فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 79 (تابستان 1400)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 79 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمزه علی بهرامی*، محمدعلی وطن دوست، صفدر رجب زاده، مجتبی مرادی صفحات 1-26
    علم کلام از مجموعه علوم عقلی است که از ابتدای پیدایش، موافقان و مخالفانی از فرق و مذاهب اسلامی داشته است. پس از تدوین کتب کلامی، برخی با این علم موافقت کردند و به شرح و تفسیرآن پرداختند و برخی با آن مخالفت کردند و به نقد آن پرداختند. سلفیه به پیروی از اهل حدیث، به دلیل نقل گرایی حداکثری و کنار گذاشتن استدلال عقلی، با علم کلام مخالفت کرده و ورود در آن را مایه ی خسارت و گمراهی می دانند. برخی از استدلال های مهم سلفیان در انکار و مخالفت با علم کلام عبارت اند از: اجتناب سلف از ورود به مباحث علم کلام، نهی صحابه و تابعین از ورد به علم کلام، بدعت انگاری علم کلام، اختلاط علم کلام با مباحث خرافی و دروغ و گاه کفرآمیز، مخالفت و تضاد نتایج مباحث کلامی با نصوص قرآنی و حدیثی. پژوهش پیش رو با روشی اسنادی، تحلیلی انتقادی، استدلال های سلفیه را در بوته ی نقد و ارزیابی قرار می دهد و سستی آن ها را آشکار می کند. استدلال های سلفیان نوعا مغالطه آمیز بوده و با نصوص قرآنی و حدیثی و همچنین سیره ی صحابه و تابعین و دیگر عالمان در تضاد بوده است. دیدگاه سلفیه پیامدهای تلخی داشته؛ نظیر مشروعیت نداشتن ورود به دیگر علوم و ارزش ستیزی از علوم عقلی و آلی و ابزاری و همچنین نوعی انحصارگرایی و مطلق گرایی در فهم مردمان سه سده ی نخستین جهان اسلام.
    کلیدواژگان: سلفیه، علم کلام، بدعت، قرآن، سنت، سلف صالح
  • محمدجواد پاشایی* صفحات 27-44

    بدون تردید، دغدغه ی نیک بختی و رسیدن به سعادت، و در مقابل، رستن از شقاوت، از دل مشغولی های اصلی هر انسانی در طول حیاتش به شمار می رود. حقایقی چون شادی و غم را نیز باید از بیم وامیدهای مهمی دانست که در ارتباطی تنگاتنگ با سعادت و شقاوت، حیات انسانی را تحت تاثیر خود قرار می دهد. در تاریخ فلسفه، حکیمی چون صدرالمتالهین، با مبانی نظری اصیل و عمیق خود، در تبیین این مساله کمک شایانی کرده است. او با پرده برداری از سرشت شادی و غم، اقسام غم و شادی و نیز مصداق واقعی آن ها، گام بلندی در عمق بخشی به مفهوم معنای زندگی در انسان برداشته است. پرسش اصلی تحقیق حاضر این است که با تاکید بر اندیشه های صدرالمتالهین، چه تحلیلی از دو مفهوم شادی و غم می توان به دست داد؟ نگارنده در روی آوردی توصیفی تحلیلی به این نتیجه رسیده که صدرا در ضمن تقسیم شادی و غم به چهار دسته ی حسی و خیالی و وهمی و عقلی، شادی حاصل از لذت عقلی را کامل ترین شادی و در مقابل، غم حاصل از فقدان آن را حزن انگیزترین نوع غم در انسان می داند.

    کلیدواژگان: شادی، غم، لذت، الم، رنج، ملاصدرا
  • رحیم دهقان* صفحات 45-64
    در نظر فراس السواح سخن گفتن از اخلاق دینی، معنای چندان روشنی ندارد. این اندیشمند سوری تبار با ارایه ی تبیینی تاریخی از هویت دین و اخلاق، از سویی به استقلال اخلاق از دین حکم کرده و از دیگر سو، با همسان دانستن وحی و تجربه ی دینی فردی، به لحاظ معرفت شناختی و روان شناختی به وابستگی اخلاق به دین ملتزم شده است. مساله این است که موضع وی در تبیین رابطه ی دین و اخلاق تا چه میزان متقن و دفاع پذیر است. یافته های این تحقیق که با روشی تحلیلی توصیفی انجام شده، نوعی دوگانگی در موضع سواح درخصوص مساله ی رابطه ی دین و اخلاق را به تصویر می کشد. این موضع دوگانه اگرچه شاید ازلحاظ تنوع ابعاد وابستگی اخلاق به دین موجه باشد، اما پیامدهایی چون پذیرش نسبی گرایی اخلاقی و دینی، ازبین رفتن زمینه ی نقد اخلاقی در جامعه، ارایه ی تفسیری عرفی از اخلاق دینی، نادیده انگاشتن جنبه ی تعبدی دین، و تن دادن به نسبی گرایی اخلاقی در سطح هنجاری و فرااخلاقی را به دنبال خواهد داشت. بنابراین از این جهات، نوع نگاه وی به رابطه ی دین و اخلاق با چالش مواجه است. علاوه براین، سواح با تکیه بر این نگاه، غایت اخلاق را در تحقق عدالت اجتماعی خلاصه کرده و در نظام اخلاق وی، جایی برای مفاهیم دینی، ازجمله تقوی و قرب الهی باقی نمی ماند.
    کلیدواژگان: دین، اخلاق، تاریخ، استقلال اخلاق، خیر و شر، سواح
  • فاطمه رحیمی، هاتف سیاه کوهیان* صفحات 65-84
    در نظریه پردازی های آخرت شناسانه ی ابن عربی، بهره گیری از تمهیدات بیانی ناآشکار اما موثر در بازروایت برخی از مفاهیم و گزاره های دینی مطابق با پیش فرض های عرفانی او، به ساخت شکنی برخی مفاهیم مهم ایدیولوژیک منجر می شود. بررسی قاعده مند این گونه تمهیدات بیانی در متون کلاسیک عرفانی، روش نقادانه ی نوینی است که سویه های ناخودآگاه این متون و چگونگی کاربرد آن ها را برای مخاطب روشن می سازد. براین اساس پژوهش حاضر می کوشد با پرداختن به تمهیدات بیانی و روایی به کاررفته در فرضیه های آخرت شناختی ابن عربی، نقش آن ها در باورپذیری مدعیات ابن عربی و اقناع مخاطبان وی را بررسی کند. نتیجه ی بررسی ها نشان داد که ابن عربی در تبیین آرای آخرت شناسانه ی خود، معنا و کاربردواژه ها،تعابیر و گزاره ها را متناسب با نظام اندیشگانی خود تغییر داده و با مسخ واژگان و مفاهیم کلیدی و استحاله ی مفهومی آن ها، موجب دگرسانی در هویت معنایی آن ها شده است. وی از طریق غیریت سازی نشانه های مشترک، به شیوه ای ساختارشکنانه، ظرفیت های معنایی جدیدی را در واژگان و مفاهیم ایجاد کرده و روایتی نو از ایدیولوژی های رایج دینی درباب آموزه های آخرت شناسانه ارایه داده است. بررسی این تمهیدات بیانی اگرچه در بازنمایی اضلاع ناخودآگاه فرضیه ی ابن عربی و نظام تثبیت شده ی مفاهیم آن موثر است، بیش از هر چیزی می تواند موجب کاهش اعتبار فرضیه ی وی در برابر فرضیه های رقیب باشد. هدف این پژوهش بررسی کارکرد تمهیدات بیانی ابن عربی در فرضیه های آخرت شناسانه ی اوست که به شیوه ی توصیفی تحلیلی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: ابن عربی، آخرت شناسی، ساخت شکنی، استحاله مفهومی
  • مصطفی سامانی*، احمد بهشتی، حبیب الله ابراهیمی صفحات 85-104

    علامه خفری (م. 942 ه. ق.) وحدت واجب تعالی را بر مبنای وجوب وجود و اوصاف وجود حقیقی و با ارایه ی ده برهان به اثبات می رساند. وی در مساله ی علم الهی نیز با نقد و رد نظریه ی صور مرتسمه ی ابن سینا و با مطرح کردن علم کمالی اجمالی و تفصیلی بر آن است که علم باری تعالی عین ذات اوست و ذات واجب به اعتبار ذاتش، منشا انکشاف و ایجاد تمامی موجودات بوده و عین آن چیزی است که در خارج ایجاد کرده است. از دیدگاه علامه خفری نظریه ی صور مرتسمه به علت توالی فاسدی که دارد، همچون لزوم محل واقع شدن ذات باری تعالی، انفعال و استکمال ذات باری با آن صور، مردود است. شواهد و قراین نشان می دهدکه ملاصدرا در مساله ی علم باری تعالی، قبل و بعد الایجاد اشیاء، از آرای علامه خفری تاثیر پذیرفته است. ردیابی و معرفی این تاثیرپذیری و نیز نقد تقسیم بندی علامه خفری در براهین اثبات وحدت واجب، از نوآوری های این جستار محسوب می شود. روش تحقیق در این مقاله توصیفی و تحلیلی است.

    کلیدواژگان: واجب تعالی، توحید، علم، علامه خفری
  • سمیه واسعی، عباس جوارشکیان*، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 105-128

    طبق دیدگاه صدرالمتالهین، نفسیت نفس به تعلق ذاتی آن به بدن است و به همین دلیل، نفس بدون بدن، نفس نیست. اکنون این سوال مطرح می شود که در صیرورت جبلی وجود واحد انسان از عالم الهی به عالم عقل، مثال و ماده، در قوس نزول، و رجوع به غایت نهایی خود در قوس صعود، آیا بدن نیز در تمامی این عوالم وجودی، انسان را همراهی می کند، یا می توان مرحله ای را یافت که در آن، انسان فاقد بدن می شود؟ به عبارت دیگر، آیا با ورود نفس به عالم عقل و بلکه برتر از آن، نفس فاقد بدن می شود؟ این مقاله براساس مبانی وجودشناختی صدرایی، به بررسی حقیقت بدن پرداخته و در موضوع بدن عقلی، به دو نظریه اشاره کرده است. در نظریه ی اول، حقیقت بدن به قوه ی خیال بر می گردد و به دلیل حضور بارز یا کامن قوه ی خیال در تمام مراتب وجودی، انسان همواره بدن دارد و با بدن عقلی و اسمایی، به شکل صور تقدیری متناسب با آن نشیه ها همراه است. بنابر نظریه ی دوم، در ترفع وجودی به عالم عقل، صور تبدیل به معنا می شود، اما بدن عقلی همچنان به معنای تعینی از تعینات نفس، در عالم عقل، پذیرفتنی است.

    کلیدواژگان: نفس، بدن مادی، بدن مثالی، بدن عقلی، بدن اسمایی
|
  • Hamza Ali Bahrami Ali *, Mohammadali Vatandoost, Safdar Rajabzadeh, Mojtaba Moradi Pages 1-26
    Theology (Kalam) is one of the Islamic intellectual sciences that has had proponents and opponents in Islamic sects since its inception. After compiling theological books, some agreed with this science and explained it, and some opposed it and criticized it. The Salafists, following the People of Hadiths (Ahl-alhdith), based on the extreme traditionalism and because of abandonment of rational reasoning, disagree with theology and consider it as a cause of damage and misguidance. Some of the most important arguments of the Salafists in denying and opposing theology are the avoidance of pious predecessors from the theological topics, prohibiting of Companions and Successors (Sahaba and Tabieen of the Holy Prophet) from dealing with theology, considering theology as heresy, its including superstitious, false, and even blasphemy, and the incompatibility between the results of theological discussions and Quran and tradition. The present study critiques and evaluates Salafi arguments and reveals their weaknesses through a documentary and critical analysis method. The arguments of the Salafists are typically fallacious and contradict the Qur'an and the tradition, as well as the manners of the companions, Successors, and other Islamic scholars. The Salafi view has bitter consequences such as the illegitimacy of other sciences and the rejecting of the value of intellectual and instrumental sciences, as well as a kind of exclusivism and absolutism about the understanding of the people of the first three centuries of the Islamic world.
    Keywords: Salafism, Theology, heresy, Quran, Sunnah, Righteous Salaf
  • Mohammadjavad Pashaei * Pages 27-44

    Undoubtedly, the concern of happiness and achieving felicity, and getting rid of misery is one of the main concerns of every human being during his life. Facts such as Happiness and sadness should also be considered as the most important worries that affect human life in close connection with felicity and misery. In the history of philosophy, a philosopher like Sadr al-Mutallahin with his original and deep theoretical foundations has been very helpful in explaining this issue. By explanation the nature of happiness and sadness, the types of sadness and happiness, as well as their real examples, he has helped a lot in deepening the meaning of life in human beings. The main question of the present study is that by emphasizing the thoughts of Sadr al-Mutallahin, how to analyze the two concepts of happiness and sadness? In a descriptive-analytical approach, the author has concluded that Sadra, while dividing happiness and sadness into four categories: sensory, imaginary, illusory, and intellectual, considers the happiness of intellectual pleasure as the most complete happiness and the sadness of its loss as the saddest kind of sorrow.

    Keywords: happiness, sadness, pleasure, pain, suffering, Mulla Sadra
  • Rahim Dehghan * Pages 45-64
    For Faras al-Sawah, talking about religious morality does not make clearmeaning. This Syrian thinker, by providing a historical explanation of the identity of religion and morality, on the one hand, believesin the independence of morality from religion, and, on the other hand, by equating revelation with individual religious experience, believes in the dependence of morality on religion epistemologically and psychologically. The question is to what extent his position in explaining the relationship between religion and morality is convincing and defensible. Findings of this article - made by descriptive-analytical method - shows that he has a dual position on the relationship between religion and morality. Taking this dual position, his view on the relationship between religion and ethics will be criticized in several ways: Accepting moral and religious relativism, eliminating the ground for moral criticism in society, providing a secular interpretation of religious morality, ignoring the devotional aspects of religion, and accepting moral relativism at the normative and metaethical levels are some consequences of this view. In addition, relying on this view, he reduces the purpose of morality to the realization of social justice and leaves no room for religious concepts such as piety and nearness to God in the moral system.
    Keywords: Religion, Ethics, History, moral independence, good, evil, Sawah
  • Fatemeh Rahimi, Hatef Siyahkoohian * Pages 65-84
    In Ibn al-‘Arabī's eschatological theories, the employment of obscure but effective expressive preparations in the narration of some religious concepts and propositions following his mystical presuppositions leads to the deconstruction of some important Ideological concepts. The systematic examination of these expressive preparations in the classic mystical texts is a new critical method that clarifies the unconscious aspects of these texts, and how they are applied. Accordingly, The present study attempts to show the effect of expressive and rhetorical preparations used in Ibn al-‘Arabī's eschatological hypotheses on the credibility of his claims and the persuasion of his readers. The result of this study showed that Ibn al-‘Arabī, in explaining his eschatological views, has changed the meaning and function of words, phrases, and propositions according to his system of thought; and by the metamorphosis of words and transmutation of their concepts, he has altered their semantic identity. Ibn al-‘Arabī, by antagonizing common signs, in a deconstructive way, creates new semantic capacities in words and concepts and presents a new narrative of common religious ideologies about the Islamic Eschatological teachings. The study of these expressive preparations is effective in representing the unconscious aspects of Ibn al-‘Arabī's hypothesis and its established concepts, But this study can further reduce the validity of his hypothesis against opposite hypotheses. The purpose of this study is to investigate the function of Ibn al-‘Arabī's expressive preparations in his Eschatological hypotheses, which has been done by descriptive and analytical methods.
    Keywords: Ibn al-‘Arabī, Feconstruction, conceptual transformation, Eschatology
  • Mostafa Samani *, Ahmad Beheshti, Habib Allah Ebrahimi Pages 85-104

    Allama Khafri (d. 942 AH) has proved the Divine Unity based on "the necessity of existence" and the attributes of real existence and by presenting ten arguments. In the matter of divine Science, by criticizing and rejecting the theory of Ibn Sina's Imprinted forms and by presenting the detailed and non-detailed perfect knowledge, he believes that the Divine Science is his very essence and the Divine essence itself is the source of unveiling and creation of all beings and exactly is what he has created outside. From Allameh Khafri's point of view, the theory of Imprinted forms is rejected due to its corruptive sequences, such as the necessity of the location of the Divine essence, passivity, and completion of the Divine essence by those Imprinted forms. The author believes that the evidence shows that Sadr al-Din Shirazi was influenced by the views of Allama Khafri on the issue of the Divine Science before and after the creation of things. Tracing and introducing this influence as well as criticizing Allameh Khafri's division of arguments of the Divine Unity is considered as one of the innovations of this research. The research method in this article is descriptive and analytical.

    Keywords: Necessary Existence, Monotheism, Science, Allameh Khafri
  • Somayeh Vasei, Abas Javareshkian *, Seyyed Mortaza Hoseini Shahrudi Pages 105-128

    According to the view of Sadr al-Muta'allehin, the condition of being a soul is its belonging to a body, and thus, a soul without a body is not a soul. The question now is whether the human existence in its descending intrinsic transition from the divine world to the worlds of intellects, ideas, and matters, and in its ascending return to its final end, has a body or not. Is it possible to find a stage in which man does not have a body? In other words, does the soul become bodyless when it enters the world of intellects or even higher levels? This article, based on Sadra's ontological foundations, examines the nature of the body and points to two theories on the subject of the intellectual body. In the first theory, the nature of the body originates from the representative faculty, and due to the obvious or common presence of this faculty in all levels of existence, Man does have always a body, and by his or her intellectual or nominal body within the appropriate quantitative forms, is present in those levels. But according to the second theory, in the ascent to the world of intellects, forms become meanings, whereas the intellectual body, as one of the determinations of the soul, is still acceptable.

    Keywords: soul, Material body, Ideal body, Intellectual body, Nominal body