فهرست مطالب

یافته های نوین در علوم زیستی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1400)

نشریه یافته های نوین در علوم زیستی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نینا علیزاده*، شکوفه ملک زاده صفحات 84-94

    هدف این مطالعه بررسی بر هم کنش اصلاح مولکول کمپلکس کورکومین(CUR)  در حامل های بتا- و گاما -سیکلودکسترین (β-CD و γ-CD) با نانو ذرات کیتوزان(CS)  جهت دارورسانی هدفمند و مقایسه کارکرد بین آن ها بود. سیستم تحویل هدفمند دارویی شامل عامل درمانی نانوذرات CS بخش هدف گیری همان دارو و سیستم حامل CD است. محاسبات روابط تشکیل کمپلکس های اصلاح شده و کاربرد آن ها با استفاده از آنالیز داده های اسپکتروسکوپی UV-vis انجام شد. در این مطالعه نمودارهای طیف های اسپکتروسکوپی ها برای اثبات بهینه سازی ساختار مولکولی در کمپلکس های اصلاح شده رسم شدند. تحلیل داده های بررسی کاربرد آن ها با روش معادلات مربوطه انجام گرفت. پلی ساکارید کاتیونی CS با حضور عامل های آمینو و الکل در طول زنجیره های پلی ساکارید آن را قادر می سازد تا پیوند ثابت کووالانسی را با کمپلکس ها ایجاد کند و زمینه حلالیت سیکلودکسترین را افزایش دهد. نانوذرات CS به واسطه پیوند های هیدروژنی و بر هم کنش های واندروالس هیدروژن گروه هیدروکسیل سیکلودکسترین با هیدروکسیل گروه فنولیک مولکول دارویی CUR تقویت پیوند هیدروژنی برقرار می کند. اصلاح کمپلکس γ-CD با CS قوی ترین بر هم کنش را با CUR  نشان می دهد. هر دوی کمپلکس های CUR در سیستم میزبان CD-CS جهت انتقال بار از دارو به حامل و عامل درمانی است. نانوذرات CS خاصیت سیستم های تحویل هدفمند داروهای ضد سرطان را دارند. زیرا میدان خارجی CS را می توان برای هدایت دارو به سمت سلول های هدف خاص مورد استفاده قرار داد. سیستم میزبان γ-CD-CS به دلیل حلالیت زیاد و بر هم کنش قوی آن بهترین میزبان به عنوان حامل و عامل درمانی برای داروی CUR است.

    کلیدواژگان: حامل های دارو، سیکلودکسترین، ضد سرطانی، کورکومین و نانوذرات کیتوزان
  • مهرداد غیاثوند، علی مخدومی*، مریم مقدم متین، جمیل واعظی صفحات 95-103

    با توجه به افزایش نرخ بروز سرطان مری در برخی کشور های آسیایی از جمله مناطق شمال و شمال شرق ایران، شناسایی ترکیبات ضد سرطانی جدید برای سرکوب این بیماری ضروری است. امروزه اثبات گردیده که تولید بسیاری از متابولیت های گیاهی با فعالیت میکروارگانیسم های اندوفیت در ارتباط است. در این پژوهش توانمندی باکتری های اندوفیت گیاه دارویی افدرا در مهار تکثیر رده سلولی سرطان مری (KYSE-30) ارزیابی شد. 54 سویه باکتری اندوفیت (از 74 جدایه اولیه) از دو گیاه دارویی Ephedra intermedia و Ephedra foliata پس از استریل کردن سطح آن ها به دست آمد. باکتری ها در محیط کشت تریپتیک سوی براث (TSB) تلقیح و پس از 72 ساعت متابولیت های تولید شده با استفاده از کلروفرم استخراج گردید. اثر عصاره خام سویه های منتخب بر روی رده سلولی سرطان مری KYSE-30 با آزمون MTT در بازه های زمانی 24، 48 و 72 ساعت ارزیابی گردید. در نهایت سویه مورد نظر با استفاده از تکثیر و توالی یابی ژن 16S rRNA شناسایی شد. بر اساس نتایج آزمونMTT  سویه A1 دارای فعالیت ضد سرطانی بر روی رده سلولی KYSE-30 با مقادیر IC50 برابر با 4/346، 8/192 و 3/121 میکروگرم بر میلی لیتر به ترتیب در زمان های 24، 48 و 72 ساعت پس از تیمار بود. بر اساس شناسایی مولکولی، باکتری مذکور به Microbacterium maritypicum شباهت داشت. با توجه به توانایی جدایه A1 در مهار تکثیر و زنده مانی KYSE-30 استفاده از ترکیبات طبیعی تولید شده توسط این باکتری برای درمان سرطان مری امکان پذیر است. هرچند جهت تایید این نتایج آزمایش های بیشتری پس از خالص سازی مواد موجود در عصاره و همچنین انجام مطالعات در مدل های جانوری سرطانی ضروری است.

    کلیدواژگان: اکتینوباکتر، سمیت سلولی، گیاهان دارویی، میکروباکتریوم، همزیستی
  • علیرضا امینی حاجی آبادی، اصغر مصلح آرانی*، سمیه قاسمی، محمدهادی راد، شیما شهبازی، حسن اعتصامی صفحات 104-117

    تنش شوری، امروزه یکی از مهمترین چالش ها در تولید گندم است. باکتری های ریزوسفری جداسازی شده از گیاهان شورپسند با سازوکارهای مستقیم و غیر مستقیم موجب افزایش بردباری گیاهان زراعی به شوری می گردند. در این مطالعه، صفات محرک رشد گیاه سویه های باکتریایی مقاوم به شوری (Bacillus safensis، Bacillus pumilus و Zhihengliuella halotolerans) جداسازی شده از ریزوسفر گیاهان مرتعی آتریپلکس، اشنان، گز و سنبله نمکی تعیین و تاثیر آن ها بر برخی صفات رویشی و محتوای یونی گندم آبیاری شده با آب شور (آب آبیاری با شوری 2/0 دسی زیمنس بر متر به عنوان شاهد، 4، 8 و 16 دسی زیمنس بر متر) اندازه گیری شد. هر سه سویه باکتری قادر به تولید اکسین، سیانید هیدروژن، سیدروفور و ACC دآمیناز و انحلال فسفات بودند. افزایش سطوح شوری باعث افزایش غلظت سدیم و کاهش غلظت پتاسیم، کلسیم و فسفر در برگ گندم و نیز کاهش طول ساقه، وزن خشک بخش هوایی و ریشه، نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی و بیوماس کل نسبت به شاهد گردید. در تیمارهای تحت تنش شوری تلقیح شده با باکتری، کاهش غلظت سدیم تا 7/17 درصد و افزایش غلظت پتاسیم، کلسیم، فسفر و نسبت پتاسیم به سدیم به ترتیب تا 33، 7/25، 4/200 و 41 درصد نسبت به شاهد اندازه گیری شد که کارآمدترین باکتری در این زمینه Z. halotolerans بود. باکتری ها همچنین باعث افزایش طول ساقه، وزن خشک بخش هوایی، وزن خشک ریشه، نسبت وزن خشک ریشه به وزن خشک بخش هوایی و بیوماس کل به ترتیب تا 17، 6/58، 137، 88 و 66 درصد شدند که در این زمینه باکتری B. safensis از بیشترین تاثیر برخوردار بود. نتایج این مطالعه نشان داد که باکتری های محرک رشد گیاهان مرتعی شور پسند می توانند در بهبود شاخص های رشد گندم در شرایط شوری نقش داشته باشند. این نتایج همچنین نشان داد که ریزوسفر گیاهان مرتعی شور پسند می تواند منبع مناسبی برای جداسازی باکتری های مقاوم به شوری جهت بهبود مقاومت گندم به شوری باشد.

    کلیدواژگان: آتریپلکس، اشنان، باسیلوس، ریخت شناسی صفات محرک رشد گیاه
  • ملیحه فرجادی*، اکبر نورسته نیا صفحات 118-129

    یکی از تنش های غیرزیستی مهمی که روی گیاهان تاثیر منفی می گذارد، تنش فلزات سنگین است. آلودگی خاک با فلزات سنگین با پیشرفت و توسعه صنایع و مصرف کودهای شیمیایی حاوی عناصر سنگین به عنوان یکی از دغدغه های زیست محیطی عمده در جوامع بشری تبدیل شده است. جیوه یکی از فلزات سنگین و سمی است که سبب آلودگی زمین های زراعی می شود. تجمع جیوه در گیاهان، بسیاری از اعمال سلولی را مختل و رشد و نمو را متوقف می سازد. در چنین شرایطی سیستم های دفاعی آنزیمی و غیر آنزیمی گیاهان فعال می شوند. سیستم های دفاعی متعددی در فایق آمدن گیاهان در شرایط تنش زا با یکدیگر همکاری می نمایند. هدف این پژوهش بررسی اثر غلظت های مختلف جیوه بر محتوای رنگیزه های فتوسنتزی و فعالیت سیستم های دفاعی غیر آنزیمی در توتون (Nicotiana tabacum) است. پس از کاشت گیاهان با شرایط یکسان در بستر هیدروپونیک و تغذیه گیاهان با محلول هوگلند تیمارهایی با غلظت های متفاوت نیترات جیوه (5/0، 1و3 میلی مولار) همراه با گروه شاهد و همگی در سه تکرار بر روی گیاهچه ها اعمال گردید. پس از ده روز اعمال تیمار، گیاهان برای انجام آزمایش ها برداشت شدند. نتایج نشان داد که توتون در مواجهه با تنش فلز سنگین جیوه به منظور حفظ فشار اسمزی داخلی از تجمع اسمولیت هایی مانند پرولین و قندهای محلول کمک می گیرد. در صورتی که کاهش محتوای رنگیزه های فتوسنتزی و افزایش میزان مالون دی آلدهید برگ ها نشان دهنده افزایش آسیب های اکسیداتیو است. افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی های غیرآنزیمی توتون شامل آنتوسیانین، فنل، فلاونول و فلاونویید در برگ ها می تواند از سازو کارهای تحمل در برابر تنش فلز سنگین جیوه باشد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان های غیر آنزیمی، پرولین، رنگیزه های فتوسنتزی، قندهای محلول، مالون دی آلدهید
  • لیلا زرندی میاندوآب*، نادر چاپارزاده، حمید فکری شالی صفحات 130-141

    به منظور بررسی اثر متقابل شوری و منیزیم بر مولفه های رشدی، ویژگی های فیزیولوژیک و محتوای برخی متابولیت ها در گیاه اسفندک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی طراحی و در پرلیت با استفاده از محلول هوگلند اجرا شد. تیمارها شامل دو سطح شوری (صفر و 300 میلی مولار کلریدسدیم) و سه سطح از منیزیم شامل غلظت های صفر و 2 و 6 میلی مولار بیشتر از غلظت منیزیم موجود در محلول هوگلند (2 میلی مولار) بودند. بر هم کنش شوری و منیزیم تاثیری بر وزن تر کل گیاه نداشت در حالی که موجب افزایش 50 درصدی وزن خشک کل گیاه شد. شوری منجر به کاهش سطح برگ گیاه شد ولی حضور منیزیم باعث بهبود و افزایش سطح برگ گیاه گردید. تیمار منیزیم NAR را کاهش داد، در حالی که موجب افزایش LAR و RLGR شد. شوری منجر به کاهش RLGR گردید. در صورتی که برهم کنش شوری و منیزیم موجب افزایش و بهبود RGR، LWR، RLGR شد. شاخص بردباری در تیمارهای شوری به همراه منیزیم افزایش یافت ولی نسبت R/S فقط در تیمار شوری افزایش معنی دار نشان داد و حضور منیزیم موجب تعدیل آن گردید. شوری محتوای رنگدانه های فتوسنتزی را کاهش داد و منیزیم این کاهش را جبران نمود. بر هم کنش شوری و منیزیم قند کل برگ را افزایش و قند کل ریشه را کاهش داد. منیزیم و شوری محتوای پروتئین کل همه اندام های گیاه را کاهش داد. به طور کلی شوری اثر منفی بر پارامترهای فیزیولوژیک گیاه اسفندک داشت که کاربرد منیزیم تکمیلی موجب بهبود رشد و افزایش شاخص تحمل آن شد.

    کلیدواژگان: پروتئین، تیره قیچیان، قند، کلرید سدیم، منیزیم
  • کامران الماسیه*، کاظم نگارش، محمد محمودی صفحات 142-153

    گل گندم خویی از تیره کاسنیان در شمال غرب کشور پراکنش دارد. مطالعه حاضر با هدف مدل سازی پراکنش رویشگاهی و طراحی ارتباط رویشگاهی این گونه در سه استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و اردبیل انجام شد. هفت متغیر محیطی و 36 نقطه حضور گل گندم خویی در مدل سازی پراکنش رویشگاهی بر اساس شش مدل پراکنش رویشگاهی GLM، GAM، MARS، MaxEnt، RF و GBM استفاده شدند. نقشه اجماعی حاصل از مدل ها در طراحی ارتباط رویشگاهی به روش مدارهای الکتریکی استفاده شد. نتایج مدل سازی رویشگاهی نشان داد که عمده پراکنش رویشگاهی گل گندم خویی در استان آذربایجان غربی و در شرق استان اردبیل واقع است که متغیرهای فاصله از زمین های کشاورزی، میانگین دمای سالانه و فاصله از مراتع بیشترین تاثیر را در مدل سازی پراکنش رویشگاه این گونه داشته اند. طراحی ارتباط رویشگاهی نشان داد که بیشترین تراکم جریان حرکت، میان مناطق حضور این گونه در استان آذربایجان غربی وجود دارد. تراکم جریان مطلوبی بین مناطق حضور شرق و جنوب شرق استان اردبیل برقرار است، اما تراکم جریان حرکت گل گندم خویی بین دو استان آذربایجان غربی و اردبیل به نسبت ضعیف است و این ارتباط رویشگاهی بیشتر از طریق شمال استان آذربایجان شرقی برقرار شده است. ارتباط رویشگاهی بالا در استان آذربایجان غربی نشان دهنده توان بسیار این گونه برای انتشار و پتانسیل آن برای افزایش مناطق تحت پوشش خود در این استان است. نتایج این مطالعه می تواند در زمینه محدوده پراکنش و نحوه انتشار گونه به کارشناسان منابع طبیعی کشور کمک نماید.

    کلیدواژگان: آذربایجان غربی، تراکم جریان حرکت، مدارهای الکتریکی، مدل پراکنش رویشگاهی، نقشه اجماعی
  • معصومه خان حسنی*، عادل جلیلی، یحیی خداکرمی، نسترن جلیلیان صفحات 154-172

    پراکندگی رودخانه ها، برکه ها وچمن زارهای کوچک و بزرگ، موقتی و دایمی، زمینه را برای ظهور رویشگاه های ماندابی خصوصا در مناطق کوهستانی کشور فراهم کرده است. این رویشگاه ها از نقطه نظر تنوع زیستی و بوم شناسی دارای اهمیت هستند. هدف این مطالعه، شناخت و تهیه نقشه پراکندگی رویشگاه های ماندابی در استان کرمانشاه است. این تحقیق براساس روش مرسوم مطالعات آرایه شناسی منطقه ای با مراجعات میدانی به 31 رویشگاه آبی استان کرمانشاه انجام گرفت. فلور، شکل زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان موجود در این رویشگاه ها مطالعه شدند. در مجموع، 617 نمونه گیاهی جمع آوری و شناسایی شدند. نتیجه شناسایی این نمونه ها 288 گونه متعلق به 218 سرده از 62 تیره است. کاسنیان با 41 گونه، گندمیان با 31 گونه، باقلاییان با 31 گونه و کلمیان با 24 گونه مهم ترین تیره های گیاهی رویشگاه های ماندابی استان بودند. سرده های Trifolium با 11 گونه و Bromus با 6 گونه به عنوان مهم ترین سرده های گیاهی از نظر غنای گونه ای محسوب می شوند. بررسی شکل زیستی نشان داد که 3/40 درصد گونه ها متعلق به شکل زیستی تروفیت، 5/35 درصد همی کریپتوفیت، 1/6 درصد فانروفیت، 23/14 درصد کریپتوفیت و 72/3 درصد کامفیت هستند. از نظر پراکنش جغرافیایی گونه ها، بیش ترین تعداد گونه متعلق به عناصر چند ناحیه ای با 93 گونه (32 درصد) و ایرانو-تورانی با 92 گونه (31 درصد) و پس از آن، عناصر ایرانو-تورانی /مدیترانه ای با 32 گونه (11 درصد)، ایرانو-تورانی / اروپا- سیبری با 9 گونه (3 درصد) و عناصر جهان وطن با 23 گونه (8 درصد) بود.

    کلیدواژگان: پراکنش جغرافیایی، تنوع زیستی، رویشگاه های ماندابی، شکل زیستی، گیاهان آب زی
|
  • Nina Alizadeh*, Shokufeh Malakzadeh Pages 84-94

    The aim of this study was to investigate the interaction modification of curcumin complex molecule (CUR) in beta- and gamma-cyclodextrin (β-CD and γ-CD) carriers with chitosan (CS) nanoparticles for targeted drug delivery and to compare their performance. The targeted drug delivery system includes the therapeutic agent of the CS nanoparticles targeting section of the same drug and the CD carrier system. Calculations of the relationships of the formation of modified complexes and their application were performed using UV-vis spectroscopic data analysis. In this study, spectroscopic spectrum diagrams were drawn to prove the optimization of molecular structure in the modified complexes. Data analysis was performed using their respective equations. The cationic polysaccharide CS, with the presence of amino agents and alcohols along the polysaccharide chains, enables it to form a covalent bond with the complexes and increase the solubility of cyclodextrin. CS nanoparticles strengthen the hydrogen bond by hydrogen bonding and van der Waals hydrogen interactions of the hydroxyl cyclodextrin group with the hydroxyl phenolic group of the drug molecule CUR. Modification of the γ-CD complex with CS shows the strongest interaction with CUR. Both CUR complexes are in the CD-CS host system to transfer the charge from the drug to the carrier and the therapeutic agent. CS nanoparticles have the property of targeted delivery systems for anticancer drugs because the CS external field can be used to direct the drug to specific target cells. The γ-CD-CS host system is the best host as a carrier and therapeutic agent for CUR due to its high solubility and strong interaction.

    Keywords: anticancer, chitosan nanoparticles, curcumin, cyclodextrin, drug carriers
  • Mehrdad Ghiasvand, Ali Makhdoumi*, Maryam Moghaddam Matin, Jamil Vaezi Pages 95-103

    Regarding the rising rate of esophageal cancer in some parts of Asia, including northern and northeastern regions of Iran, the identification of new anti-cancer compounds is essential to combat the disease. The relation between some plants metabolites and these endophytic microorganisms are well characterized. In the current study, the potentials of Ephedra endophyte bacteria for the inhibition of esophageal cancer cell line (KYSE-30) proliferation were investigated. A total of 54 endophyte bacteria (out of 70) were obtained from the sterilized surfaces of two medicinal plants, i.e., Ephedra intermedia and Ephedra foliata. Bacterial strains were then cultured in Tryptic soy broth (TSB) medium and, after 72 h incubation, the produced secondary metabolites were extracted by chloroform. Anticancer effects of secondary metabolites from theses bacteria on esophageal cancer cell line KYSE-30 were evaluated after 24, 48 and 72 h by MTT method. MTT assay results showed that only strain A1 had a cytotoxic effect on KYSE-30 cells. The IC50 amounts of this strain against KYSE-30 cell lines were equaled (µg/ml) to 346.4, 192.8 and 121.3 after 24, 48, and 72 hours, respectively. The molecular identification of strain A1 revealed that Microbacterium maritypicum (99.8% similarity) was the closest identified taxon to the strain studied. According to the promising ability of strain A1 to inhibit the growth of KYSE-30 cell line, the use of natural compounds produced by this bacterium to treat esophageal cancer was found to be applicable. However, more experiments are needed to confirm these results after purifying the ingredients, as well as conducting studies in animal cancer models.

    Keywords: Actinobacter, cytotoxic effect, medicinal plant, Microbacterium, Symbiosis
  • Alireza Amini Hajiabadi, Asghar Mosleh Arani*, Someh Ghasemi, Mohammad Hadi Rad, Shima Shabazi, Hassan Etesami Pages 104-117

    Salinity stress is an important challenge for wheat production in the world. Plant growth promoting rhizosphere bacteria, isolated from halophytic plants, can increase the tolerance of crop plants to salinity by direct and indirect mechanisms. In this study, plant growth-promoting traits of bacterial strains (Bacillus safensis, Bacillus pumilus and Zhihengliuella halotolerans), isolated from the rhizosphere of several halophyte plants, were deterimined and their effects on some vegetative traits and ionic content of wheat plant irrigated with saline water ( 0.2, as control,  4, 8 and 16 dS/m) were measured. Result showed that all three bacteria were able to produce auxin, hydrogen cyanide, siderophore, 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid deaminase and soluble phosphate. The increase in salinity levels caused increase in the concentration of sodium and decrease in the concentration of potassium, calcium and phosphorus in wheat leaves, as well as decrease in stem length, shoot and root dry weight, root to shoot dry weight ratio and total biomass. In wheat plants irrigated with saline water and inoculated with the bacterial strains, sodium concentration decreased up to 17.7% and concentrations of potassium, calcium, phosphorus and potassium to sodium ratio increased up to 33, 25.7, 200.4 and 41%, respectively. The most efficient bacterium was found to be Z. halotolerans. All bacterial isolates also increased stem length, shoot and root dry weight, root to shoot dry weight ratio and total biomass by 17, 58.6, 137, 88 and 66 %, respectively. The results of this study showed that the plant growth-promoting bacteria of rangeland halophytic plants potentionally improve the growth indices of wheat plants in saline conditions. These results also showed that the rhizosphere of halophytic plants in rangelands can be a good source for the isolation of salinity-resistant bacteria to improve the resistance of wheat plants to salinity.

    Keywords: Atriplex, Bacillus, morphology, plant promoting rhizosphere bacteria, seidlitzea
  • Maliheh Farjadi*, Akbar Norastehnia Pages 118-129

    One of the major abiotic stresses that negatively affects plants is the presence of heavy metals. Soil pollution with heavy metals, resulting from the industrial development and use of fertilizers containing heavy metals, has become a major environmental concern in human societies. Mercury is a toxic heavy metal that causes pollution in agricultural lands. Accumulation of Hg by plants may disrupt many cellular functions and block growth and development. Under such conditions, the enzymatic and non-enzymatic defense systems of plants are activated. Several defense systems are cooperating together in plants to cope with stressful situations. In this study, the effect of different concentrations of mercury on the photosynthetic pigments content and non-enzymatic defence systems in Nicotiana tabacum was studied. After planting the plants under the same conditions in the hydroponic medium and feeding the plants with Hoagland solution, treatments with different concentrations of mercury nitrate (0.5, 1 and 3 mM and a control group) were applied to the seedlings in three replications. Ten days after the application of the treatments, the plants were harvested and examined. The results showed that tobacco plants which had been exposed to heavy metal used the accumulation of osmolytes such as proline and soluble sugars in order to balance their osmotic pressure. The decrease in the amounts of photosynthetic pigments and increase in the levels of malondialdehyde in the leaves indicated the elevation of oxidative damage. Increased activity of non-enzymatic antioxidants in tobacco leaves, including anthocyanins, phenol, flavonols and flavonoids, can be interpreted as the mechanisms of resistance to heavy metal stress induced by mercury.

    Keywords: malondialdehyde, nonenzymatic antioxidants, photosynthetic pigments, proline, soluble sugars
  • Leila Zarandi-Miandoab*, Nader Chaparzadeh, Hamid Fekri-Shali Pages 130-141

    In order to investigate the effects of salinity and magnesium (Mg) on the growth parameters, physiological characteristics and content of some metabolites in Syrian bean-caper (Zygophyllum fabago) plants, a factorial experiment with completely randomized design was performed and carried out in perlite with Hoagland solution. The treatments were combinations of two levels of salinity (0 and 300 mM NaCl) and three levels of Mg concentration (2, 4 and 8 mM; 0, 2 and 6 mM over the standard Mg content of Hoagland medium, 2mM, respectively). The simultaneous effect of salinity and Mg did not change the fresh weight of the plants, but increased the dry weight by 50%. Salinity reduced the leaf area, but the presence of Mg improved and even increased the leaf area of the plants. The Mg reduced NAR, while increased LAR and RLGR. Salinity decreased the RLGR. The simultaneous effect of salinity and Mg increased and improved RGR, LWR, RLGR. The tolerance index in saline treatments increased with the presence of Mg, but the R/S ratio showed a significant increase only in salinity condition, however, the presence of Mg moderated it. Salinity reduced the photosynthetic pigments, while the presence of Mg ameliorated the decrease. As a result, salinity and Mg increased the total sugar content of the leaf and reduced the total sugar content of the root. Salinity and Mg reduced the total protein content of all the organs of the plant specimens studied. In general, salinity had a negative effect on the physiological parameters of the Zygophyllum fabago plants, while the application of supplementary Mg improved the growth indices and increased the plants tolerance against salinity.

    Keywords: magnesium, protein, sodium chloride, sugar, Zygophyllaceae
  • Kamran Almasieh*, Kazem Negaresh, Mohammad Mahmoodi Pages 142-153

    Centaurea glastifolia, a plant species from the Asteraceae family, is distributed in the Northwest of Iran. This study carried out to determine suitable habitats and habitat connectivity of Centaurea glastifolia in three Provinces of West Azarbayejan, East Azarbayejan and Ardabil. Seven habitat variables and 36 presence points were selected for habitat modelling using six habitat distribution models of GLM, GAM, MARS, MaxEnt, RF and GBM. The ensemble map resulting from these models was used for habitat connectivity modelling using electrical-circuit method. Results of habitat evaluation revealed that suitable habitats of the species studied were mainly located in West Azarbayejan and east of Ardabil Provinces, for which distance from agricultural lands, mean annual temperature and distance from rangelands had the highest contribution to the model. Habitat connectivity modelling showed that the current density movement was highest in West Azarbayejan. Current density movement between East and Southeast of Ardabil was evaluated to be significant, whereas the current density movement between West Azarbayejan and Ardabil Provinces was relatively low. The high current density movement in West Azarbayejan indicates the species’ high dispersal ability in expanding its range across the area. The results of the current study could facilitate understanding of the distribution and dispersal of Centaurea glastifolia.

    Keywords: Habitat distribution, connectivity modelling of Centaurea glastifolia in Northwest of Iran
  • Masoumeh Khanhasani*, Adel Jalili, Yahya Khodakarami, Nastaran Jalilian Pages 154-172

    Distribution of rivers, pools and grasslands, being large or small and perennial or temporary, have created conditions suitable for the establishment of wetlands, especially in the highland regions of the Country. These habitats are highly important for the preservation of biodiversity and other ecological aspects. The present study aimed to identify wetlands in the Kermanshah Province, Iran, and map their distribution. The investigation was carried out on the basis of the conventional taxonomic studies of the region by doing field observation in 31 aqueous habitats in Kermanshah Province. The flora of each habitats and the life form and geographical distribution of the species were investigated. In total, 617 plant specimens, belonging to 288 species, 218 genera and 62 families, were collected identified and stored in the herbarium of the research center of agriculture and natural resources of Kermanshah Province (RANK). Asteraceae with 41 species, Poaceae with 31 species, Fabaceae with 31 species and Brassicaceae with 24 species were found to be the most important families of the wetlands studied.  Trifolium with 11 species and Bromus with 6 species were the most important genera, in terms of species richness. Detection of the biological forms showed that 40.3% of the species were trophytes, 35/5% were hemicryptophyts, 6/1% were phanerophytes, 14/23% were cryptophytes and 3/72% were chamaephytes. The chorology of species showed that 93 species belonged to more than two elements (32%), 92 species (31%) to the Irano-Touranin elements, 32 species to Irano-Touranin- Mediterranean (11%), 9 species to Irano-Touranin- Euro-Siberian with (3%) and 23 species were found to be cosmopolitan elements (8%).

    Keywords: biodiversity, chorology, hydrophytes, life form, wetlands