فهرست مطالب

روانشناسی تربیتی - سال هفدهم شماره 59 (بهار 1400)

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال هفدهم شماره 59 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • منصوره حاج حسینی*، الهه هدایتی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 1-22
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای امید در ارتباط بین سبک های دلبستگی و سرزندگی تحصیلی بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی و طرح همبستگی و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر پایه دهم مقطع متوسطه دوم شهر شیراز در سال تحصیلی 95-96 تشکیل می دادند که از این میان تعداد 400 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مقیاس سبک های دلبستگی هازن و شیور، مقیاس امیدواری نوجوانان پاملا هیندز و مقیاس سرزندگی مارتین و مارش استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل مسیر استفاده شد. یافته ها: نتایج جدول ماتریس همبستگی نشان داد که بین اکثر متغیرهای پژوهش حاضر که شامل ابعاد سبک های دلبستگی، امید و سرزندگی تحصیلی بود همبستگی معناداری در سطح 01/0P< وجود داشت. در ادامه نتایج تحلیل مسیر حاکی از معناداری نقش واسطه ای امید در رابطه میان سبک های دلبستگی و سرزندگی تحصیلی بود. نتیجه گیری: به طور کلی می توان نتیجه گرفت که سبک های دلبستگی و امید دو مورد از عوامل اصلی برای بررسی سرزندگی تحصیلی می باشد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، امید، سرزندگی تحصیلی
  • صابر عظیمی*، محمدرضا نیلی احمدآبادی، اسماعیل زارعی زوارکی، علی دلاور صفحات 23-56
    موضوعات عملی از نوع انتقالی ازجمله موضوعاتی هستند که در هنرستان های فنی و حرفه ای دنبال می شوند. هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتباریابی الگوی آموزشی موضوعات عملی از نوع انتقالی در هنرستان های فنی و حرفه ای با رویکرد سازنده گرایی است. در این راستا، پژوهش به شکل آمیخته با روش تحقیق متوالی و از نوع اکتشافی متوالی با طرح تدوین مدل انجام شد. در ابتدا پژوهش کیفی با روش های تحلیل محتوای کیفی، مصاحبه و پژوهش تکوینی اجرا گردید. در این بخش الگوی آموزشی موضوعات عملی انتقالی با رویکرد سازنده گرایی طراحی شد. سپس در بخش کمی، اعتبار محتوایی الگو بررسی و در ادامه برای اعتباریابی بیرونی بسته آموزشی برگرفته از الگو، از روش پژوهش کمی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده گردید. در تحلیل محتوای کیفی، واحد تحلیل مضمون بود. در بخش پژوهش کمی همچنین 60 نفر از دانش آموزان رشته رایانه پایه دهم ارومیه در سال تحصیلی 98-97 به صورت دردسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. روش تحلیل در این بخش فراوانی و میانگین و تحلیل کوواریانس بود که براین اساس بسته آموزشی برگرفته از الگو، دارای اعتبار بیرونی است. بر اساس نتایج این پژوهش، الگوی اختصاصی برای آموزش موضوعات عملی از نوع انتقالی با رویکرد سازنده گرایی در هنرستان های فنی و حرفه ای طراحی شد. بر اساس نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود برای آموزش موضوعات عملی انتقالی در هنرستان های فنی و حرفه ای از رویکرد سازنده گرایی در قالب الگوی طراحی شده، استفاده شود.
    کلیدواژگان: الگوی آموزشی، فنی و حرفه ای، موضوعات عملی از نوع انتقالی، رویکرد سازنده گرایی
  • اکبر نصیری، امید شکری*، جلیل فتح آبادی، مسعود شریفی صفحات 57-92
    پژوهش حاضر با هدف آزمون نقش واسطه ای نشخوار گری فکری، همدلی و بخشایش در رابطه هدف گزینی اجتماعی و سازگاری با مدرسه انجام شد. در پژوهش حاضر، 404 دانش آموز پسر در مقطع متوسطه اول با روش نمونه گیری خوشه-ای چندمرحله ای انتخاب و به مقیاس اهداف پیشرفت اجتماعی (ریان و شیم، 2008)، نشخوارگری فکری درباره یک خطای بین فردی (وید، ووگل و گلدمن ، 2008) همدلی (بار-آن، 1997)، صفت بخشایش (بری، وورثینگتون، اوکانر، پاروت و وید، 2005) و پرسشنامه سازگاری دانش آموزان دبیرستانی (سینها و سینگ، 1993) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که الگوی مفروض واسطه مندی کامل نشخوارگری فکری، همدلی و بخشایش در رابطه اهداف پیشرفت اجتماعی شامل رشدیافتگی اجتماعی، آشکارسازی رشدیافتگی اجتماعی، اجتناب از آشکارسازی رشدنایافتگی اجتماعی و سازگاری عاطفی، اجتماعی و تحصیلی از برازش مطلوبی برخوردار بود. علاوه بر این، تمامی ضرایب مسیر بین متغیرها بجز مسیرهای مستقیم بین رشدیافتگی و سازگاری هیجانی، آشکارسازی رشدیافتگی و سازگاری تحصیلی، اجتناب از آشکارسازی و سازگاری اجتماعی-تحصیلی، از لحاظ آماری معنادار بودند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که هدف های پیشرفت اجتماعی از طریق پیش بینی افزایش همدلی و بخشایش و کاهش نشخوارگری های فکری در تبیین سازگاری هیجانی، اجتماعی و تحصیلی دانش آموزان از نقش مهمی برخوردارند.
    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت اجتماعی، بخشایش، همدلی، سازگاری با مدرسه، نشخوارگری فکری
  • مسلم دانش پایه*، عزت الله قدم پور، فضل الله حسنوند، سجاد میریانی صفحات 93-119
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تبیین مدل ساختاری شادکامی معلمان بر اساس میزان خردمندی و بخشش انجام گرفته است.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف، از نوع کاربردی و از حیث ماهیت، توصیفی - همبستگی بر اساس مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمام معلمین شاغل در مقطع ابتدایی، متوسطه اول و دوم آموزش و پرورش شهر پلدختر بود که برابر با 950 نفر بودند. بر اساس جدول کرجسی و مورگان، 274 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. انتخاب آزمودنی‎‎ها به روش تصادفی طبقه‎ای انجام گرفت. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه شادکامی آکسفورد (1989)، بخشش هارتلند (2005) و پرسشنامه خرد سه بعدی آردلت بود. پس از اجرا و تکمیل پرسشنامه ها، پاسخ ها در نرم افزار SPSS23 وارد شد و پس از آن، در نرم افزار LISREL 8.8 مدل‎سازی انجام گرفت. یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که میزان شادمانی، خرد و بخشش در معلمان موردمطالعه در سطحی پایین تر یا همسان با میانگین جامعه بود. همچنین، هم خرد و هم بخشش توانستند به طور معناداری شادکامی معلمان را پیش بینی نمایند، ولی میزان پیش بینی کنندگی و تاثیر متغیر خرد بسیار بیشتر از بخشش بود.
    نتایج
    بر اساس این یافته می توان این گونه استنتاج کرد که خرد یک ویژگی مهم و کاربردی برای افزایش شادکامی افرادی است که به نوعی به سبب قرار گرفتن در تنگناهای محیطی با مشکلات ناراحت کننده دست و پنجه نرم می کنند. همچنین، پرورش روحیه بخشندگی می تواند زمینه ساز آرامش و شادکامی بیشتر در درون فرد باشد.
    کلیدواژگان: شادکامی، خرد، بخشش
  • محمد قاسمی ارگنه، فاطمه نیکخو*، مجید فیروزکوهی برنج آبادی، صمد عظیمی گروسی صفحات 121-143
    با توجه به اهمیت مداخله زودهنگام مشکلات خواندن در دانش آموزان، طراحی الگوی مهارت های زمینه ای خواندن ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتبار یابی الگوی مداخله ای مهارت های زمینه ای خواندن و بررسی اثربخشی آن بر مهارت خواندن دانش آموزان در معرض خطر اختلال خواندن و با روش تحقیق آمیخته از نوع اکتشافی متوالی انجام شد. در بخش کیفی پژوهش از روش تحلیل محتوای استقرایی و در روش کمی از طرح شبه آزمایشی گروه آزمایش - گروه کنترل با طرح پیش آزمون - پس آزمون استفاده گردید. نمونه هدفمند انتخابی در بخش کیفی پژوهش، متن های استخراج شده از مصاحبه کارشناسان و محتوای 38 مورد از مقالات و کتب مرتبط با مهارت زمینه ای خواندن و نمونه پژوهش در بخش کمی 32 نفر از کودکان در معرض خطر اختلال خواندن بودند. ابزار این پژوهش آزمون خواندن و نارساخوانی(نما) می باشد. با تحلیل محتوای استقرایی 6 مقوله نهایی شامل مهارت عصب شناختی، مهارت حسی، مهارت فضایی، مهارت بیان شفاهی، آگاهی واج شناختی، نام گذاری سریع خودکار(RAN) استخراج و الگوی مفهومی طراحی و سپس الگوی کاربردی آموزش مهارت های زمینه ای خواندن طراحی شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش اندازه گیری مکرر حاکی از اثر بخشی الگوی مداخله ای مهارت های زمینه ای بر مهارت خواندن دانش آموزان در معرض خطر اختلال خواندن می باشد. بر اساس نتیجه به دست آمده از پژوهش حاضرمی توان از آموزش الگوی تدوین شده ی مهارت های زمینه ای خواندن برای بهبود مهارت های خواندن دانش آموزان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مهارت های زمینه ای خواندن، مشکلات خواندن، دانش آموزان در معرض مشکلات خواندن
  • سهیلا صفری، احمد عابدی*، سالار فرامرزی صفحات 145-174
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی یک برنامه آموزشی تدوین شده برای سطح دوم رویکرد پاسخ به مداخله بر مشکلات ویژه ریاضی و خودپنداره تحصیلی دانش آموزان پایه سوم ابتدایی و واکاوی تجارب شرکت کنندگان انجام شد. در این مطالعه از روش پژوهش ترکیبی از نوع تودرتو استفاده شد. شرکت کنندگان پژوهش در بخش کمی، 20 نفر از دانش آموزان پایه سوم ابتدایی شهر اصفهان که بصورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و در بخش کیفی، 9 نفر از آموزگاران ابتدایی و 5 دانش آموز شرکت کننده در پژوهش که به صورت هدفمند انتخاب شدند بودند. برای گردآوری داده ها از مقیاس تشخیص ناتوانی های یادگیری خاص از نوع ریاضی، مقیاس خودپنداره تحصیلی دانش آموزان دبستانی، آزمون سنجش عملکرد ریاضی و همچنین مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. یافته های کمی نشان دهنده اثربخش بودن برنامه تدوین شده در کاهش مشکلات ریاضی و افزایش خودپنداره تحصیلی دانش آموزان بود. یافته های کیفی نیز بیانگر پیامدهای مثبت برنامه در زمینه های آموزشی، اجتماعی و روانشناختی برای دانش آموزان و وجود محدودیت هایی همچون فقدان آموزش های کافی برای معلمان، نبود نیروهای متخصص و کمبود امکانات و منابع برای اجرای چنین برنامه ای در مدارس بود. با توجه به نتایج، اگرچه اجرای این رویکرد در مدارس ممکن است با موانع یا چالش هایی روبرو باشد اما می تواند پیامدهای مثبتی برای دانش آموزان، معلمان و کل نظام آموزشی کشور به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: پاسخ به مداخله، روش پژوهش ترکیبی، مشکلات ویژه ریاضی
  • مریم برهمن*، محبوبه موسیوند صفحات 175-212
    چارچوب طرح های کلی موفقیت دانش آموزان، دربرگیرنده چندین عنصر شخصیتی، معنوی، اخلاقی شناخته شده است که بالقوه در موفقیت دانش آموزان تاثیرگذار است؛ در این خصوص می توان به شایستگی، آخرت-نگری، بلوغ اخلاق و عاطفی اشاره کرد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه شایستگی اجتماعی، آخرت نگری با بهزیستی مدرسه: نقش واسطه ای ، بلوغ عاطفی و اخلاقی نوجوانان در مدارس می باشد. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه مورد مطالعه پژوهش را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1398 تشکیل می دهند. نمونه پژوهش 600 نفر (250 پسر و 350 دختر) از دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر تهران بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. دانش آموزان به پرسشنامه های مقیاس بهزیستی مدرسه کاپلان و ماهر (1999)، بلوغ عاطفی سینگ و بهارگاوا (1990)، رشد اخلاقی دانش آموزان معنوی پور (1391)، آزمون آخرت نگری ابراهیمی (1390)، ادراک شایستگی (هارتر، 1982) پاسخ دادند. پس از جمع آوری داده ها، تحلیل آن ها با نرم افزار Spss-22 و Amos-21 و با روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری انجام گرفت. مدل مفروض در جامعه پژوهش برازنده بود. نتایج تحلیل ها نشان داد که نقش میانجی گر بلوغ اخلاقی و عاطفی در پیوند بین آخرت نگری و ادراک شایستگی و بهزیستی مدرسه، مثبت و معنادار است و الگوی پیشنهادی 65 درصد واریانس بهزیستی مدرسه دانش آموزان را تبیین می کند. برپایه یافته های پژوهش مشخص شد تاثیر آخرت نگری و ادراک شایستگی بیش از آن که مستقیم باشد غیرمستقیم و از طریق بلوغ اخلاقی و عاطفی است. در نتیجه با افزایش ادراک شایستگی و آخرت نگری، بلوغ اخلاقی و عاطفی و بهزیستی مدرسه دانش آموزان افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: ادراک شایستگی، آخرت نگری، بلوغ اخلاقی، بلوغ عاطفی، بهزیستی مدرسه
  • فائزه پورقربان گورابی، نرگس باباخانی*، فرح لطفی کاشانی صفحات 213-251
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت حل مسئله اجتماعی بر عملکرد تحصیلی و مشکلات عاطفی رفتاری دانش آموزان ابتدایی انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تعداد600 نفر دانش آموز پسر پایه پنجم ابتدایی بودند که در سال تحصیلی 97-96 در شهرستان پیشوا (استان تهران) مشغول به تحصیل بودند و از طریق آزمون مشکلات عاطفی رفتاری آخنباخ غربال شده و به شکل تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 50 دقیقه ای تحت مداخلات آموزشی مهارت حل مسئله اجتماعی قرار گرفت. پس از 3 ماه نیز، آزمون پیگیری به عمل آمد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مشکلات عاطفی رفتاری آخنباخ وآزمون عملکرد تحصیلی استفاده شد. معنی داری تفاوت گروه ها به وسیله آزمون تحلیل واریانس آمیخته همراه با اندازه گیری مکرر در سطح معناداری 05/0 مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه تحلیل داده ها نشان داد تفاوت معناداری بین گروه آزمایشی و گواه در میانگین مشکلات عاطفی رفتاری و عملکرد تحصیلی وجود دارد. همچنین اثر زمان نیز معنادار بود و مقایسه زوجی نشان داد تفاوت معناداری بین نمرات افراد در سه متغیر مشکلات درونی و برونی سازی شده و عملکرد تحصیلی در مراحل پیش آزمون با پس آزمون وجود دارد اما تفاوت نمرات در مراحل پس آزمون با مرحله پیگیری معنادار نبود. بنابراین آموزش مهارت حل مسئله اجتماعی باعث بهبود عملکرد تحصیلی و کاهش مشکلات عاطفی رفتاری شد.
    کلیدواژگان: حل مساله اجتماعی، مشکلات عاطفی رفتاری درونی سازی شده، مشکلات عاطفی رفتاری برونی سازی شده، عملکرد تحصیلی
  • فاطمه نادری، محسن آیتی*، احمد خامسان صفحات 253-287
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی فعالیت های جاری معلمان برای شخصی سازی یادگیری دانش آموزان در دوره دوم ابتدایی نظام آموزشی ایران در سال تحصیلی 98-1397 بود. این پژوهش از نوع پژوهش کیفی و با روش نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری شامل معلمان دوره دوم ابتدایی شهر بیرجند هستند که شیوه انتخاب آنها هدفمند بود. در مجموع با 22 نفر از معلمان مصاحبه شد و به اشباع نظری رسید. ملاک انتخاب 22 نفر اصل اشباع نظری بوده است. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند در طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و انتخابی صورت گرفت و با استفاده از نرم افزار مکس کیودا تحلیل شد. یافته ها در قالب مدل مفهومی به این صورت شکل گرفت: شرایط علی (موجبات و فرصت ها)؛ عوامل محوری (عناصر شخصی سازی یادگیری)؛ راهبردها (اقدامات کاربردی معلمان)؛ عوامل زمینه ای (زیرساخت-ها)؛ عوامل مداخله گر: تسهیلگرها (پشتیبان کننده ها) و محدودکننده ها (فاصله معلمان با عملکرد حرفه‏ای)، و در نهایت پیامدها (نتایج شخصی-سازی یادگیری) می باشد. برای روایی و پایایی از روش لینکلن و گوبا که شامل: اعتبار، اعتماد، تاییدپذیری و انتقال پذیری است، استفاده شد. و از نظر روایی و پایایی مورد تایید قرار گرفت. در پایان یافته های پژوهش نشان داد معلمان دوره دوم ابتدایی، با عملکرد حرفه ای برای شخصی سازی یادگیری دانش آموزان، فاصله زیادی دارند و همچنین معلمان آموزش های لازم را در این زمینه دریافت نمی کنند.
    کلیدواژگان: معلمان ابتدایی، دانش آموزان ابتدایی، شخصی سازی یادگیری، الگوی برنامه درسی، نظریه داده بنیاد
  • حافظ صاحب یار*، غلامرضا گل محمدنژاد، عیسی برقی صفحات 289-316
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی یادگیری معکوس بر درگیری تحصیلی و مولفه های آن در دانش آموزان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه گواه بود؛ و جامعه آماری آن، کلیه دانش آموزان پسر پایه دهم تجربی دوره دوم متوسطه شهر اهر درسال تحصیلی97-96 می باشد؛ که از میان آنها، 46 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به طور تصادفی در دوگروه آزمایش وگواه قرارگرفتند. جهت گردآوری داده ها پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو و تسینگ(2011) در ابتدا به عنوان پیش آزمون بر روی هر دوگروه آزمایش وگواه اجرا شد. سپس گروه آزمایش طی 13 جلسه تحت یادگیری معکوس؛ و گروه گواه تحت روش یادگیری سنتی در درس ریاضی قرار گرفتند. بعد از اتمام جلسات، برای هر دوگروه پس آزمون اجرا شد. داده ها با استفاده ازآمار توصیفی و استنباطی(تحلیل کوواریانس چندمتغیری) تحلیل شدند. یافته های حاصل نشان دادند، یادگیری معکوس بر درگیری تحصیلی دانش آموزان موثر بوده؛ و همچنین براساس نتایج، تاثیر یادگیری معکوس بر همه مولفه های درگیری تحصیلی(شناختی، هیجانی، رفتاری و عاملیت) مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: یادگیری معکوس، درگیری تحصیلی، یادگیری ریاضیات
  • زیبا مرادی، کبری کاظمیان مقدم* صفحات 317-352

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه علی سبک های دلبستگی (ایمن، ناایمن و اجتنابی)، خودکارآمدی و خوشبینی با رضایت از زندگی از طریق میانجی گری استقلال عاطفی دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. نمونه پژوهش شامل 354 نفر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی از بین دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های سبک های دلبستگی سیمپسون (1990)، خوشبینی شیر،کارور و بریچ (1994)، خودکارآمدی شرر (1982)، استقلال عاطفی استنبرگ و سیلوربرگ (1986) و رضایت از زندگی داینر و همکاران (1985) استفاده شد. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت و جهت آزمون روابط غیرمستقیم از روش بوت استراپ استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که ضرایب مسیرهای مستقیم بین متغیرهای خوش بینی و سبک دلبستگی ایمن با استقلال عاطفی معنادار می باشد(05/0>p). همچنین سبک دلبستگی ایمن، سبک دلبستگی ناایمن، خوش بینی و استقلال عاطفی با رضایت از زندگی دانشجویان، از لحاظ آماری معنی دار است (01/0>p). در این مدل، با توجه به نتایج آزمون بوت استراپ، اثر غیرمستقیم خوش بینی، خودکارآمدی عمومی و سبک دلبستگی ایمن با رضایت از زندگی از طریق میانجی گری استقلال عاطفی نیز معنادار بود. بر مبنای نتایج فوق، استقلال عاطفی در پیش بینی خوش بینی، خودکارآمدی عمومی و سبک دلبستگی ایمن و رضایت از زندگی از برازندگی مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، خوش بینی، خودکارآمدی، رضایت از زندگی، استقلال عاطفی
  • صفیه جانباز لیلی*، فرشته گل پرور، عباس صادقی صفحات 353-374
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارتهای حل مساله و ارتباط در کلاس بر هیجانهای تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه دوم بر اساس رویکرد توانایی محور انجام شد. روش پژوهش از نوع پژوهشهای نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دختر دوره ی دوم متوسطه شهرستان لنگرود به تعداد 600 نفر در سال تحصیلی 99-98 بودند. از این جامعه، تعداد 80 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی شده به عنوان آزمودنی های گروه کنترل و آزمایش انتخاب شدند. از پرسشنامه های هیجان های تحصیلی پکران(2005) و تاب آوری کانر دیوید سون (2003) برای جمع آوری اطلاعات پژوهشی استفاده شد. آزمودنی های گروه آزمایش در 12 جلسه 70 دقیقه ای مهارت های حل مساله و ارتباط در کلاس را آموزش دیدند. داده ها به روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که آموزش مهارت های حل مساله و ارتباط در کلاس بر هیجان های تحصیلی منفی و مثبت دانش آموزان گروه آزمایش اثرات متفاوت دارد. یافته های این پژوهش نشان می دهند که چگونه با استفاده از آموزش مهارت های مختلف نظیر حل مساله در شرایط چالش برانگیز مدرسه ای و تعامل کارآمدتر با معلمان و همسالان، می توان بر بعد هیجانی آموزش و یادگیری کلاس تاثیر گذاشت.
    کلیدواژگان: رویکرد توانایی محور، مهارت حل مساله، مهارت ارتباط در کلاس، هیجان های تحصیلی
  • لیلا ذوقی*، ابوالفضل گودرزی، مریم رجبی نژاد صفحات 375-404

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثربخشی بازی‌های آموزشی-ورزشی و حرکات ریتمیک بر مهارت‌های ریاضی دانش‌آموزان دختر دارای اختلال یادگیری ریاضی اول دبستان بود. روش انجام پژوهش شبه آزمایشی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش‌آموزان دختر پایه اول ابتدایی دچار اختلال یادگیری ریاضی منطقه کهریزک تهران بود که 30 نفر به عنوان نمونه آماری به شیوه تصادفی خوشه‌ای چند مرحله‌ای به دو گروه 15نفره آزمایش و کنترل تقسیم شدند. برای یکسان سازی گروه‌ها از آزمون هوش وکسلر استفاده شد. گروه آزمایش به مدت10جلسه 60دقیقه‌ای در بازی‌های آموزشی-ورزشی و حرکات ریتمیک شرکت کردند. از هر دو گروه قبل و بعد از اجرای مداخله، آزمون ریاضی ایران کی‌مت جهت تعیین میزان اختلال یادگیری اخذ شد. پس از تحلیل نتایج با آمار توصیفی و آزمون‌های آنکوا و مانکوا نتایج نشان داد؛ میزان یادگیری مهارت‌های ریاضی شرکت کنندگان در پژوهش بین گروه آزمایش و کنترل پس از بازی‌های آموزشی-ورزشی، در سطح 05/0 تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین بین مهارت‌های ریاضی درک مفاهیم اساسی (محتوا)، عملیات و کاربرد (حل مسیله) دانش‌آموزان دختر اول دبستان دارای اختلال یادگیری ریاضی بین دو گروه آزمایش و کنترل پس از بازی‌های آموزشی-ورزشی، در سطح 05/0 تفاوت معناداری حاصل شد. در نتیجه می‌توان اذعان داشت تغییرات و بهبود گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل، ناشی از شرکت در بازی‌های آموزشی-ورزشی بوده است. بنابراین از بازی‌های آموزشی-ورزشی و تمرینات ریتمیک می‌توان بعنوان یک روش غیرتهاجمی و غیردارویی که تاثیر مثبتی در کاهش اختلال یادگیری کودکان دارد، برای اصلاح و درمان کودکان دارای اختلال یادگیری ریاضی بهره برد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ریاضی، مهارت ریاضی، مفاهیم ریاضیات، بازی های آموزشی، ورزشی
  • سعید مذبوحی*، فاطمه تلافی داریانی صفحات 405-423

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر استفاده از موک بر یادگیری و یادداری در آموزش قرآن کریم پایه نهم متوسطه در مدرسه دخترانه فضیلت منطقه 2 انجام شد. هدف تحقیق، کاربردی و روش آن به صورت آزمایشی بود. جامعه آماری شامل دانش‌آموزان دختر مقطع نهم متوسطه مدرسه فضیلت واقع در منطقه 2 شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 بود. حجم نمونه شامل 50 نفر از دانش‌آموزان فوق بود (25 نفر شامل گروهی که رویکرد آموزشی موک را دریافت کردند و 25 نفر شامل گروهی که رویکرد آموزشی سنتی را از قبل دریافت کرده بودند). برای انتخاب نمونه از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه محق ساخته یادگیری و یادداری دارای 10 عبارت در مقیاس 5 درجه‌ای لیکرت با ضریب آلفای 79/0 و 77/0 و همچنین برگزاری 10 جلسه دوره آموزش قرآن به شیوه موک بود. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون کولموگروف‌اسمیرنف و t مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد آموزش قرآن کریم بر اساس موک بر یادگیری و یادداری دانش‌آموزان دوره متوسطه تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: موک، یادگیری، یادداری، قرآن کریم
|
  • Mansoureh Hajhosseini *, Elahe Hedayati, Masoud Gholamali Lavasani Pages 1-22
    The purpose of this study was to investigate the role of mediator of hope in relation between attachment styles and academic buoyancy.
    Method
    This study was a descriptive study and correlation and path analysis. The statistical population of the study consisted of all 10th grade male students of secondary school in Shiraz during the academic year of 1995-96. A total of 400 students were selected through multistage cluster sampling. To collect the data, Hazen and Shiver attachment styles questionnaires, Pamela Hindes Adolescents Hope Scale and Martin and Marsh's academic buoyancy scale were used. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis.
    Results
    The results of correlation matrix table showed that there was a significant correlation between the majority of the present research which included the dimensions of attachment styles, hope and academic bouyancy (P <0.01). The results of path analysis indicated a significant role of mediating role of hope in the relationship between attachment styles and academic buoyancy.
    Conclusion
    In general, it can be concluded that attachment styles and hope are two of the main factors for studying academic bouyancy.
    Keywords: attachment styles, Hope, Academic buoyancy
  • Saber Azimi *, Mohammadreza Nili Ahmadabadi, Ismail Zarei Zawarki, Ali Delavar Pages 23-56
    Transitional practical issues are among the topics pursued in vocational and technical vocational schools. The purpose of this study is to design and validate an educational model for teaching practical transitions in technical and vocational schools with a Constructivism approach. In order to achieve this goal, the present study was carried out mixed methods research with a sequential exploratory strategy with model design. Initially, qualitative research was carried out through using qualitative content analysis methods, interviews and formative research. In this section, an educational model for transitional practical issues with a constructivist approach was designed.In the quantitative research section, 60 students were selected convenience and randomly assignment as the experimental and control group. In the quantitative research section, 60 students of the tenth grade computer school in Urmia were selected in the 98-97 academic year and were randomly assigned to the experimental and control groups. The analysis method in this section was frequency and mean and analysis of covariance, according to which the educational package derived from the model has external validity. Based on the results of this study, a specific model was designed to teach practical topics of the transitional type with a constructive approach in technical and vocational schools. Based on the results of this study, it is suggested that a constructivist approach be used in the form of a designed model to teach practical transfer topics in technical and vocational schools.
    Keywords: Educational Model, technical, vocational schools, Practical issues of transitional nature, constructivism approach
  • Akbar Nasiri, Omid Shokri *, Jalil Fathabadi, Masoud Sharifi Pages 57-92
    The purpose of this study is to examine the role of mediators including rumination, empathy and forgiveness in the relationship between social goals and school adjustment. The research sample consisted of 404 first-year high school boys who were selected by multi-stage cluster sampling and answered to social achievement goals (Ryan & Shim, 2008), Rumination about an Interpersonal Offense (Wade, Vogel & Goldman,2008),Empathy(Bar-Ann,1997), Trait Forgivingness (Berry, Worthington, O'Connor, Parrott &Wade,2005) and Adjustment Inventory For High School (Sinha and Singh, 1993). In this study, descriptive method and correlational research design of path analysis type were used. The results showed that the assumed pattern of Intermediate rumination, empathy and forgiveness related to social achievement goals, including social development, social demonstration approach, and social demonstration avoid to emotional, social, educational adjustment has good fitness. In addition, all correlational pathways (except for Social development and emotional adjustment, social demonstration approach and academic adjustment, social demonstration avoid and socio-academic adjustment) were statistically significant. The results of the present study show that the goals of social progress through predicting the increase of empathy and forgiveness and reduction of rumination have an important role in the occurrence of emotional, social and educational adjustment of students.
    Keywords: Social Achievement Goals, Forgiveness, empathy, Adjustment school, Rumination
  • Moslem Danesh Payeh *, Ezatolah Ghadampour, Fazlollah Hasanvand, Sajjad Miriani Pages 93-119
    Purpose
    The purpose of this study was to explaining the happiness model based on wisdom and forgiveness. The method of study was practical on the base of purpose and on the base of nature, was descriptive - correlational based on structural equation model. The statistical population consisted of all teachers working in the primary and secondary schools of poldokhtar city, equal to 700 people. Based on Krejcy and Morgan's table, 274 cases were considered as sample size. The subjects were selected randomly. Oxford Happiness Questionnaire (1989), Hartland Forgiveness scale (2005) and Three-Dimensional Wisdom Questionnaire were used as research tools. The reliability of the scales was confirmed by Cronbach's alpha coefficient.
    Findings
    analysis of data showed that the conceptual model of research with proper fitness was confirmed and wisdom had a highly significant positive effect on teacher’s happiness. Also, forgiveness had relatively weak, but significant effect on teacher’s happiness.
    Results
    Based on this finding, it can be deduced that wisdom is an important and useful feature for increasing the happiness of people who are in struggling with environmental problems. Also, the cultivation of forgiveness can be a source of calmness and happiness in different individual.
    Keywords: Happiness, Wisdom, Forgiveness
  • Mohammad Ghasemi Arganeh, Fatemeh Nikkhoo *, Majed Ferouzkoohi Berenjabadi, Samad Azimigarosi Pages 121-143
    According to The importance of diagnosis And early intervention Reading problems in students, Conceptual pattern design Underlying skills Read it seems necessary. This study aims to Design and validation Interventional pattern Underlying skills Read and Study Its effectiveness On the reading skills of students At risk of reading problems And mixed with the research method Of consecutive heuristic type Done. In the qualitative part of the research Inductive Content Analysis Method And in a quantitative way From the quasi-experimental design Experimental group - control group With pre-test - post-test design Were used. Selected targeted sample In the qualitative part of the research, Extracted texts From expert interviews and the contents of 38 articles And related books Underlying skills Read And research sample In the quantitative data section32 person from Children at risk Were reading disorder. With inductive content analysis In the qualitative part of the research, 6 categories of final Including Neurological skills, Sensory skill, Spatial skill, Verbal expression skills, Phonological awareness, Rapid automatic naming Extract and First, the conceptual model Includes extractive design elements And then Applied Pattern training Underlying skills Read Was designed. The tools of this research is Reading and Dyslexia test That's for Measuring reading problems Has been used. data analysis Using the method Repeated measures Indicative Effectiveness Interventional pattern Underlying skills On reading skills is Students at risk Reading disorder. Based on the results obtained from the present study Can from Pattern training Prepared Underlying skills Read for improving Students' reading skills Be used.
    Keywords: Underlying Reading Skills, Reading problems, Students at risk of reading problems
  • Soheila Safari, Ahmad Abedi *, Salar Faramarzi Pages 145-174
    This study was conducted to investigate the effectiveness of an instructional program, which was designed for implementing in the second tier of RTI, on special difficulties in math and academic self-concept of third-grade students and scrutinize the participants' experiences. In this study, mixed-method research with the embedded design was applied. The participants of the study, in the quantitative part, included 20 third-grade students, who were chosen from elementary schools in Isfahan using randomized cluster sampling method, and in the qualitative part, included 9 elementary school teachers and 5 participated students, who were selected using purposeful sampling method. In order to collect information, specific learning disabilities identification scale for math, the academic self-concept of elementary school students' scale, math performance evaluation test, and semi-structural interviews were applied. Quantitative results proved the effectiveness of the created instructional program on the reduction of math difficulties and the improvement of academic self-concept in the students. Qualitative findings also implied on program's positive outcomes for students in all educational, social and psychological areas, and limitations, such as lack of adequate teachers' training, lack of professional staff, and restriction of equipment and resources for implementing such a program in schools. According to findings, although the implementation of this program in schools may encounter some challenges and obstacles, it can bring about positive outcomes for students, teachers and the country's entire educational system.
    Keywords: response to intervention, Special difficulties in math, Mixed method research
  • Maryam Brahman *, Mahboobeh Moosivand Pages 175-212
    The outline of student achievement blueprints includes several personality, spiritual, and ethical elements that are potentially influential in student achievement; In this regard, we can mention competence, heresy, moral and emotional maturity. The aim of this study was to investigate the relationship between social competence, heresy and school well-being: the mediating role of adolescents' emotional and moral maturity in schools. The method of this research is descriptive-correlational. The study population consists of all high school students in Tehran in the academic year 1398. The research sample was 600 students (250 boys and 350 girls) from high school students in Tehran who were selected by multi-stage cluster sampling. Students to Kaplan and Maher School Welfare Scale Questionnaires (1999), Singh and Bahargawa Emotional Maturity (1990),Manavipour Students' Moral Development (2012),Ebrahimi Apocalyptic Test (2011), Competence Perception (Harter, 1982) ) Replied. After data collection, they were analyzed using Spss-22 and Amos-21 software and Pearson correlation coefficient and structural equations. The assumed model was fitting in the research community. The results of the analysis showed that the mediating role of moral and emotional maturity in the relationship between heresy and perception of school competence and well-being is positive and significant and the proposed model explains 65% of the variance of students' school well-being. Based on the research findings, it was found that the effect of heresy and perception of merit is more indirect than moral and emotional maturity. As a result, students' moral and emotional maturity and well-being increase with increasing perceptions of competence and heresy.
    Keywords: Apocalypse, Perception of Competence, Moral Maturity, Emotional Maturity, School Welfare
  • Faezeh Pourghorban Gourabi, Narges Babakhani *, Farah Lotfi Kashani Pages 213-251
    The aim of this study was to determine the effectiveness of social problem solving skill training on academic performance and emotional and behavioral problems. The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up. The statistical population consisted of 600 fifth grade male students who were studying in Pishva city (Tehran province) in the 97-96 academic year and were screened through child behavior checklist (CBCL). Students with a T-score greater than 63 were randomly assigned to two groups of 15 experimental and control. The experimental group underwent social problem solving skill training interventions for 12 sessions of 50 minutes. After 3 months a follow-up test was performed. To collect data, child behavior checklist, teacher’s report form (TRF) and academic performance test was used. Significance of group differences according to pre-test, post-test and follow-up scores was evaluated by mixed analysis of variance test with repeated measures at a significance level of 0.05. The results of data analysis showed that there is a significant difference between the experimental and control groups in the mean of internalizing and externalizing emotional and behavioral problems and academic performance. The effect of time was also significant and pairwise comparison showed a significant difference between the scores of individuals in the three variables of internalizing and externalizing problems and academic performance in the pre-test and post-test stages, but the difference in scores in the post-test and follow-up stages was not significant. so, teaching social problem solving skill effected on academic performance and emotional and behavioral problems.
    Keywords: Social problem solving Skill, Internalizing Emotional, Behavioral Problems, Externalizing Emotional, Behavioral Problems, Academic Performance
  • Fateme Naderi, Mohsen Ayati *, Ahmad Khamesan Pages 253-287
    The main purpose of this study was to examine the current activities of teachers to personalized learning student in the second grade of the Iranian educational system The year was 2018-2019. This research was a qualitative research with data base theory method. The statistical population includes primary school teachers Birjand city whose purpose was to select them. In total, 22 teachers were interviewed. Data were gathered through semi-structured interviews during three stages of open coding, axial coding and selective coding and analyzed using MaxQda software. The findings were conceptualized as follows: causal conditions (causes and opportunities); central factors (personalization elements of learning); strategies (teachers' practical actions); contextual factors (infrastructures); confounders: facilitators ( Supporters) and limiters (teachers' gap between professional performance), and ultimately, outcomes (personalized learning results). For validity and reliability, the Lincoln and Guba methods were used, which included validity, reliability, verifiability, and transferability And confirmed in terms of validity and reliability. The findings of the study showed that teachers Elementary Secondary School are far from professional in their ability to personalized learning student and that teachers do not receive the necessary training in this area.
    Keywords: Elementary teachers, elementary students. personalized learning, Curriculum Pattern, Granded Theory
  • Hafez Sahebyar *, Golamreza Golmohammednezhad, Isa Barqi Pages 289-316
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of flipped learning on academic engagement and all components of them in students. The research method was semi-experimental with pre-test and post-test with a control group.The statistical population of this study was all male students of 10th grade in Ahar in the academic year of 1396-1397; among them, 46 were sampled Cluster sampling and were randomly assigned to two groups. To collect data, Reeve and Teseng(2011) questionnaire was first performed as a pretest on both groups. Then the experimental group subjected flipped learning during 13 sessions; and the control group subjected the traditional learning method in mathematics. After completing the sessions, the post-test was performed for both groups. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics(multivariate covariance analysis). The findings showed that flipped learning was effective on academic engagement. Also, based on the results, the effect of flipped learning on all components of academic engagement (cognitive, emotional, behavioral, and agency) was positive and significant.
    Keywords: Flipped learning, Academic engagement, Learning Mathematics
  • Ziba Moradi, Kobra Kazemianmoghadam * Pages 317-352

    The aim of this study was to investigate the causal relationship between attachment styles (safe, insecure and avoidant), self-efficacy and optimism with life satisfaction through the mediation of emotional independence of female students of Islamic Azad University, Ahvaz Branch. The present study is of the correlation type. The research sample consisted of 354 people who were selected by random sampling among female students of Islamic Azad University, Ahvaz Branch. Simpsons (1990) attachment questionnaires, Lion optimism, Carver and Breach (1994), Schr خودer's self-efficacy (1982), Stenberg and Silverberg's emotional independence (1986), and Dainro Piott's life satisfaction (1985) were used to measure the research variables. . The evaluation of the proposed model was performed using path analysis method and bootstrap method was used to test indirect relationships. The results of data analysis showed that the coefficients of direct routes between the coefficients of direct routes between optimistic variables and safe attachment style with significant emotional independence (p <0.05). Also, safe attachment style, insecure attachment style, optimism and emotional independence with student life satisfaction are statistically significant (p <0.01). In this model, according to the results of Bootstrap test, the indirect effect of optimism, general self-efficacy and safe attachment style with life satisfaction through the mediation of emotional independence was also significant. Based on the above results, emotional independence in predicting optimism, general self-efficacy and safe attachment style and life satisfaction have a good fit.

    Keywords: Attachment, Optimism, Self-Efficacy, life Satisfaction, Emotional Independence
  • Safieh Janbaz Laily *, Fereshteh Golparvar, Abbas Sadeghi Pages 353-374
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of problem-solving and communication skills training in the classroom on the academic excitement of high school students based on the ability-based approach. The research method was quasi-experimental research with pre-test-post-test design. The statistical population of the study included 600 female high school students in Langrud city in the academic year of 1998-99. From this population, 80 people were selected as the subjects of the control and experimental groups using random cluster sampling method.The Pekran (2005) Academic Emotion Questionnaire and the Connor David Sean (2003) Equity Questionnaire were used to collect research information. The subjects in the experimental group were trained in problem-solving and communication skills in class in 12 sessions of 70 minutes. Data were analyzed by analysis of covariance. The results showed that teaching problem-solving and communication skills in the classroom has different effects on the negative and positive academic emotions of the students in the experimental group. The findings of this study show how using the training of different skills such as problem solving in challenging school situations and more effective interaction with teachers and peers, can affect the emotional dimension of teaching and learning in the classroom.
    Keywords: Ability-Based Approach, Problem Solving Skills, Classroom Communication Skills, Academic Excitement Introduction
  • Leila Zoghi, abolfazel goodarzi, maryam rajbinezhad Pages 375-404

    The purpose of this research was evaluated of the effectiveness of educational-sport games and rhythmic exercises on math skills of female students with first-grade math disordered learning disorder. The method was quasi-experimental. statistical were population consisted of all primary school girl students with disturbed mathematical learning in Tehran's Kahrizak area. 30 subjects were selected as the statistical sample that whit a multistage cluster randomized way the experimental and control groups were divided into two groups of 15people. Wechsler intelligence test was used to homogenization the groups. The experimental group participated in 10sessions of 60minutes in educational games and rhythmic exercises. The Iranian mathematical test was used to determine the degree of learning disorder, from both groups before and after the intervention. The Statistical data were analyzed by ANCOVA and MANCOVA tests. Results showed; there was a significant difference between the level of learning the math skills of the participants in the research in the experimental and control group after the educational-sports games at 0.05. Also, there was a significant difference between the mathematical skills of understanding the basic concepts, operation, and application of the Statistical samples between the experimental and control groups after the educational-sports games. So; changes and improvements in the experimental group compared to the control group have been due to participation in educational-sports games. So from educational-sports games to improve and treat children with math abnormalities, can be used as a non-invasive and non-pharmacological method that has a positive impact on the reduction of children's learning disabilities.The purpose of this research was evaluated of the effectiveness of educational-sport games and rhythmic exercises on math skills of female students with first-grade math disordered learning disorder. The method was quasi-experimental. statistical were population consisted of all primary school girl students with disturbed mathematical learning in Tehran's Kahrizak area. 30 subjects were selected as the statistical sample that whit a multistage cluster randomized way the experimental and control groups were divided into two groups of 15people. Wechsler intelligence test was used to homogenization the groups. The experimental group participated in 10sessions of 60minutes in educational games and rhythmic exercises. The Iranian mathematical test was used to determine the degree of learning disorder, from both groups before and after the intervention. The Statistical data were analyzed by ANCOVA and MANCOVA tests. Results showed; there was a significant difference between the level of learning the math skills of the participants in the research in the experimental and control group after the educational-sports games at 0.05. Also, there was a significant difference between the mathematical skills of understanding the basic concepts, operation, and application of the Statistical samples between the experimental and control groups after the educational-sports games. So; changes and improvements in the experimental group compared to the control group have been due to participation in educational-sports games. So from educational-sports games to improve and treat children with math abnormalities, can be used as a non-invasive and non-pharmacological method that has a positive impact on the reduction of children's learning disabilities.

    Keywords: Math learning disorder, Math skills, Mathematical concepts, Educational, sports games, Rhythmic, exercises
  • saeid mazbouhi *, fateme talafi dariani Pages 405-423

    The purpose of this study was to investigate The Effect of Using MOOC on Learning and Retraining in the Quran Learning Kareem Basic 9th Secondary School in the Virtue of Virtue Zone 2. The purpose of the research, applied and its method was experimental. The statistical population consisted of 9th grade high school student of high school in Tehran 2nd district in the academic year of the academic year 2017-2018. The sample size included 50 students (25 people who received the mook training approach and 25 people who had received the traditional training approach). A simple random sampling method was used to select the sample. The data gathering tool was a researcher-made learning and researcher-made questionnaire with 10 expressions in 5 Likert coefficients with alpha coefficient of 0.79 and 0.77, as well as 10 Quran training courses in mook way. For data analysis, Kolmogrofasirinf and independent tests were used. The results showed The teaching of the Qur'an, based on the MOOC, affects the learning and retention of high school students.

    Keywords: MOOC, learning, memorial, Quran