فهرست مطالب

طب کار - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1400)

نشریه طب کار
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آفرین اخوان*، سید هادی صالحی ریحانی، غلامحسین حلوانی صفحات 1-10
    مقدمه

    بدون شک اولین گام در راستای پیشگیری از حوادث، آنالیز آنها به منظور شناسایی علل ریشه ای است. در این مطالعه عوامل ریشه ای حوادث منجر به پیامدهای شدید با استفاده از تکنیک تریپود بتا در شرکت نفت لیان تجزیه و تحلیل شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی است. در این پژوهش تجزیه و تحلیل حوادث در دو واحد بشکه سازی و بشکه پرکنی شرکت پالایش و تجارت نفت لیان در سال 1399 انجام شده است. روش تریپود بتا (Tripod-beta) یکی از روش های ریشه یابی حوادث است، که به دلیل نگرش خاص به عنصر خطای انسانی به طور وسیع در صنایع نفتی استفاده می شود. با استفاده از نرم افزار investigator، نمودار تریپود بتا مربوط به سه حادثه شکستگی و نقص عضو رسم شد و پس از ثبت و شناخت علل و موانع مربوط، اقدامات اصلاحی برای جلوگیری از بروز حوادث مشابه بیان شد. اساس کنترل حوادث، ایجاد سیستم های کنترلی و دفاعی مناسب به نحوی است که از تلاقی و برهم کنش عامل خطر و عامل هدف جلوگیری شود.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که عدم رعایت اصول ایمنی به دلیل کاهش آگاهی کارکنان و کمبود آموزش های دوره ای بلند مدت و کوتاه مدت از عوامل ریشه ای حوادث مطالعه شده و بالاترین تاثیر را در رویدادهای مزبور داشته است. 45 درصد موارد مربوط به این علت حادثه بوده است. سایر موارد بعد از آموزش تقریبا به یک اندازه در رخداد رویدادها تاثیرگذار بوده اند. هر کدام از موارد 11 درصد علل مربوط به حوادث را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    تکنیک تریپود بتا در حال حاضر یکی از بهترین روش های ریشه یابی حوادث است. همچنین نتایج بدست آمده حاکی از آن است که انجام اقدامات موثر در فاز زمانی نرمال یعنی بکارگیری افراد با مهارت استعداد بالاتر و انجام آموزش های بدو استخدام و انجام دیدگاه بالادستی یعنی هماهنگی اپراتور با سخت افزار و روش های اجرایی در فاز ایده و تفکر و طراحی به میزان زیادی از رخداد حوادث جلوگیری خواهد کرد.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل حوادث، تریپود بتا، ریشه یابی حوادث
  • مجید حاجی مقصودی، محمدحسین دهقانی*، مصطفی صدوقیان صفحات 11-19
    مقدمه

    کارکنان مراقبت های بهداشتی و درمانی در معرض حوادث و آسیب های شغلی متعددی قرار دارند که رخداد آن ها زمینه مشکلات جسمی و روانی برای کارکنان به دنبال دارد. کنترل میزان حوادث عامل مهم برای کاهش مخاطرات؛ تامین سلامت کارکنان و بیماران و تلاش برای پیشگیری از وقوع حوادث شغلی به خصوص در محیط های بالینی است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی حوادث شغلی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی و به صورت مقطعی است که در سه بیمارستان آموزشی شهر یزد انجام شد. تعداد 186 نفر از کارکنان غیرپزشک بخش های مختلف این سه بیمارستان با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه 18 سوالی حوادث شغلی به انجام رسید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و به کمک آمار توصیفی و آزمون های آماری من ویتنی و کروسکال والیس انجام گرفت.

    نتایج

    از بین حوادث مورد مطالعه بیشترین مواجهه کارکنان تماس پوستی با خون یا سایر مایعات بدن و کمترین مواجهه، سقوط از ارتفاع بوده است. همچنین نتایج نشان داد که بین جنسیت افراد با تعداد و نوع وقوع حوادث رابطه ای وجود ندارد؛ اما در برخی از حوادث بین تعداد وقوع و نوع حادثه با محل خدمت، سنوات خدمت، مدرک تحصیلی، شیفت کاری و نوع بیمارستان رابطه معنی دار وجود داشت(05/0>P).

    نتیجه گیری:

    با توجه به اینکه حوادث بررسی شده در هر سه بیمارستان حداقل یکبار رخ داده بودند، لزوم توجه به امر پیشگیری از حوادث، امری ضروری است. مدیریت حوادث بیمارستانی و پیشگیری از وقوع حوادث با توجه به ماهیت پیچیده بیمارستان نیاز به عزم راسخ تمامی کارکنان و مدیریت سازمان بیمارستان دارد.

    کلیدواژگان: حوادث شغلی، آسیب، بیمارستان، ایمنی
  • یوسف میرزایی*، غلامحسین حلوانی، حسین فلاح، حسین فلاح زاده صفحات 20-28
    مقدمه

    ارگونومی مشارکتی به معنای مشارکت تمام اجزای یک سازمان در توسعه و اجرای دانش ارگونومی، برای بهینه سازی شرایط محیط کار که با حمایت کامل مدیر ارشد سازمان صورت می گیرد، است. از ویژگی های ارگونومی مشارکتی این است که کارکنان بتوانند دانش ارگونومی را فراگیرند و از آن برای حل مشکلات محیط کار خود استفاده نمایند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر پیاده سازی ارگونومی مشارکتی بر میزان رضایت شغلی در کارکنان بیمارستان شهید رجایی شهرستان فریدن صورت گرفته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت مداخله ای، از نوع قبل و بعد و در بیمارستان شهید رجایی فریدن صورت گرفت. روش جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه اسپکتور شغلی صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارspss25 و آزمون تی زوجی انجام شده است.

    نتایج

    نتایج نشان داد که در این مطالعه بیشترین رضایت شغلی مربوط به پاداش ها وکمترین آن مربوط به مزایای جانبی است، با توجه به میانگین نمره های به دست آمده از پرسشنامه تکمیل شده قبل و بعد از مداخله که به ترتیب 123 و 135 به دست آمده، مشاهده می شود که درمجموع بین پیاده سازی ارگونومی مشارکتی و رضایت شغلی رابطه معناداری وجود دارد (03/0p=).

    نتیجه گیری:

    دراین مطالعه از ارگونومی مشارکتی با هدف بهبود جنبه های ارگونومی استفاده شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که ارگونومی مشارکتی می تواند موجب افزایش رضایت شغلی در بین کارکنان شود. به طوری که بین پیاده سازی ارگونومی مشارکتی و رضایت شغلی رابطه معنی داری وجود داشت.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، ارگونومی مشارکتی، بیمارستان
  • سعیده راستجو*، احمد زندوانیان صفحات 29-39

    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی فرسودگی شغلی بر اساس مدل عدم تعادل تلاش - پاداش و مولفه های روانشناسی مثبت نگر در پرستاران زن و روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. پرسشنامه های فرسودگی شغلی مسلش و جکسون، عدم تعادل تلاش - پاداش سیگرسیت و مولفه های روانشناسی مثبت نگر سلیگمن توسط 132 نفر از پرستاران شاغل در بخش های مختلف بیمارستان شهید رهنمون یزد، که به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند تکمیل شد. یافته های آزمون t  تک نمونه ای نشان داد، میزان فرسودگی شغلی پرستاران دردو مولفه خستگی عاطفی و مسخ شخصیت، به طور معناداری در حد متوسط است، اما در مولفه عدم کارآیی فردی بالا می باشد. وضعیت عدم تعادل تلاش -پاداش، و وضعیت مولفه های زندگی معنادار و زندگی مسیولانه (به استثنای وضعیت زندگی خوشایند) به طور معناداری بالاتر از میانگین است. همچنین رابطه همبستگی بین عدم تعادل تلاش - پاداش با فرسودگی شغلی مثبت و معنادار و رابطه بین ویژگی های روانشناسی مثبت نگر با فرسودگی شغلی منفی و معنادار است. در نهایت، نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد مولفه زندگی معنادار، متغیر عدم تعادل تلاش - پاداش و مولفه زندگی مسیولانه، 45 درصد واریانس فرسودگی شغلی را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، عدم توازن تلاش - پاداش، روانشناسی مثبت نگر، پرستاران زن، یزد
  • مهری شمس قهفرخی*، محمدرضا قاسمی، فریده شمس قهفرخی صفحات 40-51
    مقدمه

    صاحب نظران شرایط فیزیکی محیط کار و فشار کار را از متغیرهای مهم موثر در رضایت شغلی می دانند. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه شرایط فیزیکی محیط کار و فشار کار با رضایت شغلی است.

    روش بررسی

    این پژوهش، از لحاظ هدف، کاربردی و با توجه به ماهیت موضوع و اهداف آن، از نوع توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری آن، تمام کارکنان یکی از شرکت های پتروشیمی عسلویه در سال 1399 و تعداد نمونه 290 نفر، که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در این مطالعه، مفهوم رضایت شغلی و اجزای تشکیل دهنده آن، از شاخصJob Descriptive Index، پرسش نامه رضامندی مینه سوتا (MSQ) و مدل ویژگی های شغلی (JCM) استخراج و برای سنجش متغیرهای شرایط فیزیکی محیط کار و فشار کاری از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و از روش های آماری توصیفی، نظیر جداول یک بعدی، میانگین و روش های استنباطی، نظیر تحلیل عاملی، ضریب همبستگی و رگرسیون بهره گرفته شد.

    نتایج

    میانگین نمره رضایت شغلی 04/67، شرایط فیزیکی محیط کار 69/40 و فشار کار 17/60 است. همبستگی بین رضایت شغلی و شرایط فیزیکی محیط کار و فشار کاری، در سطح معنی داری 01/0 به ترتیب، معادل 407/0 و 428/0- است. 496/0R= و 246/0 R2= محاسبه شد. ضریب رگرسیون نیز به ترتیب 298/0 و 321/0- است.

    نتیجه گیری:

    نتایج نشان می دهد نمره رضایت شغلی بالا تر از متوسط، شرایط فیزیکی محیط کار پایین تر از متوسط و فشار کار بالاتر از متوسط است. بین رضایت شغلی و شرایط فیزیکی محیط کار رابطه مستقیم و بین رضایت شغلی و فشار کار رابطه معکوس است.
    واژه های کلیدی: رضایت شغلی، شرایط فیزیکی محیط کار، فشار کار

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، شرایط فیزیکی محیط کار، فشار کار
  • مریم جوادی، زهرا شریفی، علی محمد نظام دوست، صدیقه رستاقی، فاطمه ابارشی* صفحات 52-59
    مقدمه

    درک صحیحی از رابطه بین درک ریسک، آگاهی و رفتارهای محافظتی می تواند نقش مهمی در مدیریت ریسک شغلی داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر درک ریسک و استفاده صحیح کارکنان از تجهیزات حفاظت تنفسی در چهار شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در سال 1397 انجام شد، 52 کارگر از بخش های بارگیری و کنترل کیفیت 4 شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی شهر سبزوار، بجنورد، تربت حیدریه و شاهرود شرکت کردند. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن نیز بررسی شد (9/0 CVI: و 92/0 CVR: و ضریب آلفای کرونباخ 73/0 تعیین شد) جمع آوری، و آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS19 و مدل های آمار توصیفی و رگرسیون خطی تحلیل شدند.

    نتایج

    بیش از نیمی از شرکت کنندگان در تمام مدتی که در معرض مواد شیمیایی بودند از وسایل حفاظت تنفسی (Respiratory Protective Devices) RPDs استفاده می کردند. در حالیکه 75٪ از آنها گزارش کردند که استفاده از RPDs کیفیت کار آنها را کاهش می دهد. در این مطالعه، رابطه معناداری بین رفتار استفاده از RPDs با آگاهی و درک خطر وجود نداشت (05/0P>). با این حال، ارتباط بین سابقه، نوع کاری و رفتار استفاده از RPDs دارای رابطه معنی دار معکوس بود (009/0 = P).

    نتیجه گیری:

    آموزش و آگاهی به تنهایی نمی تواند درک ریسک افراد و در نتیجه رفتار محافظتی آنها را بهبود بخشد. بنابراین بایستی موانع دیگر از جمله راحت نبودن وسایل حفاظت فردی تنفسی و یا تداخل آن با کارکارگر مورد ملاحظه قرار گیرد. برای دستیابی به این هدف، مسیولان ایمنی و بهداشت شرکت ها موظفند علاوه بر انتخاب صحیح این وسایل به کیفیت آن نیز توجه کنند.

    کلیدواژگان: درک ریسک، آگاهی، رفتار محافظتی، وسایل حفاظت فردی تنفسی
  • سعیده طاهرزاده، محمد صادق قاسمی*، حسن سعیدی، ناصر دهقان، زهرا خلیفه کندی صفحات 60-67
    مقدمه

    بسیاری از مشاغل نیازمند ایستادن طولانی مدت در طی انجام فعالیت می باشند به گونه ای که سبب ایجاد درد و ناراحتی در کمر، اندام تحتانی و به ویژه کف پا و در نتیجه توزیع نامناسب فشار در کف پا می شود. از این رو این مطالعه با هدف بررسی تاثیر کفپوش ارگونومیک و کفپوش رایج بر توزیع فشار کف پایی در افراد سالم انجام؛ تا بر اساس آن اثر استفاده از کفپوش ارگونومیک در مقایسه با کفپوش رایج توزیع مناسب تر و کاهش فشار وارد برکف پا مشخص شود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بروی 16 دانشجو با میانگین سنی31/7 ±87/27 و شاخص توده بدنی31/4±15/24 انجام شد، با توجه به مطالعات قبلی در مطالعات مقایسه ای و آنالیز داده های حاصل از نمونه ها پایلوت حجم نمونه با در نظر گرفتن فاصله اطمینان 95 درصد با روش نمونه گیری در دسترس تعیین شد. هریک از شرکت کنندگان به مدت یک ساعت در دو سطح مختلف استفاده از کفپوش ارگونومیک و سطح عادی و توزیع فشار کف پایی با استفاده از دستگاه pedar-x در حالتی که افراد داوطلب پابرهنه بودند، در 8 نقطه آناتومیکی اندازه گیری شد. داده های حاصل با آزمون های آماری تی زوجی و ویلکاکسون و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد کفپوش ارگونومیک به صورت معناداری باعث کاهش میانگین فشار وارد بر کف پا شده است (001/0p≤). همچنین اختلاف معناداری در میانگین فشار وارد برکف پا چپ و راست در نقاط مختلف آناتومیکی هنگام استفاده از کفپوش و سطح عادی وجود دارد (001/0p≤).

    نتیجه گیری:

    بین میانگین فشار کف پایی در کفپوش ارگونومیک و کفپوش رایج تفاوت وجود دارد.کفپوش ارگونومی نسبت به سطح زمین باعت توزیع مناسب تر، همچنین کاهش فشار وارد بر کف پا در هنگام انجام فعالیت های استاتیک می شود.
    واژه های کلیدی: اختلالات اسکلتی عضلانی، ایستادن طولانی مدت،کفپوش ارگونومیک، فشار کف پایی، دستگاه pedar-x

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، ایستادن طولانی مدت، کفپوش ارگونومیک، فشار کف پایی، دستگاه pedar-x
  • محسن عطار*، غلامحسین حلوانی، ناصرصدرا ابرقویی، سارا جام برسنگ، جواد عطار صفحات 68-79
    مقدمه

    پیشرفت سریع تکنولوژی ، استفاده زیاد ازکامپیوتر و تغییر شرایط کاری باعث شده تا اختلالات اسکلتی- عضلانی یکی از مهم ترین موضوعهای سلامت شغلی در دنیای امروز شناخته شود . سندرم تونل کارپال (CTS) شایع ترین نوروپاتی فشارنده عصبی محیطی می باشد. در ایجاد این سندرم برخی فاکتورهای شغلی از قبیل کار مکرر و طولانی با دست و انگشتان تاثیر گذارند. مطالعه حاضر با هدف سنجش علایم و وضعیت عملکردی سندرم تونل کارپالCTS  و بررسی تاثیر مداخله آموزشی ارگونومی بر میزان ابتلا به سندرم تونل کارپال (CTS) در بین کارمندان بانکهای دولتی صورت پذیرفت.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بصورت مداخله ای در سال 1397 در بانکهای دولتی  انجام پذیرفت. شدت علایم و وضعیت عملکردی سندرم تونل کارپال کارمندان با استفاده از پرسشنامه بوستون بررسی گردید.نمونه هایی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند انتخاب و در مرحله بعد مداخله آموزشی ارگونومی انجام شد و بعد از 6 ماه از مداخله ، سنجش علایم و وضعیت عملکردی کارمندان درخصوص سندرم تونل کارپال تعیین شد.اندازه گیری نسبت مچ دست با کولیس انجام شد. تجزیه وتحلیل پرسشنامه با نرم افزار SPSS 23 صورت گرفت،  واز آزمونهای ویلکاکسون و کای دو استفاده شد.

    یافته ها

    شدت علایمCTS  درنمونه ها  در سطح خفیف، متوسط و شدید به ترتیب 7/6،66/20 و 5/9  درصد می باشد. وضعیت عملکردی CTS در سه سطح خفیف ،متوسط وشدید به ترتیب 6/47، 8/23و 8/4 درصد می باشد.. کارکنانی که ابعاد مچ دست بالاتر از  7/0 (wrist AP/ML)داشتند شدت علایم و اختلالات وضعیت عملکردی CTS بیشتر مشاهده شد.و همپنین یافته ها نشان داد بین دست غالب و بروز علایم CTS ارتباط معناداری وجود داشت.(p=<0.001). نتایج مقایسه سطح شدت علایم  و وضعیت عملکردی سندرم تونل کارپال در دو گروه قبل و بعد از مداخله آموزشی  نشان داد که درصد شدت علایم سندرم تونل کارپال شدید و متوسط در افراد بعد از مداخله آموزشی نسبت به حالت قبل؛ به شدت علایم خفیف و بدون علایم تغییر یافته است. نتایج مقایس سطح شدت علایم سندرم تونل کارپال در بعد از مداخله آموزشی ارگونومی نشان داد که بین شدت علایم سندرم تونل کارپال در حالت قبل و بعد اختلاف معنا داری وجود دارد. شدت علایم(317/3-=z   , 001/0 p=<). وضعیت عملکردی(606/3-=z p=<0.001).

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه حاضر دررابطه با شرایطی که می تواند در کارمندان بانک منجر به سندرم تونل کارپال شود نشان داد بطور کلی هر عاملی که باعث افزایش محتویات و یا کاهش ظرفیت تونل مچ دست شود می تواند باعث شروع علایم این سندرم باشد که میزان شدت علایم و وضعیت عملکردی سندرم تونل کارپال در بین کارکنان بانک در سه سطح خفیف، متوسط و شدید مشاهده شد، بر اساس مداخله ارگونومی میزان شدت علایم و وضعیت عملکردی سندرم تونل کارپال کاهش معنی داری یافت. (0/001 > P-Value).تدوین یک برنامه مداخله ارگونومی مشخص برای بهبود وضعیت عملکردی و علایم این سندرم امری ضروریست.که شناخت درست علایم سندرم ، آموزشهای لازم وتاثیر آنها و سپس طراحی یک برنامه مداخله ارگونومی مناسب مطرح می شود.
    می توان باستناد بر این نتایج و معیارهای ورود این مطالعه استنباط نمود که مداخله آموزش ارگونومی روشی آسان ،کم هزینه و کاربردی است که می تواند بعنوان یک برنامه موثر جهت پیشبرد اهداف بهبود سطح علایم افراد مبتلا به سندرم تونل کارپال مورد استفاده در بانکها قرار گیرد. پیشنهاد می گردد.استفاده توام از مداخلات مهندسی انسانی و مدیریتی به صورت ساده، کاربردی و کم هزینه و پایش مستمر نحوه صحیح اجرای این مداخلات در طی مدت زمان طولانی در سایه تعهد مدیریت و مشارکت کارکنان می تواند باعث دستیابی به نتایج مطلوبی در جهت کاهش میزان ابتلا به سندرم تونل کارپال در بین کارمندان گردد.

    کلیدواژگان: سندرم تونل کارپال، کارمندان بانک، عصب مدیان، سطح مقطع مچ دست، عوامل مرتبط با CTS، اختلالات اسکلتی -عضلانی، مداخله ارگونومی
|
  • Afarin Akhavan*, Seyed Hadi Salehi Reyhani, Gholamhossein Halvani Pages 1-10
    Introduction

     Undoubtedly, the first step in controlling accidents is to analyze them to identify the root causes. In this study, the root causes of accidents leading to severe consequences have been analyzed using the beta tripod technique in Lian Oil Company.

    Materials and Methods

     The research method is descriptive-analytical. In this research, the events of 2020 in two barrel-making and barrel filling units of Lian Oil Refining and Trade Company have been investigated. The tripod-beta method is one of the methods of tracing the roots of accidents, which is widely used in the oil industry because of its special attitude towards the element of human error. Using investigator software, a tripod beta diagram related to three fracture and disability accidents was drawn and after recording and identifying the relevant causes and obstacles, corrective measures were taken to prevent similar accidents. The basis of accident control is the creation of appropriate control and defense systems in such a way as to prevent the interconnection and interaction of the risk factor and the target factor.

    Results

     The results of this study show that non-compliance with safety principles due to reduced staff awareness and lack of long-term and short-term training are the root causes of accidents studied and had the highest impact on these events. 45% of cases were related to the cause of the accident. Other cases after training have had almost the same effect on the occurrence of events. Each of the cases accounted for 11% of the causes of the accidents. 

    Conclusion

     Beta tripod technique is currently one of the best methods for tracing the roots of accidents. The results also indicate that effective measures in the normal time phase, i.e. employing more talented people, conducting training at the beginning of employment, and upstream perspective, i.e. operator coordination with hardware and methods of implementation in the phase of ideas and thinking and design will greatly prevent accidents.

    Keywords: Accident analysis, Tripod beta, Incident rooting
  • Majid Hajimaghsoudi, Mohamadhoein Dehghani*, Mostafa Sadooghian Pages 11-19
    Introduction

     Health care workers are exposed to numerous occupational accidents and injuries, the occurrence of which leads to physical and psychological problems for employees. Accident control is an important factor in reducing risks; Ensuring the health of staff and patients and efforts to prevent occupational accidents, especially in clinical settings. This study was conducted to investigate occupational accidents in three hospitals of Yazd.

    Materials and Methods

     This is a descriptive-analytical cross-sectional study that was conducted in three teaching hospitals in Yazd. A total of 186 non-physicians from different wards of these three hospitals were included in the study by simple stratified random sampling. Data collection was performed using an 18-item occupational accident questionnaire. Data analysis was performed using SPSS21 software using descriptive statistics and Mann-Whitney and Kruskal-Wallis statistical tests.

    Results

     Among understudy accidents, exposure to blood or body fluids showed the highest frequency while falling had the lowest frequency. The results showed that there was no relationship between gender and the number and type of accidents, but in some of the accidents, there was a significant relationship between the number and type of accidents, workplace, work experiences, educational level, shift work, and hospital type (p<0.05).

    Conclusion

     Because these accidents occurred at least once in each of the three selected hospitals, it is necessary to prevent these accidents. Regarding the complex nature of hospital accidents and prevention of incidents, management of hospital accidents and prevention of accidents, requires the determination of all staff and management of the hospital organization.

    Keywords: Occupational Accidents, Injury, Hospital, Safety
  • Yousef Mirzaei*, Golam Hossein Halvani, Hossein Fallah, Hossein Fallahzadeh Pages 20-28

    Introduction & Objective:

    Participatory ergonomics means the participation of all components of an organization in the development and implementation of ergonomic knowledge, in order to optimize the working environment with the full support of the senior manager of the organization. Use it to solve problems in your work environment. The aim of this study was to investigate the effect of participatory ergonomics implementation on job satisfaction in the staff of Shahid Rajaei Hospital in Frieden .

    Findings

     The results showed that 60% of the subjects were female and 40% were male and the highest frequency was related to the age group of 35-45 years (48%), and 42% of the subjects had a work experience of 5-15 years; In this study, the highest job satisfaction is related to rewards and the lowest is related to ancillary benefits. There is a significant relationship between partnership and job satisfaction (P <05).

    Conclusion

     In this study, participatory ergonomics was used to improve the ergonomic aspects. The results of this study showed that participatory ergonomics can increase job satisfaction among employees. So that there was a significant relationship between the implementation of participatory ergonomics and job satisfaction. Of course, the longer the time left for effective interventions, the more stable the results will be than ergonomic goals.

    Keywords: Job Satisfaction, Participatory Ergonomics, Hospital
  • Saeide Rastjoo*, Ahmad Zandvanian Pages 29-39

    The aim of present studywas predicting of job burnout based on effort-reward imbalance and components of positive psychology among female nurses of ShahidRahnemoon Hospital of Yazd. The research method was descriptive, correlation type. 132 female nursesworking in the different parts of ShahidRahnemoon Hospital in Yazd were selected by random sampling. Three questionnaires (Muslesh & Jackson`s job burnout, Seligman`s positive psychological components scale and effort-reward imbalance of Seigersit) were completed by nurses.
    The findings of one-sample t-test showed that the job burnout mean of nurses in the components of emotional exhaustion and depersonalization was moderate, but personal accomplishment is severe and statistically significant. Also, the situation of the meaning life component and the engagement life component (in the characteristics of positive psychology) among nurses was higher than the average and statistically significant, but the situation of the pleasant life was lower than the average and insignificant. Overall, the score of effort-reward imbalance in female nurses is 1.09, which is higher than the cutting point and showed the imbalance of effort-reward in nurses. The findings also showed that a negative and significant correlation between the positive psychological components with job burnout (r=-0.65, p<0.01), as well as, a positive and significant correlationbetween effort-reward imbalance with job burnout (r=0.458, p<0.01). In addition, the results of multiple regression analysis showed that 45% of variances of nurse`s job burnout predicted (explained) by the meaning life,the effort-reward imbalance and the engagement life.

    Keywords: job burnout, effort-reward imbalance, positive psychology, female nurses, Yazd
  • Mehri Shams Ghahfarokhi*, Mohamadreza Ghasemi, Farideh Shams Ghahfarokhi Pages 40-51
    Introduction

     Experts consider the physical condition of the workplace and work pressure as important variables affecting job satisfaction. This study aims to investigate the relationship between workplace physical condition and work stress with job satisfaction.

    Materials and Methods

     This research is applied in terms of purpose, and according to the nature of the subject and its objectives, is descriptive-correlational. The statistical population of this survey is all employees of one of Assaluyeh Petrochemical Companies in 2020. The samplechr('39')s size is 290 people who were selected by simple random sampling method. Job Descriptive Index (JDI has been used to measure the concept of job satisfaction and its components, Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ) and the Job Characteristics Model (JCM) were also used. A researcher-made questionnaire was used to measure the variables of physical conditions of work environment and work pressure SPSS software was used to analyze the data and descriptive statistical methods such as one-dimensional tables, mean and inferential methods such as factor analysis, correlation coefficient, and regression were used.

    Results

     The average score of job satisfaction is 67.04, the physical work environment is 40.69, and work pressure is 60.17. The correlation between job satisfaction and physical conditions of the workplace and work stress, at a significance level of 0.01, is equivalent to 0.407 and -0.428, respectively. R = 0.496 and R2 = 0.246 were calculated. The regression coefficients are 0.298 and -0.321, respectively.

    Conclusion

     The results show that the job satisfaction score is above average, the physical condition of the workplace is below average, and the workload is above average. There is a direct relationship between job satisfaction and physical conditions of the work environment and an inverse relationship between job satisfaction and work pressure.

    Keywords: Job Satisfaction, physical Work Environment, work Pressure
  • Maryam Javadi, Zahra Sharifi, Alimohammad Nezamdoost, Sedighe Rastaghi, Fateme Abareshi* Pages 52-59
    Introduction

     Having a clear understanding of the relationship between risk perception, knowledge, and protective behaviors could play a significant role in occupational risk management. This study aimed to survey the relationship between risk perception and knowledge on the behavior of using respiratory protection equipment in the four National Oil Products Distribution Company.

    Materials and Methods

     In this descriptive cross-sectional study conducted in 2018, 52 workers from the loading and quality control departments of 4 national companies distributing petroleum products in Sabzevar, Bojnourd, Torbat Heydariyeh, and Shahroud participated. Data were collected through a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were assessed (CVI: 0.9 and CVR: 0.92 and Cronbachchr('39')s alpha coefficient was determined to be 0.73), and data were analyzed using SPSS19 software, and descriptive statistics and linear regression were analyzed.

    Results

     More than half of the participants, who were exposed to the chemicals, use RPDs (Respiratory Protective Devices) all the time and when they are exposed to chemicals. While 75% of them reported using RPDs (Respiratory Protective Devices), reduces the quality of their work. In this study, there was not any significant relationship between RPDs behavior with knowledge and risk perception (P > 0.05). However, the association between work experience and RPDs was negatively significant (p= 0.009). 

    Conclusion

     The results of this study suggested that only education and knowledge could not promote individual risk perception, improving protective behavior, therefore other barriers such as uncomfortably of RPDs, or their interference with the worker should be considered. To achieve this goal, the safety and health officials of the companies must pay attention to its quality in addition to the correct choice of these devices.

    Keywords: Risk perception, knowledge, protective behaviors, Respiratory Protection Device
  • Saeideh Taherzadeh, Mohamadjsadegh Ghasemi*, Hassan Saeedi, Naser Dehghan, Zahra Rahimi Khalifeh Kandi Pages 60-67
    Introduction

     Many occupations require prolonged standing during exercise, which is one of the most important causes of musculoskeletal disorders, causing pain and discomfort in the back, lower limbs, and especially the soles of the feet, resulting in improper distribution of pressure in the soles of the feet. Epidemiological studies also show a strong association between prolonged standing and pressure on the lower back and lower limbs. One of the ergonomic solutions to reduce the problems caused by long-standing activities is to correct the surface under the fee. Therefore, this study investigates the effect of ergonomic flooring and conventional flooring on the distribution of foot pressure in healthy individuals; based on that, the effect of using ergonomic flooring in comparison with conventional flooring, more appropriate distribution, and reduction of pressure in the sole can be determined.

    Materials and Methods

     This descriptive-analytical study was performed on 16 students with a mean age of 27.87±7.31 and a body mass index of 24.15±4.31. According to previous comparative studies and data analysis obtained from pilot samples, by considering the 95% confidence interval, the samples were determined by the convenience sampling method. Each participant was measured at eight anatomical points for one hour at two different surfaces of ergonomic and ordinary floor. Foot pressure distribution using a pedar-x device while the volunteers were barefoot. Data were analyzed by paired t-test and Wilcoxon using SPSS software.

    Results

     This study showed that the ergonomic flooring significantly reduced the mean pressure on the plantar pressure (p≤0.001). Also, there is a significant difference in the mean pressure of left and right legs in different anatomical points when using ordinary surfaces and flooring (p≤0.001).

    Conclusion

     There is a difference between the distribution of plantar pressure in ergonomic flooring and conventional flooring. Ergonomic flooring has better distribution than the ground and reduces the pressure on the sole during static activities.

    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Prolonged Standing, Ergonomic Flooring, Foot Pressure, Pedar-x
  • MOHSEN ATTAR*, Gholamhossein Halvani, Nasersadra Abarghouei, Sara Jambarsang, Javad Atar Pages 68-79
    Introduction

    Rapid advances in technology, overuse of computers, and changing working conditions have made musculoskeletal disorders one of the most important occupational health issues in the world today. Carpal tunnel syndrome (CTS) is the most common peripheral nerve compressive neuropathy. Causes some occupational factors such as frequent and prolonged work with hands and fingers in the development of this syndrome. The purpose of this study was to evaluate the symptoms and functional status of CTS and to evaluate the effect of ergonomic educational intervention on the rate of CTS among the employees of public banks.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in the state banks of Torbat Heydariyeh in 1397. Symptoms severity and functional status of Carpal Tunnel Syndrome were assessed using Boston Questionnaire. Subjects with inclusion criteria were selected and the next step was ergonomic training intervention. After 6 months of intervention, the symptoms and functional status of the staff regarding carpal tunnel syndrome were determined .Wrist to caliper ratio was measured. Data were analyzed by SPSS 23 software using Wilcoxon and Chi-square tests.

    Results

    Results in the past 12 months and present showed that the most musculoskeletal disorders were in the neck, shoulder, waist, back, wrist and hand ,severe level 52.4,50.81,49.2,46,41.3 respectively. The results showed that the severity of CTS symptoms in the samples was in mild,moderate , and severe is in 66.7 , 20.6, 9.5 percent   respectively. The performance status of CTS in the three levels of mild, moderate, and severe is 47.6, 23.8 ,4.8  percent, respectively. Mean and standard deviation of wrist cross sectional area were determined in .708 .033 mm. The results showed that staff with wrist dimensions greater than 0.7 (square wrist) had higher severity of CTS symptoms and abnormalities .Also, there  was a significant relationship between dominant hand and CTS symptoms.(p=<0.001). The mean severity of symptoms and functional status disorder was higher in subjects with 25 BMI and also the frequency of moderate to severe symptoms in smokers was higher than non-smokers. People with higher education and lower education (36.1%). Significant severity of symptoms and functional status abnormalities were observed in mild, moderate and severe levels of physical activity (43%). Results of comparing the severity of symptoms and functional status of carpal tunnel syndrome in the two groups before and after the intervention show that the percentage of severity of symptoms of severe and moderate carpal tunnel syndrome in the post-intervention group was significantly lower than before; Symptoms have changed. The results of comparing the severity of symptoms and functional status of carpal tunnel syndrome in two groups before and after ergonomic intervention using Wilcoxon test showed that there was a significant difference between the severity of carpal tunnel syndrome symptoms before and after the intervention.( Z=-3.606, p=<0.001).

    Conclusion

     Results of this study regarding the conditions that can lead to carpal tunnel syndrome in bank employees showed that in general, any factor that can increase the contents or decrease the capacity of the wrist tunnel can cause the onset of symptoms of the syndrome, which is the severity of symptoms and functional status. Carpal tunnel syndrome was observed among bank employees at three levels of mild, moderate and severe. Based on ergonomic intervention, the severity of symptoms and functional status of carpal tunnel syndrome were significantly reduced. (P-Value> 0/001) Developing a specific ergonomic intervention program is essential to improve the functional status and symptoms of this syndrome. Understanding the syndrome symptoms, their training, and their effects, and then designing an appropriate ergonomic intervention program, is essential.Based on these results and the inclusion criteria of this study, it can be deduced that ergonomics training is an easy, low cost and practical method that can be used as an effective program to advance the goal of improving the symptom level of people with carpal tunnel syndrome. . It is recommended. Using simple, practical and low cost human and engineering engineering interventions and continuous monitoring of how these interventions are implemented over a long period of time in the light of management commitment and employee engagement can achieve desirable results in order to reduce Carpal tunnel syndrome prevalence among staff.

    Keywords: Carpal Tunnel Syndrome, Median nerve, Bank employees, wrist cross section, CTS-related factors, musculoskeletal disorders, ergonomic intervention