فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 100 (تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 100 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدعلی اکبر افجه صفحات 7-8
  • غلامعلی طبرسا* صفحات 9-34
    یکی از مشکلاتی که منجر به ناکارآمدی و نارضایتی ذینفعان در بخش دولتی شده سیاست زدگی اداره در کشور است. هدف از پژوهش حاضر طراحی ابعاد و شاخص هایی به منظور تفکیک صندلی های سیاسی و حرفه ای در دولت به منظور استقرار نظام شایسته سالاری و حرفه گرایی است. پژوهش حاضر با رویکرد ترکیبی و بر اساس طرح اکتشافی متوالی انجام شده است. در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. در بخش کمی نیز بر اساس آمار توصیفی شاخص های به دست آمده از مرحله کیفی بر اساس اهمیت آنها برای هر صندلی تفکیک و مرتب شدند. 10 بعد مرتبط با نوع صندلی ها در دولت عبارتند از: ویژگی های تعاملی صندلی، دانش و تجارب حرفه ای، جذب و انتصاب، الزامات، ماهیت و قلمرو تصمیمات، شرح شغل و شرایط احراز شغل، ارزیابی عملکرد، ویژگی های ساختاری صندلی، شفافیت و حاکمیت قوانین و مقررات، محیط نهادی و قلمرو فعالیت و ویژگی های صندلی. نتایج پژوهش نشان می دهد که به منظور بهبود کارایی دولت در تحقق اهداف و همچنین اجرای بهینه برنامه های طراحی شده لازم است بین صندلی های سیاسی و حرفه ای در قوه مجریه تمایز قایل شد. در غیر اینصورت با تغییرات گسترده ای که پس از هر انتخابات در دولت ایجاد می شود ناکارآمدی دولت امری محتمل است.
    کلیدواژگان: صندلی سیاسی، صندلی حرفه ای، دولت، دوگانه سیاست-اداره، حرفه گرایی
  • میثم ستونه*، مجتبی طبری، یوسف قلی پور کنعانی، محمدرضا باقرزاده صفحات 35-64
    مسئله پیشرفت مسیر شغلی مناسب با توجه به الگوی مدیریت دانش برای کارکنان در بسیاری از سازمان ها از قبیل سازمان تامین اجتماعی حایز اهمیت بوده، لذا این تحقیق با هدف طراحی مدل پیشرفت مسیر شغلی بر اساس الگوی مدیریت دانش در سازمان تامین اجتماعی استان مازندران انجام گردید. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش متشکل از کلیه کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان مازندران بود. نمونه آماری از طریق جدول کرجسی مورگان تعداد 269 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه مسیر پیشرفت شغلی شاین  و مدیریت دانش همتی  استفاده گردید. میزان پایایی این دو پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب 75/0 و 78/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزارهای SPSS نسخه 20 و pls3 استفاده شد و سطح آلفا 05/0 ≥p در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که مقدار t همه مسیرهای بین عامل های تحقیق برابر و بزرگتر از 58/2 می باشد. در نتیجه بین عامل های اصلی و زیرعامل های شان در مدل مفهومی- تحلیلی پژوهش رابطه معنی داری وجود دارد و نیز نتایج نشان داد که برازش مدل کلی پژوهش مناسب و قوی است. به طور کلی این گونه می توان بیان کرد که بین پله اول مسیر پیشرفت شغلی با پله دوم مسیر پیشرفت شغلی، بین پله دوم مسیر پیشرفت شغلی با  پله سوم مسیر پیشرفت شغلی و بین پله سوم مسیر پیشرفت شغلی با پله چهارم مسیر پیشرفت شغلی کارکنان از دیدگاه کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان مازندران، در مدل مفهومی - تحلیلی مسیر پیشرفت شغلی رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: پیشرفت شغلی، مدیریت دانش، اشتراک گذاری دانش، سازمان تامین اجتماعی مازندران
  • محمدصادق هاشمی*، امین معینیان، مهدی ابراهیمی صفحات 65-105
    قدرت نسبی مدیرعامل و هییت مدیره، موضوعی بحث برانگیز در تیوری و اجرا است. سوال این پژوهش این است که غلبه هر طرف چگونگی تاثیری در فرایند مشارکت هییت مدیره در استراتژی دارد؟ هدف این پژوهش دستیابی به درکی اقتضایی از روابط قدرت مدیرعامل-هییت مدیره  با بهره گیری از رویکردی چندنظری و رفتاری است. بر مبنای استراتژی مطالعه چندموردی، 49 مصاحبه نیمه ساخت یافته در شش بانک بر اساس روش نمونه گیری نظری انجام گرفت. تحلیل های درون موردی و بین موردی بر پایه کدگذاری نظام مند، منجر به ارایه 15 گزاره پیشنهادی و توسعه مدلی مفهومی شد. اگرچه در وهله اول مشاهده شد که حداقل در محیط ایران، برخلاف تجویز نظریه نمایندگی، آثار مخرب قدرت برتر هییت مدیره نسبت به غلبه مدیرعامل بیشتر است، اما یافته مهم ‎تر این تحقیق پیچیدگی و ضرورت تحلیل چندلایه برای فهم رجحان هر ساختار قدرت در شرایط گوناگون است. در سه سطح تحلیل گروهی، فردی و سازمانی، عواملی نظیر «همفکری»، «همدلی»، «احساس تعلق»، «گرایش به رفتارهای سیاسی»، «ثبات مدیریتی»، «پیوستگی اجرای استراتژیک» کشف و روابط آنها با مولفه کلیدی «تغییر استراتژیک»، به عنوان دستاورد مشارکت استراتژیک تبیین شد. همچنین با شناسایی نقش تعدیلگر «اعتماد» و «شخصیت» در روابط مولفه های گفته شده، درک کامل تری از پویایی های قدرت در سطح مدیریت ارشد سازمان ها بدست آمد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، مشارکت استراتژیک، روابط قدرت هیئت مدیره و مدیرعامل، رهیافت چندنظری، رویکرد رفتاری
  • وحید برادران*، علیرضا اسدالهی صفحات 107-136
    ابتکارات تعالی کسب ‏وکار به سازمان‏ها در توسعه و افزایش قابلیت‏های مدیریتی در راستای دستیابی به سطح عملکرد بالا و رقابت‏پذیری بیشتر کمک می‏کند. به طوریکه با پیاده‏سازی مدل‏های تعالی و خودارزیابی مبتنی بر آنها، امکان تعریف پروژه‏های بهبود مختلفی ایجاد شده و با اجرای اثربخش آنها، بلوغ تعالی و عملکرد کلی سازمان ارتقاء و بهبود می‏یابد. لذا اجرای موفق پروژه‏های بهبود به عنوان رکن اصلی مدل های تعالی سازمانی، از عوامل اصلی اثربخشی این مدل ها است. تحقیق کاربردی حاضر درصدد است با واکاوی چگونگی مدیریت پروژه‏های بهبود، مولفه‏های آن ‏ر‏ا در پیاده‏سازی مدل‏های تعالی کسب‏ و‏ کار شناسایی و دسته‏بندی کند تا راهنمایی برای پیاده سازی آنها در سازمان ها باشد. در این راستا با مرور ادبیات تحقیق و نیز انجام مصاحبه‏های نیمه ساختار‏یافته با خبرگان، پانزده مولفه مرتبط با چگونگی مدیریت پروژه‏های بهبود شناسایی و احصاء شده و با استفاده از یک پرسش‏نامه اعتبارسنجی شده، اهمیت آنها مورد ارزیابی قرارگرفته است. با کمک تحلیل عاملی اکتشافی، مولفه‏های مرتبط به چهار عامل اصلی شامل تعریف و اولویت‏بندی، اجرا، رسمیت بخشی و حمایت، پایش ساختاریافته و یکپارچه پروژه‏های بهبود دسته‏بندی شده‏اند. این تحقیق با شناسایی و دسته‏بندی مولفه‏های پروژه‏های بهبود، زمینه‏ساز ایجاد درک و آگاهی وسیع‏تری برای مدیران و کارشناسان در پیاده‏سازی مدل‏های تعالی کسب‏ وکار و افزایش اثربخشی فرآیند تعالی‏‏گرایی سازمانی می‏باشد.
    کلیدواژگان: تعالی کسب وکار، مدل های تعالی کسب وکار، خودارزیابی، پروژه‏ های بهبود
  • میر هادی موذن جمشیدی*، راضیه باقرزاده خداشهری صفحات 137-162
    حضور کارکنان در محل کار با وجود علایم و نشانه های بیماری معرف حضور غیر موجه منابع انسانی سازمان ها می باشد که عدم کنترل آن هزینه های آشکار و پنهانی هم چون افسردگی، فرسودگی، وخامت سلامتی و امثال آن را در پی دارد. هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی مدیریت حضور غیر موجه منابع انسانی سازمان ها با استفاده از نظریه داده بنیاد است. پژوهش حاضر از جمله پژوهش های کیفی است که براساس نظریه داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری، کارکنان و مدیران شرکت های خصوصی در شهر صنعتی رشت می باشد. در این پژوهش برای انتخاب نمونه، از نمونه گیری هدف مند استفاده شد که براساس قاعده اشباع با استفاده از 25 مصاحبه این مهم حاصل شد و به جهت اطمینان بیشتر تا 30 مصاحبه نیز ادامه یافت. برای بررسی و تحلیل داده های جمع آوری شده از روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. نتایج پژوهش مشتمل بر شناسایی عوامل علی در دو سطح، شرایط زمینه ای در سه سطح، شرایط مداخله گر، راهبرد ها و پیامدهای حضور غیر موجه و در نهایت ارایه مدل نهایی مدیریت حضور غیر موجه منابع انسانی سازمان ها است. آگاهی از ماهیت حضور غیر-موجه به ریشه یابی صحیح برای اجرای راهبردها و ساز و کار های غلبه بر پیامد منفی حضور غیر موجه و افزایش شاخص عمومی سلامت و بهره وری کمک می نماید.
    کلیدواژگان: حضور غیر موجه، حفظ و نگهداشت کارکنان، سلامت کارکنان، نظریه داده بنیاد
  • داود قربان زاده*، شادان وهاب زاده، الهه کاظمی صفحات 163-191
    کووید-19 باعث بحران بی سابقه ای در تمام صنایع به ویژه صنعت هتلداری در سراسر جهان شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر عدم امنیت شغلی درک شده بر تمایل به ترک خدمت کارکنان هتل در دوران شیوع کووید-19 است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، داده هایی از 370 نفر از کارکنان هتل های 4 و 5 ستاره در سطح شهر مشهد به روش در دسترس با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، شیوه جمع آوری اطلاعات پیمایشی و به لحاظ بررسی روابط بین متغیرها، همبستگی با تاکید بر مدل سازی معادلات ساختاری است. نتایج آزمون فرضیه ها با به کارگیری نرم افزارهای SPSS وSmart PLS 3.0  حاکی از آن است که عدم امنیت شغلی درک شده تاثیر مثبتی بر تمایل به ترک خدمت کارکنان دارد. درعین حال، عدم امنیت شغلی درک شده منجر به کاهش تعلق خاطر و درهم بافتگی کارکنان با شغل می شود. همچنین، تعلق خاطر شغلی منجر به کاهش ترک خدمت کارکنان می شود. درنهایت، نتایج نشان داد که درهم بافتگی شغلی تاثیری بر تمایل به ترک خدمت ندارد.
    کلیدواژگان: عدم امنیت شغلی، تعلق خاطر شغلی، درهم بافتگی شغلی، تمایل به ترک خدمت، کووید-19، صنعت هتلداری
|
  • Pages 7-8
  • Gholamali Tabarsa * Pages 9-34
    One of the problems that has led to the inefficiency and the dissatisfaction of stakeholders in the public sector is the politicization of the administration. The purpose of this study is to design dimensions and indicators to differentiate political and professional seats in government to the establishment of a meritocracy system and professionalism. This study has been conducted with a mixed-methods approach and based on exploratory sequential design. In the qualitative part, the thematic analysis method was used. In the quantitative part, based on descriptive statistics, the indicators obtained from the qualitative stage were arranged based on their importance for each seat. 10 dimensions related to the type of seats are: interactive features of the seat; professional knowledge and experience; recruitment and appointment; requirements, nature, and scope of decisions; job description and specification; performance appraisal; structural features of the seat; transparency and the rule of law; institutional context; the scope of activity and features of seats. To improve the efficiency of the government in achieving the goals as well as the optimal implementation of programs, it is necessary to distinguish between political and professional seats in the executive branch. Otherwise, with the extensive changes that take place in the government after each election, the inefficiency of the government is expected.
    Keywords: Political seat, Professional seat, Government, Politics-Administration dichotomy, professionalism
  • Meisam Sotouneh *, Mojtaba Tabari, Yousof Gholipour-Kanani, Mohammadreza Bagherzadeh Pages 35-64
    The issue of career path development is important for employees in many organizations such as social security, according to the knowledge management pattern, so this study was conducted to design a career development model based on the knowledge management pattern in Mazandaran Social Security Organization. The statistical population studied in this study consisted of all employees of the Social Security Organization of Mazandaran Province. Statistical sample size of 269 people was selected through random sampling method by Krejcie Morgan table. In this research, Shine career development path and Hemmati knowledge management questionnaire were used. The reliability of these two questionnaires using Cronbach's alpha was 0.75 and 0.78, respectively. For statistical analysis, SPSS software version 20 and pls3 were used and the alpha level was considered  0.05. The results showed that the value of t in all paths among the research factors are equal to and greater than 2.58. As a result, there is a significant relationship between the main factors and their sub-factors in the conceptual-analytical model of the research and also the results show that the fit of the general research model is appropriate and strong. In general, there is a direct and significant relationship between the first step of the career path with the second step of the career path, between the second step of the career path with the third step of the career path and between the third step of the career path with the fourth step of the career path of employees, in the conceptual-analytical model of the career path.
    Keywords: Career Advancement, Knowledge Management, Knowledge Sharing, Mazandaran Social Security Organization
  • MOHAMMADSADEGH HASHEMI *, Amin Moeinian, Mehdi Ebrahimi Pages 65-105
    CEO-board power relation is a controversial topic in theory and practice. Our research question is, how does the dominance of each party affect the board’s involvement in the strategy-making process? This study aims to provide a contingency understanding of the subject by using a multi-theoretic approach. In this way, it goes beyond examining the mere structural factors influencing formal power. This study opens the black box of CEO-board interactions from a behavioral standpoint. For a multiple-case-study in six banks, the authors conducted 49 semi-structured interviews. Within and cross-case analyses based on systematic coding led to 15 propositions and conceptual model development. First, researchers observed that at least in the Iranian context, contrary to agency theory, the detrimental effects of board dominance are more significant than the CEO dominance. However, instead of giving linear prescriptions, this study concludes by considering the complex nature of power relations and the necessity of multilevel analysis to understand each power structure’s preference in different situations. At three levels of analysis, including the group, individual, and organizational levels, concepts such as “group strategic thinking,” “cohesiveness,” “sense of belonging,” “tendency to political behaviors,” “managerial stability,” “strategic execution,” and ultimately “strategic change” as the desired output of strategic involvement were explored. Authors have explained the relationships between these concepts using multiple theories. Moreover, a more in-depth understanding of power dynamics at the upper echelons is obtained by identifying the moderating roles of “trust” and “personality.”
    Keywords: Corporate Governance, Participation in strategy-making process, Board-CEO relative Power, Multi-theoretic Approach, Behavioral Perspective
  • Vahid Baradaran *, Alireza Asadollahi Pages 107-136
    Business Excellence Models (BEM) are frameworks can help organizations to focus thought and action in a more systematic and structured way that should lead to increased performance. By implementation of excellence models and self-assessment, organizations enable to define different improvement projects. Therefore, improvement projects as a key pillar of business excellence models is one of the main success factors of BEMs. The present research seeks to identify and categorize the components the implementation of improvement projects in BEMs by analyzing how improvement projects are managed to provide guidance for their implementation in organizations. In this regard, by reviewing the literature and conducting semi-structured interviews with experts, 15 components to manage improvement projects have been identified and evaluated using an accredited questionnaire. By using exploratory factor analysis, the components are categorized into four main factors including definition and prioritization, implementation, formalization and support, structured and integrated monitoring of improvement projects. This research identifies and classifies the components of improvement projects, enabling a broader understanding of managers and experts in implementing business excellence models and enhancing the effectiveness of the process of organizational excellence.
    Keywords: Business Excellence Model, self-assessment, improvement projects, Success Factors
  • Mir Hadi Moazen Jamshidi *, Razieh Bagherzadeh Khodashahri Pages 137-162
    The presence of employees in the workplace, despite the signs and symptoms of the disease, represents the phenomenon of presenteeism, the lack of control over which is related to the obvious and hidden costs, such as depression, burnout, deteriorating health. The present study aims to design a conceptual model for the managing presenteeism in organizations’ human resources with the approach of the grounded theory. This study, which is a kind of quality-research strategy and was by grounded theory approach, has been conducted. The statistical population of the study is employees and managers of private companies in the industrial city of Rasht. In this study, purposeful sampling was used to select the sample, which according to the saturation rule, was obtained in the present study using 25 important interviews and continued for up to 30 interviews to be more reliable. Open, axial, and selective coding methods were used to analyze the collected data. The results of the research include identifying causal factors at two levels, contextual conditions at three levels, intervening conditions, strategies and consequences of the presenteeism, and finally designing a model of managing presenteeism. Awareness of the nature of presenteeism helps to find the problem root for the implementation of strategies and mechanisms to overcome the negative consequences of presenteeism and increase the general index of health and productivity.
    Keywords: Presenteeism, Employee retention, Employee health, Grounded Theory
  • Davood Ghorbanzadeh *, Shadan Vahabzadeh, Elahe Kazemi Pages 163-191
    Covid-19 has caused an unprecedented crisis in all industries, especially the hotel industry around the world. The purpose of this study is to investigating the effect of perceived job insecurity on hotel employee' turnover intention during the Covid-19 outbreak. In order to achieve the purpose of the study, data were collected from 370 employees of 4 and 5 star hotels in the city of Mashhad using the convenience method using a questionnaire. The present research, in terms of practical purpose, the method of collecting data is survey data and considering the relationship between variables, correlation with emphasis on structural equation modeling. The results of testing hypotheses using SPSS and Smart-PLS3 softwares indicate that perceived job insecurity has a positive effect on employees' turnover intention. At the same time, perceived job insecurity leads to reduced employee engagement and embeddedness with the job. Also, job engagement reduces employee turnover. Finally, the results showed that job embeddedness did not affect the turnover intention
    Keywords: Job insecurity, Job Engagement, job embeddedness, Turnover Intention, COVID-19, hotel industry