فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 45 (تابستان 1400)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 45 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه اکبری*، محمدرضا ابراهیم نژاد صفحات 7-32

    به هر نوع آمادگی واقتداردر برابر تهاجم دشمن،آمادگی وقدرت دفاعی گفته می شود که از مولفه های فدرت نظام های سیاسی دینی و غیر دینی محسوب می شود، و اساس هرگونه پیشرفت، توسعه و مقابله است. از این رو همگان در صدد تقویت، تکامل و تجهیز همه جانبه سازمان دفاعی خویش برآمده اند. چرا که حفظ موجودیت، تمامیت ارضی ،استقلال و آزادی ایشان در سایه این امر مهم تامین می شود. امری بسیار مهم که آیات قران کریم بدان امروتاکید نموده است. لذا این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی و تفسیری به بررسی فلسفه وجودی آمادگی و قدرت دفاعی از نگاه قران با رویکرد تفسیری علامه طباطبایی پرداخته است که یافته های این پژوهش بدین شرح است: آمادگی وقدرت دفاعی سازوکاری حیاتی، عقلی، فطری، شرعی، مستمر و پیشنیاز دفاع و جهاد شمرده می شود. و نقش موثری در ایجاد رهب و ترس در دشمن دارد و نیز رابطه مستقیم بین آن و باز دارندگی وجود دارد که هرچه میزان آمادگی واقتداردفاعی افزایش یابد به همان میزان سطح بازدارندگی هم ارتقا می یابد. همچنین با بالا رفتن سطوح آمادگی وقدرت دفاعی میزان غافلگیر شدن قوای مسلح و مدافع نظام اسلامی کاهش می یابد. و در نهایت آمادگی وقدرت دفاعی جامع عامل مهمی در حفظ دین و شعایر الهی وصیانت امت اسلامی می باشد که در دیدگاه علامه طباطبایی مهمترین فلسفه وجودی و هدف نهایی ازآمادگی وقدرت دفاعی است و ارهاب، عدم غافلگیری و بازدارندگی اهداف میانی و ابزاری برای رسیدن به حفظ دین و شعایر الهی وامت اسلامی می باشند.

    کلیدواژگان: فلسفه وجودی، آمادگی دفاعی، قدرت دفاعی، طباطبایی، قرآن
  • رضوانه دستجانی فراهانی، احمد آکوچکیان*، عباس اشرفی صفحات 34-64

    مقوله پیشرفت با نظر به عینیت آن در موقعیت های زمانی و مکانی، نیازمند الگوی معین با رویکرد آینده نگری و آینده نگاری است. نقش آموزه های دین در آینده نگاری تمدنی، یک مسئله محوری و راهبردی در دوره معاصر است. برجسته ترین فصل آموزگاری آینده نگاری دینی، رخدادهای تاریخ تمدنی و به طور خاص، قصص هستند. رویکرد آینده نگاری به مدد قصص، اصلی بنیادین در مبانی فلسفه دین (نظام انتظار از دین و نیاز به دین) است. قصه قرآنی یک منظومه گفتمانی است که رویدادهای موثر در تحول فرد، جامعه و تمدن را پیش رو می گذارد و هدف آن قرار دادن مخاطب در موقعیتی است که با انتخاب و اختیار خود در مسیر رشد قرار گیرد تا آینده خود، جامعه و تمدن را در سمت و سوی آرمان الهی رقم زند. این مقاله با پرسش اصلی «چیستی آینده نگار قصص قرآنی»، با روش تحلیل محتوا به نظریه آینده نگاری برآمده از قصص قرآنی می پردازد و بر آن است که پژوهش کارکرد آینده نگار از قصص تمدنی، یک ساحت راهبردی نه فقط در حوزه پژوهش هنجارین، بلکه در حوزه تحقیق و توسعه آینده نگار نیز هست. یافته های پژوهش حاکی از آن است که آینده نگری تا آینده نگاری، فصل راهبردی فلسفه قصه قرآنی است و قصه قرآنی ظرفیتی معرفت شناخت و روش شناخت در پیشنهاد رویکرد آینده نگار راهبردی دارد.

    کلیدواژگان: قصص قرآنی، هنر، آینده نگاری، پیشرفت، تحول
  • علی محمد راهی*، حسین علوی مهر صفحات 65-92

    جن می تواند دخل و تصرفات مثبت و منفی ای را در حوزه های روحی، روانی و جسمی در انسان داشته باشد، این مقاله با روش «توصیفی و تحلیلی» در صدد اثبات یکی از این آثار، یعنی تاثیر منفی ی جن در سلامت جسمی ی انسان است که از گذر بررسی آیات و روایات و تحلیل دیدگاه های مفسران فریقین و با تاکید بر آیه 41/ص بدان دست یافته است. این تاثیر می تواند بصورت مستقیم یا غیر مستقیم اتفاق بیفتد، اما آنچه بین این دو صورت مورد اختلاف است، تاثیر مستقیم جن بر روی بدن انسان است که دو دیدگاه موافق و مخالف هم را ایجاد کرده است. مهم ترین کلید واژه ای که می تواند در رفع تعارض ظاهری آیات مرتبط با این موضوع و فهم بهتر آنها دخیل باشد، کلمه «سلطان» است. سلطان در اصل به معنای حجت و برهان است اما اگر به معنای سلطنت مادی (تسلط بر بدن) نیز باشد نمی تواند اذیت جسمانی جن را نفی کند چرا که آزار واذیت بدنی شیطان سلطنت محسوب نمی شود. هدف از نگارش این رساله ایجاد زیر ساخت های لازم برای بحث پیش گیری و درمان آسیب های جسمی ناشی از جن است .

    کلیدواژگان: قرآن، جن، سلامت جسمی، تاثیر جن، دیدگاه مفسران
  • غدیر هاشمی*، سید محمد رضوی، محمدرضا آرام صفحات 95-118

    واژه کاوی در قرآن، از ارکان بنیادین فهم مفاهیم و مقاصد قرآن محسوب می شود که از منظرها و ابعاد گوناگون و در سطوح مختلف مورد واکاوی قرار گرفته است. در روایت های تفسیری اهل بیت (ع)- به عنوان مفسران حقیقی قرآن- نیز واژگان کاوی بسیار مورد توجه بوده و تحلیل های مختلفی از این ذوات مقدسه (ع) صادر شده است. جستار حاضر با توجه به اهمیت واژه پژوهی، با گردآوری داده های مرتبط از روایات تفسیری و توصیف و تحلیل این داده ها، به گونه شناسی آنها پرداخته و گونه های بدست آمده را در عناوین ذیل بیان می دارد: تبیین معنای ظاهری واژه، ترادف نگری در بیان معنای بدوی واژگان، بیان وجه تسمیه واژگان، قرآن کاوی واژگانی، تبیین معنای مجازی کلمات، بیان مصادیق واژه ها، بیان معنای لغات اضداد، تحلیل نحوی واژ، تبیین واژه در قرایات مختلف، واژه کاوی فرهنگ-نگرانه و بیان معنای بطنی و تاویلی کلمات. روایات تفسیری مزبور، با اینکه در تبیین معنای واژگان کمک شایانی می کند اما بعضا از بعد دلالی ضعف دارند و در استفاده از آنها باید به معیارهای نقدالمتنی مانند عرضه به قرآن و... نیز توجه نمود.

    کلیدواژگان: قرآن، گونه شناسی، مفردات پژوهی، روایات تفسیری، اهل بیت(ع)
  • احمد زرنگار*، سیده زینب حسینی، روح الله محمدعلی نژاد عمران صفحات 119-142

    این پژوهش پس از مطالعه آراء قایلین به رسم المصحف و رسم الاملاء و بررسی چگونگی مواجهه ایندو نظر با یکدیگر، با روشی توصیفی- تحلیلی و با هدف کشف مبانی و معیارهای آراء مطرح شده پیرامون توقیفی بودن و اجتهادی بودن رسم الخط قرآنی به نگارش در آمده است. اهمیت رسم و ضبط قرآن از طرفی و بررسی و نقد ادله قایلین به توقیفی یا اجتهادی بودن رسم المصحف، موجب این سوال شد که دو گروه مورد بحث با کدام مبانی و ادله به بیان دیدگاه می پردازند؟ و نظر برگزیده کدام است؟ اعتقاد به توقیفی یا اجتهادی بودن رسم المصحف قرآن یکی از مسایل مهم در حوزه مطالعات علوم قرآنی است. قایلین به توقیفی بودن رسم المصحف، هرگونه تغییری در نحوه نگارش مصاحف قرآنی را غیر مجاز و به مثابه تحریف در الفاظ قرآن می دانند و برای این منظور به بیان ادله استناد می جویند. در مقابل، نظریه اجتهادی بودن رسم الخط قرآنی مطرح است که به منظور تسهیل در امر قرایت غیر عرب زبان ها و به ویژه برای نوآموزان، تغییر در رسم المصحف را جایز می دانند و نگارش قرآن براساس رسم قیاسی (رسم الاملاء) را پیشنهاد می کنند. بررسی مبانی نظری و نقد و تحلیل ادله مطرح شده بیانگر عدم حجیت توقیفی بودن رسم مصحف و جواز تبعیت از قیاس در نگارش قرآن است که ضمن تحلیل تفاوت های موجود در رسم المصحف و رسم الاملای متداول و تبیین نقاط ضعف و قوت هریک از آنها، رسم قیاسی را قول راجح می داند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، رسم المصحف، رسم قیاسی، توقیفی، تحریف
  • سعید غفرالهی*، علی احمد ناصح، سید رضا مودب صفحات 143-182

    قرآن کریم، متنی است که مخاطبانش به منظور دریافت مراد آن نیاز به «تفسیر» دارند. پس از دریافت مراد، نوبت به فرایند «تطبیق» یا همان بهره بری از مراد در جهت هدایت می رسد. مساله آن جاست که فهم تفسیری و پس از آن، دخول در فرایند تطبیق نسبت به «سیاق» و «شان نزول» آیه چگونه تصویر می شود. این پژوهش که به روش تحلیلی-توصیفی و با بهره بری از ابزار کتابخانه ای به نگارش درآمده است، در تحلیل فرایند تفسیر بدین نتیجه دست یافت که با توجه به نوشتاری یا غیرنوشتاری بودن متن، مفهومی به نام «مقامات تفسیری» مطرح می شود که فهم مراد، تنها در آن مقامات امکان پذیر است. این مقام ها عبارتند از: «سباق»، «شان و فضای نزول آیه»، «سیاق سوره»، «فضای نزول سوره»، «قرآن در قرآن نوشتاری» و «قرآن در قرآن غیرنوشتاری». در واقع، هیچ یک از مقام ها با دیگری تعارضی ندارد و شکل متکامل تفسیر، تنها با کنار هم نهادن تمامی مقامات ممکن است. اما نتایج حاصل از تحلیل فرایند تطبیق عبارتند از: اولا فرایند تطبیق در گستره ی تمامی آیات و برای همه ی مخاطبان تعریف می شود؛ ثانیا از حیطه ی «مدلولات لفظی» و حوزه ی «تفسیر» بیرون می آید؛ ثالثا تنها با تعیین «مناسبت» و «غایت» به صحنه می آید؛ رابعا با تشکیل قیاسی استثنایی برای نقوش مطرح در یک آیه تصویر می شود؛ خامسا تعارض با مقام «سباق» یا «شان نزول آیه» شرط دخول در فرایند تطبیق است، اما تطبیق نسبت به چهار مقام دیگر همین آیه، مهمل یا لابشرط است؛ سادسا تطبیق یک آیه آن گاه مقبول می افتد که با مقامات شش گانه در محدوده ی آیات دیگر متعارض نباشد.

    کلیدواژگان: تفسیر، تطبیق، سیاق، شان نزول، قرآن
  • محمدرضا کریمی والا*، روح الله نصیری صفحات 183-204

    شناخت وجود ادراکی نفس و مراتب آن و نیز نحوه استحضار اعمال برای نفس، در حیات اخروی، از منظر آیات و روایات با بهره مندی از تبیین های صدرایی، مسئله اصلی این نوشتار است. ضرورت جستار بر این مسئله با ملاحظه سفارش های موکد معصومین بر معرفت نفس، پرواضح است. بر اساس این نوشتار که با شیوه اسنادی تحلیلی سامان پذیرفته است؛ مشخص می شود که حقیقت نفس انسان از سنخ ادراک است و ازدیاد مدرکات، منجر به اتساع نفس و صعود آن تا مرتبه عالی عقل می شود. در این میان توجه به کارکرد قوه خیال که از منظر صدرا امری مجرد است؛ چگونگی ظهور صور روحانی، متناسب با ملکات راسخه نفسانی هم در دنیا و هم بعد از مرگ را در پرتو قیام صدوری اعمال به نفس آشکار می سازد و در نهایت مراد تعبیر قرآن کریم: «لهم‏ ما یشاون‏ فیها» که نعم بهشتی منوط به اراده بهشتیان شده است، به وضوح روشن می شود.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، روایات، ادراک، نفس، ملاصدرا
|
  • Fafemeh Akbari *, Mohammadreza Ebrahimnejad Pages 7-32

    Any kind of preparedness and power against enemy's aggression is called defense readiness and power, which are considered as components of the power in religious and non-religious political systems, and are the basis of any progress, development and confrontation. Therefore, every (system) tries to strengthen, develop and equip their defense organization in every way, because the preservation of their existence, territorial integrity, independence and freedom is ensured in the shadow of this important matter. Also, this is a very important theme emphasized in the verses of The Holy Qur'an. Therefore, this article uses a descriptive-analytical and interpretive method to study the existential philosophy of readiness and defense power from the Quran's point of view with Allameh Tabatabai's interpretive approach. The findings of this study are as follows: Defense readiness and strength are considered as a continuous mechanism and a prerequisite for defense and jihad. And it has an effective role in creating fear in enemy. There is also a direct relationship between it and deterrence. When the level of readiness and defense power increases, the level of deterrence increases too. Also, with the increase of the levels of readiness and defense power, the armed forces and the defenders of the Islamic system's possibility of being surprised decreases. Finally, comprehensive defense readiness and power is an important factor in maintaining the religion and divine rites and guardianship of the Islamic Ummah, which in Allameh Tabatabai's view, is the most important existential philosophy and the ultimate goal of defense readiness and power.

    Keywords: Existential Philosophy, Defense Readiness, Power, Tabatabai, Quran
  • Rezvaneh Dastjani Farahani, Ahmad Akoochekian *, Abbas Ashrafi Pages 34-64

    The category of progress, considering its objectivity in temporal and spatial situations, requires a certain model with a futuristic and futuristic approach. The role of religious teachings in the foresight of civilization is a central and strategic issue in the contemporary period. The most prominent teaching chapters of religious futurism are the events of the history of civilization and, in particular, the stories. The storytelling approach with the help of stories is a fundamental principle in the foundations of the philosophy of religion (the system of expectation from religion and the need for religion). The Qur'anic story is a system of discourse that presents the events that affect the development of the individual, society and civilization, and its goal is to put the audience in a position to grow by their own choice and will to their future, society and civilization in The direction of the divine ideal is determined. This article deals with the main question of "what is the futurist of Quranic stories" and uses the method of content analysis to the theory of futurism derived from Quranic stories. It is normal, but also in the field of futurist research and development. Findings indicate that futurism to futurism is a strategic chapter in the philosophy of Quranic storytelling and Quranic storytelling has the capacity of epistemology and methodology in proposing a strategic futurist approach.

    Keywords: Quranic stories, art, futurism, Progress, Evolution
  • Alimohammad Rahi *, Hosain Alavimehr Pages 65-92

    The jinn, as an obligated and invisible being, can have positive and negative interventions and possessions in the spiritual, psychological and physical realms in human beings. The negative effect of jinn is on the physical health of human beings, which has been achieved through the study of verses and hadiths and the analysis of the views of the commentators of the two sects, with emphasis on verse 41 / p. This effect can occur directly or indirectly, but what is different between the two forms is the direct effect of the jinn on the human body, which has created two views that agree and disagree. The most important keyword that can be involved in resolving the apparent conflict of verses related to this subject and their better understanding is the word "Sultan". The sultan basically means argument, but even if it means material domination (domination of the body), he cannot deny the physical harassment of the jinn, because the physical harassment of the devil is not considered monarchy. The purpose of writing this dissertation is to create the necessary infrastructure to discuss the prevention and treatment of physical injuries caused by jinn

    Keywords: Quran, jinn, physical health, the influence of jinn, the views of commentators
  • Ahmad Zarnegar *, Seyede Zeinab Hosseini, Roohallah Mohamadalinejadomran Pages 119-142

    This study has been written after studying the opinions of those who believe in the Qur'an and the alphabet and examining how these two opinions interact with each other, in a descriptive-analytical manner with the aim of discovering the principles and criteria of the opinions about the confiscation and ijtihad of the Qur'anic script. The importance of drawing and recording the Qur'an, on the other hand, and examining and criticizing the arguments of those who believe in the seizure or ijtihad of the Qur'anic tradition, raised the question of what principles and arguments the two groups in question express their views on? And what is the preferred opinion? Belief in the confiscation or ijtihad of the Qur'anic Qur'an is one of the most important issues in the field of Qur'anic studies. Those who believe in the prohibition of the Mus'haf tradition consider any change in the way the Qur'anic Mus'hafs are written as unauthorized and as a distortion of the words of the Qur'an, and for this purpose, they cite evidence. In contrast, there is the theory of ijtihad of the Qur'anic script, which in order to facilitate the reading of non-Arabic languages, especially for beginners, allows a change in the script and suggests writing the Qur'an based on the deductive pattern. Examining the theoretical foundations and criticizing and analyzing the arguments presented shows the lack of authenticity of the confiscation of the Mus'haf tradition

    Keywords: Holy Quran, Quranic tradition, deductive drawing, confiscation, Distortion
  • Saeid Ghafarallahi *, Aliahmad Naseh, Reza Moaddab Pages 143-182

    Quran is a text that needs to be interpreted for its intentions to be understood. After understanding these intentions, using them for the purpose of human guidance in the process of adaption (Tatbīq) is in order. The question is how can one grasp these intentions from the text of the Quran and then perform the process of adaption. Analyzing the process of interpretation leads to the following

    conclusions

    As text could be written or non-written, the concept of frameworks of interpretation (maqāmāt tafsīrī) is put forward and Understanding the meaning is only possible in one of these frameworks. These frameworks are: apparent signification (sībāq), the occasion and environment of revelation of verse, context (sīyāq), the occasion and environment of revelation of chapters, written discourse of Quran in written discourse of Quran, and spoken discourse of Quran in spoken discourse of Quran. There is no conflict between these frameworks and to achieve the interpretation of a verse in its entirety, we need to study all of these frameworks. Analyzing the process of adaption leads to the following

    conclusions

    The scope of this process is all verses. This process is different from the process of interpretation and is done with relationship and aim. This process is performed at one modus ponens and in conflict of recipients with apparent signification or the occasion and environment of revelation of one verse. This adaption is acceptable when there is no conflict between the adaption of one verse and the frameworks of interpretation in other verses.

    Keywords: Interpretation, adaption, Context, the occasion of revelation, Quran
  • MohammadReza Karimivala *, Ruhollah Nasiri Pages 183-204

    Recognizing the perceptual existence of the soul and its levels, as well as how to recite actions for the soul, in the afterlife, from the perspective of verses and hadiths with the benefit of Sadra's explanations, is the main issue of this article. The necessity of researching this issue is clear by considering the emphatic orders of the infallibles on self-knowledge. According to this article, which is organized by documentary-analytical method; It turns out that the truth of the human soul is of the type of perception, and the increase of evidence leads to the expansion of the soul and its ascent to the highest level of reason. In the meantime, attention to the function of imagination, which from Sadra's point of view is an abstract matter; It reveals how the appearance of spiritual forms, in proportion to the firm properties of the flesh, both in this world and after death in the light of the resurrection of the issuance of deeds to the soul, and finally the interpretation of the Holy Qur'an: The will of the heavenly beings has become clear.

    Keywords: The Holy Quran, narratives, Perception, Breath