فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کیا تدین*، محمدجواد مهدوی نژاد، آزاده شاهچراغی صفحات 1-12
    هدف اصلی پژوهش بررسی ظرفیت و کاربرد الگوریتم های پیشرفته ریاضی در بازتعریف و یکپارچه سازی فرآیند طراحی معماری خلاق است. روش-های نوین طراحی بیش از هر زمان دیگر بر اهمیت پایداری، بهینه سازی چندهدفه، انرژی رایانشی، فرم‎یابی اقلیمی، واقعیت مجازی، اینترنت اشیاء و کاربرد ابرداده‎ها تاکید دارند؛ الگویی که بر اساس نظریه معماری سرآمد، برای تعریف معماری آینده ضروری است. بر اساس روش شناسی پژوهش، برای تحلیل میزان تاثیر این الگوریتم ها، نمونه ای با حجم پنجاه عضو انتخاب شده تا کارایی الگوریتم ژنتیک بررسی شود. بر اساس نتایج به دست آمده از طریق رگرسیون خطی و ضریب همبستگی اسپیرمن، میزان کارایی الگوریتم ژنتیک به دلیل رفتار کاملا پیش بینی ناپذیر در مواجه با موضوعات مختلف از اعتبار کافی برخوردار نیست؛ اما مطابق با بررسی انجام گرفته در رگرسیون لجستیک، میزان رضایت مندی از نتیجه کاربرد الگوریتم ژنتیک بسیار بالا معادل 76% ارزیابی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که الگوریتم های پیشرفته ریاضی مانند الگوریتم ژنتیک، توانایی اکتشاف و آفرینشگری خلاقانه در فرآیند طراحی معماری را تقویت می کنند، هرچند ممکن است که نتایج نهایی با خواسته های اولیه فاصله داشته باشد. از این رو در طراحی معماری با کمک هوش مصنوعی قوی، یادگیری عمیق ماشینی و در ترکیب با الگوریتم های ریاضی پیشرفته، نتایج مناسب تر و بهینه ارایه می شود.
    کلیدواژگان: الگوریتم های پیشرفته ریاضی، نظریه معماری سرآمد، طراحی مقداری، الگوریتم ژنتیک، معماری آینده
  • آرزو حسینی، مجید صالحی نیا، مینو شفایی*، بهرام صالح صدق پور صفحات 13-26
    روان شناسان رشد معتقدند که تعامل کودک با محیط اطراف در رشد و شکوفایی توانایی های فیزیکی و شناختی وی موثر است. کودکان گروه مهم کاربرهای عرصه میانی محیط های مسکونی هستند. این مکان ها اختصاص به بخش مهم زندگی روزانه کودکان دارند؛ بنابراین بهبود کیفیت آن ها می تواند در رشد همه جانبه آن ها موثر افتد. مرور ادبیات پژوهش نشان داده که بیشتر پژوهش های اخیر بر ویژگی های زمین های بازی شهری تمرکز دارند؛ در حالی که فقدان زمین بازی در مناطق مسکونی، لزوم توجه به طراحی عرصه میانی مجتمع های مسکونی برای انگیزش بازی کودکان را تایید کرده است. دغدغه پژوهش برای ورود به این حوزه سهم عوامل کالبدی- عملکردی معماری بوده است تا از این طریق گامی در راستای بهبود کیفیت محیط به منظور ایجاد و افزایش انگیزش بازی کودک بردارد. رویکرد روش شناسی پژوهش، روش ترکیبی (کیفی و کمی) است. بدین ترتیب که چارچوب نظری پژوهش با رویکردی کیفی و با هدف جستجوی ویژگی های کالبدی- عملکردی و شناختی- رفتاری موثر در ایجاد و افزایش انگیزش بازی کودک تدوین شده و میزان و چگونگی تاثیر هر یک از مولفه ها از تبدیل داده های کیفی به کمی حاصل شده است. در این راستا با به کارگیری روش پیمایشی بر مبنای تکنیک دلفی، پس از ساخت و اعتبار یابی ابزار پژوهش، نگرش 100 نفر از متخصصین معماری مورد پرسش قرار گرفت. در نهایت عوامل کالبدی- عملکردی (نظارت پذیری، خوانایی محیط کودک محور، عوامل محرک طبیعی و سرزندگی محیط) و شناختی- رفتاری (تحریک حواس و تعاملات اجتماعی (نسلی- بین نسلی) موثر بر انگیزش بازی کودک به روش تحلیل عامل استخراج شدند.
    کلیدواژگان: انگیزش بازی، کودک، عرصه میانی، مجتمع مسکونی، قابلیت محیط
  • فرانک هوشمند، نیما ولی بیگ*، مصطفی بهزادفر، محسن فیضی صفحات 27-38
    تا به حال میدان های شهر تهران از دیدگاه هندسی در دوران تاریخی مورد مطالعه و بررسی جدی قرار نگرفته است. در معماری تاریخی ایران، هندسه مشهود است و از ویژگی های بارز آن تناسبات، ساختار فرمی در پلان و جداره هاست. با تحلیل و بررسی هندسه در معماری جداره میدان های شهر تهران از دیدگاه هندسی، می توان به ساختار شکلی آن ها پی برد که به صورت مستقیم تحت تاثیر ابعاد، اندازه، ریخت و پلان آن است. عمده پژوهشگرانی در میدان های تهران به کارکرد، شکل گیری، محل احداث و تاریخچه آن ها پرداخته اند. این مقاله برای نخستین تلاش دارد جایگاه هندسه در جداره میدان های تاریخی تهران را در ساختار معماری و ریختی مورد بررسی قرار دهد. در این پژوهش با استفاده از تحلیل روابط اشکال جداره میدان ها به ویژگی های هندسی در معماری جداره نمونه ها خواهد پرداخت. با استفاده از شیوه توصیفی- تحلیلی در دسته بندی مقالات کاربردی جای می گیرد، روش تحقیق پژوهش بدین گونه است که پس از ترسیم دقیق نمونه ها، نماها به ساختارهای هندسی مشخص تقطیع و سپس مورد تحلیل قرار گرفته است. روش داده اندوزی از یک سو بر پایه داده های کتابخانه ای و از سوی دیگر بر پایه داده های میدانی، شامل برداشت قسمت های باقی مانده است. این نوشتار تلاش دارد تا تاثیرات و روابط هندسی در ساختار معماری جداره میدان ها را مورد تحلیل قرار دهد. مروری بر مطالعات میدان-های شهر تهران نشان می دهد که تا کنون تحلیل ها به طور عمده با رویکرد هندسی بر ساختار شکل گیری جداره میدان های تهران صورت نگرفته است. تحلیل ها آشکار ساخت که تعدادی از اشکال پرکاربردتر بودند و بیشتر استفاده شده است.
    کلیدواژگان: میدان های تاریخی، هندسه در معماری، ساختار جداره
  • نجما اسمعیل پور*، مهدی شکیبامنش صفحات 39-58

    افزونگی شاخص تغییرات مساحت شهر یزد بر جمعیت آن در 50 سال گذشته و فاصله چشمگیر تراکم خالص و ناخالص شهری، حاکی از برنامه-ریزی نامناسب در توسعه مسکن و کاربری های شهری و زمینه رهاشدگی و بازماندن برخی اراضی شهر از جریان توسعه منطقی است. این مساله در ناحیه 1-1هم بوضوح وجود دارد. این ناحیه با حجم بالای اراضی افتاده روبروست، فاصله تراکم ناخالص و خالص در این ناحیه بسیار بالا و تراکم جمعیتی آن طی 20 سال گذشته کمتر از تراکم شهر یزد بوده است. ماهیت پژوهش کاربردی، روش آن توصیفی، و شیوه گردآوری داده ها اسنادی و کتابخانه ای است. معیارها و زیرمعیارها بر مبنای تواتر و تناسب با موضع مکانی پژوهش انتخاب شده؛ دسته بندی معیارهاو زیرمعیارها بر مبنای یک منطق عملیاتی، تحت مدلAHP وزن دهی شدند. امتیازات نهایی و امتیازات بر مبنای تکنیک تاپسیس (به تفکیک قطعه) مبنای محاسبه و تولید "نقشه ظرفیت قطعات مستعد توسعه میان افزا" و تعیین "میزان سطوح دارای قابلیت در هر محله" بوده است. برآیند امتیازات قطعات منجر به تولید نقشه رتبه بندی محلات ناحیه1-1 از حیث ظرفیت اراضی مستعد توسعه میان افزا در ابعاد 4 گانه ی کالبدی- فضایی، مدیریتی-نهادی، اقتصادی و جمعیتی- اجتماعی گردید که بیانگر پتانسیل بالای محلات محمودآباد و نصرآباد در قیاس با محلات سجادیه، یزدباف، سیدصحرا، جمهوری و کثنویه است.خروجی پژوهش بعلت توجه ضمنی به مقررات و پیشنهادات طرح های فرادست و امکان سنجی تغییرات در خلال فرآیند پژوهش، می تواند راهنمای مدیران شهری در اولویت بخشی به اقدامات عملی و یا وضع مشوق های ساخت وساز برای طیف متنوع سازندگان خرد تا انبوه سازان کلان در سطح ناحیه/منطقه باشد.

    کلیدواژگان: سنجش و رتبه بندی، توسعه میان افزا، اراضی مستعد میان افزایی، ناحیه 1-1، شهر یزد
  • رابعه رحیمی*، نوید سعیدی رضوانی صفحات 59-76

    پژوهش حاضر بر حضور نوجوانان در فضاهای شهری که می تواند به عنوان بستری حیاتی به منظور فراهم نمودن فرصت هایی غنی برای رشد انواع ویژگیهای شخصیتی آن ها باشد؛ تمرکز می نماید. امروزه، به دلیل نادیده گرفتن این گروه سنی از مطالعات شهری کشورمان و متعاقب آن، ناکارآمدی فضاهای شهری در پاسخ گویی به نیازهای آن ها، حضور نوجوانان رو به کاهش است. لذا در این راستا، مطلوبیت فضاهای شهری از منظرحضورپذیری نوجوانان 15 تا 18 سال محله گلسار رشت بر اساس مدل پیشنهادی، ارزیابی می شود. شیوه مطالعه، توصیفی- تحلیلی بوده که مبانی نظری، کتابخانه ای و تحلیل نظرات نوجوانان با رویکرد ترکیبی، از طریق پرسشنامه، فوکوس گروپ و مصاحبه با نقشه، است. با تکمیل 271 پرسشنامه به ارزیابی فضاهای شهری موجود، مطالعه الگوی متداول حرکت و فعالیت های آن ها پرداخته و از فوکوس گروپ و مصاحبه با نقشه به منظور تدقیق و آزمون درستی نتایج روش کمی استفاده می شود. تحلیل داده های کمی، Spss و داده های کیفی، تحلیل محتوا می باشد. یافته ها نشان می دهد که میانگین پاسخ ها، کمتر از 3 و فضاهای شهری موجود پاسخی مناسب در برآوردن شاخص ها ندارند و الگوی حرکت 3/78 درصد نوجوانان، غیرفعال و مهم ترین فعالیت های آن ها، فعالیت در فضای مجازی، تماشای تلویزیون و بازی های کامپیوتری می باشد. نتایج با تاکید بر این که مدل پیشنهادی می تواند یک رویکرد سیستماتیک و مشارکتی برای ارزیابی فضاهای شهری از دیدگاه نوجوانان باشد؛ نشان می دهد که حضور آن ها در فضاهای شهری به دلیل عدم تطابق با نیازهای دوران رشد، رو به کاهش بوده و این امر محصول نادیده گرفتن نوجوانان از مشارکت در فرآیند برنامه ریزی و طراحی فضاهای شهری است.

    کلیدواژگان: حضور پذیری، نوجوانان، فضای شهری دوستدار نوجوانان، مشارکت نوجوانان، برنامه ریزی مشارکتی
  • ارسلان آزادی فر، علی عمرانی پور*، مصطفی مسعودی نژاد، محسن وفامهر صفحات 77-95
    معماری تاریخی ایران دارای روش هایی ارزشمند در بهره گیری از نور طبیعی در بناها است که یکی از این روش ها، استفاده از حیاط مرکزی در ساختار معماری می باشد. بنابراین نیاز است که خصوصیات موثر بر بهره مندی بنا از نورطبیعی، از قبیل هندسه و تناسبات مورد بازشناسی قرار گیرد. مقاله حاضر در رویکردی کمی و با روش پژوهش تشریحی (تبیینی) با بیان اصول و قواعد هندسی و تناسباتی مرتبط با حیاط مرکزی مانند «شکل هندسی، طول، عرض، ارتفاع و نسبت های ویژه R_1=محیط/ارتفاع و R_2=عرض/طول، SAR=عرض/ارتفاع، مرز آسمان و زاویه دیده شدن آسمان نسبت به بازشو و تاثیر آن ها بر عملکرد نوری»، ساختاری مقایسه ای را برای ارزیابی حیاط مرکزی در نمونه های موردی شکل می دهد. یافته ها نشان می دهد هندسه غالب حیاط ها، مستطیل و مربع با پخ در گوشه ها است؛ مقادیر تناسباتی R_1 و R_2 از کمینه پیشنهادی برای نورگیری مناسب فضاها بیشتر هستند؛ مرز دیده شدن آسمان در اغلب موارد از عمق فضاها بیشتر بوده، همچنین SAR و زاویه دید بازشوها به آسمان، متناسب با عملکرد فضاها است. در نتیجه، در خانه های کاشان، تامین نور فضاها نسبت به عملکرد اقلیمی آن، از اولویت بیشتری برخوردار بوده و فضاهای مجاور حیاط در بیشتر روز از روشنایی طبیعی و تقریبا یکنواختی با عمق نفوذ نور مناسب بهره مند هستند. ازسویی، حیاط ها قادر به تامین ضریب نور روز بیشتر از 1.53 برای فضاهای مجاور هستند که بیانگر تبعیت هندسه، تناسبات و مقیاس فضایی آن در راستای نورگیری مناسب برای این خانه ها است.
    کلیدواژگان: هندسه، نور، حیاط مرکزی، خانه تاریخی، کاشان
  • رضا اکبری*، پگاه سلسبیلیان صفحات 97-113

    پراکنش های فضایی پیرامون شهرها، همچون لکه هایی وابسته به قطب اصلی (شهر اصلی) عمل می کنند که با گسترش و تغییر در رفت وآمدهای آونگی، الگوی مسکن، مراکز اقتصادی و... محیط زیست منطقه را تحت تاثیر قرار می دهند. در موارد بسیاری بستر طبیعی منطقه نیز توان بارگذاری را نداشته و این امر منجر به اختلال در محیط می شود. در اصل پنجاهم قانون اساسی، حفاظت از محیط زیست یک وظیفه عمومی تلقی شده و هر فعالیتی که با آلودگی یا تخریب محیط زیست همراه باشد، ممنوع گردیده است. ازاین رو سنجش پایداری محیط زیستی توسعه های شهری امری ضروری است که می-بایست در فرآیند برنامه ریزی منطقه ای صورت پذیرد. در همین راستا این مقاله با بهره گیری از روش های مورد کاوی، پیمایشی و تحلیل محتوا پس از استخراج شاخص های پایداری محیط زیستی، در دو بخش حساسیت مکانی توسعه و پیامدهای توسعه، با استفاده از دو ماتریس مک هارگ و پاستاکیا، به سنجش پایداری محیط زیستی متاثر از پروژه کاریزبوم یزد می پردازد. نتایج پژوهش نشان می دهد که باوجود پراکنده رویی شهر یزد، ایجاد مجتمع فرهنگی، تفریحی، توریستی کاریزبوم در 5 کیلومتری آن حداقل به لحاظ محیط زیستی توجیه ندارد. توسعه مدل بکار گرفته شده و قرارگیری آن در فرآیند برنامه ریزی توسعه های جدید پیرامون شهرها، نقطه آغازی است برای اصلاح برنامه های توسعه و اهمیت به جایگاه سنجش پایداری محیط زیستی در فرآیند برنامه ریزی که می بایست در اولویت برنامه ریزان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پایداری محیط زیستی، توسعه شهری، پراکنش های فضایی، اراضی کوثر (کاریزلند) یزد
  • ربابه کوهی فایق دهکردی، توحید حاتمی خانقاهی*، وحید وزیری صفحات 115-130

    معماری ساختمان‌های خوابگاهی اغلب به منظور برآورد نیازهای اولیه و با کم توجهی نسبت به شرایط روحی و تحصیلی دانشجویان طرح و اجرا شده اند. نگاه حداقلی در طرح معماری خوابگاه، آسیبهای جدی بر کیفیت آموزش در مراکز علمی کشور بر جای می‌گذارد. هدف از پژوهش حاضر استخراج عوامل کالبدی موثر در طراحی خوابگاه های دانشگاه محقق اردبیلی و ارزیابی تاثیر این عوامل بر معنا و فعالیت در مکان از منظر دانشجویان است. تحقیق از نوع ترکیبی است که با استفاده از ابزار مصاحبه و پرسشنامه طیف لیکرت به جمع آوری داده پرداخته و با روش تحلیل رگرسیون چندگانه به بررسی روابط بین متغیر‌ها پرداخته است. تعداد 18متغیر کالبدی در قالب پنج دسته و 8 متغیر معنایی و فعالیتی در مکان انتخاب و در قالب 59 سوال در پرسشنامه محقق ساخت ویرایش شده‌اند. 200 نفر از دانشجویان ساکن خوابگاه‌های دانشگاه محقق اردبیلی با استفاده از فرمول کوکران جهت پاسخگویی به پرسشنامه انتخاب شدند. یافته‌های تحقیق بیانگر تاثیر معنادار برخی از ویژگی های کالبدی مکان بر معنای دریافت شده از محیط و فعالیت ساکنان خوابگاه بود. از بین شاخصهای کالبدی تحقیق حاضر، شاخص ریزفضاها بیشترین اثر را در معنای مکان و بر عامل تعامل اجتماعی و شاخص‌ شخصی سازی فضاها بیش‌ترین اثر را بر فعالیت در مکان و بر عامل تناسب و تنوع فعالیتی افراد ساکن دارد. بنابراین میتوان گفت که توجه به ویژگی‌های کالبدی مکان در طراحی خوابگاه‌های دانشجویی سبب ارتقای کیفی معنای دریافت شده فرد از محیط و فعالیت های مرتبط با تحصیل و اقامت دانشجویان می‌شود.

    کلیدواژگان: خوابگاه دانشجویی، معنا در مکان، فعالیت در مکان، عوامل کالبدی، اردبیل
  • یاسر رحمانیانی، غلامحسین معماریان *، اصغر محمدمرادی صفحات 131-149

    بین عوامل موثر بر کیفیت مسکن و اندازه (مساحت) آن ارتباطی مستقیم وجود دارد. در سال‌های اخیر، واحد‌های آپارتمانی کوچک مقیاس در محدوده‌ی مساحتی کمتر (35 تا 52.5 مترمربع) از آنچه قبلا کوچک در نظر گرفته می‌شد (70 تا 75 مترمربع)، به دلیل آهنگ رشد بیشتر خانوارهای کم‌جمعیت، افزایش قیمت مسکن، افزایش نرخ مهاجرت به کلانشهرها و تغییرات سبک زندگی نسل جدید در حال گسترش هستند. این گسترش بدون پشتوانه علمی در کیفیتی پایین و بیشتر به دلیل تقاضای بالا ناشی از عوامل فوق صورت گرفته است. بر این اساس، هدف پژوهش استخراج و ارزیابی عوامل اثرگذار و اثرپذیر بر فرایند بهبود کیفیت مسکن کوچک مقیاس در داخل کشور است. در این راستا، ابتدا متغیرها از طریق ادبیات موضوع جمع‌آوری و سپس با تحلیل محتوا و مصاحبه‌ با 10 خبره‌ی حوزه مسکن با روش دلفی، تعدیل (حذف یک شاخص) و تدقیق گردیدند. در مرحله بعد، از طریق رویکرد ساختاری-تفسیری (ISM) با نرم‌افزار میک‌مک (MICMAC 6.1.2) بر پایه مقایسات زوجی در یک ماتریس (14*14)، متغیرها با نظرات متخصصین امتیازدهی شدند. پژوهش از نظر هدف بنیادی-کاربردی و گردآوری داده‌ها از نوع پیمایشی است. طبق نتایج پژوهش، 4 شاخص در حوزه متغیرهای تاثیرگذار، 7 شاخص در حوزه متغیرهای دووجهی، 2 شاخص در حوزه متغیرهای وابسته و در نهایت 1 شاخص نیز در حوزه متغیرهای مستقل قرار می‌گیرند. همچنین، شاخص‌های "معماری داخلی" و "سطح دانش عمومی و تخصصی" با نمره 30 بیشترین میزان اثرگذاری را در ارتقا کیفیت مسکن کوچک مقیاس دارند. در نهایت با توجه به تحلیل‌ها، راهکارهایی مطرح شده است.

    کلیدواژگان: کیفیت، مسکن کوچک مقیاس، کلانشهر، تحلیل میک مک، ساختاری-تفسیری
  • علیرضا صادقی، فاطمه شاهوران، مسعود دادگر * صفحات 151-171

    فضاهای عمومی شهری، همواره عنصر اساسی ساختار شهر و تبلور زندگی جمعی بوده‌اند و ارزیابی و تلاش در جهت ارتقای کیفیت آنها از وظایف اصلی بعد اجتماعی طراحی شهری پایدار است. بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی قرارگاه‌های رفتاری و ارتقای کیفیت فضاهای عمومی شهری با استفاده از شیوه مشاهده و تحلیل الگوهای رفتاری استفاده‌کنندگان از فضای عمومی شهری است. به این منظور، فضای عمومی تاریخی و پویا جلوخان مسجد وکیل شهر شیراز که محل وقوع تنوعی از فعالیت‌‌های ضروری، انتخابی و اجتماعی است به عنوان مورد پژوهی این تحقیق انتخاب شد. ذکر این نکته لازم است که پژوهش حاضر، تحقیقی کاربردی با رویکرد توصیفی تحلیلی است و در آن، جهت برداشت و تحلیل اطلاعات از مشاهده عینی و از ابزارهای مرتبط با شیوه مشاهده رفتاری مانند نقشه‌های گرافیکی مکان‌مبنا، شمارش افراد، ردیابی مسیر حرکتی افراد، عکس‌برداری و یادداشت‌برداری استفاده شده است. نتایج این تحقیق در دو روز تعطیل و کاری هفته نشان می‌دهد که تحلیل و ارزیابی فضاهای عمومی شهری بر اساس شاخص‌های مشاهده رفتاری چون تناسبات حرکتی، نفوذپذیری، آسایش اقلیمی، جذابیت بصری، همه‌شمولی و انعطاف‌پذیری و توجه به اثرات عواملی چون زمان، سایه‌اندازی، مبلمان شهری، تنوع فعالیتی و پویایی جداره‌ها و هماهنگی تناسبات معماری و نمای بناها با بافت زمینه‌ای که مرتبط با مشاهده رفتاری است، می‌تواند در فرآیند بهبود کیفیت فضاهای عمومی شهری نقش برجسته‌ای ایفا نماید.

    کلیدواژگان: فضای عمومی شهری، مشاهده رفتاری، الگوی رفتاری، قرارگاه رفتاری، جلوخان مسجد وکیل شیراز
  • سید جواد قوامی همدانی *، هانیه صنایعیان، عبدالحمید قنبران صفحات 173-204

    ساختارهای طبیعی ضامن کیفیت اکولوژی یک شهر و دارای اثرگذاری جدی بر مسایل مهم شهری نظیر روند توسعه شهری،وضعیت اقلیم و...هستند که یکی از مهمترین آنها در همین رابطه رود-دره ها میباشند که در دهه های اخیر بدلایل مربوط به توسعه نامتوازن شهری، بخش زیادی از آنها از بین رفته و یا دارای وضعیتی نابسمانند. همزمان، شهر تهران با مشکلات مختلف اقلیمی،آلودگی و پیامدهای آنها مواجه گشته که میتوان بخشی از آن را متاثر از زوال زیست بوم شهری دانست. لذا این مطالعه بعنوان یک پژوهش توصیفی مدنظر دارد تا با شناخت روابط میان رود-دره ها و خرد-اقلیم اطرافشان در بررسی ادبیات موضوع به شناخت کیفیت اثرگذاری رود-دره ها بر خرد-اقلیم محیط و سپس به تحلیل شبیه سازی خرد-اقلیم رود-دره مورد مطالعه (درکه) به کمک نرم افزار انوی-مت بپردازد. در این مسیر کیفیت اثرگذاری عناصری نظیر جداره های آبی،سبزینگی،فرم زمین و جریان هوا توسط شاخصهای دمای هوای بالقوه،میانگین دمای تابشی،سرعت باد و رطوبت نسبی ارزیابی میشود. نتایج شبیه سازی ها نشان از اثر خنکسازی محدود جداره های آبی (بجهت عدم وسعت لازم برای اثرگذاری)، خنکسازی هوای اطراف تا 0.5 درجه توسط سبزینگی داشته؛ و همچنین پارامترهای رطوبت نسبی بدلیل همبستگی با سرعت باد،دمای هوا و میزان تابش (ماکسیموم 6%)؛ میانگین دمای تابشی به دلیل همبستگی با وضعیت تابش و دمای سطحی، با توجه به حضور سبزینگی و سایه اندازی آن (ماکسیموم 22.5 درجه)؛ و سرعت باد به دلیل ارتفاع و نقش انسدادی سبزینگی و مورفولوژی رود-دره در سطح سایت (ماکسیموم 2 m/s) متغیر،اما دامنه تغییرات دمای هوای بالقوه بدلیل تبادل حرارتی نقاط در پهنه سایت اندک (ماکسیموم 2 درجه) میباشد.

    کلیدواژگان: رود-دره، اکولوژی، اسایش حرارتی، پایداری، انوی-مت
  • تکتم حنایی *، شیما عابدی صفحات 205-216

    با توجه به اینکه خوانایی کیفیتی است که موجبات قابل درک شدن یک محیط را فراهم می آورد لذا عوامل کالبدی ،زیست محیطی...بر احساس و ادراک انسان تاثیر گذار خواهد بود. بر همین اساس با توجه به حضور کودکان در فضای شهری به سبب مقیاس ذهنی و جسمی متفاوت که با بزرگسالان دارند ادراکشان از محیط نیز متفاوت خواهد بود .در ادامه نیز توجه به مسیریابی کودک درپیرامون موضوع خوانایی قابل مشاهده می باشد که هر چه بیشتر محیط خوانا باشد ،کودک در محیط احساس مطلوب تری از فرآیند مسیریابی و حضور در محیط دارند. لذا هدف از ارایه این پژوهش بازخوانی نقشه های شناختی کودکان دختر و پسر 12-9سال در محله لشگر قاسم آباد می باشد. ت لازم به ذکر است که برای تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق از نرم افزار SPSS 24 نیز استفاده شد.تحلیل داده ها نقشه های شناختی کودکان با استفاده از تحلیل های آماری شامل تحلیل آزمون نرمالیته داده ها با استفاده از آزمون کولومگروف اسمیرنف ، آزمون لون همگنی واریانس و تحلیل کوواریانس (ANCOVA) در جهت کشف میران تفاوت میان نقشه های شناختی دختر و پسر استفاده شده است. از جمله یافته های پژوهش پیچیدگی نقشه های شناختی کودکان پسر و تاکید بیشتر بر فعالیت ها و راه ها اشاره نمود . در ادامه نیز می توان بیا نمود که دخترها به جزییات بیشتری از محیط توجه می کنند و هرچه سن کودکان بالاتر می رود .عناصر رسم شده در نقشه هی شناختی آنها نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: نقشه شناختی، کودک، مسیریابی، محله لشگر قاسم آباد
|
  • Kia Tadayon *, Mohammadjavad Mahdavinejad, Azadeh Shahcheraghi Pages 1-12
    The manuscript is to investigate the application of advanced mathematical algorithms to outline creative architectural design process as part of an integrated architectural design process. The literature review shows that new emerging technologies have challenged the conventional creative architectural design process. The sci-tech poetics of the future trends is in need of a meta-heuristic algorithm to integrate subjective and objective criteria in architectural design process. The conceptual framework of the research is based on high-performance architecture theory which emphasizes on the new generation of high-tech phenomena such as designerly approach to energy efficiency, smart eco-building, computational energy, strong artificial intelligence, agent-based modeling of human behavior, IoT, big-data and machine learning. Based on the methodology of the research, fifty cases selected randomly to analyze impacts of the sci-tech creativity on the integration and efficiency of the architectural design process. The linear regression, the logistic regression and the Spearman correlation coefficient showed a meaningful contribution in harmony of different parts of the architectural design process. The results concluded that advanced mathematical algorithms might be seen as catalysts for shifting to integrated architectural design process.
    Keywords: Advanced mathematical algorithms, High-performance architecture theory, Parametric architecture, Genetic Algorithm, Future architecture
  • Arezoo Hosseini, Majid Salehinia, Minoo Shafaei *, Bahram Saleh Sedgpour Pages 13-26
    Developmental psychologists believe that a kid's interaction with the environment is effective in the development of her/his physical and cognitive abilities. Children are important group of users of the middle area in residential environments. These places are dedicated to important part of the daily lives of children, so improving their quality can be effective on their overall development. The research literature review has shown that most recent researches focus on the characteristics of urban playgrounds, while the lack of playgrounds in residential areas has confirmed the necessity of paying attention to design of the middle area in residential complex for kid’s motivation to play. So, the present article is looking for the factors effective on kid’s motivation to play in the middle area of residential complexes. In this paper, mixed method (quantitative & qualitative) was used as the research method. Accordingly, theoretical framework of the research has been developed with a qualitative method and aimed at searching for skeletal-functional and cognitive-behavioral features effective on creating and enhancing kids’ motivation to play. On the other hand, the extent and quality of the impact of each component have been resulted in transforming of quantitative data into quantitative data. In this regard, using the survey based on the Delphi method, after the construction and validation of a research instrument, 100 architects’ attitude were questioned. Finally, physical-functional factors (controllability, child-centered legibility, natural stimulant factors and vitality of environment) and cognitive-behavioral factors (sensory stimulation and social interactions) affecting kids’ motivation to play were extracted.
    Keywords: Motivation to Play, Kids, Middle Area, Residential Complex, Environmental Affordances
  • Faranak Hooshmand, Nima Valibeig *, Mostafa Behzadfar, Mohsen Faizi Pages 27-38
    So far, the Squares of Tehran have not been studied from a geometric point of view in historical times. Geometry is evident in Iranian historical architecture, its prominent features are the structure of the form in the plan and shells. Analyzing geometry in the architecture of Tehran's city squares, geometric views can be traced to their shape. geometric structure in Squares are directly affected by size, shape and form, plan. researchers on Squares Tehran have been working on their formation, construction site and history. This article is for the first attempt to study the geometry position in the Shells of historical Squares in Tehran, terms of its architecture and form. using relationship analysis of the Squares shell, geometric features in the Shell architecture of the present samples will be analyzed. Using a descriptive-analytic method, the category of applied articles is placed. First, historical Squares of Tehran were taken, Visual representation. Then their geometric features will be known. Data mining is based on library data, on the other hand, based on data including the remainder. Article seeks to analyze geometric influences and geometric relationships in the architecture of Tehran's Square Shells. An overview of the studies of the researchers regarding the squares of Tehran has shown that these analyzes have not been carried out mainly with a geometric approach On the structure of the formation of the Shell of Tehran's Squares havenot taken place. The analyzes revealed that a number of forms were more commonly used and more divisions were used.
    Keywords: historical Squares, geometry in architecture, Structure of the Shell
  • Najma Esmaeelpoor *, Mahdi Shakibamanesh Pages 39-58

    The redundancy of changes index in area of Yazd over its population in the last 50 years and a significant gap between net and gross density indicate inadequate planning in development of housing and land uses, and abandonment of some lands from logical process of development. This issue is clearly existing in District 1-1. It is faced with high volume of abandoned lands, gap between gross and net densities in the region is high and its population density has been less than the density of Yazd during last 20 years. The essence of research is applied using documentary data. Criterias selected based on frequency and appropriateness to spatial position of research. Final scores and scores based on TOPSIS technique were basis for generating “Capacity map of lands with Infill Development Potential” and determining “areas with development potential in each neighborhood”. The resultant scores of plots led to production of a ranking map of neighborhoods of region 1-1 in terms of the capacity of lands with infill development potential in four dimensions: physical-spatial, managerial-institutional, economic and demographic-social which shows high potential of Mahmoudabad and Nasrbad neighborhoods, compared to other neighborhoods: Sajjadiyeh, YazdBaf, Sayed-Sahra, Jomhuri and Kathnavi. The results of this research can be known as guide for urban managers to prioritize practical actions or provide construction incentives for a variety of micro and macro builders in region/district due to considering Regulations and suggestions of the above plans and the feasibility of changes, among the research process.

    Keywords: Assessment, Ranking, Infill Development, Lands with Infill Potential, Region 1-1, Yazd city
  • Navid Saeidi Rezvani Pages 59-76

    Current study concentrates on adolescents’ presence in urban spaces that can be a vital context for providing rich opportunities to develop a variety of personality characteristics. Today, due to ignoring this age group of urban studies in our country and its aftermath, inefficiency of urban spaces to meet their needs, adolescents’ presence is declining. So in this regard, the desirability of urban spaces from the perspective of adolescents’ presence aged 15 to 18 in Golsar neighborhood of Rasht, is evaluated based on the proposed model. Research method, has been descriptive-analytic and theoretical foundations through library and adolescents’ view analysis was carried out through questionnaire, focus group and map anchored interviews. By completing 271 questionnaires to assess existing urban spaces, we study adolescents’ movement and their activities, and then focus group and map-anchored interviews are used to test the quantitative method results. Quantitative data analysis, Spss and qualitative data was conducted using content analysis. Findings shows that the existing urban spaces do not have an adequate response to the indicators and 78.3% teens’ movement patterns are inactive. Their most important leisure activities were, internet activity, watching television and computer games. The results with emphasis that the proposed model can be a systematic and collaborative approach to assess urban spaces from the adolescents’ viewpoint show that adolescents’ presence in the existing urban spaces is declining because they aren’t compatible with their growth needs and this is a product of ignoring them from participation in the urban planning and design process.

    Keywords: presence, Adolescents, Adolescent-friendly urban spaces, Adolescents’ participation, Participatory planning
  • Arsalan Azadifar, Ali Omranipour *, Mostafa Masoudinezhad, Mohsen Vafamehr Pages 77-95
    In the central yard of historic houses of Kashan, geometry and proportions are the most important factors in providing light to adjacent spaces. To measure the optical performance of these yards it is necessary to know its geometrical properties. The article by the method with expression of geometric and proportional principles and rules related to the central yard in the use of daylight spaces, proportional to its performance in the selected sample. Factors such as geometric shape, length, width, height and specific ratios R_1= ambient / height and R_2= width / length or (PAR), SAR = width / height, sky boundary and angle of view of the sky relative to the pop-up and its effect They are based on the optical performance of the yard. The results show that the dominant geometry of yards, rectangles and squares is with corners Proportional values R1, R2 exceed the suggested minimum for proper illumination of space; Also, the SAR and the viewing angle of the openings to the sky are proportional to the performance of the spaces and the need for their lighting. As a result, in Kashan homes, light is given higher priority than its climatic function, and adjacent central yards enjoy natural daylight and almost uniformity with adequate light penetration for most of the day. Yards are able to provide a daylight factor of more than 1.5-3 for adjacent spaces, which indicates the compliance of its geometry, proportions and spatial scale in order to provide adequate lighting for these houses.
    Keywords: Geometry, central yard, Day light, Historic house, Kashan
  • Reza Akbari *, Pegah Salsabilian Pages 97-113

    The spatial distributions around the cities act as dependent polars to the main city that are affecting the environment by commuting, housing patterns, economic centers and etc. In many cases, the natural capacity of the area is also not capable of loading, which leads to disturbance to the environment. In the fiftieth principle of the Constitution, the protection of the environment is considered a public duty, and any activity associated with pollution or destruction of the environment is prohibited. Therefore, assessing the environmental sustainability of urban development is essential to be considered in the regional planning process. The present study utilizes case study, survey, and content analysis methods. After extracting environmental sustainability indicators, the article measures environmental sustainability by checking spatial sensitivity of development and also development implications using two mathematic matrixes, McHarg matrix, and Pastacia matrix. The results demonstrate that due to the sprawl of Yazd city, the Karizboom complex is not environmentally justified. Developing the model applied and incorporating it into the planning process of new developments in the vicinity of cities is a starting point for refining development plans and the importance of locating environmental sustainability in the planning process that should be a priority for planners.

    Keywords: Environmental Sustainability, Urban development, Spatial Distributions, Kowsar (Karizboom) Lands of Yazd
  • robabe kouhifayegh dehkordi, Tohid Hatami Khanghahi *, vahid vaziri Pages 115-130

    Dormitory building architect commonly planned to rectify primary requirements while disregard students educational and spiritual state. Minimum view point in dormitory architect plan incentive irreparable damage on instruction quality in country science centers. this study try to bring up valuable framework factors on university of mohaghegh dormitories planning and evaluating these factors effect on place meaning and activity by students view point.This research use combine method include semi-structured interview and Likert spectrum questionnaire. Also 18 factor form of five categories and, 8 factor of place meaning and activity within 59 questionnaire. Also 200 master's students were selected in random to answer the questions. Study results showed that the physical characteristics of the place have a significant impact on the perceived meaning of the environment and the activities of the residents. Among the physical indicators fine space factors influence on place meaning and social interactions also space personalization influence on activity in place and activities diversity and proportion. For conclusion Pay attention to the physical characteristics of the place in the design of student dormitories improves the quality of the received meaning by persons and related activity to education and inhabitancy of students. So it can be said that attention to the physical characteristics of the place Designing student dormitories plays an important role in enhancing students' productivity and satisfaction by influencing one's perception of the environment And activities related to students' education and residence Adaptation of the person to the new environment, Increase Comfort and peace of mind in students.

    Keywords: Student's dormitory, Meaning of place, Activity in place, Physical factors. Ardabil
  • Yaser Rahmaniani, Asghar Mohammadmoradi A. M Pages 131-149

    There is a direct relationship between the factors affecting the quality of housing and its size . Recently, small-scale apartment units in a smaller area than previously considered small, due to the rapid growth rate of small households, rising housing prices, increasing rates of migration to metropolitan areas and lifestyle changes of the new generation are expanding. This expansion has taken place without scientific support in low quality and mostly due to high demand due to the above factors. Accordingly, the purpose of this study is to extract and evaluate the effective and influential factors on the process of improving the quality of small-scale housing in the country. In this regard, first the variables were collected through the literature and then by content analysis and interviews with 10 experts in the field of housing by Delphi method, adjusted and verified. In the next step, through the structural-interpretive approach (ISM) with Micmac software based on pairwise comparisons in a matrix , the variables were scored with the opinions of experts. The research is of survey type in terms of basic-applied purpose and data collection. According to the results, 4 indicators in the field of influential variables, 7 indicators in the field of two-dimensional variables, 2 indicators in the field of dependent variables and finally 1 index in the field of independent variables. Also, the indicators of "interior architecture" and "level of general and specialized knowledge" with a score of 30 have the greatest impact on improving the quality of small-scale housing.

    Keywords: Quality, Small-scale housing, Metropolis, Micro-analysis, Structural-interpretive
  • Ali Reza Sadeghi, Fatemeh Shahvaran Pages 151-171

    Urban public spaces have always been an essential element of the city structure and the crystallization of collective life, and evaluating and striving to promote the quality of such spaces is among the primary duties of sustainable urban design's social dimension. Accordingly, the main purpose of this research is evaluating behavioural settings and improving the quality of urban public spaces using behavioural observation technique and analysis of the behavioural patterns of the users in urban public space. For this purpose, the forefront space of Vakil Mosque in Shiraz where necessary, optional and social activities are happened was selected as the case study of this research. It should be mentioned that the present research is applied research with a descriptive analytical approach and in order to perceive and analyze information, objective observation and tools related to behavioural observation technique such as location-based graphic maps, counting people, tracking people's movement path, photography and notetaking have been used. The results showed that the analysis and evaluation of urban public spaces based on behavioural observation indicators such as mobility proportions, permeability, climatic comfort, visual attractiveness, inclusiveness and flexibility and attention to the effects of factors such as time, shading, urban furniture, activity diversity and the dynamics of the walls and the harmony of the architectural proportions and the facade of the buildings with the background context that are related to behavioural observation could play a prominent role in the process of improving the quality of urban public spaces.

    Keywords: Urban Public Space, Behavioral Observation, Behavioral Pattern, Behavioral Setting, Vakil Mosque’s Forefront space of Shiraz
  • Seyed Javad Ghavami Hamedani *, Haniyeh Sanaieian, Abdolhamid Ghanbaran Pages 173-204

    Natural structures in a city guarantee ecological quality and have serious impacts on urban issues like urban development, urban climate and etc. one of most important structures in Tehran are the river-valleys, which in recent decades due to unbalanced urban developments, some are in unpleasant conditions. Simultaneously, Tehran has faced various climatic problems, air pollution and relevant consequences, which can be partly due to urban ecosystems deteriorations. Therefore, this study intends to examine the relationship between river-valleys and their surrounding micro-climate through literature review and then, as a case study, this is examined in Darakeh River-Valley by simulating and analyzing its micro-climate using ENVI-met model. During this process, the influence of climatic elements such as waterbodies, vegetation, valley configuration (Topography) and airflow is evaluated by parameters such as Potential Air Temperature, Mean Radiant Temperature, Wind Speed and Relative Humidity. The simulation results show a limited cooling effect of waterbodies (Due to lack of required extent), cooling of surrounding air up to 0.5 degrees by vegetation. Furthermore, parameters such as Relative Humidity due to correlation with wind speed, air temperature and solar radiation (up to 6%); Mean Radiant Temperature with exposure condition to solar radiation as-well-as surface temperature, regarding vegetation and its shading (Up to 22.5 degrees); and Wind Speed with altitude and obstructive role of vegetation and valley configuration (Topography) (Up to 2 m/s) are variable, but the range of potential air temperature variation is low as heat exchanges between site points over whole site area (Up to 2 degrees).

    Keywords: River-valley, Ecology, thermal comfort, Sustainability, ENVI-met
  • toktam hanaee *, shima abedi Pages 205-216

    Given that readability is a quality that makes the environment understandable, so physical factors, environmental. will affect human feeling and perception. Accordingly, due to the presence of children in the urban space, due to the different mental and physical scales that they have with adults, their perception of the environment will be different. Therefore, the purpose of this study is to re-read the cognitive maps of girls and boys aged 9-12 years in Lashkar Ghasem Abad neighborhood. The method used in the present study is applied in terms of purpose and in terms of survey nature. In this regard, in order to collect data, field observations, questionnaires and site visits have been used. Sampling method has been calculated using Cochran's formula according to the population of 106 people. Completion of the questionnaire has been completed by 106 children in the age range of 9-12 years. It should be noted that SPSS 24 software was used to analyze the research findings. Data analysis of children's cognitive maps using statistical analysis including analysis of data normality test using Kolomgorov-Smirnov test, Loon homogeneity test Analysis of variance and analysis of covariance (ANCOVA) have been used to detect the difference between the cognitive maps of girls and boys.Among the research findings, he pointed out the complexity of cognitive maps of boys and more emphasis on activities and ways. It can also be noted that girls pay more attention to the details of the environment and the older the children get.

    Keywords: Cognitive map, Child, Routing, Qasem Abad neighborhood