فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 141، تیر 1400)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 141، تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم امین، سمیرا ابراهیم زاده ذگمی* صفحات 265-274

    زنان با توجه به عوارض و خطرات داروهای شیمیایی، در دوره بارداری و پس از زایمان مایل به استفاده از طب مکمل و گیاهی هستند. به این دلیل توجه محققین به طور قابل توجهی بر روی گیاهان دارویی معطوف شده است. مطالعه حاضر باهدف مروری بر اثرات گل مغربی در بارداری و پس از زایمان انجام شد. در این مطالعه مرور سیستماتیک، تمامی مقالات به زبان فارسی و انگلیسی موجود در پایگاه های اطلاعاتی SID، Magiran، Google scholar، Science Direct، Scopus، PubMed با استفاده از کلمات کلیدی فارسی گل مغربی، بارداری، پس از زایمان و کلمات کلیدی انگلیسی evening primrose، obstetrics، onagracea،postpartum تا سال 2021 جستجو شدند. کیفیت مقالات واردشده به این مرور سیستماتیک با استفاده از مقیاس جداد بررسی شد و تعداد 8 مقاله مورد ارزیابی قرار گرفتند، که 5 مطالعه در ارتباط با آمادگی سرویکس، 1 مطالعه در ارتباط با دیابت و 2 مطالعه در ارتباط اندوه پس از زایمان، نمره 3 و بیشتر گرفتند و سایر مطالعات حذف شدند. یافته ها نشان داد که استفاده از گل مغربی در بهبود پروفیل لیپیدی دیابت حاملگی و طول مدت اندوه پس از زایمان اثرات معنا داری دارد و در ارتباط با آمادگی سرویکس، نتایج متناقضی حاصل شد. مطالعاتی که در رابطه با دیابت بارداری و اندوه پس از زایمان صورت گرفت، نتایج مثبتی را در بهبود روند درمان و عوارض این بیماری ها نشان داد، لکن با توجه به مطالعات کم و نتایج متناقضی که در ارتباط با تاثیر گل مغربی در بارداری و پس از زایمان وجود دارد، مطالعات بیشتر در این حوزه ضروری هست.

    کلیدواژگان: گل مغربی، بارداری، پس از زایمان
  • غلامرضا رجبی*، حمیده لیاقت، ذبیح الله عباس پور صفحات 275-286
    پیش زمینه و هدف

    این پژوهش باهدف بررسی مدل مهارت های ارتباطی زناشویی و تعارض زناشویی به عنوان میانجی های خانواده ی اصلی و رضایت زناشویی انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    این مطالعه به روش هم بستگی از نوع تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی هم زمان در جامعه ی پرستاران متاهل بیمارستان های دولتی و خصوصی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور شهر اهواز اجرا گردید. 200 پرستار بر اساس ملاک های ورود و خروج و به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و به مقیاس های خانواده ی اصلی، رضایت زناشویی، مهارت های ارتباطی زوجین و تعارض زناشویی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب هم بستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی هم زمان به روش بارون و کنی و از طریق نرم افزار آماری 22-SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج ضرایب هم بستگی نشان داد که بین متغیرهای خانواده ی اصلی، مهارت های ارتباطی و تعارض زناشویی با رضایت زناشویی روابط مثبت و منفی معناداری وجود دارد، و نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی هم زمان نیز نشان داد که مهارت های ارتباطی زناشویی به طور مثبت و معناداری و تعارض زناشویی به طور منفی و معناداری در رابطه ی بین خانواده ی اصلی و رضایت زناشویی، میانجی گری می کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، تجارب گذشته ی افراد در خانواده ی اصلی شان، همچنان در زندگی بعدی فرد با همسرش، تاثیرگذار است و میراثی همیشگی در تجارب و الگوهای رفتاری آن ها بر جای می گذارد.

    کلیدواژگان: خانواده ی اصلی، تعارض زناشویی، مهارت های ارتباطی زناشویی، رضایت زناشویی، پرستار
  • بهجت انصاری، سید رضا تسبیح سازان*، علی خادمی، خالد رضایی صفحات 287-298
    پیش زمینه و هدف

    بیماران مبتلا به آسم درجات بالایی از استرس را تجربه می کنند. آسم یک مشکل عمده بهداشتی در اغلب نقاط دنیا است. روش های درمان روان شناختی می توانند سهم زیادی در کاهش اختلال های مرتبط با سلامت ازجمله نگرانی، نشخوار فکری و کنترل آسم داشته باشند. پژوهش حاضر به بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری به شیوه گروهی بر نگرانی، نشخوار فکری، و کنترل آسم در بیماران مبتلا به آسم می پردازد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه بیماران مبتلا به آسم شهر ارومیه در سال 1398 تشکیل دادند. 24 بیمار مبتلا به آسم پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه 12 نفری (گروه آزمایشی و گروه کنترل) قرار گرفتند. این دو گروه در مرحله پیش آزمون با استفاده از پرسشنامه نشخواری فکری نالن هوکسما و مارو (1991) پرسشنامه پن استت زینبارگ و بارلو ((PSWQ و آزمون کنترل آسم (ACT) مورد ارزیابی واقع شدند. سپس گروه آزمایشی طی هشت جلسه تحت درمان شناختی رفتاری به شیوه گروهی قرار گرفت و گروه کنترل هیچ گونه مداخله روان شناختی دریافت نکرد. در پایان هشت جلسه درمان دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری بار دیگر توسط پرسشنامه ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس داده ها با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان شناختی رفتاری بر روی نگرانی و کنترل آسم در گروه آزمایش معنی دار می باشد ولی در متغیر نشخوار فکری باوجود تفاوت، معنی دار نمی باشد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که درمان شناختی رفتاری می تواند به عنوان یک درمان مکمل در کنار درمان دارویی در افراد دارای بیماری آسم موثر باشد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، نشخوار فکری، نگرانی، کنترل آسم
  • علی حسن پور، فروغ سیاه پوش، لیلا محمودنیا، شهریار صالحی* صفحات 299-308
    پیش‌ زمینه و هدف

    مادریاران در مراکز نگهداری از افراد کم‌توان ذهنی با تنیدگی‌ها و استرس‌های زیادی همراه هستند، که علاوه بر اختلال در ابعاد جسمی، روحی و اجتماعی بر کیفیت مراقبت و وجدان کاری آن‌ها تاثیرگذار است. مطالعه‌ی حاضر باهدف اثربخشی مداخله‌ی آموزشی مبتنی بر الگوی روی، بر وجدان کاری مراقبین افراد مبتلا به کم‌توان ذهنی انجام شده است.

    مواد و روش کار

    این مطالعه‌ی به‌صورت نیمه تجربی تک گروهی بر روی 33 نفر از مراقبین بخش‌های ذهنی تربیت‌پذیر و ایزوله مرکز توان‌بخشی شهید مدنی، در سال 1399 انجام شد. نمونه‌های موردپژوهش به‌صورت هدفمند انتخاب و ابزار جمع‌آوری داده‌ها، پرسشنامه‌ی بررسی و شناخت روی و پرسشنامه‌ی وجدان کاری کاستاومک کرای بوده که قبل از مداخله آموزشی تکمیل گردید، سپس نیازهای آموزشی مراقبین مبتنی بر پرسشنامه بررسی و شناخت روی تعیین شد، به‌منظور رفع نیازهای مطرح‌شده محتوای آموزشی در شش جلسه‌ی دو ساعت و نیم به‌صورت پاورپوینت، سخنرانی و پرسش و پاسخ برگزار شد. بلافاصله بعد از مداخله و سه ماه بعد از پی گیری مجددا پرسشنامه وجدان کاری به‌صورت خود گزارش دهی تکمیل گردید. داده‌های مطالعه با نرم‌افزار spss و آمار توصیفی و تحلیلی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته‌ها

    آزمون آنالیز واریانس تکرارشونده بیانگر آن بوده که میانگین نمرات وجدان کاری مراقبین قبل از مداخله، بلافاصله بعد از مداخله و سه ماه پس از پی گیری تفاوت معنی‌دار آماری داشته و این تفاوت با روند افزاینده مواجهه بوده است (001/0>p).

    نتیجه‌گیری

    نتایج نشان داد که ارزیابی نیازهای آموزشی مبتنی بر مدل روی و اقدامات آموزشی و حمایتی مبتنی بر این مدل با ارتقا وجدان کاری مراقبین رسمی افراد کم‌توان ذهنی همراه بوده است.

    کلیدواژگان: مراقبین، کم توان ذهنی، الگوی روی، وجدان کاری
  • الهام ضامنی، فاطمه شهابی زاده*، جلیل جراحی فریز، ناهید قنبر زاده صفحات 309-325
    پیش زمینه و هدف

    شرایط ویژه جسمی و روانی بارداری می تواند پیامدهای روان شناختی برای مادر و نوزاد داشته باشد. لذا هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش فنون رفتاردرمانی دیالکتیک در دوره بارداری، توام با رایحه درمانی اسطوخودوس در زمان زایمان بر اضطراب و صبر زنان نخست زای با دل بستگی ناایمن به همسر با یک ماه دوره پیگیری بعد از تولد فرزند، بود.

    مواد و روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1399 بر روی 60 زن باردار شهر بیرجند در سه ماهه سوم بارداری انجام شد. مادران باردار دل بسته ناایمن به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی بین سه گروه مداخله ی 1 (آموزش فنون رفتاردرمانی دیالکتیکی و رایحه درمانی با اسطخودودس)، مداخله ی 2 (رایحه درمانی با اسطوخودوس) و گروه کنترل (رایحه درمانی با آب) تقسیم شدند. از پرسشنامه دل بستگی به همسر، اضطراب آشکار و صبر استفاده شد و داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 25 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس مکرر نشان داد آموزش فنون رفتاردرمانی دیالکتیک توام با رایحه درمانی بر کاهش اضطراب و افزایش صبر (001/0P<) موثر بود و نتایج در طول دوره پیگیری بعد از تولد نیز پایدار بود و افزایش نیافت (05/0P>). علاوه بر آن نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد اضطراب حین زایمان در هر دو گروه آموزش فنون رفتاردرمانی دیالکتیک توام با و بدون رایحه درمانی به طور معنی داری کاهش یافت (001/0P<) و اثربخشی آموزش فنون رفتاردرمانی دیالکتیک توام با رایحه درمانی بر کاهش اضطراب حین زایمان بیش از رایحه درمانی بود (001/0P<).

    نتیجه گیری

    فنون رفتاردرمانی دیالکتیکی به عنوان یک مداخله پایدار در جهت کاهش اضطراب و افزایش صبر و رایحه درمانی به عنوان یک مداخله موقت در جهت کاهش اضطراب می تواند در مراکز بهداشتی و درمانی در زنان باردار با دل بستگی ناایمن به همسر به کار برده شود.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، رایحه درمانی، اسطوخودوس، اضطراب، صبر، دل بستگی
  • صهبا سخاوتی، علی خادمی*، علی شاکر دولق صفحات 326-337
    پیش زمینه و هدف

    شیوع چاقی از معضلات تهدیدکننده سلامتی در سراسر جهان است که متغیرهای بسیاری ازجمله باورهای اختلال خوردن و ناگویی هیجانی ابتلا به آن را افزایش می دهند. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی مداخله تنظیم هیجان بر باورهای اختلال خوردن، ناگویی هیجانی و کاهش وزن در زنان دارای اضافه وزن هست.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری است. جامعه آماری شامل زنان دارای اضافه وزن مراجعه کننده به کلینیک های تغذیه در شهر ارومیه در سال 1398 بود که از بین آن ها نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل محاسبه توده بدنی (BMI)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو و پرسشنامه باورهای اختلال خوردن (EDBQ) بود که هر دو گروه آن ها را تکمیل کردند. برای گروه آزمایش، مداخله تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس در 8 جلسه 90 دقیقه ای ارایه شد، درحالی که گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. پس از طی دوره آموزشی بار دیگر ارزیابی های مربوط با گروه های آزمایش و گواه در مرحله پس آزمون و به فاصله 3 ماه پیگیری انجام شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مداخله تنظیم هیجان بر کاهش وزن، باورهای اختلال خوردن و ناگویی هیجانی در زنان دارای اضافه وزن موثر بود (005/0 <P) و نتایج در طول دوره پیگیری نیز پایدار بود (005/0 <P).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان برای کاهش وزن، باورهای اختلال خوردن و ناگویی هیجانی از مداخله تنظیم هیجان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، باورهای اختلال خوردن، ناگویی هیجانی، اضافه وزن
  • سونیا زارعی، اسماعیل سلیمانی، شیرین زینالی* صفحات 338-348
    پیش زمینه و هدف

    بارداری یکی از مهم ترین اتفاقات زندگی زنان است که ممکن است گاهی اوقات منجر به سقط جنین نیز گردد و بر سلامت روانی مادر تاثیرگذار باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه نیازهای بنیادین روان شناختی، اضطراب حاملگی و رضایت جنسی در زنان باردار با و بدون سابقه سقط جنین در شهرستان جوانرود بود.

    مواد و روش کار

    روش پژوهش حاضر، علی-مقایسه ای از نوع مقطعی هست. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل زنان باردار با و بدون سابقه سقط جنین است که در بازه زمانی بهار و تابستان 1398 به مراکز بهداشت و درمان شهرستان جوانرود مراجعه کرده اند (120=N). نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 50 نفر (دو گروه 25 نفر) از جامعه آماری بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه نیازهای بنیادین روان شناختی گاردیا، دسی و رایان، فرم کوتاه شده پرسشنامه اضطراب حاملگی وندنبرگ و پرسشنامه رضایت جنسی لارسون استفاده شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین نیازهای بنیادین روان شناختی در زنان باردار با و بدون سابقه سقط جنین تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0<p). اما نتایج آزمون t نشان داد بین اضطراب حاملگی و رضایت جنسی در زنان باردار با و بدون سابقه سقط جنین تفاوت معناداری مشاهده شد (001/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه سابقه سقط جنین بر سلامت روان شناختی مادر تاثیر می گذارد و پیشنهاد می گردد تا در سطح مراکز بهداشت و درمان دوره هایی آموزشی و حمایتی برای زنان باردار و خانواده های آنان در دوران بارداری یا سقط توسط روانشناسان به طور منظم برگزار شود.

    کلیدواژگان: بارداری، سقط جنین، نیازهای بنیادین روان شناختی، اضطراب حاملگی، رضایت جنسی
  • هایده اربابی، لیلا امیری فراهانی* صفحات 349-358
    پیش زمینه و هدف

    دلبستگی به عنوان یکی از نیازهای بنیادین انسان یا پیوند عاطفی بین نوزاد در حال رشد و مادر است که به صورت یک رابطه تعاملی دوطرفه هست که تحت تاثیر عوامل زیادی قرار دارد و خیلی از این عوامل تعیین کننده دلبستگی ناشناخته هستند. با توجه به اینکه تاکنون مطالعات محدودی در خصوص رفتارهای دلبستگی مادر به نوزاد صورت گرفته و به نظر می رسد رفتارهای دلبستگی در فرهنگ های مختلف، متفاوت باشد، مطالعه حاضر باهدف تعیین پیشگویی کننده های دلبستگی مادر به نوزاد انجام گردید.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر، یک مطالعه ی مقطعی بود که روی 300 زن نخست زا که 8 هفته از زایمان آن ها گذشته بود و به مراکز جامع سلامت شهرستان زابل مراجعه می کردند، از خرداد تا مهر 98 انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل: ایرانی بودن، زنان 18 سال به بالا، عدم ابتلای نوزاد به ناهنجاری، توانایی خواندن و نوشتن، نوزاد حاصل حاملگی ترم باشد، عدم ابتلا به بیماری جسمی (دیابت، فشارخون و غیره) و روانی بود. نمونه گیری به صورت سهمیه ای از مراکز جامع سلامت انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل: پرسشنامه ویژگی های فردی (شامل دو بخش اطلاعات جمعیت شناختی و مامایی)، پرسشنامه ناامیدی بک (BHS)، پرسشنامه دلبستگی مادر به نوزاد (MAS) بود. تحلیل داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی و تحلیلی مانند آزمون ANOVA، آزمون t، پیرسون در نرم افزار کامپیوتری SPSS نسخه 23 و سطح معنی داری 05/0 >p انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که بین سن مادر و دلبستگی، ارتباط آماری معنی داری وجود دارد (03/0P=) درحالی که بین سایر متغیرهای جمعیت شناختی با دلبستگی ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت. بین ناامیدی با دلبستگی نیز همبستگی معنی دار آماری وجود داشت (001/0 <  P,29/0-=r)، به طوری که با کاهش نمره ناامیدی، نمره دلبستگی مادر به نوزاد افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش از میان متغیرهای بررسی شده، تنها سن مادر و ناامیدی با دلبستگی ارتباط آماری معنی دار داشتند. به این صورت که ارتباط معکوسی بین ناامیدی و سن مادر و دلبستگی مادر به نوزاد پس از زایمان وجود داشت. سلامت روان مادر، عامل مهمی در به وجود آمدن سبک دلبستگی بین مادر و نوزاد است و ناامیدی که می تواند سبب افسردگی شود و افسردگی پس از زایمان نیز می تواند سبب کاهش دلبستگی مادر و نوزاد شود، لذا پرداختن به سلامت روان مادران به ویژه در دوران بعد از زایمان اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: دلبستگی مادر و نوزاد، ناامیدی، نوع زایمان
|
  • Maryam Amin, Samira Ebrahimzadeh Zagami* Pages 265-274

    Due to the side effects and risks of chemical drugs, women are willing to use complementary and herbal medicine during pregnancy and after childbirth. Because of this, researchers have focused significantly on medicinal plants. The aim of this study was to review the effects of evening primrose in pregnancy and postpartum. In this systematic review study, all articles in Persian and English available in SID, Magiran, Google Scholar, Science Direct, Scopus, PubMed databases using Persian keywords Maghrib, pregnancy, and postpartum and English keywords evening primrose, obstetrics, onagraceae, postpartum until 2021 were retrieved. The quality of the articles included in this systematic review was evaluated using the Jadad scale and 8 articles were evaluated.  In this study, 5 studies related to cervical readiness, 1 study related to diabetes, and 2 studies related to postpartum grief scored 3 and more and other studies were excluded. The results showed that the use of evening primrose had a significant effect on improving the lipid profile of gestational diabetes and the duration of postpartum grief and in relation to cervical readiness, contradictory results were obtained. Due to the small number of studies and conflicting results related to the effect of evening primrose in pregnancy and postpartum, further studies in this area are necessary.

    Keywords: Evening primrose, pregnancy, postpartum
  • Gholamreza Rajabi*, Hamidh Leyagat, Zabehila Abaspour Pages 275-286
    Background & Aim

    This study aimed to examine the model of marital conflict and marital communicational skills as mediatorschr('39') family of origin and marital satisfaction.

    Materials & Methods

    This study using was conducted correlative type of simultaneous hierarchical regression in population of female married nurses of public and private hospitals related to Jondi-Shapour University of Medical Sciences. 200 female, married nurses were recruited according to inclusion and exclusion criteria and using voluntary sampling method, and then they responded to Family of Origin Scale, Marital Satisfaction Scale, Kansas Marital Conflict Scale, and Marital Communication Pattern Questionnaire. The data were analyzed using Pearson Product-Moment Correlation Coefficient and Simultaneous Hierarchical Regression Analysis by statistical software of SPSS-22.

    Results

    The results of correlation coefficients showed that there were significant, positive and negative correlations between family of origin, marital communicational skills, and marital conflict with marital satisfaction. Also, the results of the simultaneous hierarchical regression analysis indicated that marital communicational skills significantly, positively and marital conflict significantly, negatively mediated the relationship between family of origin and marital satisfaction.

    Conclusion

    According to the findings, individualschr('39') previous experiences in their family of origin influence their later lives with their spouses and bequeath a perpetuated effect on their experiences and behavioral patterns.

    Keywords: Family of origin, Marital conflict, Marital communicational skills, Marital satisfaction, Nurse
  • Bahjat Ansari, Seyed Reza Tasbihsazan*, Ali Khademi, Khaled Rezaei Pages 287-298
    Background & Aims

    Patients with asthma experience high levels of stress. Asthma is a major health problem in most parts of the world. Psychological therapies can play a major role in reducing health-related disorders such as worry, rumination, and asthma control. The present study investigates the effectiveness of group cognitive-behavioral therapy on worry, rumination, and asthma control in patients with asthma.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was a pre-test, post-test, and follow-up with a control group. The statistical population of the present study consisted of all patients with asthma in Urmia in 2019. Twenty-four patients with asthma were selected by purposive sampling after reviewing the inclusion criteria and then they were randomly divided into two groups of 12 (experimental group and control group). The two groups were evaluated in the pre-test using the Nalin Hooksma and Murrow (1991) mental rumination questionnaire, the Penstet Zeinberg and Barlow questionnaire (PSWQ) and the asthma control test (ACT). The experimental group then underwent group cognitive-behavioral therapy while the control group did not receive any psychological intervention. At the end of eight sessions of treatment, the experimental and control groups in the post-test and follow-up stages were evaluated again by questionnaires. Then, the data were analyzed by analysis of covariance.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral therapy had a significant effect on worry and asthma control in the experimental group but was not significant in the rumination variable despite the difference.

    Conclusion

    It can be concluded that cognitive-behavioral therapy can be effective as a complementary therapy along with drug therapy in people with asthma.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, rumination, worry, asthma control
  • Ali Hassanpoure, Forogh Seiaposh, Leila Mahmoodnia, Shahriyar Salehi * Pages 299-308
    Background & Aim

    Caregivers in care centers for the mentally retarded are associated with a lot of stress and stressors that in addition to physical, mental and social disorders, also affect the quality of care and work conscience of these people. Therefore, the present study was conducted with the aim of the effectiveness of an educational intervention based on Roy model on the work conscience of caregivers (mothers) in people with mental disabilities hospitalized in Shahid Madani Rehabilitation Center in Zarrinshahr, Isfahan. Material &

    Methods

    This quasi-experimental single-group study was performed on 40 caregivers of trainable and isolated mental wards of Shahid Madani Rehabilitation Center in 2016. The samples were purposefully selected and the data collection tool was a zinc survey and cognition questionnaire and a custom consumption questionnaire that was completed before the educational intervention. Then, in order to meet the needs of the educational content in six sessions of two and a half hours in the form of PowerPoint, lectures and questions and answers were held. Also, a three-month follow-up process was performed in relation to the interventions. Immediately after the intervention and three months after the follow-up, the work conscience questionnaire was completed again. Study data were evaluated using SPSS software and descriptive and analytical statistics.

    Results

    Analysis of variance repeated measures showed that the mean scores of caregivers' work conscience before the intervention, immediately after the intervention, and three months after follow-up was statistically significant and this difference was an increasing trend (p <0.001).

    Conclusion

    The results showed that the assessment of educational needs based on the Roy model and educational-supportive based on this model have been associated with improving the work conscience of formal caregivers of mentally retarded people.

    Keywords: Caregivers, Mental retardation, Roy model, Work Conscience
  • Elham Zameni, Fatemeh Shahhabizadeh*, Jalil Jarahi Feriz, Ghanbarzadeh Ghanbarzadeh Pages 309-325
    Background & Aims

    Special physical and psychological conditions caused by pregnancy can have psychological consequences for mother and baby. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of dialectical behavior therapy techniques training (pregnancy period) with lavender aromatherapy (active phase of labor) on anxiety and patience of primiparous women with insecure attachment to spouse (one month after delivery).

    Materials & Methods

    This clinical trial study was performed in 2020 on 60 pregnant women in the third trimester of pregnancy in Birjand. Insecure attachment pregnant mothers were selected by purposive sampling method and randomly divided into three groups: intervention group 1 (Teaching dialectical behavior therapy techniques and aromatherapy), intervention group 2 (aromatherapy with lavender), and control group (aromatherapy with water). In order to collect data, attachment to spouse, anxiety, and patience were used. Data were analyzed in SPSS statistical software version 25.

    Results

    The results of repeated measure analysis showed that teaching dialectical behavioral therapy techniques with aromatherapy was effective in reducing anxiety and increasing patience (p <0.001) and the results were stable during the follow-up period and did not increase (p >0/05). In addition, the results of analysis of covariance showed that anxiety during childbirth in both groups of dialectical behavior therapy training with and without aromatherapy decreased significantly (p <0.001). Dialectical behavior therapy training with aromatherapy was more eefective in reducing anxiety during childbirth than aromatherapy (p <0.001).

    Conclusion

    Dialectical behavior therapy techniques can be used as a sustainable intervention to reduce anxiety and increase patience and the aromatherapy can also be used as a temporary intervention to reduce anxiety in health centers in pregnant women with insecure attachment to the husband.

    Keywords: Dialectical behavior therapy, Aromatherapy, Lavender, Anxiety, Patience, Attachment
  • Sahba Sekhavati, Ali Khademi*, Ali Shaker Dioulagh Pages 326-337
    Background & Aims

    The prevalence of obesity is a threat to health worldwide, with many variables increasing, including eating disorder beliefs and Alexithymia. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of Teaching Emotion Regulation on the eating disorder beliefs, Alexithymia and weight loss in overweight women.

    Materials & Methods

    The quasi-experimental research design is pre-test-post-test with a control group and follow-up stage. The statistical population included overweight women referring to nutrition clinics in Urmia in 1398. Among them, a sample of 30 people was selected by voluntary sampling method and randomly alternated in two groups of 15 people. For the experimental group, Emotion Regulation intervention based on Gross Model was provided, while the control group did not receive any training. The research instruments included body mass index (BMI), Torento Alexithymia Scale and Eating Disorders Beliefs Questionnaire (EDBQ). After the training course, evaluations related to experimental and control groups were performed again in the post-test phase with a follow-up interval of 3 month. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that emotion regulation intervention was effective on weight loss, eating disorder beliefs and Alexithymia in overweight women (P <0.005) and the results were stable during the follow-up period (P <0.005).

    Discussion & Conclusion

    According to the obtained results, Teaching Emotion Regulation can be used for weight loss, eating disorder beliefs and Alexithymia.

    Keywords: Emotion Regulation, Eating Disorder Beliefs, Alexithymia, overweight
  • Sonia Zareei, Esmaeil Soleimani, Shirin Zeinali* Pages 338-348
    Background & Aims

    Pregnancy is among the most important events in womenchr('39')s lives that sometimes can lead to abortion and affect the mental health of the mother. This study aimed to compare the basic psychological needs, pregnancy anxiety, and sexual satisfaction in pregnant women with and without a history of abortion in Javanrood city.

    Materials & Methods

    This research is a cross-sectional causal-comparative study. The statistical population of the present study includes pregnant women with and without a history of abortion who were referred to Javanrood health centers in the spring and summer of 2019 (N=120). The statistical sample of this study consisted of 50 subjects (two groups of 25) from the statistical population who were selected by available sampling method. Data were collected using the Gardia, Deci & Ryan Psychological Needs Questionnaire, abbreviated form of Wendenburg pregnancy anxiety questionnaire, and Larson sexual satisfaction Questionnaire. The data were analyzed with SPSS software version 22.

    Results

    The results of analysis by multivariate analysis revealed that there was no significant difference between the basic psychological needs of pregnant women with and without a history of abortion (p>0.05). The result of t-test confirmed that there was a significant difference between pregnancy anxiety and sexual satisfaction in women with and without a history of abortion.

    Conclusion

    According to the results of the study, the history of abortion affects the psychological health of the mother and it is suggested that regular training and support courses for pregnant women and their families during pregnancy or abortion should be held by psychologists at the level of health centers.

    Keywords: Pregnancy, Abortion, Basic psychological needs, pregnancy-related anxiety, Sexual satisfaction
  • Hayedh Arbabi, Leila Amiri Farahani* Pages 349-358
    Background & Aims

    Attachment is one of the basic human needs or emotional bonds between the growing baby and mother, which is a two-way interactive relationship that is influenced by many factors and many of these factors determine the unknown attachment. Since limited studies have been conducted on maternal-infant attachment behaviors and it seems that the attachment behaviors are different in various cultures, the present study was conducted to determine the predictors of maternal-infant attachment.

    Materials & Methods

    The present study was a cross-sectional study that was performed on 300 primiparous women at 8 weeks postpartum who were referred to comprehensive health centers in Zabol from June to October 2019. Inclusion criteriaincluded: being Iranian, women 18 years and older, no baby with abnormalities, ability to read and write, being term at childbirth, no physical (diabetes, hypertension, etc.) and mental illness. Sampling was done as a quota from comprehensive health centers. Data collection tools included the Individual Characteristics Questionnaire (two sections of demographic information and obstetrics), Beck Disappointment Scale (BHS), and Mother-infant Attachment Scale (MAS). Data analysis was performed using descriptive and analytical statistics such as ANOVA test, t-test, and Pearson in SPSS software version 23 and the significance level was p < 0.05.

    Results

    The results of the present study showed that there was a statistically significant relationship between maternal age and attachment (r = - 0.126, p₌0.03) while there was no statistically significant relationship between other demographic variables and attachment. There was also a statistically negative correlation between disappointment and attachment (p = 0.001, r = - 0.29), so that by decreasing the frustration score, the score of mother-to-baby attachment increases.

    Conclusion

    According to the results of the study, among the studied variables, only maternal age and hopelessness were significantly associated with attachment. There was an inverse relationship between hopelessness and age with maternal attachment to the infant after delivery. Maternal mental health is an important factor in the development of attachment style between mother and baby, and disappointment can lead to depression, and postpartum depression can also reduce maternal and infant attachment, so addressing maternal mental health is especially important in the postpartum period.

    Keywords: Mother-infant attachment, hopelessness, Type of delivery