فهرست مطالب

نشریه روانشناسی شناختی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ژاله کیانی، علیرضا مرادی*، پروین کدیور، حمید حسن ابادی، هادی کرامتی، محمد عفت پناه صفحات 1-20

    ذهن آگاهی یکی از مداخله های اثر گذار در ارتقاء و بهبود کارکردهای اجرایی است، اگر چه این مداخله برای بزرگسالان دارای مستندهای محکمی است، اما برای کودکان کمتر به آن پرداخته شده است، این در حالی است که کودکان دارای نقص توجه /بیش فعالی در کارکردهای اجرایی با مشکل مواجه هستند. هدف از پژوهش حاضر طراحی، تدوین و روایی‏یابی برنامه‏ ی آموزشی- توانمندسازی شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی برای ارتقاء کارکردهای اجرایی و کاهش نشانگان رفتاری کودکان دارای اختلال بیش فعالی/ نقص توجه انجام است. پژوهش حاضر از نوع بنیادی است که  در دو مرحله اجرا شد، در مرحله  اول برای طراحی و تدوین برنامه از روش توصیفی - تحلیلی با رویکرد سنتز پژوهی ترکیبی استفاده شد. در مرحله دوم برای روایی‏ یابی برنامه از روش‏های روایی صوری، روایی محتوایی به شیوه کیفی و کمی با استفاده از پانل خبرگانی 10نفره و از دو ضریب نسبی روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) استفاده شد.حداقل و حداکثر میزان (CVR) برای هر ماده یا جزء برنامه (73/0 و 1) حداقل و حداکثر میزان (CVI) برای هر ماده یا جزء برنامه به ترتیب (80/0 و 1) محاسبه شد. که در نهایت متوسط شاخص روایی محتوا (S-CVI/Ave) برای کل برنامه 91/0 به دست آمد. نتیجه این پژوهش منجر به تهیه یک برنامه آموزشی - درمانی  درسه بخش 1-مبانی، 2-آگاهی به بیرون و 3-آگاهی به درون که شامل خرده عناصر تقویت توجه، تمرکز، هوشیاری نسبت به هیجانات، افکار، تکالیف، هدف و تکانه ها می باشد. این برنامه  آموزشی- درمانی شامل  16 جلسه کودکان و 3 جلسه والدین، 120 کارت و 20 کاربرگ آموزشی می باشد . یافته های پژوهش نشان می دهد برنامه آموزشی -توانمندسازی شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی برای ارتقاء کارکردهای اجرایی و کاهش نشانگان رفتاری کودکان با اختلال بیش فعالی/نقص توجه از روایی لازم (S-CVI/Ave) 91/0 برای کاربرد آموزشی و استفاده بالینی برخوردار است و از روایی لازم برای کاربرد آموزشی و استفاده بالینی برخوردار است.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، نقص توجه، ذهن آگاهی، برنامه آموزشی- توانمندسازی شناختی، کارکردهای اجرایی، نشانگان رفتاری
  • شهرزاد مرادخانی، کامران یزدانبخش* صفحات 21-38

    با توجه به افزایش رفتارهای مجرمانه و آسیب های وارده ی ناشی از آن در جامعه، بررسی عوامل روانشناختی مستعد کننده و یا بازدارنده ارتکاب به جرم ضروری به نظر می رسد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای کارکردهای اجرایی در رابطه ی بین سیستم های مغزی-رفتاری با تنظیم شناختی هیجان انجام گرفت. پژوهش از لحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه شامل تمامی مردانی بود که دوره محکومیت خود را در زندان مرکزی شهر کرمانشاه در سال98 می گذراندند، که از بین آن ها 300 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شخصیت گری ویلسون (فرم 28 سوالی)، تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2006) و توانایی های شناختی (نجاتی، 1392) استفاده شد. تحلیل داده ها به روش همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری، با استفاده از نرم افزارهای SPSS22 و AMOS24 انجام شد. یافته ها نشان دادند که مدل تحلیل مسیر رابطه سیستم های مغزی رفتاری با تنظیم شناختی هیجان با نقش واسطه ای کارکردهای اجرایی دارای نیکویی برازش می باشند. نتایج بر اهمیت سیستم های مغزی رفتاری و کارکردهای اجرایی در تنظیم شناختی هیجان تاکید دارند. در نتیجه، توجه به کارکردهای اجرایی در کنترل و تنظیم شناختی هیجان و ارتقاء آن می تواند در زمینه کاهش رفتارهای مجرمانه موثر باشد.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، کارکرد اجرایی، سیستم مغزی رفتاری
  • سعیده زاهد، فریبرز درتاج*، حسن اسدزاده، پروین کدیور، نورعلی فرخی صفحات 39-54

    نظریه ی بار شناختی یکی از قویترین چارچوب های پژوهشی در مطالعات تربیتی است. مسئله ی عمده در این چارچوب توسعه ی ابزاری مناسب برای اندازه گیری بار شناختی است. از این رو هدف پژوهش حاضر، بررسی پایایی و اعتبار پرسشنامه ی بار شناختی بود که توسط کلپش، اشمیتز و سیوفرت (2017) طراحی شده است. به همین منظور، پرسشنامه ی مذکور بر روی 206 دانش آموز دختر پایه ی هفتم و هشتم، اجراء شد، که در آن دانش آموزان میزان بار درونزاد، برونزاد و مطلوب تکالیف یادگیری مختلف را بر روی مقیاس 7 درجه ای، درجه بندی کردند. جهت بررسی پایایی ابزار، از آلفای کرونباخ و برای بررسی اعتبار از آزمون t استفاده و کیفیت پاسخ های افراد در تکالیف مختلف با یکدیگر مقایسه گردید. تحلیل عاملی تاییدی نیز با استفاده از نرم افزار لیزرل 80/8 به منظور بررسی ساختار عاملی پرسشنامه انجام شد. یافته ها نشان داد که پرسشنامه ی مذکور، از پایایی و اعتبار مناسبی برای سنجش انواع مختلف بار شناختی برخوردار است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز یک مدل ساختاری سه عاملی را نشان داد که شاخص های تناسب آن مطابقت مطلوبی با داده ها داشته و ساختار سه عاملی پرسشنامه بار شناختی را تایید می کند. از این رو، این پرسشنامه می تواند ابزار مناسبی جهت اندازه گیری انواع مختلف بار شناختی در دانش آموزان پایه ی هفتم و هشتم به شمار آید.

    کلیدواژگان: نظریه ی بار شناختی، اندازه گیری انواع بار شناختی، ساختار عاملی، اعتبار، پایایی
  • سوسن علیزاده فرد*، آزیتا خرامان، حسین زارع صفحات 55-70

    انسان‏ها همواره علاقه داشتند تا درباره ماهیت خود اندیشیده و ابعاد آن‏را بشناسند. درواقع اطلاعات مختلف در طی فرایندهای شناختی، پردازش شده و بازنمایی‏های بدنی و روانی را شکل می‏دهند. نتیجه این بازنمایی‏ها تشکیل دو نوع حس ذهنی درباره خود است: خودآگاهی بدنی‏، و خودآگاهی روانی. علاوه بر این بازنمایی‏های واقعی، گاهی نیز مرتکب خطا شده و تحت شرایطی خاص، یک دست مصنوعی به‏عنوان دست خود تجربه می‏شود. این پژوهش با هدف پیش‏بینی خطای دست مصنوعی بر اساس خودآگاهی روانی و خودآگاهی بدنی طراحی و انجام شد. جامعه آماری را کلیه دانشجویان زن و مرد ساکن شهر تهران تشکیل می‏داد که نمونه‏ای به حجم 167 نفر (96 زن و 71 مرد) با روش نمونه‏گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه خودآگاهی بدنی (فنیگستاین و همکاران، 1975)، و پرسشنامه خوداگاهی بدنی‏شده (آسایی و همکاران، 2016) و همچنین اجرای آزمایش خطای دست مصنوعی بود. داده‏ها با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که ابعاد خودآگاهی روانی و بدنی با خطای دست مصنوعی رابطه منفی و معنادار مستقیم دارند. همچنین خودآگاهی خصوصی، با میانجیگری آگاهی از مالکیت و عاملیت بدنی؛ و خودآگاهی عمومی با میانجیگری آگاهی از مالکیت بدنی با خطای دست مصنوعی رابطه منفی و غیر مستقیم دارند. این نتایج نشان‏دهنده نقش ابعاد مختلف آگاهی‏ در بازنمایی‏های بدنی بوده و بینش تازه‏ای را در مرزهای دانش مربوط به این مفاهیم ایجاد نموده است.

    کلیدواژگان: خودآگاهی روانی، خودآگاهی بدنی، خطای دست مصنوعی، بازنمایی های بدنی
  • نیما مشتاقی، مسعود دهقان* صفحات 71-83

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییر موضوع در گفتمان سالمندان مبتلابه زوال عقل نوع آلزایمر در چارچوب مدل کرو (1983) و بر اساس رویکرد عصب شناسی زبان انجام شده است. ماهیت روش شناختی این پژوهش کمی، علی-مقایسه ای بوده، و داده ها شامل 20 نفر آزمودنی (10 نفر بیمار آلزایمری و 10 نفر سالمند سالم) بودند؛ و برای تعیین سطح زوال عقل، آزمون تعیین سطح کارکرد حافظه از آزمودنی ها به عمل آمد و افراد با نمرات (2 > نمره ≥ 5/0) انتخاب شدند. سپس، به مدت 10 دقیقه به سوالات مربوط به خانواده، زندگی و فعالیت های روزمره و جشن عید نوروز پاسخ دادند، و پاره گفتمان ها ثبت و آوانویسی شدند. همچنین، پاره گفتمان ها بر اساس مدل گفتمانی دایکسترا و همکاران (2004) کدگذاری و بر اساس مدل تغییر موضوع کرو (1983) دسته بندی شدند . در پایان، با استفاده از آزمون آماری تی-مستقل نتایج آماری بدست آمد. یافته ها تفاوت معنا دار تغییر موضوع  و حفظ موضوع را در گفتمان هر دو گروه افراد با زوال عقل نوع آلزایمر و افراد سالم نشان داد، به گونه ای که ویژگی تغییر موضوع هم در همان نوبت گیری و هم در نوبت گیری بعدی رخ داد. نتایج نشان داد که در گفتمان گروه زوال عقل نوع آلزایمر، تغییر موضوع بیشتر اتفاق می افتد و این تغییر موضوع بیشتر در همان نوبت گیری انجام شد. همچنین، شروع موضوع از فراوانی بیشتری برخوردار است و مهم ترین دلیل تغییر موضوع، مربوط به عدم ادامه گفتمان است.

    کلیدواژگان: اختلال گفتمان، عصب شناسی زبان، تغییر موضوع، آلزایمر
  • فاطمه طیبی، نجمه حمید*، مرتضی امیدیان صفحات 84-101
    مقدمه

     با توجه به شیوع افسردگی و وجود ضعف در کارکردهای افراد افسرده، بررسی و ارزیابی روش های متنوع درمانی در حیطه کارکردهای شناختی از جمله حافظه فعال، ضروری به نظر می رسد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی نرم افزار توانبخشی شناختی کاپتان لاگ، بر حافظه فعال شنیداری و فضایی افراد با نشانه های افسردگی شهر اهواز بود.

    روش

    روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه این پژوهش، شامل کلیه افراد با نشانه های افسردگی مراجعه کننده به مراکز درمانی روانشناسی و روانپزشکی شهر اهواز و صفحات مجازی این مراکز، در سال99-1398 بود. نمونه این پژوهش شامل 30 فرد با نشانه های افسردگی بود که از طریق اعلام فراخوان در این مراکز و صفحات مجازیشان و به روش نمونه گیری در دسترس داوطلبانه و پس از غربالگری از نظر داشتن ملاک های ورود به پژوهش به وسیله ابزارهای پژوهش (کسب نمره 28-14 بر اساس سیاهه افسردگی بک (BDI-II) و کسب نمره زیر میانگین در آزمون نمایه حافظه فعال وکسلر- ویرایش سوم) انتخاب شدند. پس از همتاسازی از نظر جنسیت، سن، تحصیلات، وضعیت اجتماعی اقتصادی، عدم ابتلا به بیماری های حاد جسمانی و روان شناختی و سایر متغیرهای مورد نظر در پژوهش به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش، به مدت 10 جلسه، تحت توانبخشی شناختی به وسیله نرم افزار کاپتان لاگ قرار گرفتند، اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکردند. پس از انجام مداخله و گرفتن پس آزمون، داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری و تحلیل کوواریانس با استفاده از SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میان گروه آزمایش و گواه از لحاظ حافظه فعال شنیداری و فضایی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0>p).. میزان حافظه فعال شنیداری و فضایی گروه آزمایش نسبت به پیش آزمون و گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت، یعنی نرم افزار توانبخشی شناختی کاپتان لاگ، بر حافظه فعال شنیداری و فضایی افراد افسرده، تاثیر معنی داری دارد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    بنابراین استفاده از نرم افزار توانبخشی شناختی کاپتان لاگ برای افزایش حافظه فعال شنیداری و فضایی افراد با نشانه های افسردگی، اثربخش است.

    کلیدواژگان: نرم افزار توانبخشی شناختی کاپتان لاگ، حافظه فعال شنیداری، حافظه فعال فضایی، افسردگی
|
  • Zhaleh Kiani, Alireza Moradi*, Parvin Kadivar, Hamid Hasanabadi, Hadi Keramati, Mohammad Effatpanah Pages 1-20

    Mindfulness is one of the effective interventions in improving executive functions. Although this intervention is well documented for adults, but it is less addressed for children, while children with attention deficit / hyperactivity disorder Executive functions are problematic. The purpose of this study is to Designing, developing and validating a psycho-educational program of empowerment based  on mindfulness- cognitive for  reduce behavioral symptoms and improve executive function in children with attention deficit / hyperactivity disorder.The present study is of the fundamental type, which is in two parts, In the first for designing and development stages was a descriptive - analytic method with a configurative synthesis approach In the second stage For program validation, along with the use of face validity method, content validity method was used quantitatively and Qualitatively method with a panel of 10 experts and Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI).The minimum and maximum CVRs for each item or component of the program were calculated as 0/73 and 1, respectively. Also the minimum and maximum CVIs for each item or component of the program were calculated as 0/80 and 1, respectively. Finally, the average content validity index (S-CVI/Ave) for the entire program was calculated as 0/91. This research leads to the preparation of an educational-therapeutic program in three sections:1- basics, 2- external awareness and 3- internal awareness, which includes the sub-elements of strengthening attention, concentration, awareness of emotions, thoughts, tasks, purpose and impulses. Be. This educational-therapeutic program includes 16 sessions for children and 3 sessions for parents, 120 cards and 20 educational worksheets. The psycho educational program of empowerment based on mindfulness- cognitive for  reduce behavioral symptoms and improve executive function in children with attention deficit / hyperactivity disorder has appropriate face and content validity, and has a useful validity for educational, clinical and research uses.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Mindfulness, executive function, psycho-educational program
  • Shahrzad Moradkhani, Kamran Yazdanbakhsh* Pages 21-38

    Given the increase in criminal behaviors and the damage they cause in society; it is important to study the psychological factors that make people prone to crime or prevent it from committing. Accordingly, the present study aimed to investigate the mediating role of cognitive executive functions in the relationship between behavioral brain systems with cognitive emotion regulation in prisoner men. The research was descriptive-correlational. The study population included all men who were serving their sentences in Kermanshah Central Prison in 1398, from which 300 people were selected by convenience sampling method. The participants completed the Gray-Wilson Personality Questionnaire (GWPQ-28), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ), and Cognitive Ability Questionnaire (Nejati, 2013). Data were analyzed using Pearson correlation and structural equations using SPSS22 and AMOS24. Findings showed that path analysis models of the relationship between behavioral brain systems and cognitive emotion regulation with executive functionschr('39') mediating role have a good fit. The results emphasize the importance of behavioral brain systems and executive functions in cognitive emotion regulation. As a result, paying attention to executive functions in controlling and cognitively regulating emotions and promoting them can be effective in reducing criminal behaviors.

    Keywords: Cognitive Emotion Regulation, Executive Function, Brain Behavioral System
  • Saeideh Zahed, Fariborz Dortaj*, Hasan Asadzadeh, Parvin Kadivar, Noorali Farokhi Pages 39-54

    Cognitive Load Theory is one of the most powerful research frameworks in educational research. The main concern within this framework is to develop a proper instrument to measure cognitive load. Hence, the goal of this research was to investigate the reliability and validity of the Cognitive Load Questionnaire designed by Kelpsch, Schmitz and Seufert (2017). This questionnaire was administered to 206 seventh- and eighth-grade female students, in which they rated the amount of intrinsic, germane, and extraneous load of various learning tasks on a 7-point Likert scale. The reliability and validity of the questionnaire were examined and confirmed through Cronbachchr('39')s alpha coefficient and t-test in which the quality of individualschr('39') answers in different tasks were compared together. In addition, confirmatory factor analysis was performed using LISREL 8.80, to investigate factor structure of the questionnaire. The results showed that the questionnaire has desirable reliability and validity to measure different types of cognitive load. The results of confirmatory factor analysis also revealed a three-factor structural model whose fit indices suggested a desirable fit with the data, thus corroborating the three-factor structure of the cognitive load questionnaire. Therefore, this questionnaire can be a proper measure to assess different types of cognitive load in seventh and eighth grade students.

    Keywords: Cognitive load theory, Measurement of types of cognitive load, Factor structure, Validity, Reliability
  • Susan Alizadeh Fard*, Azita Kharaman, Hossein Zare Pages 55-70

    Human has always been interested in thinking about nature of self, and knowing its dimensions. In fact, different information is forming psychological and embodied representations through cognitive processes. The result of these representations is two types of mental sense of self: body self-awareness, and psychological self-awareness. Sometimes, the real representation makes mistake and, under certain circumstances, experiences an artificial hand as a real one. This study was designed and conducted to predicting rubber hand illusion based on embodied and psychological self-awareness. The statistical population consisted of all male and female students living in Tehran. A sample of 167 people (96 females and 71 males) were selected by convenience sampling method. Research instruments included the self-consciousness scale (Fenigstein et al., 1975), and embodied sense of self scale (Asai et al., 2016) as well as performing Rubber hand illusion testing. Data were analyzed by using SPSS and AMOS software. The results of path analysis showed that the dimensions of psychological and embodied self-awareness have a negative and significant direct relationship with rubber hand illusion. Also private self-awareness mediated by embodied ownership and agency awareness; and public self-awareness mediated by embodied ownership awareness are negatively and indirectly related to rubber hand illusion. These results indicate the role of different dimensions of consciousness in body representations and have created new insights into the boundaries of knowledge related to these concepts.

    Keywords: psychological self-awareness, embodied self-awareness, rubber hand illusion, body representations
  • Masoud Dehghan*, Nima Moshtaghi Pages 71-83

    The present study aims to investigate the topic shift in the discourse of the senile dementia of the Alzheimerchr  type within the framework of Crow   model (1983) based on Neurolinguistics approach. The methodological nature of this quantitative research was ex post facto; and the statistical population included 20 subjects (10 senile dementia of the Alzheimerchr  type subjects and 10 normal elderly subjects). To determine the level of dementia, the Clinical Dementia Rating Scale was performed on the subjects. Thus, the subjects with the score (0.5 ≤ X< 2) were selected. Then, the subjects answered the questions about their families, daily activities, and Eid-e Nowruz celebration for 10 minutes. Moreover, the utterances were recorded and transcribed. Also, the utterances were encoded and categorized respectively, according to Dijkstra’s et al. model (2004) and Crowchr  model (1983). Finally, the statistical results obtained with the use of independent t-test. The findings revealed a significant difference of the topic shift (P=0.001) and the topic maintenance (P=0.01) in the discourse of both senile dementia of the Alzheimerchr  type and normal elderly subjects, in such a way that both the topic shift and the topic maintenance occurred within turn and across turn. The results showed the topic shift, that occurs more often within turn, has much more frequency in the senile dementia of the Alzheimerchr  type subjects’ discourse; and also, the topic initiation has the most frequency, and the most important Reason for Shift was related to Failure to Continue.

    Keywords: discourse impairing, Neurolinguistics, topic shift, Alzheimer's
  • Fatemeh Tayeby, Najmeh Hamid*, Morteza Omidian Pages 84-101
    Introduction

    Due to the prevalence of depression and the existence of weakness in the functions of depressed people, it seems necessary to study and evaluate various treatment methods in the field of cognitive functions, including working memory.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of Captain Log cognitive rehabilitation software on auditory and spatial working memory of people with depressive symptoms in Ahvaz.

    Method

    The method of this research was quasi-experimental with pretest, posttest design and control group. The population of this study included all people with depressive symptoms who referred to psychology and psychiatric centers in Ahvaz and the web pages of these centers in 2009-2010. The sample of this study included 30 subjects with symptoms of depression who announced their admission to these centers and were matched in terms of having criteria for entering the research such as acquering a score of 14-28 based on the Beck Depression Inventory (BDI-II) and one standared deviation below the mean on the Wechsler Active Memory Profile Test - Third Edition) were selected. After matching in terms of gender, age, education, socio-economic status, lack of acute physical, psychological diseases and other criterias considered in this research were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group administered cognitive rehabilitation for 10 sessions using Captain Log software, but the control group did not receive any intervention. After the intervention and post-test, the data were analyzed using multivariate analysis of variance(MANOVA) and analysis of covariance(ANCOVA) by SPSS-24.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of auditory and spatial working memory (p <0.001). The rate of auditory and spatial active memory in the experimental group compared to the pretest and control groups significantly increased. Captain Log cognitive rehabilitation software has a significant effect on the auditory and spatial working memory of depressed people (p <0.001).

    Keywords: Captain Log cognitive rehabilitation software, auditory, spatial working memory, depressive symptoms