فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 82 (تابستان 1400)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 82 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمدعلی یوسفی* صفحات 5-36

    حمایت از کالای ایرانی و پرهیز از مصرف کالاهای خارجی یکی از ابزارهای دفاعی در جنگ تمام عیار اقتصادی دشمنان علیه جمهوری اسلامی ایران است. از ابعاد مهم این مسیله، حکم فقهی آن می باشد؛ بنابراین در این تحقیق با یک پرسش اصلی مواجهیم: با توجه به شرایط فعلی اقتصاد ایران - جنگ تمام عیار اقتصادی - حکم فقهی حمایت از کالای ایرانی و پرهیز از مصرف کالاهای خارجی چیست؟ پاسخ این پرسش با تکیه بر موضوع شناسی دقیق از کالاهای ایرانی و خارجی و به استناد ادله فقهی با روش تحلیلی و توصیفی بررسی شده که نتیجه آن وجوب پرهیز از مصرف کالاهای کشورهای متخاصم با جمهوری اسلامی ایران، مثل آمریکا و رژیم صهیونیستی مگر در فرض اضطرار، مبادلات تجاری سازنده اقتصادی با سایر کشورهای دنیا مگر در فرض سلطه اقتصادی آنان بر اقتصاد ایران و اتحاد کشورهای جبهه مقاومت اسلامی با هم برای تقویت اقتصادی این کشورها در مقابله با کشورهای متخاصم با جبهه مقاومت اسلامی می باشد.

    کلیدواژگان: کالای ایرانی، کالای خارجی، حمایت، ادله اولیه، ادله ثانویه
  • امیر خادم علیزاده*، محمدجواد نوراحمدی، امرالله امینی، مهدی رضایی جهدکن صفحات 37-63

    عقلانیت از مهم ترین صفات کنش فردی و اجتماعی انسان می باشد. لحاظ سطوح شناختی، ارزشی و عملی عقلانیت و تبیین اتکای آن بر مبانی هستی شناختی و معرفت شناختی، تفاوت عقلانیت اسلامی و ابزاری را آشکار می سازد. از سوی دیگر عقلانیت ازآنجاکه ساما ن دهنده رفتار و تعامل اجتماعی انسان هاست، نقش مهمی در تعیین چیستی، تحقق و کارایی سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از عوامل مهم تحقق رشد و توسعه دارد. بررسی نسبت عقلانیت اسلامی در تعیین ماهیت، زمینه تحقق و نیز کارایی سرمایه اجتماعی در مقایسه با عقلانیت اقتصاد متعارف (عقلانیت ابزاری) حایز اهمیت بوده و در جهت برنامه ریزی و سیاست گذاری های نیل به رشد و توسعه کشور می بایست مورد توجه قرار گیرد. در این پژوهش با رویکرد میان رشته ای فلسفی - اقتصادی سعی شده ضمن تبیین چیستی عقلانیت اسلامی با تکیه بر مبانی آن و احصای مولفه ها و ابعاد سرمایه اجتماعی، نسبت عقلانیت اسلامی با سرمایه اجتماعی و مزایای آن در مقایسه با عقلانیت ابزاری بررسی گردد. یافته های پژوهش نشان می دهد ماهیت سرمایه اجتماعی مبتنی بر عقلانیت اسلامی فراتر از صرف ارتباطات عینی و تاریخی مبتنی بر نیازهای اجتماعی بوده و ابتنای کنش فردی و جمعی بر عقلانیت اسلامی بر اساس اصول راهبردی و انسان اقتصادی برآمده از آن می تواند از نظر منطقی سطح اعتماد و مشارکت را ارتقا داده، با پیشگیری از جنبه های منفی سرمایه اجتماعی، زمینه تحقق و کارایی بیشتر آن را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: عقلانیت، عقلانیت اسلامی، عقلانیت ابزاری، سرمایه اجتماعی، مبانی هستی شناختی، مبانی معرفت شناختی
  • ناصر جهانیان* صفحات 65-99
    فلسفه علم اقتصاد شاخه ای از فلسفه علم است که به بحث درباره چیستی علم اقتصاد از حیث «هستی شناسی»، «معرفت شناسی» و «روش شناسی» می پردازد. مطالعات فلسفه اقتصاد مشتمل بر بررسی های درجه دوم انتقادی و سازنده نسبت به سه جنبه دانش اقتصاد است. بدیهی است فلسفه اقتصاد اسلامی با فلسفه اقتصاد سکولار تفاوت دارد. «گسست میان مبانی فلسفی اسلامی با نظریه های اقتصادی» و عدم توانایی ادبیات فلسفه اقتصاد اسلامی در برقراری ارتباط وثیق بین فلسفه و اقتصاد یکی از مهم ترین آسیب های این ادبیات است. مقاله پیش رو در تلاش است قدم ابتدایی را در برقراری این ارتباط بردارد. این مقاله اکتشافی و پرسش اصلی آن این است که: «آیا می توان با فلسفه اسلامی مبتنی بر سنت های الهی و درک عمیق از واقعیت های عینی و اعتباری موجود در جوامع به نظریه ای جامع برای نه تنها اقتصاد، بلکه برای تمامی علوم اجتماعی جهت کمک به تحلیل های علمی دست یافت؟» پاسخ به این پرسش مستلزم تبیین «نظریه واقع گرایی نظام محور (System-based Realism)» و ویژگی های آن است. در این مقاله با استفاده از روش تحلیل فلسفی، به بررسی این نظریه پرداخته می شود. یافته ها نشان می دهد که علوم اجتماعی فرایند تحلیلی تحقیق در سطوح پنج گانه (کنش قاعده مند افراد، نهادها، سازمان ها یا ارکان فرایند تغییرات، منابع و محیط) از طریق 1. توصیف این سطوح؛ 2. اکتشاف کنش؛ 3. تبیین چرایی و چگونگی تحول نهادها و سازمان ها؛ 4. تبیین اهداف ادعایی و واقعی و 5. تبیین و پیش بینی پدیده ها است.
    کلیدواژگان: واقع گرایی، نظام محور، فلسفه علم، علوم اقتصادی، واقعیت عینی، واقعیت اعتباری
  • مهدی خطیبی* صفحات 101-127
    یکی از مشکلات بانکداری اسلامی، بی اطلاعی مشتریان بانک اعم از سپرده گذاران و دریافت کنندگان تسهیلات نسبت به مفاد قرارداد است که در کل چهار صورت برای آن قابل تصور است: صورت اول: مشتری نسبت به اصل قرارداد و اینکه در قالب کدام یک از عقود شرعی تنظیم شده، بی اطلاع است. صورت دوم: مشتری به رغم اطلاع از اصل قرارداد، نسبت به ارکان آن بی اطلاع است؛ مثلا در تسهیلات مرابحه نمی داند بانک چه کالایی را به وی فروخته است. صورت سوم: مشتری نسبت به شیوه اجرای قرارداد بی اطلاع است؛ مثلا نمی داند بعد از دریافت تسهیلات مرابحه باید کالا را به وکالت از بانک بخرد و بعد آن را به عنوان استیفای دین قبض کند. صورت چهارم: مشتری نسبت به مواد مندرج در قرارداد که همان شروط ضمن عقد است، بی اطلاع است. نتایج تحقیق حاضر که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، نشان می دهد چهار صورت مورد اشاره حکم یکسانی ندارند و حتی باید بین قرارداد سپرده و قرارداد تسهیلات تفکیک نمود. به صورت اجمالی می توان گفت صورت اول و دوم از بی اطلاعی سبب بطلان قرارداد تسهیلات است. در صورت سوم، بی اطلاعی آسیبی به صحت قرارداد وارد نمی کند و بانک مالک سود می شود. صورت چهارم نیز اقسامی دارد که در برخی از اقسام امکان تصحیح قرارداد وجود دارد. البته با توجه به دشواری فهم شروط ضمن عقد برای اکثر مشتریان بانک، راهکار پیشنهادی آن است که متصدیان بانک مفاد اصلی قرارداد را به مشتریان تفهیم کنند و سایر مواد مندرج در قراردادها نیز به قانون تبدیل شود تا نیازی به گنجاندن آنها در متن قرارداد نباشد.
    کلیدواژگان: قراردادهای بانکی، بانکداری اسلامی، سپرده گذاری، تسهیلات انتفاعی
  • احمدرضا صفا*، مهدی افشار صفحات 129-157

    باینری آپشن یک ابزار جدید در بازار مالی مشتقه و فضای مجازی است. با این ابزار فرد روند قیمت  دارایی پایه را پیش بینی و برای یک دوره کوتاه مشخص به ظاهر آن را خریده یا می فروشد. اگر پیش بینی درست باشد برنده می شود؛ اما در صورت اشتباه، کل سرمایه اش را از دست می دهد. این پژوهش از نوع کاربردی و در موضوع‏شناسی، توصیفی و در مسایل فقهی از صنف تحلیلی است و به روش کتابخانه ای در جمع آوری اسناد پرداخته و در صدد اثبات ممنوعیت شرعی و قانونی باینری آپشن بر مبنای مشهور فقیهان است. در مقاله ضمن بررسی اجمالی قمار، اثبات شد که باینری آپشن یا قمار و حرام است و یا مصداق بازی با رهان بوده که طبق فتوای بیشتر فقیهان حرام است. البته بنا به نظر برخی تنها حرمت وضعی دارد. در هر صورت برنده مالک اموال نمی شود. همچنین باینری آپشن مصداق اکل مال به باطل و لاضرر بوده و شرعا و عقلا حرام است و به دلیل خروج ارز و زیان های اجتماعی نیز با مصالح ملی متناسب نیست. وبگاه‎های باینری آپشن نیز آلت قمار یا در حکم قمارخانه مجازی است. مشارکت در این وبگاه ها بدون شرط بندی نیز حکم بازی با آلت قمار بدون رهان را داشته و جایز نیست. بر همین اساس هرگونه فعالیت کارگزاری، طراحی و مدیریت وبگاه های باینری آپشن نیز از باب اعانه بر اثم، حرام و غیرقانونی است.

    کلیدواژگان: باینری آپشن، قمار، بازار مالی، غرر، ابزار مشتقه
  • اکبر محمودی* صفحات 159-182
    نشان تجاری حلال از مسایل مستحدثه است که در این مقاله برای نخستین بار با روش تحقیق توصیفی تحلیلی انتقادی و اسناد کتابخانه ای و میدانی بررسی فقهی می شود. نشان حلال استاندارد، برند و گواهی تجاری است که جهت تضمین حلیت محصولات مصرفی برای مراکز تجاری و صنعتی از سوی برخی مراکز معتبر مانند موسسه جهانی حلال صادر می شود. نشان تجاری حلال دلالت وضعی لفظی بر نظر کارشناسانه مرکز صادرکننده آن دارد و از امارات است که در صورت معتبربودن مرکز صادرکننده آن و عدم احراز جعلی بودن آن روی محصولات و عدم تعارض آن با ادله دیگر حجیت دارد. این حجیت عمومیت داشته و فرقی ندارد که مرکز تولیدکننده محصولات مسلمان یا کافر باشد و فروشنده محصولات مسلمان یا کافر باشد و بازار فروش آن متعلق به مسلمانان یا کافران باشد. این نشان بر قاعده اصالت عدم تذکیه و استصحاب عدم تذکیه مقدم است. در صورت تعارض علم مصرف کننده با این نشان، علم مصرف کننده مقدم است؛ زیرا قطع بر ظن برتری دارد. در فرض تعارض بینه با این نشان، بینه مقدم است؛ زیرا در کشف از واقع قوی تر از این نشان است. در هنگام تعارض خبر واحد با این نشان، بنا بر قول به حجیت خبر واحد در موضوعات خارجی، هر دو از حجیت ساقط شده و باید بر اساس اصول عملی اقدام کرد.
    کلیدواژگان: نشان تجاری حلال، نشان حلال، موسسه جهانی حلال، کالای حلال، طهارت کالا، تذکیه
  • سیده مریم عطار شهرکی*، سید مهدی قریشی، محمدحسن جوادی صفحات 183-211

    قرارداد مشارکت مدنی، یکی از شیوه های رایج تخصیص منابع و اعطای تسهیلات در نظام بانکی کشور است که بر مبنای شرکت عقدی مالکان سرمایه صورت می گیرد. استانداردبودن فرم مذکور سبب شده شروطی در ضمن آن گنجانده شود که به طور یک جانبه تامین کننده منافع بانک است و حقوق مشتری در آن نادیده گرفته شده است. شروط مزبور که با عنوان «شروط تحمیلی» شناخته می شود، موضوع نوشتار حاضر را تشکیل می دهد و در آن کوشیده شده است مفهوم و مصادیق این شروط در قراردادهای مشارکت مدنی بانکی، شناسایی شده و بر اساس مبانی فقهی و حقوقی، تحلیل و ارزیابی شود. نتایج پژوهش حاضر که به روش توصیفی تحلیلی انجام یافته، نشان می دهد این شروط بدون بهره گیری از نتایج واقعی اصل حاکمیت اراده تدوین شده اند و در آنها برای اراده آزاد متقاضی تسهیلات، جایگاهی در نظر گرفته نشده است. علاوه بر این، شروط مذکور، اصل عدالت و انصاف را که از اصول بنیادین احکام فقهی و مبنای وجدانی و غیرمصرح عقود معاوضی است، نقض کرده است.

    کلیدواژگان: شروط تحمیلی، قرارداد مشارکت مدنی، آزادی قراردادی، عدالت معاوضی، عقد شرکت
|
  • AhmadAli Yosefi * Pages 5-36

    Protecting Iranian goods and avoiding the consumption of foreign goods is one of the defense tools in the full-scale economic war of the enemies against the Islamic Republic of Iran. One of the important aspects of this issue is its jurisprudential ruling. Therefore, in this research, we are faced with a main question: considering the current situation of Iran's economy - full-scale economic war - what is the jurisprudential ruling on protecting Iranian goods and avoiding the consumption of foreign goods? The answer to this question has been studied based on accurate thematic of Iranian and foreign goods and based on jurisprudential arguments by analytical and descriptive method, which results in the obligation to avoid consuming goods of countries hostile to the Islamic Republic of Iran, such as the United States and the Zionist regime. Assumption of urgency; Constructive economic exchanges with other countries of the world, except assuming their economic domination of the Iranian economy; And the alliance of the countries of the Islamic Resistance Front to strengthen the economy of these countries in the face of countries hostile to the Islamic Resistance Front.

    Keywords: Iranian goods, Foreign goods, Support, Primary arguments, Secondary arguments
  • Amir Khadem Alizadeh *, MohammadJavad Nourahmadi, Amrollah Amini, Mehdi Rezayi Jahdkon Pages 37-63

    Rationality or behavior based on reason is one of the most important attributes of individual and social human action and in this general sense, it is universal and common among human beings. Considering the cognitive, value and practical levels of rationality and explaining its reliance on ontological and epistemological foundations, reveals the difference between Islamic and instrumental rationality. On the other hand, rationality, since it organizes the behavior and social interaction of human beings, has an important role in determining the nature, realization and efficiency of social capital as one of the important factors in achieving growth and development. The study of the ratio of Islamic rationality in determining the nature, context and efficiency of social capital in comparison with the rationality of conventional economics (instrumental rationality) is important and should be considered for planning and policies to achieve the growth and development of the country. In this research, with an interdisciplinary philosophical-economic approach, while explaining what Islamic rationality is, relying on its principles and enumerating the components and dimensions of social capital, the relationship between Islamic rationality and social capital and its advantages compared to instrumental rationality are investigated. Findings show that the nature of social capital based on Islamic rationality is beyond mere objective and historical communication based on social needs and the basis of individual and collective action on Islamic rationality based on strategic principles and economic human beings can logically level Promote trust and participation and prevent the negative aspects of social capital, pave the way for its realization and greater efficiency

    Keywords: rationality, Islamic Rationality, Instrumental Rationality, Social Capital, Ontological foundations, Epistemological Foundations
  • Naser Jahanian * Pages 65-99
    Philosophy of economics is a branch of philosophy of science that discusses what economics is in terms of "ontology", "epistemology" and "methodology". Studies in the philosophy of economics include second-rate critical and constructive studies of the three aspects of economics knowledge. It is obvious that the philosophy of Islamic economics is different from the philosophy of secular economics. "The disconnect between Islamic philosophical foundations and economic theories" and the inability of the philosophy of Islamic economics literature to establish a close relationship between philosophy and economics is one of the most important harms of this literature. The leading article tries to take the first step in establishing this connection. This exploratory article and its main question is: "Is it possible to use comprehensive Islamic theories based on divine traditions and a deep understanding of the objective and credible realities of societies to provide comprehensive theories not only for economics but for all social sciences to assist in scientific analysis?" Found?" The answer to this question requires an explanation of the "theory of systematic realism" and its characteristics. In this article, we examine this theory using the method of philosophical analysis. In this article, we examine this theory using the method of philosophical analysis. Findings show that the social sciences are the analytical process of research at five levels (regular action of individuals, institutions, organizations or elements of the process of change, resources and environment) through 1. description of these levels; 2. Action exploration; 3. Explaining why and how institutions and organizations evolve; 4. Explaining the alleged and real goals; And 5. is the explanation and prediction of phenomena
    Keywords: Realism, System-based, philosophy of science, Economical science, Objective reality, Credit reality
  • Mahdi Khatibi * Pages 101-127
    One of the problems of Islamic banking is the ignorance of customers about the provisions of the contract, which can be imagined in four ways:  Case 1: The customer is unaware of the relationship between the original contract and which of the Sharia contracts it is regulated in. Case 2: The customer, despite knowing the principle of the contract, is unaware of its elements. Case 3: The customer is unaware of how the contract will be executed. Case 3: the customer is unaware of the proportion of materials in the contract. The results of the present study, which was done by descriptive-analytical method, show that the four mentioned forms do not have the same sentence and even a distinction should be made between the deposit contract and the facility contract. In short, it can be said that the first and second forms of ignorance invalidate the facility contract. In the third case, ignorance does not damage the validity of the contract. There are also types of ignorance in the fourth form. Given that banking contracts are regulated by the central bank and are uniformly available to all banks and in fact it is known, so the ignorance of the customer towards them does not pose a problem in the validity of the contract. However, due to the difficulty of understanding the terms of the contract for most of the bank's customers, the proposed solution is that bank managers explain the main provisions of the contract to customers and other materials in the contracts become law, so there is no need to include them in the text.
    Keywords: Banking contracts, Islamic Banking, Deposits, For-profit facilities
  • AhmadReza Safa *, Mehdi Afshar Pages 129-157

    Binary Options is a new tool in the derivatives and cyberspace financial market. With this tool, one predicts the price trend of the underlying asset and apparently buys or sells for a certain short period. If the prediction is correct, he wins, but if he makes a mistake, he loses all his capital. This research is of applied type and in thematic, descriptive and in jurisprudential issues of the analytical class and has studied the library method in collecting documents and seeks to prove the religious and legal prohibition of binary options based on the famous jurists. While reviewing gambling, it was proved that binary option is either gambling and haram, or it is an example of playing with a mortgage, which according to the fatwas of most jurists is haram. Of course, according to some, it is only a status sanctity. In any case, the winner does not become the owner of the property. Also, binary options are an example of the possession of property to be void and harmless, and it is forbidden by the Shari'a and reason, and it is not compatible with national interests due to the outflow of currency and social losses. Optional binary sites are also gambling devices or virtual casinos. Participation in these sites without betting is also allowed to play with a gambling machine without a mortgage and is not allowed. Accordingly, any activity of brokerage, design and management of binary options sites is also haram and illegal in terms of Help to do sin.

    Keywords: Binary Options, Gambling, financial market, Gharar, Derivatives
  • Akbar Mahmoudi * Pages 159-182
    Halal brand is one of the new issues in this article for the first time with the method of descriptive research, critical analysis and library and field documents. Halal mark is a standard, brand and commercial certificate issued by some reputable centers, such as the World Halal Institute, to ensure the solubility of consumer products for commercial and industrial centers. Halal trademark indicates the verbal status of the expert opinion of its exporting center and is from the UAE, which is valid if its exporting center is valid and it is not fake, it is not on the products and it does not conflict with other reasons. This authority is general and it does not matter if the center is the producer of Muslim or infidel products and the seller of Muslim or infidel products and its market is owned by Muslims or infidels. This sign precedes the rule of authenticity of non-purification and acceptance of non-purification. In case of conflict between consumer science and this mark, consumer science takes precedence, because disconnection is superior to suspicion. Assuming that the evidence is in conflict with this sign, the evidence is paramount, because it is actually stronger than this sign in discovery. In the event of a single news conflict with this mark, according to the promise of the authority of the single news in foreign affairs, both are invalidated and action must be taken according to practical principles.
    Keywords: Halal brand, Halal trade mark, Halal World Institute, Halal product, Purity of goods, Tazkiyeh
  • Seyede Maryam Attar Shahraki *, Sayed Mehdi Ghoreishi, MohammadHasan Javadi Pages 183-211

    Civil partnership agreement is one of the common methods of allocating resources and granting facilities in the country's banking system, which is based on the partnership of capital owners. The standard nature of the form has led to the inclusion of conditions that unilaterally serve the interests of the bank and the rights of the customer are ignored. These conditions, known as "imposed conditions", are the subject of this article and it has been tried to identify the meaning and examples of these conditions in civil banking partnership agreements and based on jurisprudential and legal principles, the case Be analyzed and evaluated. The results of the present study, which was done by descriptive-analytical method, show that these conditions have been formulated without using the real results of the principle of sovereignty of the will, and in them, no place has been considered for the free will of the facility applicant. In addition, the mentioned conditions have violated the principle of justice and fairness, which is one of the basic principles of jurisprudential rules and the basis of conscience and unauthorized exchange contracts.

    Keywords: Imposing conditions, Civil Partnership Contract, Contractual Freedom, Exchange Justice, Partnership contract