فهرست مطالب

نشریه فناوری و گیاهان دارویی ایران
سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ربابه اصغری*، سید عباس میرجلیلی صفحات 1-14
    گل مغربی گیاهی زینتی با خاصیت دارویی است که تقریبا همه اندام های این گیاه شامل ریشه، برگ، غنچه، گل، جوانه و بذرهای آن خوراکی بوده و کاربرد دارد. دانه های گل مغربی حاوی اسیدهای چرب مفید و ترکیبات فنلی می باشند که در سلامت انسان موثرند. عوامل متعددی در میزان و ترکیب مواد موثره دانه دخیل هستند. این مطالعه به منظور ارزیابی چگونگی تاثیر بسترهای کشت مختلف، کودهای آلی و تنش خشکی بر اسیدهای چرب و محتوای فنلی دانه گل مغربی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در 9 تیمار با سه تکرار طی دو سال در گلخانه اجرا گردید. بذر گیاه در بسترهایی با ترکیبات مختلفی از کوکوپیت، پرلیت، کمپوست، کود گاوی، ورمی کمپوست و خاک زراعی و در دو شرایط تنش خشکی و یا آبیاری کامل کاشته شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که نوع بستر به کار رفته و نیز نسبت های مختلف ترکیبی مورد استفاده بر میزان اسیدهای چرب روغن دانه به استثنای اسید پالمیتیک به طور معنی داری (p <0.01) اثرگذار بود، اما بر محتوای اسید پالمیتیک تاثیر چندانی نداشت. نتایج نشان داد که محتوای ترکیبات فنلی و اسید گامالینولییک در بذر گیاهانی که در خاک کشت شده اند نسبت به بذر گیاهان کشت شده در بسترهای دیگر بیشتر می باشد. همچنین تنش خشکی تاثیر معنی داری بر محتوای ترکیبات فنلی در بذرها نداشت.
    کلیدواژگان: اسید گاما لینولئیک، اسید پالمیتیک، ترکیبات فنلی، روغن دانه، ورمی کمپوست
  • بهلول عباس زاده*، معصومه لایق حقیقی، مهدی فراوانی، حسین زینعلی، بهمن امیری لاریجانی، وحید روشن سروستانی، نسترن جلیلیان، محمدرضا کدوری، غلامرضا گودرزی، ژیلا بالایی، فاطمه سفیدکن، راضیه عظیمی اترگله، بهروز نادری، نگار ولیزاده، علی اصغر پالوچ صفحات 15-30

    کشور ایران با داشتن تنوع بالای اقلیمی از غنی ترین منابع گیاهان دارویی جهان است. زیره سبز (Cuminum cyminum L.) یکی از مهمترین و اقتصادی ترین گیاهان دارویی خانواده چتریان می باشد که پراکنش بالایی در نقاط مختلف کشور داشته و یکی از مهمترین گیاهان صادراتی ایران می باشد. این مطالعه در راستای بررسی تنوع کمی و کیفی اسانس زیره سبز در استان خراسان رضوی در سال زراعی 1398 انجام شد. بدین منظور بذر از مزارع 6 منطقه مختلف استان در زمان برداشت گیاهان، جمع آوری شد. بذرها به روش تقطیر با آب در مدت 2 ساعت اسانس گیری شدند. برای شناسایی ترکیب های موجود در اسانس ها و تعیین درصد کمی آنها از دستگاه های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. تعداد 9 ترکیب در اسانس های مناطق گناباد (N1)، نیشابور (N2)، تایباد (N3) و خوشاب (N4)، 15 ترکیب در اسانس گیاهان منطقه فریمان (N5) و در نهایت 13 ترکیب در اسانس منطقه درگز (N6) شناسایی شد. در مجموع 9 ترکیب، gamma-terpinene-7-al، cuminaldehyde،terpinene-4-ol ، gamma-terpinene، α-phellandrene، p-cymene ، sabinene، β-Pinene ، α-Pinene در اسانس زیره سبزهای برداشت شده از 6 منطقه استان خراسان رضوی مشترک بود. دو ترکیب cis-dihydrocarvone و (E)-Caryophyllene منحصرا در منطقه (N5) به ترتیب با مقادیر 45/0% و 19/0% شناسایی شد. 4 ترکیب α-thujene، α-terpinene، limonene و 1,8-cineol فقط از اسانس های منطقه (N5) و (N6) بدست آمد. کمیت و کیفیت اسانس زیره سبز جمع آوری شده از منطقه (N2)، با اقلیم بیابانی خشک- سرد و میانگین بارندگی سالیانه بالا، بالاتر از سایر مناطق بود.

    کلیدواژگان: خراسان رضوی، زیره، منطقه برداشت، اسانس، تنوع اقلیم
  • محمد مظهری*، علی رهنما صفحات 31-42
    بخش کشاورزی از بخش های مهم و ضروری برای رشد و توسعه هر استان به حساب می آید. این بخش در استان خراسان رضوی به دلیل سهم قابل توجه تولیدات آن به تولیدات کشور، از اهمیت دو چندانی برخوردار است. بخش کشاورزی استان خراسان رضوی همچون سایر استان های کشور، با مشکلات مختلف و متعددی از جمله وجود واسطه های اضافی در فرایند بازاررسانی محصولات خود مواجه است و با توجه به ضرورت توجه به این امر، این تحقیق به دنبال امکان سنجی و ارایه ی راهکارهای کاهش واسطه گری و تقویت و ارتقاء نقش تولیدکننده در بازار می-باشد. بر همین اساس محصول زعفران، به دلیل اهمیت تولید و نقشی که واسطه ها در فرآیند بازاررسانی این محصول ایفا می کند انتخاب گردید. برای این منظور، مسیرهای بازاررسانی زعفران شناسایی و با استفاده از شاخص ترکیبی سابارایو، کاراترین مسیر از دیدگاه تولیدکننده ها انتخاب شد. نتایج شاخص سابارایو نشان داد که در محصول زعفران مسیرهای صادراتی کارایی بالاتری نسبت به سایر مسیرها دارند . همچنین شناسایی و تقویت کانال های صادراتی شناسنامه دار و گسترش همکاری صادرکنندگان با بهره برداران با استفاده از روش AHP به عنوان مهمترین راهکار کاهش واسطه گری و تقویت نقش تولیدکننده در محصول زعفران معرفی گردید.
    کلیدواژگان: واسطه گری، شاخص ترکیبی سابارائو، زعفران
  • سودابه نظرپور، اعظم سلیمی*، مریم چاوشی صفحات 43-57
    این مطالعه به منظور ارزیابی تنش شوری بر برخی از پارامترهای فیزیولوژیکی در گیاه اسپند انجام شد. بدین منظور اثر نمک های NaCl، Na2SO4، MgCl2 و MgSO4 با سه غلظت 0، 200، 250 و 300 میلی مولار بر گیاه اسپند در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار بررسی شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که مقدار سطح برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی تحت تیمار هر 4 نوع نمک کاهش یافت. محتوای نسبی آب در غلظت 250 میلی مولار NaCl، 27% و در غلظت 300 میلی مولار Na2SO4، 32% و در سه غلظت 200،250 و 300 MgSO4، به ترتیب 20%، 19% و 16% افزایش معنی داری داشته است. محتوای فنلی تحت تیمار سه غلظت NaCl، 13%، 18% و 23% و غلظت های 250 و 300 میلی مولار Na2SO4، 2/0% افزایش داشته است. آلکالویید کل در تیمار چهار نوع نمک از 4% تا 49% افزایش یافت و فعالیت آنزیم PAL تحت تیمار سه غلظت نمک NaCl، 91%، 74% و 48% و در غلظت های 200 و 250 میلی مولار Na2SO4، 72% و 30% و غلظت 300 میلی مولار MgCl2، 20% افزایش داشته است. نسبت کلروفیل a به b در غلظت 300 میلی مولار از چهار نمک NaCl، Na2SO4 و MgSO4، 80%، 250%، 240% افزایش معنی داری داشته است. تنش شوری باعث افزایش مقدار آلکالویید، نسبت کلروفیل a به b و ترکیبات فنلی اسپند شده و از این طریق توانسته شرایط تنش شوری را تحمل کند.
    کلیدواژگان: آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز، تنش غیر زیستی، پارامترهای رشد، گیاهان دارویی، متابولیت های ثانویه
  • محمد مظهری*، مریم رسول زاده، حسین روحانی، مجید دشتی صفحات 58-71
    یکی از ویژگیهای مهم گیاهان دارویی، تجارت آنهاست. وجود تنوع گونه ها و محصولات صادراتی در مورد این گیاهان، آنها را ارزشمند ساخته و زمینه کسب بازارهای جدید را ممکن می سازد. وضعیت شبکه تولید و عرضه این محصولات، می تواند به کمک بررسی وضعیت زنجیره ارزش آنان، بررسی گردد. هدف تحقیق حاضر بررسی زنجیره ارزش زیره سبز در استان خراسان رضوی است. داده ها به صورت پیمایشی از هر کدام از بازیگران حلقه های زنجیره ارزش، در سال 1397 گردآوری شده و به کمک تکنیک SWOT تحلیل شده است. نتایج بیانگر آن است؛ به سه حالت مختلف زیره سبز از تولیدکننده به دست مصرف-کننده می رسد و در نتیجه سه کانال برای زنجیره ارزش آن در تحقیق حاضر ترسیم شده است. نتایج همچنین نشان داد که به منظور بهبود زنجیره ارزش زیره سبز در استان، استقرار صنایع تبدیلی در اولویت نخست قرار دارد، چرا که به کمک تکنولوژی، مازاد تولید به ارزش افزوده تبدیل شده و افزایش درآمد کشاورزان را نیز در پی خواهد داشت و از «خروج زیره سبز از استان بدون فرآوری، خرید زیره سبز توسط واسطه ها و عدم بهره مندی کشاورزان از سود مراحل بعد از تولید، صادرات فله ای محصول به خارج کشور با قیمت پایین» جلوگیری به عمل خواهد آمد. گسترش صنایع تبدیلی (مانند اسانس زیره، دارو گیاهی حاصل از زیره، و دمنوش زیره...) می تواند زنجیره ای از صنایع جانبی (بسته بندی، حمل و نقل، و...) را ایجاد و در اشتغالزایی و کاهش بیکاری در نواحی روستایی استان موثر واقع گردد، در این راستا پیشنهاداتی در تحقیق حاضر بیان شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره ارزش، زیره سبز، استان خراسان رضوی
  • فاطمه یوسفی کوپائی* صفحات 72-84
    با توجه به اثرات سوء آفت کش های شیمیایی بر محیط و سلامت انسان، استفاده از عصاره های گیاهی برای سنتز ترکیبات ضد میکروبی زیستی اهمیت ویژه ای دارد. در تحقیق حاضر اثر ضدباکتریایی عصاره آبی بومادران و پوست میوه انار روی Bacillus cereus و چند باکتری بیمارگر مهم محصولات کشاورزی شامل Agrobacterium tumefaciens، Xanthomonas citri subsp. citri و Pseudomonas tolaasii مورد بررسی قرار گرفت. عصاره گیری به روش خیساندن و بررسی خاصیت ضدباکتریایی به روش نشت از چاهک و در چهار غلظت متفاوت انجام گرفت. از آب مقطر و دیسک آنتی بیوتیک جنتامایسین به ترتیب به عنوان شاهد منفی و شاهد مثبت استفاده شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با چهار تکرار و مقایسه میانگین با روش حداقل اختلاف معنی‏دار (LSD) در سطح احتمال پنج درصد انجام شد. مقایسه میانگین قطر هاله بازدارنده از رشد در تیمارهای مختلف نشان داد که هر دو عصاره توانایی قابل توجهی در بازداری از رشد دو باکتری B. cereus و A. tumefaciens داشتند. عصاره بومادران روی P. tolaasii خاصیت بازدارندگی داشت که با افزایش غلظت عصاره، قدرت بازدارندگی آن نیز بیشتر می شد. هیچ یک از عصاره ها در غلظت های مورد بررسی روی X. citri subsp. citri اثر بازدارنده نداشتند. براساس نتایج حاصل، عصاره ی آبی گیاه بومادران و پوست میوه انار پتانسیل استفاده برای کنترل A. tumefaciens و B. cereus را داشته و بنابراین گزینه مناسبی برای بررسی های بعدی جهت سنتز ترکیبات ضدباکتریایی ایمن یا نگهدارنده طبیعی مواد غذایی می باشند.
    کلیدواژگان: اثر ضدباکتریایی، شانکر آسیایی مرکبات، گال طوقه، لکه باکتریایی قارچ خوراکی
  • مریم رسول زاده، محمد مظهری*، حسین روحانی صفحات 85-100
    دو گیاه دارویی گل محمدی و زیره سبز، به دلیل کم نهاده بودن به ویژه در مصرف آب، در اولویت توسعه، در بخش باغبانی استان خراسان رضوی میباشند. در این تحقیق، بازار صادراتی این دو گیاه دارویی به کمک داده های اسنادی، شامل آمارنامه کشاورزی، آمار گمرک، مرکز آمار ایران و بانک مرکزی ایران طی سالهای 97-1390 بررسی شده است. روش تحقیق از نوع تحلیلی و توصیفی است و برای بررسی مزیت رقابتی، نسبی و ساختار بازار، به ترتیب از شاخصهای مزیت رقابتی آشکار شده (RCA)، شاخص هزینه منابع داخلی (DRC) و شاخص هرفیندال (HI) استفاده شده است. نتایج نشان داد که محصولات زیره سبز و گل محمدی، دارای شاخص DRC کمتر از یک می باشند و هر دو آنها، دارای مزیت نسبی می باشند. تحلیل مزیت رقابتی بیانگر آن بود که در زیره سبز، شاخص RCA در همه سالها بزرگتر از یک، اما در گل محمدی، شاخص RCA بین صفر تا یک است لذا زیره سبز دارای مزیت رقابتی و گل محمدی دارای عدم مزیت رقابتی است. بررسی ساختار بازار نشان داد که در زیره سبز «برعکس شاخص هرفیندال» یعنی (HI/1) دارای عدد 3.33 و در گل محمدی عدد 4.55 شده و این عددها بین 3 تا 6 قرار گرفته اند. لذا شرایط انحصار چند جانبه در این بازار واقع شده است. می توان نتیجه گرفت که هر دو محصول در استان دارای مزیت نسبی بوده و امکان توسعه آنها وجود دارد. همچنین توسعه این محصولات نیازمند کسب بازارهای جدید به کمک توسعه فرآوری این دو گیاه در استان است.
    کلیدواژگان: مزیت رقابتی، مزتی نسبی، ساختار بازار، گل محمدی، زیره سبز
|
  • Robabeh Asghari *, Seyed Abbas Mirjalili Pages 1-14
    Evening primrose is an ornamental plant with medicinal properties that almost all organs of this plant, including its roots, leaves, buds, flowers, buds and seeds are edible and used. Evening primrose seeds contain beneficial fatty acids and phenolic compounds that are effective in human health. Numerous factors are involved in the amount and composition of active ingredients in the grain. This study was conducted to evaluate the effect of different culture media, organic fertilizers and drought stress on fatty acids and phenolic content of evening primrose seeds. The experiment was performed in a completely randomized design in 9 treatments with three replications in two years in the greenhouse. Plant seeds were sown in substrates with different compositions of coco peat, perlite, compost, cow manure, vermicompost and farmyard soil under two conditions of drought stress or complete irrigation. The results of analysis of variance showed that the type of substrate used and also the different composition ratios used had a significant effect (P <0.01) on the amount of fatty acids in seed oil except palmitic acid, but on the acid content. Palmitic had little effect. The results showed that the content of phenolic compounds and gammalinoleic acid in the seeds of plants grown in soil was higher than the seeds of plants grown in other substrates. Drought stress also had no significant effect on the content of phenolic compounds in seeds.
    Keywords: -linoleic acid, Palmitic Acid, Phenolic compounds, seed oil, Vermicompost
  • Bohloul Abbaszadeh *, Masoumeh Layeghhaghighi, Mehdi Faravani, Hossein Zeinali, Bahman Amiri Larijani, Vahid Roshan Sarvestani, Nastran Jalilian, Mohammadreza Kudori, Golamreza Goodarzi, Jilla Balaei, Fatemeh Sefidkon, Razieh Azimi, Behrooz Naderi, Negar Valizadeh, Aliasghar Palooj Pages 15-30

    Iran is one of the richest sources of medicinal plants in the world due to its high climatic diversity. Cumin is one of the most important and economical medicinal plants of the Umbelliferae family, which has a high distribution in different parts of the country and is one of the most important export plants of Iran. This study was conducted to investigate the quantitative and qualitative diversity of cumin essential oil in Khorasan Razavi province in 2018-2019. For this purpose, seeds were collected from farms in 6 different regions of the province at the harvest time. Seeds were extracted by water distillation for 2 hours. Gas chromatography (GC) and gas chromatography-mass spectrometry (GC / MS) devices were used to identify the essential oil compounds and determine their percentage. Nine compounds in the essential oils of Gonabad (N1), Neishabour (N2), Taybad (N3) and Khoshab (N4), 15 compounds in the essential oils of plants in Fariman region (N5) and finally 13 compounds in the essential oils of Dargaz region (N6) were identified. In total, 9 compounds; gamma-terpinene-7-al, cuminaldehyde, terpinene-4-ol, gamma-terpinene, α-phellandrene, p-cymene, sabinene, β-Pinene, α-Pinene were common in cumin essential oil extracted from 6 regions of Khorasan Razavi province. The two compounds cis-dihydrocarvone and (E) -Caryophyllene were identified exclusively in region (N5) with of 0.45% and 0.19%, respectively. α-thujene, α-terpinene, limonene and 1,8-cineol were obtained only from essential oils of (N5) and (N6).

    Keywords: Khorasan Razavi, cumin, harvest region, essential oil, climatic diversity
  • Mohammad Mazhari *, Ali Rahnama Pages 31-42
    Agriculture is one of the important and essential sectors for the development of each province. This sector is very important in Khorasan Razavi province due to its significant share of production in the country's products. The agricultural sector of Khorasan Razavi province, as well as other provinces of the country, faces various problems, including the existence of additional intermediaries in the marketing process of their products. Due to the need to pay attention to this, the research seeks to feasibility and provides solutions to reduce Intermediation, strengthening and promoting the role of the market maker. Accordingly, garden products, saffron, pistachio, and apple are selected because of the importance of production and the role that mediators play in the marketing process of these products. The marketing paths of each product were identified and the most efficient route was selected using the combined index of Subbarao. The results of the Sabbarao index showed that in the product of saffron and pistachio, the export routes and in the apple, the internal routes are more effective than other paths. Also, identifying and enhancing export-led export channels and expanding the cooperation of exporters with the beneficiaries using the AHP method was introduced as the most important strategy to reduce the intermediation and strengthen the producer role in saffron product.
    Keywords: dealer, Sabbarao Combined Indicator, Saffron
  • Sodabeh Nazarpoor, Azam Salimi *, Maryam Chavoushi Pages 43-57
    This study was performed to evaluate salinity stress on some physiological parameters in Peganum harmala L. For this purpose, the effect of NaCl, Na2SO4, MgCl2 and MgSO4 with three concentrations of 0, 200, 250 and 300 mM on Peganum in a randomized complete block design was performed with three replications. The results of this study showed that the amount of leaf area, fresh weight of shoot and dry weight of shoot decreased under treatment of all four salts. Relative water content increased significantly with NaCl 250mM (27%), Na2SO4 300mM (32%) and in three concentrations of MgSO4 increased significantly (20%, 19% and 16%). Phenol content increased under treatment with three concentrations of NaCl (13%, 18% and 23%) and Na2SO4 250 and 300mM increased 2%. Total alkaloid increased in treatment with all three salts from 4% to 49%. PAL activity increased under treatment with three concentrations of NaCl (91%, 74% and 48%) and with 200 and 250 mM Na2SO4 72% and 30% and 300mM MgCl2 20%. Chlorophyll a to b ratio increased in 300mM of the NaCl, Na2SO4 and MgSO4 salts 80%, 250% , 240%. Salinity stress increased total alkaloid, chlorophyll a to b ratio and total phenol content in Peganum harmala. In this way, it was able to tolarance the conditions of salinity stress.
    Keywords: PAL eynzme, abiotic stress, Morphological parameters, Medicinal plants, Secondry metabolite
  • Mohammad Mazhari *, Maryam Rasoulzadeh, Hosein Rohani, Majid Dashti Pages 58-71
    One of the important characteristics of medicinal plants is their trade. The diversity of species and export products of these plants makes income and it possible to gain new markets. supply network of these products can be examined by survy their value chain. In this study, cumin has been selected in Khorasan Razavi province. Data were collected and documented from each of the actors in the Value Chain in 2019 as well as the leading producers in the first five cities producing cumin, and were analyzed using SWOT technique. The results show; Cumin reaches the consumer in three different ways from the producer and as a result, three channels for its value chain have been drawn in the present study. The results also showed in order to improve the value chain of cumin in the province, the establishment of conversion industries is the first priority, because with the help of technology, production surplus is added to the value added and will increase farmers' incomes anf it will be prevented of "Leaving cumin from the province without processing, buying cumin by intermediaries and not benefiting farmers from the benefits of the post-production stages, to export of the product abroad at low prices." The expansion of conversion industries (such as cumin essential oil, cumin herbal medicine, and cumin tea ...) can create a chain of ancillary industries (packaging, transportation, etc.) in creating jobs and reducing unemployment in rural areas, in this regard, some suggestions have been made in the present study.
    Keywords: Value chain, cumin, Khorasan Razavi province
  • Fatemeh Yousefi Kopaei * Pages 72-84
    Regarding to the adverse side effects of chemical pesticides to the environment and human health, use of plant extracts has considerable significance for synthesis of bio-antimicrobial compounds. In the present study, the antibacterial effect of aqueous extract of yarrow (Achillea millefolium) and pomegranate peel was investigated on Bacillus cereus and some important pathogenic bacteria of agricultural crops, including Agrobacterium tumefaciens, Xanthomonas citri subsp. citri and Pseudomonas tolaasii. The extraction was performed by maceration method. Antibacterial effect of extracts was evaluated using agar well diffusion method at four concentrations. Distilled water and Gentamycin disc were used as negative and positive control groups, respectively. The experiment was set up as factorial in completely randomized design (CRD) with four replications and mean comparison was performed by LSD at the probability level of 5%. Mean comparison of the growth inhibition zone diameter in different treatments reveled that both extracts had considerable inhibitory activity against B. cereus and A. tumefaciens. On P. tolaasii, the extract of yarrow showed antibacterial activity and its inhibitory activity was improved with an increase in its concentration. None of the extracts at tested concentrations showed antibacterial activity against X. citri subsp. citri. According to the results, the aqueous extracts of yarrow and pomegranate peel have the potential to be used in control of A. tumefaciens and B. cereus. Consequently, they are good candidates for further assays in order to synthesis safe antibacterial compounds or natural food preservative.
    Keywords: Antibacterial effect, Asiatic citrus canker, crown gall, Bacterial blotch of mushroom
  • Maryam Rasoulzadeh, Mohammad Mazhari *, Hossin Rohani Pages 85-100
    Two medicinal plants Damask Rose and Cumin are in priority for extensive cultivation in Khorasan Razavi province due to their low input, especially in water consumption. In this study, the export market of these two medicinal plants has been studied with the help of documentary data during the years 2000-2018. The research method is analytical and descriptive and to examine the competitive advantage, comparative advantage and market structure have been used respectively ; Revealed Competitive Advantage index (RCA), Internal Resource Cost index (DRC) and Herfindahl index (HI). The results showed Cumin and Damask Rose products have a DRC index of less than one and both of them have a comparative advantage. Competitive advantage analysis showed that in Cumin, RCA index is greater than one in all years, but in Damask Rose RCA index is between zero and one, so Cumin has a competitive advantage and Damask Rose has no competitive advantage. Examination of the market structure showed that in cumin "in contrast to Herfindahl index" (HI / 1) has the number 3.33 and in Damask Rose has the number 4.55 and these numbers are between 3 and 6. Therefore, the conditions of multilateral monopoly are located in this market. It can be concluded that both products have a comparative advantage in the province and there is a possibility of their extensive cultivation. Also, the extensive cultivation of these products requires the acquisition of new markets with the help of the improvment of processing of these two plants in the province.
    Keywords: Competitive Advantage, Comparative advantage, Market Structure, Damask rose, cumin