فهرست مطالب

پژوهش در آموزش شیمی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1400)

نشریه پژوهش در آموزش شیمی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عابد بدریان* صفحات 1-4
  • زهرا احمدآبادی*، علی موحدفر، علی رجبلو صفحات 5-18

    از آن جایی که برنامه درسی شیمی عملی از جمله دروسی است که طراحان برنامه درسی مایلند با اصول شیمی سبز آن را هماهنگ نمایند و بیش از چندین سال در ایران نیز این نوع نگرش اهمیت یافته است، در این پژوهش به بررسی چند برنامه درسی طراحی شده دانشگاه های مختلف در زمینه ی شیمی آلی عملی پرداخته شد، میزان هماهنگی برنامه های درسی طراحی شده با اصول شیمی سبز بررسی شد و راهکارهایی برای منطبق کردن بیشتر این برنامه ها با شیمی سبز ارایه گردید. این پژوهش به روش تحلیل محتوای به صورت تحلیلی - توصیفی انجام شده است. جامعه آماری شامل پنج برنامه درسی در حوزه آموزش عملی شیمی آلی 1 در دوره کارشناسی دانشگاه های کشور رشته های شیمی، داروسازی، مهندسی، کشاورزی و منابع طبیعی بین سال های 95 تا 98 می باشد که به روش اتفاقی انتخاب شدند. به طور کلی با توجه به نتایج بررسی های انجام شده، از میان پنج برنامه درسی تهیه شده برای آزمایشگاه شیمی آلی یک در دوره کارشناسی گرایش های مختلف مورد بررسی این پژوهش، تعداد میانگین بالای 4 برنامه با هفت اصل شیمی سبز انطباق مناسبی را نشان می دهد؛ در مقایسه با برنامه های درسی گذشته، رویکردی جدی نسبت به حفظ محیط زیست و تاثیری که معرفی اصول شیمی سبز بر آموزش عملی شیمی گذاشته را ملاحظه نمود. برای غنای بیشتر برنامه های آموزشی مذکور در انطباق با اصول شیمی سبز، اصلاحاتی پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، آزمایشگاه شیمی آلی، شیمی سبز
  • مطهره خاکی*، الهام زمانی، زهرا امینی صفحات 19-40
    هدف از پژوهش حاضر که به روش تحلیلی-توصیفی انجام گرفته است، بررسی کج فهمی های دانش آموزان پایه یازدهم متوسطه، در یادگیری مفهوم ترمودینامیک است. جامعه ی آماری پژوهش، 112 دانش آموز دختر پایه یازدهم در منطقه 15شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 است که به طور تصادفی انتخاب شدند. پرسش های پژوهش در قالب پرسش نامه ای با 10 سوال چهار گزینه ای مطرح گردید که درباره مفاهیم گرماشیمی، سیستم و محیط، دما و گرما، آنتالپی، واکنش گرماگیر و گرمازا  بودند. سپس پاسخ های دانش آموزان با نرم افزار آماری اس پی اس اس مورد ارزیابی قرار گرفت و  نتایج آن در قالب توضیحات، تجزیه و تحلیل گردید. با تحلیل هر سوال، کج فهمی های دانش آموزان در آن موضوع استخراج شد. نتایج پژوهش نشان داد که مبحث گرماشیمی، در کتاب درسی شیمی پایه ی یازدهم، نیاز به بازبینی و تکمیل و ساده سازی دارد و دبیران شیمی، می توانند با اتخاذ شیوه تدریس متاسب، در کاهش و رفع کج فهمی های مبحث گرما شیمی، گام موثری بردارند.
    کلیدواژگان: کج فهمی، ترمودینامیک، آنتروپی، آموزش شیمی، متوسطه ی دوم
  • سیف الله رنجبر*، شریف کامیابی، حسن حذرخانی صفحات 41-56

    تهدید ناشی از ویروس کرونا فرصت مناسبی را برای پرداختن به آموزش های فناورانه در دانشگاه ها و مدارس ایجاد کرد. این پژوهش به منظور بررسی چالش ها و ارایه راهکارهای بهبود آموزش الکترونیکی آنلاین و تاثیر آن در پیشرفت تحصیلی فراگیران در طول دوران شیوع بیماری کرونا و تعطیلی مراکز آموزشی با اجرای طرح معلم یار انجام یافته و تدوین شده است. در این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی، از مصاحبه نیمه ساختاریافته برای جمع آوری داده استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را استادان، معلمان و دانشجویان شیمی تشکیل می دهد و توزیع جمعیت شناختی مشارکت کنندگان در پژوهش شامل 2 استاد، 10 معلم و 13 دانشجو و 10 دانش آموز است. در این پژوهش ابتدا چالش ها و چشم انداز های آموزش آنلاین بررسی شد؛ سپس داده های حاصل از پژوهش به صورت منسجم جمع بندی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و متناسب با هر چالش، پیشنهادهایی ارایه گردید. نتایج پژوهش نشان داد که افزایش مشارکت فعال دانش آموزان، تولید محتوای الکترونیکی متنوع، افزایش اشتیاق و علاقمندی فراگیران، افزایش رضایتمندی والدین، بهبود فرایند آموزش آنلاین، بالا بردن تعامل در آموزش الکترونیکی، افزایش کارایی معلم یاران و ارایه کارورزی به روش جدید، از دستاوردهای مثبت آموزش مجازی می باشد.

    کلیدواژگان: معلم یار، یاددهی-یادگیری، آموزش آنلاین، چالش های آموزش، نرم افزار آموزشی
  • عاطفه همایی مقدم*، منا شاهوند، سیده شقایق صادقی حاجی بابا صفحات 57-74

    از آنجایی که دانش آموزان با مجموعه ای از باورها نشات گرفته از دوران کودکی به سمت آموزش سوق می یابند، درک چگونگی یادگیری دانش آموزان می تواند به معلمان کمک کند تا استراتژی های موثر برای تدریس را تدوین کنند. شیمی یکی از مهمترین شاخه های علم است که به فراگیران امکان درک آنچه در اطراف آن ها اتفاق می افتد را فراهم می سازد. از آنجا که موضوعات شیمی عموما مرتبط با ساختار ماده هستند، شیمی یک موضوع مشکل برای بسیاری از دانش آموزان است. بنابرایندر این مقاله سعی شده است تا یکی از رایج ترین کج فهمی های دانش آموزان مقطع متوسطه دوم با مفهوم جرم اتمی- مول و بیان علل این کج فهمی ها در این پژوهش مورد تحقیق قرار گرفته شد. این مقاله با طرح پرسش نامه ای شامل 10 سوال چهارگزینه ای و قرار دادن آن در اختیار دانش آموزان استان های قزوین و همدان بصورت مجازی، به قلم تحریر درآمده است. براساس نتایج بدست آمده اینگونه برآورد شد که بیشتر دانش آموزان در درک مفهوم جرم اتمی و مول، دچار کج فهمی هستند و این مفاهیم را بطور کامل نیاموختند و این امر ممکن است منجر به اشتباهات متعدد در حل مسایل شیمی شود. بنابراین با انجام این پژوهش، سعی براین بود که کج فهمی های دانش آموزان مشخص شود تا معلمان در حین تدریس، راهکارهایی را برگزینند که اینگونه کج فهمی ها را به حداقل برساند.

    کلیدواژگان: کج فهمی، آموزش شیمی، مول، جرم اتمی، دوره دوم متوسطه
  • اسماعیل جعفری*، علی عبدالعالی، محمدرضا حسین پورستوبادی صفحات 75-100

    پژوهش حاضر با هدف سنجش اثربخشی نرم افزار واقعیت افزوده شیمی  بر روی یادگیری دانش آموزان با تمرکز بر مفهوم کاتالیزگرها انجام شد. جامعه آماری کلیه دانش آموزان مقطع تحصیلی نهم شهر تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی، کلاس الف مقطع نهم مدرسه مصباح علم منطقه 3 انتخاب گردید. پس ازآن سنجش میزان یادگیری دانش آموزان بر اساس هرم شناختی بلوم در شش سطح با استفاده از یک گروه ثابت و طرح پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. نتایج نشان داد استفاده از واقعیت افزوده در شش سطح یادگیری بلوم باعث افزایش میزان یادگیری دانش آموزان گردید. این افزایش در دو سطح اخر طبقه بندی بلوم یعنی ارزشیابی (پیش آزمون 43/3 و پس آزمون 56/4) و خلق (پیش آزمون40/3 و پس آزمون 60/4) بیشتر از چهار سطح بعدی یعنی دانش (پیش آزمون 50/4 و پس آزمون 90/4)، فراگیری (پیش آزمون 13/4 و پس آزمون 83/4)، کاربرد (پیش آزمون 76/3 و پس آزمون 43/4) و تجزیه وتحلیل (پیش آزمون 96/3 و پس آزمون 56/4) بود. از این رو، واقعیت افزوده به عنوان یک فناوری نوین می تواند به منظور افزایش یادگیری دانش‏آموزان در سطوح عالی شناختی در درس شیمی به کار برده شود و استفاده از آن توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش شیمی، کاتالیزگرها، واقعیت افزوده، یادگیری
  • رضا نوری*، رامین رحیمی مروئی صفحات 101-123

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری روایتی است و هدف از آن بررسی آموزش شیمی آلی با استفاده از بازی می باشد. در این مقاله یافته های حاصل از تحقیق پژوهشگران در سال های اخیر مورد بررسی قرار گرفته تا با تجزیه و تحلیل آن ها یک جمع بندی کلی در این زمینه انجام شود. این مقاله در جست وجوی انگلیسی کلمات کلیدی آموزش، بازی و شیمی آلی در پایگاه های علمی انجام و از مقالات جدید برای این مطالعه استفاده شد. از داده های مقالات برای نوشتن قسمت یافته های این مقاله استفاده شد و یافته های پژوهش شامل 5 بازی درباره آموزش مبحث های مختلف شیمی آلی می باشد که درباره هر کدام از آن ها به طور خلاصه توضیح داده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که درک مبحث های شیمی با توجه به انتزاعی بودن آن ها سخت است، ولی می توان با اجرای بازی های آموزشی همراه با تدریس، این درس را برای دانشجویان شیرین و لذت بخش کرد. هم چنین این بازی ها باعث افزایش کار مشارکتی بین دانشجویان شده و انگیزه آن ها برای یادگیری را افزایش می دهد. در بقیه درس ها نیز باید از بازی های آموزشی استفاده کرد تا دانشجویان با علاقه و انگیزه بیشتری مفاهیم را یاد بگیرند.

    کلیدواژگان: آموزش شیمی، بازی، تدریس شیمی، شیمی آلی، دانشجوی شیمی
|
  • Abed Badrian * Pages 1-4
  • Zahra Ahmadabadi *, Ali Movahedfar, Ali Rajabloo Pages 5-18

    Since the practical chemistry curriculum is one of the courses that curriculum designers want to combine with the principles of green chemistry, and this kind of attitude has become important in Iran for more than several years. In this study, we review several curricula designed by different universities in the field of practical organic chemistry  and examine the degree of compliance of designed programs with the principles of green chemistry and provide solutions to further adapt these programs to green chemistry. This research has been done by analytical-descriptive content analysis method. The statistical population includes five curricula in the field of practical training in organic chemistry 1 in the undergraduate course of the country's universities in the fields of chemistry, pharmacy, engineering, agriculture and natural resources between 1395 and 1398, which were randomly selected. Generally, among the five curricula prepared for the Organic Chemistry Lab 1 in the undergraduate course of the various branches studied in this study, the average number of more than 4 programs with seven principles of green chemistry shows a good compliance compared to previous curricula, one can take a serious approach to environmental protection and the impact that the introduction of the principles of green chemistry has on the practical chemistry education.

    Keywords: curriculum, Organic Chemistry Laboratory, Green Chemistry
  • Motahhare Khaki *, Elham Zamani, Zahra Amini Pages 19-40
    The purpose of this research, which has been done analytically-descriptively, is to investigate the misconceptions of 11th grade high school students about the concept of thermodynamics. For this purpose, 112 students were randomly selected from among the 11th grade students of the second round high school in the 15th district of Tehran in the academic year 1399-1400, all of whom were girls. In order to identify common misunderstandings of students, a questionnaire containing 10 four-choice questions was used. The questions included the concepts of thermochemistry, system and environment, temperature and heat, enthalpy, endothermic and exothermic reaction. Then, the students' answers were evaluated as data by SPSS statistical software and the results were presented and analyzed in the form of explanations. From the analysis of each question, students' misunderstandings in that subject were extracted. Based on these analyses, the topic of thermochemistry of the 11th grade high school chemistry textbook needs to be reviewed, supplemented and simplified, and the chemistry teachers can take steps to reduce and eliminate misunderstandings on the subject of thermochemistry by adopting an appropriate teaching method.
    Keywords: Misconception, Thermodynamics, Entropy, Chemistry Education, Second-round High School
  • Seifollah Ranjbar *, Sharif Kamyabi, Hasan Hazarkhani Pages 41-56

    The threat posed by the Corona virus provided a good opportunity to address technological education in universities and schools. This study was conducted to investigate the challenges and to provide solutions to improve online e-learning and its impact on students' academic achievement during the COVID-19 virus disease era of educational centers by implementing the Teacher-assistant project. The study sample used the form of teaching activities in the online classroom, the item of observing the practical activities of the teacher and members of the educational groups. With the help of a group of students and teachers of chemistry, online education was studied and explored from different aspects. In this study, the challenges and perspectives of online education became more apparent. The data obtained from the research were then summarized and analyzed in a coherent manner and suggestions were made in accordance with each challenge. It is important that e-learning can play an effective role even in face-to-face classes, along with increase participation. Active students, producing a variety of electronic content, increasing the enthusiasm and interest of learners, increase parental satisfaction, how to manage online classroom, improve online learning process, increase interaction in e-learning, increase teacher efficiency and provide internships in a new way with very good results.

    Keywords: Teacher Assistant, Teaching-learning, Online education, Learning challenges, Educational software
  • Atefeh Homaei Moghadam *, Mona Shahvand, Seyedeh Shaghayegh Sadeghi Hajibaba Pages 57-74

    As students move toward education with a set of beliefs from childhood, understanding how students learn can help teachers formulate effective teaching strategies. Chemistry is one of the most important branches of science that allows learners to understand what is happening around them. Because chemistry topics are generally related to the structure of matter, chemistry is a difficult subject for many students. Therefore, in this article, an attempt has been made to investigate one of the most common misconceptions of high school students with the concept of atomic mass and the causes of these misconceptions in this study. This article has been written by designing a questionnaire including 10 four-choice questions and providing it to students in Qazvin and Hamedan provinces virtually. Based on the results, it was estimated that most students have a misunderstanding of the concept of atomic mass and moles and have not fully learned these concepts, and this may lead to several mistakes in solving chemistry problems. Therefore, by conducting this research, an attempt was made to identify students' misconceptions so that teachers, while teaching, can choose strategies that minimize such misconceptions.

    Keywords: Misconception, Chemistry Education, Mole, Atomic mass, Second -round High School
  • Esmaeil Jafari *, Ali Abdolali, Mohammadreza Hosseinpoor Pages 75-100

    The purpose of this study was to measuring the effectiveness of chemistry augmented reality software on students' learning with a focus on the concept of catalysts. the statistical population was all ninth grade students in Tehran. In order to determine the sample size from the multi-stage random cluster sampling method, class A of the ninth grade of Mesbah Alam School in District 3 was selected. Students' learning was then assessed based on Bloom's cognitive pyramid at six levels using a fixed group and a pre-test and post-test design. The results showed that the use of augmented reality in six levels of learning by Bloom increased the learning rate of students. This increase in the last two levels of Bloom's classification, which includes evaluation (pre-test 3.43 and post-test 4.56) and creation (pre-test 3.40 and post-test 4.60), is greater than the other four levels of knowledge (pre-test 4.50 and post-test 4.90), Learning (pre-test 4.13 and post-test 4.83), application (pre-test 3.76 and post-test 4.43) and analysis (pre-test 3.96 and post-test 4.56). Therefore, augmented reality as a new technology can be used to enhance students' learning at higher cognitive levels in chemistry and its use is recommended.

    Keywords: Chemistry Education, Catalysts, Augmented Reality, learning
  • Reza Nouri *, Ramin Rahimi Meroei Pages 101-123

    This study is a narrative review study and its purpose to investigate the teaching of organic chemistry  by using games. In this article, the findings of researchers in recent years are reviewed to analyze them and make a general conclusion in this area. This article was conducted in English search for keywords of education, games and organic chemistry in scientific databases and new articles were used for this study. The data of the articles were used to write the findings of this article and the research findings include 5 games about teaching different topics in organic chemistry, each of which is briefly described. The results show that it is difficult to understand the topics of chemistry due to their abstraction, but it is possible to make this lesson sweet and enjoyable for students by playing educational games along with teaching. These games also increase collaborative work among students and increase their motivation to learn. In other lessons, educational games should be used so that students can learn the concepts with more interest and motivation.

    Keywords: Chemistry Education, Game, Chemistry Teaching, Organic Chemistry, Chemistry student