فهرست مطالب

اندیشه آماد - پیاپی 77 (تابستان 1400)

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 77 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن کمالی*، رضا فریبا صفحات 1-36
    زمینه و هدف

    نگهداری و تعمیرات جنگ‌افزارهای سبک ازجمله دغدغه‌های همیشگی فرماندهان و مسیولان نیروی انتظامی است و سالانه فعالیت‌های فراوانی در سراسر کشور در این رابطه صورت می‌گیرد و هزینه‌های بسیار زیادی صرف آن می‌شود و از همه مهم‌تر آنکه اجرای بهینه ماموریت‌های ناجا وابستگی مستقیمی به اجرای درست این فعالیت پراهمیت دارد.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی است که با روش پیمایشی صورت گرفته است. جمع‌آوری اطلاعات به‌وسیله پرسشنامه از فرماندهان، معاونین آماد و پشتیبانی و نیز مدیران نت نیروی انتظامی انجام‌گرفته است. نمونه آماری پژوهش، شامل 80 نفر از خبرگان است که به‌صورت نمونه‌گیری تصادفی انتخاب‌شده‌اند. تجزیه‌وتحلیل یافته‌ها با استفاده از نرم‌افزار اس‌پی‌اس‌اس و آزمون‌های آماری کالموگروف اسمیرنف و آزمون‌های تی تک نمونه‌ای و فریدمن صورت گرفت.

    یافته‌ها :

    یافته‌های تحقیق نشان داد که سیستم فعلی نگهداری و تعمیرات جنگ‌افزارهای سبک ناجا در مولفه‌های «درجه»، «حقوق و مزایا»، «بهداشت و ایمنی»، «انگیزه»، «قطعات»، «رایانه موردنیاز برای امور نت»، «تجربه نگاری و مستندسازی»، «فرهنگ‌سازمانی»، «کادر سازی»، «استفاده از افراد موثر» و «ارتقاء انگیزه» دچار آسیب است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، جنگ افزار سبک.سخت افزار، سازمان افزار، انسان افزار، اطلاعات افزار
  • جعفر قیدرخلجانی*، منصور شامرادی فر صفحات 37-56
    زمینه و هدف

    ماهیت کاری سازمان‌های هوایی به‌گونه‌ای است که همواره با بروز حوادث و لزوم انجام ارزیابی ریسک صحیح مواجه هستند. یکی از این موارد، فرآیند نگهداری و تعمیرات در این سازمان‌هاست اما همان‌طور که از تعریف ریسک آشکار است، این فرایند همواره با عدم قطعیت همراه است. بر این اساس باید به این مهم توجه داشت که انجام محاسبات ارزیابی ریسک باید منطبق بر اصولی باشد که بتواند این عدم قطعیت را پوشش دهد.

    روش

    در این تحقیق، شناسایی و اولویت‌بندی عوامل ایجاد ریسک برای فرآیند عملیاتی نمودن هواپیما در بخش نگهداری و تعمیرات هوایی سازمان مورد مطالعه است. برای این کار پس از طراحی یک سیستم استنتاج فازی چندمرحله‌ای، معیارهای اصلی و زیر معیارها توسط خبرگان حوزه هوایی و با استفاده از تکنیک طوفان فکری شامل تحقق محصول، زیرساخت‌ها، فناوری، فرآیندهای عملیاتی و نیروی انسانی انتخاب شدند.

    یافته ها

    این پیاده‌سازی باعث شناسایی در پنج شاخص کلی و هفده زیر شاخص از ریسک‌های تاثیرگذار در این صنعت نشان داد که بیشترین تاثیرگذاری در حوزه ریسک شامل فرآیندهای فنی و عملیاتی (98.35) و کمترین اثرگذاری در حوزه تحقق محصولات (66.32) است.

    نتیجه گیری

    استفاده از سیستم خبره فازی مدل‌سازی شده در این تحقیق که به راحتی می‌توان با تغییر ورودی و مشاهده خروجی، میزان اهمیت آن‌ها را تعیین کرد ، سعی در برطرف نمودن مشکلات و اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه در حوزه مهندسی ایمنی و تحلیل ریسک‌های عملیاتی و فنی سازمان را در هر مرحله از فرآیندهای کاری دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، ارزیابی ریسک، ایمنی صنعت هوایی، دستگاه های مبتنی بر منطق فازی، نت
  • اسماعیل خان احمدی*، عبدالرضا مومنی صفحات 57-79
    هدف و زمینه

    نظر به تحولات صورت گرفته در فرایند نبرد و تاثیرپذیری موفقیت عملیات از انضباط عملیاتی و رویکردهای مترتب بر آن؛ و تجارب گران‌بهای نظام اسلامی در دوران دفاع مقدس و نبردهای اخیر از تاثیر انضباط عملیاتی با رویکرد حرکات بر موفقیت عملیات در سطوح راهبردی، عملیاتی و تاکتیکی، نوشتار حاضر با مطالعات اکتشافی در منابع بر آن است تا شاخص‌های حرکات انضباط عملیاتی را احصا و نقش آن‌ها را بر موفقیت عملیات تعیین نماید.

    روش

    روش تحقیق آمیخته اکتشافی است و به لحاظ هدف کاربردی است. پس از بررسی و نقد منابع و با تکیه بر دیدگاه‌های صاحب‌نظران، الگوی با 20 شاخص حرکات انضباط عملیاتی بر موفقیت عملیات تدوین شد. که پس از تعیین روایی با ضریب 88/. پرسشنامه محقق ساخته در معرض قضاوت 44 نفر از صاحب‌نظران قرار داده شد.

    نتایج

    بر اساس نتایج نظر به اینکه میانگین شاخص‌های بیست‌گانه از میانگین متوسط بیشتر است حرکات انضباط عملیاتی را از روی شاخص‌های فوق می‌توان تعریف نمود. بالاترین میانگین مربوط «زمان‌بندی و طرح‌ریزی حرکات» با رتبه 79/4 و پایین‌ترین میانگین مربوط به شاخص « منابع محلی» با 09/4 است. یافته‌ها: نظر به اینکه در آزمون T و آزمون فریدمن میانگین شاخص‌ها 40/4 و سطح معنی‌داری موید این است که شاخص‌های بعد حرکات انضباط عملیاتی بر موفقیت عملیات نظامی- انتظامی تاثیر بالایی دارد.

    کلیدواژگان: شاخص های حرکات، انضباط عملیاتی، موفقیت، عملیات نظامی - انتظامی
  • محمد مهدی مهتدی*، مونا شیخ ربیعی صفحات 81-109
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش، ارزیابی عوامل حایز اهمیت در یک راهبرد بهینه نگهداری و تعمیرات و انتخاب راهبرد مطلوب از بین راهبردهای پیشنهادی بر مبنای عوامل مزبور و با در نظر گرفتن سطح ریسک تجهیزات در پالایشگاه چهارم پارس جنوبی است.

    روش

    مرحله اول این پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و مرحله دوم با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، کارشناسان و مدیران نت پالایشگاه چهارم پارس جنوبی به تعداد 75 نفر است. جهت انجام پژوهش، در مرحله نخست پرسشنامه ای بین گروه نمونه به تعداد 60 نفر توزیع و از طریق معادلات ساختاری، اهمیت عوامل مورد مطالعه ارزیابی شد. بعد از تایید این عوامل، سطوح مختلف ریسک تجهیزات مشخص شد. در مرحله بعد با توزیع پرسشنامه ‏ های مقایسات زوجی عوامل و معیارها بین 15 نفر فرد خبره در بین جامعه آماری، وزن هر معیار در هر سطح ریسک و ضریب اهمیت هر راهبرد در هر معیار مشخص و بر مبنای آن راهبرد بهینه نت در سطوح مختلف ریسک تعیین شد.

    یافته ها

    اهمیت معیار‏های موردمطالعه در یک راهبرد مطلوب نت تایید شده و نتیجه گرفته شد که در تجهیزات با ریسک بالای محتوی مواد سمی، نت پیشگیرانه و در تجهیزات با ریسک بالا و محتوی مواد غیر سمی، نت مبتنی بر قابلیت اطمینان و در تجهیزات با ریسک متوسط و کم نت اصلاحی بهترین راهبردهای نت می‏ باشند.

    نتیجه گیری

    ازآنجاکه بیشتر تجهیزات شرکت مورد مطالعه در ناحیه ریسک و متوسط قرار دارند می‏ توان نتیجه گرفت که برای 84 درصد تجهیزات شرکت باید از نت اصلاحی بهره برد. در خصوص مابقی تجهیزات نیز با ملاحظه سمی یا غیر سمی بودن تجهیزات، نت پیشگیرانه و یا نت مبتنی بر قابلیت اطمینان مناسب خواهد بود.

    کلیدواژگان: نگهداری و تعمیرات، راهبرد نت، بازرسی بر مبنای ریسک، تحلیل سلسله مراتبی
  • رضا کامران راد*، فرشید فرخی زاده صفحات 111-136
    زمینه و هدف

    خودروها به‌عنوان یکی از پر تقاضاترین تجهیزات در یک سازمان دفاعی، در صورت عدم سرویس‌دهی به‌موقع و کارآمد به‌عنوان تهدیدی برای آن سازمان قلمداد می‌شوند. از سوی دیگر با توجه به افزایش چشم‌گیر داده‌های مربوط به نگهداری و تعمیرات این وسایل در سازمان موردمطالعه، در این پژوهش از تکنیک داده‌کاوی برای افزایش مشهود نرخ تبدیل داده‌ها به اطلاعات و کشف دانش به‌منظور جلوگیری از توقف ماموریت‌ها استفاده شده است.هدف از مقاله حاضر ارایه معماری دسته‌بندی داده‌های تولیدشده از مراجعات و خرابی‌های خودروهای سواری سازمان موردمطالعه و پیش‌بینی فواصل میان خرابی آن‌ها از طریق روش داده‌کاوی به‌منظور برنامه‌ریزی نگهداری و تعمیرات آن‌ها است.

    روش

    بر این اساس داده‌های موردنیاز برای یک نمونه شامل 150 دستگاه خودرو سبک استخراج شد. با توجه به هدف تحقیق متغیرهای سال ساخت خودرو، مسافت طی شده و علت خرابی به‌عنوان متغیرهای ورودی و فواصل بین خرابی به‌عنوان متغیرهای خروجی تعیین گردید.

    یافته ها

    با اتکا به اصول داده‌کاوی و از طریق نرم‌افزار اس پی اس اس مادلر[1] به گروه‌بندی خودروها بر اساس فواصل بین خرابی (کیلومتر) با الگوریتم درخت سی اند آر[2]پرداخته شد و الگوی نت پیشگیرانه ای ارایه شد که بر اساس خصوصیات فیزیکی و تابع عمر سیستم بوده و درنهایت باعث افزایش عمر سیستم و کاهش هزینه نت می‌گردد.

    نتیجه گیری

    بر اساس تحلیل خروجی‌ها گروه نگهداری و تعمیرات سازمان موردمطالعه باید برنامه سرویس و بازدید خودروها را بر اساس گروه‌بندی انجام‌شده در پژوهش و با توجه به پیشنهادهای ارایه‌شده تنظیم کند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، نگهداری و تعمیرات، نت پیش گویانه، خودروهای سبک دفاعی، الگوریتم
  • سمانه آستان*، محمدامین ترابی، نسرین رسولی صفحات 137-163
    زمینه و هدف

    امروزه در این بازار رقابتی، نشان تجاری یک دارایی نامشهود ارزشمند محسوب می‌شود که نقش مهمی را ایفا می‌کند چراکه نشان تجاری این امکان را به مشتریان می‌دهد که خطرات ادراک‌شده آن‌ها در خرید خدمات را کاهش دهد و به شرکت‌ها برای دستیابی به عملکردی پایدار کمک کند. بنابراین این پژوهش باهدف بررسی مقایسه‌ای تاثیر نشان تجاری کشور مبدا بر قصد خرید مشتری در صنایع غذایی با نقش میانجی ترجیح نشان تجاری و ارزش نشان تجاری در بین 10نشان تجاری پرفروش خارجی مواد غذایی فعال در بازار ایران انجام گردید.

    روش

    روش این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی، توصیفی-پیمایشی محسوب می‌شود. با توجه به اینکه از تعداد کل مشتریان نشان تجاری‌های خارجی مواد غذایی در سطح شهر تهران اطلاع دقیق در دسترس نیست لذا جامعه آماری مورد مطالعه ،نامحدود محسوب می‌شود و طبق ، فرمول کوکران، تعداد نمونه برای جامعه نا حدود 384 نفراست. در این تحقیق به شیوه نمونه‌گیری تصادفی ساده پرسشنامه توزیع گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تصویر شناختی کشور مبدا و تصویر عاطفی کشور مبدا بر ترجیح نشان تجاری مواد غذایی تاثیر معناداری دارند. تصویر شناختی کشور مبدا و تصویر عاطفی کشور مبدا بر ارزش نشان تجاری مواد غذایی تاثیر مثبت و مستقیم دارند. و درنهایت اثرات مستقیم ترجیح نشان تجاری و ارزش نشان تجاری بر قصد خرید مواد غذایی تایید شدند.

    کلیدواژگان: نشان تجاری کشور مبدا، قصد خرید مشتری، ترجیح نشان تجاری، ارزش نشان تجاری
  • محسن مطیعی، امیر محمد خانی*، ثریا بیرامی صفحات 165-197
    زمینه و هدف

    آگاهی محیطی عموم، کارکنان شرکت‌ها و همچنین اجرای مقررات دولتی، سازمان‌ها را مجبور به استفاده از روش‌های زیست‌محیطی سازمانی مانند مدیریت زنجیره‌ تامین سبز، مدیریت منابع انسانی سبز و نوآوری سبز می‌کند. بنابراین، این مطالعه با هدف ارایه شواهد تجربی نشان می‌دهد که شیوه‌های مدیریت زنجیره تامین سبز، مدیریت منابع انسانی سبز و شیوه‌های نوآوری سبز به‌منظور تشویق سازمان‌ها در اجرای این روش‌ها، عملکرد محیطی را به‌طور قابل‌توجهی بهبود می‌بخشد.

     روش‌شناسی:

     پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر نحوه‌ی گردآوری اطلاعات توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری متشکل از مدیران عالی، میانی و عملیاتی آگاه نسبت به موضوع موردبررسی بر اساس سمت سازمانی آنها در واحدهایی نظیر بازاریابی، فروش، توسعه محصول و تحقیق و‌ توسعه شرکت‌های کوچک ‌و‌ متوسط استان مرکزی است که میزان نمونه آماری برای معادلات ساختاری در نرم‌افزار سمپل پاور[1]، 321 نفر تعیین گردید که پرسشنامه میان 321 نفر از مدیران بنگاه‌های کوچک ‌و ‌متوسط استان مرکزی به‌صورت تصادفی ساده توزیع شد و تعداد 288 پرسشنامه تکمیل‌شده برگشتی تحت پوشش پی ال اس[2] قرار گرفت. برای پاسخ به فرضیات تحقیق از تکنیک مدل‌سازی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات‌جزیی استفاده شده است. گردآوری داده‌های پژوهش از طریق نظرسنجی به وسیله پرسشنامه‌ سینگ و همکاران (2020) برای متغیرهای رهبری تحول‌آفرین سبز و نوآوری سبز، پرسشنامه عبیدات و همکاران (2020) برای متغیرهای جهت‌گیری محیطی و مدیریت منابع انسانی سبز، پرسشنامه سمن و همکاران (2019) برای متغیر مدیریت زنجیره تامین سبز و عملکرد محیطی، به‌صورت الکترونیکی انجام گرفته است.

    یافته‌ها: 

    اتخاذ شیوه‌های مدیریت منابع انسانی سبز و شیوه‌های دیگر زیست‌محیطی مانند مدیریت زنجیره‌ تامین سبز و نوآوری سبز توسط سازمان‌های تجاری می‌تواند از فشارهای زیست‌محیطی، قوانین و مقررات دولتی و همچنین مردم (ازجمله مشتریان، تامین‌کنندگان، خریداران و جوامع) بکاهد و به فعالیت‌های سبزتری دست یابند.. در حقیقت، شیوه‌های مدیریت منابع انسانی سبز برای اجرای موفقیت‌آمیز سیستم‌های مدیریت محیطی امری حیاتی است. مفهوم نوآوری سبز، اجرای مدیریت زنجیره تامین سبز را با رویکردها و ایده‌های جدید به تولیدکنندگان ارتقا می‌دهد. به همین ترتیب، نوآوری سبز ممکن است اجرای مدیریت محیط‌زیست، به‌ویژه مدیریت زنجیره تامین سبز را برای تحقق نیازهای زیست‌محیطی سازمان‌ها تقویت کند.

    نتایج

    نتایج گویای آن است که مدیریت منابع انسانی سبز بر نوآوری سبز شرکت‌های کوچک ‌و‌ متوسط تاثیر مثبتی دارد، ولی نوآوری سبز نتوانست نقش واسط مثبتی بین مدیریت منابع انسانی سبز و عملکرد زیست‌محیطی داشته باشد. نتیجه بعدی پژوهش حاضر این است که مدیریت زنجیره ‌تامین سبز تاثیر مثبتی بر نوآوری سبز و عملکرد زیست‌محیطی دارد. همچنین نتایج ،نشان دهنده تاثیر واسطه‌ای مدیریت منابع انسانی سبز بر ارتباطات بین پشتیبانی رهبری تحول‌آفرین سبز و جهت‌گیری محیط‌زیست داخلی و عملکرد محیطی ارایه می‌دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، نوآوری سبز، مدیریت زنجیره تامین سبز، عملکرد زیست محیطی
  • عیسی علیزاده*، غلام حسین غفاری صفحات 197-210

    لازم است شرکت های لجستیک شخص ثالث[1]، منبع قدرت و رابطه بین خریداران و تامین کنندگان را درک کنند تا بتوانند عملکرد لجستیک و رضایت مشتری را بهبود بخشند. این مقاله از روش فرا تحلیل برای ارزیابی تاثیر قدرت بر روابط و رضایت مشتری در یک رابطه سه گانه لجستیک استفاده می کند. فرا تحلیل برای ترکیب نظام مند یافته های تحقیق در ادبیات موجود مفید است. روابط علی بین قدرت، رابطه و رضایت مشتری در مدیریت زنجیره تامین[2] و ادبیات لجستیک ازنظر آماری ارزیابی می شود. بر مبنای بررسی و تجزیه‌وتحلیل، این چارچوب ممکن است پیامدهای قابل‌توجهی برای روابط زنجیره تامین در لجستیک فراهم کند. این ممکن است اولین کار برای تجزیه‌وتحلیل تاثیر قدرت در رابطه و رضایت مشتری در یک سه گانه لجستیک از طریق یک فرا تحلیل باشد. نتایج این مطالعه، اطلاعات مفیدی ارایه می کند که محققان دیگر می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند.

    کلیدواژگان: سه گانه لجستیک، قدرت، رابطه، عملکرد خدمات لجستیک، فرا تحلیل
|
  • mohsen kamali *, reza fariba Pages 1-36
    Aim & background

    Maintenance of light weapons is one of the constant concerns of commanders and officials of the police force, and many activities are carried out in this regard every year, It costs a lot of money, and most importantly the optimal execution of NAJA missions directly depends on the proper implementation of this important activity.

    Method

    This research is of applied type which has been done by survey method. Data collection was done by questionnaire from commanders, deputies of logistics and also Maintenance managers of law enforcement. The statistical sample of the study includes 80 experts whom have been selected by random sampling. Analysis of the findings was performed using SPSS software and Kolmogorov-Smirnov statistical tests and single sampling t and Friedman tests.

    Findings

    The research findings showed that the current system of NAJA light weapons maintenance are damaged in the "degree", "salary and benefits", "health and safety", "motivation", "parts", "computer required for maintenance affairs", "Empiricism and documentation", "organizational culture", "staffing", "using effective people" and "motivating" components.

    Keywords: Pathology, light warfare, Hardware, organization tool, human tool, information tool
  • Jafar Gheidar Kheljani *, mansour shamoradifar Pages 37-56
    Background and Aim

    the work nature of an air maintenance organizations is in such a way that they always face the occurrence of accidents and the necessity of carrying out a proper risk assessment. One of these is the process of maintenance and repair in these organizations, but as it is evident from the definition of risk, it is always associated with uncertainty. Accordingly, it should be noted that performing risk assessment measures should be consistent with the principles that can cover this uncertainty.

    method

    in this research, identification and prioritization of risk factors for aircraft operating process in maintenance of the organization is studied. For this purpose, after the design of a multi-stage fuzzy inference system, basic criteria and sub - criteria were selected by Air Field experts using the brainstorming technique, including product realization, infrastructures, technology, operational processes and human resource.

    Finding

    this implementation causes the identification of five general indicators and seventeen sub-indicators of influencing risk factors in this industry, it showed that the most effectiveness in the risk area includes technical and operational processes (98.35) and the lowest effectiveness is in the field of products realization (66.32).

    Conclusion

    using fuzzy expert system modeled in this study, which by changing the input and observing the output easily can determine the importance of them and try to address the problems and present corrective and preventive actions in the field of safety engineering and operational and technical risk analysis of the organization at each stage of work processes

    Keywords: Risk management, risk assessment, air industry safety, fuzzy logic - based machines, Maintenance
  • ismail khanahmadi *, abdolreza momeni Pages 57-79
    Aim and Background

    Opinion on the stimulations of the battle process and the impact of operational discipline on operational success and its approaches; And the valuable experiences of the Islamic system during the time of the Holy Defense and the recent battles from the operational discipline impact with the movement approach on strategic, operational and tactical success. the writing wants to compute operational discipline movements indicators and determine their role in operations success using exploratory studies on existing resources.

    Method

    The research method is an exploratory mixture and is applied in terms of purpose. After reviewing and criticizing the resources and relying on the views of experts, a model with 20 indicators of operational discipline movements on the success of operations was developed. After determining the validity with a coefficient of /88 The researcher-made questionnaire was judged by 44 observers.

    Results

    Based on the results, considering that the average of twenty indicators is higher than the average, operational discipline movements can be defined from the above indicators. The highest average is related to "movements scheduling and planning" with a rank of 4.79 and the lowest average is related to the "local resources" index with a score of 4.09.

    Findings

    Considering that in T-test and Friedman test, the mean of the indices is 4.40 and the significance level confirms that the indicators of the dimension of operational discipline movements have a high impact on the success of military-police operations.

    Keywords: Movements Indicators, Operational Discipline, Success, military-police Operations
  • MohammadMahdi mohtadi *, Mona sheikhrabiee Pages 81-109
    Aim & Background

    The goal of this research is evaluating the important factors in the optimal strategy selection among the suggested strategies on basis of the mentioned factors and by Considering the Risk level of equipment in 4th south PARS refinery.

    Method

    The first phase of this research was performed using structural equations modeling and the second phase using hierarchical analysis method. research statistical society, maintenance experts and managers number of 4th south PARS refinery is 75. For the research performance, In the first phase a questionnaire was distributed among the sample group with population of 60 and the importance of studied factors was evaluated using structural equations. After the confirmation of these factors, the different levels of equipment risk was specified. In the next phase by distributing the pairwise comparisons of factors and criteria questionnaires between 15 experts in the statistical society, the weight of each criterion in every risk level and importance factor of each strategy in every criterion was specified and according to it optimal maintenance strategy in the different risk levels was determined.

    Findings

    Importance of studied criteria in a desired maintenance strategy is confirmed and it is concluded that in the equipment with high risk containing toxin preventive maintenance, and in the equipment with high risk which doesn't contain toxin, Reliability Centered Maintenance (RCM) and in the equipment with average and low risk Corrective Maintenance is the best maintenance strategy.

    Conclusion

    As more of the studied company's equipment is in the average risk area it can be concluded that for 84% of company's equipment Corrective Maintenance should be used. For rest of the equipment considering that it is toxic or non-toxic, preventive maintenance or Reliability Centered Maintenance (RCM) will be suitable.

    Keywords: Maintenance, Maintenance Strategy, Risk Based Inspection (RBI), analytic hierarchy process (AHP)
  • Reza Kamranrad *, Farshid Farokhizadeh Pages 111-136
    Background and Purpose

    Vehicles are considered as one of the most demanded equipment in a defense organization, if they are not serviced in a timely and efficient manner, they are considered as a threat to that organization. On the other hand, due to the significant increase in data related to maintenance of these devices in the organization under study, in this study, data mining technique has been used to increase the data conversion into information rate and knowledge discovery in order to prevent cease of missions .The purpose of this paper is to present the architecture of classifying the data generated from the reference and breakdowns of passenger cars of the studied organization and to predict the distances between their breakdowns through data mining method in order to plan their maintenance and repairs.

    Methods

    Based on this, the required data for a sample including 150 light vehicles were extracted. In this research, year of construction of the car, distance traveled and cause of failure as input variables and the intervals between failures as output variables were defined.

    Findings

    Based on data mining principles and using SPSSModeler software, vehicles were grouped based on the distances between breakdowns (km) with the C&R tree algorithm.

    Conclusion

    according to the outputs analysis, the maintenance and repair group of the studied organization should adjust the service and inspection plan of the vehicles based on the grouping done in the research and by considering the suggestions provided.

    Keywords: Planning, Maintenance, Repair, Predictive maintenance, Light Defensive Vehicles, Data Mining Algorithm
  • samane Astan *, MohammadAmin Torabi, Nasrin Rasoili Pages 137-163
    Background and purpose

    Today, in this competitive market, brand is an imperceivable precious asset which plays an important role. The brand help the customers to decrease their perceived dangers in acquiring services and help companies and businesses to attain a stable performance. The aim of the study is to examine comparatively the impact of the country of origin brand on the customer's intention to purchase in the food industry with the mediating role of brand preference and brand value among the ten best-selling foreign food brands active in the Iranian market.

    Method

    Regarding the purpose, the research is an applied research, and in terms of nature, it is a descriptive-survey one. The statistical population of this research is the customers of foreign food brands in Tehran. Since the exact number of customers of foreign food brands is not available, so the studied statistical community is accounted unlimited, and concerning the Cochran's formula, for the unlimited community, the sample number is 384 people. In the study, the questionnaire was distributed with simple random sampling method.

    Results

    The results showed that the cognitive and feeling image of the origin country has a significant impact on food brand preference. The cognitive and feeling image of the origin country has direct and positive effect on brand value. At last, direct effects of brand preference and brand value on the intention to buy food is confirmed.

    Keywords: Country of origin brand, Customers' intention to buy, Brands preference, Value of commercial brand
  • Mohsen Motiei, amir mohammad khani *, soraya Beyrami Pages 165-197
    Aim & background

    Public awareness, corporate employees, as well as the implementation of government regulations, force organizations to use organizational environmental methods such as green supply chain management, green human resource management and green innovation. Therefore, this study aims to provide empirical evidence that green supply chain management practices, green human resource management and green innovation practices to encourage organizations to implement these methods significantly improve environmental performance.

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive and survey in terms of how to collect information. The statistical population consists of senior, middle and operational managers aware of the subject matter based on their organizational position in units such as marketing, sales, product development and research and development of small and medium-sized companies in Markazi province; statistical sample size for Structural equations in SAMPLE POWER software were determined 321 people. The questionnaire was randomly distributed among 321 managers of small and medium enterprises in Markazi province and 288 completed returned questionnaires were covered by PLS. To answer the research hypotheses, structural equation modeling technique and partial least squares method have been used. Collection of research data through surveys by Singh et al. (2020) questionnaire for the variables of green transformational leadership and green innovation, Obaidat et al. (2020) questionnaire for the variables of environmental orientation and green human resource management, Saman et al. (2019) for the variable Green supply chain management and environmental

    Findings

    Adoption of green human resource management and other environmental practices such as green supply chain management and green innovation by business organizations can reduce environmental pressures, government laws and regulations, as well as people (including customers, suppliers, buyers and communities) and attain greener activities. In fact, green human resource management practices are critical to the successful implementation of environmental management systems. The concept of green innovation enhances the implementation of green supply chain management with new approaches and ideas to manufacturers. Similarly, green innovation may strengthen the implementation of environmental management, especially green supply chain management to meet the environmental needs of organizations.

    Result

    The results show that green human resource management has a positive effect on green innovation of small and medium enterprises, but green innovation could not play a positive mediating role between green human resource management and environmental performance. The next result of the present study is that green supply chain management has a positive effect on green innovation and environmental performance. The results also provide evidence of the mediating effect of green human resource management on the relationships between green transformational leadership support and the internal environment orientation and environmental performance.

    Keywords: Green Human Resource Management, Green Innovation, green supply chain management, environmental performance
  • Eisa Alizadeh*, gholamhosain ghafari Pages 197-210

    The Impact of Power on the Relationships and Customer Satisfaction in a Logistics Triad: A Meta-Analysis It is necessary for TPL firms to understand the source of power and the relationship between buyers and suppliers so that they can improve logistics performance and customer satisfaction. This paper uses a meta-analysis to assess the effect of power on the relationships and customer satisfaction in a logistics triadic relationship. A meta-analysis is useful to systemically synthesize the research findings from the existing literature. The causal relationships between power, relationship and customer satisfaction from the SCM and logistics literature are statistically assessed. Based on the review and analysis, the framework may provide significant implications for supply chain relationships in logistics. This may be the first attempt to analyse the impact of power on the relationship and customer satisfaction in a logistics triad through a meta-analysis. The results of this study will provide useful research information that other researchers can use

    Keywords: Logistics triad, Power, Relationship, Logistics service performance, meta-analysis