فهرست مطالب

تاریخ - پیاپی 60 (بهار 1400)

فصلنامه تاریخ
پیاپی 60 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید آتشبار، منیژه صدری*، سید محمود سادات، منیره کاظمی راشد صفحات 1-25

    انجمن ایالتی آذربایجان که ابتدا تنها برای نظارت بر انتخابات وکلای مجلس شورای ملی به وجود آمد، به تدریج چنان نفوذی یافت که به صورت تنها مرجع دادخواهی مردم آذربایجان در آمد و چون در هر امری مردم مستقیما به آن مراجعه می کردند به عنوان ارگان رسمی از طرف اقشار مختلف مردم پذیرفته شد. انجمن تا حد زیادی تابع نظرات و خواسته های مردم بود و تمایل به شرکت مردم در کارها و اطلاع آنها از تصمیمات متخذه داشت. بر این اساس، در از میان برداشتن رسوم اجحاف آمیز و گشایش مکاتب و مدارس جدید، تاسیس بلدیه و نظمیه، نظارت بر امور دولتی و نظایر آن گام برداشت. در واقع، اعضای انجمن ایالتی آذربایجان مسیولانه پاسخگوی مردمی بودند که با استقرار مشروطیت و با توجه به نقش بارزی که خود در آن ایفا کردند، تغیراتی اساسی را خواستار بوده و خود را ذی حق می دانستند که در جریانات مختلف حاضر و ناظر باشند.

    کلیدواژگان: روزنامه انجمن، اسناد تاریخی، انجمن تبریز، نهضت مشروطیت، حکومت قاجار
  • محمود الواری، مهدی انصاری*، علی اکبر خدری زاده صفحات 26-55

    یکی از اصول اعتقادی اهل حق ،اعتقاد به زندگی های متوالی یا «دونادون» است. که در نظر مکتبیون(که منشعب از خاندان شاه حیاسی هستند) از جایگاه خاصی بر خوردار است. در نظر اهل حق و مکتبیون، ذات و جوهر حقیقی هر موجودی ،روح آن موجود است و جسم برای روح محملی بیش نیست. بعد از جدایی روح از جسم، جسم از بین رفته و تجزیه می گردد و روح باقی می ماند و به حیات و سیر کمال خود ادامه می دهد. اهل حق و مکتبیون در کنار اعتقاد به توحید الهی و معاد، اعتقاد دارند که روح برای رسیدن به کمال باید در یک چرخه نسبتا طولانی(هزار دون) قرار گیرد تا مراحل سیر کمال را طی نماید. مکتبیون بر خلاف سایر خاندانهای اهل حق به تفصیل به انواع سیر کمال در قالب دونادون و چگونگی آن پرداخته اند.پرسش اصلی در این مقاله چگونگی و توصیف دونادون از نظر مکتبیون است.روش تحقیق در این پژوهش،روش مسئله محور مبتنی بر روش مطالعه کتابخانه ای است. فرضیه تحقیق بر این است که، دونادون مبتنی بر ادامه حیات بعد از مرگ و در جهت سیر استکمالی روح می باشد، از جمله دلایل این امر چرخه زندگی های متوالی محدود می باشد. یافته های تحقیق نشانگر این است که دونادون باور خاصی است که در بین مکتبیون وجود داشته و از ویژ گی های خاصی از جمله، دیدگاه سیر تکامل روح و انواع آن برخوردار است.

    کلیدواژگان: اهل حق، برزخ، سیرکمال، دونادون، مکتبیون
  • مرتضی دارابی، یدالله ملکی*، جعفر تابان صفحات 56-72

    اهل سنت بر این باورند که اساس منع نگارش حدیث از ناحیه ی رسول اکرم(ص) مطرح و ابلاغ شده است، به چند روایت در منابع خود استناد نموده اند؛ غافل از این که این روایات با ضعف سند مواجه هستند و همچنین اضطراب در متن و تعارض آن ها با احادیث دیگر، باعث شده از اعتبار و قوت آن ها بکاهد. هدف این پژوهش، بررسی آثار منع نگارش پس از پیامبر اسلام (ص) در صدر اسلام است . لذا در آن با روش توصیفی - تحلیلی به نتایج منع و سلب مرجعیت ایمه به صورت اسنادی تحلیلی پرداخته شده است. هموار شدن راه جعل حدیث و گسترش دروغ و فراموشی سیره ی پیامبر(ص)، تباه شدن حجم انبوهی از احادیث پیامبر(ص)، انتشار دادن اسراییلیات و تحریف در دین، ایجاد زمینه برای تفسیر به رای و اختلاف مسلمین و نقل به معنا از جمله مواردی است که آثار زیان بارر بر فهم حدیث بر جای گذاشت . وخیم ترین پیامد منع نگارش، ایجاد زمینه ی مساعد برای جعل احادیث و رواج اکاذیب زیاد به نام رسول خدا(ص) در سایه ی منزوی کردن اهل بیت پیامبر(ص) است. در حالی که در قرآن و سنت بر عصمت و علم ایشان تاکید شده و رسول خدا (ص) در حدیث غدیر و حدیث ثقلین و روایات ، مسلمین را بعد از خود به اهل بیت ارجاع داده بودند، عملا با خانه نشین شدن و انزوای اهل بیت، قاطبه ی جامعه ی مسلمین در طول سالیان بعد از وفات پیامبر(ص) از ایشان که منبع و سرچشمه ی علوم نبوی و مشرف به کلام وحی بودند شدند.

    کلیدواژگان: نگارش حدیث، آثار منع تدوین حدیث، صحابه
  • کاظم حسینی فر، معصومه قره داغی*، علی سالاری شادی، منیژه صدری صفحات 73-94

    خمیرمایه فکری اسیدحمد کسروی در دوران نهضت مشروطه و تحت تاثیر آرمان های آن، شکل گرفت.شخصی که در برهه اول زندگی خویش به لباس روحانیت درمی آید، اما بر اثر شکل گیری یک سلسله از رخدادهای فکری، از این مرحله زندگی خویش فاصله می گیرد.مشارالیه دو جنگ جهانی،نهضت مشروطه و دیکتاتوری رضاشاه را تجربه کرد .خمیرمایه ذهنی و پژوهشی اش نیز وی را به اظهارنظر درباره یمسایل مختلف و تفکر درموضوعات گوناگون واداشت. کسروی ازروشنفکران نهشت مشروطه و آرمانهای آن بود، اما این نهضت به سرعت دست خوش استبداد شد، کسروی که هر دو فضا را تجربه کرده بود، در آثار خود به بحث در باره آنها پرداخت. نکته مهم این است، که کسروی برخلاف بسیاری از منتقدان رضاشاه با وجود برخی نقدهای قابل اغماض در همه حال، قاطعانه از اقدامات رضاشاه دفاع کرد درساختار سیاسی دوره رضاشاه مفاهیمی چون ناسیونالیسم، میهن پرستی، حس ملیت مادامی کاربرد داشت که بتواند زمینه را برای بازتولید انقیاد در درون نهادهای اجتماعی جهت تضمین سلطه و سرسپردگی شخصی فراهم آورد. هدفی که کسروی در نظر داشت اعتباربخشی به ارزش های ناسیونالیستی مورد نظرش بودکه درپاره ایی از اثار کسروی در این زمینه ناسیونالیسم وحدت خواهانه او رادنبال می کرد.کسروی تحت تاثیر گفتمان ناسیونالیسم نمی تواند بپذیرد که کشور فعلی ایران در گذشته تاریخی اش زمانی فاقد استقلال بوده و یکپارچگی ارضی و سرزمینی نداشته است وقدرت محلی قدرت سرکش متمرد است .

    کلیدواژگان: کسروی، رضاشاه، مشروطیت، دیکتاتوری، ناسیونالیسم
  • احمد رضایی نیا، مصطفی ناصری راد*، حسین قدمی، بشری دلریش صفحات 95-116

    تبلیغ مستمر و دشوار اسلام درمکه ازسوی پیامبر اسلام (ص)؛ هجرت آن حضرت به مدینه، جنگ های بدر، احد و احزاب، فتح مکه و پیکار با امپراطوری روم درقالب جنگ های موته و تبوک، به تدریج قبایل ساکن در دور و نزدیک شبه جزیره را به اتخاذ مواضع درخصوص اسلام سوق داد و هرکدام از آن ها را به نوعی متوجه قدرت اسلام ساخت. این فراز و فرودها و عوامل موجب گردید، تا قبایل گوناگون از جمله ثقیف، بنی تمیم، بنی اسد و سایر قبایل که تا یکصد قبیله نیز ذکر شده اند به منظور مصالحه و تفاهم با قدرت نوظهور اسلام به مدینه روانه شوند. این مقاله با عنوان، فرایند شکل گیری سنه الوفود و پیامدهای آن در صدد است تا به تشریح موارد ذیل بپردازد: الف) هرچند جریان شتابناک حضور سفرا از قبایل مختلف در مدینه؛ به پیامدهای سقوط مکه درسال هشتم هجری و لشکرکشی تبوک مربوط می شود، ولی مقدمات آن دست کم از سال پنجم هجری با آمدن سفرای بنی اسد رقم خورده بود. ب) دریک نگاه کلی اسلام پذیری قبایل مختلف از رهگذر حضور سفرا و بزرگانشان در مدینه، منافعی نظیر به رسمیت شناختن بعضی مالکیت ها، تضمین امنیت این قبایل در مقابل قبایل متخاصم و همچنین تثبیت ریاست روسای این قبایل را در پی داشت.

    کلیدواژگان: پیامبر(ص)، وفود، فتح مکه، جنگ تبوک
  • نرگس شاه نظری، علی اصغر میرزایی*، فیض الله بوشاسب گوشه صفحات 117-163

    نبرد سالامیس در سال 480 پ. م در نزدیکی آتن، میان ایرانیان و یونانیان رخ داد و راه پیشروی پارسیان به سوی غرب را برای همیشه بست. روایت هرودوت از این نبرد مباحث زیادی را دامن زده است. این مقاله قصد دارد با بهره گیری از روش تحلیل روایت، به تحلیل روایت هرودوت از نبرد سالامیس بپردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد که هرودوت، در مقام مهمترین راوی این نبرد، سالامیس را شکستی فاجعه آمیز در میان مجموعه شکستهای پارسیان قرار داده تا به مخاطبان و شنوندگان خود این پیام را برساند که پارسیان از زمان ورود به آسیای کوچک داعیه تصرف یونان را در سر می پروراندند و تنها پیروزیهای یونانیان در ماراتن، سالامیس و پلاته بود که راه پیشروی آنها را برای همیشه بست. او در روایت نبرد سالامیس، از پرداختن به اصل نبرد پرهیز نموده، در عوض تمام توجه خود را به گزارش مسایل پیش و پس از جنگ معطوف نموده است. از دید هرودوت، سالامیس نقطه پایان جنگهای پارسی بود که ریشه در شکست ماراتن داشت و شکست خشایارشا، آزادی و رهایی از بردگی را برای یونانیان به ارمغان آورد.

    کلیدواژگان: هرودوت، سالامیس، خشایارشا، روایت، یونان
  • مریم عاشوری، حسن شادپور*، احمد اشرفی صفحات 164-186

    جنبش اجتماعی و مذهبی قرمطیان که طی سده های 3و 4 ه.ق /10 و 11م. در مناطقی از عراق عرب تا احساء گسترش یافت، با الهام از جنبش زنگیان و منشعب از فرقه اسماعیلیه ، و ظاهرا در ارتباط با گروه های دگراندیشی چون باطنیه و زنادقه و غلات شکل گرفت. رهبران این جنبش با هدف جذب نیرو و در مواردی معدود از جمله در کوفه، احساء و مولتان با ادعای برپایی جامعه آرمانی، حکومتی را تشکیل دادند که به زعم برخی محققان نمونه ای از یک نظام سوسیالیستی و مساوات طلبانه در تاریخ جوامع اسلامی بوده است.این پژوهش با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی و با یاری منابع معتبر تاریخی، به طرح این سوال پرداخته است که : قرمطیان تا چه اندازه و به چه نحوی ، توانستند به برقراری مساوات اجتماعی بین توده مردم اقدام کنند؟ در پاسخ به این پرسش، باید گفت که رهیافت ایدیولوژیکی برخی محققان و نادیده گرفتن ابعاد متعدد نهضت قرامطه باعث شده تا این حقیقت نادیده گرفته شود که تنها در بخشی از قلمروی فعالیت قرمطیان اندیشه تساوی گرایانه آن هم به شکل محدود، به میدان عمل آورده شد و تندروی و ناکارآمدی ثانویه قرامطه و تخریب وجهه آنها در جهان اسلام، مانع از اجرای سیاست تساوی اجتماعی در سطح وسیع شد. در واقع برداشت ناصواب اسلام پژوهان، درباره وجه دموکراتیزه جامعه قرمطی، بر مبنای پنداری است که از ذوق زدگی و همسان پنداری و در مجموع عدم درک کافی و عمیق از جنبش دگر اندیشانه قرامطه طرح مساله کرده است.

    کلیدواژگان: قرامطه، نهضت های اجتماعی، مساوات گرایی، قرون نخستین اسلامی، اسلام شناسان
  • محسن کاظمی، مرتضی نورائی*، رضا شعبانی صمغ آبادی صفحات 187-209

    بینارشته ای بودن تاریخ شفاهی موجب شده است، تا کاربست ها و کارکردهای نظری و عملی دیگر رشته های علوم ‏انسانی، به ویژه علوم اجتماعی در این گونه تاریخ نگاری مورد توجه قرار بگیرد. برای مطالعات جامعه شناختی ‏رویکردهای متعددی برشمرده اند، رویکرد زبان شناسی و انسان شناسی از جمله آنها هستند. زبان شناسی امروزه یک رشته ‏کاملا اندیشناک است، که در پی ساختن و یافتن نشانه ها، معناها و مفاهیم عمیق تر از انسان، اندیشه رفتار، عملکرد و ‏احساس اوست. انسانی با هزارتوی ناشناخته که شاید بتوان با علم «انسان شناسی» کمی (ذره ای) معرفت از اندرون و ‏برون اش به دست آورد. ‏تاریخ شفاهی به عنوان یک پدیده مرتبط با انسان، درباره انسان و جهان انسان؛ راهی برای انتقال پیام ها، معناها و ‏روایت هایش می جوید، که از دهلیز زبان می گذرد. انسان صاحب زبان است، و زبان به مفهوم اندیشه در ساخت جامعه ‏و نهادهای انسان نقش ایفا می کند. انسان در محیط باورها، مراسم، آیین ها، فولکلورها، و نهادهای برساخته اجتماعی و ‏فرهنگی محصور است. شناخت چنین انسانی نیازمند زبان، معناها، نشانه ها و نمادهایی است که با مطالعات زبان شناسی ‏و انسان شناسی، تا حدودی رفع می شود. بررسی برخی کارکردها و مفاهیم زبان شناختی در کنار آرا و نظریه های ‏انسان شناسی بر جلوه های تاریخ شفاهی خواهد افزود. در این نوشتار کوشش خواهد شد به شیوه استنباطی و تبیینی، و ‏با ارایه مباحث مقدماتی در خصوص «زبان شناسی» و «انسان شناسی» مسیر تامل و تعمق بر جنبه های نادیده تاریخ ‏شفاهی گشوده شود.‏

    کلیدواژگان: تاریخ شفاهی، زبان شناسی، انسان شناسی، مردم شناسی، فرهنگ نگاری
  • اسلام کرامتی، فریناز هوشیار*، فیض الله بوشاسب گوشه صفحات 210-236

    در تبیین مولفه های رفتاری اقتصادی به واکاوی اعمال و کنش های هوشیارانه ی امویان جهت دستیابی به اهدافی انتخاب شده پرداخته می شود. در رفتارشناسی اقتصادی انسان اقتصادی و ویژگی های رفتاری او مورد توجه قرار داده می شود. هدف از این پژوهش بررسی و تبیین مولفه های رفتارهای اقتصادی امویان در خراسان و ماوراءالنهر است که از مناطق مهم خلافت اسلامی بود. یافته های پژوهش حاضر که به شیوه ی توصیفی تحلیلی صورت گرفته است، نشان می دهد هدف امویان کسب حداکثری منافع مالی و تصرف سریع منابع اقتصادی مناطق یاد شده بود. کنش های اقتصادی آنان رفتارهایی از طیف خشونت طلبی تا اصلاح گرایی را در بر می گرفت که شامل قوم گرایی، منفعت طلبی، خشونت گرایی و رفتارهای اصلاحی حمایتی جهت کاستن از نارضایتی و شورش-های عمومی می شد. رفتارهای اقتصادی امویان حاصل عدول از ارزشهای اسلامی، تغییر احکام مالی و به کارگیری شیوه های عرفی، سنتی و قبیله ای بود.

    کلیدواژگان: خراسان، ماوراءالنهر، امویان، رفتارشناسی، اقتصاد
  • ندا کعبه*، کوروش فتحی صفحات 237-262

    خانواده به عنوان کوچک ترین و مهم ترین نهاد اجتماعی کارکردهای متنوعی در عرصه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد. در این میان زن در این عرصه ها نقش متفاوتی داشته است. در دوره صفوی به پیروی از رویکردهای تاریخ نگارانه، نگرش مرد سالارانه به تحولات تاریخی و اجتماعی وجود داشت. از این رو پژوهش حاضر بر آن است نشان دهد در وقایع تاریخی دوران صفوی زنان حضور موثر داشته اند اما به تبعیت از رویکرد تاریخ نگاری، این حضور مطابق با واقع ترسیم نشده است. پرسش اصلی پژوهش، رویکرد منابع تاریخی عصر صفوی به نقش آفرینی زن در جامعه چگونه است؟ می باشد. یافته های این تحقیق که با روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته نشان می دهد که ، بر خلاف رویکرد کلی منابع تاریخی ، زنان نقش های تاثیرگذار اجتماعی داشتند اما به سبب غلبه نگاه مرد محور در تاریخ نگاری سنتی کمتر به آنها توجه شده است .

    کلیدواژگان: خانواده، زن، اسلام، صفویه
  • زهرا مروتی، علی اکبر خدری زاده* صفحات 263-287

    مردم بندر بوشهردرروزگار پرتلاطم مشروطه، ازگستره ی وسیعی از بیماری های واگیردر رنج بودند. شیوع این بیماری ها، یکی از واقعیت های اجتماعی عصرقاجار محسوب می شد. بطوری که در مقابل زیرساخت های سنتی موجود، درمان های موثر ناچیز، تاثیر چندانی درکاهش میزان مرگ ومیر نداشت. این نوشتار بر مبنای مندرجات مطبوعات، اسناد آرشیوی و منابع تاریخی با بهرمندی از روش تحقیق تاریخی مبتنی برتوصیف و تحلیل، چگونگی شیوع این بیماری ها دربندر بوشهر را نشان می دهد. پژوهش حاضر برآن است، تا ضمن بررسی انواع بیماری های مسری، عوامل موثر بر شیوع آن، در بوشهر را مورد واکاوی قرار دهد. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که، شیوع انواع بیماری های مسری در بندربوشهرتحت تاثیرچه عواملی بوده است؟ به نظر می رسد، عوامل متعددی هم چون، عدم توجه مردم بنادر نسبت به بهداشت فردی واجتماعی، عدم وجود آب آشامیدنی سالم، شیوه نادرست دفن مبتلایان وعملکرد نادرست دولتمردان در مواجه با بیماری ها، ازعوامل مهم شیوع بیماری های واگیر در این بندربوده است .

    کلیدواژگان: بندر بوشهر، وبا، طاعون، بیماری های مسری
  • جواد نظریان، ابوالفضل رضوی*، محمد سپهری صفحات 288-306

    آل بویه، سلسله ای ایرانی نژاد و شیعی مذهب،منسوب به ابوشجاع بودندکه میان سال های 322-488ه.ق بر بخش بزرگی از عراق(عجم و عرب)،جزیره،شام و بخش های مختلفی ایران از جمله جبال حکومت کردند. منطقه جبال از دیرباز حسب موقعیت جغرافیایی و تاریخی منشا تحولات مهمی در تاریخ ایران بوده است. این منطقه در قرن چهارم ه.ق در دوره حاکمیت شاخه ای از آل بویه، در عرصه تحولات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی نمود ویژه ای یافت.سوال محوری پژوهش حاضر آن است که اوضاع اجتماعی منطقه جبال در دوره حکمرانی آل بویه چگونه بوده است؟ فرضیه مطرح شده این است که در سایه آرامش نسبی که حکومت آل بویه فراهم نموده بود زمینه هایی برای رونق اجتماعی فراهم آمد. با این حال نابرابری های اجتماعی همچنان بر این منطقه حاکم بود. بر اساس یافته های این پژوهش، که به روش توصیفی - تحلیلی و بر اساس مطالعات کتابخانه انجام شده، این منطقه درواقع دربردارنده نوعی جمع اضداد یا حتی پارادوکس تاریخی در درون خود است. چرا که علیرغم اینکه این منطقه از لحاظ سیاسی در این قرن از ثبات چندانی برخوردار نیست به لحاظ اجتماعی سنت های دیرینه تاریخ ایران در این منطقه پابرجا بوده است. از سوی دیگر، رویکرد مسالمت آمیز شیعیان در تعاملات اجتماعی با دیگر مذاهب و فرقه های ساکن جبال، این امکان را به آنها داد که فرصت ظهور و فعالیت داشته باشند؛ و از دیگر سو نیز نقش حکومت آل بویه و حمایت های این دولت از شیعیان، عامل مهم دیگری در این پیشرفت بود.

    کلیدواژگان: آل بویه، تحولات اجتماعی، جبال، فخرالدوله
|
  • Saeed Atashbar, Manizheh Sadri *, Seyed Mahmoud Sadat, Monirh Kazemirashed Pages 1-25

    The Azerbaijan State Association, which was initially established solely for supervising the elections of the National Parliament, gradually got such an influence that became the sole authority of litigation of the Azerbaijan people, and because people referred to it directly in every affair, It was accepted by different groups of people. The association was largely subject to the opinions and demands of the people and tended to involve the people in the work and inform them of the decisions made. Accordingly, he took steps to eliminate the abusive customs and establish a schools with new meditation and establish a municipality and order, supervise government affairs and the like. In fact, the members of the Azerbaijan State Association were responsibly accountable to the people who, with the establishment of constitutionalism and given their prominent role in it, demanded fundamental changes and considered themselves entitled to be present and observer in various currents.

    Keywords: : Association Newspaper, Historical Documents, Tabriz Association, Constitutional movement, Qajar Government
  • Mahmoud Alvari, Mahdi Ansari *, Aliakbar Khedrizadeh Pages 26-55

    One of the principles of Ahl-e-Haqq belif is the belief in consecutive lives-Doonadoon this principel has aspecial place to the view point of Maktabion- that is branch of Shah Hayasiś families from the view point of Ahl-e-Haqq and Maktabion‚the true essence of every creature is the soul of that creature and the body is only aspace for soul .After the seperation of the soul from the body‚the body is gone and the soul remains‚ and it will continue to live and it will grow its perfection. Despit to belief in divine monotheism and the resurrection‚Ahl-e-Haqq and Maktabion believ that the soul should be in a faily long cycle- Hezar Doon- for reaching to perfaction in order to attain perfection. Againts of the other families of Ahl-e-Haqq‚Maktabion have explained all types of perfaction and how to do it more specifically. The main question in this article is how and description of Doonadoon from the view point of Maktabion. The method of this research is descriptive- analytical and based on library study.the research hypothesis is that Doonadoon is based on continuing of life after the death and in the direction of the perfection of the soul‚ one of the reasons for this is the limited consecutive life cycles. The researeach finding indicate that Doonadoon is a particular belive that has existed between Maktabion‚and it has certain characteristics including.Perspective of evolution of the soul and varieties.

    Keywords: Ahl-e-Haqq, perfaction, Doonadoon, Consective lives, Elahioon‚Maktabion
  • Morteza Darabi, Yadollah Malki *, Jafar Taban Pages 56-72

    The sunnis believe that the prophet Mohammad ordered the prohibition of transcribing the hadith. They have cited the prophet’s speech in this regard in some of their sources. However, they are unaware of the fact that these narrations have no basis. This article investigated the prohibition of transcribing the hadith after the demise of Prophet Mohammad. The followings can be counted as the effects of the prohibition of transcribing the hadith: the easiness of forging the hadith, the spread of lies and forgetfulness of the prophet’s lifestyle,the ruin of large number of prophet’s hadiths, the release of the Israelis and distorting the truth of the religion, the arbitrary interpretation and disagreement among Muslims, and the seclusion of prophet’s households. The effects of Jewish scholars on the caliph, and their religious and political beliefs can be the other reasons for the prohibition of transcribing the hadith. The prohibition of transcribing the hadith also created the ground for forging the hadith and spreading lies in the name of the Prophet.

    Keywords: Transcribing the hadith, Effects of the prohibition of transcribing the hadith, History of transcribing hadith, Followers
  • Kazem Hosseinifar, Masomeh Garadagi *, Ali Salarishadi, Manizheh Sadri Pages 73-94

    The intellectual dough of Asid Mohammad Kasravi was formed during the constitutional movement and under the influence of its ideals. A person who dresses as a clergyman in the first stage of his life, but due to the formation of a series of intellectual events, distances himself from this stage of his life. He experienced two world wars, the constitutional movement and the dictatorship of Reza Shah. His intellectual and research background also made him comment on various issues and think on various issues. Kasravi was one of the intellectuals of the constitutional movement and its ideals, but this movement quickly became authoritarian. Kasravi, who had experienced both spaces, discussed them in his works. The important point is that Kasravi, unlike many critics of Reza Shah, in spite of some negligible criticisms, strongly defended Reza Shah's actions. Subjugation within social institutions provided for personal domination and submission. Kasravi's goal was to validate the nationalist values ​​he sought, which in some of Kasravi's works in this regard followed his unifying nationalism. And it has no territorial integrity, and local power is a rebellious power.

    Keywords: Kasravi, Reza Shah, Constitutionalism, dictatorship, Nationalism
  • Ahmad Rezaeiniya, Mostafa Naseri Rad *, Hossein Ghadami, Boshra Delrish Pages 95-116

    The constant and difficult promotion of Islam in Mecca by the Prophet of Islam (PBUH); and migration to Medina, deployment of army for Badr and Ahzab wars, conquering of Mecca, fight against the Roman Empire in the form of the battles of Mote and Tabuk, and some other things gradually guided the near and far tribes of the peninsula to adopt positions towards Islam and each of them somehow realized the power of Islam. These ups and downs and factors caused various tribes, including Banū Thaqīf, Banū Tamīm, Bani Assad and other tribes, which are also mentioned up to one hundred tribes, to go to Medina to reconcile and understand the emerging power of Islam. The present article aims to explicate the following cases under the title of the process of Sanah Al-Wofūd’s formation and its outcomes: A) Although the rapid flow of ambassadors from different tribes in Medina is related to the consequences of the fall of Mecca in the eighth year of AH and the campaign of Tabuk, its preparations were made at least from the fifth year of AH with the arrival of the ambassadors of Bani Assad. B) Generally, the Islamization of different tribes through the presence of ambassadors and their elders in Medina had benefits such as recognizing some property, ensuring the security of these tribes against hostile tribes, and establishing the leadership of the chiefs of these tribes.

    Keywords: Prophet (PBUH), Al-Wofūd, Conquest of Mecca, Expedition to Tabuk
  • Narges Shahnazari, Aliasghar Mirzaei *, Feizollah Boushas Gousheh Pages 117-163

    The Battle of Salamis took place in 480, near Athens, between the Persians and the Greeks and permanently blocked the Persian’ advance westward. Herodotus' account of this battle has caused much controversy. This article intends to analyze Herodotus' account of the Battle of Salamis using the method of narrative analysis? The findings of this study show that Herodotus, the most important narrator of this battle, has made the Salamis a catastrophic defeat among the Persian’s defeats. To convey the message to its addressees that the Persians had been claiming to occupy Greece since entering Asia Minor, and that only the victories of the Greeks in Marathon, Salamis, and Plataea had blocked their advance forever. In his account of the Battle of Salamis, he refrains from addressing the principle of battle, instead focusing on reporting issues before and after the war. From Herodotus’ point of view, Salamis was the end point of the Persian Wars, which was rooted in the defeat the Marathon, and the defeat of Xerxes brought freedom and liberation from slavery to the Greeks.

    Keywords: Herodotus, Salamis, Xerxes, Narrative, Greek
  • Maryam Ashoori, Hasan Shadpoor *, Ahmad Ashrafi Pages 164-186

    Using descriptive-analytical research method and with the help of reliable historical sources, this research has raised the question: to what extent and how were the Qarmatians able to establish social equality among the masses? In answer to this question, it should be said that the ideological approach of some scholars and the neglect of the various dimensions of the Qaramat movement have led to the ignorance of the fact that only in a part of the Qarmatians' activity did egalitarian thought come to the fore in a limited way. And the extremism and secondary inefficiency of Qaramata and the destruction of their image in the Islamic world prevented the implementation of a policy of social equality on a large scale. In fact, the misconceptions of Islam scholars about the democratizing aspect of the Qarmatian society are based on the notion that it has raised the issue of taste and assimilation and, in general, a lack of sufficient and deep understanding of the Qaramteh dissident movement.

    Keywords: Qaramteh, social movements, equality, Early Islamic Centuries, Islamologists
  • Mohsen Kazemi, Morteza Nouraei *, Reza Shabani Samghabadi Pages 187-209

    Oral history as an interdisciplinary field has made the pragmatics and theoretical functions of other disciplines ‎of humanities, particularly social sciences, being noted in this kind of historiography. There are several approaches ‎for sociological studies; such as linguistics and anthropology. These days linguistics is a totally apprehensive ‎discipline that is in search of constructing and finding deeper signs, meanings and concepts of human, and the ‎thought, behavior, act and sensation of his/her. A human with his unknown labyrinth that anthropology might ‎reveal some (a bit) knowledge of his/her inner and outer world. ‎Oral history as a phenomenon related to human, about human and his/her world; is about to find a way to ‎transfer his/her messages, concepts and narratives that pass through the language. Human owns the language and ‎language as a thought plays its role in the structure of society and human institutions. Human is surrounded by ‎his/her believes, costumes, folklores and the sociocultural institutions. Identifying this human needs a language, ‎meanings, signs and symbols that can attained to some degree through linguistic and anthropological studies. ‎Studying some functions and linguistic concepts beside anthropological ideas and theories can reveal more aspects ‎of oral history. This paper tries represent a way for hesitation on unknown aspects of oral history based on ‎perceptive and explanatory methodology and presenting introductory discussions on linguistics and anthropology. ‎

    Keywords: Oral history, Linguistics, Anthropology, culture studies.&lrm
  • Eslam Keramati, Farinaz Hooshyar *, Fezola Boshasbgoshe Pages 210-236

    AbstractIn explaining the components of economic behavior, the actions and conscious actions of the umayyads to achieve the selected goals are analyzed. In economic behaviorism, economic man and his behavioral characteristics are considered. The purpose of this study is to investigate and explain the components of Umayyad economic behavior in khorasan and Transoxiana, which was one of the important areas of the Islamic Caliphate. The findings of the present study, which are descriptive_ analytical, show that Umayyads aimed to maximize financial benefits and quickly seize the economice resources of the region. Their economic activities ranged from violence to reformism. Along with aggression and looting, collective action, exploitation of available financial resources were some of the main components of the Umayyad economic behavior in khorasan and transoxiana. Corrective actions are seen to reduce public discontent and riots. The Umayyad economic behavior was the result of deviating from Islamic values, changing financial rules, and applying customary, traditional, and tribal practices.

    Keywords: Khorasan, Transoxiana, Umayyad, Praxeology, Economy
  • Neda Kabeh *, Koorosh Fathi Pages 237-262

    Social functions of the family with emphasis on the role of womenin the Safavid era The family, as the smallest and most important social institution, has various functions in the economic, social and cultural fields. Meanwhile, women have played a different role in these areas. In the Safavid period, following the historiographical approaches, there was a patriarchal attitude to historical and social developments. Therefore, the present study aims to show that women have had an effective presence in the historical events of the Safavid era, but following the approach of historiography, this presence has not been drawn in accordance with reality. The main research question is the approach of Safavid historical sources to the role of women in society? is. The findings of this research, which was done by descriptive-analytical method, show that, contrary to the general approach of historical sources, women had influential social roles, but due to the predominance of male-centered view in traditional historiography, they have received less attention.

    Keywords: Family, woman, Islam, Safavid
  • Zahra Morovati, Aliakbar Khedrizadeh * Pages 263-287

    The people of the port of Bushehr suffered from a wide range of infectious diseases during the turbulent days of the constitution. The prevalence of these diseases was one of the social realities of the Qajar era. In contrast to the existing traditional infrastructure, little effective treatment had little effect on reducing mortality. This article shows the prevalence of these diseases in Bushehr port based on the contents of press, archival documents and historical sources using the method of historical research based on description and analysis. The present study aims to investigate the types of infectious diseases and the factors affecting its prevalence in Bushehr. This study seeks to answer the question that the prevalence of various infectious diseases in Bandar Bushehr has been influenced by what factors? Numerous factors such as lack of attention of port people to personal and social health, lack of safe drinking water, improper burial of patients and improper performance of government officials in the face of diseases, are important factors in the prevalence of infectious diseases in this it is closed.

    Keywords: Bushehr port, cholera, plague, Infectious diseases
  • Javad Nazarian, Abolfazl Razavi *, Mohamad Sepehri Pages 288-306

    The Buyid dynasty, an Iranian dynasty of race and Shi'a religion, was attributed to Abu Sjaha, who ruled a large part of Iraq (Ajam and Arab), the island, the Levant and various parts of Iran, including Jabal, between 322-488 AH. The Jabal region has long been the source of important developments in Iran's history in terms of geographical and historical location. This region in the 4th century AH, during the rule of a branch of the Buyids, found a special manifestation in the field of political, cultural and social developments. The hypothesis is that in the shadow of the relative tranquility provided by the Buyeo government, grounds for social prosperity were provided. However, social inequalities continued to dominate the region. Based on the findings of this study, which has been conducted by descriptive-analytical method and based on library studies, this region actually contains a kind of total number of anxies or even historical paradoxes within itself. Because despite the fact that this region is not politically stable in this century, socially, the long traditions of Iranian history have persisted in this region. On the other hand, the peaceful approach of Shiites in social interactions with other religions and sects in Jabal allowed them to have the opportunity to emerge and act, and on the other hand, the role of the Buyian government and its support for The Shiites was another important factor in this development.

    Keywords: Buyids, Social Developments, Jabal, Fakhr al-Dawlah