فهرست مطالب

طب دریا - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1400)

مجله طب دریا
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ویدا زراوشانی، فرحناز خواجه نصیری* صفحات 116-118

    سرمقاله

    کلیدواژگان: رادار، پرتوی الکترومغناطیس، نیروی دریایی، طب دریا، مدیریت ایمنی
  • ایمان کرد، محمد سیداحمدی*، محسن غفرانی صفحات 119-127
    زمینه و هدف

    پارکینسون یکی از مهم ترین بیماری های مرتبط با سیستم عصبی در بزرگسالان است که امروزه به دومین بیماری پر خطر پس از آلزایمر تبدیل شده است، لذا هدف از این پژوهش مرور نظام مند و فراتحلیل مطالعاتی است که به تاثیر تمرینات ورزشی آبی روی تعادل و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به پارکینسون پرداخته اند.

    روش ها

    طرح تحقیق حاضر از نوع مطالعه مروری نظام مند و فراتحلیل بر مطالعات درباره افراد مبتلا به پارکینسون از نوع ناشناخته بود. جستجوی مقالات زبان فارسی در پایگاه های اطلاعاتی Sid و Magiran، مقالات زبان انگلیسی در پایگاه های Science direct, PubMed, Scopus, و Google Scholar بدون محدودیت زمانی تا آوریل سال 2021 با کلید واژه های مرتبط با "پارکینسون"، "کیفیت زندگی"، "تعادل" انجام شد. فقط تحقیقات کارآزمایی بالینی وارد مطالعه شدند که نمونه های آن ها بیماران پارکینسون بزرگسال بودند و به مقایسه تمرینات ورزشی در آب در مقابل مراقبت روزمره یا در برابر ورزش خارج از محیط آبی پرداخته بودند. مولفه های اصلی مورد بررسی، تعادل و کیفیت زندگی بیماران پارکینسون بود. میانگین اختلاف (MD) با 95٪ فاصله اطمینان (CI) محاسبه شد و ناهمگنی با استفاده از آزمون 2I ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار نسخه 5/4 Rev Man موسسه کوکران استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس معیارهای ورود و خروج 2 مقاله فارسی و 9 مقاله انگلیسی از 161 مطالعه، مورد بررسی جامع قرار گرفت. تعداد شرکت کنندگان در مطالعات مربوط به تعادل بیماران پارکینسونی شامل 294 نفر و کیفیت زندگی 116 نفر بود. سن شرکت کنندگان از 47 تا 71 سال (میانگین 63/2سال) متغیر بود. زمان جلسات از 45 تا 60 دقیقه، دفعات شرکت در جلسات در طول هفته از دو تا پنج جلسه و طول دوره تمرینات از 4 تا 12 هفته متغیر بود. نتایج فراتحلیل نشان داد که تمرینات آبی نسبت به تمرینات زمینی در مقیاس 39 PDQباعث تفاوت معنی دار اندکی در کیفیت زندگی بین بیماران پارکینسون (0/15- تا 9/76-)CI  95%، 4/96- MD شد. همچنین تمرینات آبی نسبت به تمرینات زمینی (در مولفه تعادل با مقیاس تعادل برگ BBS) باعث تفاوت معنی دار قابل توجهی (6/08 تا2/10)CI  95%، 4/09 MDشد.

    نتیجه گیری

    ورزش های آبی در بهبود تعادل و کیفیت زندگی افراد مبتلا به پارکینسون کارآمدتر از ورزش خشکی و مراقبت های معمول است. لذا در کنار ورزش های روزمره در خشکی، تمرین در آب می تواند به افزایش کیفیت زندگی و تعادل این بیماران کمک کند و درمانگران از آن در برنامه های تمرینی خود برای بیماران استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تمرینات آبی، تمرینات روی زمین، بیماری پارکینسون، کیفیت زندگی، تعادل
  • سیاوش خداپرست، جاوید پورعبدی، وحید بخشعلی پور* صفحات 128-135
    زمینه و هدف

    مشارکت ورزشی با فراهم آوردن حمایت های عاطفی و روانی نقش موثری در ارتقای سلامت اجتماعی ایفا می کند. از این رو، هدف از پژوهش حاضر، تعیین رابطه سلامت اجتماعی با انگیزه مشارکت ورزشی کارکنان در مرکز آموزش تخصص های دریایی باقرالعلوم بود.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود که به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری را کارکنان مرکز آموزش تخصص های دریایی باقرالعلوم در شهر رشت تشکیل دادند. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود که بر اساس جدول مورگان 285 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز (2004) و پرسشنامه انگیزه مشارکت گیل (1983) بود که توسط افراد شرکت کننده تکمیل شد.

    یافته ها

    بین مشارکت ورزشی با مولفه های شکوفایی اجتماعی (R=0.15)، همبستگی اجتماعی (R=0.34)، انسجام اجتماعی (R=0.49)، پذیرش اجتماعی (R=0.26) و مشارکت اجتماعی (R=0.27) رابطه معنادار ثبت شد. بنابراین رابطه مثبت و معناداری بین سلامت اجتماعی با انگیزه مشارکت ورزشی در کارکنان مرکز آموزش تخصص های دریایی باقرالعلوم وجود دارد (0.05p<). همچنین مولفه های همبستگی اجتماعی و انسجام اجتماعی توانایی پیش بینی متغیر انگیزه مشارکت ورزشی را دارا هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به رابطه مثبت و معنادار بین سلامت اجتماعی و انگیزه مشارکت ورزشی در کارکنان نیروی دریایی؛ پیشنهاد می شود با برگزاری مسابقات ورزشی و پیرو آن بالا بردن انگیزه های مشارکت ورزشی در جهت ارتقا سلامت اجتماعی کارکنان تلاش گردد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، انگیزه، ورزش، نیروی دریایی، مرکز آموزش تخصص های دریایی باقرالعلوم
  • نادر اکبری*، اسفندیار آزاد، نجمه معتمد صفحات 136-144
    زمینه و هدف

    در وقوع بحران های طبیعی یا انسان ساز، اهمیت بهره وری نیروهای فعال در مدیریت بحران و به ویژه پرستاران چند برابر است چرا که هم حفظ جان این افراد به جهت استمرار امداد و نجات اهمیت پیدا دارد و هم فعالیت صحیح این افراد باعث توفیق عملیات امداد، نجات، و درمان خواهد شد. حفظ آرامش پرستاران در بحران، تضمین کننده سلامت و بهره وری منابع انسانی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل بازدارنده آرامش پرستاران در بحران انجام شد.

    روش ها

    مطالعه از نوع کیفی بود که به صورت موردی در بازه زمانی آذر تا اسفندماه 1398 در شهر تهران انجام شد. از 15 نفر پرستار خبره بخش اورژانس ترومای بیمارستان بقیه الله (عج) و 15 نفر از پرستاران مجرب مرکز اورژانس کشور که تجربه حضور و ارایه مراقبت در موقعیت های بحرانی را داشتند، مصاحبه انفرادی به عمل آمد. با استفاده از مدل تحلیل سه شاخگی آسیب شناسی سازمانی (عوامل ساختاری، زمینه ای، محتوایی) و مصاحبه با خبرگان مجرب نسبت به شناسایی عوامل بازدارنده آرامش پرستاران در شرایط بحرانی اقدام شد. در نهایت اولویت بندی عوامل بازدارنده آرامش پرستاران با آزمون فریدمن انجام و اقدامات اصلاحی مرتبط با این عوامل مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    سه درون مایه اصلی بعنوان عوامل بازدارنده آرامش پرستاران در شرایط بحرانی تعیین شد. این سه درون مایه اصلی شامل عوامل منجر به آشفتگی در احساسات، عوامل منجر به آشفتگی در شناخت و عوامل منجر به آشفتگی در رفتار است. زیرشاخه های هر کدام از سه درون مایه شامل عوامل ساختاری، زمینه ای و محتوایی است. آلوده شدن پرستاران به عوامل ویروسی، شیمیایی و میکروبی، ناهماهنگی بین مدیران و دستگاه های متولی مدیریت بحران، نا آشنایی با مدیریت بحران، اشکال در کمیت و کیفیت تجهیزات و دارو، و مشکلات سازه ای بیمارستانی به عنوان مهم ترین عوامل بازدارنده آرامش پرستاران در بحران شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    عوامل متعدد ساختاری، زمینه ای، و محتوایی باعث عدم آرامش پرستاران در شرایط بحرانی شده است که با اجرای صحیح دستورالعمل های مرتبط با مدیریت بحران و همچنین توانمندسازی و توسعه صلاحیت های پرستاران می توان اثر این عوامل را تا حد زیادی کاهش داد.

    کلیدواژگان: پرستاران، بحران، آشفتگی در احساسات، آشفتگی در شناخت، آشفتگی در رفتار
  • فاطمه گل دوست بس، نرگس امراللهی بیوکی*، سولماز سلیمانی، مرتضی یوسف زادی صفحات 145-152
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش روزافزون مقاومت باکتریایی نسبت به آنتی بیوتیک ها و عوارض جانبی داروهای شیمیایی، گرایش به استفاده از منابع طبیعی افزایش یافته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی فعالیت ضدباکتریایی و ضدقارچی موکوس اپیدرمی برخی ماهیان خلیج فارس بود.  

    روش ها

    در مطالعه آزمایشگاهی حاضر، موکوس 4 گونه ماهی Netuma bilineata، Solea elongata، Euryglossa orientalis و Muraenesox cinereus بر اساس روش Ross (2000) جمع آوری شد. فعالیت ضدباکتریایی و ضدقارچی آن با روش انتشار دیسک و حداقل غلظت بازدارندگی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    فعالیت ضدباکتریایی عصاره اتیل استاتی موکوس 4 گونه ماهی در مقابل باکتری های گرم منفی توانایی مهار رشد بیشتری نسبت به باکتری های گرم مثبت نشان داد، در حالی که عصاره آبی هیچ گونه توانایی در مهار رشد باکتری های گرم منفی و مثبت نداشت. در فعالیت ضدقارچی عصاره آبی موکوس 4 گونه ماهی توانایی بیشتری در مهار رشد قارچ ها نشان داد.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از این مطالعه می تواند نویدبخش استفاده از موکوس ماهیان به عنوان یک منبع غنی برای یافتن پپتیدهای ضدباکتریایی جدید جهت کاربرد در آبزی پروری و پزشکی باشد.

    کلیدواژگان: ظرفیت ضدباکتریایی، ظرفیت ضدقارچی، موکوس پوستی ماهی، حداقل غلظت کشندگی، خلیج فارس
  • افره نصرتی، علی طاهری*، چکاوک خواجه امیری صفحات 153-161
    زمینه و هدف

    جلبک های دریایی منابع مناسبی از مواد فعال زیستی هستند. در مطالعه حاضر بهینه سازی عوامل موثر (زمان، دما و غلظت حلال) بر استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی عصاره جلبک قهوه ای سارگاسوم گلاسسنس سواحل چابهار با شبکه عصبی مصنوعی انجام شد.

    روش ها

    عصاره جلبک سارگاسوم با متانول در سه زمان (1، 3 و 5 ساعت)، سه دما (24، 47 و 70 درجه سانتی گراد) و سه غلظت (60، 80 و 100 درصد) استخراج شد. روش مهار رادیکال آزاد برای سنجش خواص آنتی اکسیدان آن استفاده گردید. میزان ترکیبات فنلی کل طبق روش استاندارد سنجش شد. از شبکه های عصبی مصنوعی (پرسپترون چند لایه با تابع فعالیت تانژانت هایپربولیک) با 1 لایه پنهان و 5 نورون برای بهینه سازی استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی عصاره جلبک سارگاسوم استفاده گردید.   

    یافته ها

    میزان ترکیبات فنلی کل در عصاره جلبک سارگاسوم 0/56±3/2 بر حسب میلی گرم اسید گالیک بر گرم عصاره بود. شبکه عصبی مصنوعی خواص آنتی اکسیدانی جلبک سارگاسوم را با ضریب تعیین 0/9439=R2 و خطای جذر میانگین مربعات 1/465654 پیش بینی کرد. همبستگی مثبت و معنی داری میان خواص آنتی اکسیدانی مشاهده ای و پیش بینی شده ثبت گردید. شرایط بهینه استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی بر اساس روش شبکه عصبی مصنوعی در غلظت 100 درصد، دمای 70 درجه سانتی گراد و زمان 5 ساعت بود.  

    نتیجه گیری

    طبق یافته های مطالعه حاضر شبکه عصبی مصنوعی توانایی پیش بینی شرایط بهینه استخراج عصاره جلبک سارگاسوم برای تعیین خواص آنتی اکسیدانی را با استفاده از پرسپترون چند لایه با تانژانت هایپربولیک دارا می باشد. میزان زیاد ترکیبات فنلی کل در عصاره جلبک سارگاسوم ممکن است دلیل خواص آنتی اکسیدانی آن باشد.

    کلیدواژگان: جلبک دریایی، سارگاسوم گلاسسنس، آنتی اکسیدان، شبکه عصبی مصنوعی، چابهار
  • رضا نهاوندی، محدثه احمدی، حسین جعفری، علی صادقی، عبدالرضا جهانبخشی، سعید تمدنی جهرمی، سجاد پورمظفر* صفحات 162-168
    زمینه و هدف

    گیاه خار مریم (Silybum marianum) یکی از گیاهانی است که جنبه های دارویی موثری برای آن قایل شده اند. هدف از این مطالعه، تعیین اثر عصاره الکلی گیاه خار مریم بر عملکرد رشد و فعالیت آنزیم های کبدی در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بود.  

    روش ها

    تعداد 180 قطعه بچه ماهی با میانگین وزنی 21/1±10/40 گرم در یک طرح تصادفی با 4 تیمار آزمایشی و 3 تکرار (با تعداد 15 قطعه در هر تکرار) مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمار شاهد (بدون عصاره الکلی) و تیمارهای آزمایشی سه گروه دیگر به ترتیب دارای 5/2، 5 و 10 گرم عصاره گیاه خار مریم به ازای هر کیلوگرم غذا بود. ماهیان هر 15 روز یک بار بعد از بیهوشی، زیست سنجی و شاخص های رشد محاسبه می شد. فعالیت آنزیم های کبدی در پایان دوره آزمایش (روز 90)، در خون سنجش شد.

    یافته ها

    بیشترین وزن انتهایی (1/34±46/20)، افزایش وزن بدن (1/50±36/30) و نرخ رشد ویژه (0/12±1/55) در تیمار حاوی 10 گرم عصاره الکلی گیاه خار مریم در کیلوگرم جیره غذایی مشاهده شد که در مقایسه با تیمار شاهد اختلاف معنی داری داشت (0.05>P). همچنین بیشترین و کمترین ضریب تبدیل غذایی به ترتیب در تیمار شاهد (0/11±1/75) و در تیمار حاوی 10 گرم عصاره (0/12±1/25) مشاهده شد (0.05>P). میزان آنزیم های آلکالین فسفاتاز (ALP)، آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) در تیمار حاوی 10 گرم عصاره نسبت به تیمارهای دیگر کمتر بود ولی اختلاف معنی داری میان این آنزیم ها در تیمارهای مختلف مشاهده نشد (0.05<P).  

    نتیجه گیری

    طبق یافته های مطالعه حاضر، استفاده خوراکی از عصاره الکلی گیاه خار مریم موجب بهبود عملکرد رشد و همچنین فعالیت آنزیم های کبدی ماهی کپور معمولی شد.

    کلیدواژگان: عصاره الکلی، گیاه خار مریم، ماهی کپور معمولی، رشد، آنزیم های کبدی
  • فرحناز کاکاوند، مریم رضایی شادگان*، عاطفه ایری، سید علی اکبر هدایتی صفحات 169-179
    زمینه و هدف

    کیفیت نامناسب آب و وجود آلاینده هایی همچون نیترات نقره در آب می تواند باعث ایجاد استرس در ماهیان شده و با کاهش عملکرد ایمنی ماهیان سبب به خطر افتادن سلامتی آنها گردد. هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین تاثیر سطوح مختلف پربیوتیک قارچ صدفی (Pleurotus ostreatus) بر شاخص های ایمنی سرم ماهی تیلاپیا مواجهه شده با سم نیترات نقره بود.  

    روش ها

    تعداد 120 بچه ماهی تیلاپیا به مدت 42 روز در 4 گروه آزمایشی (هر گروه: 10عدد ماهی) با 3 تکرار شامل تیمار 1) شاهد، فاقد پربیوتیک قارچ صدفی، تیمار 2) غذای حاوی 0/05، تیمار 3) غذای حاوی 0/1 و تیمار 4) غذای حاوی 0/2 درصد پربیوتیک قارچ صدفی تقسیم شدند. به هر کدام از گروه ها غلظت 0/5ppm سم نیترات نقره به مدت 16 روز اضافه گردید. در پایان شاخص های بیوشیمیایی ماهیان در سرم سنجش شد.  

    یافته ها

    شاخص های بیوشیمیایی سرم در گروه های تغذیه شده با قارچ صدفی (0/05، 0/1 و 0/2 درصد پربیوتیک قارچ صدفی) که در معرض سم نیترات نقره بودند، با گروه شاهد اختلاف معنی داری داشتند (0.05>P). استفاده از قارچ صدفی اثر مثبتی بر شاخص های بیوشیمیایی سرم داشت و در میان این شاخص ها؛ بر سطح آنزیم AST، آلبومین، گلوکز و پروتئین کل اثرات بهتری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که سطح 0/2 درصد پربیوتیک قارچ صدفی، می تواند تا حدی اثر سم نیترات نقره را در ماهی تیلاپیا خنثی کند.

    کلیدواژگان: پربیوتیک، نیترات نقره، ماهی تیلاپیا، قارچ صدفی
|
  • Iman Kord, Mohammad Seyedahmadi*, Mohsen Ghofrani Pages 119-127
    Background and Aim

    Parkinsonchr('39')s disease is one of the most important diseases related to the nervous system in adults, which has become the second most dangerous disease after Alzheimerchr('39')s disease. The purpose of this study is a systematic and meta-analysis review of studies that have examined the effect of water-based exercise on balance and quality of life in patients with Parkinsonchr('39')s disease.

    Methods

    This is a systematic review and meta-analysis of studies on people with idiopathic Parkinsonchr('39')s disease. Search for Persian language articles was done in Sid and Magiran databases, and for English language articles was done in Science direct, PubMed, Scopus, and Google Scholar databases without time limit until April 2021 with keywords related to "Parkinson", "quality of life", "balance". Only clinical trials in adult Parkinsonchr('39')s patients were included in this review, that comparing water-based exercise versus daily care or land-based exercise. The main variables were balance and quality of life in Parkinsonchr('39')s patients. The mean difference (MD) was calculated with 95% confidence interval (CI) and heterogeneity was assessed using I2 test. To analyze the data, Cochran Institute Rev Man 4.5 software was used.

    Results

    Based on the inclusion and exclusion criteria, 2 Persian articles and 9 English articles out of 161 studies were comprehensively reviewed. The number of Parkinsonchr('39')s patients in the balance studies was 294 and in the quality of life studies was 116. The age of the participants ranged from 47 to 71 years (mean 63.2 years). The duration of the sessions ranged from 45 to 60 minutes, the number of sessions per week varied from 2 to 5 sessions and the duration of the training period was from 4 to 12 weeks. The results of meta-analysis showed that water-based exercise compared to land-based exercise at 39 PDQ scale caused a slightly significant difference in quality of life between Parkinsonchr('39')s patients (-0.15 to -9.76), 95% CI, -4.96 MD. Also, water-based exercise compared to land-based exercise (in balance component with BBS Berg balance scale) caused a significant difference (2.10 to 6.08) 95% CI, 4.09 MD.

    Conclusion

    Water-based exercise is more effective in improving balance and quality of life in people with Parkinsonchr('39')s than land-based exercise and routine care. Therefore, in addition to daily exercise on land, exercise in water can help increase the quality of life and balance of these patients and therapists can use it in exercise programs for patients.

    Keywords: Water-based Exercise, Land-based Exercise, Parkinson's disease, Quality of Life, Balance
  • Siavash Khodaparast, Javid Pourabdi, Vahid Bakhshalipour* Pages 128-135
    Background and Aim

    Sports participation plays an effective role in promoting social health by providing emotional and psychological support. Therefore, the aim of the present study was to determine the relationship between social health and motivation of staff participation in the Baqerul Uloom Marine Specialties Training Center.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population included the staff of the Baqer al-Uloom Marine Specialties Training Center in Rasht city, Iran. The sampling method was simple random and 285 people were selected based on Morgan table. The research tools were Keyes Social Health Questionnaire (2004) and Gill Participation Motivation Questionnaire (1983) which were completed by the participants.

    Results

    Between sports participation with social health dimensions include social prosperity (R:0.15), social solidarity (R:0.34), social cohesion (R:0.49), social acceptance (R:0.26) and social participation (R:0.27) significant relationship was recorded. Therefore, there is a positive and significant relationship between social health and motivation for sports participation in the staff of Baqerul Uloom Marine Specialties Training Center (p <0.05). The dimensions of social solidarity and social cohesion also have the ability to predict the variable of motivation for sports participation.

    Conclusion

    Considering the positive and significant relationship between social health and motivation for sports participation in naval personnel; it is suggested that efforts be made to promote the social health of employees by holding sports competitions and consequently increase the motivation of sports participation.

    Keywords: Social Health, Motivation, Sport, Navy, Baqerul Uloom Marine Specialties Training Center
  • Nader Akbari*, Esfandiar Azad, Najme Motamed Pages 136-144
    Background and Aim

    In the occurrence of natural or man-made crises, the productivity of human forces in crisis management, especially nurses, have enormous importance because saving the lives of nurses is crucial for continued relief and rescue and the correct activities make operations of relief, rescue, and healing successfully. Keeping nurses calm in a crisis guarantees the health and productivity of human resources. The current study was done to determine the hindering factors of nurseschr('39') calm in a crisis.

    Methods

    This qualitative study was conducted from November 2019-February 2020 in Tehran, Iran. Interviews were recorded from 15 expert nurses in the trauma ward of Baqiyatallah hospital and 15 experienced nurses in the National Medical Emergency Organization. Using the three-pronged analysis model of organizational pathology (structural, contextual, content factors) and interviewing experts, the factors that inhibit nurseschr('39') calm in critical situations were identified. Finally, prioritization of the hindering factors of nurseschr('39') calm in crisis was performed by Friedman test and corrective measures related to these factors were examined.

    Results

    Three main themes were identified as the hindering factors of nurseschr('39') calm in a crisis. These three main themes include factors that lead to emotional turmoil, cognitive confusion, and behavioral perturbation. The sub-categories of each of the three themes include structural, contextual, and content factors. Infection of nurses with viral, chemical and microbial agents, inconsistencies between managers and agencies in charge of crisis management, unfamiliarity with crisis management, problems in the quantity and quality of equipment and medicine, and problems with hospital structures are identified as the most important factors hindering nurseschr('39') calm in a crisis.

    Conclusion

    Numerous structural, contextual, and content factors have caused nurses to be disrupted in crisis, which can be greatly reduced by the correct implementation of instructions related to crisis management and empowerment and development of nurseschr('39') competencies.

    Keywords: Nurses, Crisis, Emotional Turmoil, Cognitive Confusion, Behavioral perturbation
  • Fatemeh Gol Doost Bas, Narges Amrollahi Biuki*, Soolmaz Soleimani, Morteza Yousefzadi Pages 145-152
    Background and Aim

    Due to the increasing bacterial resistance to antibiotics and side effects of chemical drugs, the tendency to use natural resources has increased. The aim of this study was to investigate the antibacterial and antifungal activity of epidermal mucus in some fish of the Persian Gulf.

    Methods

    In the present laboratory study, mucus of 4 species of Netuma bilineata, Solea elongata, uryglossa orientalis and Muraenesox cinereus were collected according to Ross (2000) method. The antibacterial and antifungal activity was evaluated by disk diffusion method and minimum inhibitory concentration (MIC).

    Results

    The antibacterial activity of ethyl acetate extract of mucus of 4 species of fish had more growth inhibitory effects against gram-negative bacteria than gram-positive bacteria, while the aqueous extract had no ability to inhibit the growth of gram-negative and gram-positive bacteria. In antifungal activity, the aqueous extract showed more growth inhibitory effects than ethyl acetate extract of mucus of 4 species of fish.

    Conclusion

    The results of this study can be promising for the use of fish mucus as a rich source for finding new antibacterial peptides for use in aquaculture and medicine.

    Keywords: Antibacterial capacity, Antifungal capacity, Fish skin mucus, Minimum Inhibitory Concentration (MIC), Persian Gulf
  • Afreh Nosrati, Ali Taheri*, Chekavak Khajehamiri Pages 153-161
    Background and Aim

    Marine algae is one of the best sources of bioactive substances. In the present study, optimization of effective factors (time, temperature and solvent concentration) on the extraction of antioxidant compounds of extract of brown algae Sargassum glaucescens in Chabahar beaches with the artificial neural network was conducted.

    Methods

    Sargassum algae was extracted with methanol at three times (1, 3 and 5 hours), three temperatures (24, 47 and 70 ° C) and three concentrations (60, 80 and 100%). DPPH free radical scavenging activity method was used to evaluate its antioxidant properties. Total phenolic compounds were measured according to the standard method. Artificial neural networks (multilayer perceptron with hyperbolic tangent function) with 1 latent layer and 5 neurons were used to optimize the extraction of antioxidant compounds from sargassum algae extract.

    Results

    The amount of total phenolic compounds in the extract of Sargasom algae was 3.2±0.56 mg Galic acid/g extract. The artificial neural network predicted the antioxidant properties of sargassum algae with a coefficient of determination of R2=0.9439 and Root mean square error (RMSE) of 1.465654. A positive and significant correlation was observed between observed and predicted antioxidant properties. The optimal extraction conditions of antioxidant compounds based on the artificial neural network method were 100% concentration, temperature 70 ° C and time 5 hours.

    Conclusion

    According to the present findings, the artificial neural network has good potential to predict the optimal extraction conditions of sargassum algae to determine the antioxidant properties using a multilayer perceptron with hyperbolic tangent. High concentration of total phenolic compounds in sargassum algae extract may be the reason for its antioxidant properties.

    Keywords: Marine algae, Sargassum glaucescens, Antioxidant, Artificial Neural Networks, Chabahar
  • Reza Nahavandi, Mohadeseh Ahmadi, Hossein Jafari, Ali Sadeghi, Abdolreza Jahanbakhshi, Saeid Tamadoni Jahromi, Sajjad Pourmozaffar* Pages 162-168
    Background and Aim

    Silybum marianum is a plant with effective medicinal agents. The aim of this study was to evaluate the effects of Silybum marianum methanolic extract on liver function and growth parameters in common carp (Cyprinus carpio).

    Methods

    180 fish with an average weight of 10.40±1.12 g were treated in a randomized design in 4 groups with 3 replications (15 fish per replication). The control had treatment without alcoholic extract and the treatments of the other three groups had 2.5, 5 and 10 g of Silybum marianum extract per kg of food, respectively. Every 15 days after anesthesia, biometrics and growth indices were assessed in all fish. Liver enzyme function was measured in the blood at the end of the study (day 90).  

    Results

    The highest final weight (46.20±1.34), body weight gain (36.30±1.50) and specific growth rate (1.55±0.12) in the treatment containing 10 g of alcoholic extract of Silybum marianum was observed, that had a significant difference in comparison to the control treatment (P<0.05). Also, the highest and lowest feed conversion ratios were observed in the control treatment (1.75±0.11) and in the treatment containing 10 g of extract (1.25±0.12), respectively (P<0.05). The levels of alkaline phosphatase (ALP), alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST) enzymes in the treatment containing 10 g of extract were lower than other treatments, but no significant difference was observed between these enzymes in different treatments (P<0.05).  

    Conclusion

    According to the findings of the present study, consumption of alcoholic extract of Silybum marianum by common carp improved growth performance as well as the liver enzymes function.

    Keywords: Ethanolic extract, Silybum marianum, Cyprinus carpio, Growth, Liver enzymes
  • Farahnaz Kakavand, Maryam Rezaieshadegan*, Atefeh Iri, Seuued Aliakbar Hedayati Pages 169-179
    Background and Aim

    Inadequate quality of water and the presence of contaminants such as silver nitrate in water can cause stress in fish and endanger their life by reducing the immune system function. The aim of this study was to determine the effect of different prebiotic levels of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) on some immune parameters of tilapia serum exposed to silver nitrate toxin.

    Methods

    120 tilapia were treated for 42 days in 4 groups with 3 replications (n=10). These groups were 1) control, no oyster mushroom prebiotics, 2) food containing 0.05%, 3) food containing 0.1% and 4) food containing 0.2% prebiotic oyster mushrooms. Silver nitrate toxin with a concentration of 0.5 ppm was added to each group for 16 days. Finally, the biochemical parameters of fish in serum were measured.

    Results

    Serum biochemical parameters in the control group were significantly different from the groups fed with oyster mushrooms (0.05, 0.1 and 0.2% oyster mushroom prebiotics) that were exposed to silver nitrate toxin (P<0.05). The use of oyster mushrooms prebiotics had a positive effect on serum biochemical parameters; more effects were observed on AST, albumin, glucose and total protein levels.  

    Conclusion

    This study showed that the level of 0.2% prebiotic oyster mushroom can partially neutralize the effect of silver nitrate toxin in tilapia.

    Keywords: Prebiotic, Silver nitrate, Tilapia, Pleurotus ostreatas