فهرست مطالب

فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، پاییز 1400)

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مارال ابراهیمی، آیت الله فتحی*، سعید شریفی رهنمو صفحات 5-22

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تعلل ورزی تحصیلی و بهزیستی روانشناختی نوجوانان دختر براساس میزان اعتیاد اینترنتی انجام پذیرفت. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه هدف را کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر تبریز به تعداد 29747 نفر تشکیل می دهند که از بین آنها و براساس جدول کرجسی مورگان 370 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. در ادامه جهت جمع آوری داده های موردنیاز از پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ(1996)، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف(1980) و پرسشنامه تعلل ورزی تحصیلی سواری(1390) بهره برداری شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و رگرسیون چندگانه در محیط نرم افزار spss23 استفاده شده است. یافته ها نشان داد، مولفه های اعتیاد به اینترنت(مشکلات اجتماعی، تاثیر بر عملکرد، فقدان کنترل، استفاده مرضی از چت روم و بی توجهی به وظایف شغلی و تحصیلی) قادر است، تعلل ورزی تحصیلی نوجوانان دختر را به صورت مثبت و بهزیستی روانی را به صورت منفی و معناداری پیش بینی نماید.

    کلیدواژگان: تعلل ورزی تحصیلی، بهزیستی روانشناختی، اعتیاد اینترنتی، نوجوانان
  • محمد صالحی* صفحات 23-43

    قابلیت های فناوری اطلاعات نقش مهمی در محیط پر سرعت و در حال تغییر ایفا می کند.این نکته قابل تاکید است که سازمان هایی که فناوری اطلاعات و قابلیت استفاده از آن را دارند لذا هدف پژوهش حاضر تاثیر فناوری اطلاعات بر مسئولیت اجتماعی و یادگیری سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران جهت ارایه مدل است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی است،جامعه آماری شامل اعضا هیات علمی مرکز و شرق استان مازندران به تعداد 547 نفر که بر اساس جدول کرجسی و مورگان به تعداد 207 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر اساس گروه های آموزشی انتخاب شدند جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه فناوری اطلاعات، مسئولیت اجتماعی و یادگیری سازمانی که روایی از طریق تحلیل عاملی تاییدی و پایایی از ضریب آلفای کرانباخ به ترتیب 89/0، 86/0 و 92/0 بدست آمد که مورد تایید است .روش تجزیه و تحلیل داده ها معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل بوده است. نتایج حاکی از اثر مستقیم وغیرمستقیم فناوری اطلاعات بر مسئولیت اجتماعی و یادگیری سازمانی بوده است. همچنین یادگیری سازمانی بر مسئولیت اجتماعی تاثیر مستقیم داشته است.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مسولیت اجتماعی، یادگیری سازمانی، دانشگاه آزاداسلامی
  • سکینه اشرفی*، فرومن حیدرنژاد صفحات 45-66
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی آمادگی فراگیران جهت شرکت در دوره های برخط آزاد انبوه(موک)، به منظور ایجاد یک چارچوب مفهومی و توسعه ی مبانی نظری آن بود.

    روش

    این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی است که با استفاده از رویکرد مبتنی بر پدیدارشناسی توصیفی انجام گرفت. مشارکت کنندگان در این پژوهش 25 نفر از متخصصان و صاحبنظران حوزه دوره های برخط آزاد انبوه(موک) بودند. انتخاب مشارکت کنندگان بر حسب تجربه و نیز آشنایی کلی با موضوع صورت گرفت. داده ها از طریق مصاحبه، به روش هدایت کلیات و به صورت نیمه ساختاریافته، گردآوری شد و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای استقرایی در سه سطح باز، محوری و گزینشی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که آمادگی فراگیران جهت شرکت در دوره های برخط آزاد انبوه(موک) شامل پنج مولفه اصلی: شایستگی های فنی، شایستگی های اجتماعی، شایستگی های یادگیری، شایستگی های فردی و شایستگی های نگرشی و فرهنگی؛ و هشت زیرمولفه است.

    نتیجه گیری

    آمادگی فراگیران دوره های موک یک عامل مهم و تاثیرگذار در تبت نام، ادامه و پیگیری این نوع آموزش های آنلاین است که نیازمند شناسایی و بررسی است.

    کلیدواژگان: آمادگی یادگیری، دوره های برخط آزاد انبوه(موک)، پژوهش کیفی
  • لیلا حسینی طبقدهی* صفحات 67-85

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین احساس تنهایی و علایم افسردگی با نوموفوبیا (بی موبایل هراسی) در دانشجویان انجام شد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان کاربر گوشی هوشمند در دانشگاه آزاد اسلامی رامسر در سال تحصیلی 1398 بود. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران و با توجه به معیارهای مورد نظر با استفاده از نمونه گیری در دسترس به تعداد 191 دانشجو (97 دختر و 94 پسر) انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه های نوموفوبیا ییلدریم و کوریا (2015(، احساس تنهایی راسل و همکاران (1980) و علایم افسردگی بک (1961) جمع آوری و از طریق آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون) تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین احساس تنهایی و علایم افسردگی با نوموفوبیا (بی مویایل هراسی) رابطه معنادار وجود دارد (001/0p<). هم چنین نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از آن است که سهم هر یک از متغیرهای احساس تنهایی (544/0) و علایم افسردگی (292/0)، به ترتیب بیش ترین سهم در پیش بینی نوموفوبیا دانشجویان داشتند.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، افسردگی، نوموفوبیا، بی موبایل هراسی، دانشجویان
  • محمد حسنی*، سهیلا غلام آزاد، احد نویدی صفحات 87-107

    این پژوهش با هدف بررسی تجربه های تدریس معلمان در فضای مجازی در شروع دوران قرنطینه کرونایی انجام شده است. داده های موردنیاز از طریق اجرای پرسشنامه باز پاسخ در فضای مجازی (سامانه شاد و شبکه های اجتماعی معلمان) جمع آوری شد. روایت های معلمان با استفاده از نرم افزار(MAXQDA) تحلیل، تلخیص، طبقه بندی(کدگذاری باز، محوری و انتخابی) و مضامین اصلی استخراج شد. دو مضمون کلی (آماده شدن برای کوچ از پداگوژیکی حضوری به مجازی/ اجرای آموزش مجازی) و شش مقوله (ورود به فضای مجازی/ دعوت به کلاس مجازی/ تدریس مجازی/ تکالیف درسی مجازی/ ارزشیابی پیشرفت تحصیلی مجازی/ همکاری والدین در تدریس مجازی) به دست آمد. یافته ها نشان می دهد معلمان در مرحله آغاز تغییر رویه آموزشی خود از حضوری به مجازی، الگوی آموزشی معمول خود را در فضای مجازی شبیه سازی کرده اند و به دانش و اصول پداگوژیکی تدریس در فضای مجازی توجه کافی نداشته اند. همچنین، بدبینی فراگیری نسبت به کیفیت و اثربخشی آموزش های مجازی در بین معلمان دیده شد. دوران قرنطینه. کووید 19. تدریس حضوری. تدریس مجازی.

    کلیدواژگان: دوران قرنطینه، کووید 19، تدریس حضوری، تدریس مجازی
  • لیلی قماشچی، محمدرضا معتدل*، عباس طلوعی اشلقی صفحات 109-130

    به علت جدایی موقعیت مکانی مدرسان و دانش آموزان در سیستم تدریس آنلاین وعدم دریافت حالات روحی فراگیران و اعمال بازخورد مناسب ،این پژوهش به دنبال طراحی سیستم هوشمندی است که بتواند ابتدا احساسات فراگیران را از راه دور تشخیص داده وسپس با پیشنهاد سناریوهای آموزشی به مدرس ،باعث افزایش احساسات مثبت وکاهش هیجانات منفی در فراگیران شود. این پژوهش در سال 98 انجام شده است .جامعه مورد مطالعه، دانش آموزان رشته ریاضی پایه دهم دبیرستان فرزانگان7تهران می باشند. دانش آموزان در 5 گروه 15 نفری تقسیم شدند که هر گروه درمعرض یکی از موقعیت های شادی، عصبانیت، ترس، ناامیدی و غم قرارگرفته و از طریق وب کم اطلاعات چهره آن ها دریافت و ضبط شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در این تحقیق با روش داده کاوی به وسیله ی نرم افزارکلمنتاین انجام گردیده است.با مقایسه تغییر محدوده های احساسات ثبت شده در قبل از اجرای سناریوی آموزشی و بعد از آن به روش داده کاوی و با کمک الگوریتم کامینزکه ابتدا خوشه بندی و سپس طبقه بندی انجام گرفت، نتایج نشان می دهد که پس از اجرای سناریوهای آموزشی تغییراتی در محدوده ها ایجاد شده وباعث افزایش میانگین احساسات مثبت وکاهش میانگین احساسات منفی شده است.

    کلیدواژگان: سیستم استنتاج فازی، اینترنت اشیاء، احساسات تحصیلی
  • شبنم سادات اخوان نوری*، مژگان حیدری، منیژه احمدی، شقایق سادات اخوان نوری صفحات 131-152

    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت مدارس هوشمند، بر اساس مدل مفهومی مدرسه هوشمندبوده است. این پژوهش از لحاظ اجرا در زمره تحقیقات توصیفی از نوع پیمایشی قرار می گیرد.جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مدارس ابتدایی هوشمند منطقه 15شهر تهران می باشد که از میان 717 نفر پرسنل آموزشی این 50 مدرسه ی هوشمند، حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و با روش نمونه گیری تصادفی ساده، 250 نفر در نظر گرفته شد.نحوه گردآوری اطلاعات از طریق توزیع پرسشنامه ی استاندارد، منطبق با چک لیست ارزیابی مدارس هوشمند آموزش و پرورش بود. جهت سنجش روایی پرسشنامه از روش روایی ظاهری(صوری) استفاده گردید. پایایی پرسشنامه از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 0.955 محاسبه شد که از پایایی بالای پرسشنامه حکایت می کند. نتایج پژوهش با استفاده از روش آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است. نتایج پژوهش بیانگرآن است که مدارس هوشمند منطقه 15 شهر تهران در اوایل راه هوشمند سازی بوده و در رابطه با هر 5 رکن مدل مفهومی در سطح پایینی قرار دارند.لذا عنایت به تمامی مولفه های مدارس هوشمند و کاربست یافته های تحقیقات انجام شده می تواند نقش به سزایی در ایجاد و بهسازی مدارس هوشمند ایفا نماید.

    کلیدواژگان: مدارس هوشمند، مدل مفهومی مدرسه ی هوشمند، وضعیت موجود، وضعیت مطلوب
  • سیده فروغ قریشی مدینه، فریبا نظری* صفحات 153-173

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش متغیرهای الگوی پذیرش فناوری 3 بر پذیرش نظام آموزش الکترونیکی مبتنی بر وب هنرآموزان متوسطه دوم شهر اهواز بود. اهداف این پژوهش متناسب به روش توصیفی با رویکرد علی، از لحاظ ماهیت و هدف کاربردی و از لحاظ زمانی یک تحقیق مقطعی به حساب میآید که به صورت پیمایشی انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که بر اساس الگوی سوم پذیرش فناوری تدوین شده بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه هنرآموزان متوسطه دوم شهر اهواز به تعداد 170 نفر بود. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از SPSS و Lisrel انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که از بین متغیرهای الگوی 3 پذیرش فناوری، متغیرهای سودمندی درک شده و سهولت استفاده درک شده، تصویر، ارتباط شغلی، کیفیت برون داد، کارایی ملموس، درک کنترل بیرونی، سرگرمی رایانه ای، لذت درک شده و خود کار آمدی رایانه ای به شکل مستقیم و غیر مستقیم بر رفتار واقعی استفاده از نظام آموزش الکترونیکی مبتنی بر وب بر اساس الگوی 3 پذیرش فناوری در آموزش ضمن خدمت هنرآموزان متوسطه دوم شهرستان اهواز اثر گذار بود ولی اثر متغیرهای تجربه، قابلیت نمایش نتیجه، داوطلبی، هنجار ذهنی و اضطراب رایانه ای از طریق سهولت درک شده معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: الگوی 3 پذیرش فناوری، هنرآموزان شهر اهواز، نظام آموزش الکترونیکی، آموزش ضمن خدمت
|
  • Maral Ebrahimi, Ayatolla Fathi *, Saeid Sharifi Rahnmo Pages 5-22

    The aim of this study was to predict the academic procrastination and psychological well-being of female adolescents based on the rate of Internet addiction. This research is a descriptive correlation in terms of applied purpose and in terms of nature and method. The target population is 29747 female high school students in Tabriz, from which 370 people were selected based on Krejcie Morgan table using multi-stage cluster sampling method. In order to collect the required data, Young's Internet Addiction Questionnaire (1996), Reef Psychological Well-Being Questionnaire (1980) and Riding Academic Procrastination Questionnaire (2011) were used, and Pearson correlation test was used to analyze the data. , Analysis of variance and multiple regression were used in spss23 software environment. The findings showed that the components of Internet addiction (social problems, performance impairment, lack of control, morbid use of chatrum and neglect of professional and educational duties) are able to positively delay the academic procrastination of female adolescents and psychological well-being in the form of Predict negatively and meaningfully.

    Keywords: Academic Procrastination, psychological well-being, internet addiction, adolescents
  • Mohammad Salehi * Pages 23-43

    IT capabilities play an important role in a rapidly changing environment. It is important to note that organizations that have IT and the ability to use it, so the purpose of this study is the impact of IT on social responsibility and organizational learning in Islamic Azad University of Mazandaran Province to present the model. This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method. The statistical population includes 547 faculty members in the center and east of Mazandaran province, which according to Krejcie and Morgan table to 207 people by stratified random sampling method based on groups. Data collection was selected from three questionnaires of information technology, social responsibility and organizational learning. Validity was obtained through confirmatory factor analysis and reliability of Cronbach's alpha coefficient of 0.89, 0.86 and 0.92, respectively, which were approved. The method of data analysis was structural equations using LISREL software. The results indicate the direct and indirect effects of information technology on social responsibility and organizational learning. Organizational learning has also had a direct impact on social responsibility.

    Keywords: Information Technology, Social Responsibility, Organizational Learning, Islamic Azad University
  • Sakine Ashrafi *, Frooman Hydarnejad Pages 45-66
    Aim

    The aim of present research is to identify indicators of learners' readiness to participate in Massive Open Online courses (MOOC).

    Method

    This qualitative research was conducted using a descriptive phenomenological approach. Participants in this study included 25 experts' online learning and MOOC courses .The selection of contributors was based on experience and general familiarity with the subject. The data were collected by semi-structured, interview, and general guidance methods and it continued until theoretical saturation. The data analysis using inductive content analysis method was conducted in three open, axial and selective levels.

    Findings

    The findings of the study showed that learners' readiness to participate in MOOC courses consists of five main components that which are: Technical competencies, social competencies, learning competencies, individual competencies, attitudinal and cultural competencies; and eight sub-components.

    Results

    Learners' readiness to participate in MOOC is an important factor in the register, continuation and follow-up of this type of online training that needs to be identified and reviewed.

  • Leila Hosseinitabaghdehi * Pages 67-85

    The aim of this study was to investigate the relationship between loneliness and depressive symptoms with the nomophobia (no mobile phobia) in students. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of this study was students using smartphones in Islamic Azad University of Ramsar in the academic year of 2019. The sample size was selected through Cochran's formula and according to the desired criteria using available sampling to 191 students (97 girls and 94 boys). Data were collected using the nomophobia Questionnaire of Yildirim and coria (2015), Loneliness of Russell et al (1980) and Beck Depression Symptoms (1961) and analyzed by descriptive and inferential statistics (Pearson correlation and regression tests). The results showed that there was a significant relationship between loneliness and depressive symptoms with nomophobia (no mobile phobia) (p <0.001). The results of regression analysis also indicate that the contribution of each of the variables of loneliness (0.544) and depressive symptoms (0.292), respectively, had the highest share in predicting students' nomophobia.

    Keywords: Loneliness, depression, nomophobia, no mobile phobia, students
  • Mohammad Hassani *, Sohaila Gholam Azad, Ahad Naveedy Pages 87-107

    The aim of this study was to investigate the teaching experiences of teachers in cyberspace at the beginning of the coronary quarantine period. The required data were collected through the implementation of an open-ended questionnaire in cyberspace (shad system and teachers' social networks). Teachers' narratives were extracted using software (MAXQDA) analysis, summarization, classification (open, axial and selective coding) and main themes. Two general themes (preparing for the transition from face-to-face pedagogy to virtual / virtual education implementation) and six categories (entering cyberspace / inviting to a virtual class / virtual teaching / virtual homework / evaluating virtual academic achievement / parental cooperation in virtual teaching) Obtained. Findings show that at the beginning of changing their teaching practice from face to face, teachers have simulated their usual educational pattern in cyberspace and have not paid enough attention to the pedagogical knowledge and principles of teaching in cyberspace. There was also widespread pessimism about the quality and effectiveness of e-learning among teachers.

    Keywords: Quarantine era, Covid 19, face to fade teaching, Virtual teaching
  • Leily Ghomashchi, Mohammad Reza Motadel *, Abbas Toloie Ashlaghi Pages 109-130

    Due to the separation of teachers and students in the online teaching system and not receiving the moods of learners and applying appropriate feedback, this study seeks to design an intelligent system that can first detect learners' emotions remotely and then suggest educational scenarios to the teacher. Increases positive emotions and reduces negative emotions in learners. This research was conducted in 1998. The study population is the tenth grade mathematics students of Farzanegan 7 High School in Tehran. The students were divided into 5 groups of 15 people, each of whom was exposed to one of the situations of happiness, anger, fear, despair and sadness, and their facial information was received and recorded through a webcam. Data analysis in this study was performed by data mining method by Clementine software. By comparing the change in the range of emotions recorded before the implementation of the training scenario and then by data mining method with the help of Cummins algorithm that first clustering and then classification The results show that after the implementation of educational scenarios, changes were made in the ranges and increased the mean of positive emotions and decreased the mean of negative emotions.

    Keywords: Fuzzy Inference System, Internet of Thinghs, academic emotions
  • Shabnam Sadat Akhavan Noori *, Mozhgan Heidari, Manijeh Ahmadi, Shaghayegh Sadat Akhavan Noori Pages 131-152

    The aim of this study was to investigate the status of smart schools based on the conceptual model of smart schools. In terms of implementation, this research is in the category of descriptive survey research.The statistical population of this study includes all smart primary schools in the 15th district of Tehran. Among the 717 teaching staff of these 50 smart schools, the sample size was considered 250 using Krejcie & Morgan table and simple random sampling method.The method of data collection through the distribution of a standard questionnaire was consistent with the evaluation checklist of smart schools of education.Apparent validity method was used to assess the validity of the questionnaire.The reliability of the questionnaire was calculated by calculating the Cronbach's alpha coefficient of 0.955, which indicates the high reliability of the questionnaire.The research results have been analyzed using descriptive and inferential statistics.The results show that smart schools in the 15th district of Tehran are in the early stages of smartening and are at a low level in relation to all 5 pillars of the conceptual model.Therefore, considering all the components of smart schools and applying the research findings can be Play an important role in creating and improving smart schools.

    Keywords: Smart schools, conceptual model of smart school, Current situation, optimal situation
  • Seide Forough Ghoreishi Madine, Fariba Nazari * Pages 153-173

    The aim of this study was to the Role of Technology Acceptance Model Variables 3 on Adoption of Web Based E-Learning for Secondary School Students in Ahvaz.The objectives of this study was conducted, according to Ali descriptive approach, in terms of the nature and purpose and the duration of a cross-sectional study considered that as the survey. The data collection instrument was a questionnaire that was developed on the third pattern of technology adoption. The population included all 170 high school art student of Ahwaz. Sampling was done randomly. Data analysis was performed using SPSS and Lisrel. The results showed that the variables of the model 3 technology adoption, variables, perceived usefulness and perceived ease of use, image, communication, employment, quality of output, efficiency tangible, understanding external control, computer Entertainment PC, joy, and self-efficacy had effect on the actual behavior of the e-learning system based on the pattern of technology adoption in training arts high school 3 second city of Ahvaz, but the effect of experience, ability of result scenario, engagement, mental involvement and computer anxiety was not meaningful through understand ease.

    Keywords: the pattern of 3 accepting technology, art students in Ahvaz, e-learning systems, Training