فهرست مطالب

پژوهش توانبخشی در پرستاری - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، تابستان 1400)

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پری محمدیاری، ابولفضل رهگوی*، مسعود فلاحی خشکناب، محسن واحدی صفحات 1-8
    مقدمه و هدف

    اوتیسم یک اختلال رشدی است که با نقصان در تمرکز دیداری و شنیداری، تحریک پذیری، رفتارهای کلیشه ای و تکراری همراه است. قصه گویی یک روش آموزشی جهت انتقال مفاهیم و افزایش تمرکز در کودکان است. در پژوهش حاضر، تاثیر قصه گویی بر تمرکز دیداری و شنیداری کودکان اوتیسم ارزیابی شد.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی، 33کودک مبتلا به اوتیسم به روش تصادفی انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد تخصیص یافتند. معیارهای ورود شامل سن 6-13سال، تشخیص اختلال اوتیسم خفیف تا متوسط توسط روانپزشک بر اساس معیار گارس (GARS)،عدم وجود اختلالات حسی (نابینایی و ناشنوایی، جسمی-حرکتی) بود. قصه گویی طی 13جلسه برای گروه مداخله انجام شد، اما برای گروه شاهد هیچ مداخله ای صورت نگرفت. برای جمع آوری داده ها از دو ابزار آزمون خط زنی تولز و پیرون (Toulouse-Piéron test) و آزمون تمیز شنیداری وپمن (wepmans test)  استفاده شد که در پیش آزمون و پس آزمون توسط کودکان تکمیل گردید.

    یافته ها

    اختلاف میانگین توجه و تمرکز دیداری قبل و بعد از مداخله در گروه مداخله معنی دار بود (p<0.001)اما این اختلاف میانگین در گروه شاهد معنی دار نبود. (p=0.597) اختلاف میانگین در بعد توجه و تمرکز شنیداری قبل و بعد از مداخله در گروه مداخله معنی دار بوده است(p<0.001) .اما این اختلاف میانگین در گروه شاهد معنیدار نبود(p=0/379).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر حاکی از اثربخشی قصه گویی بر افزایش توجه و تمرکز دیداری و شنیداری کودکان مبتلا به اوتیسم است. بنابراین توصیه میشود، قصه گویی برای افزایش توجه و تمرکز، مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قصه گویی، کودکان اوتیسم، تمرکز دیداری، تمرکز شنیداری
  • مجتبی بابایی خورزوقی، مستانه ملکی واثق*، سید علی راسخ صفحات 9-17
    مقدمه و هدف

    داشتن تعادل در انجام فعالیت های روزانه مهم بوده و یکی از راهکارهای حفظ و بهبود تعادل، انجام تمرینات ورزشی است. بنابراین، هدف از تحقیق حاضر مقایسه اثربخشی تمرینات یوگا با رویکرد نهایت آمادگی (UF)و هاتا یوگا بر تعادل ایستا در زنان میانسال بود.

    روش کار

    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی و کاربردی بود. جامعه آماری شامل زنان میانسال فعال در باشگاه های ورزشی شهر اصفهان در سال 1398بود. تعداد 45نفر با نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه یوگا با رویکرد UF(15نفر)، هاتا یوگا (15نفر) و کنترل (15نفر) تقسیم شدند. دو گروه تمرینی به مدت 8هفته، هفته ای 2جلسه 60دقیقه ای، تمرینات یوگا با رویکرد UFو هاتا یوگا را انجام دادند و در گروه کنترل مداخله انجام نشد. جهت سنجش تعادل ایستا از آزمون های لک لک و تعادل فرشته استفاده گردید.

    یافته ها

    پس از 8هفته تمرینات یوگا با رویکرد UFو هاتا یوگا، تعادل ایستا در زنان میانسال بهبود معنی داری(0/05≥p )  نسبت به مقادیر پایه داشت و این نتیجه به واسطه تغییرات بین گروهی در آزمون لکلک (0/009=P)و آزمون فرشته (0/001=P)بود. همچنین، میزان دامنه تغییرات تمامی متغیرهای مورد مطالعه در گروه های تمرین ورزشی نسبت به گروه کنترل به طور معنیداری بالاتر بود(0/05≥p ). این امر در مقایسه زوجی گروه نهایت آمادگی با کنترل در آزمون لکلک (0/007=P)و گروه هاتا یوگا با کنترل در آزمون فرشته (P=0/04)دارای اختلاف معنی داری است.

    نتیجهگیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش میتوان از تمرینات یوگا با رویکرد UFو هاتا یوگا به عنوان یک روش غیردارویی در بازتوانی، حفظ و بهبود تعادل زنان میانسال استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ورزش، یوگا، تعادل، میانسال، خدمات سلامتی زنان
  • لیلا مترقب جعفرپور، بیوک تاجری*، جواد خلعتبری، مجید امرایی صفحات 18-27
    مقدمه و هدف

    سرطان پستان یکی از شایعترین انواع سرطان در زنان است و مبتلایان به آن دارای مشکلاتی در زمینه بهزیستی ذهنی، تنظیم هیجانی و تصویر بدنی هستند. با توجه به لزوم مداخله برای بهبود ویژگیهای زنان مبتلا به سرطان پستان و پژوهش های اندک درباره اثربخشی سایکودرام، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی سایکودرام بر تصویر بدنی، تنظیم هیجانی و بهزیستی ذهنی در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان شهدای تجریش شهر تهران در سال 1398بودند. تعداد 30نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی ساده در دو گروه مساوی آزمون و کنترل (هر گروه 15نفر) قرار گرفتند. گروه آزمون 10جلسه 90دقیقه ای به روش سایکودرام آموزش دید و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با کمک پرسشنامه های تصویر بدنی، تنظیم هیجانی و بهزیستی ذهنی جمع آوری شد.

    یافته ها

    گروه های آزمون و کنترل از نظر سن، تحصیلات، تاهل و تعداد فرزند همسان بودند (P> 0.05)همچنین، گروه ها در مرحله پیش آزمون از نظر تصویر بدنی، تنظیم هیجانی و بهزیستی ذهنی تفاوت معنیداری نداشتند (P> 0.05) اما در مراحل پس آزمون و پیگیری از نظر هر سه متغیر تفاوت معنی داری ثبت شد(P <0.001)علاوه بر آن، روش سایکودرام باعث بهبود تصویر بدنی، تنظیم هیجانی و بهزیستی ذهنی در زنان مبتلا به سرطان پستان شد و نتایج درمان در مرحله پیگیری نیز باقی ماند(P <0.001).

    نتیجه گیری

    نتایج نشاندهنده اثربخشی سایکودرام بر بهبود تصویر بدنی، تنظیم هیجانی و بهزیستی ذهنی و تداوم اثربخشی آن بود. بنابراین، درمانگران و متخصصان سلامت میتوانند از روش سایکودرام در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود ویژگیهای مبتلایان به سرطان پستان بهویژه بهبود تصویر بدنی، تنظیم هیجانی و بهزیستی ذهنی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، تصویر بدنی، تنظیم هیجانی، سایکودرام، سرطان پستان
  • سمیه سبزمنش جعفری، کورش امرائی*، نسرین حسن زاده صفحات 29-37
    مقدمه و هدف

    فرزند معلول، مشکلات روانی بسیاری را برای اعضای خانواده به ویژه مادر ایجاد میکند. با توجه به اهمیت بهداشت روانی مادر در خانواده و جامعه، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش تاب آوری خانواده بر سرسختی روانشناختی مادران دارای فرزند معلول جسمی-حرکتی انجام شد.

    روش کار

    طرح پژوهش، نیمه تجربی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه مادران دارای کودک معلول جسمی-حرکتی ساکن شهر خرم آباد در سال 1398بود. حجم نمونه 30نفر بود که به صورت روش نمونه گیری در دسترس از میان افرادی که تمایل به شرکت در جلسات آموزش تاب آوری خانواده داشتند، انتخاب شد. سپس افراد به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل (هر گروه 15نفر)، قرار گرفتند. تمام آزمودنی های گروه مداخله و کنترل در شرایط یکسان، پرسشنامه سرسختی روانشناختی را به عنوان پیش آزمون کامل کردند. گروه آزمایش به مدت 9جلسه تحت آموزش تاب آوری خانواده قرار گرفت، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پسازآن هر دو گروه در پس آزمون شرکت داشتند.

    یافته ها

    آموزش تاب آوری خانواده، به طور معناداری بر سرسختی روانشناختی مادران دارای کودک معلول جسمی-حرکتی موثر بود و در گروه مداخله، افزایش معناداری را در این متغیر نشان داد (p <0.01).

    نتیجه گیری

    طبق یافته های حاضر، آموزش تاب آوری خانواده یک روش مداخله ای مناسب برای بهبود متغیرهای سرسختی روانشناختی در مادران کودکان دارای ناتوانی است و میتواند در کلینیک های توانبخشی و مراکز آموزش خانواده استفاده شود.

    کلیدواژگان: تابآوری خانواده، سرسختی روانشناختی، مادران، کودکان دارای ناتوانی
  • لفعلی بلبلی*، صفا سراج مهدی زاده، امیرعلی جعفرنژادگرو، احسان فخری صفحات 38-45
    مقدمه و هدف

    کمردرد به دلیل شیوع بالا، توجه کلینیکی بسیاری را به خود جلب کرده است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثر تمرینات توانبخشی با توپ مدیسین بال بتا بر مولفه های نیروی عکس العمل زمین در بیماران دارای عارضه کمردرد طی راه رفتن است.

    روش کار

    جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به کمردرد در دامنه سنی 20-30سال شهر اردبیل در سال 1399بود. تعداد 20مرد دارای کمردرد به طور تصادفی در دو گروه تمرین (سن:25.8±2.9 ، وزن:79.0±3.1کیلوگرم ، قد:176.6±7.1 سانتی متر) و کنترل (سن:25.4±2.5، وزن: 79.4±3.6 کیلوگرم ، قد: 176.3±7.4 سانتیمتر) تقسیم شدند. گروه تمرین، به مدت 12جلسه تمرینات تقویتی عضلات مرکزی بدن با توپ مدیسینبال بتا انجام داد. مولفه های نیروی عکس العمل زمین طی پیش و پس آزمون توسط دستگاه صفحه نیرو ثبت شد.

    یافته ها

    شاخص درد در گروه تمرین طی پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون به طور معناداری کاهش یافت(P = 0.044)همچنین اثر تعاملی زمان و گروه بر مقادیر اوج نیروی عکس العمل زمین در راستای داخلی طی فاز هل دادن معنادار بود (P = 0.045) مقایسه جفتی نشان داد که مقادیر این مولفه در گروه تجربی طی پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون به طور معناداری دچار افزایش میشود. مقادیر مولفه های نیروی عکس العمل زمین در گروه کنترل دچار تغییر نشد(P <0.05).

    نتیجه گیری

    تمرینات توانبخشی عضلات ناحیه مرکزی بدن در بهبود متغیرهای کینتیکی و شاخص درد در بیماران کمردرد میتواند مفید باشد. باوجود این، اثبات هرچه بهتر این موضوع نیاز به انجام پژوهشهای بیشتر در این زمینه دارد.

    کلیدواژگان: توانبخشی، کمردرد، کینتیک
  • جهانبخش مددی، محبوبه چین آوه*، مجید برزگر صفحات 46-54
    مقدمه و هدف

    رایجترین اختلال خوردن، پرخوری است که در افراد چاق یا دارای اضافه وزن دیده میشود. افراد دارای اضافه وزن مشکلاتی در زمینه نگرش خوردن و سلامت روان دارند و شواهد اندکی درباره اثربخشی مداخلات برنامه ریزی عصبی-کلامی بر بهبود پیامدهای مرتبط با سلامت در دسترس است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روش برنامه ریزی عصبی-کلامی بر نگرش خوردن و سلامت روان افراد دارای اضافه وزن انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش افراد دارای اضافه وزن مراجعه کننده به کلینیک های تغذیه و مراکز بهداشتی درمانی شهر دهدشت در سال 1398بودند. باتوجه به معیارهای ورود، تعداد 24نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 10جلسه دو ساعته به مدت پنج هفته آموزش برنامه ریزی عصبی-کلامی دریافت کرد و گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با کمک آزمون نگرش خوردن (EAT-26)و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس  (DASS-21) جمع آوری شد.

    یافته ها

    گروه های آزمایش و کنترل از نظر جنسیت، تاهل، تحصیلات و اشتغال تفاوت معناداری نداشتند  (P> 0.05)علاوه بر آن، گروه ها در مرحله پیش آزمون از نظر نگرش خوردن و سلامت روان تفاوت معناداری نداشتند (P> 0.05)   اما در مراحل پس آزمون و پیگیری از نظر هر دو متغیر تفاوت معناداری ثبت شد (P <0.05)  همچنین، روش برنامه ریزی عصبی-کلامی در مقایسه با گروه کنترل باعث بهبود نگرش خوردن و سلامت روان افراد دارای اضافه وزن گردید و نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ شد  (P <0.05)

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه، برنامه ریزی برای استفاده از روش برنامه ریزی عصبی-کلامی در کنار سایر روش های آموزشی جهت بهبود ویژگی های روانشناختی ضروری است. در نتیجه، متخصصان و درمانگران سلامت میتوانند از روش برنامه ریزی عصبی-کلامی برای بهبود نگرش خوردن و سلامت روان افراد دارای اضافه وزن استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اضافه وزن، برنامه ریزی عصبی-کلامی، سلامت روان، نگرش خوردن
  • محمد اقبالی میدانی، امیرعلی جعفرنژادگرو* صفحات 55-60
    مقدمه و هدف

    زانو پرانتزی یکی از متداولترین عوارض اندام تحتانی است که عملکرد افراد را در طی فعالیتهای روزمره و تمرینات ورزشی تحت تاثیر قرار میدهد. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر استفاده از بریسهای حمایتکننده مفصل زانو بر مقادیر نیروهای عکس العمل زمین در افراد دارای زانو پرانتزی در طی راه رفتن است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی است. 30دانشجوی پسر دارای زانوی پرانتزی (30-20سال) به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. گروه مداخله به مدت 8هفته طی فعالیتهای روزانه خود از بریس استفاده نمود. گروه کنترل، هیچ مداخله ای دریافت نکرد. نیروی عکس العمل زمین به وسیله دستگاه تخته نیرو طی راه رفتن ثبت شد.

    یافته ها

    پس از 8هفته اوج نیروی عکس العمل زمین در راستای خارجی طی پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون افزایش معناداری یافت (P=0.003)همچنین، پس از 8هفته اوج نیروی عکس العمل زمین در راستای قدامی طی پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون افزایش معناداری (P=0.015) داشت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی بریس مقادیر اوج خارجی نیروی عکس العمل زمین را افزایش داد که این مورد میتواند منجر به افزایش پرونیشن پا و در نتیجه افزایش احتمال آسیب در طولانی مدت گردد.

    کلیدواژگان: بریس زانو، زانوی پرانتزی، راه رفتن، نیروی عکس العمل زمین
  • مریم مزیدی، عین الله سکینه پور*، امیر لطافت کار صفحات 61-71
    مقدمه و هدف

    گردن درد یکی از اصلیترین اختلالات اسکلتی عضلانی در بزرگسالان است و چهارمین علت ناتوانی در جهان است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر تمرینات حسی حرکتی بر حس عمقی، پوسچر و درد بیماران زن با گردن درد مزمن غیراختصاصی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی و به شکل پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. 30زن مبتلا به گردن درد مزمن غیراختصاصی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 15نفره تجربی و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی در یک برنامه تمرین حسی حرکتی (سه روز در هفته و به مدت 8هفته)، شرکت کردند، درحالیکه آزمودنی های گروه کنترل در هیچ برنامه ورزشی شرکت نداشتند. درد، حسی عمقی و زاویه سر به جلو به ترتیب با شاخص مقیاس دیداری درد (روایی 0/94و پایایی0/97)، تست بازسازی زاویه سری-گردنی (روایی و پایایی؛ 0/85درصد)، زاویه کرانیو-ورتبرال (روایی و پایایی؛ 0/88درصد)، قبل و بعد از 8هفته تمرینات حسی حرکتی اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    گروه ها در مرحله پیش آزمون از نظر درد، حسی عمقی، زاویه سر به جلو همسان بودند(P<0.05) اما در مرحله پس آزمون از نظر متغیرهای درد، حسی عمقی، زاویه سر به جلو تفاوت معنیدار ثبت شد (P<0.001)بعد از 8هفته تمرینات حسی حرکتی، گروه تجربی بهبود قابل توجهی در زاویه سر به جلو، درد، حسی عمقی در مقایسه با گروه کنترل نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخشی برنامه تمرینات حسی حرکتی بر درد، حسی عمقی، زاویه سر به جلو بود. تمرینات حسی-حرکتی به صورت معناداری به کاهش درد و زاویه سر به جلو، بهبود حسی عمقی در بیماران با گردن درد مزمن غیراختصاصی منجر شد. درنتیجه به نظر میرسد که میتوان از این تمرینات به عنوان یک پروتکل درمانی جامع در بهبود اختلالات متعددی در بیماران با گردن درد مزمن غیراختصاصی بهره جست.

    کلیدواژگان: گردن درد، حسی عمقی، پوسچر
|
  • Pari Mohammadyari, Abolfazl Rahgoi*, Masoud Fallahi- Khoshknab, Mohsen Vahedi Pages 1-8
    Introduction and Aim

    Autism is a developmental disorder that is associated with impaired visual and auditory concentration, irritability, stereotyped and repetitive behaviors. Storytelling is a training method for conveying concepts and rising concentration in children. In the present study,
    the effect of storytelling on visual and auditory concentration in children with autism was evaluated.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 30 children with autism were randomly selected and randomly assigned to the intervention and control groups. Inclusion criteria were age 6-10 years, diagnosis of mild to moderate autism by a psychiatrist based on GARS criteria, absence of sensory disorders (blindness and deafness, physical-motor). Storytelling was performed in 10 sessions for the intervention group, but no intervention was performed for the control group. To collect the data, two tools were used: Toulouse-Piéron test and Wepmanchr('39')s test, which were completed by children in pre-test and post-test.

    Results

    The difference between the mean visual attention and concentration before and after the intervention in the intervention group was significant (p<0.001) but this difference between the mean in the control group was not significant (p=0.597). The mean difference in auditory attention and concentration dimension before and after the intervention was significant in the intervention group (p<0.001) but this mean difference was not significant in the control group (p=0.379).

    Conclusions

    The findings of the present study indicate the effectiveness of storytelling on increasing the visual and auditory attention and concentration of children with autism. Therefore, it is recommended that storytelling be considered for increasing attention and concentration.

    .

    Keywords: Storytelling, Children with Autism, Visual Focus, Auditory Focus
  • Mojtaba Babaei Khorzoghi, Mastaneh Maleki Vasegh*, Sayyed Ali Rasekh Pages 9-17
    Introduction and Aim

    Having balance in daily activities is important and one of the ways to maintain and improve balance is to do sports exercises. Therefore, the aim of the present study was to compare the effectiveness of yoga exercises with the ultimate fitness (UF) and Hatha Yoga approach on static balance in middle-aged women.

    Methods

    The present study was quasi-experimental. The statistical population included middle-aged women who are active in sports clubs in Isfahan, Iran in 2019. 45 women were selected by purposive sampling and randomly divided into three groups of yoga with UF approach (n=15), Hatha Yoga (n=15) and control (n=15). The two exercise groups performed yoga exercises with UF and Hatha Yoga approaches for 8 weeks, two sessions of 60 minutes per week, and the control group did not receive any intervention. The stork-test and angel-test balance were used to measure static balance

    Results

    After 8 weeks of yoga exercises with UF and Hatha Yoga approaches, static balance in middleaged women had a significant improvement (P≥0.05) compared to baseline values and this result was due to intergroup changes in stork-test (P=0.009) and angel-test (P=0.001). Also, the range of changes of all variables in exercise groups was significantly higher than in the control group (P≥0.05). This has a significant difference between UF approach group with control in stork test (P = 0.007) and Hatha Yoga group with control in angel test (P = 0.04)

    Conclusion

    According to the findings of this study, yoga exercises with UF approach and Hatha Yoga can be used as a non-pharmacological method in rehabilitation, maintenance and improvement of balance in middle-aged women

    Keywords: Exercise, Yoga, Balance, Middle-aged, Women's Health Services
  • Leila Moteragheb Jafarpoure, Biuok Tajeri*, Javad Khalatbari, Majid Amraee Pages 18-27
    Introduction and Aim

    Breast cancer is one of the most common types of cancer in women and patients have problems with subjective well-being, emotional regulation and body image. Due to the need for intervention to improve the women with breast cancer and little research on the effectiveness of psychodrama, the present study was conducted to determine the effectiveness of psychodrama on body image, emotional regulation and subjective well-being in women with breast cancer.

    Methods

    This quasi-experimental study was a pre-test, post-test and follow-up study with a control group. The study population was women with breast cancer who were referred to Shohada Tajrish Hospital in Tehran, Iran in 2019. Thirty women were selected by the available sampling method and were divided into two equal groups of test and control (n=15 in each group) by simple random method. The experimental group was trained in 10 sessions of 90 minutes by psychodrama and the control group was placed on a waiting list for training. Data were collected using body image, emotional regulation and subjective wellbeing questionnaires.

    Results

    The experimental and control groups were matched in terms of age, education, marriage and number of children (P> 0.05). Also, there was no significant difference between the groups in the pre-test phase in terms of body image, emotional regulation and subjective well-being (P> 0.05), but in the posttest and follow-up phases, a significant difference was recorded in terms of all three variables (P <0.001). In addition, psychodrama improved body image, emotional regulation and subjective well-being in women with breast cancer and this improvement was maintained in the follow-up phase (P <0.001).

    Conclusions

    The findings showed the effectiveness of psychodrama on improving body image, emotional regulation and subjective well-being and continuing its effectiveness. Therefore, therapists and health professionals can use the psychodrama method along with other treatment methods to improve the characteristics of breast cancer patients, especially improving body image, emotional regulation and subjective well-being.

    Keywords: Body Image, Breast Cancer, Emotional Regulation, Psychodrama, Subjective Well-being
  • Somayeh Sabzmanesh Jafari, Kourosh Amraei*, Nasrin Hasanzadeh Pages 29-37
    Introduction and Aim

    A disabled child causes many psychological problems for family members,especially the mother. Considering the importance of maternal mental health in the family and society, the present study was conducted to determine the effectiveness of family resilience training on psychological hardiness of mothers of children with physical disabilities.

    Methods

    The research design was quasi-experimental, pretest-posttest with a control group. The statistical population included all mothers of children with physical disabilities living in Khorramabad, Iran in 2019. The sample size was 30 mothers who were selected by available sampling method from among who want to participate in family resilience training sessions. Participants were then randomly divided into two groups of intervention and control (n=15 in each group). All subjects in the intervention and control groups completed the psychological hardiness questionnaire as a pre-test under the same conditions. The intervention group received family resilience training for 9 sessions, but the control group did not receive any training. After that, both groups participated in the post-test.

    Results

    Family resilience training was significantly effective on psychological hardiness of mothers of children with physical disabilities and in the intervention group, showed a significant increase in this variable (p <0.01)

    Conclusions

    In general, the findings of the study showed that family resilience training is an appropriate intervention method to improve psychological hardiness in mothers of children with disabilities and should be used in rehabilitation clinics and family training centers.

    Keywords: Family resiliency training, Psychological hardiness, mothers, Children with disability
  • Lotfali Bolboli*, Safa Seraj Mehdizadeh, Amirali Jafarnezhadgero, Ehsan Fakhri Pages 38-45
    Introduction and Aim

    Low back pain has attracted clinical attention due to its high prevalence. The aim of the present study was to evaluate the effect of rehabilitation with medicine ball on ground reaction force components in low back pain patients during a walking.

    Methods

    The statistical population included patients with low back pain aged 20-30 years in Ardabil city, Iran in 2019. Twenty men with low back pain were randomly divided into two groups of exercise (age: 25.8±2.9 years; weight: 79.0±3.1 kg; height: 176.6±7.1 cm) and control (age: 25.4±2.5 years; weight: 79.4±3.6 kg; height: 176.3±7.4 cm). The exercise group performed 12 sessions of core muscle strengthening exercise with Beta medicine ball. Ground reaction force components were recorded during the pre- and post-test by a Bertec force plates.

    Results

    Pain index in the exercise group decreased significantly during the post-test compared to the pretest (P = 0.044). Also, the interactive effect of time and group on the peak values of ground reaction force in the internal direction during the pushing phase was significant (P = 0.045). Pair comparison showed that the values of this component in the exercise group increased significantly during the post-test compared to the pre-test. The values of ground reaction force components did not change in the control group (P <0.05).

    Conclusion

    Core muscle strengthening exercise can be useful in improving kinetic variables and pain index in patients with low back pain. However, further proof of this requires further research in this area.

    Keywords: Rehabilitation, Low back pain, Kinetic
  • Mahbobe Chinaveh, Jahanbakhsh Madadi*, Majid Barzegar Pages 46-54
    Introduction and Aim

    The most common eating disorder is overeating which is seen in obese or overweight people. Overweight people have problems with eating habits and mental health, and there are little evidence of the effectiveness of neuro- linguistic programming (NLP) interventions in improving healthrelated outcomes. The present study was conducted to determine the effectiveness of NLP method on eating attitude and mental health of overweight people.

    Methods

    This quasi-experimental study was a pre-test, post-test and 3-month follow-up with a control group. The study population was overweight people referring to nutrition clinics and health centers in Dehdasht, Iran in 2019. Based on inclusion criteria, 24 people were selected by purposive sampling method and randomly allocated in two equal groups. The experimental group received 10 two-hour sessions for five weeks of NLP training and the control group did not receive training. Data were collected using the Eating Attitudes Test (EAT-26) and Depression Anxiety Stress Scales (DASS-21).

    Results

    There was no significant difference between experimental and control groups in terms of gender, marriage, education and employment (P> 0.05). In addition, there was no significant difference between the groups in the pre-test stage in terms of eating attitude and mental health (P> 0.05), but in the post-test and follow-up phases, a significant difference was recorded in terms of both variables (P <0.05). Also, the NLP method compared to the control group improved the eating attitude and mental health of overweight people and the results were maintained in the follow-up phase (P <0.05).

    Conclusion

    According to the current findings, planning to use NLP method along with other training methods is necessary to improve psychological characteristics. As a result, health professionals and therapists can use NLP method to improve eating habits and the mental health of overweight people.

    Keywords: Overweight, Neuro Linguistic Programming, mental health, eating attitude
  • Mohammad Eghbali Meydani, Amirali Jafarnezhadgero* Pages 55-60
    Introduction and Aim

    Genu varus is one of the most common lower extremity complications that affect the performance of people during daily activities and exercise. The aim of this study was to investigate the effect of using knee braces on the ground reaction forces in people with genu varus during walking.

    Methods

    The present study was a clinical trial. Thirty male students with genu varus (20-30 years old) were randomly divided into control and intervention groups. The intervention group used knee braces for 8 weeks during their daily activities. The control group did not receive any intervention. Ground reaction force data were recorded by a force plate system during walking.

    Results

    After 8 weeks, the peak of ground reaction force in the lateral direction during the post-test increased significantly compared to the pre-test (P=0.003). Also, after 8 weeks, the peak of the ground reaction force in the anterior direction during the post-test was significantly increased compared to the pretest (P=0.015).

    Conclusion

    In general, braces increased the lateral peak values of the ground reaction force, which can lead to increased foot pronation and thus increase the likelihood of long-term injury.

    Keywords: Knee Braces, Genu Varu, Walking, Ground Reaction Forces
  • Maryam Mazidi, Ainollah Sakinepoor*, Amir Letafatkar Pages 61-71
    Introduction and Aim

    Neck pain is one of the main musculoskeletal disorders in adults and is the fourth leading cause of disability in the world. The aim of this study was to determine the effect of sensorimotor training on proprioception, posture and pain in female patients with chronic non-specific neck pain.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a pretest-posttest and a control group. Thirty women with chronic nonspecific neck pain were selected by purposive sampling method and randomly divided into ی experimental and control groups of 15 patients. The subjects in the experimental group participated in a sensorimotor training program (three days a week for 8 weeks), while the subjects in the control group did not participate in any exercise program. Pain, proprioception and forward head posture angle with Visual Analogue Scale (validity 0.94 and reliability 0.97), craniocervical joint position error test (validity and reliability; 0.85%), Craniovertebral Angle (Validity and reliability; 0.88%) were measured before and after 8 weeks of sensorimotor training.

    Results

    The groups in the pre-test phase were match in terms of pain, proprioception and forward head angle (P<0.05); but in the post-test phase, significant differences was recorded (P<0.001). After 8 weeks of sensorimotor training, the experimental group showed a significant improvement in pain, proprioception and forward head angle compared to the control group.

    Conclusion

    The findings showed the effectiveness of sensorimotor training program on pain, proprioception and forward head angle. Sensorimotor exercises significantly reduced pain, proprioception and forward head angle improvement in patients with chronic nonspecific neck pain. As a result, it seems that these exercises can be used as a comprehensive treatment protocol to improve various disorders in these patients.

    Keywords: Neck Pain, Proprioception, Posture