فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عای دهقان صفحات 1-21

    آسیب شناسی دینی آفاتی را بررسی می کند که به اعتقادات و باورهای دینی و یا به آگاهی و معرفت دینی و علمی در یک جامعه دینی وارد می شود. شناخت این آسیب ها زمینه های سلامت و بهداشت دینداری را تسهیل می کند. متون ادب فارسی از بدبینی به باورها، اخلاق و رفتار دینی دینداران سرشار است. شعر حکیم سنایی غزنوی عارف متشرع قرن ششم هجری، نماینده برجسته نوعی از قصیده در زبان فارسی است که به نقد جامعه و زهد و عرفان و اخلاق و آسیب شناسی رفتار و اعتقاد ناسالم دینی می پردازد. در این مقاله آسیب شناسی اعتقاد دینی در دیوان اشعار او بررسی و نتیجه مطالعه تحلیلی و توصیفی این موضوع، در چهار مقوله عقاید کلامی، دهری گری و طبیعت گرایی، بیرونی شدن دین، نادانی و جهل ارایه شده است. طبق این تحقیق، سنایی اعتقاد اشاعره را در مقولات معرفت خدا، توحید، امامت، عدل و لطف و رویت خدا به چالش می کشد و روش متکلمان را برای خداشناسی ناکارآمد می شناسد. او طبیعت گرایی را برابر با دهری گری و در مقابل اعتقاد به جهان ماورای طبیعت و عالم روحانی و معنویت قرار می دهد. برمبنای شعر سنایی، بی صداقتی و نبودن درد و شور دینی، دین را از درون دین داران به بیرون رانده، آن را در شعایر و آداب و تظاهر و استفاده ابزاری از دین متوقف کرده است. سنایی جهل را موجب بدعت و بی رغبتی در عبادات و اعمال دینی دانسته، آسیب های متعدد آن را برای دین داری بر می شمارد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، سنایی، خدا، مسائل اعتقادی، دینداری
  • زینب رحمانیان، لیلا عدل پرور، محمد یاوری صفحات 22-32

    تابوها، به معنای ممنوعیت تقدس یافته، نخستین قوانین بشری هستند که بعدها ریشه منعیات اخلاقی و مذهبی شدند. یکی از بسترهای بازشناسی و واکاوی تابوها متون داستانی است. ادبیات داستانی مبتنی بر عوامل متعددی از جمله تجربیات فردی، ذهنیات شخصی و واقعیات اجتماعی است و تابوهای یک اجتماع نیز برخاسته و موثر بر این عوامل است. منیرو روانی پور از نویسندگان معاصری است که با پرداختن به فرهنگ و آداب و رسوم جامعه پیرامون خود، به عنوان یک زن ، به تابوهای رایج یک زن در جامعه ایرانی اشاره کرده است. در این مقاله ابتدا  تابو، توضیح و تبیین شده، سپس مصادیق عینی آن در متون داستانی بررسی و نشان داده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که تابوی زن به شاخص های متعدد؛ زنا، ازدواج مجدد، نازایی، بکارت، طلاق، ازدواج سنتی، تقسیم می شود  که از این میان، نازایی از جمله تابوهای گسترده در جامعه ایرانی از دیدگاه روانی پور است.

    کلیدواژگان: تابو، روانی پور، ادبیات داستانی، جامعه ایرانی
  • صبا پورشسب، نسرین قدمگاهی صفحات 33-45

    بلاغت در زیباشناسی شعر و زبان ادبی دریچه های تازه ای را به روی مخاطب می گشاید. ریکور بر این باور است که استعاره برای آشکار سازی در معنای ثانویه جمله بر سه مبنای مقایسه گری، تصویر شاعرانه  و شمایل گونگی معنا، تحت نظریه جای سپاری و دو مبحث تاویل در حوزه چند معنایی و ارجاع گری روی می دهد که باعث طراوت استعاره می شود. براین اساس: واژه همواره از راه دیالکتیک نوآوری و رسوب گذاری در حال شکل گیری و بالندگی است. استعاره نه تنها در درک زیبایی که در جهت بیان عاطفه ای عمیق و درک بیشتر ما از معنا کمک می کند. در خسرو و شیرین نظامی، دریافتیم که استعاره با پر و بال دادن به قوه خیال، شمایل گونگی معنا را نیز به همراه دارد و واقعیت را به صورت تعلیق در می آورد. این پژوهش به روش کتابخانه ای-توصیفی و از جزء به کل (استقرایی) است و استعاره مصرحه مجرده در مقایسه با انواع استعاره ها، بسامد بیشتری را به خودش اختصاص داده است که برخی از آنها در توصیف شخصیت شیرین کاربرد ویژه ای متناسب با سیر منطقی داستان دارد و در حال و هوای عاشقانه سروده شده است. خسرو شیرین نظامی؛ نظامی  از ابزارهای استعاری و استعاره پردازی است که روابط مکانی و زمانی را بر اشیاء و رخ داد ها تحمیل می کند. واقعیت های عریان زندگی را در بیانی شاعرانه و عاشقانه (اروتیک) به گونه ای عریان اما پوشیده بیان می کند و واقعیت معینی را در روابط روزمره بازتاب می دهد.

    کلیدواژگان: استعاره، خسرو و شیرین، صورتگری، اروتیک، دیدگاه ریکور
  • محمدامین محمدپور، علی اصغر بابا صفری، غلامرضا ستوده صفحات 46-58

    درون مایه های گوناگون ترانه با توجه به گستردگی مخاطبان، تاثیری انکار ناپذیر بر ذهن و دانش ادبی عامه مردم دارند و این درون مایه ها به سبب گنجایش زیادی که برای طرح مضمون های گوناگون دارند، امروزه کارکرد هایی مانند اطلاع رسانی، آموزش و تبلیغ نیز پیدا کرده اند. این مقاله با هدف بازنمایی درون مایه های به کار رفته در ترانه ها و با مطالعه منابع اصلی و تجزیه و تحلیل داده ها انجام شده است و درون مایه های ترانه و تصنیف از نظر کاربرد و محتوا طبقه بندی شده اند. تصنیف و موسیقی ایرانی، یکی از برجسته ترین عناصر شکل دهنده فرهنگ معاصر است. یافته های پژوهش نشان می دهند که انواع ترانه از نظر درون مایه در دوازده بخش که شامل درون مایه های عاشقانه، شادی، کودکانه، سوگ، کار، عرفانی، دینی، آداب و رسم ها، سیاسی، سرگرمی، تبلیغاتی و ورزشی هستند، دسته بندی می شوند. درون مایه عاشقانه در ترانه ها بیشترین پرداخت را دارد و ترانه هایی با درون مایه سرگرمی به نسبت درون مایه های دیگر اندک هستند. در ترانه های نوین معاصر درون مایه های جدید تبلیغاتی و ورزشی وجود دارند که تا پیش از آن نمود نداشته اند و در همین دوره به خاطر صنعتی شدن سرودن ترانه های کار کمتر شده است.

    کلیدواژگان: انواع ترانه، درون مایه، طبقه بندی، ترانه، تصنیف
  • ثمر میری، مصطفی سالاری صفحات 59-71

    مهم ترین پایه و اساس هر داستان که نقش مهمی در انتقال طرح و تم داستان دارد، شخصیت است. داستان بر مدار آن می چرخد و بدون شخصیت هیچ داستانی شکل نمی گیرد. بیژن نجدی از جمله رمان نویسان بزرگ دوره معاصر است که رمان یوزپلنگانی که با من دویده اند از مشهورترین و ماندگارترین رمان های وی در ادب فارسی است که از اوج فصاحت و بلاغت برخورداراست. هدف از این پژوهش بررسی جنبه های مختلف عنصر شخصیت و شخصیت پردازی است برای این که نشان داده شود میزان کاربرد این دو عنصر چگونه است. در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، انواع شخصیت از نظر ساختار، شیوه های شخصیت پردازی، زاویه دید، زمان و نمودهای به کار رفته از لحاظ بیرونی و درونی شخصیت ها مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نتیجه این پژوهش حاکی از آن است که این رمان، شخصیت محور است و بیشترین تاکید آن بر روی شخصیت های اصلی داستان می باشد. از لحاظ شیوه های شخصیت پردازی، نویسنده بیشتر از روش غیرمستقیم استفاده نموده است. بیشتر  شخصیت های اصلی این رمان، شخصیت های ایستا هستند.

    کلیدواژگان: بیژن نجدی، یوزپلنگانی که با من دویده اند، رمان، شخصیت، شخصیت پردازی
  • رضا جلیلی صفحات 72-81

    تمثیل به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای ادبی برای بیان مفاهیم مختلف غنایی، تعلیمی، حماسی، عرفانی و... مورد استفاده قرار می گیرد. این میزان از انعطاف پذیری، موجب ماندگاری نقش آفرینی تمثیل در حوزه ادبیات شده است. یکی از شاعران عارف مسلکی که در دیوان اشعارش برای تبیین و تشریح منظور خود، هدف مندانه از تمثیل استفاده کرده، باباافضل کاشانی است. در مقاله حاضر، با تکیه بر منابع کتابخانه ای و مقالات پژوهشی و نیز، روش توصیفی- تحلیلی، زمینه های کاربست تمثیل در دیوان باباافضل، بررسی و واکاوی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که زمینه های کاربست تمثیل در اثر کاشانی عبارت است از: «نقد کنش های غیرقابل قبول؛ تغییر الگوهای اخلاقی و معرفی الگوهای جدید؛ خلق تداعی های اثرگذار در ذهن و عینی سازی انتزاعیات؛ آموزش و تبیین غیرمستقیم آموزه های اخلاقی و منشی؛ ساده سازی مفاهیم غامض و دیریاب؛ تغییر چهارچوب معنایی یک مفهوم». استفاده از تمثیل، سطح کلام باباافضل را از روساخت به ژرف ساخت انتقال داده است.

    کلیدواژگان: باباافضل کاشانی، دیوان، تمثیل، اخلاق، عرفان
|
  • Pages 1-21

    Religious pathology is important because it diagnoses and investigates the factors causing to damage of the most beautiful aspect of the God blessing (religion). The factors cause to damage of religious beliefs, knowledge and awareness and religious epistemology in a religious society. Identification of these damages facilitates religious health. Persian literary texts are full with pessimistic attitudes towards beliefs, moralities and behaviors of the religious people. The poems of Sanaei Ghaznavi, the mystic’s poet of sixth century of hegira are outstanding representatives of ode in Persian language that criticizes the society, piety mysticism and ethics and pathology of religious behavior and unhealthy beliefs. In this article religious beliefs pathology has been studied in Saanei divan and the descriptive and analytical results have been represented in the four categories of verbal, irreligiousness, naturalism, externalization of religion and ignorance. The results of this research showed that Sanaei challenges on the poet’s beliefs in theology, monotheisms, imamates, justice, kindness and observing of God and introduces inefficient the apologetics way to theology. He equals naturalism to irreligion and in contrary belief in supernatural and spiritual world equal to spirituality. According to his poetry, unfaithfulness and lack of religious pain and eagerness move religion out of the religious man mind and prevent it from using in rituals and pretention and misuse. Sanaei believes that ignorance causes to heresy and reluctance towards religious affairs and he counts numerous damages on religiosity.

    Keywords: pathology, Sanaei, God, belief issues, religiosity
  • Pages 22-32

    Taboos, meant as the sacred bans, are the primary human laws which later became the roots for ethical and religious bans. Fictional texts are one of the contexts of recognition and investigation of the taboos. Fictional literature is based on the various factors including personal experiences and subjectivity and social realities and the taboos of a society are rooted and being affected by these factors. Moniro Ravanipour is one of the contemporary writers that has referred to common taboos in Iranian society as a woman by studying her society culture, customs and traditions. In this article, at first, taboo has been explained and then its objective examples in the fictional texts have been studied and mentioned. The results showed that the taboo of woman is divided into various indicators including adultery, remarriage, virginity, divorce and traditional marriage that infertility is one of the broad taboos of Iranian society in Ravanipour point of view.

    Keywords: taboo, Ravanipour, fictional literature, Iranian society
  • Pages 33-45

    Eloquence in the aesthetics of poetry and literary language opens new windows to the audience. Ricoeur believes that the three categories of comparison, poetic imagery, and semantic iconicity interact under the theory of substitution and the two issues of interpretation in the field of polysemy and reference for the metaphor to reveal its secondary sentential meaning, which invigorates the metaphor. Accordingly, the word is always forming and developing through the dialectics of innovation and sedimentation. The metaphor contributes not only to the interpretation of beauty, but also to the deep affective expression and our further understanding of the meaning. The design of this research follows a library-descriptive and inductive method. It was found in Nezami’s Khosrow and Shirin that the metaphor, while paving the way for imagination, effects the iconicity of meaning as well and suspends the reality. Single explicit metaphor has a higher frequency, as compared with different types of metaphors. Some of them, written in accordance with the logical progression of the story, have been utilized to describe Shirin’s personality and have been composed in a romantic atmosphere. Nezami’s Khosrow and Shirin is a collection of metaphorical tools and metaphorization which imposes temporal and spatial relationships on objects and events and expresses the naked realities of life in a poetic and erotic way in a naked but hidden way and reflects a certain reality in everyday relationships.

    Keywords: metaphor, Khosrow, Shirin, portraiture, erotic, Ricoeur’s view
  • Pages 46-58

    The various themes of the song, due to the wide audience, have an undeniable effect on the minds and literary knowledge of the general public, and these themes have found functions such as information, education and propaganda due to their great capacity for designing various themes. This article aims to represent the themes used in the songs and by studying the main sources and analyzing the data and the themes of the song and composition are classified in terms of application and content. Iranian composition and music is one of the most prominent elements shaping contemporary culture. The research findings show that the types of songs are categorized in terms of themes into twelve sections, which include themes of love, happiness, children, mourning, work, mysticism, religion, customs, politics, entertainment, propaganda and sports. Romance themes are the highest paid in songs, and songs with entertainment themes are less common than other themes. In modern contemporary songs, there are new themes of advertising and sports that have not been seen before, and in the same period, due to the industrialization, composing work songs has decreased.

    Keywords: song types, classification, Theme, song, ballad
  • Pages 59-71

    The most important main and basis of each story that has important role in transference of plan and them is character. the story is relyon, and doesn't form any story without it. bijan Najdi is a well known and a great ones of the contemporary novelists that his novel, cheetahs that have run with me", is a celebrated and monumental novel which has written in eloquence and rhetoric in Persian literature. the purpose of the research is the scrutiny of different aspects of character and characterization element to slow how these tow elements use. In this descriptive – analytic research is analysed, different types of characters from structure view, characterization manners, point of view, time and inside and outside of characters.The conclusion of this research displays that the novel is a character – driven novel, and emphasizes on main characters of the stories more.In term of the characterization style, the writer has used of indirect method. most of the main characters of the novel, are static characters.

    Keywords: bijan najdi, the cheetahs that have run with me, novel, character, characterization
  • Pages 72-81

    Allegory is one of the most important literary tools that has a special reflection in the Persian literature in terms of its structure and content. This amount of flexibility has led to the survival of the role of analogy in the field of literature. One of the mystic poets who purposely used allegory in his poems to explain and describe his purpose is Baba Afzal Kashani. In this article, based on library resources and research papers, as well as descriptive-analytical method, the fields of application of allegory in the Divan Baba Afzal have been studied. The results of the research show that the fields of application of allegory in Kashani are: "Challenging unacceptable behaviors; changing ethical codes and providing alternative models; creating powerful associations in the minds and objectification of content; indirect education; ethical points of view; simplifying concepts; Complex and change the semantic framework of a concept"

    Keywords: BabaAfzal Kashani, Divan, Allegory, Equations, Ethics, Sufism