فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 61 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی رضا بیابان نورد سروستانی*، اکبر اشرفی، جلال درخشه، احمد بخشایشی اردستانی صفحات 1-26

    با نگاهی به تحولات تاریخی اسلام می توان سه گرایش پیرامون نظر و عمل را از هم متمایز نمود. گرایشی که اولویت را به عمل صرف می دهد، گرایشی که نظریه را بر عمل مقدم می داند و گرایش سوم به تعامل نظریه و عمل سیاسی معتقد است. در این میان شیعه به گرایش سوم تعلق دارد. در طول تاریخ شیعه در چارچوب این گرایش رویکردهای مختلفی اعم از تقیه، اصلاح و انقلاب را در تعامل با محیط سیاسی انتخاب کرده است. با نزدیک شدن به دوره معاصر شیعه از رویکردهای تقیه و اصلاح فاصله گرفته است و به ویژه با پدید آمدن دوره قاجاریه و پهلوی در تاریخ معاصر ایران به رویکرد انقلابی و تلاش برای تشکیل حکومت اسلامی نزدیک می شود. در اینجا سوال اصلی پژوهش آن است که بستر عینی و تحولات دوره قاجاریه چه اثری بر اندیشه سیاسی شیعه در آن دوران داشته است و این اندیشه چگونه بر عمل سیاسی علمای شیعه فعال در این عصر موثر واقع شده است. نتیجه این مقاله آن است که بستر عینی و تحولات حکومت قاجاریه از سویی زمینه ساز مشروطیت و نیز پس ازآن زمینه ساز انقلاب اسلامی است.

    کلیدواژگان: نظریه، عمل سیاسی، شیعه، تعامل نظریه و عمل. قاجاریه
  • زهرا پریدختان*، محمد قادری مقدم، محمدعلی شریفیان، حسین اصغری صفحات 27-48

    شمنیسم بدوی را که ریشه های آن به ده ها هزار سال پیش می رسد، می توان نوعی سحر و جادوی ابتدایی و توانایی خاص که به کمک ارواح و موجودات غیر ارگانیک در شفای بیماران و در حوادث و ناگواری ها موثر دانست. شمن دارای قدرتی بود که از جسم خود درآید و به کمک روحی که حافظ اوست به قلمرو ارواح قدم بگذارد و در آن جا ارواحی را که موجب بیماری و گرفتاری شخصی شده اند از میان بردارد. در این مقاله با هدف اینکه، شمن ها چه کسانی هستند و چه ویژگی هایی دارند و از چه زمانی و در چه سرزمین هایی ظهور کرده و در چه جوامعی نمود بیشتری داشته و یا دارند، به سیر تاریخی حضور شمن و آیین شمنی در اقلیم ها و مکان های مختلف، به شیوه توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای با غور ومطالعه کتابهای تاریخی، دینی و عرفانی و آثار منظوم از گذشته تا معاصر پرداخته شده است. نتایج حاصله نشان می دهد، « شامان» یا «شمن» پدیده ای جادویی-مذهبی است که در جوامع ابتدایی ازجمله: اسکیموها و دوران زرتشت ظهور کرده و بقایای آن در قسمت بزرگی از آسیای مرکزی، شمالی، سیبری، اورال و آلتایی را فرا گرفته بود. شمن حتی، دین ابتدایی کلیه اقوام و گروه های نژادی مغول و تاتار و بوده است. این فرهنگ و اعتقادات هنوز هم در میان اقوام و جوامع گوناگون از جمله: سرخپوستان آمریکای شمالی و بومی های استرالیا و مالزی و حتی ایران، دیده می شود.

    کلیدواژگان: تاریخ، شامان، ساحر، مغول، آیین شمنیسم
  • محمود رضوانی کیا، محمدنبی سلیم*، احمد اشرفی صفحات 49-66

    بر پایه شواهد تاریخی، زنان در جامعه عرب پیشا اسلام یا عصر جاهلی، از همان جایگاه و حقوقی برخوردار بودند که دیگر زنان جوامع بدوی و عشیرتی روزگار کهن بهره مند بودند. هنگامی که پرتو اسلام بر جامعه عرب تابیدن گرفت، زمینه ارتقای منزلت اجتماعی زن فراهم شد، اما با برآمدن امویان، افکار جاهلی زنده شد و بار دیگر زنان از دیده جامعه مردسالار و سنتی، هدف تهدیدها و آسیبها قرار گرفتند. پژوهش حاضر با طرح این فرضیه که « احیای ارزشها و هنجارهای قومی و جاهلی در عهد امویان در تغییر وضعیت زنان از ایده آل اسلام به وضعیت مقرر عهد جاهلی موثر بوده است » بر سر آن است تا به شیوه مطالعات نظری و بر مبنای استناد به منابع معتبر تاریخی، چگونگی و چرایی احیای ارزشها و هنجارهای قومی و جاهلی در عهد امویان و تاثیر آن بر وضعیت زنان در تغییر از ایده آل اسلام به وضعیت عهد جاهلی را به بحث بکشاند. نتیجه تحقیق نشان می دهد،گرچه اسلام و دعوت پیامبر (ص)، امری فراتر از مسایل قومی و قبیله ای بود، اما در جامعه سنتگرای عرب، در چارچوب ارزش ها و قواعد قبیله ای فهم شد و مبنای عمل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی قرار گرفت و با روی کار آمدن بنی امیه تعصبات جاهلی عربی بیش از پیش جلوه نمود. بازگشت جاهلیت در تمامی ابعاد زندگی مسلمانان خاصه انحطاط منزلت زن در جامعه و خانواده در اثر اختلال در روند تعمیق فرهنگ اسلامی بعد از پیامبر (ص) از جمله پیامدهای آن بود.

    کلیدواژگان: زنان، عصر جاهلی، دوره اموی، حقوق اجتماعی- اقتصادی
  • علی زرین مهر*، حسن شادپور، محمدنبی سلیم صفحات 67-88

    نهضت ترجمه در عصر خلافت عباسی باعث آشنایی مسلمین با میراث فرهنگی و علمی ملل کهن گذشته شد و بواسطه آن مسلمانان با آثار علمی یونانی ،هندی ، سریانی ،پهلوی آشنا شدند ماحصل آن شکل گیری بنیان های علوم جدید اسلامی بواسطه این نهضت علمی بود.از این میان ترجمه آثار یونانی باعث آشنایی مسلمانان با فسفه و منطق یونان گشت که ماحصل آن شکل گیری علم کلام و وارد شدن تفاسیر عقلی قرآن مجید بود .تاثیر نهضت ترجمه در فرق مذهبی آن دوران متفاوت بود .از همه این فرق مذهبی معتزله بیشترین تاثیر را گرفت .زیرا معتزله جریان فکری بود که در برابر مرجیه قرار گرفته بود و لزوم استفاده از عقل را در تبین و تفسیر احکام دینی لازم می دانست .معتزله با این اعتقاد فکری با آشنایی که با کتب ترجمه شده فلسفی یافت توانست منطق و فلسفه را در روش عقلانی که برای تفسیر مبانی دینی برگزیده بود بکاربرد .یکی از مهم ترین نمود های تاثیر گذاری منطق و فلسفه یونانی در تفسیر قران بود که مباحثی چون حادث بودن قرآن فورد تاویل گرایی در تفسیر متون دینی بود.

    کلیدواژگان: نهضت ترجمه، معتزله، تفسیر قران، فلسفه و منطق یونانی، تاویل گرایی
  • علی رضا سنگتراشان، منیژه صدری*، حسن زندیه، معصومه قره داغی صفحات 111-136

    دوره محمدرضاشاه در راه تعلیم و تربیت عشایر ایران، نوید بخش شروع مرحله تازه ای بود. تا این زمان حکومت پهلوی و وزارت فرهنگ بیشتر به توسعه آموزش در نقاط شهری تمرکز داشت و تا اواخر دهه 1320ش، اکثر عشایر کشور در بی سوادی مطلق به سر می بردند و حکومت برای تغییر این وضعیت، اصلاحاتی به وجود آورد. تاسیس مدارس و مراکز آموزشی در مناطق عشایری و سپس ایجاد دانشسرای مخصوص عشایر با هدف تربیت و تامین معلمانی از جنس خود آنان که با روحیات و خلقیات و فرهنگ شان آشنایی بیشتری داشتند، از جمله این اقدامات بود که بررسی آن مساله نوشتار حاضر است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر متون اسنادی و کتابخانه ای درصدد پاسخ به علل، روند و پیامدهای تاسیس دانشسراهای عشایری در حیات درونی جمعیت ایلی کشور است. یافته ها حاکی از آن است که علاوه بر تمایل عشایر به تعلیم و تربیت، رژیم پهلوی در راه تحقق برنامه های توسعه عمرانی، درصدد بود سطح سواد و میزان آگاهی عشایر کشور را افزایش داده و زان پس حیات فردی و اجتماعی آنان را در کنترل حکومت مرکزی و تحت تاثیر تعلیم و تربیت رسمی قرار دهد.

    کلیدواژگان: محمدرضا شاه، دانشسرای عشایری، اصل چهار ترومن، محمد بهمن بیگی
  • سیاوش شهریور، سهیلا ترابی فارسانی، علیرضا ابطحی صفحات 133-158

    در این پژوهش به بررسی تبیین و تحلیل جایگاه امنیت اجتماعی درسیاست های عصر پهلوی اول پرداخته شده است. دوره سلطنت رضاشاه به دلیل تلاش حکومت برای تاسیس دولت مدرن و گسترش غربگرایی و تلاش شخص رضاشاه و روشنفکران همراه وی برای کسب مشروعیت سیاسی از طریق پیوند دادن سلطنت پهلوی با پادشاهی های باستانی ایران، یک مقطع دوران ساز و موثر در شکل دهی بنیان های فکری ایران نوین به شمار می رود. در این میان ناسیونالیسم که به عنوان یکی از ایدیولوژی های اصلی و ماهوی جریان تجدد خواهی، با پیروزی انقلاب مشروطیت در فضای سیاسی و فرهنگی ایران تثبیت شده بود، از یک نقش محوری در تحولات فکری عصر پهلوی اول برخوردار شد.دولت پهلوی اول باعث تغییرات در عرصه های گوناگون حیات اجتماعی ایران شد؛ از جمله این تغییرات، دگرگونی هایی بود که در عرصه ایجاد امنیت اجتماعی و متعاقب آن ناامنی اجتماعی رخ داد. در کشور ایران با وجود تلاش هایی که در عصر رضا شاه صورت گرفت، نوسازی به ایجاد جامعه ای مدرن و توسعه یافته نینجامید. این نوشتار درصدد است تا علل ناامنی های اجتماعی که در برنامه های نوسازی پهلوی اول ایجاد شد را دریابد و به این سوال پاسخ دهد که سیاست های عصر پهلوی اول چه پیامدهایی برای امنیت اجتماعی در برداشت و راهکارهای امنیت اجتماعی در عصر پهلوی اول چه بوده است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش روش توصیفی است تا از طریق آن بتوان اطلاعات تاریخی به دست آمده را بهتر تحلیل کرد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، آزادی های اجتماعی - سیاسی، ناامنی اجتماعی، پهلوی اول
  • ایوب طهمزی، حسین خسروی*، سهراب اسلامی، احمدرضا بهنیافر، علی الهامی صفحات 159-178

    تعامل با اقلیت های دینی در تمامی حکومت ها امری مهم تلقی می گردد و حاکمان بویه (حک: 322-448 ق) و صفویه (حک: 907-1148 ق) نیز جهت تقریب ادیان و استفاده از علوم و دانش این مجموعه از ساکنین کشورهای اسلامی به این موضوع توجه ویژه داشتند یا خیر، پژوهش حاضر یک پژوهش تاریخی به شمار می رود به صورت توصیفی، تحلیلی بوده و موضوعات مربوط به آن از منابع معتبر تاریخی به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است. مقاله حاضر می کوشد چگونگی رفتار این دو دولت با اقلیت های دینی را بررسی و تصویری واقع گرایانه از رفتار بویه و صفوی با اقلیت ها ارایه نماید. نتایج حاصل از تحقیقات نشان می دهد که آل بویه و صفوی گرچه شیعه مذهب بودند و طبیعی بود که حاکمان شیعه با اقلیت های دینی رفتاری مشابه داشته باشند، اما این دولت بویهیان بود که عدالت را بین مسلمانان و اقلیت ها تحقق بخشید و در اکثر موارد در دیوان ها از آنان استفاده می کرد؛ اما صفویان در بیشتر دوره حکومت خود نه تنها از اقلیت ها در دربارشان استفاده نمی کردند، بلکه در بیشتر موارد به حقوق آنان احترام نمی گذاشتند حتی با آن ها برخورد غیرانسانی نیز داشتند.

    کلیدواژگان: آل بویه، صفویان، تقریب مذاهب، حکام اسلامی، اقلیت های دینی
|
  • Alireza Biabannavard *, Akbar Ashrafi, Jalal Derakhshe, Ahmad Bakhshayeshi Pages 1-26

    Looking at the historical developments of Islam, we can distinguish three tendencies around thought and action. The tendency that prioritizes action, the tendency that prioritizes theory over action, and the third tendency believe in the interaction of theory and political action. Among these, Shiites belong to the third tendency. Throughout history, the Shiites have chosen various approaches, including taqiyyah, reform, and revolution, in interaction with the political environment. With the approach of the contemporary Shiite period, it has distanced itself from the approaches of Taqiyya and reform, and especially with the emergence of the Qajar and Pahlavi periods in the contemporary history of Iran, it approaches the revolutionary approach and the attempt to form an Islamic government. Here, the main question of the research is what effect the objective context and developments of the Qajar period had on the Shiite political thought in that period and how this thought influenced the political action of the Shiite scholars active in this era. The result of this article is that the objective context and developments of the Qajar government on the one hand lays the groundwork for constitutionalism and also on the other hand lays the groundwork for the Islamic Revolution.

    Keywords: Mohammad Reza shah, nomads Daneshsara, Principle Four of Truman, Mohammad Bahman Beygi
  • Zahra Paridokhtan *, Mohamad Ghaderi, Mohamad Sharifian, Hosien Asghari Pages 27-48

    Bedouin Shamanism, Which Has Its Roots In Tens Of Thousands Of Years Ago, Can Be Considered A Kind Of Primitive Magic And A Special Ability That Is Effective With The Help Of Spirits And Inorganic Beings In Healing The Sick And In Accidents And Misfortunes. The Shaman Had The Power To Come Out Of His Body And, With The Help Of His Guardian Spirit, Enter The Realm Of Spirits, Where He Would Destroy The Spirits That Had Caused Him Personal Illness And Suffering. In This Article, With The Aim Of Who Are The Shamans And What Are Their Characteristics, When And In What Lands Did They Appear And In Which Societies Did They Appear Or Have More Manifestations, The Historical Course Of The Presence Of Shamans And Shamanic Ritual In Different Climates And Places. Descriptive-Analytical Method And A Library With Consideration And Study Of Historical, Religious And Mystical Books And Poetic Works From The Past To The Present. The Results Show That The "Shaman" Or "Shaman" Is A Magical-Religious Phenomenon That Appeared In Primitive Societies, Including The Eskimos And The Zoroastrian Era, And Its Remnants Spread Over Much Of Central, North, Siberia, The Urals And Altai. . Shaman Has Even Been The Primary Religion Of All Mongol And Tatar Ethnic Groups And Ethnic Groups. This Culture And Beliefs Are Still Found Among Various Ethnic Groups And Communities, Including The North American Indians And The Natives Of Australia And Malaysia, And Even Iran.

    Keywords: history, Shaman, Sorcerer, Mongol, Shamanism
  • Mahmood Rezvanikia, Mohammadnabi Salim *, Ahmad Ashrafi Pages 49-66

    According to historical evidences, women in pre-Islamic Arab society enjoyed the same status and rights as other women in ancient tribal societies. When the light of Islam shone on the Arab society, the ground was set for the promotion of the social status of women, but with the rise of the Umayyads, ignorant thoughts promoted and women were once again threatened and harmed by the patriarchal and traditional society. The present study is based on the hypothesis that "the revival of ethnic and pagan values in the Umayyad era was effective in changing the status of women from the ideal of Islam to the status of the pre-Islamic era" Historically valid to discuss how and why the revival of ethnic and pagan values in the Umayyad era and its impact on the status of women in the change from the ideal of Islam to the status of the pre-Islamic era. The result of the research shows that although Islam and were something beyond ethnic and tribal issues, but in the traditional Arab society, it was understood within the framework of tribal values and rules and became the basis of social, political and economic action. With the coming to power of the Umayyads, the pagan Arab prejudices became more apparent. The return of last era in aspects of Muslim life, especially the decline of women's status in society and the family due to the disruption of the deepening process of Islamic culture after the Prophet (PBUH) was one of its consequences.

    Keywords: Women, Pre-Islamic era, Umayyad period, social, economic rights
  • Ali Zarinmehr * Pages 67-88

    The translation movement in the era of the Abbasid Caliphate introduced Muslims to the cultural and scientific heritage of ancient nations, and through it Muslims became acquainted with Greek, Indian, Syriac, Pahlavi works. The result was the formation of the foundations of new Islamic sciences through this scientific movement. This translation of Greek works introduced Muslims to Greek philosophy and logic, which resulted in the formation of theology and the introduction of rational interpretations of the Holy Quran. The influence of the translation movement was different in the religious sects of that time. Because the Mu'tazilites were a current of thought that was in front of the reference and considered it necessary to use reason in explaining and interpreting religious rules. He used the rational method he had chosen to interpret religious principles. One of the most important manifestations of the influence of Greek logic and philosophy on the interpretation of the Qur'an was issues such as the accidentality of the Qur'an and Fordism in the interpretation of religious texts.

    Keywords: The translation movement, the Mu'tazilites, the interpretation of the Qur'an, Greek philosophy, logic, Hermeneutics
  • Alireza Sangtrashan, Manizheh Sadri *, Hasan Zandiyeh, Masomeh Gharadaghi Pages 111-136

    The period of Mohammad Reza Shah in the way of educating the nomads of Iran promised the beginning of a new stage .Until then, the Pahlavi government and the Ministry of Culture had focused more on developing education in urban areas, and by the end of the 1940 decade, most of the country's nomads were in absolute illiteracy, and the government made reforms to change this situation. The establishment of schools and educational centers in nomadic areas and then the establishment of a special nomadic Danesh-sara with the aim of training and providing teachers of their own kind who were more familiar with their spirits, temperaments and culture, was one of these measures, which is the subject of this article. This article uses a descriptive-analytical method and relying on documentary and library texts to answer the causes, trends and consequences of the establishment of nomadic Danesh-sara in the internal life of the country's tribal population. Findings indicate that in addition to the desire of nomads for education, the Pahlavi regime in order to implement development programs, sought to increase the level of literacy and awareness of the country's nomads and then to put their individual and social lives in control of central government and influence of formal education.

    Keywords: Mohammad Reza shah, nomads Daneshsara, Principle Four of Truman, Mohammad Bahman Beygi
  • Siavash Shahrivar, Soheyla Torabi Farsani, AliReza Abtahi, Syavash Shahrivar * Pages 133-158

    In this research, the explanation and analysis of the status of social security of the first Pahlavi era has been studied. The reign of Reza Shah, due to the government's attempt to establish a modern state and the expansion of Westernism, and the efforts of Reza Shah and his intellectuals along with him to gain political legitimacy by linking the Pahlavi monarchy to the ancient kingdoms of Iran, is an era of effective and timely formation of intellectual foundations Iran is new. Meanwhile, nationalism, which was consolidated as one of the main ideologies of the modernization process, was conquered by the victory of the Constitutional Revolution in the political and cultural contexts of Iran, played a central role in the intellectual changes of the first Pahlavi era. The first Pahlavi government made changes In various areas of Iran's social life, among these changes, were the changes that took place in the field of social security and subsequent social insecurity. In Iran, despite efforts made in the era of Reza Shah, modernization did not lead to the creation of a modern and developed society. This article seeks to understand the causes of social insecurity, which was created in the first Pahlavi rehabilitation programs, and to answer the question of what constitutes the consequences of the Pahlavi era policies for social security and the solutions to social security in the first Pahlavi era. The research method used in this research is a descriptive method to better analyze the historical information obtained.

    Keywords: Social Security, Social-Political Freedoms, Social Insecurity, First Pahlavi
  • Ayyoub Tahmazi, Hossein Khosravi *, Sohrab Eslami, Ahmadreza Behniafar, Ali Elhami Pages 159-178

    Interaction with religious minorities is considered important in all governments, and the rulers of Buwayhid (ruled: 322-448 AH) and Safavid (ruled: 907-1148 AH) to bring religions and use the science and knowledge of this group of residents of Islamic countries to this Whether the subject was given special attention or not, the present study is considered a historical research in a descriptive, analytical manner and its related topics have been collected from authoritative historical sources in the form of libraries. The present article tries to examine the treatment of religious minorities by these two governments and provide a realistic picture of the Buwayhid and Safavid treatment of minorities. The results of the research show that although Al-Buwayh and Safavid were Shiite and it was natural for Shiite rulers to treat religious minorities similarly, it was the Buwayhid government that administered justice between Muslims and minorities and in most cases used them in the works; But during most of their rule, the Safavids not only did not use minorities in their court, but in most cases did not respect their rights and even treated them inhumanely.

    Keywords: Al-Buwayh, Safavids, Approximation of religions, Islamic rulers, Religious Minorities