فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال نوزدهم شماره 3 (پاییز 1400)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال نوزدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی حسین پور*، بیژن رضایی، عطیه خدایی صفحات 351-377
    پژوهش حاضر از طریق ترکیب تحقیقات پیشین با هدف ارایه تصویری جامع از مولفه‏های نقش همسران در اکوسیستم کارآفرینی زنان انجام گرفت. روش‏شناسی پژوهش، کیفی با رویکرد فراترکیب است. بر این اساس، پس از جست وجو در پایگاه‏های اطلاعاتی، در محدوده زمانی 1385 تا 1399 برای پژوهش‏های داخلی و 2000 تا 2020 برای پژوهش‏های خارجی، تعداد 143 مطالعه مرتبط ارزیابی و نهایتا، پس از بررسی 71 مقاله انتخاب شد. با استفاده از الگوی هفت مرحله‏ای سندلوسکی و باروسو، یافته‏های 62 پژوهش پیشین مرتبط با اهداف مطالعه بررسی، تجمیع، ترکیب و تفسیر شد و با استفاده از روش کدگذاری تعداد 22 کد، 4 مفهوم و 2 مولفه شناسایی شد و اعتبار هریک از طریق آزمون کاپای کوهن تایید شد. سپس با توجه به جامعه کشور ایران، تناسب و میزان اهمیت و اولویت مفاهیم شناسایی شده با استفاده از روش دلفی تعیین و بررسی شد. براساس یافته‏های تحقیق، مفاهیم نقش‏ همسران بر اکوسیستم کارآفرینی زنان براساس روش دلفی به ترتیب اهمیت، مانع، حمایت گر، مداخله‏گر و مشوق است. همچنین الگوی نقش همسران در اکوسیستم کارآفرینی زنان ارایه و ترسیم شد. در پایان، همسو با نتایج پژوهش، پیشنهادهایی کاربردی که می‏تواند راهنمایی بینشی ارزشمند به مدیران و سیاست‏گذارانی که درصدد بهبود کارآفرینی زنان و افزایش رفتار کارآفرینانه جامعه هستند و در سطوح عملیاتی توسط بازیگرانی که در اکوسیستم کارآفرینی زنان همراهی می‏کنند، ارایه شد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی زنان، نقش همسران، اکوسیستم کارآفرینی، روش فراترکیب، روش دلفی
  • جمال محمدی*، لطیفه پاشایی صفحات 379-403

    هم زمان با گشایش نسبی فضای سیاسی و برآمدن گفتمان جامعه مدنی و گسترش تقریبی حوزه عمومی در اواسط دهه 1370، زنان شهرنشین جامعه کردستان این امکان را یافتند که با ورود به حوزه عمومی تشکل‏هایی اجتماعی با محوریت امر زنانه و به قصد پیگیری مطالبات، حقوق و خواست‏های زنان پی‏ریزی کنند. این تشکل‏ها از آن زمان تاکنون، به‏رغم محدویت‏ها و موانع ساختاری بسیار، به حیات و فعالیت خود ادامه داده‏اند. موضوع این پژوهش چگونگی برساخته‏شدن سوبژکتیویته زنانه در این تشکل‏ها، به‏مثابه نمادی از حوزه عمومی، است؛ یعنی این مسئله که سوبژکتیویته زنانه در این تشکل‏ها در متن چه زمینه‏ها، مولفه‏ها و فعالیت‏هایی و در مواجهه با کدام نوع قواعد و عرف‏ها شکل می‏گیرد؟ و زنان چگونه در تقلای تثبیت موقعیت سوژگی‏ خود از نو خود را در برابر دیگری مذکر تعریف می‏کنند؟ برای پاسخ به این پرسش‏ها، با هجده نفر از فعال‏ترین اعضا و بعضا پایه‏گذاران تشکل‏های زنانه، در چهار شهر مهم استان کردستان، مصاحبه‏های عمیق به عمل آمده است. طبق نتایج به‏دست‏آمده، از میان موثرترین زمینه‏های شکل‏گیری این تشکل‏ها در کردستان می‏توان به پیشنیه‏های تاریخی کنشگری عمومی زنان، رشد فزاینده ورود دختران به دانشگاه‏ها، رواج نگرش‏های فمینیستی و پیوستن روزافزون زنان به نیروی کار اشاره کرد. همچنین، تعامل‏ها، مناسبات و فضاهایی که سوبژکتیویته زنان در این تشکل‏ها در متن آن‏ها شکل می‏گیرد واجد مولفه‏هایی مثل روابط افقی اعضا، زنانگی معطوف به مقاومت، محوریت فعالیت‏های مدنی و خشونت‏پرهیزی است. دست‏آخر اینکه فرایند تثبیت موقعیت سوژگی زنان در این تشکل‏ها عمدتا از خلال تلاش آن‏ها برای از آن خود کردن فضاهای عمومی مردانه، بازپس‏گیری گستره‏های فعالیت مدنی از دیگری مذکر و تمرین فردیت و خودآیینی در پیشگاه عموم می‏گذرد. به‏ باور زنان، بسط این تشکل‏ها یگانه کورسوی امید رهایی آنان از کهن‏الگوی مردسالاری بازتولیدشده در وضعیت کنونی جامعه کردستان است.

    کلیدواژگان: بازپس‏گیری، دیگری مذکر، روابط افقی، زنانگی، سوبژکتیویته
  • قدیر صیامی*، ملیحه ستاری وند صفحات 405-427

    توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، ه مثابه هدف غایی برنامه‏های رفاه و مددکاری اجتماعی، رویکردی نوین است که بر دو رکن مهم «توسعه توانمندی های زنان سرپرست خانوار در معیشت پایدار برای خود و افراد تحت تکفلشان» و نیز «ارتقای مهارت های فردی و اجتماعی آن ها در مدیریت خانواده» استوار است و اجرای آن نیازمند به کارگیری راهبردها و سیاست های هوشمندانه و متناسب با ویژگی های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و کالبدی در سکونت گاه های غیررسمی است. از این رو، هدف این پژوهش، سنجش راهبردهای توانمندسازی برای قریب به 2 هزار 560 زن سرپرست خانوار در دو محله اروند و انصار واقع در یکی از سکونت گاه های پرجمعیت غیر رسمی شهر مشهد، یعنی شهرک شهید رجایی، است. روش پژوهش حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه‏ای و میدانی انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات در روش میدانی، مصاحبه با 14 مدیر مرتبط با حوزه اشتغال بانوان و نیز توزیع پرسش نامه بود. جامعه آماری (N) برابر با مجموع تعداد زنان سرپرست خانوار در دو محله انصار و اروند (2 هزار و 560 نفر) و حجم نمونه (n) با استفاده از فرمول کوکران با مقدار خطای 05/0درصد معادل 334 نفر برآورد شد که به صورت تصادفی منظم میان زنان سرپرست خانوار توزیع شده است. شیوه تجزیه‏ و تحلیل بر اساس روش تحلیل استراتژیک کمی (QSPM) بوده است. نتیجه این پژوهش گویای این امر است که از میان راهبردهای متنوع در توانمندسازی بانوان سرپرست خانوار در محلات انصار و اروند، «گسترش کارگاه‏های کسب‏وکار زنان» (با ضریب جذابیت 65/6)، ارتقاء انسجام اجتماعی و شبکه روابط بانوان (با ضریب جذابیت 48/6) و جذب سرمایه‏گذاری و ارایه تسهیلات (با ضریب جذابیت 29/6) و حمایت از خوداشتغالی زنان سرپرست خانوار (با ضریب جذابیت 17/6) بیش از دیگر استراتژی ها می تواند به توانمندسازی موثرتر زنان سرپرستان خانوار و قدرت یابی آن ها در تامین معیشت پایدار و مدیریت مناسب تر خانواده های آنان کمک کند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، زنان سرپرست خانوار، سکونت گاه‏های غیررسمی، مشهد
  • نجات محمدی فر*، علی مرادی صفحات 429-454

    هدف اصلی این پژوهش نقش توانمندی سیاسی زنان در رفتارهای محیط زیستی آن هاست. روش تحقیق حاضر از لحاظ رویکردی، کمی و از نظر راهبردی و گردآوری داده ها، همبستگی و توصیفی از نوع پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه است و جامعه آماری زنان شهر کرمانشاه هستند. حجم نمونه 200 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از دو نرم افزار SPSS و AMOS استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش، توانمندی سیاسی زنان در بعد انتخاب معنادار، اما در بعد عاملیت و مشارکت غیرمعنادار و در کل با رفتارهای محیط زیستی دارای ارتباط معنادار است. نتایج حاصل از تحلیل متغیرهای زمینه ای نیز نشان می دهد که گروه های سنی، مقطع تحصیلی و وضعیت درآمدی پاسخ گویان در میزان رفتارهای محیط زیستی زنان تاثیرگذارند. ارتباط بین این مفاهیم نشان می دهد که اگر زنان از آزادی های مدنی (انتخاب)، تحصیلات و درآمد بیشتری برخوردار باشند، می توانند در حفظ محیط زیست نقشی موثر ایفا کنند. می توان استدلال کرد توانمندی سیاسی زنان به خروجی تصمیماتی منجر می شود که با منافع دغدغه اجتماعی انسان سازگارتر است و باعث تمایل آن ها به اتخاذ برخی سیاست های سخت گیرانه در تغییر اوضاع برای حفاظت از محیط زیست و تحقق توسعه پایدار خواهد شد.

    کلیدواژگان: انتخاب، پیمایش، توانمندی سیاسی، عاملیت، کرمانشاه، مشارکت
  • سید سعید هاشمی، سعیده درخش* صفحات 455-476

    گردشگری یکی از صنایع پویای در حال رشد دنیاست. گردشگری با اهداف مختلفی نظیر بازدید از جاذبه‏های طبیعی، جاذبه‏های تاریخی و همچنین کسب سلامت جسم و روح انجام می‏پذیرد و در این میان، گردشگری سلامت با هدف بهبود سلامت جسمانی و بازیابی سلامت روح انجام می‏شود. از آنجا که بخش عظیمی از نیروی انسانی فعال در حوزه گردشگری سلامت را پرستاران زن تشکیل می‏دهند، کارآفرینی این قشر از جامعه از اهمیت به خصوصی برخوردار است؛ به گونه ای که امروزه یکی از شاخص‏های مهم برای ارزیابی و سنجش توسعه و پیشرفت بخش گردشگری سلامت هر کشور، میزان مشارکت پرستاران زن خلاق در ارایه مناسب خدمات درمانی به گردشگران بیمار و جویای سلامت قبل و بعد از دریافت خدمات درمانی در مقصد گردشگری است. لذا در این پژوهش تجزیه و تحلیل شناسایی و اولویت‏بندی شناسایی و اولویت‏بندی مولفه‏های فردی رفتار کارآفرینانه پرستاران زن در گردشگری پزشکی، با استفاده از تکنیک مدل‏سازی ساختاری تفسیری (ISM) به مرحله اجرا درآمده است. یافته‏های پژوهش حاکی از آن است که مولفه‏های انگیزه، خلاقیت، اعتمادبه‏نفس، قدرت مذاکره و مهارت شغلی از مولفه‏های مهم و پررنگ فردی رفتار کارآفرینانه پرستاران زن در بخش گردشگری پزشکی است.

    کلیدواژگان: پرستاران زن، گردشگری سلامت، کارآفرینی
  • نازنین بشیری منش، سید حسام وقفی* صفحات 477-500

    زنان نقش شایان‏ ذکری در کسب موفقیت در زمینه ‏های اقتصادی دارند که به ایجاد ارزش‏آفرینی و افزایش سطح رفاه افراد در جامعه منجر می‏شود. آنان در مقوله روابط اجتماعی دقت نظر بیشتری دارند و بر انجام دادن صحیح وظایف محوله و پیروی از قوانین حاکم اهتمام بیشتری می‏ورزند؛ بنابراین، حضور زنان در هییت‏مدیره شرکت‏ها می‏تواند مفید واقع شود. در این پژوهش، به بررسی نقش حضور زنان در هییت‏ مدیره بر کیفیت اطلاعات صورت‏های مالی پرداخته می‏شود. جامعه آماری پژوهش شامل اطلاعات مالی 125 شرکت پذیرفته‏ شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‏های 1392 تا 1398 است. در این پژوهش، متغیر مستقل، تعداد زن در ترکیب هییت‏ مدیره و متغیر وابسته متغیرهای مرتبط باکیفیت اطلاعات (بیان صادقانه، به‏ موقع بودن و قابلیت مقایسه) هستند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه‏ های پژوهش، که از روش رگرسیون استفاده شد، نشان می‏دهد که وجود زن در ساختار مدیریت شرکت‏های بورسی موجب افزایش کیفیت اطلاعات شرکت شده است. بدین شکل که حضور زنان بین اعضای هییت‏مدیره، که تنوع جنسیتی اعضای هییت‏مدیره است، تاثیر مستقیم و معناداری بر بیان صادقانه گزارش‏های مالی و به‏ موقع بودن گزارش‏های مالی دارد و همچنین باعث افزایش قابلیت مقایسه صورت‏های مالی می‏شود.

    کلیدواژگان: به‏ موقع بودن، بیان صادقانه، زنان هیئت مدیره، قابلیت مقایسه
  • المیرا جعفری، صادق صالحی*، بهرام قدیمی صفحات 501-522

    امروزه، بهترین راهکار برای مواجهه با چالش‏های پسماند تقویت منابع اجتماعی و سرمایه‏های انسانی است، در این بین، زنان خانه‏دار که بیشتر وقت خود را در منزل سپری می‏کنند نقشی بسیار موثر در زمینه مسایل محیط زیستی و مدیریت پسماند خانگی دارند. با درک این مهم، پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش سرمایه اجتماعی در مدیریت پسماند خانگی از سوی زنان انجام شده است. برای انجام دادن تحقیق حاضر از روش پیمایش استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل زنان ساکن در شهر سیرجان است. با استفاده از روش نمونه‏گیری خوشه‏ای تصادفی، 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تعیین حجم نمونه مورد نظر از فرمول کوکران استفاده شده است. برای گردآوری داده‏های پژوهش از پرسش‏نامه محقق ساخته استفاده شد. روایی و پایایی پرسش‏نامه نیز تایید شد. داده‏های تحقیق پس از جمع آوری، با استفاده از آزمون‏های همبستگی پیرسون و مدل سازی ساختاری در نرم افزارهای آماری Lisrel وSPSS تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان داد که سرمایه اجتماعی و مولفه‏های آن (اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، امنیت اجتماعی، هنجارهای اجتماعی و انسجام اجتماعی) با مدیریت پسماند خانگی رابطه مثبت و معنادار دارد. بر این اساس، از عواملی که می‏تواند در مدیریت پسماند خانگی موثر باشد مدیریت سرمایه اجتماعی است.

    کلیدواژگان: زنان خانه دار، سرمایه اجتماعی، شهر سیرجان، مدیریت پسماند خانگی
|
  • Mahdi Hosseinpour *, Bijan Rezaei, Atieh Khodaei Pages 351-377
    The present study was conducted by combining previous research with the aim of providing a comprehensive picture of the components of the role of spouses in the entrepreneurship ecosystem of women. The research methodology is qualitative with a meta- synthesis approach. Accordingly, after searching the databases, in the period of 1385 to 1399 for domestic researches and 2000 to 2020 for foreign researches, 124 related studies were evaluated and finally, after multiple screenings, 62 articles were selected. Using seven-step model of Sandelowski and Barroso, the findings of 62 previous studies related to the objectives of the study were reviewed, aggregated, combined and interpreted, and with the help of coding method, 22 codes, 4 concepts and 2 components were identified and validated through Kappa Cohen coefficient. Then, according to the Iranian society, the appropriateness and the importance and priority of the identified concepts were determined and evaluated using the Delphi method. As a consequence, according to the findings of the research, the concepts of spouses' role on women's entrepreneurship ecosystem based on Delphi method and the degree of importance are obstacle, supportive, intervening and encouraging, respectively. In addition, the role model of spouses in entrepreneurship ecosystem of women was presented and drawn. Finally, in line with the research results, practical suggestions that can provide valuable insights to managers and policymakers seeking to improve women's entrepreneurship and increase entrepreneurial behavior in society are presented. furthermore, practical suggestions for the actors who play in the entrepreneurship ecosystem of women at the operational level are presented.
    Keywords: women entrepreneurship, Spouse’s Role, Entrepreneurship ecosystem, meta-synthesis method, Delphi method
  • Jamal Mahammadi *, Latifeh Pashaei Pages 379-403

    With the opening of the political space and the birth of civil society discourse and the relative development of public sphere in the mid of 1370s in Iran, it became possible for the urban women of Kurdistan to enter the public sphere and create feminine civil organizations in order to realize women’s rights, demands and requests. These organizations, despite various structural constraints, have survived and worked so far. This study is about the ways in which feminine subjectivity has been constructed in these organizations, or how feminine subjectivity has been constructed in the contexts, features and activities of these organizations. We can also ask how do women, in the process of attempting to consolidate their own subject positions, redefine themselves in versus the male dominant other? To answer these questions, 18 active members and founders of these organizations have been interviewed. The findings showed that historical backgrounds, the prevalence of feminists’ views and the joining of women to occupational field are the main contexts of the development of these organizations.

    Keywords: Public Sphere, subjectivity, subject positions, Organizations
  • Qadir Siaami *, Maliheh Sattarivand Pages 405-427

    Today, the increase of female-headed households, especially in informal settlements, is considered as a social harm, and in order to solve it, the empowerment approach in the economic field has attracted a lot of attention. Therefore, in order to solve economic problems and job creation in informal settlements, the entrepreneurial approach was proposed based on local capitals and potentials. Because using this approach can be very effective in organizing economic and employment conditions and promoting income generation in informal settlements and areas. The purpose of this study is to evaluation of empowerment strategies women heads of households in Arvand and Ansar neighborhoods of Shahid Rajaei town of Mashhad with emphasis on entrepreneurship in informal settlements. These neighborhoods are located in the third erea of the sixth district of Mashhad and the number of women heads of households in these neighborhoods reaches more than 2560 people. The method of the present research is a descriptive-analytical method which is done with a measurement and evaluation approach. Library and field methods and questionnaires have been used to collect information. Also, the analysis was performed based on the method of strategic analysis and using the tools of GIS and SPSS software. The results of this study indicate that factors such as expansion of women's business workshops (with a score of 6.65) in the field of economic dynamism, promoting neighborhood social cohesion (6.48) and creating women's social networks (6.11) in the field of social capital, attracting investment and providing facilities (6.29) and supporting the self-employment of women heads of households (6.17) in the field of urban management transformation; are effective in improving the economic and entrepreneurial status and empowerment of women heads of households in informal settlements.

    Keywords: Empowerment, women heads of households, Informal Settlements, Mashhad
  • Nejat Mohammadi Far *, Ail Moradi Pages 429-454

    The main purpose of this research is to determine the impact of women's political empowerment in their environmental behaviors. The study adopted a quantitative design and used the descriptive correlational survey to collect data. The instrument used for data collection was a questionnaire. A total of 200 Kermanshahi women were chosen as the sample using a multi-stage cluster random sampling. To analyze the data, SPSS and AMOS software were used. The findings demonstrated a statistically significant relationship between empowerment of women and their choice, but the relationship between women empowerment and their agency as well as participation was insignificant. In general, a significant relationship was found between women's empowerment and their environmental behaviors. The analysis of contextual variables further revealed that the respondents' age group, educational levels, and income status affect the degree of women's environmental behaviors. The interaction between these variables demonstrates that women who have more civil liberties (choice), education, and income will play a more successful role in environmental preservation. It may be suggested that women's political empowerment leads to making decisions that benefit particular social needs/concerns, and that these decisions would lead to stringent policies to improve the situation and protect the environment, promoting sustainable development.

    Keywords: political empowerment, agency, participation, selection, survey, Kermanshah
  • Seyed Saeed Hashemi, Saeedeh Derakhsh * Pages 455-476

    Tourism is one of the most dynamic growing industries in the world. Tourism is done with different purposes such as visiting natural attractions, historical attractions as well as gaining physical and mental health, and in the meantime, health tourism is done with the aim of improving physical health and restoring mental health. Since a large part of the human resources active in the field of health tourism are female nurses, so the entrepreneurship of this segment of society is of particular importance, so that today one of the important indicators to evaluate and measure the development and progress of the sector Health tourism in each country is the level of participation of creative female nurses in providing appropriate medical services to sick tourists and seeking health before and after receiving medical services in the tourist destination. Therefore, in this study, identification and prioritization analysis of identification and prioritization of individual components of female entrepreneurial nurses in medical tourism has been performed using interpretive structural modeling (ISM) technique. Findings indicate that the components of motivation, creativity, self-confidence, bargaining power and job skills are among the most important and prominent individual components of female nurses in the field of entrepreneurship in medical tourism.

    Keywords: Health tourism, Entrepreneurship, Female Nurses
  • Nazanin Bashirimanesh, Seyed Hesam Vagfi * Pages 477-500

    The effect of female presence on the board on the quality policy of financial informationAbstractWomen make a significant contribution to economic success, which in turn creates value and contributes to the well-being of others. Women pay more attention to social relations and are interested in performing their duties more effectively and are more likely to follow the rules, so their presence on the board of directors of companies can be fruitful and useful. In this study, the role of women's presence on the board on the quality of financial statement information is examined. To test the research hypotheses, the financial information of 125 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 1390 to 1398 was used. In this study, the number of women in the composition of the board of directors was an independent variable and variables related to information quality (honest expression, timeliness and comparability) was a dependent variable. The results of testing the research hypotheses using regression method showed that the presence of women in the management structure of listed companies has increased the quality of company information in such a way that the presence of women among board members is the gender diversity of board members. Direct and meaningful on the honest expression of financial statements, the timeliness of financial reports and also increase the comparability of financial statements.

    Keywords: Board women, honest expression, timeliness, Comparability
  • Elmira Jafari, Sadegh Salehi *, Bahram Ghadimi Pages 501-522

    The best solution today To face waste challenges include strengthening social resources and human capital, including housewives who spend most of their time at home playing a very effective role in environmental issues and household waste management. Understanding this is important current study has been done with the aim of Identification the role of social capital in household waste management by women. For this study, the survey method has been used. The statistical population includes women living in Sirjan. Using random cluster sampling method, 384 people were randomly selected as the sample. To determine the sample size of The cochran's formula was used. To collect research data of the researcher-made questionnaire was used. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed, Research data were analyzed using Pearson correlation tests and structural modeling in Lisrel and SPSS statistical software. The results showed that the relationship between social capital and its components is social trust, social participation, social security, social norms and social cohesion with Household waste management has a positive and significant relationship. Accordingly, one of the factors that can be effective in household waste management is social capital management.

    Keywords: Social capital, Household Waste Management, Women, Sirjan city