فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای معرفت شناختی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کرامت ورزدار*، احد فرامرز قراملکی، عبدالرسول کشفی صفحات 7-28
    در فلسفه ارسطو معرفت از حواس آغاز می شود و ادراکات حسی از طریق فعالیت قوه «نوس»، معرفت را برای آدمی به ارمغان می آورند. ارسطو برخلاف افلاطون منکر هرگونه معرفت فطری است؛ اما از طرفی آشکارا بیان می کند که ادراکات حسی متعلق معرفت قرار نمی گیرند و نمی توان به محسوسات معرفت داشت. این امر باعث ایجاد یک تناقض نما در فلسفه ارسطو می گردد. اگر ادراکات حسی متعلق معرفت نیستند چگونه از «آنچه متعلق معرفت نیست»، معرفت پدید می آید و این ادراکات به دلیل فقدان کدام جزء از اجزای «معرفت»، متعلق «معرفت» به حساب نمی آیند؟ از نظر نگارندگان راه حل این پارادوکس به تعریف «معرفت» و نقش قابلی ادراکات حسی در پیدایش معرفت در نظر ارسطو بازمیگردد. ارسطو معرفت را صرفا «باور صادق موجه» نمی داند بلکه با شروط دیگری همچون ضرورت و علیت دایره «معرفت» را محدودتر می کند. بنابراین هرچند باور به محسوسات باوری صادق است ، اما این ادراکات به خاطر عدم وجود شرط کلیت و علیت، متعلق «معرفت» واقع نمی شوند.
    کلیدواژگان: معرفت، ادراکات حسی، کلیت، ضرورت، علیت
  • حسام الدین مومنی*، عسکر دیرباز، عبدالحسین خسروپناه صفحات 29-48

    از جمله مسایل مهمی که در معرفت شناسی صدرایی می توان مطرح نمود؛ این است که در نگاه وی معرفت تصدیقی تنها در یک مرحله برای نفس محقق می گردد یا دارای مراحل و مراتب متعددی است؟ از دل این پرسش و با ربطش به نقش حس و تجربه در نظام معرفت شناختی صدرایی به مساله ی دیگری دست می یابیم و آن این است که نقش حس و تجربه در مراحل شناخت قضیه ای از منظر صدرالمتالهین چگونه است؟ نگارندگان در پژوهش حاضر بر اساس روش توصیفی - تحلیلی به دنبال تبیین و تحلیل نقش حس و تجربه در مراحل شناخت قضیه ای در نگاه صدرالمتالهین هستند. ملاصدرا بر این دیدگاه است که مراحل شناخت های تصدیقی عبارتند از: تصدیقات و قضایای عقلی پایه، تصدیقات و قضایای حسی و خیالی جزیی و تصدیقات و قضایای عقلی مستنتج که از منظر صدرایی حواس در مرحله ی قضایای حسی جزیی دارای نقش مستقیمی هستند.درالمتالهین چگونه است؟ نگارندگان در پژوهش حاضر بر اساس روش توصیفی - تحلیلی به دنبال تبیین و تحلیل نقش حس و تجربه در مراحل شناخت قضیه ای در نگاه صدرالمتالهین هستند. ملاصدرا بر این دیدگاه است که مراحل شناخت های تصدیقی عبارتند از: تصدیقات و قضایای عقلی پایه، تصدی

    کلیدواژگان: مراحل معرفت، حس، تجربه، ملاصدرا
  • سید باقر میرعبداللهی، سید یحیی یثربی* صفحات 49-74

    بررسی نسبت عقل و دین، به عنوان دو روش باور، جدالی قدیمی میان متفکران است. در سنت اسلامی، از آن جا که قول به برتری مطلق عقل بر وحی، ناممکن است، گروهی عقل را صرفا خادم دین دانستند و گروهی قایل به همخوانی عقل و وحی و عدم تعارض شدند. تبیین ابن رشد در رساله «فصل المقال فیما بین الحکمه والشریعه من الاتصال» بر این مبنا استوار است که شرع، حق است و آنچه به شناخت بهتر بینجامد واجب است، و حال که تامل عقلی، واجب شرعی است، پس محصول آن (فلسفه) نیز حق است و چون حق با حق تضاد ندارد، پس میان شرع و عقل هماهنگی هست. او برای رفع تعارضات احتمالی هم بحث «تاویل» را پیش کشیده و پیشنهاد می کند گزاره های دینی که تعارض ظاهری با عقل دارند را حمل بر مجاز کنیم. در نظر او شرع، به دلیل اختلاف استعداد مردم، ظاهر و باطن دارد و فهم باطن قرآن، وامدار قواعدی است که فقط فیلسوف می تواند با استفاده از آنها شرع را تاویل کند. در این مقاله، با ارجاع به رساله مذکور، ابتدا سیر تطور مفهوم عقل و تقسیمات آن بیان می شود تا معنای عقل فلسفی که ابن رشد در پی اثبات همسانی آن با شرع است، آشکار شود. سپس با بیان انواع تعارض محتمل میان عقل و شرع و ذکر پاسخ های ابن رشد، به این نتیجه می رسیم که او در خلال تبیین عدم تعارض میان عقل و وحی، به نحو کبروی به دفاع از فلسفه نیز پرداخته است.

    کلیدواژگان: عقل، شریعت، وفاق میان عقل و شرع، ابن رشد، فصل المقال
  • طیبه سنچولی نژاد، محمد اکوان* صفحات 75-99
    در این مقاله با رویکرد تحلیلی نظریات علامه طباطبایی به موضوع عقل اجتماعی وکارکردآن پرداخته می شود.تشکیل اجتماع از منظرعلامه بر اساس منفعت طلبی و ضرورت انسان در بر آوردن نیاز های خود است وی با تقریر نظریه اعتباریات و استخدام توانسته تبیین مناسبی از اجتماع و کارکرد عقل درآن را ارایه دهد به طوری که این رویکرد اصول اجتماعی علامه را از نسبیت افراطی و سکولار خارج می کند. ضمن باز خوانی نظریه استخدام و اعتباریات در قالب یک نظریه وجود شناسی به استخراج لایه های آن به ضرورت عدالت و قوانین اجتماعی خواهیم پرداخت .علامه پیوند ناگسستنی میان شکل گیری عقل اجتماعی وقرار داد مشترک در اجتماع قایل است که به سوی مدنیت و حکومت رهنمون می کند. زیست جمعی از منظر علامه تبعی و نه از روی طبع بلکه بواسطه اضطرار بوده است .علامه اعتبار اجتماع را ملازم با اعتبار عدالت لحاظ می کند زیرا زیست متعادل همان عدالت است که اعتبارمی شود تحقق عدالت و دوام آن نیازمند پشتوانه دین است و لذا وی دین را ضامن اجرای عدالت معرفی می کند .
    کلیدواژگان: عقل، عقل اجتماعی، کارکرد، علامه طباطبایی
  • عبدالله صلواتی، حوریه شجاعی باغینی* صفحات 101-127

    انگاره از منابع شناختی کمتر شناخته‎شده آدمی است که امروزه در رشته‎های علمی مختلف بطور جدی واکاوی می‎شود. انگاره از معارف غیرگزاره‎ای است که توجه و تمرکز انحصاری معرفت‎شناسان سنتی بر معرفت‎های گزاره‎ای، یکی از موانع شناخت و پژوهش در فقره انگاره است. پرسش پایه این جستار به این قرار است: ویژگی‏های انگاره چیست؟ چگونه شکل می‎گیرد؟ و چگونه می‎توان تحلیل شبکه ای از انگاره به دست داد؟ یافته های پژوهش حاضر از این قرار است: یکم. با توجه به کاربردهای انگاره، این واژه برابر با یک معنا به کارنرفته است و از لحاظ مفهومی با سه معنای «تصور»، «تصویر» و «مدل یا الگو» برابر دانسته شده است اما بین این معانی از جهت کاربردی امتیازی وجود ندارد بنابراین برای تفاوت‎گذاری بین آنها و جلوگیری از خلط معنایی دو پیشنهاد ارایه گردید. دوم. هشت ویژگی برای انگاره برشمرده شد که از مجموع آنها دانسته شد انگاره امری شناختی در عین حال پنهان است، انگاره محصول فرآیند ذهنی پیچیده و سیالی است که هم تحول‎پذیر و کامل‏شونده است و هم منشا ایجاد تغییر در ابعاد گوناگون اندیشه، رفتار و کردار است؛ سوم. انگاره صرفا با مرتبه خیال آدمی مرتبط نیست، بلکه انگاره در شبکه‎ای از مولفه‎ها تحقق و هویت می یابد و از همین طریق قابل اثبات است. برای تحلیل انگاره نیازمند شبکه‎ای از مولفه‎ها همانند خیال و طرح‎های خیالی، شاکله و ذهن هستیم. قوه خیال در ترسیم آینده و طرح‎واره‎های خیالی، شاکله به عنوان محیطی برای هدایت‎گری، بازتولید یا اصلاح انگاره، و انگاره به مثابه سنجه‎ای برای نظارت ذهن دو عمل می‎کند.

    کلیدواژگان: انگاره، معرفت غیرگزاره ‎ای، تصویر، الگو
  • عیسی موسی زاده*، مهدی عباس زاده صفحات 129-155
    دست آوردها و جریان های مختلف بوجود آمده در حوزه های مختلف فکری و فلسفی در دوران معاصر، باعث توجه و گرایش به روش های توجیهی ای مانند انسجام گرایی شده است که سرانجام شان تسلیم شدن در برابر نسبی گرایی و در نتیجه تخریب ارزشها و ملاکهای بشری در همه حوزه ها و بالمآل اومانیسم های مدرن و واگذاری انسان به حال خود یعنی خود محوری یا نهایتا جامعه محوری است. مبناگرایی مهم ترین، جدی ترین و پرسابقه ترین رویکرد در برابر این جرایان است. پژوهش حاضر با هدف توجه، تقویت و غنا بخشیدن به رویکرد مبناگرایی و با روش توصیفی_تحلیلی به بررسی تحلیلی مبناگرایی در اندیشه لورنس بونجور پرداخته است. نگارندگان به این نتیجه رسیدند که بونجور با تاکید بر امکان مواجهه مستقیم بین واقعیت غیر مفهومی و مفاهیم توصیف کننده آن واقعیت از مبانی تجربی دفاع کرده و با پذیرش نقش توجیهی شهود عقلی به نوعی عقل گرایی گرایش دارد، ولی از آنجه که امکان خطا را در باورهایی مبنایی نفی نمی کند، در مبناگرایی خود یک اعتدال گرای کامل است.
    کلیدواژگان: بونجور، معرفت، توجیه، انسجام گرایی، مبناگرایی
  • علی مرجوعی*، بهرام شاهدی، مرضیه پیراوی ونک، مریم قاسمی سیچانی صفحات 157-185
    رویکرد شناختی (4E) در پیوند با منطق استدلالی اگزیستانسیالیسم، این امکان را فراهم می آورد تا با گذر از دوگانه-انگاری های رایج متافیزیک، بتوان متدولوژی جدیدی خارج از رابطه شناختی سوژه-ابژه، طرح اندازی کرد. لزوم چنین طرح اندازی ای در ناکارآمدی متدولوژی های موجود، مخصوصا در راهبری پژوهش های بنیادی و هنر نهفته است (یعنی تز، در مفهوم حقیقی «نهادن»). در ابتدای مقاله، ترمینولوژی حوزه متدولوژی مشخص خواهد کرد که مفاهیم مرتبط با متدولوژی، همگی بر وضع و قرار، ابتناء دارند و نه شناسایی. اتیمولوژی واژه متدولوژی نیز مشخص می کند که لوژی و لوگوس با فرا-آوردن و ظهور، نسبت دارند و نه شناخت امر موجود. در نهایت با جانشنیی مفهوم بستر-نهاد، که معرف اقلیم و نهادن است، بجای متدولوژی، که به غلط، روش شناسی، معنا می شود و لاجرم با روش خلط می گردد، بستر-نهاد جدید با نام «نهشتن» معرفی می گردد. در این بستر-نهاد، انسان به مثابه «نهشتا» و نه، شناسا یا مفسر، از طریق نهش، غیرخود یا غیر پیکر را وضع می کند. این بستر-نهاد، صحت خود را از تنش (در-هم تنیدگی) با سایر چیزها بدست می آورد و نگاهی اتمیستیک به پدیده ها ندارد. بستر-نهاد نهشتن، معرفت را امری ممکن، فرض نمی کند، بلکه با جانشینی مفهوم «هشته» با معرفت، اول، تمایز میان شناخت و هستی را محال می داند و دوم، نهش، را جایگزین مفهوم مشاهده، می کند.
    کلیدواژگان: متدولوژی (بستر-نهاد)، نهشتن، رویکرد شناختی (4E)، رئالیسم، نومینالیسم
  • احمد ابراهیمی پور*، مالک حسینی صفحات 187-210
    اگرچه ویتگنشتاین به عنوان یکی از مخالفان شکاکیت فلسفی شناخته می شود، اما جنبه هایی از معرفت شناسی وی در نظریه ی تصویری زبان و فلسفه ی زبان معمولی، دارای ویژگی های پوچ گرایانه است. این ویژگی ها به موجب نگرش زبانی ویتگنشتاین، با نشانه شناسی و متافیزیک وی گره خورده و جدایی ناپذیرند. این مقاله با بررسی گرایش های پوچ-گرایانه در نشانه شناسی و متافیزیک ویتگنشتاین، به تحلیل ویژگی های پوچ گرایانه در معرفت شناسی وی می پردازد. از دیدگاه ویتگنشتاین نشانه نمی تواند به جهانی خارج از زبان، به درون ما، به دیگری یا به مدلول های فلسفی دلالت کند. وی امکان تحقیق در متافیزیک را نفی می کند: در رساله به خاطر محدودیت منطق، در پژوهش ها به خاطر کاربرد نداشتن عبارات متافیزیکی، و در در باب یقین به خاطر گریزناپذیری از چارچوب های زبانی حاکم بر شک و یقین. بر این اساس در فضای منطقی هیچ چیزی واقعا قابل شناختن نیست چون شناخت، محصور در فرامنطق است. شناخت امری کاملا نسبی، مقطعی و وابسته به زمینه است چون جهان ما فقط یک جهان ممکن است و نه تنها جهانی که هست. با این همه ویتگنشتاین نمی گوید که شناخت مطلقا ممکن نیست بلکه می گوید شناخت تابع منطق و بازی زبانی ماست و نه به-طور مستقیم تابع اعیان یا امور واقع. حال اگرچه منطق و بازی زبانی، بی ربط به واقعیت نیستند و پیوندی با واقعیت دارند اما این به آن معنی نیست که بازتاب دهنده ی امور واقع اند.
    کلیدواژگان: لودویگ ویتگنشتاین، نیهیلیسم، پوچ گرایی معرفت شناختی، پوچ گرایی نشانه شناختی، پوچ گرایی متافیزیکی
  • مرضیه عبدلی مسینان*، زهرا حدادی صفحات 211-236
    معرفت النفس به عنوان نخستین معرفتی که برای انسان حاصل می شود مورد توجه فیلسوفان بوده و در صدد تبیین ماهیت آن برآمده اند. این معرفت در نظام فلسفی مبنا گرای صدرا و دکارت از اهمیت ویژه برخوردار است. علم حضوری،معیار و مقیاس مطمینی، در تطبیق این دو مکتب، جهت نیل به معرفت یقین بخش است. در این پژوهش معرفت شناختی با روش عقلی، نگرش دکارت و ملاصدرا به خودآگاهی درمباحث امکان شناخت حضوری به خود، براهین علم حضوری نفس به خویش، نسبت شهود و علم حضوری با روش کتابخانه ای گردآوری و با روش توصیفی ،تحلیلی و نقدی پردازش شده و وجوه اشتراک و افتراق استخراج گردیده است. با تتبع در آثار ایشان آشکار گردید که هر دو اندیشمند با نفی شناخت استنتاجی از نفس، شهود را طریق وصول معرفت نفس به ذات خود می دانند.براساس مبانی فلسفی صدرا علم نفس به ذات خود، تنها بوسیله علم حضوری امکان پذیر است؛ اما بر اساس مبانی و روش ریاضی حاکم برفلسفه دکارت، و عدم وقوف ایشان به تقسیم علم به حضوری و حصولی و نیز محرز نبودن باور ایشان به اصولی که لازمه علم حضوری است مانند اصالت وجود، حمل شهود بر علم حضوری در این مکتب غریب می نماید.لذا معرفت نفس به ذات خود، در این دو نظام فلسفی علی رغم وجوه اشتراک، واجد وجوه افتراق عدیده ای است.
    کلیدواژگان: علم حضوری، علم نفس به ذات، شهود، صدرا، دکارت
  • روح الله دارائی*، اکرم خلیلی نوش آبادی صفحات 237-262
    معرفت شناسان، برای صدق معیارهای متعددی تعریف کرده اند؛ یکی از این معیارها نظریه ی مطابقت است که مقبولیت گسترده ای داشته، اما تفسیر و تبیین مولفه های آن، محل نزاع صاحب نظران است. این مطالعه اختصاص به دیدگاه نایینی و طباطبایی پیرامون نسبت مطابقت دارد؛ دیدگاهی که کمتر مورد توجه قرار گرفته و یا به صورت تطبیقی بدان پرداخته نشده است. با توجه به آنکه موصوف صدق، امری مرکب است، این پرسش مطرح می شود که آیا مطابقت مطابق با مطابق، به نحو کل مجموعی است، یا به نحو کل افرادی؟ با واکاوی در آثار نایینی و طباطبایی به این مهم دست می یابیم که مبانی فکریشان، متضمن دو تفسیر متضاد از نسبت مطابقت است؛ نایینی، مطابقت تصدیقات را به نحو کل مجموعی می داند در حالی که مبانی فکری طباطبایی، گاهی موید مطابقت به نحو کل مجموعی و در مواردی به نحو کل افرادی است. این جستار ضمن مقایسه و نقد و بررسی دیدگاه ها و ادله این دو اندیشمند، شواهدی بر خلاف آراء طباطبایی و لوازم معرفت شناختی آن ارایه کرده و در صدد ترجیح دادن رای نایینی است، اما آن را عاری از اشکال نمی داند.
    کلیدواژگان: صدق، تئوری مطابقت، نسبت مطابقت، کل مجموعی، کل افرادی
  • حسن یعقوبی*، داود خوش باور صفحات 263-285

    تبیین عقلانیت دینی با تاکید بر اندیشه صدراالمتآلهین ونقد عقلانیت سکولاری چکیدهبحث عقلانیت، یکی از پیچیده ترین و مهم ترین مباحث معرفت شناسی است. با توجه به بررسی تحلیلی- منطقی در حوزه دین وسکولاریسم وایضاح تفاوت ورابطه عقلانیت دراین دو حوزه که هدف این مقاله می باشد وبراساس مطالب بررسی شده به این نتیجه خواهیم رسید عقلانیت در سکولاریسم یک عقلانیت ابزاری است که با فطرت ، معنویت وعقلانیت عملی وارزشی در تضاد است که در زندگی روزمره بازتاب دیدگاهی صرفا عمل گرایانه و خودسرانه دارد وسکولاریسم با عقلانیت ابزاری و نفوذ در همه عرصه های زندگی اجتماعی بشر غربی، جهان اجتماعی او را شکل داده و سیاست گذاری کرده است. اما در اندیشه دینی، عقلانیت همراه فطرت سالم ،ملازم معنویت ،کنترل کننده، تعدیل کننده واصلاح کننده قدرت وسیاست است؛و با تاکید بر اصول و قواعد علمی دینی برای خردورزی به برخی اصول نظیر عقل، ایمان، قدسی بودن، حکمت، حریت، تهذیب واخلاق برگرفته از شریعت ؛نیازمند است. کلید واژه ها: عقلانیت دینی،سکولاریسم،انسان محوری،قدسی بودن،اخلاق،حکمت،حریت،فطرت،معنویت،خرد ورزی،خدامحوری،صدراالمتآلهین

    کلیدواژگان: عقلانیت دینی، سکولاریسم، معنویت، خدامحوری
  • سید عبدالله اصفهانی* صفحات 287-313
    تفسیر علمی که در عصر پست مدرنیسم دوران پختگی و کمال خود را تجربه می کند، افزون بر روش شناسی خاص و معیارهای معتبر، به تناسب توسعه دانش های بشری، به ویژه در حوزه فلسفه علم، نیازمند تبیین کنش های تاثیرگذارترین دیدگاه های نوین فلسفه علم بر حوزه مبانی و قواعد این شیوه تفسیری است. دستاورد مقاله حاضر که به روش توصیفی، تحلیلی، انتقادی و تطبیقی نگارش یافته، پس از بررسی نقادانه نظریه «ریالیسم انتقادی» ایان باربور با محوریت مناظر آیت الله جوادی آملی، تبیین چیستی کنش ها و میزان سازواری نظریه وی با مبانی و قواعد تفسیر علمی به شرح ذیل است:هم عرض دانستن خداوند با سایر پدیده های هستی، محدودسازی اصل علیت در حد پدیده های طبیعیت؛ تقدم معرفت تجربی بر معرفت دینی؛ یکسان پنداری روش شناسی علم با دین؛ این که هیچ «نظریه نهایی» را نمی توان «حقیقت غایی» دانست و حقیقت نهایی هیچ چیز قابل درک نیست؛ شکاکیت و سفسطه به عنوان نتیجه منطقی «نسبیت فهم»؛ دیدگاه هایی از ایان باربور است که در ناسازگاری با فلسفه دین و مبانی تفسیر علمی قرآن است؛ لیکن تلاش وی در تنش زدایی بین علم و دین که زمینه مساعد وحدت علم و دین را در غرب تمهید نموده، با مصالح دین و آموزه های قرآنی سازگار بوده، پذیرش واقعیات خارجی و جهان بینی علمی به عنوان واقعیتی مسلم، معتبر و اطمینان بخش، مورد پذیرش فلسفه دین و سازگار با دیدگاه مفسران علمی قرآن مبنی بر جواز استناد قضایای طمانینه بخش تجربی به قرآن در قالب «استناد احتمالی» است.
    کلیدواژگان: رئالیسم انتقادی، ایان باربور، تفسیر علمی، جوادی آملی، کنش ها و سازواری
|
  • Ahad Faramarz Gharamaleki, Abd Alrasool Kashfi Pages 7-28
    In Aristotle's philosophy, knowledge begins with the senses, and sensory perceptions bring knowledge to man through the activity of the "nous" faculty. Unlike Plato, Aristotle denies any innate knowledge; but on the other hand, he clearly states that sensory perceptions do not belong to knowledge and one cannot acquire knowledge to the senses. This creates a paradox in Aristotle's philosophy. If sensory perceptions do not belong to knowledge, how does knowledge arise from "what does not belong to knowledge" and because of the lack of which component of "knowledge", these perceptions do not belong to "knowledge"? According to the authors, the solution to this paradox goes back to the definition of "knowledge" and the possible role of sensory perceptions in the emergence of knowledge in Aristotle. Aristotle does not consider knowledge to be merely "justified true belief" but narrows the scope of "knowledge" to other conditions such as necessity and causality. Therefore, although belief in sensations is a true belief, but these perceptions do not belong to "knowledge" due to the lack of the condition of generality and causality.
    Keywords: knowledge, Sensory perceptions, generality, Necessity, causality
  • Hesamaldin Momeni Shahraki *, A Kh Pages 29-48

    Among the important issues that can be represented in Sadra's epistemology; is that whether the affirmative knowledge is realized in only one stage for the soul or in several stages and levels? From the heart of this question and its relation to the role of sense and experience in Sadra's epistemological system, we reach another issue which is what is the role of sense and experience in the stages of propositional knowledge from Mulla Sadra’s perspective? In the present study, based on the descriptive-analytical method, the authors seek to explain and analyze the role of sense and experience in the stages of propositional knowledge in Mulla Sadra’s point of view. Accordingly, the stages of affirmative cognitions are: affirmations and basic rational propositions, affirmations and particular sensory and imaginary propositions, and inferred rational affirmations and propositions which from Sadra's point of view, have a direct role in the process of particular sensory propositions.

    Keywords: The levels of knowledge, sense, Experience, Mulla sadra
  • Seyyed Bagher Miabdollahi, Seyyed Yahya Yasrebi * Pages 49-74

    In the Islamic tradition, since it is impossible to promise the absolute superiority of reason over revelation, some considered reason to be merely a servant of religion, and some believed in the harmony of reason and revelation and non-conflict. Ibn Rushd's explanation in the treatise "Fima al-Maqal Fima bin al-Hikma wa Shari'ah min al-Utsal" is based on the premise that Shari'a is right and that which leads to better knowledge is obligatory, and while rational reflection is obligatory Shari'ah, then its product (philosophy) It is also right, and since right does not contradict right, then there is harmony between sharia and reason. In order to resolve possible conflicts, he also raises the issue of "interpretation" and suggests that we should allow religious propositions that are in apparent conflict with reason. In his view, the Shari'a, due to the differences in the talents of the people, has an appearance and an interior, and the inner understanding of the Qur'an owes to the rules that only a philosopher can use to interpret the Sharia. In this article, with reference to the above-mentioned treatise, first the evolution of the concept of intellect and its divisions is stated in order to reveal the meaning of philosophical intellect which Ibn Rushd seeks to prove its similarity with Sharia. Then, by stating the types of possible conflicts between reason and sharia and mentioning Ibn Rushd's answers, we come to the conclusion that while explaining the non-conflict between reason and revelation, he has also defended philosophy.

    Keywords: reason, Shari'a, Harmony between Reason, Sharia, Ibn Rushd, fasl almagal
  • Tayebe Sanchooli Nejad, Mohammad Akvan * Pages 75-99
    In this article, with the analytical approach of Allameh Tabatabai's theories, the issue of social reason and its function is dealt with. Present reason in it so that this approach takes Allameh's social principles out of extreme and secular relativism. While rereading the theory of employment and credit in the form of an ontological theory, we will extract its layers on the necessity of justice and social laws. Slowly Collective life from the point of view of Allameh has been subordinate and not by nature but due to urgency. Allameh considers the validity of society as related to the validity of justice because balanced life is the justice that is validated. Achieving justice and its permanence requires the support of religion. Introduces the guarantor of justice.. Achieving justice and its permanence requires the support of religion. Introduces the guarantor of justice.. Achieving justice and its permanence requires the support of religion. Introduces the guarantor of justice.
    Keywords: Social reason, function from the perspective, Allameh Tabatabai
  • Abdollah Salavati, Hoorieh Shojaee Baghini * Pages 101-127

    The Image is one of the lesser-known cognitive sources of man that has been seriously explored in various scientific fields today. The exclusive attention and focus of traditional epistemologists on propositional cognition is one of the obstacles to cognition and research in the context of Image, because Image is a non-propositional cognition. The basic question of this Essay is: what are the characteristics of an Image and in what process is it formed and how can a network analysis of an image be obtained? The findings of the present Research are as follows: First. The Image is conceptually equal to the three meanings of "imagination", "image" and "model or pattern", but there is no practical difference between these meanings, so to differentiate between them and to avoid semantic confusion, two suggestions are made; Second. Eight attributes were enumerated for the Image, from which it was known that the Image is cognitive and at the same time hidden, the Image is the product of a complex and fluid mental process that is both evolving and perfecting, and the source of change in the various dimensions of thought, behavior, and action; Third. The Image is not related to the level of human imagination. for the analysis of images we need a network of components such as imagination and imaginary designs, structure, and mind. In imagining the future and imaginary Shemas, the imagination acts as an environment for guiding, reproducing, or modifying the image, and the image as a measure of mind control.

    Keywords: Imagination, Non-Propositional Cognition, image, model
  • Isa Mousazadeh *, Mahdi Abbaszadeh Pages 129-155
    One of the most important epistemological issues in the contemporary era is theories of justification. Justification briefly means providing the necessary proofs or evidences for the truth of a belief. Various theories have been proposed for justifying knowledge, two most important of which are foundationalism and coherentism. The various currents that have arisen in the contemporary Western period in the field of justification, have been the mainstay of epistemologists' tendency towards coherentism, which ultimately results in submission to epistemological relativism, which denies any definite and objective criterion for measuring knowledge. But foundationalism is the most important, serious, and long-standing approach to this trend. The present study aims to pay attention, strengthen and enrich the foundationalist approach and with a descriptive-analytical method examines the foundationalism in Lawrence BonJour 's thought. The authors conclude that BonJour defends the foundations of empirical knowledge by emphasizing the possibility of a direct confrontation between non-conceptual reality and the concepts describing that reality, but by accepting the role of justification for rational intuitions, he is practically inclined to a certain rationalism, and Finally, since he does not rule out the possibility of error in basic beliefs, he believes in moderate foundationalism.
    Keywords: BonJour, knowledge, Truth, Justification, coherentism, foundationalism
  • Ali Marjouei *, Bahram Shahedi, Marzieh Piravi Vanak, Maryam Ghasemi Sichani Pages 157-185
    The cognitive approach (4E), along with the logical reasoning of existentialism provides this opportunity to eliminate the common duality of metaphysics and provides new methodologies regardless of objective-subjective cognitive relation as the basis of quantitative and qualitative concepts. The need for such a design lies both in the human's existential feature and in the inadequacy of the existing methodologies in guiding the theoretical principles of fundamental researches and art. At the beginning of the present study, terminology will determine that all concepts indicate the enactment and establishment and the etymology of the term "methodology" also indicates that the suffix of “logy” is related to transcendence and emergence, and not cognition. Finally, the substitution of methodology which indicated the methods with the domain-nature concept represents a new domain-nature methodology called “Neheshtan”. In this domain-nature enactment, human beings are enacted as "Neheshta" and not “recognized” through enactment by non-human. This domain-nature enactment acquires its authenticity from its correlations with other things and does not have an atomistic view towards the phenomena. domain-nature Neheshtan does not presume knowledge as a possible thing or even impossible ideal, whereas it first presume that the separation of existence and cognition is impossible and then it replace the concept of observation with “Nehesh” assuming that knowledge is replaced and perception and humans’ existence are unified.
    Keywords: Methodology (Domain-Nature), Enactment, Cognitive Approach (4E), realism, Nominalism
  • Ahmad Ebrahimipur *, Malek Hosseini Pages 187-210
    Although Wittgenstein is known as one of the opponents of philosophical skepticism, some aspects of his epistemology in the picture theory of language and the philosophy of ordinary language have nihilistic features. According to Wittgenstein's linguistic attitude, these features are intertwined with his semiotics and metaphysics and are inseparable. This article examines the nihilistic tendencies in Wittgenstein's semiotics and metaphysics and analyzes the nihilistic features in his epistemology. From Wittgenstein's point of view, the sign cannot refer to an extraterrestrial world, to us, to the other, or to philosophical implications. He denies the possibility of research in metaphysics: in Tractatus because of the limitations of logic, in PI because of the non-application of metaphysical expressions, and in On Certainty because of inevitability of the linguistic frameworks governing doubt and certainty. Accordingly, in a logical space, nothing is really recognizable because cognition is confined to meta-logic. Cognition is completely relative, temporal, and contextual, because our world is only a possible world, and not just the world that exists. However, Wittgenstein does not say that cognition is absolutely impossible, but that cognition is a function of our logic and linguistic play, and not directly a function of the things or facts. Now, although logic and linguistic play are not unrelated to the fact, this does not mean that they reflect reality.
    Keywords: Ludwig Wittgenstein, epistemological nihilism, semantic nihilism, metaphysical nihilism
  • Marzieh Abdoli Masinan *, Zahra Hadadi Pages 211-236
    knowledge of soul as the first knowledge obtained for man attention span of the philosophers and trying to explain the nature of it . this knowledge is in the philosophical system of sadra and descartes is of particular importance . personal science , criteria , and scale in matching these two schools , for attaining knowledge of certainty . in this research cognitive knowledge with rational method the attitude of descartes and mulla sadra to self - consciousness the inability to recognize himself The reasoning for self - presence , the ratio of intuition and presence library method gather data using descriptive , analytical and cash flows processed and similarities and differences has been extracted . the study of their works became apparent both thinkers reject inductive recognition Out of breath . intuition is through collecting self knowledge into their nature . according to sadra 's philosophical foundations, the science of self - confidence , it is possible only by personal knowledge ; but according to descartes ' principles and methods , descartes ,and his lack of knowledge should be shared by the division of science and the lack of belief in principles It is necessary to have a person in person like originality , carrying on intuition in this strange school . so the knowledge of self in these two philosophical systems , despite the similarities , possessing considerable distinction .
    Keywords: personal science, body science, The witnesses. Descarte, Sadra
  • Roohollah Daraei *, Akram Khalili Nosh Abady Pages 237-262
    Epistemologists have defined several criteria for truth; One of these criteria is the Correspondence theory, which is widely accepted, but the interpretation and explanation of its components are controversial among experts. This study is devoted to Naini and Tabatabai's views on the Correspondant relation; A view that has received less attention or has not been comparatively addressed. Given that the subject of truth is a compound fact, is Correspondence consistent with the whole as a All used individually or is it the All used collectively? By analyzing the works of Naini and Tabatabai, we reach the important point that their intellectual foundations include two contradictory interpretations of the relation of conformity; Naini considers the conformity of affirmations as a All used collectively, while Tabatabai's intellectual foundations sometimes affirm conformity as a All used collectively and in some cases as a All used individually. This article, while comparing and criticizing the views and arguments of these two thinkers, presents evidence contrary to Tabatabai's views and its Epistemological consequences and tries to prefer the Naini Theory, but does not consider it to be free of problems.
    Keywords: Truth, Correspondence theory, Correspondant relation, All used collectively, All used individually
  • Hasan Yaghobi *, Davood Khoshbavar Pages 263-285

    AbstractThe discussion of rationality is one of the most complex and important issues of epistemology. According to the analytical-logical study in the field of religion and secularism and the difference between rationality in these two areas which is the purpose of this article, we will conclude that rationality in secularism is a tool rationality which is practiced in nature, spirituality and intellectual rationality. It reflects in everyday life a purely pragmatic and arbitrary view, and secularism has shaped and politicized its social world with instrumental rationality and influence in all aspects of Western social life. But in religious thought, rationality with a healthy nature requires spirituality, a controller, a moderator, and a modifier of political power; and with emphasis on religious scientific principles and rules for rationalizing certain principles such as reason, faith, sanctity, wisdom, hypocrisy, The purification of morality from the law is needed.

    Keywords: Religious rationality, secularism, Spirituality, godliness
  • Pages 287-313
    Scientific interpretation that experiences its perfection in the age of postmodernism, in addition to specific methodology and valid criteria, in proportion to the development of human knowledge, especially in the field of philosophy of science, needs to explain the actions of the most influential new views of philosophy of science on the principles and rules of this interpretation. Is.The achievement of the article, which is written in descriptive, analytical, critical and comparative methods, after critically examining Barbour's theory of "critical realism" with the focus on Ayatollah Javadi's views, explains the nature of his actions and the degree of compatibility of his theory with the principles and rules of scientific interpretation.Limiting the principle of causality to the phenomena of nature; The precedence of empirical knowledge over religious knowledge; Equality of methodology of science with religion; That no "final theory" can be considered the "ultimate truth" and that the ultimate truth of nothing can be understood; Skepticism and sophistry as a logical consequence of the "relativity of understanding"; These are views of Barbour that are inconsistent with the philosophy of religion and the foundations of the scientific interpretation of the Qur'an; However, his efforts to de-escalate the tension between science and religion, which paved the way for the unity of science and religion in the West, are compatible with the interests of religion and the Qur'anic teachings. The Qur'an is permissible to cite empirically convincing propositions to the Qur'an in the form of "probable citations."
    Keywords: Critical realism, Ian Barbour, Scientific Interpretation, Javadi Amoli, Actions, Adaptation