فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 37 (بهار 1400)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 37 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا حافظ نیا، ریحانه صالح آبادی*، ساجد بهرامی جاف صفحات 23-51
    هدف

    هدف این مقاله بررسی مزیت رقابت اقتصادی کشور ایران با سایر کشورهای منطقه همچون عربستان سعودی، ترکیه، پاکستان و مصر می باشد؛ تا از این طریق بتوان به نوعی از درک قدرت اقتصادی در مقابل سایر رقبای منطقه ای دست پیدا نمود و قادر بود تا به فهم مناسبی از قابلیت ها، ظرفیت ها اقتصادی و بهره برداری از آن در راستای افزایش رشد و توسعه اقتصادی رسید.

    روش

    روش تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی و هدف آن نیز کاربردی می باشد. تحقیق حاضر در دو بعد صورت گرفته است. در مرحله اول داده ها و اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعه اسنادی و کتابخانه ای ازجمله اسناد مرتبط با قدرت و توسعه اقتصادی مطالعه گردید. سپس، اهداف، استراتژی های مهم رسیدن به اهداف و قابلیت های قدرت اقتصادی ایران وارد نرم افزار Meta-SWOT گردید،

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که باتوجه به مزیت ها و قابلیت های جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با کشورهای موردنظر نوعی رقابت پذیری قابل توجهی وجود دارد که می توان میزان قدرت اقتصادی ایران را در افق 1420 باتوجه به منابع و قابلیت های سایر کشورها در منطقه ترسیم نماید.

    نتیجه گیری:

     نتایج به دست آمده نشان می دهد که مهم ترین مزیت های قدرت اقتصادی ایران در برابر رقبا (عربستان سعودی، ترکیه، مصر و پاکستان) دارابودن نیروی انسانی جوان، ذخایر طبیعی و هیدروکربنی فراوان، تعداد بالای معادن و موقعیت ژیوپلیتیکی مهم ترین توانایی های ارزشمند و قابل اتکا در زمینه رقابت اقتصادی کشور هستند و متغیرهایی مانند تغییر سیاست ها و برنامه ها همراه با تغییر دولت ها؛ عدم تنوع در ابزارهای تامین مالی در بازار سرمایه؛ ضعف دیپلماسی کشور؛ نبود تحرک و پویایی در تولید کل و سرانه؛ بزرگ بودن دولت؛ تحریم های بین المللی به عنوان بزرگ ترین موانع توسعه اقتصادی کشور محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری، قدرت اقتصادی، غرب آسیا، ایران
  • مهدی عباس زاده*، حسین رازانی صفحات 31-51
    هدف

    جهان عرب طی دهه اخیر رخدادهای کم سابقه ای را پشت سر گذاشته است. تحولاتی که به ناآرامی در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا انجامید، کشور یمن را نیز متاثر از خود ساخت. شورش های فراگیر در یمن از 2011 علیه حکومت علی عبدالله صالح شروع شد و با کناره گیری وی و به قدرت رسیدن دولت انتقالی منصور هادی ادامه پیدا کرد، اما با کناره گیری هادی از قدرت، اعلام موجودیت مسلحانه انصارالله و تهاجم نیروهای ایتلاف به رهبری عربستان به این کشور، پیچیدگی بحران بیشتر شد. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که شورای امنیت سازمان ملل متحد چه نقشی در حل و فصل بحران یمن داشته است؟

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ای می باشد و اسناد سازمان ملل متحد از طریق سایت سازمان، جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    اهمیت راهبردی و ژیوپلیتیک یمن، به دلایلی مانند تسلط بر مهم ترین تنگه استراتژیک دنیا (باب المندب)، دسترسی به دریای سرخ به خوبی حاکی از این است که هر نوع درگیری در این کشور، باعث مواجهه قدرت های منطقه ای و جهانی می شود. بر این اساس سازمان ملل متحد بویژه شورای امنیت، اقداماتی را جهت حل و فصل صلح آمیز بحران یمن به انجام رسانیده است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش بیانگر این است، شورای امنیت با تصویب بیانیه ها و قطعنامه هایی به ایفای نقش در بحران یمن پرداخته است، اما به خاطر ملاحظات سیاسی حول محور مداخله نظامی عربستان در یمن و حمایت غرب و در راس آن ایالات متحده آمریکا از آن، شورا در حل نهایی و قطعی بحران موفق نبوده است.

    کلیدواژگان: بحران یمن، خاورمیانه، سازمان ملل متحد، شورای امنیت
  • ابوذر رضایی*، ارسلان قربانی، سیدعلی منوری صفحات 53-73
    هدف
    بررسی چگونگی نقش محور مقاومت در جنوب غرب آسیا که زمینه نزدیکی دو قطب متضاد منطقه- اعراب محافظه کار و رژیم اشغالگر قدس- شده است، می باشد.
    روش
    برای انجام پژوهش حاضر از چارچوب نظریه امنیت کپنهاک و روش توصیفی - تحلیلی استفاده شده است.
    یافته ها
    پیروزی حزب الله در سال 2006 و حماس در سال 2008 بر رژیم اشغالگر قدس در مرحله اول، نگرانی شدیدی در دل رهبران آن رژیم و در مرحله دوم، سبب نگرانی محور محافظه کار از نفوذ محور مقاومت به رهبری جمهوری اسلامی ایران شد. از این رو، تضعیف محور مقاومت با ایجاد ایران هراسی و حزب الله در نظام بین الملل و جهان اسلام به عنوان عامل مشترک این دو قطب شد.
    نتیجه گیری
    بحران 2011 سوریه مهمترین عامل در تغییر رویه کشورهای محافظه کار عربی از سیاست تدافعی به تهاجمی با مسلح کردن گروه های تکفیری در سوریه در راستای تضعیف محور مقاومت و قطع شاهراه راهبردی آن و همخوانی مساله با راهبرد رژیم اشغالگر قدس، در نتیجه منجر به همکاری اطلاعاتی دو قطب متضاد هویتی در جهت تغییر وزن ژیوپلیتیکی جنوب غرب آسیا شده است.
    کلیدواژگان: محور مقاومت، اعراب محافظه کار، تهدید، رژیم اشغالگر قدس، امنیت منطقه ای
  • مسعود اخوان کاظمی، حامد شاهملکی* صفحات 75-105
    هدف
    جنبش انصارالله یمن به عنوان یک جنبش اسلامی و شیعی، در شمار جنبش ها و حرکت هایی است که در نتیجه آشنایی با انقلاب اسلامی و الهام گیری از آرمان ها و اندیشه های آن تشکیل شده و ضمن تاسی به گفتمان مقاومت، هسته های مقاومت را در کشور یمن پایه گذاری نموده است؛ این جنبش امروزه بازیگر اصلی تحولات یمن و از اجزای اصلیمحور مقاومت در منطقه است و به خوبی توانسته  در جنگی نابرابر با عربستان سعودی و متحدانش از استقلال و تمامیت ارضی یمن دفاع نماید. با توجه به اهمیت و جایگاه برجسته جنبش انصارالله در معادلات منطقه ای و تحولات یمن و پیوند های عمیق این جنبش با جمهوری اسلامی ایران، شناخت مولفه های اثرگذار بر هویت و  فرهنگ سیاسی این جنبش، ضروری می نماید. هدف این نوشتار، پاسخ به این سوال اصلی است که مولفه های اصلی مقاومت در فرهنگ سیاسی جنبش انصارالله یمن کدامند؟
    روش
    این مقاله از روش کیفی (تحلیل اسنادی) و رهیافت سازه انگاری برای پاسخ به سوال اصلی تحقیق استفاده نموده است.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد، مهمترین مولفه های مقاومت در فرهنگ سیاسی جنبش انصارالله یمن عبارتند از: ریشه های مردمی جنبش، اسلام گرایی، استکبارستیزی(ضدیت با آمریکا و صهیونیسم)، عدالت طلبی، استقلال طلبی و صلح طلبی، برجستگی های کادر رهبری.
    نتیجه گیری
    جنبش انصارالله، جنبشی پویا و نیرومند و پرچمدار نهضتی بر پایه اندیشه های اصیل  زیدیه بویژه  دو اصل قیام به سیف در برابر ظلم و اصل امر به معروف و نهی از منکر است که توانسته نفوذ گسترده ای در جامعه یمن حتی میان اهل سنت پیدا کند. فرهنگ سیاسی این جنبش ریشه در اعتقادات دینی شیعیان زیدی و تاثیرپذیری ایدیولوژیکی از انقلاب اسلامی ایران دارد و در صورت تسلط بر تنگه راهبردی باب المندب می تواند حاکمیت محور مقاومت را در منطقه تحکیم نماید.
    کلیدواژگان: جنبش انصارالله، زیدیه، فرهنگ سیاسی، یمن، محور مقاومت
  • حسین احمدی سفیدان*، مولود سعیدی اطهر صفحات 107-128
    هدف
    بررسی کنش های سیاسی گروه های شیعی یمن، دغدغه اصلی این مقاله است. گروه های شیعی یمن بویژه امامیه، اسماعیلیه و زیدیه بخش وسیعی از شیعیان یمن را شامل می شوند. آنان بیش از هزار سال حکومت را در این کشور در دست داشتند، ولی در سال 1962 با کودتایی که با حمایت و تحریک کشور مصر انجام گرفت، قدرت را از دست دادند.  
    روش
    روش انجام گرفته در این پژوهش تحلیل محتوا با بهره گیری از نظریه «کوینتین اسکینر» است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد در یمن، اثنی عشریه و اسماعیلیه زیر چتر حمایتی زیدی ها قرار دارند و بستر اجتماعی یمن به گونه ای بوده که منجر به ظهور شخصیت ها و جریان های فکری متنوعی در میان شیعیان زیدیه گردیده است.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان می دهدتفسیر زیدیه از مفهوم امامت هر چند در حوزه نظری، ایشان را در مقایسه با سایر فرق شیعی رویکردی معتدل بخشیده است اما در عمل و کنش های سیاسی، به سمت و سوی اقدامات رادیکال و عمل گرایی سیاسی کشانیده و حاصل این اقدامات متاثر از زمینه ها و بسترهای فکری در گذشته آنان بوده است.
    کلیدواژگان: کنش سیاسی، شیعیان یمن، زیدیه، اسماعیلیه، امامیه، فرقه و جنبش انصارالله یمن
  • ابوالفضل عباسی دره بیدی*، زکیه رحیمی صفحات 129-160
    هدف

    رویکرد آرمان گرایی در روابط بین الملل معتقد است افزایش تسلیحات موجب تشدید درگیری و جنگ می شود و خلع سلاح را راهکار شکل گیری امنیت می داند. در مقابل، رویکرد واقع گرایی بر وجود آشوب و هرج و مرج بین کشورها تاکید می کند، اما برای پاسخ به معمای تامین امنیت، دو دیدگاه از آن منشعب می شود: واقع گرایی تدافعی و واقع گرایی تهاجمی. واقع گرایی تدافعی معتقد است کشورها در یک ساختار آشوب زده برای تامین امنیت باید به سمت ایجاد توافقاتی در جهت کنترل تسلیحات پیش روند. در مقابل، واقع گرایی تهاجمی توضیح می دهد که دولت ها قدرت نظامی خود را افزایش می دهند تا با رسیدن به سلطه و هژمونی، به امنیت دست یابند. چون هیچ کشوری تمایل ندارد از سایرین عقب بماند، مسابقه ای بر سر تامین تسلیحات رخ می دهد که بدان رقابت تسلیحاتی می گویند. هدف مقاله حاضر آن است که پدیده رقابت تسلیحاتی در میان کشورهای منتخب منطقه غرب آسیا؛ شامل ایران، ترکیه، عربستان و رژیم صهیونیستی در فاصله سال های 1977 تا 2017 را مورد بررسی قرار دهد.

    روش

    اساس مدل سازی نظری در مقاله حاضر، الگوی ریچاردسون و مطالعه تجربی نیز مبتنی بر رویکرد اقتصادسنجی سری زمانی از نوع مدل تصحیح خطای برداری (VECM) است.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش حاکی از آن است که ایران با رژیم صهیونیستی در رقابت تسلیحاتی است. از سوی دیگر، عربستان و ترکیه، هر دو به صورت یک طرفه تحت تاثیر مخارج نظامی رژیم صهیونیستی هستند. بدین ترتیب مشاهده می شود که تغییر در مخارج نظامی رژیم صهیونیستی علت تغییر در مخارج نظامی هر سه کشور ایران، عربستان و ترکیه بوده است.

    نتیجه گیری:

     هر سه کشور ایران، عربستان و ترکیه، رژیم صهیونیستی را تهدیدی برای خود تلقی می کنند و درنتیجه این کشور را می توان عامل مهمی در بی ثباتی منطقه دانست. از سوی دیگر نتایج نشان می دهد که به لحاظ تاریخی یک رقابت تسلیحاتی در منطقه غرب آسیا شکل گرفته است که با توجه به شرایط حساس موجود، لازم است اقدامات فوری برای رفع آن صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: رقابت تسلیحاتی، مخارج نظامی، مدل ریچاردسون، مدل تصحیح خطای برداری (VECM)
|
  • MohammadReza Hafeznia, Reyhaneh Salehabadi *, Sajed Bahrami Jaf Pages 23-51
    Objective

    The purpose of this article is to examine the economic competitiveness of Iran with other countries in the region such as Saudi Arabia, Turkey, Pakistan and Egypt; In this way, a kind of understanding of economic power in front of other regional competitors could be achieved and it was possible to gain a proper understanding of capabilities, economic capacities and exploit them in order to increase economic growth and development.

    Method

    The research method is descriptive-analytical and its purpose is practical. The present study is conducted in two dimensions. In the first stage, the required data and information were studied through documentary and library studies, including documents related to power and economic development. Then, the goals, important strategies to achieve the goals and capabilities of Iran's economic power were entered into Meta-SWOT software.

    Findings

    The research findings show that according to the advantages and capabilities of the Islamic Republic of Iran in comparison with the target countries, there is a significant competitiveness that can increase the economic power of Iran in the horizon of 1420 according to resources and capabilities.

    Conclusion

    The results show that the most important advantages of Iran's economic power over competitors (Saudi Arabia, Turkey, Egypt and Pakistan) are having young manpower, abundant natural and hydrocarbon reserves, high number of mines and geopolitical position. They are valuable and reliable in the field of economic competition of the country and variables such as change of policies and programs along with change of governments; Lack of diversity in financing instruments in the capital market; Weakness of the country's diplomacy; Lack of mobility and dynamism in total and per capita production; The size of the government; International sanctions are considered to be the biggest obstacles to the country's economic development.

    Keywords: Competitiveness, Economic Power, West Asia, Iran
  • Mehdi Abbaszadeh Fathabadi *, Hossein Razani Pages 31-51
    Objective

    The Arab world experienced unprecedented events during the last decade, led to revolutions in the countries of the Middle East and North Africa, which also affected Yemen. The nationwide protests in Yemen began in 2011 against the government of Ali Abdullah Saleh, and continued with his departure and the coming of the transitional government of Mansour Hadi. Along with Mansour Hadi's withdrawal from power, the armed presence of Ansarullah, and the Arab-led invasion of Saudi Arabia, the crisis turned into complex dimensions. Therefore, the main purpose of the present research is to investigate the role of the Security Council in the crisis in Yemen.

    Method

    In order to achieve this goal and provide an answer to the question, descriptive - analytical research method has been used, relying on documentary and library data.

    Results

    The strategic and geopolitical importance of the state of Yemen, because of neighboring the most important strategic strait of the world (Bab Al-Mundab), and the Red Sea, well illustrates the fact that any kind of conflict in this country will causes confrontation of the regional and transnational powers. In this regard, the United Nations especially Security Council have taken steps to resolve the Yemen crisis peacefully.

    Conclusion

    Findings of the research show that the Security Council has adopted resolutions and statements to play a role in Yemen crisis, but because of the political considerations of U.S as the major member of the Security Council especially about the Saudi intervention in Yemen, it failed in resolving the crisis.

    Keywords: Yemen crisis, Middle East, United Nations, Security Council
  • Abouzar Rezaee *, Arsalan Ghorbani, Seyed Ali Monavari Pages 53-73
    Objective
    The purpose of the study is to examine the role of axis of Resistance in Southwest Asia, which has become the basis for the Proximity of the two opposing poles of the region- the Arab Conservatives and the Occupying Regime.
    Method
    The Method used in the Study is Descriptive-analytical and uses Copenhagen Security Theory as a Theoretical Framework.
    Results
    The victories of Hezbollah in 2006 and Hamas in 2008 over the occupying regime in Jerusalem, in the first stage, caused great concern in the hearts of the leaders of that regime, and in the second stage, caused the conservative axis to worry about the influence of the resistance axis led by the Islamic Republic of Iran.Thus, the weakening of the resistance Axis with the creation of Iranphobia and Hezbollah in the International system and the Islamic world became a common factor of these two poles.
    Conclusion
    The 2011 Syrian Crisis is the most important factor from defensive to offensive by arming Takfirist groups in Syria in order to weaken the Axis of Resistance and cut off its strategic highway and align the issue with the strategy of the Occupying Regime in Jerusalem. Two opposing poles of identity have become the geopolitical weight of Southwest Asia.
    Keywords: Axis of Resistance, Conservative Arabs, Threat, Palestinian Occupation Regime, Area Security
  • Masoud AKHAVAN KAZEMI, Hamed Shahmaleky * Pages 75-105
    Objective
    The Ansarullah movement in Yemen, as an Islamic and Shiite movement, is one of the movements which is formed as a result of acquaintance with the Islamic Revolution and being inspired by its ideals and ideasand while following the discourse of resistance, has established the nuclei of resistance in Yemen; Today, this movement is the main player in the developments in Yemen and one of the main components of the axis of resistance in the regionand has been able to defend the independence and territorial integrity of Yemen in an unequal war with Saudi Arabia and its allies. Given the importance and prominent position of the Yemeni Ansarullah movement in the regional equations and developments of this country and its deep ties with the Islamic Republic of Iran, it is necessary to recognize the components that affect the identity and political culture of this movement. The purpose of this article is to answer the main question ‘what are the main components of resistance in the political culture of the Yemeni Ansarullah movement?’
    Method
    This article uses a qualitative method (documentary analysis) and a constructivist approach to answer the main research question.
    Results
    The findings of this study show that the most important components of resistance in the political culture of the Yemeni Ansarullah movement involvepopular roots of the movement,Islamism,anti-arrogance(anti-Americanism and Zionism), justice, independence and peace, the prominence of the leadership.
    Conclusion
    Ansarullah movement is a dynamic, strong and flagship movement based on the original ideas of the Zaydi religion, especiallyThe two principles are to rise up against oppression, and to command what is good and forbid what is evilwhich has been able to gain widespread influence in Yemeni society, even among the Sunnis. The political culture of this movement is rooted in the religious beliefs of the Zaidi Shiitesand is ideologically influenced by the Islamic Revolution of Iran and if it dominates the strategic Strait of Bab al-Mandeb, it can strengthen the sovereignty of the axis of resistance in the region.
    Keywords: Ansarullah movement, Zaydi, Political Culture, Yemen, Axis of Resistance
  • Hossein Ahmadi Sefidan *, Mouloud Saeidi Athar Pages 107-128
    Objective
    Examining the political actions of Yemeni Shiite groups is the main concern of this article. Yemeni Shiite groups, especially the Imams, Ismailis and Zaydis, make up a large part of the Yemeni Shiites. They ruled the country for more than a thousand years, but lost power in 1962 with a coup sponsored by Egypt.
    Method
    The method of this research is content analysis using Quentin Skinnery's theory.  
    Results
    Findings show that the Twelvers and the Ismailis are under the umbrella of the Zaidis in Yemen, and the Yemeni social contexthas been such that led to the emergence of different characters and various currents of thoughts among the Zaydi Shiites.
    Conclusion
    The results show that Zaydi's interpretation of the concept of Imamate, although in the theoretical field has given him a moderate approach compared to other Shiite sects, but in political actions has led to radical actions and political pragmatism. The result of these actions has been influenced by their background and thought context in the past.
    Keywords: Political Action, Yemeni Shiites, Zaydis, Ismailis, Imams, Yemeni Ansarullah sect, movement
  • Abolfazl Abbasi *, Zakiyeh Rahimi Pages 129-160
    Objective

    Idealism approach in international relations believes that arms proliferation results in aggravation of conflicts and brings war, recommending disarmament as the solution.  Oppositely, Realism approach highlights chaos and anarchy among countries, but in order to solve the security puzzle puts forward two views: defensive realism and offensive realism. Defensive realism believes that in an anarchy, countries should proceed toward agreements in order to yield security. But, offensive realism explains that states foster their military power in order to gain security by attaining dominance and hegemony. Since no country tend to drop behind the others, a race will engender on the raising armaments that is called Arms Race. This study aims to assess the arms race among western Asia countries including Iran, Turkey, Saudi Arabia and Israel during 1977-2018.

    Method

    Theoretical model is based on Richardson Model and empirical study uses times series econometrics, particularly Vector Error Correction Models (VECM).

    Results

    Results show that Iran and Israel are experiencing arms race. Furthermore, Saudi Arabia and Turkey are unilaterally affected by Israel's military expenditures.

    Conclusion

    Iran, Saudi Arabia, and Turkey all react to Israel actions, that is, Israel is the instability factor of the West Asia. Furthermore, there is evidence of arms race in the West Asia and so an immediate action is necessary.

    Keywords: Arms Race, Military Expenditure, Richardson Model, Vector Error Correction Models (VECM)