فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 91، بهار 1400)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 91، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سلمان صادقی زاده* صفحات 7-30
    تحول پارادایمی با تحول نظری مرزبندی مهمی دارد. این نوع تحول نه ناظر بر تحول در اجزاء نظری، بلکه ناظر بر تحول در فضای نظری است که برآیند آن، تغییر رادیکال در پیش‏فرض ‏ها و برداشت‏های زمینه‏ای است؛ امری که سرانجام نه تنها به تحول در معانی، بلکه به تحول در دلالت های مفهومی می انجامد. مفهوم امنیت ‏مانند سایر مفاهیم بسیط می ‏تواند در گذر از فرآیند «تفهم» به تکوین «فهم»‏های متفاوتی بینجامد؛ زیرا تاریخ ‏مند است و ذیل پارادایم‏های مختلف، دلالت ‏های گوناگونی به خود می‏گیرد. از این نظر، تولد مفهوم امنیت به معنای کلاسیک آن را می‏توان مقارن با پیدایش پارادایم سیاسی تلقی کرد؛ پارادایمی که در قالب آن، امنیت هم ‏ردیف حفظ نظم سیاسی و تمامیت ملت-دولت بود. پس از آن، گذار از پارادایم سیاسی به پارادایم اقتصادی امنیت روی داد؛ که بیش از هر چیز در شکل «تامین اجتماعی» نمودار و در چارچوب آن، تلاش برای کاهش فاصله طبقاتی و افزایش عدالت اجتماعی به مبحث کانونی مطالعات امنیت بدل شد. از اواخر قرن بیستم به این سو، شاهد پیدایی پارادایم فرهنگی امنیت هستیم. این مقاله بر آن است که گذار به پارادایم فرهنگی امنیت، نتیجه مستقیم ورود به مرحله‏ مدرنیته متاخر است که امکان طرح نظریات نوینی درباره امنیت فراهم آمد؛ که مهم ‏ترین آن، نظریه امنیت جامعوی است؛ که اطمینان‏ خاطر افراد و گروه ‏های اجتماعی نسبت به حفظ هویت و ارزش هایشان را در کانون توجه مطالعات امنیت قرار می‏دهد.
    کلیدواژگان: امنیت جامعوی، تحول پارادایمی، امنیت سیاسی، امنیت اقتصادی، امنیت فرهنگی
  • وحیده احمدی* صفحات 31-64
    شاکله بندی مفهوم امنیت در ایران، به بدیهی ‏ترین وجه ممکن در عصر مشروطه اگر نگوییم آغاز شده، دست‏کم باید گفت اوج گرفته و با دامنه و شدت گسترده ای در تحولات تاریخی- سیاسی این سرزمین تطور پیدا کرده؛ به ‏گونه ای که در دهه پنجم انقلاب اسلامی، ادراکی عمیق تر و جامع ‏تر از آن در قالب حکمرانی امنیتی، بستر مطالعه پژوهش‏گران قرار گرفته است. با این حال، عقبه مفهوم امنیت را می ‏توان در ادوار قدیمی تر که این اصطلاح در کلام و اندیشه، پدیده اای ناشناخته و ناآشنا -البته با محک مدرن آن است- نیز جستجو کرد. مفهوم امنیت در این چارچوب، در معنای ساده نظم، ثبات و برحذربودن از تشویش و خطر نشات گرفته از دستگاه حاکمان، خود را نشان داده است. به سامان کردن رابطه دولت یا حکومت با رعیت یا به تعبیر پسامشروطه ای ملت، با غایت گسترش قدرت شاه و تداوم سلطنت مقتدرانه وی، نقطه عطف مهمی در تفکر شناختی امنیت در منظومه فکری ایرانیان بوده است.
    کلیدواژگان: دکترین نخواستن و نتوانستن، دفاع مشروع، گروه‏ های مقاومت، منع توسل به زور
  • سعید صادقی جقه* صفحات 65-118
    سیاست زدگی یا سیاسی‏کردن در معنای عام به دخالت‏دادن و ترجیح انگیزه‏ های سیاسی و گروهی در داوری ‏ها و تصمیم گیری ‏ها اطلاق می‏شود. در حوزه حکمرانی، سیاست ‏زدگی عبارت است از رعایت‏ نکردن اصل بی‏ طرفی در سیاست گذاری ها و تصمیم‏ گیری‏ ها و دخالت‏ دادن دیدگاه‏ ها، گرایش ‏ها و سوگیری‏ های سیاسی در امور حرفه‏ ای؛ که ممکن است در سطوح و الگوهای مختلف بروز یابد. هرچند سیاست زدگی در همه حوزه‏ های کشورداری از مهم‏ ترین آسیب ‏ها و عوامل ناکارآمدی به ‏شمار می‏ رود، اما در حوزه حکمرانی امنیت ملی پیامدهای مخرب‏ تری دارد. در چنین حالتی، کارگزاران، کنش‏گران سیاسی و تحلیل‏گران راهبردی و اطلاعاتی ترجیحات سیاسی ‏شان را در مراحل مختلف انتخاب موضوع، جمع‏ آوری داده‏ ها، پردازش و تحلیل اطلاعات و تولید گزارش ‏ها دخالت داده و از عینیت‏ گرایی به نفع مصالح سیاسی صرف‏ نظر می‏ کنند. این پژوهش با مطالعه روندها و رخدادهای برجسته حوزه حکمرانی امنیت ملی در ایران، ابعاد و اثرگذاری این موضوع را بررسی کرده و یافته های آن نشان می‏ دهد که سیاست ‏زدگی در قالب‏ هایی نظیر قطبی ‏شدگی، نفوذ، موازی‏کاری و افشاگری یا نشت اطلاعات، هزینه‏های سیاسی و امنیتی قابل توجهی در پی دارد. بر این اساس، پیشنهادهایی برای کنترل سیاست ‏زدگی یا مدیریت پیامدهای آسیب ‏زای آن ارایه شده است.
    کلیدواژگان: حکمرانی امنیت ملی، سیاست ‏زدگی، قطبی‏ شدگی، نفوذ، موازی‏ کاری، افشاگری
  • علیرضا رحیمی*، محمود کتابی، اسماعیل شفیعی سروستانی صفحات 119-150
    این مقاله با بهره گیری از نظریه سیستمی، به نقش دستگاه قانون‏گذاری در ایجاد امنیت و بازگویی علل ناکارآمدی پارلمان ‏ها در انجام کارکردهای امنیت ‎ساز می‏پردازد و شرایط بایسته این نهاد در حکمرانی امنیت ملی را نشان می ‏دهد. در این راستا، به نقش مجلس شورای اسلامی در حکمرانی مطلوب امنیتی در ایران نیز پرداخته خواهد شد. پارلمان‏ ها برای ایفای نقش قوام ‏بخشی به امنیت ملی نیازمند نهادهایی چون انتخابات آزاد، منصفانه و مکرر، آزادی بیان، منابع بدیل اطلاع ‏رسانی، تشکل های مستقل و شهروندی فراگیر هستند. میزانی از پیشرفت اقتصادی، فقدان شکاف گسترده در نابرابری‏ های اقتصادی و اجتماعی، وجود بنیادهای فرهنگی دموکراتیک (مانند تحمل مخالف، اجماع بر سر روش دموکراتیک و...)، ترجیح ‏ندادن منافع فردی، قومی و گروهی بر منافع ملی و عدم مداخله بیگانگان نیز از لوازم تداوم و کارکرد مناسب پارلمان‏ در راستای تقویت امنیت ملی است.
    کلیدواژگان: قانون‏ گذاری، دموکراسی، حکمرانی امنیت ملی، کارآمدی، مجلس شورای اسلامی
  • یاسر امین‏ الرعایا*، مریم احمدی نژاد، محسن متاجی صفحات 151-182

    دکترین «نخواستن» و «نتوانستن» مورد استناد رژیم صهیونیستی در حمله به گروه ‏های مقاومت در کشورهای ثالث است. این دکترین بدین معناست که نتوانستن یا نخوانستن دولت های میزبان گروه های مقاومت در مقابله با این گروه ها، حق دفاع مشروعی را برای رژیم صهیونیستی در حمله به آنها ایجاد می ‏کند. این مقاله در پی بررسی چیستی دکترین فوق و ابعاد استناد به آن توسط رژیم صهیونیستی، با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسناد و رویه های قضایی معتبر بین المللی است و بر این فرض استوار است که راهبرد رژیم صهیونیستی در قبال دکترین مذکور با ابهام ‏های مختلفی مواجه است. با استناد به ادله متعدد بیان شده در این مقاله، دکترین نخواستن و نتوانستن بهانه‏ ای مشروع برای توسل به زور و ارتکاب حمله مسلحانه علیه کشور میزبان گروه ‏های مقاومت نیست.

    کلیدواژگان: دکترین نخواستن و نتوانستن، دفاع مشروع، گروه ‏های مقاومت، منع توسل به زور
  • مجید روحی دهبنه* صفحات 183-212

    قدرت، یکی از مفاهیم اساسی روابط بین الملل است. این مفهوم که به معنای توانایی بازیگر در رسیدن به نتایج دلخواه است، به شیوه‏ های مختلفی اعمال می شود؛ از جمله سخت، نرم و هوشمند. با گسترش روزافزون قدرت رسانه ها، پویایی در روابط میان قدرت های بزرگ و همچنین، رقابت آنها برای کسب نفوذ و قدرت بیشتر، مفهوم دیگری از قدرت مطرح شده که از آن به عنوان «قدرت تیز» نام برده می شود. چین در سال‏های اخیر برای پیشبرد اهداف و مقاصد خود در عرصه های بین المللی و منطقه ای از تاکتیک ها و تکنیک های مختلفی برای دستکاری و جلب توجه افکار عمومی در داخل و خارج بهره برده که برخی تحلیل گران، آن را در قالب «قدرت تیز» تبیین و تفسیر کرده ‏اند.باور آنها بر این است که چین با استفاده از ایدیولوژی حزبی خود، رسانه ها، دانشگاه ها، رهبران، سیاستمداران و مراکز تحقیقاتی و اقتصادی غرب را تحت نظر گرفته و می کوشد آنچه درباره چین گفته و منتشر می شود، را مدیریت و محدود کند. در پس همه این اقدامات، اهداف و مقاصد ایدیولوژیک، ژیوپلیتیک و اقتصادی وجود دارد. این مقاله ضمن تبیین مفهوم «قدرت تیز» درصدد بررسی چرایی و چگونگی استفاده چین از این شیوه اعمال قدرت برای پیشبرد اهداف خود در سیاست خارجی است.

    کلیدواژگان: قدرت تیز، حزب کمونیست، موسسات کنفوسیوس، ایدئولوژی، نفوذ پنهان
  • طاهره میلادی*، یوسف مولایی صفحات 213-234

    یکی از مهم ‏ترین و جدی ‏ترین چالش‏های پیش ‏روی جامعه‏ بین‏المللی و سیاره‏ زمین، تغییرات اقلیمی به ‏ویژه کمبود منابع آبی و خشکسالی‏ های ناشی از آن است. در دهه‏ های اخیر، این پدیده منجر به مسئله ‏ای امنیتی در روابط بین الملل و تشدید تنش میان برخی دولت‏ها در مناطق کم ‏آب و اختلافات بر سر نحوه مدیریت منابع مشترک آبی شده است. بنابراین، امروزه آب در میان عواملی است که برهم ‏زننده، تهدیدکننده و آسیب زننده به امنیت جهانی است و بنابراین، اهمیت فراوانی در بررسی‏ ها و مطالعات راهبردی دارد. این مقاله در پی بررسی وضعیت پیامدهای تغییرات اقلیمی و آثار آن بر نحوه استفاده از منابع آبی فرامرزی و تعهدات بین المللی است. یافته ‏های مقاله نشان می دهد که تغییرات اقلیمی و کمبود آب در برخی مناطق، چالش امنیتی مهمی در نظام بین‏الملل به ‏ویژه در بحث مدیریت منابع آبی مشترک ایجاد کرده؛ که تبدیل آن به فرصت، نیازمند تقویت همکاری‏ ها میان دولت‏ها بر اساس منطق بازی برد-برد است.

    کلیدواژگان: منابع آبی مشترک، تغییرات اقلیمی، تعهدات بینالمللی، همکاری، منازعه
|
  • Salman Sadeghizadeh * Pages 7-30
    The concept of security, like other simple concepts, can lead to the formation of different "intellection" in the process of "understanding"; because it is historical and under different paradigms, it takes on different meanings. From this point of view, the birth of the concept of security in its classical sense can be considered as coinciding with the emergence of the political paradigm; A paradigm in which security was on a par with maintaining political order and the integrity of the nation-state. After that, the transition from the political paradigm to the economic paradigm of security took place; Above all, in the form of "social security", efforts to reduce class distance and increase social justice became the focus of security studies. From the end of the twentieth century onwards, we are witnessing the emergence of the cultural paradigm of security. This article argues that the transition to the cultural paradigm of security is a direct result of the late modernization that gave rise to new theories of security, the most important part of which is the theory of community security; Which puts the confidence of individuals and social groups in preserving their identity and values in the focus of security studies.
    Keywords: community security, Paradigm Shift, Political security, Economic security, Cultural security
  • Vahideh Ahmadi * Pages 31-64
    Formation of the concept of security in Iran, in the most obvious way possible in the constitutionalism era, if not started, at least must be said to have peaked and evolved with a wide range and intensity in the historical-political developments of this land; In a way that in the fifth decade of the Islamic Revolution, a deeper and more comprehensive understanding of it in the form of security governance has been the basis for scholars to study. However, the concept of security can be traced back to ancient times, when the term was an unknown and unfamiliar phenomenon in theology. The concept of security in this context, in its simple sense, means, order, stability, caution from anxiety and danger emanating from the ruling apparatus. Organizing the relationship between the state or government and the subjects (citizens), or in the post-constitutionalism -the nation- with the aim of expanding the power of the Shah and the continuation of his powerful monarchy, has been an important turning point in the cognitive thinking of security in the Iranian intellectual system.
    Keywords: Security, Constitutionalism, monarchy, Security Governance, Subjects, nation
  • Saeed Sadeghi Jeqeh * Pages 65-118
    Politicization in the general sense refers to the involvement and preference of political and group motives and interests in judgments and decisions. In the field of governance, politicization is the non-observance of neutrality in policy-making and decision-making and the interference of political views, tendencies and biases in professional affairs; which may occur at different levels and patterns. Although politicization is one of the most important harms and inefficiencies in all areas of governance, it has more destructive consequences in the field of national security governance. In such a case, agents, political actors, and strategic and intelligence analysts intervene in their political preferences at various stages, such as: subject selection, data collection, information processing and analysis, and report production. They abandon objectivism in favor of political interests. This study examines the prominent trends and events in the field of national security governance in Iran, examines the dimensions and effectiveness of this issue and its findings show that politicization in forms such as polarization, influence, parallelism and disclosure or leakage of information entails significant political and security costs. Accordingly, suggestions have been made for controlling politicization or managing its harmful consequences.
    Keywords: National Security Governance, Politicization, polarization, Influence, Parallelism, Disclosure
  • Alireza Rahimi *, Mahmoud Ketabi, Esmaeil Shafiee Sarvestani Pages 119-150
    This article studies the role of legislature branch in creating security and recounting the causes and roots of inefficiency of parliaments in performing their securing functions and recognizes the necessary conditions for parliament to govern national security and how to achieve these conditions. In this regard, the role of the Islamic Consultative Assembly in good security governance in Iran will also be discussed. Parliaments need institutions such as free, fair and frequent elections, freedom of expression, alternative sources of information, independent organizations, and integrated citizenship to consolidate national security. Economic progress, the absence of a wide gap in economic and social inequalities, the existence of democratic cultural foundations (such as tolerance of dissent, consensus on the democratic method, etc.), non-preference of individual, ethnic and group interests over national interests and lack of foreign intervention are some tools for the continuity and proper functioning of parliament in order to strengthen national security. Until the aforementioned conditions and equipment are provided, no parliament, including the Islamic Consultative Assembly, will be able to perform its functions optimally in order to increase the national security coefficient.
    Keywords: legislature, Democracy, National Security Governance, Efficiency, Islamic Consultative Assembly
  • Yasser Amin Al Ruaya *, Maryam Ahmadinejad, Mohsen Mataji Pages 151-182

    The doctrine of "unwillingness" and "inability" is cited by the Zionist regime in attacking resistance groups in third countries. This doctrine means the unwillingness and inability of the host countries in confronting the Resistance Groups, gives the Zionist regime the permission and right to self-defense. This article attempts to examine the nature of the above doctrine and the dimensions of its citation by the Zionist regime, using library resources and internationally recognized documents and judicial procedures. It is based on the assumption that the Zionist regime's strategy towards this doctrine faces various ambiguities. Based on the various arguments presented in this article, the doctrine of "unwillingness" and "inability" is not a legitimate excuse to use force and carry out an armed attack against the host country of Resistance Groups.

    Keywords: Unwillingness, Inability doctrine, self-defense, resistance groups, Prohibition of use of force
  • Majid Rouhi Dehbaneh * Pages 183-212

    Power is one of the basic concepts of international relations. This concept, which means the actor's ability to achieve the desired results, is applied in different ways; including hard, soft and smart. With the growing power of the media, the dynamism of the relations between the great powers, and also their competition for more influence and power, another concept of power has emerged, which is called "sharp power". In recent years, China has used various tactics and techniques to manipulate and attract public attention at home and abroad to advance its goals and objectives in the international and regional arenas, which some analysts have described as "sharp power." They believe that China, using its party ideology, monitors the media, universities, leaders, politicians, and Western research and economic centers, and seeks to manage and limit what is being said and published about China. Behind all these actions, there are ideological, geopolitical and economic goals and objectives. This article, while explaining the concept of "sharp power", seeks to examine why and how China uses this method of exercising power to advance its foreign policy goals.

    Keywords: Sharp Power, communist party, Confucian Institutions, Ideology, Covert Influence
  • Tahereh Miladi *, Yusof Molaei Pages 213-234

    Climate change is one of the most important and serious challenges facing the international community and the whole planet, especially the scarcity of water resources which results in drought. In recent decades, this phenomenon has led to a security issue in international relations and the escalation of tensions between some states in water-scarce areas and also has risen disputes over how to manage shared water resources. Therefore, today water is among the factors that disrupt, threaten and harm global security and, therefore, is of great importance in strategic studies. This article attempts to examine the impact of climate change and its effects on international commitments and how transboundary water resources are used. The findings of the article show that climate change and water scarcity in some areas have created a significant security challenge in the international system, especially in the discussion of shared water resources management, which turning it into an opportunity requires strengthening cooperation between governments based on the logic of a win-win game.

    Keywords: Common Water Resources, climate change, International Commitments, cooperation, conflict