فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مه بین سلیمان بروجردی، فریده دوکانه ای فرد *، سیمین دخت رضاخانی صفحات 11-24
    مقدمه

    مشکلات روان شناختی در زنان ممکن است نظام خانواده را تحت تاثیر قرار داده و باعث تغییراتی در نظام خانواده شود. وجود این مشکلات روان شناختی در زنان اغلب باعث مشکلات و تنش‌هایی در زندگی آنها می‌شود که سلامت روان آن‌ها را هدف قرار می‌دهد ، بنابراین، این پژوهش بدنبال این سوال است که آیا زوج‌درمانی گاتمن بر بهبود طلاق عاطفی، الگوهای ارتباطی و تحمل پریشانی در زنان مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره منطقه سه تهران است یا خیر؟

    روش پژوهش

    این پژوهش نیمه آزمایشی و به‌صورت پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره منطقه سه تهران در سال 1397 تشکیل می‌دادند که از این بین 24نفر در گروه آزمایش(زوج درمانی گاتمن) و 24 نفر در گروه کنترل قرار گرفت که این تعداد به روش تصادفی در گروه ها تقسیم شدند. گروه آزمایش ده جلسه دو ساعته زوج درمانی گاتمن آموزش دیدند. ابزار جمع‌آوری اطلاعات شامل پرسشنامه طلاق عاطفی، الگوهای ارتباطی و تحمل پریشانی بود که گروه ها پرسشنامه ها را در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. برای تجزیه ‌وتحلیل داده‌ها از آزمون کوواریانس چند متغیری استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج این تحقیق نشان داد بین گروه‌های زوج‌درمانی گاتمن و کنترل بر طلاق عاطفی، الگوهای ارتباطی و تحمل پریشانی در زنان مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره منطقه سه تهران تفاوت معنی‌داری وجود دارد (001/0 > p).

    نتیجه‌گیری

    تحقیقات قبلی نشان داده است که زوج‌درمانی گاتمن باعث بهبودی سازگاری و چهار اسب سوارکار شده است و می‌تواند به زوج‌هایی که از طلاق عاطفی رنج می‌برند کمک کند.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی، تحمل پریشانی، زوج درمانی گاتمن، طلاق عاطفی
  • منیژه پیردل* صفحات 25-37
    مقدمه

    دیابت بارداری شایعترین اختلال متابولیک دوران بارداری است که با پیامدهای نامطلوب بالایی همراه است. میزان آگاهی و نگرش مادران در پیشگیری و تشخیص زود هنگام و رفتارهای خود مراقبتی در کنترل بیماری موثر خواهند بود. لذا، مطالعه حاضر با هدف بررسی سطح آگاهی، نگرش و رفتارهای خود مراقبتی در زنان باردار در ارتباط با دیابت بارداری انجام گرفت.

    روش پژوهش:

     در این مطالعه توصیفی_ تحلیلی، 200 زن باردار مراجعه کننده به درمانگاه مراقبت بارداری که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، کای دو و ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره رفتارهای خود مراقبتی در زمینه دیابت 6/7±3/16 و 62 درصد افراد از نظر رفتارهای خود مراقبتی در سطح ضعیف قرار داشتند. بین آگاهی و نگرش با سن، شغل و سطح تحصیلات رابطه معنی دار وجود داشت. مادرانی که سن و سطح تحصیلی بالاتری داشتند از آگاهی و نگرش بالاتری نسبت به سایرین برخوردار بودند. نمره رفتار خود مراقبتی با سن و سطح تحصیلات مادران ارتباط آماری معنی داری را نشان داد. همچنین بین آگاهی و نگرش با رفتارهای خود مراقبتی ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت (01/0= P).

    نتیجه گیری: 

    در این مطالعه با توجه به سطح آگاهی متوسط، نگرش و رفتارهای خود مراقبتی نامطلوب در زمینه دیابت بارداری جهت افزایش آگاهی زنان مداخلات آموزشی مناسب باید صورت گرفته و نگرش آنها نیز مورد ارزیابی قرار گیرد. دانش و اطلاعات ناکافی در ارتباط با جنبه های مختلف دیابت بارداری می تواند منجر به آگاهی و نگرش محدود گردد که بر رفتارهای خود مراقبتی تاثیرگذار است. آگاهی و نگرش بالاتر در نهایت منجر به بهبود نتایج بارداری و عملکرد افراد خواهد شد.

    کلیدواژگان: آگاهی، خود مراقبتی، دانش، دیابت بارداری، نگرش
  • احسانه احمدی گلسفیدی، جوانشیر اسدی *، افسانه خواجوند خوشلی، حسن عبدالله زاده صفحات 38-51
    مقدمه

    با توجه به فشارهای محیطی و اجتماعی امروز بروز اختلال در تصویر بدنی در دختران جوان رو به افزایش است.هدف پژوهش حاضر بررسی نقش کمال گرایی و نگرش به خوردن در پیش بینی نگرانی تصویر بدنی در دختران دانشجو بود.
    روش پژوهش: این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود ،جامعه آماری این پژوهش کلیه  دانشجویان دانشگاه های آزاد استان گلستان بودند که از این میان 500 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و وارد پژوهش شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های نگرانی تصویر بدنی لیتلتون (2005) و همکاران، کمال گرایی اهواز (1378) و نسخه 26 سوالی پرسشنامه نگرش به خوردن کارنر و همکاران (1982) استفاده شد.جهت تحلیل داده ها از روش رگرسیون گا به گام استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد بین کمال گرایی و نگرانی تصویر بدنی ضریب همبستگی (332/0) وجود دارد که درسطح (01/0 > P) معنی دار است و همینطور بین نگرش به تغذیه و نگرانی تصویر بدنی ضریب همبستگی (273/0) وجود دارد که در سطح (01/0 > P) معنی دار است.  در تحلیل رگرسیون چند متغیری گام به گام  متغیر کمال گرایی و نگرش به تغذیه 14 درصد از نگرانی تصویر بدنی را تبیین کردند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، یافته ها نقش کمال گرایی و نگرش به تغذیه را در پیش بینی نگرانی تصویر بدنی تایید می کنند که این امر می تواند تبیین و سبب شناسی این متغیر را تسهیل کند.

    کلیدواژگان: کمال گرایی نگرانی تصویر بدنی نگرش به خوردن
  • اعظم امجد *، محمد امین زاده، زینب خانجانی صفحات 52-64
    مقدمه

     آثار و نتایج زیان‌بار و مخرب فردی، اجتماعی و فرهنگی وابستگی و اعتیاد به مواد مخدر سبب شده است تا کادر درمانی جامعه برای پیشگیری، ترک و جلوگیری از عود مصرف مواد مخدر اقدام کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر هیجان خواهی و عود مصرف در بیماران وابسته به مواد مخدرهست.

    روش پژوهش:

    این مطالعه نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با جامعه آماری کلیه مردان دچار سوءمصرف مواد مخدر شهر تبریز در سال 1399 بودند. با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده تعداد 30 نفر از آنان در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت 10 جلسه 90 دقیقه ای آموزش تنظیم هیجان قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. از مقیاس هیجان‌خواهی (SSS-V) زاکرمن و مقیاس پیش بینی از بازگشت به مواد (RPS) رایت به‌منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. برای تجزیه‌وتحلیل اطلاعات از تحلیل کوواریانس چندمتغیره با SPSS-24 استفاده شد.
     

    یافته ها

    یافته ها تفاوت معناداری را بین عملکرد دو گروه آزمایش و کنترل در هیجان‌خواهی (003/0)و عود مصرف (001/0)در مرحله پس‌آزمون نشان داد (05/0P<).
     

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر آموزش تنظیم هیجان بر کاهش هیجان‌خواهی و عود مصرف در بیماران وابسته به مواد مخدر توصیه می‌شود مشاوران، درمانگران و روانشناسان بالینی از روش مذکور برای کاهش هیجان‌خواهی و عود مصرف در این افراد استفاده کنند.

    کلیدواژگان: راهبردهای تنظیم هیجان، عود مصرف، مدل گراس، وابستگی به مواد، هیجان خواهی
  • سوسن بلیر، کورش گودرزی *، مهدی روزبهانی، محمد اسماعیل ابراهیمی، کیوان کاکابرایی صفحات 65-79
    مقدمه

    مسئله ناباروری به ویژه در فرهنگ ایران و با توجه به نقش والدین و اطرافیان در زندگی زوجین، بعد عمیقی به خود می گیرد بنابراین هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش مبتنی بر نظریه انتخاب و آموزش مبتنی بر رویکرد تحلیل متقابل بر بی تابی روانی و عملکرد جنسی زنان ناباروردر خانواده بود.

    روش پژوهش:

    این پژوهش کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی (به صورت پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل نامعادل) بود. جامعه پژوهش حاضر زنان ناباروری بودند که سال99- 1398 به بیمارستان آموزشی و درمانی زنان و زایمان شهر کرمانشاه مراجعه کردند. پس از انتخاب آزمودنیها با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس و با رعایت ملاکهای ورود،50 نفر، به طورتصادفی در سه گروه آزمایش اول، آزمایش دوم  و کنترل جایگزین شدند. گروه‌ها در مراحل پیش‌ آزمون و پس‌ آزمون به پرسشنامه بی تابی روانی کاظمی حقیقی و مقیاس عملکرد جنسی پاسخ دادند. سپس گروه آزمایش اول، 8 جلسه60 دقیقه‌ای تحت آموزش مبتنی بر رویکرد تحلیل متقابل و گروه آزمایش دوم نیز 7 جلسه60 دقیقه‌ای تحت آموزش مبتنی بر نظریه انتخاب قرارگرفتند. داده‌ها با روش‌های آماری همبستگی و تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، آموزش مبتنی بر رویکرد تحلیل متقابل و آموزش مبتنی بر نظریه انتخاب ،بهطورمعناداریدرکاهشبی تابی روانی(1 36/34=fو 001/0>P)وعملکرد جنسی(106/36=fو 001/0>P) موثر واقع شد. مقایسه میانگین های بدست آمده حاکی از این است که آموزش مبتنی بر رویکرد تحلیل متقابل در مقایسه با آموزش مبتنی بر تیوری انتخاب تاثیر بیشتری بر تغییرات بی تابی روانی و عملکرد جنسی زنان نابارور داشته است.

    نتیجه گیری

    از نتایج پژوهش حاضر به طورکلی می توان چنین نتیجه گرفت که برای مردان و  زنان، رضایت از رابطه جنسی به طور معناداری با سطح بی تابی روانی ناشی از ناباروری ارتباط دارد و آموزشهای روانشناختی رضایت از رابطه و باروری زوجین را ارتقاء می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر رویکرد تحلیل متقابل، آموزش مبتنی بر نظریه انتخاب، بی تابی روانی، زنان نابارور، عملکرد جنسی
  • مریم رجبی، مجیدعلی عسگری*، حمید قاسمی صفحات 79-90
    مقدمه

    در جامعه امروزی برای رسیدن به سطح مطلوب بهداشت و سلامت خانواده لازم است به آموزش های مفید و موثر برای دانش آموزان در مقطع ابتدایی توجه گردد.پژوهش حاضر با هدف اثربخشی برنامه درسی دوره ابتدایی مبتنی بر آمادگی جسمانی و مهارت های زندگی یونسکو بر ارتقاء بهداشت و سلامت خانواده در جامعه  طراحی و اجرا گردید.
    روش پژوهش:  به تعداد 125نمونه دانش آموزان تصادفی در دسترس و هدفمند، از  دانش آموزان ابتدایی استان البرز شهر کرج انتخاب شده و پژوهش از نوع ترکیبی(کیفی وکمی) بوده است، در بخش کیفی برای تدوین پرسشنامه ها و اهداف از روش تحلیل محتوا، نظرات صاحب نظران و مطالعه ادبیات پیشینه استفاده گردید. در بخش کمی با استفاده از کمی کردن داده ها واطلاعات و در بخش اجرا  از روش شبه آزمایشی استفاده  شده است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته با روایی و اعتبار مناسب  استفاده گردیده است.

    یافته ها

    نتیجه پژوهش نشان داد که استفاده از آموزش ترکیبی مبتنی بر مهارت های زندگی یونسکو و آمادگی جسمانی درانگیزه یادگیری و علاقمند نمودن فراگیران تاثیر مثبت داشته است.همچنین نتایج اجرا حاکی از آن بود که ارتباط موثر بین یادگیری دانش آموزان،علاقمندی به ورزش و داشتن جسم سالم در آنان افزایش یافته است و در پی آن آرامش روانی، سلامت و بهداشت خانواده ها نیز ارتقا یافته است.

    نتیجه گیری

    بر این یافته ها به متصدیان امر پیشنهاد می گردد در تالیف کتب درسی؛ در بخش اهداف و محتوا با در نظر گرفتن نیازهای فراگیران از فعالیت ها و آموزش های تلفیقی مبتنی بر مهارت های زندگی یونسکو و آمادگی جسمانی استفاده نموده و نسبت به آموزش معلمان و خانواده ها اهتمام ورزند.http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/).  منتشر شده که طبق مفاد آن هرگونه استفاده غیر تجاری تنها در صورتی مجاز است که به اثر اصلی به نحو مقتضی استناد و ارجاع داده شده باشد.

    کلیدواژگان: آمادگی جسمانی، برنامه درسی دوره ابتدایی، خانواده، سلامت، مهارت های زندگی
  • ابراهیم عرفانی، امین رفیعی پور*، مروارید احدی، غلامرضا صرامی صفحات 91-104
    مقدمه

    پرخوری از اختلالات شایع در زندگی امروزی است که چالش های زیادی برای افراد مبتلا ایجاد کرده است و تلاش ها برای درمان آن اهمیت خاصی پیدا کرده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنظیم هیجان در مردان مبتلا به پرخوری عصبی انجام شد.

    روش پژوهش:

     روش تحقیق نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه مردان مبتلا به پرخوری عصبی مراجعه کننده به انجمن پرخوران ایران که توسط روانپزشک تشخیص اختلال پرخوری عصبی دریافت کرده اند، بود. حجم نمونه پژوهشی حاضر با توجه به توان آزمون (80/0)، اندازه اثر (50/0) و سطح اطمینان (05/0) برای هر گروه نمونه 15 نفر در نظر گرفته شد که بصورت تصادفی انتخاب گردیدند. گروه آزمایش به مدت 8  به صورت هفته ای 1 جلسه 70 تا 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفت. ابزار پژوهش پرسشنامه تنظیم هیجان گارنفسکی و کرایج (2006) بود.

    یافته ها

    تحلیل داده ها پس از بررسی مفروضه های اماری با روش تحلیل کواریانس انجام گرفت. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد روی راهبردهای مثبت و راهبردهای منفی تنظیم هیجان اثربخش بوده است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد راهبردهای مثبت و کاهش راهبردهای منفی تنظیم هیجان در درمان پرخوری عصبی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، پرخوری، تنظیم هیجان
  • شیرین کیایی، فاطمه گلشنی*، سوزان امامی پور، آنیتا باغداساریان، محمد مهدی بدیعی صفحات 105-122
    مقدمه

     اختلال شخصیت مرزی، اختلال روان شناختی پایداری است که چالش های قابل توجهی در سازگاری روان شناختی افراد مبتلا به وجود می آورد. در نتیجه، شناسایی عوامل موثر می تواند در تدوین برنامه های پیشگیری مفید باشد. این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی دشواری تنظیم هیجان در رابطه بین تجربه های کودک آزاری، ذهنیت طرحواره‎ای و شیوه ‎های فرزندپروری ادراک شده مادر با اختلال شخصیت مرزی انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی - همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی افراد با اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به مراکز درمانی (کلینیک ها و بیمارستان های روانپزشکی) شهر تهران در سال 1398 بود که از این تعداد 250 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شخصیت مرزی لیشنرینگ، تجربه های کودک آزاری محمدخانی، ذهنیت طرحواره ای لابستیل، فرزند پروری ادراک شده گرولینک و دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رومر استفاده شد. سپس، داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS-v.24و AMOS-v.24 و با روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد ارتباط مستقیم و معناداری بین دشواری تنظیم هیجان، تجربه های کودک آزاری، ذهنیت طرحواره‎ای و شیوه‎های فرزندپروری ادراک شده مادر با اختلال شخصیت مرزی وجود دارد (05/0<P). علاوه بر این، تجربه های کودک آزاری، ذهنیت طرحواره‎ای و شیوه‎های فرزندپروری ادراک شده مادر به صورت غیرمستقیم و با میانجی دشواری تنظیم هیجان با اختلال شخصیت مرزی ارتباط داشتند (05/0<P).

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نقش دشواری تنظیم هیجان، تجربه های کودک آزاری، ذهنیت طرحواره‎ای و شیوه‎های فرزندپروری ادراک شده مادر را در تبیین اختلال شخصیت مرزی مورد تایید قرار داد که مبانی نظری لازم برای تدوین برنامه های پیشگیرانه در اختیار متخصصان بالینی قرار می دهد. مضامین نظری و کاربردی نتایج و مدل ارایه شده در پژوهش حاضر مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تجربه های کودک آزاری، دشواری تنظیم هیجان، ذهنیت طرحواره‎ای، شخصیت مرزی، شیوه ‎های فرزندپروری
  • مریم منبری*، ربابه عطائی فر، مریم کلهرنیا گل کار صفحات 123-141
    مقدمه

    فقدان مهارتهای زندگی باعث بروز رفتارهای غیرموثر و ناسازگارانه در فرد در برابر فشارها می شود .هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر راهبردهای مقابله با استرس و خود نظم جویی شناختی هیجانی مادران بود.

    روش پژوهش

    تحقیق شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گره کنترل و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه مادران دارای فرزند نوجوان منطقه 3 شهر کرج که در پاییز 1398 به کلینیک روان شناسی ارمغان بهار مراجعه کردند، تشکیل داد، که حجم نمونه شامل 40 نفر از مادران دارای فرزند نوجوان منطقه 3 کرج در سال 1398 به کلینیک روانشناسی ارمغان بهار مراجعه کرده بودند و به روش نمونه گیری در دسترس و به صورت جایگزین تصادفی در دو گروه (20 نفر) آزمایش و (20 نفر) کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. گروه آزمایش در 11 جلسه آموزش مهارت زندگی شرکت کردند، در حالیکه گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. و پس از دو ماه آزمن پیگیری نیز صورت پذیرفت. از پرسشنامه راهبردهای مقابله ای لازاروس، پرسشنامه خود نظم جویی شناختی هیجانی گارنفسکی و کراج برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تحلیل نتایج از آمار توصیفی و سپس تحلیل کواریانس چند متغیره MANCOVA  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های زندگی موجب افزایش راهبردهای مقابله ای مسئله مدار گروه آزمایش در مقابل گروه کنترل و کاهش راهبردهای مقابله ای هیجان مدار گروه آزمایش در مقابل گروه کنترل شد (01/0<p). همچنین نتایج نشان داد که آموزش مهارت های زندگی موجب افزایش هیجانات مثبت گروه آزمایش در مقابل گروه کنترل شد (01/0<p).

    نتیجه گیری

     انجام مداخلات بر اساس این رویکرد می تواند در افزایش میزان پاسخ های مقابله ای مسئله مداری، هیجانات مثبت مادران دارای فرزند نوجوان مفید باشد و به بهبود شرایط زندگی آنها کمک کند.

    کلیدواژگان: خودنظم جویی شناختی هیجانی، راهبردهای مقابله با استرس، مهارت های زندگی
  • سید امیر میثم کارآموز محمودآبادی صفحات 142-155
    مقدمه

    دیابت بارداری دارای پیامدهای منفی بسیاری از جمله کاهش امید به زندگی و افت کیفیت زندگی دیابتیک است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش ذهن‌آگاهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر امید به زندگی و کیفیت زندگی دیابتیک در مبتلایان به دیابت بارداری بود.

    روش پژوهش

     این مطالعه نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش زنان مبتلا به دیابت بارداری مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی و درمانی منطقه یک شهر تهران در فصل تابستان 1399 بودند که تعداد 40 نفر از آنها پس از بررسی ملاک‌های ورود به مطالعه با روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب و با روش تصادفی به کمک قرعه‌کشی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه‌ای تحت آموزش ذهن‌آگاهی مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت و در این مدت گروه گواه آموزشی ندید. داده‌ها با مقیاس امید به زندگی (اسنایدر و همکاران، 1991) و سیاهه کوتاه‌شده بالینی کیفیت زندگی دیابتیک (بروگز و همکاران، 2004) گردآوری و با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم‌افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ‎های پژوهش

     یافته‌ها نشان داد که بین گروه‌های آزمایش و گواه در هر دو متغیر امید به زندگی و کیفیت زندگی دیابتیک تفاوت معنی‌داری وجود داشت. به عبارت دیگر، آموزش ذهن‌آگاهی مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش امید به زندگی (001/0, P=93/18=F) و کیفیت زندگی دیابتیک (001/0, P=91/21=F) در مبتلایان به دیابت بارداری شد.

    نتیجه‎ گیری 

    طبق نتایج پژوهش حاضر، برای بهبود امید به زندگی و کیفیت زندگی دیابتیک می‌توان از روش آموزش ذهن‌آگاهی مبتنی بر پذیرش و تعهد در کنار سایر روش‌های آموزشی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، کیفیت زندگی دیابتیک، دیابت بارداری، ذهن آگاهی مبتنی بر پذیرش و تعهد
|
  • Mahbin Soleiman Borujerdi M, Dokanehei Fard F, Rezakhani S Pages 11-24
    Introduction

    Psychological problems in women may affect the family system and cause changes in the family system. The presence of these psychological problems in women often causes problems and stresses in their lives that target their mental health. Is it to the counseling centers of Tehran's third district or not?

    Methods

    This quasi-experimental study was performed as a pretest-posttest with a control group. The statistical population of the study consisted of all women referring to counseling centers in Tehran's District 3 in 1397, of which 24 were in the experimental group (Guttman couple therapy) and 24 in the control group, which were randomly divided into groups. . The experimental group was trained in ten two-hour sessions of Guttman couple therapy. Data collection tools included emotional divorce questionnaire, communication patterns and distress tolerance that the groups completed the questionnaires in the pre-test and post-test stages. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results of this study showed that there is a significant difference between Guttman couples therapy groups and control over emotional divorce, communication patterns and distress tolerance in women referring to counseling centers in Tehran's third district (p <0.001).

    Conclusion

    Previous research has shown that Guttman couple therapy has improved adaptation and four equestrian horses and can help couples suffering from emotional divorce.

    Keywords: Guttman Couples Therapy, Emotional Divorce, Communication Patterns, Distress Tolerance
  • Manijeh Pirdel * Pages 25-37
    Introduction

    Gestational diabetes mellitus (GDM) is one of the most common medical complications of pregnancy with high adverse outcomes. Knowledge and attitude of mothers in prevention and early detection and self-care behaviors in the control of diabetes will be effective. Hence the objectives of this study were to assess the knowledge, attitude and self-care behaviors about GDM among pregnant mothers.

    Methods

    A descriptive- analytical study was done among 200 antenatal mothers in antenatal clinic who were randomly selected and interviewed. Detailed questionnaires were used to obtain basic data. Data were analyzed by using descriptive statistics, chi-square, Pearson and spearman correlation tests.

    Results

    The results indicated that 67% of women had moderate knowledge with the mean score 5.5 ± 2.4 and 32% had positive attitude with the mean score 25.5 ± 9.6   regarding too gestational diabetes. The mean score of mother's self-care behaviors was 16.3 ± 7.6 and 62% had low self-care status. Age, education and occupation were found to be associated with knowledge and attitude with age which is statistically significant. Mothers who had higher age and higher level of education had higher knowledge and attitude towards others. Also, the self-care behavior score showed a significant statistical relationship with age and level of education. There was a positive correlation between knowledge and self-care practice and positive correlation between attitude and self-care practice (P=0.01).

    Conclusion

    due to the moderate level of knowledge, unfavorable attitudes and behaviors of self-care about gestational diabetes in order to increase women's knowledge, appropriate educational interventions are recommended and their attitudes should be evaluated. Inadequate knowledge and information about gestational diabetes in every aspect, which leads to limited knowledge and attitude and affecting their self-care behaviors. Higher knowledge and attitude will certainly lead to improve pregnancy outcomes and performance.a

    Keywords: Awareness, Attitude, Knowledge, Gestational diabetes, Self care
  • Ahmadi Golsfidi E., Asadi J. *, Khajevand Khooshly A., Abdollahzadeh H. Pages 38-51
    Introduction

    The aim of this research was to study the role of perfectionism and eating attitude in predicting body image concerns in university students.

    Methods

    The statistical population included all Azad university students in the academic year of 2019-2020 in Golestan province. The research sample consisted of 500 university students who were selected through Cluster sampling method. Body image concern questionnaire (Littleton et al, 2005), perfectionism questionnaire (Ahwaz, 1378) and eating attitude(Garner et al. 1982) were used to gather data. The Data were analyzed by stepwise regression analyses.

    Results

    The results of stepwise regression analyses indicated that there is a correlation coefficient (0.332) between perfectionism and body image concerns, which is significant at the level (P <0.01) and there is a correlation coefficient (0.273) between  eating attitudes and body image concern, which is significant at the level (P <0.01). Perfectionism and eating attitudes can predict 14% of body image concerns.

    Conclusion

    The findings of the study confirm the role of perfectionism and eating attitudes in predicting body image concerns, which can facilitate the explanation and etiology of this variable.

    Keywords: body image concern, eating attitudes, perfectionism
  • Amjad A* ., Aminzadeh M . Khanjani Z Pages 52-64
    Introduction

    Harmful and destructive effects of individual, social and cultural dependence and drug addiction have caused the medical staff of the community to take action to prevent, quit and prevent relapse of drug use. The aim of this study was to determine the effectiveness of emotion regulation training on arousal and relapse in drug-dependent patients.
     

    Methods

    The research method in this study was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. In this study, the statistical population was all men with drug abuse in Tabriz in 1399. Using simple random sampling method, 30 of them were divided into two groups of experimental (15 people) and control (15 people). The experimental group underwent 10 sessions of 90-minute emotion regulation training; But the control group remained on the waiting list. The Zuckerman (SSS-V) Emotion Scale (SSS-V) and the Wright (RPS) Prediction (RPS) Scale were used to collect data. Multivariate analysis of covariance with SPSS-24 was used to analyze the data.
     

    Results

    The results showed a significant difference between the performance of the experimental and control groups in excitement (0.003) and relapse (0.001) in the post-test stage (P <0.05).

    Conclusion

    Considering the effect of emotion regulation training on reducing arousal and relapse in drug-dependent patients, it is recommended that counselors, therapists and clinical psychologists use this method to reduce arousal and relapse in these individuals.

    Keywords: Emotion regulation strategies, arousal seeking relapse, Grass model, substance dependence
  • Blair S ., Goodarzi K. *, Roozbehani M ., Esmail Ebrahimi M ., Kakabraei K Pages 65-79
    Introduction

    The issue of infertility, especially in Iranian culture and considering the role of parents and others in couples' lives, has a deep dimension. Therefore, the aim of this study was to compare the effectiveness of education based on choice theory and education based on cross-analysis approach on mental impatience. And the sexual function of infertile women was in the family.

    Method

    This research was applied and quasi-experimental (pre-test-post-test with unbalanced control group). The present study population was infertile women who referred to Kermanshah Obstetrics and Gynecology Hospital in 1398-99. After selecting the subjects by available non-random sampling method and observing the inclusion criteria, 50 people were randomly replaced in the first three experimental, second and control groups. In the pre-test and post-test stages, the groups answered the KazemiHaghighi Psychological Impatience Questionnaire (2017) and the Sexual Function Scale (Fergusten and D. Augustine, 2000). Then, the first experimental group underwent 8 60-minute sessions based on cross-analysis and the second experimental group underwent 7 60-minute sessions based on selection theory. Data were analyzed by statistical methods of correlation and analysis of covariance.

    Results

    The results showed that education based on cross-analysis approach and education based on choice theory significantly reduced mental impatience (f = 34.36 and P <0.001) and sexual function (36 = 36.106). f and P <0.001 were effective. Comparison of the means obtained indicates that education based on cross-analysis approach compared to education based on choice theory has a greater impact on changes in mental impatience and sexual function of infertile women.

    Conclusion

    From the results of the present study, it can be concluded that for men and women, sexual satisfaction is significantly associated with the level of psychological impatience due to infertility and psychological training promotes relationship satisfaction and fertility of couples.

    Keywords: Infertile Women, Mutual Analysis Approach, Mental Impatience, Selection-Based Education, Sexual Function
  • M . Rajabi, M.Ali Asgari *, H .Ghasemi Pages 79-90
    Introduction

    In today's society, in order to achieve the desired level of family health, it is necessary to pay attention to useful and effective education for primary school students. Family health promotion in the community was designed and implemented.

    Method

     A total of 125 randomly available and purposeful students were selected from primary school students in Alborz province, Karaj, and the research was a combination (qualitative and quantitative). Comments and study of background literature were used. In the quantitative part, by quantifying data and information from Quantitatively simple and complex methods and quasi-experimental methods have been used in the implementation section. In the data collection tool section, a researcher-made questionnaire with appropriate validity and reliability has been used.The results showed that the use of combined education based on UNESCO life skills and physical fitness had a positive effect on motivation of learning and interest of learners.

    Results

    The results also showed that effective communication between students, their interest in sports and having Healthy body has increased and the health of families has also been improved.

    Conclusion

    In the objectives and content section, taking into account the needs of learners, use activities and integrated training based on UNESCO life skills and physical fitness, and take care of teacher training.

    Keywords: elementary school curriculum, family, health, life skills, physical fitness
  • Ebrahim Erfani, Amin Rafiepoor *, Morvarid Ahadi, Gholamreza Serami Pages 91-104
    Introduction

    Overeating is one of the most common disorders in life today, which has created many challenges for people with the disease, and efforts to treat it have become particularly important. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on emotion regulation in men with bulimia nervosa.

    Method

    The research method was quasi-experimental. The statistical population in this study included all men with bulimia nervosa referred to the Iranian Overeating Association who received a diagnosis of bulimia nervosa by a psychiatrist. The volume of the present research sample according to the test power (0.80), effect size (0.50) and confidence level (0.05) was considered for each sample group of 15 people who were randomly selected. The experimental group was trained for 8 sessions of 70 to 90 minutes per week. The research instrument was Garnowski and Craig Emotion Regulation Questionnaire. Data analysis was performed after examining statistical assumptions by analysis of covariance. 

    Results

    The results of the analysis showed that the intervention based on acceptance and commitment was effective on positive and negative strategies of emotion regulation.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that by using the intervention based on acceptance and commitment, positive and negative strategies of emotion regulation can be improved in men with bulimia nervosa.

    Keywords: Acceptance Commitment, Overeating, Excitement regulation
  • Shirin Kiyaie, Fatemeh Golshani *, Susan Emamipoor, Anita Baghdasarian, MohammadMehdi Badie Pages 105-122
    Introduction

    The borderline personality disorder is a stable psychological disorder that poses significant psychological adjustment challenges. As a result, identifying effective factors can be useful in developing prevention programs. Therefore, the present study aimed to investigate the mediating role of emotion regulation difficulty in the relationship between child abuse experience, schema modes, and mother's perceived parenting styles with borderline personality.

    Methods

    The method of the present study is descriptive-correlation based on structural equation modeling. The statistical population of the present study was all individuals with borderline personality disorder referred to treatment centers (clinics and psychiatric hospitals) in Tehran in 2019, of which 250 were selected by purposive sampling. For data collection, all participants completed the following instruments: the Leichsenring's Borderline Personality, the Mohammadkhani's child abuse, the Lobbestael's Schema Modes, the Grolnick's Perceived Parenting, and the Toronto Alexithymia scale, and the Gratz and Roemer Difficulties in Emotion Regulation.

    Results

    The results indicated that there is a direct and significant relationship between emotion regulation difficulty, child abuse experience, schema modes, and mother's perceived parenting styles with borderline personality (P>0.05). In addition, child abuse experience, Schema Modes, and mother's perceived parenting styles with borderline personality were indirectly associated with borderline personality with the mediating role of emotion regulation difficulty (P>0.05).

    Conclusion

    The present study confirmed the role of emotion regulation difficulty, child abuse experience, schema modes, and mother's perceived parenting styles in explaining borderline personality, which provides clinicians with the theoretical basis for developing preventive programs. Theoretical and practical implications of the presented results and model are also discussed.

    Keywords: Borderline Personality, Child Abuse Experience, Parenting Styles, Regulating Emotion Difficulty, Schema Modes
  • Maryam Menbari *, Robabeh Ataiefar, Maryam Kalhornia Golkar Pages 123-141
    Introduction

    Lack of life skills causes ineffective and maladaptive behaviors in the face of stress. The aim of this study was to investigate the effectiveness of life skills training on coping strategies with stress and mothers' emotional self-regulation.

    Methods

    The research was quasi-experimental with pre-test and post-test with control node and follow-up stage. The statistical population of the present study consisted of all mothers with adolescent children in District 3 of Karaj who referred to Armaghan Bahar Psychology Clinic in the fall of 1398. The sample size included 40 mothers with adolescent children in District 3 of Karaj in 1398 to the clinic. The psychology of Armaghan Bahar was referred and were studied by available sampling method and randomly in two experimental groups (20 people) and (20 people) control. The experimental group participated in 11 life skills training sessions, while the control group did not receive any intervention. And after two months, the follow-up was done. The Lazarus Coping Strategies Questionnaire, the Garnfsky Emotional Cognitive Self-Regulation Questionnaire, and Kraj were used to collect data. Descriptive statistics were used to analyze the results and then multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used.

    Results

    The results showed that life skills training increased the problem-oriented coping strategies of the experimental group versus the control group and decreased the emotion-oriented coping strategies of the experimental group versus the control group (P <0.01). The results also showed that life skills training increased the positive emotions of the experimental group versus the control group (P <0.01).

    Conclusion

    Interventions based on this approach can be useful in increasing the rate of coping responses to problem-solving, positive emotions of mothers with adolescent children and help to improve their living conditions.

    Keywords: Emotional cognitive self, regulation, coping strategies, life skills
  • SeyedAmir Meysam Karamooz Mahmoodabadi Pages 142-155
    Introduction

    Gestational diabetes has many negative consequences including reduced life expectancy and diabetic quality of life. Therefore, the aim of the present study was determining the effectiveness of mindfulness based on acceptance and commitment education on life expectancy and diabetic quality of life in patients with gestational diabetes.

    Method

    This study was semi-experimental with a pretest and posttest design with a control group. The research population was women with gestational diabetes referring to the health and treatment centers of first region of Tehran city in the winter season of 2021 year, witch number of 40 people of them after reviewing the inclusion criteria to study were selected by available sampling method and replaced by random method with the help of lottery into two equal groups. The experimental group underwent 8 sessions of 90 minutes of mindfulness based on acceptance and commitment education and during this time the control group did not receive any training. Data were collected with the life expectancy scale and diabetes quality of life brief clinical inventory and were analyzed by multivariate analysis of covariance method in SPSS-24 software.

    Results

    The findings showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in both variables of life expectancy and diabetic quality of life. In the other words, mindfulness based on acceptance and commitment education led to increase the life expectancy (F=18.93, P=0.001) and diabetic quality of life (F=21.91, P=0.001) in patients with gestational diabetes.

    Conclusion

    According to the results of the present research, to improve the life expectancy and diabetic quality of life can be used the method of mindfulness based on acceptance and commitment education along with other training methods.

    Keywords: diabetic quality of life, gestational diabetes, life expectancy, mindfulness based on acceptance, commitment