فهرست مطالب

بررسی مسائل اقتصاد ایران - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1399)

مجله بررسی مسائل اقتصاد ایران
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی ابوترابی*، مهدی حاج امینی، سحر توحیدی صفحات 1-31

    ادبیات اقتصاد کلان-مالی در پاسخ به این سوال که آیا رشد اقتصادی متعاقب توسعه‏ ی مالی افزایش می‏یابد و یا ابتدا باید رشد اقتصادی رخ دهد تا اقتصاد از مزایای توسعه مالی بهره‏مند شود، به آزمون رابطه دوسویه‏ و بعضا غیرخطی تاکید دارد. در این پژوهش، پیوند میان شاخص ‏های فراگیر توسعه مالی (در ابعاد عمق، جریان بین‏ المللی، دسترسی، کارآیی و ثبات) با رژیم‏ های رشد اقتصادی کل و بخشی (کشاورزی، صنعت و خدمات) که از مارکوف-سوییچینگ استخراج شدند، طی دولت‏های سوم تا یازدهم بعد از انقلاب (2017-1982) بررسی می‏ شود. شواهد گویای آن است که ابعاد مختلف توسعه مالی با رژیم‏ های رشد بخش واقعی هم‏روند هستند (به استثنای دولت‏های نهم و دهم)؛ یعنی واقعیت‏ هایی سبک ‏وار در حمایت از فرضیه رهبری عرضه خدمات مالی وجود دارد. همچنین، بیش از 60 تبصره (در برنامه‏ های اول و دوم توسعه) و ماده (در برنامه‏ های سوم، چهارم و پنجم) به سیستم مالی مربوط می‏ شدند که بدون استراتژی منسجم و حول سرکوب‏های مالی و تبعیض‏ های بخشی وضع شده بودند و در نتیجه، به تحقق «توسعه مالی متوازن» کمکی نکردند.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، موسسه‏ های مالی، بازارهای مالی، بیمه، رشد اقتصادی
  • عزیز احمدزاده*، جمیل صیدی مرادی صفحات 35-62

    بیمه های زندگی غیرپس اندازی یکی از ابزارهای مدیریت ریسک های اشخاص و خانوارها محسوب می شوند. با اضافه شدن جزء پس اندازی به بیمه های زندگی، جهت گیری افراطی به سمت بیمه های پس اندازی و دور شدن صنعت بیمه از کارکرد اصلی خود در این حوزه ملاحظه می شود. بر این اساس، این مقاله به دلایل افول بیمه های زندگی غیرپس اندازی و چالش های توسعه آن در کشور می پردازد. پس از مرور ادبیات نظری و تجربی موضوع و تحلیل سهم بیمه های پس اندازی در پرتفوی صنعت بیمه، از روش ترکیبی برای جستجوی دلایل عقب ماندگی بیمه های غیرپس اندازی در کشور استفاده شده است. گران بودن پوشش ریسک بیمه های زندگی در قیاس با سرمایه بیمه نامه ها، نامناسب بودن جدول عمر مورد استفاده و جهت گیری کارمزد در راستای تشویق فروش بیمه های پس اندازی، از مهم ترین علل عقب ماندگی سهم بیمه های زندگی غیرپس اندازی از پرتفوی بیمه زندگی کشور بوده است.

    کلیدواژگان: بیمه های غیرپس اندازی، بیمه های پس اندازی، بیمه زندگی، کارمزد، جدول عمر
  • سمانه باقری*، حبیب انصاری سامانی صفحات 65-86

    این پژوهش برای نخستین بار به بررسی رابطه چرخه انتشار گاز دی اکسیدکربن و چرخه تجاری در کشور ایران می پردازد. کشور ایران جزء ده کشور اول جدول انتشار گاز دی اکسیدکربن در جهان است و روند انتشار گاز دی اکسیدکربن در ایران صعودی بوده است، پس پژوهش در این زمینه، ضرورت می یابد. بر اساس نتایج به دست آمده، انتشار گاز دی اکسیدکربن و تولید ناخالص داخلی هم راستا هستند. بر اساس روش فیلتر کریستیانو-فیتزگرالد، نوسانات چرخه انتشار گاز دی اکسیدکربن، بیش تر از چرخه ادوار تجاری است و براساس روش فیلتر باکسترکینگ و تحلیل طیفی، نوسانات چرخه انتشار گاز دی اکسیدکربن و چرخه ادوار تجاری با هم برابر است با استفاده از روش فیلتر FD، BN، همیلتون و روش فیلتر هودریک پرسکات، چرخه انتشار گاز دی اکسیدکربن دارای نوسان کم تری از چرخه ادوار تجاری است. بر اساس روش فیلترینگ، نوسانات چرخه انتشار گاز دی اکسیدکربن و چرخه ادوار تجاری، نتیجه واحدی به دست نیامد.

    کلیدواژگان: چرخه انتشار گاز دی اکسیدکربن، چرخه تجاری، رهیافت فیلترینگ
  • امین حق نژاد*، محبوبه فراهتی صفحات 89-120

    شناخت ماهیت ارتباط علی میان مصرف انرژی و رشد اقتصادی یکی از مهم ترین و بحث برانگیزترین موضوعات در حوزه اقتصاد انرژی است که در چهار دهه اخیر توجه ویژه محققان و سیاست گذاران این حوزه را به خود جلب کرده است. این مطالعه با در نظر گرفتن بخش سایه اقتصاد، علیت گرنجری میان مصرف انرژی، رشد اقتصادی (رسمی) و رشد اقتصاد سایه را برای ایران بررسی می کند. بدین منظور، رویکرد خودرگرسیونی با وقفه توزیعی (ARDL) برای تجزیه و تحلیل داده های سری زمانی مربوط به دوره 1394-1355 به کار گرفته شده است. نتایج حاصل از آزمون های هم انباشتگی و برآورد مدل های تصحیح خطا نشان می دهند که در هر دو افق زمانی کوتاه مدت و بلندمدت، یک ارتباط علی دوطرفه مثبت میان مصرف انرژی و رشد اقتصادی (رسمی) وجود دارد که فرضیه بازخورد را تایید می کند. علاوه بر این، در هر دو افق زمانی کوتاه مدت و بلندمدت، علیت گرنجری یک طرفه مثبت از رشد اقتصاد سایه به مصرف انرژی و علیت گرنجری یک طرفه منفی از رشد اقتصاد سایه به رشد اقتصادی (رسمی) برقرار است. یافته های این پژوهش دلالت های سیاستی مهمی برای مدیریت مصرف انرژی و بهبود رشد اقتصادی دارند.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، مصرف انرژی، اقتصاد سایه، رویکرد ARDL، علیت گرنجری
  • سیده سمانه حسینی تبار، مجید دشتبان فاروجی*، جواد هراتی صفحات 123-148

    از حدود یک قرن پیش، اکثر کشورها افزایش در هزینه های بازنشستگی و کاهش در باروری را تجربه کرده اند. از آنجا یی که افزایش جمعیت سالمندان و کاهش باروری، مشکلات اساسی برای حمایت از افراد مسن در آینده ای نزدیک ایجاد خواهد کرد؛ در این مقاله، به بررسی این موضوع پرداخته می شود که تصمیم گیری در مورد رفتار پس انداز و باروری تا چه حد تحت تاثیر دسترسی و جذابیت جایگزین های مبتنی بر بازار یا دولت، به عنوان منبع حمایت از سالمندان است. ازاین رو، معادلات پس انداز و باروری به روش همجمعی یوهانسن-جوسلیوس با استفاده از داده های سری زمانی مربوط به دوره 1396-1352 تخمین زده شدند. شواهد نشان می دهد که گسترش پوشش تامین اجتماعی و توسعه مالی تاثیر منفی و معناداری بر باروری دارد، همچنین تاثیر گسترش پوشش تامین اجتماعی بر پس انداز منفی به دست آمد، حال آن که بهبود توسعه مالی اثر مثبت و معناداری بر پس انداز دارد. هم چنین رفتار خانوارهای ایرانی در انتقال منابع بین نسلی بیشتر با انگیزه نوع دوستی مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: باروری، پس انداز، تامین اجتماعی
  • حسن دلیری* صفحات 151-178

    عملکرد سیستم های اقتصادی باید بر اساس متغیرهای ورودی و مقادیر خروجی سیستم ارزیابی شود. به منظور ارزیابی همه جانبه، نیاز است کارایی در سطوح مختلف و با اهداف متفاوت انجام شود. مطالعه حاضر با استفاده از داده های استان های ایران در دوره 1394-1398 و بهره گیری از روش تحلیل پوششی داده های دومرحله ای، کارایی استان های ایران را در سطوح کارایی تولیدی، اقتصادی، توزیعی، رفاه اقتصادی و رفاه اجتماعی ارزیابی و رتبه بندی کرده و با تلفیق سطوح پنج گانه، مقدار کارایی سراسری استان ها را محاسبه کرده است. نتایج ارزیابی کارایی نشان از آن دارد که استان های البرز، سمنان، سیستان و بلوچستان، قم، کردستان، یزد، مرکزی استان های کارا هستند. علاوه بر این با استفاده از مدل رگرسیون توبیت، عوامل موثر بر انواع کارایی استان ها شناسایی شد، نتایج نشان از آن دارد که متغیر نسبت جمعیت جوان هر استان ارتباط مثبت و متغیر سهم تولید استان، سهم بودجه عمرانی استان و همچنین میزان تسهیلات بانکی اعطایی در استان ارتباط منفی با کارایی سراسری استان ها داشته است.

    کلیدواژگان: کارایی منطقه ای، عدالت توزیعی، رفاه اقتصادی، توبیت، تحلیل پوششی داده ها
  • جواد طاهرپور*، حجت الله میرزایی، یونس خداپرست، صادق رضایی صفحات 181-221

    با شیوع ویروس کرونا کشورهای صادرکننده نفت مانند ایران، به دلیل وابستگی بالا به درآمدهای نفتی، از کانال کاهش قیمت نفت و درآمدهای ارزی متاثر شده و با کسری بودجه مواجه شده اند. به منظور بررسی اثر شیوع ویروس کرونا بر بودجه دولت در اقتصاد ایران، از منطق سناریوسازی با استفاده از روش شوارتز و تحلیل ساختاری (نرم افزار میک مک) بهره گرفته شده است. در این مطالعه، دو پیشران کلیدی "قیمت نفت" و "شیوع ویروس کرونا" تعیین و با توجه به این پیشران ها چهار سناریو طراحی شدند. بررسی ها نشان می دهد که اگر افزایش قیمت نفت (وجه اول سناریوی 1 و 4) محقق شود، دولت تا حدودی می تواند به اهداف درآمدی خود در بودجه سال 1399 نزدیک شود. با این حال، در سناریوی 1، شیوع کرونا مفروض بوده که در این صورت، افزایش هزینه های حمایتی و کاهش شدید درآمدهای مالیاتی ناشی از تعطیلی کسب و کارها، می تواند کسری بودجه را تا حدود 89/78 هزار میلیارد تومان افزایش دهد. حال آنکه در سناریو 4 که با فرض کنترل شیوع ویروس طراحی شده، کاهش شدید درآمدهای مالیاتی و افزایش هزینه های حمایتی منتفی است و برآورد می شود که کسری بودجه دولت در حدود 85/64 هزار میلیارد تومان باشد. در سناریوی 2 و 3 نیز که قیمت نفت کاهش می یابد، درآمدهای ارزی دولت افت کرده اما این افت اگر با شیوع ویروس کرونا همراه باشد (سناریو 2) می تواند کسری بودجه را به میزان قابل ملاحظه ای افزایش دهد (حدود 49/83 هزار میلیارد تومان). حال آنکه در سناریوی 3، بخشی از این کسری بودجه به دلیل عدم افزایش هزینه هایی حمایتی ناشی از کنترل ویروس کرونا کاهش می یابد. پیشنهاد می شود دولت برای کاهش کسری بودجه، روش های جبران کسری بودجه از طریق فروش اوراق در بازار بدهی، مولد سازی دارایی ها و فروش سهام دولتی در شرکت های بورسی و غیربورسی را مورد بررسی قرار دهد و کم هزینه ترین آنها را انتخاب نماید و از اسقراض از بانک مرکزی و پولی نمودن کسری بودجه دوری کند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، بودجه دولت، درآمدهای نفتی
  • ماندانا طاهری* صفحات 225-241

    تجربه بحران های مالی مختلف طی سالیان گذشته و نتایج تحقیقات مختلف حول محور ثبات در سیستم های مالی نشان می دهد که ریسک با خود بی ثباتی را به همراه دارد. در این میان بازار بدهی به عنوان بخش با اهمیتی از بازارهای مالی در سراسر جهان و بخصوص در ایران که سیستم مالی بانک محور است، بر ایجاد بحران، شوک و تشدید بی ثباتی در اقتصاد نقش موثری دارد. بر این اساس، یکی از رسالت های کمیته نظارت بانکی بال، نظارت و ارایه شاخص های نظارتی موثر برای کنترل و مدیریت بحران در بانک ها و موسسات مالی و اعتباری است. رهنمود الزامات شناسایی بانک هایی با اهمیت ریسک سیستمی توسط کمیته نظارت بانکی بال ارایه شده است که در این مقاله با تاکید بر روش پیشنهادی این رهنمود برای شناسایی بانک های با اهمیت ریسک سیستمی داخلی و سایر مطالعات در این حوزه، اثر ریسک سیستمی بر ثبات بانکی در 24 بانک ایرانی و برای دوره 7 ساله از 1388 تا 1395 و با استفاده از روش برآورد گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان می دهد که ریسک سیستمی با ثبات بانکی دارای رابطه منفی، معنی دار و خطی است.

    کلیدواژگان: ریسک سیستمی، رهنمود الزامات شناسایی بانک هایی با اهمیت ریسک سیستمی، ثبات بانکی، شاخص Z-score
  • عارف عبدی*، وحیدرضا میرابی صفحات 245-270

    در سالیان اخیر رقابت به عنوان یک مفهوم اقتصادی مطرح می باشد که این مفهوم  بر توسعه پایدار صنعت گردشگری تاثیرگذار است. اگرچه امروزه مطالعاتی پیرامون مزیت رقابتی در مقصدهای گردشگری جهان صورت گرفته،امامطالعات جامع وکاربردی چندانی در کشورمان صورت نگرفته است واین لزوم انجام چنین مطالعاتی رابیش ازپیش نمایان میسازد. این پژوهش با در نظرگرفتن شاخص هایی که بصورت استاندارد وجود داشته و با استفاده از نظر خبرگان در نهایت مدلی را ارایه می نماید و شاخص های اصلی با زیر شاخص های مشخص شده  بنام های عوامل اولیه،وعوامل ثانویه،عوامل ثالث و در نهایت رقابت پذیری مقصدرابا انجام روش های آماری برای تایید پایایی و روایی تحقیق به تثبیت می رساند. رتبه بندی ابعاد مدل تحقیق با استفاده از آزمون فریدمن انجام گردیده است  که  نشان می دهد اولویت اول مربوط به متغیر منابع موروثی فرهنگی با میانگین رتبه 11/8، اولویت دوم مربوط به منابع ساخته شده با میانگین رتبه 03/8، اولویت سوم عوامل حمایتی و موقعیتی با میانگین رتبه 31/7، اولویت چهارم منابع موروثی طبیعی با میانگین رتبه 16/7، اولویت پنجم سیاستگزاری طرح ریزی و توسعه با میانگین رتبه 14/7، اولویت ششم منابع و جاذبه های کلیدی با میانگین رتبه 81/6، اولویت هفتم شرایط تقاضا با میانگین رتبه 26/6، اولویت هشتم مدیریت مقصد گردشگری با میانگین رتبه80/5،اولویت نهم قابلیت کنترل هزینه با میانگین رتبه 58/5، اولویت دهم زیرساخت های عمومی با میانگین رتبه 48/5، اولویت یازدهم قابلیت تمرکز با میانگین رتبه 27/5 و اولویت نهایی (دوازدهم) مربوط به قابلیت تمایز با میانگین رتبه 06/5 می باشد.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، رقابت پذیری مقصد، تمایز، منابع موروثی و فرهنگی
  • رضا فخریان، علیرضا دقیقی اصلی*، مرجان دامن کشیده صفحات 273-304

    در این مطالعه به بررسی اثر مداخله اعتباری دولت در نظام بانکی بر رشد بخش های اقتصادی و همگرایی آن در اقتصاد ایران طی دوره 1396-1376پرداخته شد. بدین منظور از الگوی Panel ARDL و تابع همگرایی بتا استفاده شد. نتایج نشان داد که مداخله اعتباری دولت در نظام بانکی (از طریق متغیرهای تسهیلات پرداختی بانک های تخصصی به بخش متناظر خود، سهم هر یک از بانک های تخصصی از کل سیستم بانکی و مالکیت دولتی بانک ها) از تاثیر معناداری بر رشد اقتصادی و همگرایی ارزش افزوده هر یک از بخش های اقتصادی برخوردار می باشد. یافته های برآورد تابع همگرایی بتا نشان داد که ضریب همگرایی بتا بدون در نظر گرفتن اثر مداخله اعتباری دولت برابر با 31/0- و با ملحوظ نمودن آن برابر با 67/0- بوده که بیانگر همگرایی بتای ارزش افزوده بین بخش های اقتصادی می باشد. سرعت همگرایی نیز از 017/0 در حالت بدون مداخله اعتباری دولت به 052/0 در حالت با مداخله اعتباری دولت افزایش یافته است.تخصصی شدن بانک ها با هدف رشد اقتصادی در بخش های مختلف می تواند منجر به ایجاد و افزایش سرعت همگرایی در بخش های اقتصاد ایران گردد. لذا پیشنهاد شد تسهیلات اعطایی به بخش های اقتصادی، متناسب با سهم آن ها از تولید ناخالص داخلی، اشتغال و بویژه بهره وری کل عوامل تولید باشد.

    کلیدواژگان: بانک های تخصصی، مداخله اعتباری، بخش های اقتصادی، همگرایی بتا، الگوی خودرگرسیون با وقفه های توزیعی در داده های تابلویی (Panel ARDL)
  • لیدا گوهری* صفحات 307-339

    استراتژی رشد فراگیر یک مفهوم جدید در اقتصاد رشد است که به دلیل وقوع همزمان رشد اقتصادی بالا از یک سو و فقر، نابرابری و بیکاری از سوی دیگر ظهور کرد و به عنوان چارچوب سیاست گذاری در جهان مسلط شد. از آن زمان، تغییر سیاست ها به سمت دستیابی به رشد فراگیر، توجه محققان در سراسر جهان را به خود جلب کرد. این مقاله سعی دارد با ارایه یک تعریف جامع از رشد فراگیر، به محاسبه شاخصی مناسب با توجه به در دسترس بودن داده ها بپردازد. شاخص ترکیبی رشد فراگیر با استفاده از روش تجزیه مولفه های اصلی (PCA) در بازه زمانی 2017-2000 برای کشورهای منتخب با درآمد متوسط به بالا از جمله ایران محاسبه شد. نتایج نشان داد که رشد فراگیر در ایران طی سال های مورد بررسی افزایش داشته است. با این وجود میزان این افزایش در مقایسه با کشورهای منتخب کمتر بوده که این باعث فاصله گرفتن رشد فراگیر در ایران در مقایسه با متوسط رشد فراگیر کشورهای منتخب بوده است.

    کلیدواژگان: رشد فراگیر، تجزیه مولفه های اصلی، ساخت شاخص، کشورها با درآمد متوسط به بالا، ایران
  • حسین هرورانی*، سعید فراهانی فرد، امید شریفی صفحات 343-364

    مدیریت نرخ تورم بدون شناخت عوامل موثر بر آن از جمله نحوه شکل گیری تورم انتظاری میسر نمی باشد. در این مطالعه نحوه شکل گیری انتظارات تورمی به صورت انتظارات تطبیقی برون یابانه (توجه به روند) در مقایسه با نرخ های تورم گذشته با استفاده از روش اقتصادسنجی کوانتایل و منحنی فیلیپس هیبریدی کینزی جدید شبیه سازی و آزمون شده است. برای این منظور از داده های سالانه نرخ تورم، شکاف تولید و تورم انتظاری شبیه سازی طی سال های 1357 تا 1395 استفاده شده است. بر اساس نتایج تخمین مدل، در کوانتایل های پایین نرخ تورم، تورم انتظاری با استفاده از نرخ تورم گذشته از لحاظ آماری معنی داری بیشتری دارد و هر چه نرخ تورم افزایش یابد مدل سازی با استفاده از روند تورم گذشته نتایج بهتری ارایه می دهد. در اقتصاد ایران نیز که با سطوح بالای نرخ تورم همراه است شکل گیری انتظارات تورمی عاملان اقتصادی با لحاظ روند تورم گذشته سازگاری بیشتری دارد. بنابراین جهت کاهش انتظارت تورمی و دستیابی به سطوح پایین تورم در سالهای متوالی، توجه به روند تورم گذشته بسیار مهمتر از نرخ تورم گذشته می باشد.

    کلیدواژگان: تورم، منحنی فیلیپس کینزین های جدید، رگرسیون چندک، انتظارات تورمی، رگرسیون کوانتایل
|
  • MohammadAli Aboutorabi *, Mehdi Hajamini, Sahar Tohidi Pages 1-31

    To reply to the question of whether financial development leads to economic growth or financial development benefits come from economic growth, macro-financial economics literature suggests testing a two-way and even non-linearity relationship. In this paper, by applying markov-switching approach, we investigate the two-way linkage between universal financial development indicators (in aspects of depth, international flows, access, efficiency, and stability) and total and sectoral (agriculture, industry, and services) growth in 3rd to 11th cabinet after the revolution (1982-2017). Evidence reveals that there are co-movements between different aspects of financial development and real sector growth regimes (except 9th and 10th cabinets); such that, ome stylized facts are supporting the financial services supply-leading hypothesis. Moreover, there are more than 60 notes (in 1st and 2nd development programs) and articles (in 3rd, 4th and 5th development programs) related to the financial system, which are made without a comprehensive strategy and are based on financial repressions and sectoral discriminations; therefore, they did not contribute to "balanced financial development".

    Keywords: Financial Development, Financial Institutions, Financial Markets, Insurance, Economic Growth
  • Aziz Ahmadzadeh *, Jamil Saidimoradi Pages 35-62

    Non-Saving life policies are the convenient tools for risk management by individuals and households. For the reason of adding the savings component to life insurance, we are observing the extreme orientation towards saving life policies and the insurance industry is moving away from the main function of life insurance. The aim of this article is to address the reasons for stagnation in nonsaving life policies and obstacles of its development. After reviewing the theoretical and practical literature, the contribution of non-saving life insurance in the portfolio of the life insurance industry is discussed. Using Mixed Method, we’re looking for reasons behind lagging non-saving life policies in the country. Results show that the factors such as expensively risk coverage; inappropriate life table used in the country and  fee rules orientations to encourage the sale of saving life policies; are the most important reasons behind the lagging non-saving life policies contribution in the life insurance portfolio of the country.

    Keywords: Non-saving life policies, saving life policies, life insurance, premium fee, life table
  • Samaneh Bagheri *, Habib Ansari Samani Pages 65-86

    This study investigates for the first time the relationship between carbon dioxide emission cycle and business cycle in Iran. Iran is one of the top ten countries in the world in terms of carbon dioxide emissions and the trend of carbon dioxide emissions in Iran has been upward, so research in this area is necessary. Based on the obtained results, carbon dioxide emissions and GDP are in line. According to the Christianofitz Gerald filter method, the fluctuations of the carbon dioxide emission cycle are more than the business cycle cycle, and according to the Baxterking filter and spectral analysis method, the fluctuations of the carbon dioxide emission cycle and the business cycle cycle are equal using the FD filter method. BN, Hamilton and the Hodrick Prescott filter method, the carbon dioxide emission cycle fluctuates less than the business cycle. Based on the filtration method, the fluctuations of the carbon dioxide emission cycle and the business cycle cycle did not achieve a single result.

    Keywords: carbon dioxide emission cycle, Business Cycle, filtering approach
  • Amin Haghnejad *, Mahboobeh Farahati Pages 89-120

    Understanding the nature of the causal relationship between energy consumption and economic growth is one of the most important and controversial issues in the field of energy economics, which has attracted the attention of researchers and policy makers in the field in the last four decades. Considering the shadow sector of the economy, this study examines Granger-causality between energy consumption, (formal) economic growth, and shadow economy growth for Iran. To this end, the autoregressive distributed lag (ARDL) approach is used to analyze time series data covering the period 1355-1395. The results of cointegration tests and estimation of error correction models indicate that there is a positive bidirectional causal relationship between energy consumption and economic growth in both short-run and long-run, confirming the feedback hypothesis. In addition, there is a positive unidirectional Granger-causality running from shadow economy growth to energy consumption and a negative unidirectional Granger-causality running from shadow economy growth to (formal) economic growth in both short-run and long-run. The findings of this study would have important policy implications for the management of energy consumption and the improvement of economic growth.

    Keywords: Economic Growth, Energy Consumption, Shadow economy, ARDL approach, Granger Causality
  • Samaneh Hosseini Tabar, Javad Herati Pages 123-148

    Most countries have experienced an increase in retirement costs and a decline in fertility from about a century ago. Because the increase in the aging population and reducing fertility will lead to major problems in protecting the elderly in the near future, the paper aims to ascertain the extent to which saving and fertility decisions are affected by the availability and attractiveness of market-based or state-provided alternatives to the family as a source of old-age support. Therefore, saving and fertility equations are estimated by Johansen and Joselius cointegration method from Iranian time-series data over the period 1973-2017. Our results show that the expansion of social security coverage and the development of financial markets have a negative and significant effect on fertility. Also, expanding social security coverage has a negative effect on savings, while improving financial development has a positive and significant effect on saving. The empirical findings appear to support the hypothesis that individual decisions are motivated by intergenerational altruism rather than self-interest.

    Keywords: Fertility, Saving, Social Security
  • Hassan Daliri * Pages 151-178

    The performance of economic systems should be evaluated based on the input and output variables of the system. In other words, evaluating the quality of system performance, it is necessary to pay attention to its efficiency. To have an overall evaluation, performance must be done at different levels and goals. The present study uses data from the provinces of Iran in 1394-1398 and the two-stage data envelopment analysis method. This study evaluated and ranked the production, economic, distributional, economic welfare, and social welfare, the efficiency of Iranian provinces. Also by combining the five levels, calculated the overall efficiency of the provinces. The results of efficiency evaluation show that Alborz, Semnan, Sistan and Baluchestan, Qom, Kurdistan, Yazd, Markazi as efficient provinces. Also, for identified, the factors affecting the types of efficiency of the provinces using the Tobit regression model. The results show that the variable of the ratio of young population in each province has a positive relationship and the variables of the province's production share, the province's budget share, and also the amount of bank loans have a negative relationship with the overall efficiency of the provinces.

    Keywords: Regional efficiency, distributive justice, Economic welfare, Tobit Model, Data envelopment analysis
  • Javad Taherpoor *, Hojjatollah Mirzaei, Younes Khodaparast, Sadeq Rezai Pages 181-221

    With the outbreak of coronavirus, due to their high dependence on oil revenues, oil-exporting countries such as Iran have been affected by lower oil prices and have faced budget deficits. In order to investigate the effect of coronavirus outbreak on government budget in Iranian economy, the method of scenario analysis using Schwartz method and structural analysis (MICMAC Software) is used. In this study two key variables, "oil price" and "coronavirus outbreak" were identified and four scenarios were designed based in these variables. Our results show that with increase in oil prices (the first variable in scenarios 1 and 4), the government can be almost near its revenue targets in 2020 fiscal year. However, in scenario 1, the outbreak of coronavirus is assumed, in which case, the increase in relief expenditures and a sharp decline in tax revenues, due to business failures, can increase budget deficit to about 78.89 thousand billion tomans. However, in scenario 4, in which it is assumed that the spread of coronavirus is controlled, a sharp decline in tax revenues and an increase in relief expenditures is ruled out. In that case, it is estimated that government budget deficit would be about 64.85 thousand billion tomans. In scenarios 2 and 3, when oil prices fall, government foreign earnings fall, but if this decline is accompanied by the outbreak of coronavirus (scenario 2), it can significantly increase budget deficit (to about 83.49 thousand trillion tomans). In Scenario 3, however, part of this budget deficit is reduced due to lack of relief expenditures as a result of coronavirus control. It is suggested that the government should put on agenda a regular sale of debt securities, increase productivity of its assets and sell its share in listed and non-listed companies to reduce budget deficit.

    Keywords: Coronavirus, Government Budget, Oil Revenues
  • Mandana Taheri * Pages 225-241

    Previous financial crises and researches on financial systems stability show that Risk leads to instability and crises. Debt market as an important part of financial markets in the world and especially in Iran whose financial system relies much on the banking system, has the more effective role in creating economic crises, shock, and instability. Therefore one of the important mission of Bank for International Settlements (BIS) is regulating and providing effective provisional indexes for control and management of crises. Thus guidance of requirements for recognition of banks with important systemic risk is provided by BIS. Using this guidance for recognizing banks with important systematic risk in country level and other studies in this area, the effect of systematic risk on the stability of 24 Iranian banks for a 7 year period from 1388 to 1394 using the generalized method of moments (GMM) for estimating parameters has been examined. Results show that systematic risk has negative linear and statistically significant relationship with banking stability.

    Keywords: a framework for dealing with domestic systemically important banks, bank stability, Z-score index, systematic risk
  • Aref Abdi *, Vahidreza Mirabi Pages 245-270

    tourism industry as the invisible export of goodscservice,due to its efficiency on the process of production and employment,is one of the most important and lucrative industries in the world and can play an outstanding role in providing foreing currency income and economical growth and development in countries.based on this ,studying the challenges facing this industry ,especially on the view point of competitive advantage  of the world's tourism destining is under the special emphasis of experts in this field.to this,th and. Today, however, studies have been conducted on the competitive advantage of the world's tourism destining the challenges facing this industry,ations, but studies of such communities and practices in this regard have not been carried out in the tourism destinations of our, and this necessity makes such studies even more apparent. In this study, the researcher, considering 12 indicators that existed in standard, finally  present study considerind 12 sub-indicators in 4 categories identified as primary factors(cultural heritage resources, natural heritage resources),and secondary factors(supportive and situational factors, priority of planning and development policy, tourism destination management), third factors(key resources and attractions, public infrastructure, demand conditions ) , and finally competition(cost control capability, focus capability, differentiation capability) and Acceptability of statistical methods to confirm the reliability and validity of research has been established and ranking of research model dimensions using Friedman test on Factors affecting the tourism industry with emphasis on the competitive advantage of tourist destinations in Iran (Case study: Mazandaran province),  result of this study showing that categorise of effective factors on attracting tourism is  cultural heritage resources, made r esource, supportive and situational factors, natural heritage resources, priority of planning and development policy, key resources and attractions, demand conditions, tourism destination management, cost control capability, public infrastructure, focus capability and differentiation capability.therefore,it can be induced that destination competitiveness,in case of relative importance on other influential factors on mazandaran province tourist destinations enjoys less priority.

    Keywords: Tourism, destination competitiveness, Distinction, fridman test, mazandaran
  • Reza Fakhrian, Alireza Daghighiasli *, Marjan Damankeshideh Pages 273-304

    In this study, the effect of government credit intervention in the banking system on the growth of economic sectors and its convergence in the Iran economy during the period 1998-2018 was investigated. For this purpose, the ARDL Panel model and the beta convergence function were used. The results showed that government credit intervention in the banking system (through the variables of payment facilities of specialized banks to their respective sector,the share of each specialized bank in the total banking system and state ownership of banks) had a significant effect on economic growth and value-added convergence.Findings of the beta convergence function estimate showed that the beta convergence coefficient without considering the effect of government credit intervention was -0.31 and considering it was -0.67,which indicates the value-added beta convergence between economic sectors.Convergence rate has also increased from 0.017in the case without government credit intervention to0.052in the case of government credit intervention.The specialization of banks with the aim of economic growth in various sectors can lead to the creation and increase of convergence rate in Iran's economy sectors.Therefore,it was suggested that the facilities granted to the economic sectors be proportional to their share of GDP,employment and especially the total productivity of production factors.

    Keywords: specialized banks, Credit intervention, economic sectors, Beta convergence, Panel ARDL Model
  • Lida Gohari * Pages 307-339

    Inclusive growth strategy is a new concept in growth economics that emerged due to the simultaneous occurrence of high economic growth on the one hand and poverty, inequality and unemployment on the other hand and became dominant as a policy framework in the world and attracted the attention of researchers around the world. This paper, by providing a comprehensive definition of inclusive growth, agrees to calculate the appropriate index with respect to the ability to access information for inclusive growth. For this purpose, Different dimensions of inclusive growth were identified and calculated using the Principal component analysis method (PCA) in the period 2000-2017 to set a selected set of complaints with upper middle_income countries, including Iran. The results showed that inclusive growth in Iran has increased during the years under study. Despite this, the rate of this increase was less compared to selected countries, which has distanced the inclusive growth in Iran compared to the average inclusive growth in selected countries.

    Keywords: inclusive growth, Principal component analysis, Index construction, Upper Middle, Income countries, Iran
  • Hossien Haroorani *, Saeed Farahanifard, Omid Sharifi Pages 343-364

    It is not possible to manage the inflation rate without recognizing the factors affecting it, including how the expected inflation is formed. It is not possible to manage the inflation rate without recognizing the factors affecting it, including how the expected inflation is formed. For this purpose, the annual data of inflation rate, production gap and expected inflation simulation during the years 1357 to 1395 have been used. Based on the model estimation results, in the lower quantities of the inflation rate, the expected inflation using the past inflation rate is statistically more significant and the higher the inflation rate, the better the modeling using the past inflation trend gives better results. In the Iranian economy, which is associated with high levels of inflation, the formation of inflation expectations of economic agents is more compatible with the past inflation trend. Therefore, in order to reduce inflation expectations and achieve low levels of inflation in consecutive years, it is much more important to pay attention to the past inflation trend than the previous inflation rate.

    Keywords: Inflation, New Keynesian Philips Curve, Quantitative Regression, Inflation Expectations, Quantile Regression