most correlation was between the amount of received credits and  increased income indicators which it was the rate correlation  /967 also it was /906 on variety of income recourses; improvement of life standards and increasing in the productivity and  make new job opportunity which it was /842.The least conjunction was  ease of getting the credit and low lending rate which it was /252;cooperation with borrowers /265;ease of payment processes /336;and it has effects on using machines by villagers and increasing their assets. The results of Person's conjunction test shows that there is a meaningful and direct connection between governmental small credits and financial aspects. Indeed, governmental small credits at the meaningful level of 0/05 has an important role in making entrepreneurship and stable employment of villagers as one of the main aspects of rural development.

    Keywords: Microfinance, Entrepreneurship, Economic Dimensions, Sustainable Employment
  • Ali Majnouni Toutakhane, Aghil Khaleghi * Pages 137-153

    The present research in the field of pragmatism approach - as a mixed methodology paradigm - has addressed the future of rural development research; so, in terms of methodology, it's about mixed methods, by purpose it is a functional type, in terms of nature and method, it is a descriptive-analytical one and in terms of time, it's kind of futuristic. According to the research needs, three different sample volumes were used to collect and analyze data related to Structural Impact Analysis, Defining Possible Situations and Scenario Basket sections, including experts in the field. To identify key factors, the combination of the "Media Browsing" and "STEEP (V)" method and using the Atlas.ti software, 362 article titles from 6 prestigious journals were used in the period 2014-2018; also, content and formal validity methods and techniques were used to calculate the validity and Cronbach's alpha (0.86) was used to measure the reliability of the research questionnaires. Structural analysis using the MicMac method shows that the dispersion patterns of the effective variables indicates system instability. Key factors: "Development of women's participation in social affairs, migration, health development and quality of life" from a social field; "ICT development" from a technological field; "Rural entrepreneurship" from an economic field and "spatial identity" factor from values field influencing the future of rural development planning in Varzaqan County. Finally, on the horizon of the Seventh Development Plan, 15 scenarios that are considered to be static or unbelievable scenarios are expected to be slightly diminished in the planning process in the Seventh Development Plan. Keywords: Planning, Rural Development, Future Research, Scenario Planning, Mixed Methods.

    Keywords: Planning, Rural Development, Future Study, Scenario Planning, Mixed Approach
  • Javad Barati *, Esmat Mojarad Pages 154-169

    The High influenc of foreign exchange fluctuations on the tourism sector and different levels of tourism development in provinces of Iran makes distinct the impacts of tourism on the economic growth of the provinces Towards each other. Studying this issue in terms of determining the effects of tourism Regime-Switching on the economic growth of provinces will improve the perspective of regional planners. Therefore, this study investigates the hypothesis of economic growth based on tourism and Regime-Switching Effects of tourism on regional growth of four of greatest tourist-friendly provinces (Isfahan, Khorasan Razavi, Fars and Gilan). In order to, by applying nonlinear techniques, it was reviewed that whether tourism activity leads – in the long run – to economic growth, or, economic growth leads to tourism growth. For this purpose, the validity of the hypothesis of nonlinear relationship between tourism and economic growth using smooth transition autoregressive model (STAR) was investigated. Also, Granger causality has been used to investigate the research hypothesis in period 2008-2017. The results have confirmed the non-linear effects between tourism and economic growth, so that inter-provincial results showing distinct behavior and different effects.  The results showed that tourism has no effect on value of regional product for provinces of Isfahan and Fars. Moreover, the linearity of this relation is rejected for provinces of Khorasan Razavi and Gilan; and tourism has a great effect on value of gross domestic product these provinces. The nonlinearity Granger causality tests confirm in all cases the causality from value of gross domestic product to tourism. Therefore, value of gross domestic product has considerable effect on tourism in all provinces of Isfahan, Khorasan Razavi, Fars and Gilan. So, it can be advised that it was tried by improving economic growth for tourism development. Also, economic decision-makers in a dynamic non-linear relationship between tourism and economic growth to the threshold level of the potential benefits of tourism should be considered in future planning.   Keywords: tourism, economic growth, nonlinear smooth transition model, Touristy Provinces.

    Keywords: tourism, Economic Growth, nonlinear smooth transition model, Touristy Provinces
  • Yasamin Ataei, Sirous Ghanbari *, Samad Fotohi Pages 170-188

    Undoubtedly, the first step in tackling drought and its consequences is to understand and understand this phenomenon and its implications in different dimensions so that effective strategies and strategies can be formulated and applied. Since Heshivar village of Darab County is known as a village with good agricultural potential, the economy of these villages appears to be directly dependent on rainfall and water resources. The purpose of this study is to investigate and explain the effects of drought on rural economy and migration in Heshivar village of Darab County. The present study is descriptive-analytical and in nature it is a kind of applied research that the method of data collection is library and field. The statistical population of the study is 17 villages of Heshiwar village (8403 out of 10 villages with population of this village). The sample size was 286 according to Cochran formula. Inferential statistics (T-test) and validated standard precipitation (SPI) and percentage of normal precipitation (PNPI) were used for data analysis. The results based on the Spi index show that the study area has experienced moderate drought during the years of 2003, 2005 and 2008, and in the year of 1995 there has been a very severe wet season. Also according to PNPI index in the years 2001 and 2003 the region was experiencing poor drought and in the years of 1999, 2000, and 2007, there was severe drought and in 2005, 2008, there was a very severe drought. Droughts during this period have reduced the cultivation levels in the villages of Heshiwar and have led to the instability of development in the economic and social areas, especially the reduction of income and migration. According to a questionnaire, the effect of drought on the social and economic dimensions of the rural population in the study area, 73% believed very high impact, 25% high impact and 2% believed it to be less effective.

    Keywords: Drought, Developmental Instability, Hashiwar Village, Darab County
  • Maryam Masoomi, Gholamreza Jafarinia *, Habib Pasalarzadeh Pages 189-203

    In principle, the discussion of sustainable development in sociology has become a pervasive phenomenon and has even become a major concern in the field of sociology. In the meantime, cities, due to the process of self-selection and expansion, as well as the high number of population and activity in these residential centers, which in itself causes environmental and social problems and even environmental damage in order to gain the interests of citizens. Be, is of particular importance. Now, if the city is industrial and based on petrochemicals, the problem will be acute. The purpose of this study is to investigate the sociological factors affecting the process of sustainable urban development in the South Pars region in Bushehr province with emphasis on environmental hazards. This study was cross-sectional and correlational, and its statistical population consisted of all citizens over 18 years of age in the urban area of ​​South Pars. The number of samples was selected based on Morgan's table and 397 correct questionnaires were used for the final analysis, and the sampling method was random. The measurement tool in this study was also a questionnaire. SPSS 22 and Smart PLS 2 statistical software were used to analyze the data. The results showed that individual variables have a moderating role in the relationship between sustainable development dimensions and environmental behaviors. There are also positive and significant relationships. An environment with a reliability coefficient of 0.95 is a positive and significant relationship.

    Keywords: Sustainable Development, environment, trust, partnership, Media
  • Saeed Rostami, AliAkbar Heidari *, Yaghowb Peyvastehgar Pages 204-219

    The shape of housing and the physical texture of a rural settlement are influenced by various factors, including climatic, natural, socio-cultural and economic factors, all of which affect each other. The impact of these factors on the shape of human settlements has been studied in different ways and in several studies, but this is while the impact of economic factors, which is derived from the type of livelihood of residents, on the shape of the settlement . Ha, less explored. Accordingly, in the present study, this issue has been studied and by extracting the dominant living patterns in a village on the Persian Gulf, the effect of these patterns has been analyzed by the formation of rural housing in three scales: large, medium and small. In this research, Bustano village of Bandar Abbas city in Hormozgan province has been selected as a case study. According to the research findings, among the residents of this village, there are three patterns of livelihood, including livelihood based on fishing, livelihood based on trade and livelihood of workers. During the process of physical development of the village, the living space of the residents of these three living patterns has been formed in the form of three distinct textures, including the old texture in the sea, the middle texture and the new texture of the village. The research method in this research is descriptive-analytical based on logical reasoning in which the method of collecting information includes direct observation, interviews with residents and also reviewing the documents in the relevant organs. Finally, this study, while confirming the hypothesis of the influence of rural settlements on the living patterns of their inhabitants, concluded that in rural settlements, the use of flexible spaces with the ability to perform functional diversity, increase the ratio of space to mass in The system of configuration of houses, as well as the construction of warehouses and suitable spaces for the preparation, separation and storage of manufactured products, are among the most important requirements that are formed under the influence of livelihood in the space organization of houses.

    Keywords: Lifestyle, Habitat Form, Bustano Village, Hormozgan
  • Siamak Khezli Vizhnani Pages 220-237

    The structure and spatial developments of the southwestern part of Tehran metropolis have been gradually developed and formed over time and under spatial and temporal conditions and other economic, social, communication, physical, environmental, etc. factors. But in the meantime, in order to have a proper understanding of the forces influencing the spatial developments in this region, the necessity of recognizing the key impulses influencing this relationship has become more and more necessary; In this way, the key forces affecting future spatial developments can be examined. In this regard, this article has tried to identify and cluster the driving force the spatial developments of southwestern Tehran-Islamshahr city on the horizon of 1410 by structural analysis method. Theoretical data were prepared by documentary method and experimental data by survey method based on Delphi technique. Statistical population of 20 urban experts based on purposeful sampling and development drivers, 55 driving force in 6 dimensions of development (economic, socio-cultural, managerial-institutional, physical, communication and environmental) which by structural interaction analysis in MICMAC software is processed. Findings in terms of interaction analysis indicate the dispersion of propulsive forces in a complex and intermediate state of impact and effectiveness; The propulsion clustering system indicates the focus of effective and regulated propulsion. Of the 55 development drivers, 10 are the key driving force of development; These include the structural changes of the national and global economy, the existence of spatial and spatial dispersion, the activities of unauthorized and polluting industries (castings and plating), the crisis of drinking water and natural hazards, the integration and transformation of densely populated villages into cities. Extensive land use change, immigration, poverty and low levels of human and social development, widespread spatial development and rapid physical growth, and excessive pressure on water and soil resources. These forces are stable in terms of system performance of input propulsion, which has a high impact role and low effectiveness. As a result, it controls the macro-state of the system and its changes, and the spatial evolution of these backgrounds depends on their performance.

    Keywords: Structural Analysis, spatial developments, postmodern, Tehran metropolis, Islamshahr city