فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 40 (زمستان 1400)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 40 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرداد محلوجی، احمد خادم الحسینی*، حمید صابری، صفر قائدرحمتی صفحات 7-20
    رویکرد زیست پذیری به معنای توان و قابلیت یک مکان برای تامین نیازهای زیستی ساکنان اعم از مادی و غیرمادی در جهت ارتقای کیفیت زندگی و ایجاد بستر شکوفایی توانمندیهای عموم شهروندان می باشد و از آنجا که سکونتگاه های غیررسمی از خدمات و امکانات شهری کم بهره بوده و نیازمند توجه به کیفیت شهری می باشند، هدف اصلی این پژوهش ارزیابی عوامل موثر بر زیست پذیری شهری در سکونتگاه های غیررسمی منطقه 14 شهر اصفهان می باشد. روش تحقیق کاربردی و در چارچوب روش های توصیفی - تحلیلی قرار می گیرد. جهت گردآوری داده ها از روش پیمایشی، اسنادی و میدانی استفاده گردیده است. همچنین برای تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از تکنیک های آماری PLS و روش تصمیم گیری چند معیاره بهره گرفته شده است. از نتایج بدست آمده در ارزیابی صورت گرفته اینکه شاخص اقتصادی در زیست پذیری شهری با میانگین کل 2.13، از متوسط استاندارد پایین تر و از نارضایتی بیشتری در بین ساکنین می باشد. در بین نماگرهای بررسی شده در شاخص اقتصادی، وضعیت سرمایه گذاری در محلات با میانگین 1.8 از کمترین رضایت در بین ساکنین محلات برخوردار می باشد. در عین حال شاخص کالبدی با میانگین کل 2.58 از رضایت بیشتری برخوردار بوده لیکن از متوسط استاندارد کمتر است و در این شاخص نیز نماگر وضعیت برخورداری از خدمات مذهبی با میانگین 3.24 از بیشترین رضایت برخوردار می ب اشد.
    کلیدواژگان: زیست پذیری شهر ی، سکونتگاه غیررسمی، منطقه 14، شهر اصفهان
  • حسن سهم پور، عباس معروف نژاد* صفحات 21-40

    تحقیق حاضر با هدف ارزیابی شاخص های اجتماعی، اقتصادی،کالبدی و زیستی با تاکید بر رضایت مندی ساکنان چهار سکونتگاه ها غیررسمی شهر بندر امام خمینی می باشد. روش پژوهش، از نظر هدف کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری، پیمایشی است. داده های تحقیق بر اساس پرسشنامه گردآوری و برای ارزیابی پایایی ابزار پژوهش، از روش کرونباخ و در جهت تعیین روایی، از روایی صوری استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق چهار سکونتگاه غیر رسمی شهر بندر امام خمینی می باشد و تعداد نمونه از طریق روش کوکران بوده است، نتایج پژوهش بر اساس میانگین کل شاخص ها با استفاده از آزمون (T-test) انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد: میزان رضایت مندی ساکنان در شاخص اقتصادی با 22/2 درصد و همچنین در متغیرهای درآمد-هزینه، بهداشت محیط و امنیت با 02/2 و24/2 و 31/2 پایین ترین میزان در بین سایر شاخص ها و متغیرهای پژوهش را داشته است. همچنین نتایج حاصل از تکنیک کداس نشان می دهد: شهرک ولی عصر (گاما) با مقدارHi (مقدارنهایی تابع معیارگزینه ها) 162/0 رتبه اول و به ترتیب: شهرک صباغان-کمپB  و تلمبه خانه شماره4 و جلف الملح با 056/0 و 063/0- و 154/0- در رتبه های دوم تا چهارم رضایت مندی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: سکونتگاه غیررسمی، رضایت مندی، شهر بندر امام خمینی، مدل کداس
  • رستم صابری فر، نوید اربابی* صفحات 41-56

    دسترسی به آب سالم و کافی، یکی از بزرگترین چالش های ایران و بسیاری از کشورهای جهان به خصوص خاورمیانه است. در میان راهکارهای متعدد، مدیریت الگوی مصرف یکی از پرطرفدارترین موارد تلقی می شود.  به همین منظور، این بررسی در شهر فنوج استان سیستان و بلوچستان به عنوانی یکی از بحرانی ترین شهرهای ایران به انجام رسید. مطالعه از نوع توصیفی و تحلیلی بود که به شیوه پیمایشی و از نوع همبستگی انجام گردید. نمونه مورد نیاز با استفاده از فرمول کوکران 300 مورد انتخاب شد. با توجه به این حجم نمونه، سطح اطمینان 95 درصد و میزان خطای معیار 5 درصد تعیین گردید. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های t، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون همبستگی در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که در بین روش های کنترل مصرف آب، بالاترین اثر مربوط به تغییر نگرش مردم، به خصوص نگرش جوانان است. به طوری که جوانان با جریان سازی در شبکه های اجتماعی، نه تنها بزرگترین تغییرات را رقم می زنند، بلکه بالاترین اثر را بر تغییر نگرش خانواده ها دارند. مطابق نتایج این بررسی، فعالیت دانش آموزان در طی یک دوره شش ماهه میزان مصرف سرانه را از 151 لیتر در شبانه روز به حدود 140 لیتر تقلیل داد. بنابراین، توصیه می شود در سیاستگذاری های آتی به این گروه توجه بیشتری گردد.

    کلیدواژگان: الگوی مصرف، کمبود آب، نگرش مردم، جریان سازی، فنوج
  • یحیی عبدالکریم نیسی، محمدابراهیم عفیفی*، مرضیه موغلی صفحات 57-69

    یکی از مشکلات زیست محیطی، شاخص آلودگی هواست که مهم ترین شاخص آن، حجم ذرات معلق موجود در جو است و در شهرهای جنوبی و غربی کشور در سال های اخیر افزایش محسوسی یافته است. تحقیق حاضر باهدف، پایش تغییرات کاربری اراضی به علت ریز گردها در سه دهه گذشته با استفاده از سنجش ازدور و CA-Markov در شهر اهواز انجام شد. روش تحقیق تحلیلی_میدانی بود. پس از انجام مطالعات اولیه و تهیه تصاویر ماهواره ای مناسب، با مقادیر مختلف نمونه های تعلیمی و با توجه به برداشت های زمینی، تحلیل و ارزیابی شد. تصاویر مورداستفاده، به ترتیب تصاویر ماهواره لندست 7 ، 5 و 8 سال های 2000، 2010 و 2020 بوده است. طبقه بندی به روش شبکه عصبی مصنوعی انجام و میزان صحت طبقه بندی ارزیابی و با استفاده از مدل CA-Markov نقشه پیش بینی محدوده مطالعاتی آماده شد. نتایج طبقه بندی نشان داد اراضی ساخته شده سال 2000 از 34/10637 به 76/10925 هکتار در سال 2010 رسیده و 42/288 هکتار مساحت آن افزایش یافته است. فضای سبز در سال‎های 2000 تا 2010 از 41/1275 هکتار به 99/1279 رسیده یعنی 4/58 هکتار افزایش مساحت داشته که علت آن کاشت درختان دست کاشت در طی این سال ها جهت مقابله با ریز گردها بوده است. این تغییرات از سال 2010 تا 2020 روند کاهشی داشته و تغییرات مساحت آن از 99/1279 هکتار به 49/1120 رسیده یعنی 50/159 کاهش مساحت داشته است. نتایج نشان می دهد رشد و توسعه مناطق مسکونی اهواز و تبدیل فضای سبز به مسکونی همواره مثبت بوده است به طوری که نقشه پیش بینی سال 2030 نیز گویای این مطلب است و پیش بینی شد مساحت اراضی ساخته شده در سال 2030 به 84/12744 هکتار برسد. ضریب کاپا در سال های 2000 تا 2010 و 2020 به ترتیب 87/91، 29/93 و 40/95 به دست آمد. نتایج حاصل، نشان از بالا بودن ضریب کاپا و دقت کلی در تصاویر جدیدتر می باشد.

    کلیدواژگان: تغییرات کاربری اراضی، ریز گردها، سنجش ازدور، CA مارکوف
  • علی مصیب زاده*، اسماء مظفری نیا، محسن شبستر صفحات 71-84
    با آنکه بیش از 6 دهه از عمر برنامه ریزی منطقه ای در ایران می گذرد هنوز سایه سنگین شکاف و عدم تعادل فضایی بر مناطق سنگینی می کند. با پذیرش این موضوع که تنوعات منطقه ای در فرایند توسعه امری اجتناب ناپذیر و برای توسعه و پیشرفت یک کشور ضروری هستند می توان گفت که نقش برنامه ریزی منطقه ای ما را وادار ساخته تا خود را با تغییرات علمی در این زمینه وفق دهیم. تبارشناسی جریان توسعه در ایران نشان می دهد که رویکرد انباشت سرمایه و تحمیل نقش های خاص به مناطق عمدتا بدون هیچ گونه تجزیه تحلیل هزینه فایده اقتصادی و تنها بر اساس رویکرد قطب رشد و تمرکز سرمایه در یک فرآیند تاریخی صورت گرفته است. در این مقاله سعی شده است که به بررسی این مهم پرداخته شود. لذا برای درک چنین وضعیتی به تحلیل شرایط اقتصادی مناطق؛ در قالب نماگرهای توسعه از قبیل: جمعیت و نیروی انسانی (شهری روستایی)، اشتغال و بیکاری، مشارکت اجتماعی، بخش های سه گانه اقتصاد، GDP و .. با استفاده از تکنیک تاپسیس پرداخته شده است. نتایج تحقیق بیانگر این نکته است که سازمان فضایی ایران چند سطحی شده و استان هایی که قطب های توسعه هستند از نظر شاخص های توسعه یافتگی از مناطق پایین دست خود بریده اند و با تمرکز بخشی در زمینه جذب سرمایه، جمعیت و صنعت زمینه های عدم تعادل فضایی درون و برون منطقه ای را سبب شده اند.
    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، توسعه یافتگی، برنامه ریزی منطقه ای، نابرابری فضایی
  • سید کامبیز لطیف عقیلی، جعفر میرکتولی*، غلامرضا جانبازقبادی صفحات 85-100

    با رواج اندیشه مدرنیسم در معماری و شهرسازی به همراه رشد فزاینده ی جمعیت شهری، بلندمرتبه سازی در شهرهای بزرگ جهان گسترش یافت و مکان یابی این ساختمان ها در فضاهای شهری از اهمیت زیادی برخوردار گردید. بلندمرتبه سازی راهکار مناسبی برای کنترل رشد کالبدی شهرهاست و شناسایی پهنه های مناسب برای احداث بلندمرتبه ها ضروری است. هدف از این پژوهش، شناخت پهنه های مناسب برای احداث ساختمان های بلندمرتبه در شهر گرگان است. این تحقیق از نوع کاربردی بوده و به لحاظ ماهیت و روش از نوع توصیفی - تحلیلی است. جمع آوری اطلاعات به دو شیوه اسنادی و پیمایشی با جامعه آماری 10 نفر به عنوان نمونه از متخصصین و مدیران شهرداری انجام گرفته که پس از بررسی عوامل تاثیرگذار، معیارهایی در چهار بعد شامل کالبدی، اجتماعی و فرهنگی، زیست محیطی و اقتصادی تعیین گردید و وزن دهی بر اساس مدل AHP انجام و روی هم گذاری لایه ها با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیای GIS صورت پذیرفت. محدود پژوهش شهر گرگان با مساحت 3567 هکتار مرکز استان گلستان است. این مطالعه در محدوده شهر گرگان در مناطقی که مناسب برای ساخت سازه های بلندمرتبه است صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد پهنه هایی در شرق، غرب، جنوب غربی و مرکز گرگان، از ظرفیت مناسبی برخوردارند.

    کلیدواژگان: ساختمان های بلندمرتبه، شهر گرگان، مکان یابی، AHP
  • سمیرا شاهین* صفحات 101-122

    در قرون اخیر رشد شتابان شهرنشینی در کشورهای درحال توسعه همراه با رویکردی عینی به توسعه، بر نابسامانی های عینی و ذهنی شهرهای جهان سوم افزوده است. بااین وجود، پیدایش رویکرد کیفی به مفاهیم توسعه، زمینه را برای طرح موضوع کیفیت زندگی فراهم ساخت. موضوعی که امروزه به معنای قابل زندگی بودن یک مکان می باشد و ارتقای سطح آن نه صرفا به عنوان ابزاری جهت برخورد با پیامدهای نامطلوب حاصل از سیاست های مرسوم رشد و توسعه، بلکه به عنوان هدف اصلی توسعه مورد تاکید قرارگرفته است. (فرجی و دیگران، 1391: 49). در ایران نیز به دنبال رشد سریع شهرنشینی و سرعت بالای تغییرات بافت های شهری، کیفیت محیط های شهری کاهش یافته و طرح ها و برنامه ریزی های انجام شده در مورد خلق محیط های شهری باکیفیت مخصوصا در بافت های جدید با توفیق چندانی روبرو نبوده است، به همین دلیل امروزه ارتقای کیفیت زندگی شهری در شهرها و شهرک های جدید از مهم ترین مسایل مورد توجه برنامه ریزان شهری می باشد. از این رو هدف این پژوهش بررسی وضعیت کیفیت زندگی شهری در شهرک منظریه به عنوان شهرکی جدیدالاحداث واقع در شهرستان خمینی شهر و تعیین موثرترین عوامل در شکل گیری رضایتمندی یا نارضایتی ساکنین از وضعیت موجود کیفیت زندگی شهری بافت مذکور می باشد. روش تحلیل این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) و برای سنجش وضعیت کیفیت زندگی شهری در محدوده مورد مطالعه از روش تحلیل عاملی و همچنین آزمون میانگین آماری t-Test استفاده گردیده است بدین صورت که ابتدا با روش T-test  وضعیت رضایت از هر متغیر از دید پاسخ دهندگان تعیین گردید و سپس با استفاده از روش تحلیل عاملی و نرمال سازی امتیازات آنها، متغیرها در 8 عامل دسته بندی و امتیاز هر عامل مشخص گردیده است. نتایج تحلیل حاکی از آن است که بیشترین امتیاز به عامل دسترسی به پایگاه های ضروری شهری شامل متغیرهای دسترسی به مراکز تجاری، جایگاه های سوخت و پایگاه های نیروی انتظامی و کمترین امتیاز به عامل توان مالی ساکنین شامل قیمت زمین، مسکن و اجاره بها اختصاص یافته است. در نهایت نیز وضعیت کلی کیفیت زندگی شهری شهرک مذکور در شرایط فعلی مورد بررسی قرار گرفت که نتایج بررسی، بیانگر پایین بودن سطح کیفیت زندگی شهری محدوده ی مورد مطالعه از دیدگاه ساکنین آن می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، کیفیت زندگی شهری، تحلیل عاملی، شهرک منظریه
  • رباب حسین زاده*، اسماعیل صفرعلی زاده، حسین خبازی صفحات 123-140

    زیست پذیری محلات شهری و سنجش رضایت ساکنین آن در ابعاد اجتماعی، فیزیکی و اقتصادی، از مباحث مهم در ادامه حیات و توسعه بافت های شهری است. به طوری که افزایش زیست پذیری تاثیر بسزایی در پایداری محلات ایفا می کند. بنابراین هدف این پژوهش بررسی تطبیقی و مقایسه شاخص های زیست پذیری در محلات قدیمی و جدید شهر کاشمر بوده و جامعه آماری موردبررسی شامل ساکنین محلات سید مرتضی و شهر کهنه هست. این پژوهش از نوع کاربردی و برمبنای راهبرد پژوهش، از نوع پیمایشی است و از ابزار پرسش نامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. حجم نمونه درمجموع 200 نفر بوده و از هر محله 100 نفر با روش صورت نمونه گیری تصادفی پرسشگری شده اند. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (996/0) به دست آمد. برای تحلیل داده ها از رگرسیون چند متغیره، آماره تی تک نمونه ای استفاده شد. نوآوری تحقیق مقایسه تطبیقی محلات قدیم و جدید شهر در ابعاد مختلف زیست پذیری شهری و با تاکید بر شاخص های توسعه پایدار شهری است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین پایگاه اجتماعی- اقتصادی شهروندان و زیست پذیری ارتباط مستقیمی وجود دارد. میزان رضایت از شاخص های کلی زیست پذیری در شهر کهنه پایین است و رضایت نسبی از شاخص اقتصادی در شهر کهنه با میانگین 43/2 وجود دارد که شاخص کلی زیست پذیری در شهرک سیدمرتضی (35/0) بالاتر از میانگین کمتر از میانگین متوسط است. در شهرک سیدمرتضی شاخص اقتصادی با میانگین 47/3  بیشترین رضایت و شاخص فیزیکی کمترین رضایت مندی را دارند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، توسعه پایدار، شهر کهنه، شهرک سیدمرتضی، کاشمر
|
  • Mehrdad Mahlouji, Ahmad Khademolseiny *, Hamid Saberi, Safar Ghaed Rahmati Pages 7-20
    The livability approach means the ability of a place to meet the biological needs of residents, both material and immaterial, in order to improve the quality of life and create a flourishing environment for the capabilities of the general public, and since informal settlements have little use of urban services and facilities. And need to pay attention to urban quality, the main purpose of this study is to evaluate the factors affecting urban viability in informal settlements in the 14th district of Isfahan. The research method is applied and is in the framework of descriptive-analytical methods. Survey, documentary and field methods have been used to collect data. Also, PLS statistical techniques and multi-criteria decision making method have been used to analyze the collected information. From the results obtained in the evaluation, the economic index in urban livability with a total average of 2.13, is lower than the standard average and more dissatisfaction among residents. Among the indicators examined in the economic index, the investment situation in neighborhoods with The average of 1.8 has the lowest satisfaction among the residents of the neighborhoods. At the same time, the physical index with a total average of 2.58 is more satisfied, but it is lower than the standard average, and in this index, the indicator of the status of religious services with an average of 3.24 is the most satisfied
    Keywords: urban livability, Informal settlement, Zone 14, Esfahan
  • Hassan Sahmpoor, Abbas Maroofnezhad * Pages 21-40

    The aim of this study is to evaluate the social, economic, physical and biological indicators with emphasis on the satisfaction of the residents of the four informal settlements of Port Imam Khomeini. The research method is applied in terms of purpose and survey based on the collection method. The research data were collected based on a questionnaire and Cronbach's method was used to evaluate the reliability of the research instrument and face validity was used to determine the validity. The statistical population of the study is four informal settlements in Port Imam Khomeini city and the number of samples was through Cochran's method. The results of the research are based on the average of all indicators using “ T-test “. The results show: the level of residents' satisfaction in the economic index with 2.22 percent and also in the variables of income-cost, environmental health and security with 2.02, 2.24 and 2.31 the lowest rate among. Other indicators and Has research variables Also, the results of the coding technique show: town Vali -e- Asr (gamma) with Hi value (final values as a function of options) 0/162 first place and respectively: Sabaghan town-Camp B and pump house No. 4 and Jolf al-Molh with 0.056 and -0.063 and -0.154 are in the second to fourth ranks of satisfaction.

    Keywords: Informal settlements, satisfaction, Port Imam Khomeini, Codas Model
  • Rostam Saberifar, Navid Arbabi * Pages 41-56

    Achieving safe and sufficient water is one of the biggest challenges for Iran and many countries in the world, especially in the Middle East. Among the many solutions, consumption pattern management is considered one of the most popular. For this purpose, this study was conducted in Fanuj city of Sistan and Baluchestan province as one of the most critical cities in Iran. The study was descriptive and analytical in a survey and correlational manner. The required sample was selected using 300 Cochran's formula. According to this sample size, 95% confidence level and 5% standard error rate were determined. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The collected data were analyzed using t-test, one-way analysis of variance and correlation test in SPSS software. The results showed that among the methods of controlling water consumption, the highest effect is related to changing people's attitudes, especially the attitudes of young people. So that young people, by creating a flow in social networks, not only make the biggest changes, but also have the highest effect on changing the attitude of families. According to the study, students reduced their per capita consumption from 151 liters per day to about 140 liters over a six-month period. Therefore, it is recommended to pay more attention to this group in future policies.

    Keywords: consumption pattern, Water Scarcity, people', s attitudes, flow generation, fanoj
  • Yahya Abdolkarim Nisi, Mohammadebrahim Afifi *, Marzieh Mogholi Pages 57-69

    One of the environmental problems is the air pollution index, the most important index of which is the volume of suspended particles in the atmosphere, and in the southern and western cities of the country in recent years has increased significantly. The aim of this study was to monitor land use changes due to fine dust in the last three decades using remote sensing and CA-Markov in Ahvaz. The research method was field-analytical. After conducting preliminary studies and preparing appropriate satellite images, they were analyzed and evaluated with different amounts of educational samples and according to ground surveys. The images used were Landsat 7, 5 and 8 satellite images of 2000, 2010 and 2020, respectively. The classification was performed by artificial neural network method and the accuracy of the classification was evaluated and the prediction map of the study area was prepared using the CA-Markov model. The classification results showed that the lands built in 2000 increased from 10637.34 to 10925.76 hectares in 2010 and its area increased to 288.42 hectares. From 2000 to 2010, the green space increased from 1275.41 hectares to 1279.99, ie 58.4 hectares, due to the planting of hand-planted trees during these years to deal with fine dust. These changes have been decreasing from 2010 to 2020 and its area changes have increased from 1279.99 hectares to 1120.49, ie 159.50 area has been reduced.

    Keywords: Land Use Change, dust, remote sensing, CA Markov
  • Ali Mosayyebzadeh *, Asma Mozafari Niya, Mohsen Shabestar Pages 71-84
    Although more than 6 decades have passed since the life of regional planning in Iran, the heavy shadow of gaps and spatial imbalances still weighs heavily on regions. Accepting the fact that regional diversity in the development process is inevitable and necessary for the development and progress of a country, we can say that the role of regional planning has forced us to adapt to scientific changes in this field. The genealogy of the development process in Iran shows that the approach of capital accumulation and imposition of specific roles to regions has been done mainly without any cost-benefit analysis and only based on the approach of the pole of growth and concentration of capital in a historical process. This article tries to examine this important issue. Therefore, to understand such a situation, to analyze the economic conditions of the regions; In the form of development indicators such as: population and manpower (urban-rural), employment and unemployment, social participation, the three sectors of the economy, GDP, etc. have been studied using the TOPSIS technique. The results of the research indicate that the Iranian Space Organization has become multilevel and the provinces that are the centers of development have cut their downstream areas in terms of development indicators and by focus of section on attracting capital, Population and industry have caused spatial imbalances inside and outside the region.
    Keywords: Regional Development, development, regional planning, spatial inequality
  • Seyed Kambiz Latif Aghili, Jafar Mir Katoli *, Gholamreza Janbaz Ghobadi Pages 85-100

    The rise of modernism in architecture and urban planning, along with the growing population of the city, restrictions on land and services, demand for housing and economic and environmental constraints, high-rise construction in major cities and the location of these buildings in urban spaces became very important. And it became a good way to control the physical growth of cities and it was necessary to identify suitable areas for the construction of high-rises. The main purpose of this study is to identify suitable areas for the construction of high-rise buildings in Gorgan. This research is of applied type and in terms of nature and method is descriptive-analytical. Data collection was done by documentary and survey methods with a statistical population of 10 people as a sample of municipal urban planning specialists and managers. After examining the influential factors, criteria were determined in four dimensions including physical, social and cultural, environmental and economic. Weighting was performed according to the AHP model and the layers were superimposed using the GIS system. Findings show that areas in the east, west, southwest and center of Gorgan, have a good capacity for the construction of high-rise buildings; In such a way that high-rise construction in these zones leads to proportional distribution and appropriate building density and population in the city , and in the end after prioritizing the zones; Based on the findings, suggestions were made for the establishment of high-rises in suitable areas.

    Keywords: High-rise buildings, Gorgan, Location, AHP
  • Samira Shahin * Pages 101-122

    In recent centuries, the rapid growth of urbanization in developing countries, along with an objective approach to development, has added to the objective and mental disorders of Third World cities. Nevertheless, the emergence of a qualitative approach to development concepts provided the basis for raising the issue of quality of life. This is an issue that means the viability of a place today, and its promotion is emphasized not only as a tool to deal with the adverse consequences of conventional growth and development policies, but also as the main goal of development (Faraji et al., 2012: 49). Therefore, the purpose of this study is to investigate the urban quality of life in Manzarie town located in KhomeiniShahr and determine the most effective factors in the formation of residents' satisfaction or dissatisfaction with the current urban quality of life in the area. The method of analysis of this research is descriptive-analytical. To collect information, library and survey methods and questionnaires and to assess the urban quality of life in the study area, factor analysis and t-test were used. First, by t-test, the satisfaction status of each The variable was determined from the respondents' point of view and then using factor analysis and normalization of their scores, the variables were classified into 8 factors and the score of each factor was determined. The results of the analysis indicate the low level of urban quality of life in the study area from the perspective of its residents.

    Keywords: quality of life, urban quality of life, factor analysis, Manzarie town.&emsp
  • Robab Hoseinzadeh *, Esmaeil Safaralizadeh, Hosein Khabbazi Pages 123-140

    The livability of urban neighborhoods and measuring the satisfaction of its inhabitants in social, physical and economic dimensions is one of the important issues in the continuation of life and development of urban contexts. increasing the livability has a significant impact on the sustainability of neighborhoods. the purpose of this study is a comparative study and comparison of viability indices in old and new neighborhoods of Kashmar city and the statistical population includes the residents of Seyed Morteza neighborhoods and the old city. The sample size was 200 people and 100 people from each neighborhood have interviewed by random sampling method. In terms of purpose, this is applied research, and based on the research strategy, it is a survey type and a questionnaire tool used to collect data. The validity of the questionnaire has obtained using content validity and its reliability has obtained through Cronbach's alpha (0.996). Multivariate t-test, one-sample t-statistic has used to analyze the data. The results show that there is a direct relationship between socio-economic status of citizens and viability. The level of satisfaction with the general indicators of viability in the old city is low and there is a relative satisfaction with the economic index with an average of 2.43 that the overall index of viability in the town of Seyed Morteza (0.35) is higher than the average less it is average. In Seyed Morteza town, the economic index with an average of 3.47 have the highest satisfaction and the physical index has the lowest satisfaction.

    Keywords: Liveability, Sustainable Development, shahre kohne, Seyed Morteza town, kashmar