فهرست مطالب

کودکان استثنایی - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 80، تابستان 1400)

نشریه کودکان استثنایی
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 80، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرزانه عباسی، هانیه کلانتری دهقی*، علی نوری صفحات 5-19
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مرور سیستماتیک و فراتحلیل مداخله های فناوری محوری است که با هدف بهبود اختلال خواندن در میان دانش آموزان انجام شده است.

    روش

    این مطالعه از نظر هدف یک مطالعه بنیادی و از لحاظ اجرا یک پژوهش مروری از نوع فراتحلیل است. جامعه آماری پژوهش حاضر را مقالات داوری شده مجله های معتبر علمی در سه پایگاه داده اریک، ساینس دایرکت و مگیران که در اردیبهشت ماه 1398 جستجو شدند، تشکیل داد. تعداد نمونه ها پس از اعمال ملاک های ورود و خروج به شش مقاله فارسی و هفت مقاله انگلیسی رسید. مطالعه در مراحل تهیه نقشه از مطالعه ها، ارزیابی انتقادی و فراتحلیل انجام شد.

    یافته ها

    در نهایت 8 مطالعه با بالاترین امتیاز ارزیابی انتقادی به دست آمد. همچنین، سن بهینه مشارکت کنندگان، هفت سال به بالا، تعداد بهینه نمونه ها 15 نفر به بالا، نوع بهینه نرم افزار مداخله به شکل تکلیف محور و تمرینی، مجموع زمان بهینه مداخله 28 تا 56 ساعت و طول زمان اجرای بهینه حدود دو تا چهار ماه به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در زمینه انتخاب و تقسیم نمونه ها در گروه های مقایسه، تمرکز و ماهیت مداخله ها، مداخله گران و رعایت اخلاق پژوهشی نیز پیشنهادهایی ارایه شد.

    کلیدواژگان: نارساخوانی، اختلال خواندن، فراتحلیل، مداخله های فناوری محور
  • الناز سامانیفر*، فاطمه باقریان، جواد عمادی چاشمی صفحات 21-35
    هدف

    در پژوهش حاضر که موضوع آن نوجوانان مبتلا به اختلال سلوک است، به این امر پرداخته  می شود که آیا تاب آوری می تواند بر ارتباط اختلال سلوک با حمایت اجتماعی ادراک شده، خودکارآمدی اجتماعی و هوش هیجانی پلی بزند یا خیر.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی است. این پژوهش در کانون اصلاح و تربیت شهر تهران انجام شده و تعداد افراد نمونه آن 72 پسر بودند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران، پرسشنامه خودکارآمدی اجتماعی کنلی، پرسشنامه هوش هیجانی شاته و پرسشنامه درجه بندی تشخیص اختلال سلوک (فرم معلمان) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند حمایت اجتماعی ادراک شده، خودکارآمدی اجتماعی، هوش هیجانی و تاب آوری هرکدام ارتباط منفی معناداری با اختلال سلوک دارند. با این حال نقش میانجی تاب آوری در ارتباط اختلال سلوک با حمایت اجتماعی ادراک شده، خودکارآمدی اجتماعی و هوش هیجانی مورد تایید قرار نگرفته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده به نظر می رسد لازم است آموزش تاب آوری در قالب مفاهیم نظری و عملی برای این گروه از اختلال رفتاری میسر گردد. هم چنین افزایش احساس ادراک حمایت اجتماعی، خودکارآمدی و هوش هیجانی به منظور کاهش نشانه های این اختلال در آنها ضروری خواهد بود.

    کلیدواژگان: اختلال سلوک، تاب آوری، حمایت اجتماعی ادراک شده، خودکارآمدی اجتماعی، هوش هیجانی
  • الهام توکلی*، سارا یدالهی صفحات 29-39
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی ادراک تجربه های والدین دانش آموزان با نیازهای ویژه از مشکلات آموزش در دوران کرونا بود تا با تکیه بر شناسایی این مشکلات آموزشی بتوان نسبت به کاهش آنها مبادرت کرد.

    روش

    روش پژوهش در قالب کیفی و از نوع پدیدارشناسانه است. از این رو از بین والدین دانش آموزان با نیازهای ویژه 14 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند تا به حد اشباع داده ها رسیدیم و با آنها مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد. گفت وگوها با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده از این پژوهش نشان دادند که عوامل ایجادکننده مشکلات آموزش در دوران کرونا برای این گروه از دانش آموزان را می توان در 3 مضمون کلی مسایل مربوط به امکانات، مسایل مربوط به نگرش و مشکلات آموزش والدین و معلمان تقسیم بندی کرد.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد با بررسی تجربه والدین دانش آموزان با نیازهای ویژه از مشکلات آموزش دوران کرونا می توان تا حد امکان با تغییر نگرش ها، آموزش مناسب و فراهم آوردن امکانات، بستر مناسبی برای شکوفایی توانایی ها و استعدادهای این گروه از دانش آموزان فراهم کرد. در پایان مقاله بر پایه نتایج پژوهش، پیشنهادهای لازم ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تجربه های والدین، دانش آموزان با نیازهای ویژه، کرونا
  • رقیه عبدالرحیم پور*، منصور بیرامی، تورج هاشمی نصرت آباد صفحات 41-53
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه کارکرد های اجرایی (بازداری پاسخ - توجه پایدار - حافظه فعال) در کودکان با اختلال رفتاری برونی سازی شده و کودکان عادی با در نظر گرفتن نقش جنسیت انجام شده است.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری مورد مطالعه تمامی دانش آموزان دوره ابتدایی (سنین 8 تا 12 سال) شهر تبریز در سال تحصیلی 97_ 98 بودند. از این جامعه تعداد 100 کودک مبتلا به اختلال رفتاری برونی سازی شده (50 دختر و 50 پسر) و 100 کودک عادی (50 دختر و 50 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای با استفاده از پرسشنامه علایم مرضی کودکان  CSI-4 فرم معلم انتخاب شدند. به منظور سنجش کارکرد های اجرایی از آزمون استروپ، آزمون سنجش عملکرد پیوسته و آزمون حافظه کاری وکسلر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد کارکرد های اجرایی بین کودکان مبتلا به اختلال رفتاری برونی سازی شده وکودکان عادی متفاوت می باشد (43/ 62F=، 05/0>p). همچنین کارکرد های اجرایی بین دختران و پسران نیزمتفاوت است (66/4F =، 05/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که کارکرد های اجرایی در کودکان با اختلال رفتاری برونی سازی شده ضعیف تر از کودکان عادی است. در بازداری پاسخ و توجه پایدار بین گروه دختران و پسران تفاوت معناداری وجود نداشت، اما در زمینه حافظه فعال، دختران عملکرد بهتری نسبت به پسران داشتند.

    کلیدواژگان: اختلال رفتاری برونی سازی شده، جنسیت، کارکرد های اجرایی
  • آزیتا محمودپور، مجتبی امیری مجد*، افسانه قنبری پناه صفحات 55-67
    هدف

    پژوهش حاضر طراحی و آزمودن الگویی از استرس شغلی و تعارض کار - خانواده بر بهزیستی روان شناختی مربیان مراکز اختلال یادگیری خاص بود.

    روش

    جامعه آماری پژوهش شامل تمام مربیان مراکز اختلال یادگیری خاص تحت پوشش سازمان آموزش و پرورش اسنثنایی کشور که از آنها 1030 نفر به روش نمونه گیری غیرتصادفی و داوطلبانه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل فرم کوتاه پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (1989)، پرسشنامه استرس شغلی اورلی و گیردانو (1980)، پرسشنامه تعارض کار- خانواده کارلسون (2000) بودند. داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS تجزیه و تحلیل قرار شدند.

    یافته ها

    برازندگی مطلوب الگوی فرضی را با داده ها تایید کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که استرس شغلی و تعارض کار - خانواده به طور مستقیم موجب کاهش بهزیستی روان شناختی می شود. یافته های پژوهش رابطه منفی بین استرس شغلی و تعارض کار - خانواده را تایید کرد و نشان داد که متغیر تعارض کار - خانواده سهم بیشتری در بهزیستی روان شناختی داشته است.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، بهزیستی روان شناختی، تعارض کار - خانواده، مربیان مراکز اختلال یادگیری خاص
  • کریم عبدالمحمدی*، فرهاد غدیری صورمان ابادی صفحات 69-79
    هدف

    ضرب آهنگ شناختی کند، برای توصیف نوع خاصی از اختلال توجه، تمرکز حواس و کندی در پردازش اطلاعات به کار می رود. پژوهش حاضر با هدف تدوین برنامه کارکردهای اجرایی و بررسی تاثیر آن بر عملکرد دانش آموزان دارای این اختلال انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل است. بسته آموزشی طراحی شده شامل 14 جلسه بود که در آن 4 مهارت (حافظه کاری، بازداری، انعطاف پذیری و آموزش توجه) آموزش داده می شد، جامعه آماری پژوهش حاضر دانش آموزان 8 تا 10 ساله تبریزی بودند که از بین آنها 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15) و کنترل (15) قرار گرفتند و پرسشنامه ضرب آهنگ شناختی کند (SCT) به وسیله والدین هر دو گروه تکمیل شد. پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش به مدت چهارده جلسه آموزش شدند و دوباره پس آزمون اجرا شد و داده های به دست آمده از پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از روش تحلیل کواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    اطلاعات به دست آمده نشان دهنده تفاوت معناداری بین دو گروه کنترل و آزمون در نمرات متغیر پس آزمون ضرب آهنگ شناختی کند (SCT) بعد از تعدیل تاثیر نمره پیش آزمون می باشد (P<01).

    نتیجه گیری

    بر اساس این پژوهش می توان مطرح کرد که با ارتقای کارکردهای اجرایی می توان نشانه های اختلال ضرب آهنگ شناختی کند را کاهش داد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، ضرب آهنگ شناختی کند، برنامه آموزشی
  • اسماعیل برزگر*، علیرضا بوستانی پور، خدیجه فتوح آبادی صفحات 81-92
    هدف

    پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بازی درمانی آدلری بر کاهش اضطراب اجتماعی و کمال گرایی ناسازگارانه کودکان دارای لکنت زبان بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری تمامی کودکان 8 تا 12 ساله دارای لکنت زبان مراجعه کننده به مراکز گفتار درمانی شهر شیراز در سال تحصیلی 97-98 بودند. نمونه پژوهش حاضر شامل 24 نفر از کودکان دارای لکنت زبان که از نظر اضطراب اجتماعی و کمال گرایی ناسازگار در مرز بالینی قرار داشتند، بودند؛ به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس اضطراب اجتماعی لایبوویتز (2003) و کمال گرایی چندبعدی فراست و همکاران (1990) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. محتوای جلسه ها براساس بازی درمانی آدلری تهیه شد. داده ها نیز با روش های آماری توصیفی و تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که میانگین نمره های اضطراب اجتماعی و کمال گرایی ناسازگار و مولفه های آن گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری پیدا کرده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین بازی درمانی آدلری در کاهش اضطراب اجتماعی و کمال گرایی ناسازگار کودکان دارای لکنت زبان موثر بوده است.

    کلیدواژگان: بازی درمانی آدلری، اضطراب اجتماعی، کمال گرایی ناسازگار، لکنت زبان، کودکان
  • ارسلان کریمی بحرآسمانی، مریم چرامی*، طیبه شریفی، احمد غضنفری صفحات 93-101
    هدف

    هدف از پژوهش بررسی اثربخشی مداخله یکپارچگی حسی - حرکتی بر عزت نفس و عملکرد ریاضی دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان پسر با اختلال یادگیری ریاضی شهر کرمان تشکیل می دادند. نمونه پژوهش به تعداد 40 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل 20 نفره گماشته شدند. گروه آزمایش16 جلسه 45 دقیقه ای مداخله یکپارچگی حسی - حرکتی را دریافت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. پس از سه ماه آزمون پیگیری اجرا شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس هوشی وکسلر، آزمون عملکرد ریاضی و پرسشنامه عزت نفس بود. داده ها با کمک نر م افزار spss تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که مداخله یکپارچگی حسی - حرکتی بر عزت نفس و عملکرد ریاضی موثر است و با توجه به نتایج بدست آمده از مقایسه پیگیری در گروه های آزمایش و کنترل اثر این مداخله پایدار بوده است (05/0>P و F= ,eta=).

    نتیجه گیری

    مداخله یکپارچگی حسی - حرکتی با ایجاد تجربه جدید به عملکرد ریاضی و عزت نفس دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی کمک کرده و می تواند به عنوان مداخله سودمند برای کاهش مشکلات دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: یکپارچگی حسی - حرکتی، عزت نفس، عملکرد ریاضی، اختلال یادگیری ریاضی
  • نفیسه رفیعی*، لیلا صادقی، زهرا مردانی ولندانی صفحات 105-115
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تمرین آموزش موسیقی درمانی دالکروز بر بهبود مهارت های ادراکی-حرکتی کودکان کم بینا انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر مورد منفرد از طرح- ABA   بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان کم بینای زیر 6 سال مراکز بهزیستی شهراصفهان در سال تحصیلی 98 بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، سه کودک به عنوان نمونه انتخاب شدند. بعد از تعیین خط پایه، آزمودنی ها 8 جلسه مورد مداخله قرار گرفتند و بعد از 2 هفته، 3 جلسه مورد پیگیری قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری، آزمون استاندارد مهارت های ادراکی-حرکتی اوزرتسکی (1950) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از میانگین، انحراف استاندارد، درصد داده های غیرهمپوش، میانه، درصد بهبودی، اندازه اثر درون موقعیتی و برون موقعیت داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش تمرین های موسیقی درمانی بر بهبود مهارت های ادراکی- حرکتی کودکان کم بینا تاثیر داشت. در تحلیل دیداری نمودار داده ها درصد بهبودی برای آزمودنی 1 و 2 و 3 به ترتیب 78/67 و21/24 و 74/42 تعیین شد.

    نتیجه گیری

    بنابراین تمرین های موسیقی درمانی بر مبنای نظریه دالکروز می تواند به عنوان یکی از روش های بهبود مهارت های ادراکی- حرکتی کودکان کم بینای زیر 6 سال به کارگرفته شود.

    کلیدواژگان: موسیقی، مهارت های ادراکی- حرکتی، دالکروز، کم بینا
  • زهرا امین آبادی*، حمید علیزاده، سهیلا احمدی قوچان عتیق صفحات 117-128
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف طراحی و تدوین برنامه آموزشی مبتنی بر روش پاسخ به- مداخله ریاضی انجام شد.

    روش

    نخست برنامه مداخله طراحی و سپس به وسیله کارشناسان اعتباریابی شد. سپس با نمونه گیری هدفمند 20 دانش آموز انتخاب و در یک پژوهش نیمه آزمایشی شرکت کردند. داده ها با آزمون ریاضیات کی مت و آزمون های غیر رسمی ریاضی جمع آوری و در نهایت نتایج تشخیصی حاصل از برنامه با نتایج وکسلر 4 به منظور تشخیص گذاری مقایسه شدند. داده ها با روش همبستگی درون طبقه ای و آزمون نسبت داده های غیر همپوش تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد: الف) اعتبار صوری برنامه در سطح معنا داری 005/0 برای اجرا مناسب است؛ ب) برنامه در بهبود مهارت ریاضی موثر است؛ ج) الگوی کلی حذف برنامه در ردیف های مداخله رعایت نمی شود؛ د) برنامه آموزشی مبتنی بر پاسخ- به- مداخله ریاضی توان تشخیص اختلال یادگیری را ندارد.

    نتیجه گیری

    توجه به نتایج به دست آمده نشان می دهد برنامه حداقل برای 85 درصد دانش آموزان با ضعف ریاضی موثر است که توانایی کمک به بهبود عملکرد درسی همین تعداد دانش آموز هم می تواند توجیه کننده کاربرد این برنامه باشد.

    کلیدواژگان: پاسخ - به - مداخله، اختلال یادگیری، اختلال ریاضی
|
  • Farzaneh Abbasi, Haniyeh Kalantari Dehaghi*, Ali Noori Pages 5-19
    Objective

    The purpose of this study was meta-analysis of technology-based interventions aimed at improving reading disorder among students.

    Method

    It is fundamental in terms of the purpose and  a mata-analysis review  in terms of method. The statistical population consisted of peer-reviewed journal articles in three databases of Eric, Science Direct, and Magiran that were searched in May 2019. The number of samples reached six Persian articles and seven English articles after applying the exclusion and inclusion criteria. The study was carried out at three stages of mapping, critical evaluation and meta-analysis.

    Results

    Finally, eight studies with the highest critical evaluation score were obtained. The optimum age of participants was 7 years, optimum sample size was 15, the optimum type of intervention program was task-based and exercise-based, the total optimum intervention time was 28 - 56 hours, and the optimal run time was about 2 - 4 months.

    Conclusion

    Suggestions were made regarding the selection and division of samples into groups of comparison, focus and nature of interventions, interventionists, and observance of research ethics.

    Keywords: Dyslexia, Reading disorder, Meta-analysis, Technology-based interventions
  • Elnaz Samanifar*, Fatemeh Bagherian, Javad Emadi Chashmi Pages 21-35
    Objective

    The present study on subject of the juveniles are affected by conduct disorder is related to whether resilience could associate between conduct disorder with perceived social support, social self - efficacy and emotional intelligence.

    Method

    This study is descriptive - correlation. It has done at the correction and rehabilitation center in Tehran and its sample was 72 boys. In order to collect the data, Connor - Davidson Resilience Questionnaire, Zimet Perceived Social Support Questionnaire, Kenly Social Self – Efficacy Questionnaire, Schutte Emotional Intelligence Questionnaire and Rating Conduct Disorder Questionnaire (teachers form) have been used.

    Results

    The results showed perceived social support, social self - efficacy, emotional intelligence and resilience by individual had significant negative correlation with conduct disorder. However, the role of resilience has not been confirmed as a mediator variable in relation conduct disorder with perceived social support, social self - efficacy and emotional intelligence.

    Conclusion

    Based on the results, it is vital that the people with conduct disorder are taught by training of theorical and pragmatic concepts about resilience. Also, it is necessary that they feel perception of social support, social self – efficacy and emotional intelligence at a high level for decreasing the signs of this disorder.

    Keywords: Conduct Disorder, Emotional Intelligence, Perceived Social Support, Resilience, Social Self – Efficacy
  • Elham Tavakoli*, Sara Yadollahi Pages 29-39
    Objective

    The research’s aim was to study parentchr('39')s experiences regarding educational problems in Coronavirus pandemic for students with special needs. Identifying these problems may lead to reducing them.

    Method

    The research method was qualitative and phenomenological. Therefore, 14 parents of students with special needs were selected by purposive sampling method. Data gathering continued until data saturation level was reached. Dialogues were analyzed using Colaizzichr('39')s seven-step method.

    Results

    The findings of this study showed that the factors that cause educational problems during the Coronavirus pandemic for this group of students can be categorized in 3 general contexts: issues related to facilities, issues related to attitudes and educational problems of parents and teachers.

    Conclusion

    The present study showed that, it is possible to provide a suitable platform for developing and nourishing the abilities and talents of this group of students by changing attitudes, appropriate training and providing facilities. At the end of the article, based on the research results, the necessary suggestions and implications were discussed.

    Keywords: parent’s experiences, students with special needs, Corona
  • Roghaye Abdolrahimpour*, Mansor Bayrami, Touraj Hashemi Nosratabad Pages 41-53
    Objective

    The aim of this study was to compare executive functions (response inhibition, sustained attention and working memory) between children with externalized behavioral disorder and normal children by considering the role of gender.

    Method

    The method of this study was descriptive and causal-comparative. The statistical population included all primary school students (8 to 12 years old) in Tabriz in the 2018-2019 academic year. From this population, 100 children with externalized behavioral disorder (50 girls and 50 boys) and 100 normal children (50 girls and 50 boys) were selected by random multistage cluster sampling using the CSI-4 teacher form questionnaire. In order to measure executive functions, stroop test, continuous performance test, and Wechsler working memory test were used.

    Results

    The multivariate analysis of variance results showed that executive functions in children with externalized behavioral disorders were different from normal children (p<0/05, F=62/43). Also executive functions were different between girls and boys (p<0/05, F=4/66).

    Conclusion

    Executive functions in children with externalized behavioral disorders were weaker than in normal children. There were no significant differences in response inhibition and sustained attention between girls and boys, but girls performed better than boys in working memory.

    Keywords: Externalizing Disorder, Executive functions, Gender
  • Azita Mahmoodpour, Mojtaba Amirimajd*, Afsane Ghanaripanah Pages 55-67
    Objective

    The purpose of this study was to design and test a model of job stress and work-family conflict on the psychological well-being of educators in special learning disability centers.

    Method

    The research population included all instructors of special learning disability centers under the auspices of Iranchr('39')s Exceptional Education Organization, of which 1030 people were selected by non-random and voluntary sampling. The research instruments included the short form of Reef Psychological Welfare Questionnaire (1989), Orly and Girdano Job Stress Questionnaire (1980), and Carlson Family-Work Conflict Questionnaire (2000). Data were analyzed using structural equation method and AMOS software.

    Results

    The findings confirmed the good fit of the hypothetical model with the data.

    Conclusion

    Job stress and work-family conflict directly reduce psychological well-being. There was a negative relationship between job stress and work-family conflict. Finally, work-family conflict variable had a greater share in psychological well-being.

    Keywords: Job stress, Psychological well-being, Work-family conflict, Teachers of specific learning disorders
  • Karim Abdolmohamadi*, Farhad Ghadiri Sourman Abadi Pages 69-79
    Objective

    Sluggish cognitive tempo (SCT) is used to describe a particular type of attention deficit disorder, concentration and slowness in information processing. The aim of this study was to develop a program of executive functions and investigate its effect on the performance of students with SCT.

    Method

    The research method is semi-experimental with pre-test, post-test with control group. The designed training package consisted of 14 sessions in which 4 skills (working memory, inhibition, flexibility and attention training) were taught. The statistical population in cluded 8-10year old students from Tabriz, of whom 30 were selected and randomly divided into two groups: experimental (15) and control (15). The SCT questionnaire was completed by the parents of both groups. After the pre-test, the experimental group was trained for 14 sessions. The post-test was performed again and the pre-test and post-test data were analyzed using covariance analysis.

    Results

    The obtained data showed significant difference between the two groups in the variables of the post-test variable of SCT after adjusting for the effect of the pre-test score (P<01).

    Conclusion

    The research findings suggest that by improving the executive functions, the symptoms of SCT disorder can be decreased.

    Keywords: Executive functions, Sluggish cognitive tempo, Educational program
  • Esmail Barzegar*, Alireza Bostanipoor, Khadije Fotoohabady Pages 81-92
    Objective

    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of Adlerian play therapy on reduction of social anxiety and maladaptive perfectionism in children with stuttering.

    Method

    The present study is quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The statistical population included all children aged 8 to 12 years with stuttering referred to the speech-therapy clinics of Shiraz City in the academic year 2018-2019. The sample consisted of 24 children with stuttering who had social anxiety and maladaptive perfectionism in the clinical boundaries. They were selected and randomly divided into two experimental and control groups. Liebowitz Social Anxiety Scale for Children (2003) and Frost, R. O. Multidimensional Perfectionism Scale (1990) were used to collect data, which were administered as both the pretest and posttest. The content of sessions was provided according to Adlerian Play Therapy. Data were analyzed by using descriptive statistics and multivariate analysis of covariance (ANCOVA) method.

    Results

    The ANCOVA results indicated that the mean scores on social anxiety and maladaptive perfectionism and its components in the experimental groups decreased significantly in comparison with the control groups.

    Conclusion

    Thus, it can be concluded that Adlerian Play Therapy was effective in reducing social anxiety and maladaptive perfectionism in children with Stuttering.

    Keywords: Adlerian Play Therapy, Social Anxiety, Maladaptive Perfectionism, Stuttering, Children
  • Arsalan Karimi Bahrasemany, Maryam Chorami*, Tayebeh Sharifi, Ahmad Ghazanfar Pages 93-101
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of sensory-motor integration intervention on studentschr('39') self-esteem and mathematical performance with learning disabilities.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test design with control group and follow-up stage. The statistical population of this study consisted of male students with learning disabilities in Kerman. A sample of 40 subjects was selected by simple random sampling method and randomly assigned to 20-person experimental and control groups. The experimental group received 45minute 16 sessions of sensory-motor integration intervention, and the control group did not receive any intervention. After three months, the follow-up test was performed. Data collection tools included the Wechsler Intelligence Scale, the Mathematical Performance Test, and the Self-Esteem Questionnaire. Data were analyzed using SPSS software.

    Results

    The results of covariance analysis showed that sensory-motor integration intervention is effective on self-esteem and mathematical performance and according to the results obtained from comparative follow-up in experimental groups and The effect control of this intervention was stable (P <0.05 and F =, eta =).

    Conclusion

    Sensory-motor integration intervention, by creating a new experience, contributes to the mathematical performance and self-esteem of students with math learning disabilities and can be used as a beneficial intervention to reduce studentschr('39') problems with math learning disabilities.

    Keywords: Sensory-Motor integration, self-esteem, Math Performance, Math Learning Disorder
  • Nafiseh Rafiei*, Lila Sadeghi, Zahra Mardani Valandani Pages 105-115
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of Dalcroze music therapy training exercises on improving the perceptual-motor skills of visually impaired children.

    Method

    The present study was a single case of ABA design. The statistical population of the study included all visually impaired children under 6 years of age in Isfahan welfare centers in the 98-97 academic year. Three children were selected as a sample using simple random sampling method. After determining the baseline, the subjects underwent 8 sessions and after 2 weeks, 3 sessions were followed up. The measuring instrument was Ozersky (1950) standard test of perceptual-motor skills. Data were analyzed using mean, standard deviation, percentage of non-overlapping data, median, recovery percentage, in-situ and out-of-position effect size of the data.

    Results

    The results showed that training in music therapy exercises had an effect on improving the perceptual-motor skills of visually impaired children. In visual analysis of data graphs, the percentage of improvement for subjects 1, 2 and 3 was 67.78, 24.21 and 42.74, respectively.

    Conclusion

    Therefore, music therapy exercises based on Dalcroze theory can be used as one of the ways to improve the perceptual-motor skills of visually impaired children under 6 years old.

    Keywords: Music, perceptual-motor skills, Dalcroze, visually impaired
  • Zahra Aminabadi*, Hamid Alizadeh, Soheila Ahmadi Quchan Atigh Pages 117-128
    Objective

    The present mixed research was conducted with the aim of designing and compiling an educational program based on the method of response to mathematical intervention.

    Methods

    The intervention program was first designed and then validated by experts. Then, using purposeful sampling, 20 students were selected and participated in a single AB test. Data were collected by Kay math test. Finally, the obtained results were compared with the Wechsler 4 results for diagnosis. Data were analyzed by in-class correlation and non-overlapping data ratios.

    Results

    A) The formal validity of the program is suitable for implementation at the significance level of 0.005. B) The program is effective in improving math skills. C) The general pattern of program deletion is not observed in the intervention rows. D) A math-based response-to-learning curriculum cannot detect learning disabilities.

    Conclusion

    The designed program is effective for at least 85% of students with poor math. In addition, its ability to help improve the academic performance of the same number of students can also justify the use of this program.

    Keywords: Response – to - intervention, Learning disability, Math disorder