فهرست مطالب

سلامت روان کودک - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1400)

فصلنامه سلامت روان کودک
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/13
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عباسعلی حسین خانزاده* صفحه 0

    جرقه نوشتن این سخن را سه خداناباوری در نقد و محکوم کردن عقیده خداباور بودن، دین‌باور بودن و... در من ایجاد کردند که به تعبیر من هر سه آنها از خیلی خداباوران به‌ظاهر فرشته صفت و به باطن شیطان، به خدا نزدیک و نزدیک‌تر و از شیطان و شیطانیان دور و دورتر هستند.

  • مهدی خدابخش، هادی هاشمی رزینی*، ربابه نوری قاسم آبادی صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    ناتوانی‏ های یادگیری عاملی موثر بر بسیاری از جنبه‏ های زندگی فرد از جمله مهارت اجتماعی است، به گونه ‏ای که عمده کودکانی که مهارت اجتماعی ضعیف دارند، افسرده و منزوی می‏شوند. بنابرین هدف پژوهش تدوین الگوی ساختاری مهارت اجتماعی کودکان با ناتوانی های یادگیری بر اساس سبک های دلبستگی با نقش واسطه ای خودکارآمدی تحصیلی بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. تعداد 200 نفر از دانش آموزان با ناتوانی یادگیری مراجعه کننده به مرکز درمان ناتوانی‏های یادگیری بوجیکای شهر تهران در سال 98-1397 با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و فرم والدین پرسشنامه مهارت اجتماعی (گرشام و الیوت، 1990)، فرم والدین پرسشنامه سبک دلبستگی (هالپرن و کاپنبرگ، 2006)، و پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی (جینکینز و مورگان، 1999) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری و آزمون اثرهای واسطه ای در مدل پیشنهادی با روش بوت استراپ انجام شد.

    یافته‏ ها

    برآیندها نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش خوبی با داده ها برخوردار است. بر اساس نتایج، سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی و خودکارآمدی تحصیلی به ترتیب پیش بین منفی و مثبتی برای مهارت اجتماعی بودند (05/0>P). یافته ها همچنین نقش میانجی گر خودکارآمدی تحصیلی را در رابطه بین سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی با مهارت اجتماعی مورد تایید قرار دادند.

    نتیجه‏ گیری

    نتایج نشان دادند که سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی موجب کاهش مهارت های اجتماعی در کودکان با  ناتوانی های یادگیری شده و سبک های دلبستگی از طریق خودکارآمدی تحصیلی به طور غیرمستقیم به ارتقاء مهارت اجتماعی در این کودکان کمک می کند.

    کلیدواژگان: مهارت اجتماعی، سبک دلبستگی، خودکارآمدی تحصیلی، ناتوانی یادگیری
  • لعیا جعفری، مسعود حجازی*، اکبر جلیلی، افسانه صبحی صفحات 14-26
    زمینه و هدف

    عملکرد تحصیلی یکی از مولفه های مهم در آموزش و پرورش است که همواره مورد توجه برنامه ریزان، مدیران، معلمان، و والدین دانش آموزان بوده است و این افراد همواره در تلاش هستند تا شرایطی را فراهم کنند که کارآیی تحصیلی دانش آموزان بالا برود. مقاله حاضر با هدف بررسی نقش میانجی معنای تحصیلی در رابطه بین خوش بینی تحصیلی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. داده های مورد نیاز از بین نمونه ای از دانش آموزان دختر متوسطه شهر خرمدره به تعداد 250 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای گردآوری شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های معنا تحصیلی هندرسون-کینگ و اسمیت (2006) و خوش بینی تحصیلی اسچنن موران و همکاران (2013) استفاده شده است. همچنین برای سنجش موفقیت تحصیلی از معدل کسب شده توسط دانش آموزان در دو نیم سال اول و دوم استفاده شد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده های استخراج شده توسط نرم افزارهای SPSS22 و MPLUS 7.4، با استفاده از روش معادلات ساختاری بررسی و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین متغیرهای خوش بینی تحصیلی با عملکرد تحصیلی رابطه مثبت معنادار (0/01> P) است و معنای تحصیلی بین دو متغیر خوش بینی تحصیلی و عملکرد تحصیلی نقش میانجی بازی می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که خوش بینی تحصیلی به صورت مستقیم موجب بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان می شود، اما به صورت غیرمستقیم از طریق معنای تحصیلی بر بهبود عملکرد دانش آموزان تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: خوش بینی تحصیلی، عملکرد تحصیلی، معنای تحصیلی، دانش آموزان
  • احسان بهرام فر، محمد عاشوری* صفحات 27-42
    زمینه و هدف

    مادران کودکان نابینا در تنظیم هیجان و واکنش های روان شناختی با مشکل مواجه هستند. به نظر می رسد که آموزش ایمن سازی روانی برای آنها مفید باشد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر ایمن سازی روانی در برابر تنیدگی بر تنظیم شناختی هیجان و مشکلات روان شناختی مادران کودکان نابینا بود.

    روش

    پژوهش حاضر، یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری را مادران کودکان نابینای 7 تا 10 ساله شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل دادند. شرکت کنندگان با روش نمونه گیری در دسترس از مدارس ویژه نابینایان شهر اصفهان، انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه 17 نفری جایدهی شدند. گروه آزمایش، مداخله را در 10 جلسه 45 دقیقه ای دریافت کرد، ولی گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکرد. ابزارهای استفاده شده، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2006) و مقیاس افسردگی، اضطراب و تنیدگی (لاویباند و لاویباند، 1995) بود. داده ها با آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش ایمن سازی روانی اثر معناداری بر نمره‎های افتراقی راهبردهای سازش‎یافته تنظیم شناختی هیجان در آزمودنی ها داشت (01/0P= و 91/6F=) ولی تاثیر معناداری بر راهبردهای سازش‎نایافته آنها نداشته است (66/0P= و 19/0F=). همچنین این برنامه تاثیر معناداری بر افسردگی (0001/0P= و 42/22F=) و تنیدگی (002/0P= و 99/10F=) آزمودنی ها داشته، ولی تاثیر معناداری بر اضطراب آنها نداشت (66/0P= و 19/0F=).

    نتیجه گیری

    برنامه ایمن سازی روانی بر تجربه های هیجانی و واکنش های روان شناختی تاثیر می گذارد؛ بنابراین، نقش مهمی در بهبود تنظیم هیجان و مشکلات روان شناختی مادران کودکان نابینا دارد.

    کلیدواژگان: ایمن سازی روانی در برابر تنیدگی، تنظیم شناختی هیجان، کودکان نابینا
  • غلامعلی افروز، عباسعلی تقی پور جوان*، سعید حسن زاده، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 43-60
    زمینه و هدف

    اختلال طیف اوتیسم با مشکلات مشخص در تعامل و ارتباطات اجتماعی، توانایی تفکر، رفتار انعطاف پذیرو ادراک و مدیریت محرک های حسی شناسایی می شود. با افزایش شیوع این اختلال، حضور دانش آموزان با اختلال طیف اوتیسم در مدارس آموزش عمومی رو به افزایش است. هدف پژوهش حاضر، مطالعه مروری نظام مند برنامه توسعه حرفه ای آموزش معلمان بر اساس تمرینات مبتنی بر شواهد برای دانش آموزان با اختلال طیف اوتیسم است.

    روش

    از طریق مطالعه مروری نظام مند و جستجوی کلمات کلیدی تخصصی در پایگاه های اطلاعاتی،Elsevier ،Scopus, Google Scholar ،ProQuest ، Springer ،PubMed بین سال های 2000 تا 2018، یافته ها و اطلاعات مورد نظر جهت دستیابی به هدف پژوهش، جمع آوری شد. در مرحله بعد تمامی مقالات منتخب، توسط سه نفر از نویسندگان پژوهش، در نرم افزار  EndNote بررسی و مقالات تکراری حذف شد. 217 مقاله منتشر شده، با درنظر گرفتن معیارهای ورود و ارزیابی کیفیت با استفاده از ابزار سنجش خطر سوگیری شاخص کوکران بررسی شدند. سپس بر اساس ارزیابی کیفی نهایی، 14 مقاله به زبان انگلیسی انتخاب و در راستای پاسخگویی به سوالات پژوهش مورد وارسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در بین پژوهش ها، آموزش در حوزه رفتاری با 9 مطالعه (45 درصد)، حوزه ارتباطی با 7 مطالعه (35 درصد)، حوزه اجتماعی 3 مطالعه (15درصد)، حوزه تحصیلی 1 مطالعه (5 درصد)، و حوزه انتقال و بازی بدون مطالعه، از بیشترین تا کمترین پژوهش را به خود اختصاص داده اند. همچنین، 25 درصد مطالعات، راهبردهای موجود در مداخلات رفتاری و راهبردهای حمایتی رفتاری مثبت، 15 درصد راهبردهای مداخلات طبیعی و آموزش آزمایشی مجزا، و 10 درصد راهبردهای پاسخ محور و سایر راهبردها را به کاربسته اند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود برنامه های توسعه حرفه ای برای آموزش معلمان دارای دانش آموز با اختلال طیف اوتیسم در ایران، بیشتر بر اساس مداخلات رفتاری و راهبردهای حمایتی رفتاری مثبت باشد و برنامه ها به صورت آموزش فردی و ترکیبی ارایه شوند.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، تمرینات مبتنی بر شواهد، اختلال طیف اوتیسم، مروری نظام مند
  • سالومه مرتضوی، هادی فرهادی* صفحات 61-79
    زمینه و هدف

    با توسعه فناوری های جدید ، افزایش استفاده از بازی های رایانه ای توسط کودکان، تنوع این بازی ها و تاثیرات منفی آنها بر خواب کودکان، شناسایی و نظارت بر بازی ها بسیار مهم خواهد بود. بنابراین هدف از این مطالعه تعیین رابطه اعتیاد به بازی های رایانه ای و اختلالات خواب در کودکان پیش دبستانی با توجه به نقش تعدیل کننده روابط با والدین است.

    روش

    این پژوهش از نوع همبستگی است و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کودکان پیش دبستانی با حجم نمونه (350) نفر است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه اعتیاد به بازی های رایانه ای فرهادی (1395)، عادات خواب کودک اوونز و اسپریتو (2000) و مقیاس ارزیابی رابطه مادر-کودک رابرت (1961) استفاده شد. نتایج با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین اعتیاد به بازی های رایانه ای با اختلال خواب در کودکان با مولفه های مقاومت در برابر خواب، مدت زمان خواب، اضطراب خواب، و پاراسومنیا رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (0/05>0/001=P)؛ اما با مولفه های تاخیر در شروع خواب (0/20=P)، بیداری شبانه (0/21=P)، اختلال تنفسی خواب (0/05=P) و خواب آلودگی روزانه (0/66=P) رابطه، معنادار نشد و همچنین ارتباط با والدین در مولفه بیش حمایتگری بر رابطه با اختلال خواب و اعتیاد به بازی های رایانه ای اثر تعدیل گری معناداری دارد (05/>0/0012=P)؛ اما با مولفه های پذیرش فرزند (0/94=P)، بیش سهل گیری (0/52=P) و طرد فرزند (0/34=P) اثر تعدیل گری معناداری ندارد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر رابطه مستقیم بروز اختلالات خواب و عوارض سوء ناشی از آن در کودک، با نحوه عملکرد والدین و نقش مخرب اعتیاد به بازی های کامپیوتری است. افراط در بازی ها در بروز مشکلات و شدت دادن به علایم اختلالات خواب، نقش قابل توجهی دارد و از سویی دیگر، طرد فرزند نیز به افزایش اعتیاد به بازی های رایانه ای و بروز اختلالات خواب منجر می شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد به بازی های رایانه ای، اختلال خواب، کودکان پیش دبستانی، نقش تعدیل کنندگی والدین
  • سمیه دلفروز، محمداسماعیل ابراهیمی*، مالک میرهاشمی، پروانه قدسی صفحات 80-110
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت بهزیستی روان‏شناختی دانش‏آموزان و بررسی متغیرهای موثر بر آن، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر میانجی خودکارآمدپنداری در رابطه ارضای نیازهای اساسی روان‏شناختی با بهزیستی روانی دانش آموزان انجام شده است.

    روش

    روش این پژوهش، توصیفی از‍ نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره یکم متوسطه ناحیه دو شهر همدان در سال تحصیلی 99-1398 بودند (تعداد: 1200). نمونه این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای دومرحله‏ای و به تعداد 302 نفر انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسش‎نامه های ارضای نیازهای اساسی روان‏شناختی هفت لنگ و همکاران (1394)، بهزیستی روان‏شناختی ریف و کیس (1995)، و خودکارآمدپنداری عمومی‏شرر و مادوکس (1982) استفاده شد. برای تحلیل داده‏ها از روش معادلات ساختاری با نرم افزار ایموس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که ارضای نیازهای اساسی روان‏شناختی و خودکارآمدپنداری 63 درصد از واریانس بهزیستی روان‏شناختی را تبیین می کنند. ارضای نیازهای اساسی روان‏شناختی 39 درصد واریانس خودکارآمدپنداری را تبیین می کند و علاوه بر این، خودکارآمدپنداری بر بهزیستی روان‏شناختی نوجوانان تاثیر مثبت و معناداری دارد (0/001 > p). همچنین نتایج حاکی از آن بود که ارضای نیازهای اساسی روان‏شناختی از طریق خودکارآمدپنداری بر بهزیستی روان‏شناختی دانش آموزان تاثیر غیرمستقیم دارد (0/001 > p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که مدل بهزیستی روان‏شناختی نوجوانان بر اساس ارضای نیازهای اساسی روان‏شناختی با میانجی‏گری خودکارآمدپنداری از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که خودکارآمدپنداری در رابطه ارضای نیازهای اساسی روان‏شناختی و بهزیستی روان‏شناختی دانش‏آموزان، نقش مهمی دارد؛ بنابراین ارضای نیازهای اساسی دانش‏آموزان به افزایش خودکارآمدپنداری آنها منجر شده و در نتیجه می‏تواند در افزایش بهزیستی روان‏شناختی دانش‏آموزان بسیار موثر باشد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، نیازهای اساسی روان شناختی، خودکارآمدپنداری، دانش آموزان
  • سامره اسدی مجره، لیلا مقتدر*، سیده مریم موسوی صفحات 97-109
    زمینه و هدف

    یکی از عوامل بیرونی تاثیرگذار بر افت تحصیلی، استفاده افراطی از ابزارهای دیجیتالی است. در این میان استفاده از اینترنت شایع ترین مشغولیت در دانش آموزان محسوب می شود. هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی حساسیت زدایی منظم و خود تنظیمی بر وابستگی دانش آموزان به اینترنت بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. با نمونه گیری هدفمند، 45 دانش آموز در سال تحصیلی 98- 1397 از شهرستان رشت با بیشترین نمرات در پرسشنامه اعتیاد به اینترنت کیمبرلی یانگ (1995) انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه جایدهی شدند. پس از 12 جلسه مداخله حساسیت زدایی منظم و خودتنظیمی، مجددا پرسشنامه اعتیاد به اینترنت اجرا شد. داده های آماری با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره و ویرایش 21 نرم افزار آماری SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش حساسیت زدایی منظم و خودتنظیمی بر وابستگی دانش آموزان به اینترنت موثر بوده است. همچنین خودتنظیمی بیشتر از حساسیت زدایی منظم بر وابستگی به اینترنت دانش آموزان اثر داشته است (0/001>P).

    نتیجه گیری

    حساسیت زدایی منظم با تغییرات رفتاری، و خودتنظیمی با ایجاد تغییرات شناختی، موجبات کاهش وابستگی به اینترنت را فراهم می آورد؛ بنابراین می توان از آموزش حساسیت زدایی منظم و خودتنظیمی در کاهش وابستگی به اینترنت دانش آموزان بهره برد.

    کلیدواژگان: حساسیت زدایی منظم، خودتنظیمی، وابستگی به اینترنت، دانش آموزان
  • مینا بخشایی شهربابکی، زهرا زین الدینی میمند*، امان الله سلطانی، حمدالله منظری توکلی صفحات 110-125
    زمینه و هدف

    مهارت اجتماعی، نقش بسیار مهمی در سازش یافتگی اجتماعی و کاهش مشکلات رفتاری کودکان دارد و زبان بیانی و نظریه ذهن از عوامل موثر بر تحول مهارت های اجتماعی کودکان هستند؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل ارتقاء مهارت های اجتماعی کودکان چهار تا شش سال بر اساس نقش مولفه های زبان بیانی با میانجی گری نظریه ذهن بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، پیمایشی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان (دختر و پسر) 4 تا 6 ساله شهر بابک واقع در استان کرمان در سال تحصیلی 97-1396 بود که تعداد 104 نفر (48 دختر و 56 پسر) بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای سه مرحله ای انتخاب شدند و آزمون تحول زبان (نیوکامر و هامیل، 1988)، مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی (تراسکات، 1989) و آزمون نظریه ذهن نپسی 2 (کورکمن، داویس و متیو، 2007) را تکمیل کردند. تحلیل داده های پژوهش با روش تحلیل مسیر، انجام شد.

    یافته ها

    برآیندها نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش خوبی با داده ها برخوردار است. نتایج، اثر مستقیم نظریه ذهن بر مهارت های اجتماعی (p<0.001) و اثر مستقیم مولفه های زبان بیانی بر نظریه ذهن (01/0 p<) را تایید کردند. یافته ها همچنین نقش میانجی گرانه نظریه ذهن را در رابطه بین مهارت های اجتماعی و مولفه های زبان بیانی تایید کردند (p<0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که لازمه ارتقا و بهبود مهارت های اجتماعی در کودکان 4 تا 6 ساله، بهبود مولفه های زبان بیانی و نظریه ذهن است. مولفه های زبان بیانی به طور غیرمستقیم و از طریق نظریه ذهن، با تاثیر بر کفایت اجتماعی، ا رتباط موثر با همسالان، و کاهش مشکلات رفتاری کودکان، موجب ارتقا و بهبود مهارت های اجتماعی آنان می شود.

    کلیدواژگان: زبان بیانی، مهارت اجتماعی، نظریه ذهن
  • اکرم اکبری، نادر منیرپور*، حسن میرزا حسینی صفحات 126-140
    زمینه و هدف

    اختلال نافرمانی مقابله ای در دوران کودکی و پیش دبستانی بروز پیدا می کند و در صورت عدم درمان، هزینه های بسیاری بر کودک، خانواده و جامعه تحمیل می کند؛ بنابراین انجام مداخله های مناسب برای کودکان با این اختلال ضروری است. بدین منظور پژوهش حاضر با هدف اثربخشی بازی درمانی والد- محور بر پرخاشگری و کاهش علایم اختلال نافرمانی مقابله ای انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر شبه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. از جامعه آماری که شامل تمامی کودکان 5-4 ساله با اختلال نافرمانی مقابله ای مراجعه کننده به مهدکودک و پیش دبستانی ستاره شهر منطقه 14 شهر تهران در شش ماه دوم سال 1398 بودند،30 کودک واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جایدهی شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه علایم مرضی کودک گادو و اسپرافکین (2002) و فهرست رفتاری کودک آخنباخ و رسکورلا (2001) استفاده شد. مداخله آموزشی بازی درمانی والد- محور بارتون و لندرث (2006) برای گروه آزمایش در 8 جلسه 60 دقیقه ای ارایه شد، در حالی که گروه گواه آموزشی را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از نسخه 22 نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره در سطح معنا داری 05/0 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بازی درمانی والد محور در کاهش پرخاشگری و بهبود علایم اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان موثر بود (0/01>p).

    نتیجه گیری

    بازی درمانی والد- محور، راهبردهایی کارآمد و سودمند برای کاهش پرخاشگری و بهبود اختلال نافرمانی مقابله ای، در اختیار والدین و مراکز روان درمانی کودکان قرار می دهد؛ بدین منظور به کارگیری الگوی یاد شده در مراکز درمانی و مشاوره ای، در جهت گسترش سلامت روانی، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بازی درمانی والد- محور، پرخاشگری، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • نسرین جنگی زهی شستان، بهمن کرد تمینی*، فاطمه صغری کربلایی هرفته صفحات 141-154
    زمینه و هدف

    شناسایی عواملی که بتواند از میزان خطرپذیری دانش آموزان پیشگیری کرده یا کاهش دهد، بسیار ضروری است؛ بنابراین هدف از انجام این مطالعه، پیش بینی میزان خطرپذیری دانش آموزان دختر بر اساس نیازهای اساسی روان شناختی و تنظیم هیجان بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. از جامعه آماری که شامل تمامی دانش آموزان دختر متوسطه یکم و دوم شهر سراوان در سال 1399-1398 بودند، تعداد 357 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های نیازهای اساسی روان شناختی دسی و رایان (2000)، تنظیم هیجانی گراس و جان (2003) و خطرپذیری نوجوانان ایرانی زاده محمدی، احمدآبادی و حیدری (1390) استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از نسخه 24 نرم افزار SPSS و از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندگانه به شیوه هم زمان استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی بین نیازهای اساسی روان شناختی (0/590- =r) و مولفه های آن شامل خودمختاری (0/429- =r)، شایستگی (0/542- =r) و ارتباط (0/330- =r) با خطرپذیری منفی و معنادار بود (0/01>P). همبستگی بین تنظیم هیجان (0/527- =r) و مولفه های آن شامل ارزیابی مجدد (0/461- =r) و سرکوبی (0/443- =r) با خطرپذیری منفی و معنادار بود (0/01>P). همچنین نتایج نشان داد متغیرهای نیازهای اساسی روان شناختی و تنظیم هیجان، 54 درصد تغییرات خطرپذیری را تبیین می کنند (0/01>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، ارضای نیازهای اساسی روان شناختی و تنظیم هیجان، خطرپذیری دانش آموزان را پیش بینی می کنند؛ بنابراین ارایه برنامه های مداخله ای از سوی مشاوران و روان شناسان مدارس به منظور ارتقاء این متغیرها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: نیازهای اساسی روان شناختی، تنظیم هیجان، خطرپذیری، دانش آموزان دختر
  • مهسا جورابی عصرجدید، منصوره شهریاری احمدی*، مهدیه صالحی، مهناز استکی صفحات 155-174
    زمینه و هدف

    خودتنظیمی یادگیری نقش بسیار مهمی در فرایندهای آموزش و یادگیری دانش آموزان دارد که خودکارآمدپنداری تحصیلی و اهداف پیشرفت از عوامل موثر در توسعه این توانایی هستند. بدین ترتیب هدف پژوهش حاضر، بررسی مدل پیش بینی خودتنظیمی یادگیری بر اساس باورهای انگیزشی، باورهای هوشی، و ادراک از جو کلاس با در نظر گرفتن نقش میانجی خودکارآمدپنداری و اهداف پیشرفت در دانش آموزان مدارس تیزهوشان بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی دانش آموزان مدارس تیزهوشان پایه دوم متوسطه در شهر تهران در سال تحصیلی 1399 بودند که تعداد 400 نفر بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خودکارآمدپنداری عمومی (شرر و همکاران، 1982)، مقیاس خودتنظیمی یادگیری و باورهای انگیزشی (پینتریچ و همکاران، 1990)، پرسشنامه ادراک از جو کلاس (رووی، 2002)، مقیاس باورهای هوشی (عبدالفتاح و ییتس، 2006)، و پرسشنامه اهداف پیشرفت (میگلی و همکاران، 1988) بودند. داده های گردآوری شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، بین متغیرهای اهداف پیشرفت، خودکارآمدپنداری، باورهای هوشی، باورهای انگیزشی، و ادراک از جو کلاس با خودتنظیمی یادگیری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (0/01>P). یافته ها همچنین نقش میانجی گر خودکارآمدپنداری در رابطه بین باورهای انگیزشی و ادراک از جو کلاس با خودتنظیمی یادگیری و نقش میانجی گر اهداف پیشرفت در رابطه بین باورهای انگیزشی با خودتنظیمی یادگیری را مورد تایید قرار داد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد شاخص های برازش مدل پژوهش در وضعیت مطلوبی قرار دارد. همچنین متغیر باورهای انگیزشی بر متغیر خودتنظیمی یادگیری، هم اثر مستقیم و هم اثر غیرمستقیم معنا داری دارد.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی یادگیری، باورهای انگیزشی، باورهای هوشی، ادراک از جو کلاس، خودکارآمدپنداری، اهداف پیشرفت
  • فاطمه مهرورز، عباسعلی حسین خانزاده*، عباس ابوالقاسمی صفحات 175-192
    زمینه و هدف

    تجربیات دوران کودکی بر مشکلات سازش یافتگی مانند اضطراب، افسردگی، و سبک های والدگری افراد در بزرگسالی موثر هستند. یکی از مهم ترین راه های پیشگیری از اختلالات روان شناختی، ایجاد ویژگی های شخصیتی مثبت از دوران کودکی و روش های صحیح والدگری است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش "مهارت های پرو رش کودک متفکر" به والدین بر تاب آوری و راهبردهای مقابله ای کودکان با سطح سازش یافتگی پایین است.

    روش

    روش پژوهش حاضر، شبه تجربی از نوع طرح «پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه» بود. نمونه مورد مطالعه متشکل از 26 نفر از والدین دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی مدارس دولتی ناحیه 1 شهر رشت، با دامنه سنی 10 تا 12 سال در سال تحصیلی 1396-97 بود که از طریق نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و برحسب کسب نمره زیر 65 در پرسشنامه سازش یافتگی (دخانچی، 1377) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جایدهی شدند. برنامه مداخله ای طی 9 جلسه دوساعته هفتگی برای گروه آزمایش ارایه شد. داده ها با استفاده از مقیاس تاب آوری کودک و نوجوان (انگار و لیبنبرگ، 2009) و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای نوجوانان (موس، 1993) جمع آوری، و با استفاده از آزمون تی دو نمونه مستقل و تحلیل کواریانس چند متغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها پژوهش نشان داد آموزش "مهارت های پرو رش کودک متفکر" باعث افزایش تاب آوری و راهبردهای مقابله ای مطلوب و کاهش راهبردهای مقابله ای نامطلوب در کودکان با سطح سازش یافتگی پایین می شود (0/05 ≤p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان گفت برنامه مداخله ای به کار گرفته شده با تکیه بر مهارت های حل مسئله و با تاثیر بر سبک والدگری بر تاب آوری و راهبردهای مقابله ای در کودکان با سطح سازش یافتگی پایین، موثر بوده است.

    کلیدواژگان: پرورش کودک متفکر، تاب آوری، راهبردهای مقابله ای، سازش یافتگی
|
  • Abbas Ali Hoseinkhanzadeh * Page 0
  • Mahdi Khoda Bakhsh, Hadi Hashemi Razini*, Robabeh Nouri Ghasemabadi Pages 1-13
    Background and Purpose

    Learning disabilities affect many aspects of a personchr('39')s life, including social skills. And, most children with poor social skills are depressed and isolated. Therefore, this study aimed to develop a structural model of social skills in children with learning disabilities based on their attachment styles, through the mediating role of academic self-efficacy.

    Method

    The present study was an applied research in its objective and a survey-correlational study using structural equations in the method of gathering the data. A sample of 200 students with learning disabilities referring to Bujika Center for the Treatment of Learning Disabilities in Tehran in 2019-2020 were selected by convenience sampling. The Social Skills Rating System-Parents Version (Gresham & Elliott, 1990), the Kinship Center Attachment Questionnaire (Halpern & Kappenberg, 2006), and the Academic Self-Efficacy Scale (Jinks & Morgan, 1999) were used to collect data.  Research data were analyzed by structural equation modeling and mediation effect testing in the proposed model using bootstrap method.

    Results

    Findings showed that the proposed model was fitted to the data. Based on the results, anxious and avoidant attachment styles and academic self-efficacy were negative and positive predictor of social skills, respectively (p<0.05). Findings also confirmed the mediating role of academic self-efficacy in the relationship between anxious and avoidant attachment styles and social skills.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that anxious and avoidant attachment styles decrease the social skills in children with learning disabilities, while the indirect effect of attachment styles through the mediating role of academic self-efficacy improves the social skills in these children.

    Keywords: Social skills, attachment style, academic self-efficacy, learning disabilities
  • Laya Jafari, Masoud Hejazi*, Akbar Jalili, Afsaneh Sobhi Pages 14-26
    Background and Purpose

    Academic performance is one of the important components in education that has always been addressed by programmers, school principals, teachers, and parents, who have always tried to provide appropriate conditions for enhancing the academic efficiency of students. This study was conducted to investigate the mediating role of meaning of education in the relationship between academic optimism and academic performance.

    Method

    This study was an applied research in terms of research objective and a descriptive-correlational study in terms of gathering the data. Data were collected from a sample of 250 secondary school girls in Khorramdareh by random cluster sampling. Meaning of education Questionnaire (Henderson-King& Smith, 2006) and Academic Optimism Scale (Tschanen-Moran et al., 2013) were used to collect the data. Also to evaluate the academic achievement, the average score of students in the first and second semesters were used. Data were analyzed by structural equations in SPSS22 and MPLUS 7.4.

    Results

    Findings showed that there was a significant positive relationship between academic optimism and academic performance (P<0.01) and that meaning of education plays a mediating role in this relationship.

    Conclusion

    The results show that academic optimism directly improves students chr('39')academic performance, but it affects indirectly the academic performance through the mediating role of meaning of education.

    Keywords: Academic optimism, academic performance, meaning of education, students
  • Ehsan Bahramfar, Mohammad Ashori* Pages 27-42
    Background and Purpose

    Mothers of blind children have difficulty regulating emotions and psychological reactions. Stress inoculation training (SIT) seems to be advantageous for them. This study aimed to investigate the effect of stress inoculation on cognitive emotion regulation and psychological problems of mothers of blind children.

    Method

    The present research is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and control group. The study population included mothers of blind children aged 7-10 years in Isfahan city in 2018-2019. The participants were selected by convenient sampling method from Shahid Samani and Shahid Abedi schools and randomly divided into two experimental (N=17) and control (N=17) groups. The experimental group received the intervention in ten 45-minutes sessions, but the control group did not receive any training. The instruments used were the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski & Kraaij, 2006) and the Depression, Anxiety, and Stress Scale (Lawibund & Lawibund, 1995). Data were analyzed by MANOVA in SPSS.

    Results

    The results indicated that SIT had a significant impact on the adaptive strategies of cognitive emotion regulation in the participants (F=6.91, P=0.01), but it had not a significant effect on their maladaptive strategies (F=0.19, P=0.66). Moreover, the program had a significant impact on depression (F=22.42, P=0.0001) and stress (F=10.99, P=0.002) of participants, but there was no significant impact on their anxiety (F=0.19, P=0.66).

    Conclusion

    The SIT affects emotional experiences and psychological reactions; therefore, it plays a crucial role in improving the emotion regulation and psychological problems of mothers of blind children.

    Keywords: Stress inoculation, cognitive emotion regulation, blind children
  • Gholamali Afrooz, Abbas Ali Taghipour Javan Abbas Ali Taghipour Javan*, Saeed Hasanzade, Masoud Gholamali Lavasani Pages 43-60
    Background and Purpose

    Autism spectrum disorder (ASD) is a lifelong developmental condition that is characterized by specific problems in social interaction and communication, the ability to think and flexible behavior, and perception and managing of sensory stimuli. Due to the presence of students with autism in public education schools, it is necessary to develop the teaching skills of teachers based on evidence-based methods. The present study aimed to perform a systematic review of the professional development program for teaching teachers based on evidence-based practices for students with ASD.

    Method

    In this study, through systematic reviews and search for specialized keywords in Elsevier, Scopus, Google Scholar, ProQuest, Springer, and PubMed databases between 2000 and 2018, the findings and information needed to achieve the research goal was obtained. In the next step, all selected articles were reviewed by three research authors in EndNote software and duplicate articles were removed, and 217 published articles were considered base on the inclusion criteria and quality assessment using Cochrane risk of bias quality assessment. Then, based on the final qualitative evaluation, 14 articles were selected in English and reviewed in order to answer the research questions.

    Results

    Among studies, education in behavioral context with nine studies (45 percent), communication context with seven studies (35 percent), social context with three studies (15 percent), education context with one study (5 percent), and transfer and play context without study, from most to least research to allocuted themselves; also, 25 percent of the studies used in behavioral interventions and positive behavioral-supportive strategies, 15 percent of the naturalistic intervention strategies, and discrete trial training and 10 percent pivotal response training and other strategies.

    Conclusion

    Based on the obtained results, it is suggested that professional development programs for educating teachers with students with ASD in Iran be mostly based on positive behavioral interventions and supportive strategies. As a result, educational programs should be presented in the form of individual and combined education.

    Keywords: Professional development, evidence-based practices, students with autism spectrum disorders, systematic review
  • Saloomeh Mortazavi, Hadi Farhadi* Pages 61-79
    Background and Purpose

    By developing new technologies, increasing the use of Computer games by children, the variety of these games, and their negative effects on childrenchr('39')s sleep, identifying and monitoring games will be crucial. This study aimed to investigate the relationship between Computer Games addiction to sleep disorders in preschool children considering the role of moderating relationships with parents.

    Method

    This is a correlation study. The sample of this study was 350 mothers of preschool children who were studying in the academic year of 2017-18 in areas 3, 5, and 6 Isfahan and were selected by convenient sampling. In this research, Farhadi computer addiction inventory (2016), Owens and Sprite (2000), and Baby-Baby Relationships (1961), were used. The results were analyzed using Pearson correlation coefficient and regression.

    Results

    The results of correlation analysis showed that there is a positive and significant relationship between sleep deprivation computer addiction in children with sleep resistance, sleep duration, sleep anxiety, and parasomnia (P=0/001<0.05). However, there was no meaningful relationship with the components of delay in beginning sleep (P=0/20), night-time awakening (P=0/21), sleep disorder (P=0/05) and sleepiness (P=0/66), and the relationship with parents in the over-supporting component relationship with sleep disorders and addiction to computer games has a significant moderating effect (P=0/0012<0.05). However, with the acceptance components of the child (P=0/94), the more aggressive (P=0/52) and rejection of the child (P=0/34) does not have a significant moderating effect (P>0.05).

    Conclusion

    The results indicate the positive relationship between sleep disorders and their adverse effects on the child, the way parents work, and the destructive role of computer games addiction. Extreme gambling plays a significant role in the development of problems and intensifying symptoms of sleep disorders, and on the other hand, child withdrawal also results in increased addiction to computer games and sleep disorders.

    Keywords: Computer addiction, sleep disorders, preschoolers, parental moderator role
  • Somayeh Delfrooz, Mohammad Ismail Ebrahimi*, Malik Mirhashemi, Parvaneh Ghodsi Pages 80-110
    Background & Purpose

    Considering the importance of students’ well-being and the study of variables affecting it, the present study aimed to investigate the mediating effect of self-efficacy on the relationship between basic psychological needs gratification and students’ psychological well-being.

    Method

    The method of this research was descriptive-correlational. The statistical population of the study included all female junior high school students in the second district of Hamedan in the academic year 2019-2020 (N = 1200). The statistical sample of this study was selected using Two-stage cluster random sampling method with 302. For data collection, Basic Needs Gratification (Haftlang et.al, 2015), Psychological Well-being (Ryff & Keyes, 1989) and General Self-efficacy (Sherer and Maddux, 1982) questionnaires were used. The collected data were also analyzed using AMOS structural equations.

    Results

    The results of data analysis showed that the gratification of basic psychological needs and self-efficacy explain 63% of the variance of psychological well-being. Gratification of basic psychological needs explains 39% of the variance in self-efficacy. In addition, self-efficacy has a positive and significant effect on adolescent psychological well-being (p <0.001) and self-efficacy in the relationship between basic needs and psychological well-being of adolescents has a positive mediating role. And has significance (p <0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that the psychological well-being model of adolescents has a good fit based on the gratification of basic psychological needswith self-efficacy mediation. The results of this study also showed that self-efficacy has an important role in satisfying the basic psychological needs and psychological well-being of students; therefore, satisfying the basic needs of students leads to increasing their self-efficacy and ultimately can be very effective in increasing the psychological well-being of students.

    Keywords: Psychological well-being, Basic psychological needs, self-efficacy, Students
  • Samereh Asadi Majareh, Leila Moghtader*, Seyedeh Maryam Mousavi Pages 97-109
    Background and Purpose

    The extreme use of digital tools is one of the most influential factors in academic achievement. Meanwhile, using the Internet is the most common occupation among students. The present study aimed to determine the effectiveness of systematic desensitization and self-regulation on the studentschr('39') dependence on the Internet.

    Method

    The present study was a quasi-experimental design with a pretest-posttest design and a control group. Forty-five students with the highest scores in the Kimberly Young (1995) Internet Addiction Questionnaire were selected by convenient sampling from Rasht city over the academic year 2018-2019, and randomly assigned to two experimental groups and a control group. After 12 sessions of systematic desensitization and self-regulation interventions, the Internet Addiction Questionnaire was administered again. Statistical data were analyzed using univariate analysis of covariance and SPSS-21 statistical software.

    Results

    The results showed that regular desensitization and self-regulation training was effective on studentschr('39') dependence to the Internet (P <0.01). Also, self-regulation had a greater effect on studentschr('39') Internet dependence than the systematic desensitization (P< 0/001).

    Conclusion

    Systematic desensitization with behavioral changes, and self-regulation with cognitive changes, reduce the Internet dependence; therefore, these two educational approaches can be used to reduce studentschr('39') Internet dependence.

    Keywords: Systematic desensitization, self-regulation, internet dependence, students
  • Mina Bakhshaei Shahrbabaki, Zahra Zeinaddiny Meymand*, Amanallah Soltani, Hamdolah Manzari Tavakoli Pages 110-125
    Background and Purpose

    Social skills play a substantial role in the social adjustment process and the children’s behavioral problems reduction. Expressive language and the theory of mind are two efficacious fundamental factors in children’s social skills enhancement. So the present study was conducted to designing a social skills model based on the role of expressive language development components through the mediation of theory of mind in children of 4 to 6 years old.

    Method

    This research was a practical survey-correlational study. The population included 750 pre-school children in Shahr-e-Babak located in Kerman province during the 2017-18 academic year; 104 preschoolers (including 48 girls and 56 boys) were selected with a three-stage cluster sampling method. They completed the language development test (Newcome & Hammill 1988), Social Skills Rating Scale (ROSS) (Truscott, 1989), and the test of the theory of mind by Nepssy2 (Korkman, Davis and Matthews, 2007). Research data was analyzed through path analysis.

    Results

    Results indicate that the proposed model has a proper fitting with the research data. Results approve the direct effect of the theory of mind on social skills (0<0.001) and also the direct effect of expressive language components on the theory of mind (p<0.01). Findings confirmed the mediatory role of the theory of mind in the relation of social skills and expressive language components (p<0.05).

    Conclusion

    Findings of this research indicate that the components of expressive language and the theory of mind should improve as well as the social skills of 4 to 6-year-old children. Components of expressive language can indirectly, and through the theory of mind, enhance, develop and improve children’s social skills, which is done through affecting children’s social efficiency, enabling effective interaction with peers, and decreasing their behavioral problems.

    Keywords: Expressive language, social skills, theory of mind
  • Akram Akbari, Nader Monirpour*, Hassan Mirzahosseini Pages 126-140
    Background and Purpose

    The onset of the oppositional defiant disorder (ODD) occurs in childhood and preschool age; and if left untreated, it can make many imposed costs on the child, family, and community, so appropriate interventions for children with this disorder are required; therefore, the aim of this study was the effectiveness of parent-centered play-therapy on aggression and symptoms of ODD.

    Method

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. From the statistical population that included all children aged 4-5 years with ODD referred to Setarehshahr Kindergarten and Preschool in District 14 of Tehran in the second six months of 2019, 30 eligible children were selected by convenient sampling method and randomly assigned into two experimental and control group (15 persons in each group). The Gado and Sprafkin (2002) Child Symptoms Questionnaire and the Achenbach and Rescorella (2001) Child Behavior Inventory were used to collect data. Parent-based Play Therapy Educational Intervention (Barton and Landarth, 2006) was presented to the experimental group in 8 sessions of 60 minutes, while the control group did not receive educational training. Data were analyzed using SPSS software version 22 and univariate analysis of covariance at the significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that parent-centered play therapy was effective in reducing aggression and syptoms of ODD symptoms (p <0.01)

    Conclusion

    Parent-centered play therapy provides effective and beneficial strategies to reduce aggression and ODD symptoms; therefore, the use of this model in medical and counseling centers is recommended to promote mental health.

    Keywords: Parent-based play therapy, aggression, oppositional defiant disorder
  • Nasrin Jangezahi Shastan, Bahman Kurd Tamini*, Fatemeh Soghra Karbalaei Hrafteh Pages 141-154
    Background and Purpose

    Identifying the factors that can prevent or reduce studentschr('39') risk-taking behaviors is crucial; therefore, this study aimed to investigate the prediction of female studentschr('39') risk-taking beahaviors based on basic psychological needs and emotion regulation.

    Method

    The present study was a descriptive correlational study. From the population that included females in first and second high school students in Saravan in the 2019-2020 academic year, 357 people were selected by convenience sampling method. To collect information, the basic Psychological Needs Questionnaires (Deci & Ryan, 2000), Emotional rRgulation (Gross and John, 2003), and Iranian Adolescents Risk-Taking Behaviors (Zadeh Mohammadi, Ahmadabadi & Heidari, 2011) were used. Data were analyzed by using the SPSS-24 and Pearson correlation coefficient and simultaneous multiple regression tests at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed a correlation between basic psychological needs (r = -0.590) and its components including autonomy (r = -0.442), competence (r = -0.552) and relationship (r = -0.330) with risk-taking behaviors was negative and significant (p<0.01). Also, the correlation between emotion regulation (r = -0.527) and its components including reassessment (r = -0.461), and repression (r = -0.443) with negative and significant risk (p <0.01) was significant. The results also showed that the variables of basic psychological needs and emotion regulation explain 54% of risk-taking behaviors variances in the model (p <0.01).

    Conclusion

    Based on the results of the research, the gratification of basic psychological needs and emotion regulation predict studentschr('39') risk-taking; therefore, intervention programs are suggested by school counselors and psychologists to improve these variables.

    Keywords: Basic psychological needs, emotion regulation, risk-taking behaviors, high-risk behaviors, female students
  • Mahsa Jourabi Asrejadid, Mansure Shahriari Ahmadi*, Mahdiyeh Salehi, Mahnaz Estaki Pages 155-174
    Background and Purpose

    Self-regulated learning has a very important role in students’ education and learning processes and academic self-efficacy and achievement goals are effective factors in developing this ability. In this regard, the purpose of this study was examining a prediction model of self-regulated learning based on students’ motivational beliefs, intelligence beliefs, and perception of classroom atmosphere while considering the mediating role of self-efficacy and achievement goals in students at Iranian gigted schools.

    Method

    The present study was a descriptive correlational study. The statistical population included all eighth grade high school students at gifted schools in Tehran in 2020-21 school year. Four hundred students were selected through cluster random sampling. The research tools consisted of the General Self-Efficacy Scale (GSES) (Sherer et al., 1982), Motivational Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) (Pintrich et al., 1990), Perceptions of Classroom Atmosphere Questionnaire (Rovy, 2002), Intelligence Beliefs Questionnaire (Abdolfattah and Yiths, 2006), and Achievement Goals Questionnaire (Midgley, 1988). The collected data were analyzed through structural equation modeling (SEM) technique.

    Results

    According to the results, the variables of achievement goals, self-efficacy, intelligence beliefs, motivational beliefs, and perception of classroom atmosphere had a positive and significant relationship with self-regulated learning (P<0.01). Moreover, the findings confirmed the mediating role of self-efficacy in the relationship between self-regulated learning and motivational beliefs and perception of classroom atmosphere and the mediating role of achievement goals in the relationship between self-regulated learning and motivational beliefs.

    Conclusion

    The results showed the desirable status of the fit indices of the research model. Furthermore, motivational beliefs variable had both direct and indirect effects on self-regulated learning variable.

    Keywords: Self-regulated learning, motivational beliefs, intelligence beliefs, perception of classroom atmosphere, self-efficacy, achievement goals
  • Fatemeh Mehrvarz, Abbas Ali Hoseinkhanzadeh*, Abbas Abolghasemi Pages 175-192
    Background and Purpose

    Childhood experiences affect problems of adjustment such as anxiety and depression and parenting styles in adulthood. One of the most crucial ways to prevent psychological disorders is to develop positive personality traits from childhood and to use suitable parenting methods. The present study aimed to determine the effect of "raising a thinking preteen" parent training on resiliency and coping strategies of children with low levels of adjustment.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest control group design. The study sample consisted of 26 parents of female elementary school students of the first district of Rasht city in the academic year 2017-2018, which was done through multistage cluster sampling and in terms of scores below 65 in the Adjustment Scale (Dokhanchi, 1998). The participants were randomly assigned to experimental or control groups (15 per group). The applied instruments were the Child and Youth Resilience Measure) Ungar & Liebenberg, 2009)) and the Adolescent Coping Scale (Moos, 1993). Data were analyzed using the independent t-test and multivariate analysis of covariance.

    Results

    Findings indicate that "raising a thinking preteen" training increases resiliency and adequate coping strategies and decreases insufficient coping strategies in children with low levels of adjustment. (P ≤ 0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, it can be concluded that the intervention has a significant effect on resiliency and coping strategies in children with low levels of adjustment by relying on problem-solving skills and by affecting parenting style.

    Keywords: Raising a thinking preteen, resiliency, coping strategies, adjustment