فهرست مطالب

پایداری، توسعه و محیط زیست - سال دوم شماره 5 (بهار 1400)

نشریه پایداری، توسعه و محیط زیست
سال دوم شماره 5 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ریحانه دهقان، مهرانگیز رحیمی، فرهاد نژادکورکی، علیرضا افشانی، ملیحه امینی* صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    در این مطالعه، مقدار آلاینده های خروجی (منوکسیدکربن و هیدروکربن های نسوخته) خودروهای زامیاد و پیکان وانت در شهر شیراز در سال ساخت 1389-1381 مورد بررسی قرار گرفته و با استاندارد محیط زیست مقایسه گردید.

    روش بررسی

    این پژوهش با استفاده از نمونه گیری تصادفی سیستماتیک داده های 320 خودروی مراجعه کننده به مرکز معاینه فنی ولیعصر شهر شیراز در مدت 5 ماه انجام شد. اندازه گیری پارامترهای خروجی از اگزوز بوسیله دستگاه سنجش آلودگی وسایل نقلیه بنزینی صورت گرفت و داده های به دست آمده توسط نرم افزار SPSS و آزمون تی مستقل در سطح اطمینان 5 درصد مورد آنالیز آماری قرار گرفت و در نرم افزار Excel رسم نمودارها صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در اکثر موارد با جدید شدن مدل خودروها، میزان HC و CO کاهش یافته است و میزان این آلاینده ها نیز در حد استانداردهای محیط زیست بوده است. به طوریکه مقدار مونوکسیدکربن در زامیاد از 4.27 به 0.35 و در پیکان وانت از 6.28 به 2.96 درصد حجمی در بازه زمانی سال 1381 تا 1389 رسیده است. همچنین مقدار هیدروکربن های نسوخته نیز در زامیاد از ppm 644 به ppm 78و در پیکان وانت از ppm 571 به ppm 298 در بازه زمانی سال 1381 تا 1389 رسیده است و در مورد هر دو آلاینده در این خودروها روند تولید آلاینده ها نزولی بوده است.    

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی میزان آلاینده های خروجی اگزوز از هر دو خودرو تاثیرات نگران کننده ای بر سلامت ساکنین شهر شیراز نخواهد داشت. لذا امید است با اقداماتی همچون توجه به استانداردهای محیط زیست در جهت رفع آلودگی هوا، تنظیم و سرویس به موقع موتور خودرو و متعلقات آن به منظور جلوگیری از پراکنش آلاینده های هوا، جلوگیری از تردد خودروهایی با آلایندگی زیاد و خودروهای فرسوده بتوان گام موثری بر کاهش آلودگی هوای شهرها برداشت.

    کلیدواژگان: استاندارد آلودگی هوا، شهر شیراز، مونوکسید کربن. هیدروکربن های نسوخته
  • زهرا شاملو، آزیتا بهبهانی نیا*، سهیل سبحان صفحات 13-23
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلاتی که استفاده از لجن تثبیت شده فاضلاب به عنوان کود ایجاد می کند، جذب فلزات سنگین توسط گیاه می باشد. در پژوهش حاضر تجمع غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیم در با فت گونه گیاهی نعنا و اسفناج تیمار شده با لجن فاضلاب،  مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    با طراحی پایلوتها به صورت شاهد و تیمار شده با لجن، گونه های گیاهی نعنا و اسفناج در آنها کشت داده شد. از هر دو گیاه  30 نمونه در نظر گرفته شد و غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیم پس از برداشت گیاهان بوسیله دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت سرب در گیاه نعنا تحت تیمار لجن فاضلاب98/0 و درنعنا شاهد 043/0 و در گیاه اسفناج تحت تیمار لجن 82/0 و در اسفناج شاهد 063/0 ، میانگین غلظت کادمیم در گیاه نعنا تحت تیمار لجن 58/0 و در نعنا شاهد 073/0 و در گیاه اسفناج 33/2 و در اسفناج شاهد  067/0 میلی گرم بر کیلوگرم به دست آمد.

    نتیجه گیری

    مقایسه نتایج با استاندارد نشان می دهد، میزان سرب در هر دو گیاه و در همه تیمارها پایین تر از مقدار استاندارد است اما جذب کادمیم در تیمارهای لجن بیشتر از استاندارد می باشد. علت آن می تواند شباهت عنصر کادمیم به کلسیم و قابل جذب بودن بیشتر برای گیاه باشد.  تحلیل های آماری نیز نشان داد با اطمینان 0.99 بین اسفناج و نعنا کشت شده در تیمار لجن و تیمار شاهد از نظر غلظت سرب و کادمیم تفاوت معنی دار وجود دارد. 

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، لجن فاضلاب، تربچه، اسفناج
  • نشاط امیدوار*، مهدی پورطاهری، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحات 25-42

    امروزه، توسعه گردشگری به احداث خدماتی در نواحی روستایی انجامیده و ناپایداری های زیست محیطی-کالبدی را در برخی روستاها ایجاد نموده است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر تحلیل پیامدهای توسعه خدمات گردشگری بر ناپایداری های زیست محیطی-کالبدی در بخش طرقبه می باشد.گردآوری اطلاعات به روش اسنادی-کتابخانه ای و پیمایشی می باشد. اطلاعات مربوط به متغیر مستقل (توسعه خدمات گردشگری) توسط روش ویکور و داده های متغیر وابسته (اثرات زیست محیطی-کالبدی) به کمک ابزار پرسشنامه جمع آوری شد و توسط این داده ها، آزمون رگرسیون در نرم افزار SPSS محاسبه گردید تا تاثیر توسعه خدمات گردشگری بر ناپایداری زیست محیطی-کالبدی بخش طرقبه مشخص شود. در همین راستا، ارزیابی تغییرات کاربری اراضی روستاهای نمونه توسط تصاویر ماهواره لندست و نرم افزار ENVI  و     GIS صورت گرفت. نتایج آزمون رگرسیون نشانگر رابطه همبستگی قوی، مستقیم و مثبتی با ضریب همبستگی 86/0 میان دو متغیر خدمات گردشگری و ناپایداری زیست محیطی و رابطه خطی معنادار با سطح معناداری0.002بین این دو متغیر می باشد و در فرضیه دوم، ضریب همبستگی به میزان92/0، بیانگر رابطه قوی، مثبت و مستقیم میان خدمات گردشگری و ناپایداری کالبدی می باشد و رابطه میان این دو متغیر نیز با سطح معناداری 0.04، معنادار است. ارزیابی تصاویر ماهواره ای در دوره 1987-2016 نشانگر کاهش مساحت اراضی کشاورزی و مراتع است که به ترتیب از 3ا/3031 و 52/5765 هکتار در سال 1987 به 2/2346 و  98/550 هکتار در سال 2016 رسیده است.  در این بررسی مشخص شد توسعه خدمات گردشگری بر ناپایداری زیست محیطی-کالبدی روستاهای نمونه تاثیر بسیار زیادی داشته است. بر اساس ضریب تعیین تعدیل شده، 83 درصد از ناپایداری زیست محیطی و 89 درصد از ناپایداری کالبدی در روستاهای نمونه تابع توسعه خدمات گردشگری می باشد.

    کلیدواژگان: خدمات گردشگری، گردشگری روستایی، ناپایداری روستایی، تاثیرات کالبدی، شهرستان بینالود
  • راحله کمالی، نسیم صحرائی نژاد*، مریم رباطی صفحات 43-60

    از ابتدای خلقت انسان، نیاز به امنیت همواره به عنوان یکی از اساسی ترین نیازهای بشر و تامین آن از مهمترین مسایل جوامع بشری محسوب گردیده است. از سوی دیگر پارک های شهری را می توان از مهمترین فضاهای عمومی در محیط های شهری برشمرد که بحث امنیت در آن حایز اهمیت بسیار می باشد. هدف پژوهش، بررسی رویکرد  CPTED در جهت ارتقای امنیت محیطی در پارک های شهری است که امروزه کمتر به لزوم ارتقای امنیت و ظرفیت های بالقوه پارک های شهری در کاهش و یا جلوگیری از جرایم توجه می شود. تحقیق حاضر، بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و از نوع راهبردی بوده و محدوده موردمطالعه پژوهش محله اسلام آباد در منطقه 2 شهرداری کلانشهر تهران بوده که محله ای قدیمی با ساختار کالبدی نامناسب، نفوذپذیری پایین و نرخ بالای وقوع جرایم مختلف اما دسترسی مناسب به نقاط مختلف شهر است. با استفاده از مطالعات میدانی به بررسی وضع موجود محله پرداخته شده و در ادامه با استفاده از ابزار پرسشنامه و بر اساس فرمول کوکران نظرات 400 نفر از مشارکت کنندگان در خصوص شاخص های امنیت محیطی جمع آوری می گردد و در نهایت با استفاده از روش تحلیل همبستگی و روش تحلیل آماریt  و همچنین تحلیل SWOT داده ها، تحلیل و راهکارهای ارتقای امنیت ارایه می گردند. نتایج این مطالعات نشان می دهد که محدوده مورد مطالعه به لحاظ امنیتی وضعیت نامطلوبی دارد و نیاز به ایجاد پارک با استفاده از رویکرد طراحی محیطی در جهت کاهش جرایم وجود دارد و در نهایت بر اساس راهکارهای پیشنهادی، طرح راهبردی جهت شکل گیری و احداث این پارک ارایه خواهد شد.

    کلیدواژگان: پارک شهری، طراحی محیط، احساس امنیت، رویکرد CPTED
  • اشکان عبدالی*، مصطفی خلعتبری، شایسته ابراهیمی ذاکر، نسترن حیدری، محمدامین توانا، محمدرضا قره داغی صفحات 61-83

    شیوع ویروس کرونا عدم ثبات در اقتصاد جهانی به خصوص صنعت نفت و گاز را به دنبال داشته است و نوسانات بازارهای مالی را تقویت می کند. واکنش قیمت نفت به این ویروس به تدریج تا تاریخ 9 مارس سال 2020 میلادی پذیرفته شد و قیمت های بین المللی بیش از 20 درصد در یک روز کاهش یافتند. افزایش مبتلایان ویروس کرونا و تقویت نوسانات بازارهای مالی، تاثیر منفی غیرمستقیمی بر پویایی اخیر قیمت نفت خام و گاز در طولانی مدت دارد. با توجه به رکود اقتصادی در سال 2020 و رشد مجدد پیش بینی شده در سال 2021، رشد سالانه تقاضای جهانی نفت با افزایش مواجه خواهد شد. بین سال های 2020 تا 2025 انتظار می رود تقاضای جهانی نفت با متوسط نرخ سالانه زیر 1 میلیون بشکه در روز رشد کند و در طی کل دوره، تقاضا 7/5 میلیون بشکه در روز افزایش یابد. باتوجه به شرایط کنونی، روند تقاضای نفت و گاز همچنان کاهشی خواهد بود که افزایش تقاضای جهانی برای بهره مندی از انرژی های تجدیدپذیر و جایگزینی آنها را در پی خواهد داشت. در این مقاله به بررسی تاثیرات شیوع این ویروس بر قیمت، عرضه، تقاضا، صادرات و واردات نفت خام و گاز در جهان و عواملی که می توانند این شورش اقتصادی را آرام کنند، پرداخته می شود و از نتایج آن می توان به کاهش تولید اوپک و جلوگیری از شکست قیمت که باعث تضعیف اقتصاد جهانی می شود و یا حفظ پایدار تولید و پذیرفتن ریسک شکست قیمت اشاره کرد و در پایان، راهکارهای متعددی در جهت استفاده سریع از فرصت پیش آمده در بحران شیوع کرونا و جداسازی وابستگی اقتصاد کشور از سوخت فسیلی و حرکت به سمت انرژی های پاک و پایدار که منجر به کاهش آلودگی های زیست محیطی می شود، ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، نفت خام، گاز، عرضه، تقاضا
  • پروانه سلاطین *، اذر ابراهمیان کفشائی صفحات 85-97
    زمینه و هدف

    در فرایند توسعه مالی، تامین مالی پروژه های مختلف از جمله پروژه های محیط زیست با سهولت بیشتر و هزینه کمتری امکان پذیر می باشد. توسعه مالی به واسطه فراهم کردن منابع مالی مورد نیاز برای تشکیل واحدهای تحقیق و توسعه مجهزتر و پیشرفته تر و همچنین امکان دسترسی به تکنولوژی های کاراتر و سازگارتر با محیط زیست که نیاز به منابع مالی بیشتری دارند، امکان جذب سرمایه گذاری های خارجی توام با آلودگی کمتر را فراهم می سازد. از سوی دیگر کشورهای توسعه یافته عمدتا تمایل دارند صنایع آلاینده خود را به کشورهایی گسیل دارند که استانداردهای زیست محیطی ضعیف تری دارند. نتیجه ورود این نوع سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشور میزبان ، افزایش آلودگی است. در این راستا هدف اصلی این مقاله بررسی میزان تاثیرگذاری بازارهای مالی بر آلودگی هوا به عنوان شاخص کیفیت محیط زیست در گروه کشورهای منتخب درآمد متوسط می باشد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر یک تحقیق کاربردی، علی و از نظر روش تحقیق استنباطی است. روش و ابزار گردآوری اطلاعات و منابع آماری نیز روش اسنادی مکتوب، اطلاعات الکترونیکی و فیش برداری می باشد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از برآورد مدل با استفاده از روش اثرات ثابت در گروه کشورهای منتخب در دوره زمانی 2015-2000 نشان داد که نسبت اعتبارات داخلی اعطا شده به بخش خصوصی (% از تولید ناخالص داخلی) به عنوان شاخص بازار پول و نسبت سهام مبادله شده به حجم معاملات بازار بورس به عنوان شاخص بازار سرمایه تاثیر مثبت و معناداری بر انتشار گاز co2 به عنوان شاخص کیفیت محیط زیست در گروه کشورهای منتخب درآمد متوسط دارند. به عبارت دیگر توسعه مالی سبب افزایش آلودگی در کشورهای درآمد متوسط شده است. میزان تاثیرگذاری نسبت اعتبارات داخلی اعطا شده به بخش خصوصی (% از تولید ناخالص داخلی) به عنوان شاخص بازار پول بر انتشار گاز co2 بیشتر از نسبت سهام مبادله شده به حجم معاملات بازار بورس به عنوان شاخص بازار سرمایه در گروه کشورهای منتخب درآمد متوسط می باشد.

    کلیدواژگان: بازارهای مالی، کیفیت محیط زیست، مدل های پانل
|
  • Reyhane Dehghan, Mehranghiz Rahimi, Farhad Nejad Koorki, Alireza Afshani, Malihe Amini * Pages 1-11
    Background and Purpose

    In this study, the amount of exhaust emissions (carbon monoxide and unburned hydrocarbons) from the exhaust of Peykan and Zamyad cars in Shiraz in the years between 2003-2011 was investigated and was compared with the standard environment.

    Materials & Methods

    In this research, using systematic random sampling data from the 320 vehicles referring to Valiasr Technical Examination Center of Shiraz during 5 months was done. Measurement of exhaust outlet parameters was done by Gasoline Pollution Control Device and also Data analysis was done using SPSS software and independent t-test at 5% confidence level and then charts were drawn in Microsoft Excel software.

    Results

    The results showed that in most cases, with updating cars model, the amount of HC and CO were decreased and the amount of these pollutants is at the standard level of the environment. So that the amount of carbon monoxide in Zamyad from 4.27 to 0.35 and in Peykan from 6.28 to 2.96 the volume percentages reached from 2003 to 2011 years. Also, the amount of unburned hydrocarbons decreased from 644 ppm to 78 ppm in the Zamyad and from 571 ppm to 298 ppm for Peykan in the period 2003 to 2011 And in both cars, emissions have been downward.

    Discussion & Conclusion

    In general, the amount of exhaust pollutants from both cars will not have a disturbing effect on the health of residents in Shiraz. Therefore, it is hoped that with measures such as paying attention to environmental standards to eliminate air pollution, adjust and timely service of car engines and accessories to prevent the spread of air pollutants, prevent the traffic of high-pollution cars and timeworn cars can be taken an effective step to reduce air pollution in cities.

    Keywords: Air Pollution Standard, Shiraz city, Carbon Monoxide. Unburned Hydrocarbons
  • Zahra Shamlo, Azita Behbahaninia *, Soheil Sobhan Pages 13-23
    Background and Purpose

    One of the problems caused by the use of stabilized sewage sludge as fertilizer is the uptake of heavy metals by the plant. In the present study, the accumulation of heavy metals of lead and cadmium in the mint and spinach plant species treated with sewage sludge was investigated.

    Materials and Methods

    By designing the pilots as control and treated with sludge, plant species of mint and spinach were grown in them. 30 samples were considered from both plants and the concentrations of heavy metals lead and cadmium were measured after harvesting by atomic absorption spectrometry.

    Results

    The average lead concentration in mint was 0/98 under sludge treatment and 0/043 in control sample, the spinach under sludge treatment was 0/82 and in the spinach control, 0/063. The average concentration of cadmium in mint was 0/58 and in control sample 0/073, in spinach under sludge treatment 2/68 in spinach control sample 0/067 mg /kg.

    Conclusion

    Comparison of the results with the standards shows that the amount of lead in both plants and in all treatments is lower than the standard value, but the uptake of cadmium in the sludge treatments is higher than the standard. This can be due to the similarity of cadmium to calcium and its greater absorption by the plant. Statistical analysis also showed with 0.99 confidence that there is a significant difference between spinach and mint grown in sludge treatment and control treatment in terms of lead and cadmium concentrations.

    Keywords: Heavy Metals, sewage Sludge, mint, Spinach
  • Neshat Omidvar *, Mahdi Poortaheri, Abdolreza Roknoddin Eftekhari Pages 25-42

    Nowadays, tourism development causes environmental and physical changes in rural areas. Accordingly, this study analyzes the impacts of tourism services on environmental-physical changes in the villages of Torghabeh County. Data collection was based on the documentary and survey methods. The information about the independent variable (the development of tourism services) and dependent variable (environmental-physical impacts) were collected by Vikor method and the questionnaires, respectively. Then, they were analyzed by linear regression test in SPSS software in order to determine the impact of tourism services development on environmental-physical instability in Torghabeh County. In addition, the Landsat satellite images were used for the assessment of land use changes. In the first hypothesis, the correlation coefficient (0.86) demonstrates that there is a strong, direct and positive correlation relationship between two variables of tourism development and environmental instability and there is a significant linear relationship between these variables (Significance level=0.002). Also, in the second hypothesis, the correlation coefficient (0.92) explains that there is a direct, strong and positive relationship between two variables of tourism development and physical instability, and the relationship between these variables is also significant (Significance level=0.04). Based on the results, the area of agricultural land and rangelands has been decreasing between 1987 and 2016.  In 1987, the square of agricultural land and rangelands were 3031.3 and 5765.52 hectares, respectively. However, in 2016, these areas had fallen to 2346.2 and 550.98 hectares, respectively. According to the adjusted coefficient of determination, 83% of the environmental instability and 89% of the physical instability in the sample villages are dependent on the development of tourism services.

    Keywords: Tourism Services, Rural Tourism, Rural instability, Physical Impacts, Binalood City
  • Rahele Kamali, Nasim Sahraei Nejad *, Maryam Robati Pages 43-60

    From the beginning of human creation, the need for security has been always as one of the basic needs of human and providing this was as one of the most important issues in human societies. On the other hand, urban parks are one of the most principal areas in urban environment that their security issue is very crucial. The purpose of this study is to investigate the CPTED approach to promote environmental security in urban parks, however, today it is neglected the security improvement necessity and potential capacity of urban parks in decreasing or preventing crimes. The study is a descriptive-analytical research and the study area is ​​Islamabad neighborhood located in 2nd region of Tehran metropolitan’s municipality, which is an old neighborhood with unsuitable physical structure, low permeability and high rate of crime occurrence, at the same time with convenient accessibility to different point of the city. Using field studies, the present status of this neighborhood has been investigated and then using questionnaire which according to Cochran Formula had 400 participants among the park’s users, are collected their views about environmental security indicators. Finally, the collected data are analyzed using correlation analysis method, t-statistical analysis and also SWOT analysis, and then security enhancement strategies in urban parks, are presented. The results show that the present situation in this area in terms of security, is an improper condition, which the research emphasize the necessity of an urban park development with utilization of crime prevention through environmental design solutions and finally according to the proposed approaches, a strategic plan have been presented in order to develop and design the urban park.

    Keywords: Urban parks, Environmental Design, sense of security, CPTED Approach
  • Ashkan Abdalisousan *, Mostafa Khalatbari, shayesteh Ebrahimi zaker, Nastaran Heidari, Mohammad amin Tavana, Mohammad reza Gharehdaghi Pages 61-83

    The outbreak of Corona virus has led to instability in the global economy, especially in the oil and gas industry, and has boosted volatility in financial markets. The reaction to the price of oil for the virus was gradually accepted until March 9, 2020 and international prices fell by more than 20 percent in one day. Increase in the number of patients and the strengthening of financial market volatility have a long-term negative impact on the recent dynamics of crude oil and gas prices. Due to the recession in 2020 and the re-growth projected in 2021, the annual growth of global oil demand will increase. Between 2019 and 2025, global oil demand is expected to grow at an average annual rate of under 1 million barrels per day, and demand will increase by 5.7 million barrels per day over the entire period. Given the current situation, the trend of demand for oil and gas will continue to decline, which will lead to an increase in global demand for renewable energy and its replacement in the world. This article examines the effects of the spread of the virus on prices, supply, demand, exports and imports of crude oil and gas in the world and the factors that can calm this economic chaos. Its results include reducing OPEC production and preventing price failures that weaken the global economy, or maintaining sustainable production and accepting the risk of price failure. At the end, several solutions are presented for quick use of the opportunity in the crisis of the Corona outbreak and separation of the country's economy from fossil fuels and move towards clean and sustainable energy, which leads to reducing environmental pollution.

    Keywords: Corona virus, crude oil, gas, supply, demand
  • parvaneh salatin *, Azar ebrahimian kafshay Pages 85-97
    Background and Purpose

    In the process of financial development, the mobilization and allocation of funds are done with higher quality and efficiency. Meanwhile, the financing of various projects including environmental projects is possible with greater ease and lower cost. Financial development provides the possibility of attracting foreign investments coupled with lower pollution by providing financial resources required to perform advanced and equipped research and development units as well as the access to more efficient and eco-friendly technologies that require more financial resources. On the other hand, developed countries tend to implement their polluting industries to countries which have lower environmental standards. This direct foreign investment results in enhancement of pollution level in developing countries. In this regard, the main objective of this article is to investigate the effect of financial markets on air pollution as an indicator of the quality of the environment in the group of selected middle income countries.

    Methodology

    The present study is an applied, causal and deductive research. Data and information collection methods include documents review, digital information and note-taking system.

    Results

    In this regard, the main aim of this study is effectiveness of financial markets on environmental quality in middle income countries. The results were obtained from the estimate model by using the fixed effects method in selected countries within the time period 2000-2015. Domestic credit granted to the private sector (% of GDP) as an indicator of the money market and the ratio of traded shares to the stock market trading volume as an indicator of the capital market have a positive and meaningful impact on co2 emission in middle-income countries. The effectiveness of domestic credit granted to the private sector (% of GDP) on co2 emission is higher than the ratio of traded shares to the stock market trading volume in middle-income countries.

    Keywords: Financial market, environmental quality, Panel data