فهرست مطالب

علوم به زراعی گیاهی - سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه علوم به زراعی گیاهی
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم ممنوعی، سید محمد علوی سینی، مرتضی اشراقی نژاد* صفحات 1-18

    به منظور تعیین مناسب‏ترین فاصله کاشت و رقم و همچنین یافتن موثرترین صفات در عملکرد هندوانه در تراکم‏های کاشت مختلف، این پژوهش بصورت کرت‏های خردشده در سه تکرار به مدت دو سال زراعی 1396-1395 در جیرفت انجام شد. فاصله بوته (40، 50، 60 و 70 سانتی متر) و چهار رقم هندوانه (پاتانگرا، فاووریت، کریمسونPS و کریمسون(G-53 به ترتیب در کرت های اصلی و فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد فواصل کشت اثر معنی داری بر صفات مورد مطالعه بجز ضخامت پوست میوه داشت؛ به‏طوری‏که تعداد میوه و عملکرد با افزایش فاصله بوته روی خط کاشت به‏طور معنی‏داری کاهش یافتند؛ بیشترین مقدار این صفات به‏ترتیب برابر با 99/0 عدد و 82/23 تن در هکتار در فاصله 40 سانتی متر حاصل شد. ولی کیفیت و شکل ظاهری میوه در فاصله 70 سانتی متر بالاترین مقدار را خود را داشتند. افزایش فاصله کشت از 40 به 70 سانتی متر، باعث افزایش 12 درصدی میزان مواد جامد محلول شد. ارقام مورد مطالعه از نظر همه صفات به‏جز بریکس با یکدیگر تفاوت معنی‏دار داشتند. ارقام کریمسونPS و کریمسونG به ترتیب بیشترین عملکرد را در طی دو سال آزمایش برابر با 50/22 و 76/20 تن در هکتار به‏خود اختصاص دادند. رقم کریمسونPS از نظر اکثر صفات مورد مطالعه نسبت به ارقام دیگر نسبتا برتر بود و این موضوع درنهایت به بالاترین عملکرد در واحد سطح منجر شد. تجزیه علیت مشخص نمود که در تراکم های مختلف کشت، تعداد میوه و وزن تک میوه بیشترین اثر را بر عملکرد میوه داشتند؛ این دو صفت به عنوان مهم‏ترین صفات در تعیین عملکرد میوه انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: بریکس، تجزیه علیت، تعداد میوه، فاصله کاشت، وزن میوه
  • محمد باقری*، حمیدرضا جوانمرد، محمدرضا نادری درباغ شاهی صفحات 19-34

    استفاده از گیاهان دارویی در شرایط آلودگی خاک با فلزات سنگین، از نظر گیاه پالایی، و همچنین اثر بر ویژگی های مرفولوژیکی گیاه حایز اهمیت است. اثر فلزات کادمیوم و سرب بر رشد ریشه و اندام هوایی و همچنین تعداد گل گیاه بابونه آلمانی) Matricaria chamomilla L.) در شرایط گلخانه و مزرعه، در مراحل مختلف رشد با گلدان های 10 کیلوگرمی حاوی خاک آلوده شده با کادمیوم (صفر، 10 و 40 میلی گرم بر کیلوگرم) و سرب (صفر، 60 و 180 میلی گرم بر کیلوگرم)، در سال زراعی 98-97 در دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان مورد آزمایش قرار گرفت. اثر شاخص های آزمایش شامل غلظت فلز در سطح احتمال پنج درصد، مرحله و محل رشد و اندام گیاه، و همچنین اثر برهمکنش آنها بر ماده خشک معنی دار بودند. با افزایش غلظت کادمیوم و سرب از تعداد گل در شرایط مزرعه کاسته و بر تعداد گل در شرایط گلخانه افزوده شد. با افزایش غلظت عناصر سنگین، رشد گیاه بصورت معنی دار کاهش یافت، به طوری که میانگین سطح اول 39/480 گرم، سطح دوم 00/416 گرم، و سطح سوم برابر 33/399 گرم بود. بیشترین رشد گیاه در مرحله گلدهی (78/500 گرم) و پنجه زنی (67/511 گرم) به دست آمد که بصورت معنی دار از مرحله ساقه دهی (28/283 گرم) بیشتر بودند. افزایش غلظت کادمیوم در مقایسه با سرب، بصورت معنی دار در سطح احتمال پنج درصد سبب کاهش بیشتر رشد گیاه (11/333 گرم در برابر 44/407 گرم) شد. از گیاه بابونه آلمانی با قابلیت رشد در شرایط آلودگی خاک با فلزات سنگین می توان برای پاکسازی محیط های آلوده استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، اندام گیاه، پاکسازی محیط زیست، مراحل رشد گیاه
  • حسین ثایت زنگنه*، عبدالعلی گیلانی صفحات 35-49
    ه منظور تعیین اثرات حضور علف هرز بر واکنش عملکردی ارقام برنج درزمان های مختلف کاشت مستقیم خشکه کاری؛ آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب بلوک های کامل تصادفی، با سه تکرار اجرا گردید. عامل اصلی تاریخ کاشت در سه سطح (15 خرداد، 25 خرداد و 5 تیرماه) و چهار رقم برنج شامل دو رقم محلی چمپا (Oryza sativa L. cv. champa) و عنبوری قرمز (Oryza sativa L. cv. red anbori) و ارقام پر محصول و اصلاح شده دانیال (Oryza sativa L. cv. danial) و شفق (Oryza sativa L. cv. shafagh) به عنوان عامل فرعی، کشت گردیدند. سپس هر کرت آزمایش ازلحاظ طولی به دو قسمت تقسیم شد. قسمت بالایی هر کرت وجین نشده و به عنوان شاهد آن کرت در نظر گرفته ‏شد و قسمت پایین آن وجین دستی و تمام علف های هرز آن حذف گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، اثر تاریخ کاشت و رقم بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و تعداد خوشه در مترمربع در شرایط کنترل علف هرز در سطح یک درصد معنی دار گردید. بیشترین تولید دانه در تاریخ کاشت اول و در رقم پر محصول شفق به میزان 5253 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. همچنین نتایج مشخص نمود میزان کاهش عملکرد دانه ناشی از حضور علف هرز در بین تاریخ های کاشت متفاوت بود به طوری که بیشترین و کمترین میزان کاهش تولید با متوسط 1875 و 1090 کیلوگرم در هکتار به ترتیب در تاریخ های کاشت اول و سوم مشاهده گردید. در میان ارقام برنج نیز کاهش عملکرد دانه به ترتیب به میزان 85/40 و 95/32 درصد در ارقام پر محصول و ارقام محلی دیده شد.
    کلیدواژگان: ارقام محلی، ارقام پر محصول، خوشه، کشت مستقیم، کاهش عملکرد
  • محمدرضا زرگران خوزانی*، کاوه لیموچی صفحات 50-62
    این پژوهش با هدف شناسایی روابط و تاثیر گذاری مثبت و منفی صفات مرتبط با قند اندام ها و دوره های مختلف رشد، عناصر غذایی، بیوشیمی، آنزیم و هورمون به عنوان متغیر مستقل با عملکرد دانه به عنوان متغیر وابسته در 12 ژنوتیپ برنج هوازی سازگار با شرایط آب و هوایی خوزستان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. درصد قند اندام های مختلف رویشی و زایشی در مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی برگ پرچم و ریشه و در مرحله گرده افشانی ریشه، در بین عناصر غذایی نیتروژن در صفات بیوشیمیایی صفات مالون دی آلدیید، پروتئین، نشاسته و پرولین و در بین آنزیم و هورمون آبسیزیک اسید، کاتالاز و گایاکول توانستند به صورت معنی داری بر تغییرات عملکرد دانه اثر بگذارند. در این بین قند برگ پرچم در مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی، نیتروژن، مالون دی آلدیید و آبسیزیک اسید به ترتیب با رابطه منفی، مثبت، منفی و منفی بیشترین درصد تغییرات معنی دار در سطح یک درصد را با عملکرد دانه دارا بودند. نتایج بدست آمده می تواند از اهداف مهم و اصلی اصلاح ژنتیکی ارقام برنج در راستای افزایش عملکرد دانه به عنوان محصول اقتصادی و استراتژیک نهایی گیاه باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد، دانه، قند، یون، بیوشیمی
  • سید محمدامین سبحانی، مجتبی علوی فاضل*، محمدرضا اردکانی، عادل مدحج، شهرام لک صفحات 63-75

    همزیستی قارچی با افزایش جذب مواد معدنی و استفاده از بیوچار می تواند به عنوان یک اصلاح کننده خاک که سبب بهبود شرایط فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک شده و برای رشد و تغذیه گیاه مفید باشد. این پژوهش به منظور بررسی اثر مقادیر بیوچار و میکوریزا بر عملکرد و برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی گندم طی سال های زراعی 96-1395 و 97-1396 در شهرستان زهره در جنوب غربی ایران انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل قارچ میکوریزا در دو سطح شامل عدم استفاده (شاهد) و استفاده از گونه Glomus intradiaces و مقادیر بیوچار حاصل از زیست توده گیاهی و ضایعات کشاورزی به عنوان اصلاح کننده خاک در سه سطح عدم کاربرد (شاهد) و کاربرد چهار و هشت تن در هکتار بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر میکوریزا و بیوچار بر عملکرد زیستی، عملکرد دانه، شاخص برداشت و برخی اجزای عملکرد دانه از جمله تعداد سنبله در متر مربع و دانه در متر مربع معنی دار نبود. برهم کنش مقادیر متفاوت بیوچار و میکوریزا بر وزن هزار دانه، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبلچه و درصد پروتین دانه در سطح یک درصد معنی دار شد. میزان پروتین دانه (هشت درصد) تعداد سنبلچه در سنبله (11 درصد) و وزن هزار دانه (16 درصد) نسبت به گیاهان شاهد افزایش معنی دار نشان داد. در این تحقیق کاربرد چهار تن در هکتار بیوچار در گیاهان تلقیح شده با قارچ میکوریزا بیشترین میزان عملکرد (23 درصد) را در مقایسه با شاهد داشت.

    کلیدواژگان: عملکرد دانه، عملکرد زیستی، شاخص برداشت، پروتئین دانه
  • سجاد ایلانلو، مرجان دیانت*، مصطفی اویس، فریدون قاسم خان قاجار صفحات 76-89

    پیش بینی زمان رویش علف های هرز از طریق بهینه سازی زمان کنترل می تواند در کاهش مصرف علف کش ها موثر باشد. جهت پیش بینی زمان ظهور گیاهچه های هفت بند پیچکی، شاهتره و پیچک صحرایی با استفاده از مدل های دمایی، آزمایشی در فصل زراعی 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی دانشگاه تهران اجرا گردید. بر اساس نتایج بدست آمده از تابع لجستیک سه پارامتره50 درصد رویش نهایی هفت بند پیچکی در حاشیه داخلی، مرکز و حاشیه خارجی به ترتیب با دریافت 21/75 و 48/71 و 21/75 درجه روز رشد حاصل شد. رویش شاهتره در حاشیه داخلی مزرعه در متوسط درجه روز رشد بالاتری اتفاق افتاد. البته شاهتره در حاشیه خارجی مزرعه نرخ رویش پایین تری را به ازاء درجه روز رشد دریافتی نسبت به سایر مناطق از خود نشان داد، یعنی با افزایش هر واحد درجه روز رشد تعداد گیاهچه کمتری نسبت به سایر مناطق مزرعه به سطح خاک آمدند. اگرچه در این منطقه به ازاء هر واحد درجه روز شیب کندتری از خود نشان داد اما با دریافت کمترین درجه روز رشد زودتر به 50 درصد رویش نهایی رسید. این در حالی بود که 50 درصد رویش نهایی شاهتره در مرکز و حاشیه داخلی مزرعه به ترتیب با دریافت 90/45 و 11/49 درجه روز رشد حاصل شد. پیچک صحرایی در حاشیه داخلی و مرکز مزرعه با دریافت 98/158 و60/150 درجه روز رشد به50 درصد رویش نهایی رسید. رابطه بین پیچک صحرایی موجود در بانک بذر با تعداد گیاهچه های رویش یافته مثبت بود اما رابطه ای بین تعداد بانک بذر هفت بند پیچکی و گیاهچه های رویش یافته مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: بانک بذر، درجه روز رشد، مدل لجستیک
  • کاوه لیموچی، محمدرضا زرگران خوزانی* صفحات 90-112

    با هدف تعیین نقش رژیم های مختلف آبیاری بر روند شاخص های رشد، طول ساقه، وزن ساقه، و عملکرد دانه ژنوتیپ-های برنج هوازی در در شرایط آب و هوایی شمال استان خوزستان آزمایشی طی دو سال 1393 و 1394 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور با طول شرقی 28 : 48 عرض شمالی 50 : 31 طراحی و اجرا گردید. چهار سطح آبیاری (1، 3، 5 و 7 روزه) درکرت های اصلی و 12 ژنوتیپ برنج در کرت های فرعی در سه تکرار قرار گرفتند. نتایج تجزیه مرکب نشان داد بین ژنوتیپ ها، رژیم های آبیاری و اثر متقابل دو عامل در تمامی صفات تفاوت معنی داری در سطح یک درصد وجود داشت. در رژیم های آبیاری یک و سه روزه بیشترین و رژیم آبیاری هفت روزه کمترین مقدار را به دلیل دوره اثر گذاری کمتر صفات متاثر از آن دارا بودند. عملکرد دانه ضمن اینکه بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار را با وزن برگ پرچم به لحاظ تامین بیشترین مواد فتوسنتزی برای مخزن اصلی داشت در رژیم آبیاری دوم و ژنوتیپ IR 81025-B-327-3 با متوسط 6555 کیلوگرم در هکتار، از بیشترین مقدار برخوردار بود. بررسی روند شاخص های رشد نشان داد کلیه ژنوتیپ ها با کاهش دور آبیاری در مدت زمان کمتری به حداکثر رشد خود رسیدند ضمن اینکه ژنوتیپ های مقاوم تر بر اساس تقسیم بندی ایری از ثبات بیشتری در روند رشد برخوردار بودند. خود را در شرایط کاهش دور آبیاری بهتر حفظ کردند که می توان از آن جهت فرایندهای به نژادی و اصلاح ارقام استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آبیاری، رویشی، زایشی، رشد، فتوسنتز
  • میلاد مجدمی، عبدالله بحرانی * صفحات 113-131

    به منظور تعیین مناسب‌ترین ارقام و لاین‌های جو در تاریخ‌های مختلف کاشت، این آزمایش در سال زراعی 99-1398 در منطقه غیزانیه اهواز به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه تاریخ کاشت (10 آبان ، 25 آبان و 10 آذر) و فاکتور فرعی نیز شامل شش رقم و لاین جو (اکسین، نوروز، نیمروز، WB-95-3 ، WB-95-9 و WB-95-19) بود. صفات مورد بررسی عبارت از طول ساقه، طول سنبله، طول دانه، تعداد دانه پوک، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، تعداد سنبله در متر مربع، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، درصد نیتروژن دانه، درصد پروتئین دانه و نیز شاخص‌های فیزیولوژیکی رشد بودند. نتایج نشان داد که اثر تاریخ کاشت بر عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله و تعداد دانه پوک در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. تاریخ کاشت 10 آبان با افزایش تعداد دانه پوک و تاریخ کاشت 10 آذر با کاهش تعداد دانه در سنبله باعث کاهش عملکرد گردیدند. در اغلب صفات مورد بررسی بین ارقام و لاین‌های جو مورد استفاده در سطح احتمال یک درصد  اختلاف معنی دار وجود داشت. بیشترین عملکرد دانه را رقم اکسین با میانگین 7710 کیلوگرم در هکتار در تاریخ کاشت 25 آبان  و لاین WB-9519 نیز در همین تاریخ کاشت با میانگین 7226 کیلوگرم در هکتار تولید کردند. تاریخ کاشت 25 آبان که بیشترین تعدا دانه در سنبله و عملکرد دانه را داشت، بیشترین سطح برگ و سرعت جذب خالص را نیز ایجاد کرد. بیشترین میزان نیتروژن دانه در تاریخ کاشت‌های زود هنگام در لاین WB-95-3  مشاهده شد، و در تاریخ کاشت دیر هنگام، نیتروژن دانه کاهش یافت. به طور کلی نتایج  این آزمایش نشان داد که کاشت زود هنگام جو، عملکرد دانه را کاهش داد و همچنین کاشت رقم اکسین در 25 آبان در منطقه غیزانیه بهترین عملکرد دانه را به همراه داشت.

    کلیدواژگان: تعداد دانه پوک، درصد پروتئین دانه، شاخص های رشد، نیتروژن دانه
|
  • Ebrahim Mamonoei, Seid Mohammad Alavi Siney, Morteza Eshraghi-Nejad * Pages 1-18

    In order to determine the most appropriate planting distance and cultivar and also to find the most effective traits in watermelon yield at different planting densities, this study was conducted as split plots in three replications for two cropping years 2016-2017 in Jiroft. Plant spacing (40, 50, 60 and 70 cm) and four watermelon cultivars (Patangra, Favorite, CrimsonPS and CrimsonG-53 were divided into main and sub-plots, respectively. There was a significant effect on the studied traits except the thickness of the fruit skin, so that the number of fruits and yield decreased significantly with increasing plant distance on the planting line; The highest values of these traits were 0.99 and 23.82 tons.hectare-1 at a distance of 40 cm, respectively. But the quality and appearance of the fruit at a distance of 70 cm had its highest value. Increasing the culture distance from 40 to 70 cm increased the amount of soluble solids by 12%. The studied cultivars were significantly different in all traits except Brix. CrimsonPS and CrimsonG cultivars had the highest yields during the two years of testing at 22.50 and 20.76 tons per hectare, respectively. CrimsonPS cultivar was relatively superior to other cultivars in terms of most of the studied traits, and this ultimately led to the highest yield per unit area. Path analysis showed that in different cultivation densities, fruit number and single fruit weight had the greatest effect on fruit yield; These two traits were selected as the most important traits in determining fruit yield.

    Keywords: Brix, Fruit weight, number of fruit, Path analysis, Planting space
  • Mohammad Bagheri *, Hamid Reza Javanmanrd, Mohammad Reza Naderi Pages 19-34

    The use of medicinal plants in contaminated soils with heavy metals is of significance for the bioremediation of the environment and for plant growth. The effects of cadmium (Cd) and lead (Pb) on the growth of roots and aerial parts, and the number of flowers in Matricaria chamomilla L. were investigated in greenhouse and field conditions using 10-kg pots containing polluted soil with Cd (0, 10, and 40 mgkg-1) and Pb (0, 60 and 180 mgkg-1) in 2018-2019 in Isfahan (Khorasgan) Islamic Azad University. The effects of the experimental treatments including metal concentration was significant at 5% level, growth stage and location, plant tissue and their interactions significantly affected plant growth (dry weight) was significant at 1% level. Increasing Cd and Pb concentrations decreased number of flowers in the field and increased it in the greenhouse. Plant growth significantly decreased by increasing heavy metal concertation was significant at 5% level as at the first, second and third contamination levels, it was equal to 480.39, 416.00, and 399.33 g, respectively. The highest plant growth was resulted at flowering (500.78) and tillering (511.67 g), significantly at 5% level higher than that of stemming (283.28 g). Compared with Pb (407.44 g), increasing Cd concentration, resulted in significantly at 5% level higher reduction (333.11 g) of plant growth. It is possible to grow Matricaria chamomilla L. in heavy metal polluted soils for the bioremediation of the environment.

    Keywords: Soil Pollution, plant tissue, environmental bioremediation, plant growth stages
  • Hossein Sabet Zangeneh *, Abdolali Gilani Pages 35-49
    To investigate the effect of planting date on yield and some agronomic traits in local and high-yielding rice cultivars in direct cultivation by dry-bed seeding system was conducted in the form of a split-plot in a randomized complete block design with three replications. The main plot of planting date in three levels (June 15, June 25, and July 5) and four rice cultivars including two local cultivarsChampa and Red anbori and cultivars High-yielding and improved Danial and Shafagh was grown as a subplot at each planting date. Then, each plot was divided into two parts. The upper part of plot was not weeding and was considered as a control and the lower part of the plot was removed by hand weeding. Based on the results, the effect of planting date and cultivar on biological yield, grain yield, and the number of spikes per square meter under weed control conditions was significant at the level of one percent. In this experiment, the highest yield was observed on the date of the first planting in the high-yielding cultivar Shafagh and at the rate of 5253 kg/ha. The results showed that grain yield loss due to weed presence was different depending on planting date, so that the highest and lowest production loss with the average of 1815 and 1090 kg/ha was related to the first and third planting date, respectively. Among rice cultivars, a decrease in grain yield of 40.85 and 32.95 percent was observed in high-yielding cultivars and local cultivars, respectively.
    Keywords: Local cultivars, High-yielding cultivars, Spike, Dry-bed, Grain yield
  • Mohammad Reza Zargaran Khouzani *, Kaveh Limouchi Pages 50-62
    This study aims to identify relationships as well as the positive and negative influence of the related traits to the sugar of organs and different periods of growth, ion, biochemistry, enzyme and hormone as the independent variable with the grain yield as the dependent variable. Twelve genotypes were carried out in the random complete blocks’ design with three replications that were consistent with the climate conditions of Khuzestan. They can impact significantly on the grain yield changes in the sugar of the vegetative, reproductive organs at the stage of physiological maturity of the flag leaf and root, in the pollination stage, in the nitrogen ions, in the biochemical traits of the Malondialdehyde, protein, starch and proline attributes and between the abscisic acid enzyme and hormone, Catalase and Guaiacol. The sugar in the flag leaf had the highest percentage of significant change in the level of 1% with the yield grain at the physiological maturity stage, nitrogen, Malondialdehyde (MDA) and abscisic acid, with negative, positive, negative and negative relation, respectively. The obtained results can be the major and important target for genetic modification of the rice varieties to increase the grain yield of the plant as an economic and strategic product.
    Keywords: Yield, Grain, sugar, Ions, Biochemistry
  • Syyed Mohammad Amin Sobhani, Mojtaba Alavi Fazel *, Mohammad Reza Ardakani, Adel Modhej, Shahram Lak Pages 63-75

    Fungal symbiosis can be beneficial for plant growth and nutrition by increasing the absorption of nutrients and using biochar as a soil conditioner that improves the physical, chemical and biological conditions of the soil. Different amounts of biochar and mycorrhiza on yield and some morphophysiological traits in wheat were performed during the cropping years of 2016-2017 and 2017-17 in Zohreh city located in southwestern Iran. The experiment was performed as a factorial experiment in a randomized complete block design (CRBD) with four replications. mycorrhizal fungus at two levels including non-use (control) and use of Glomus intradiaces and biochar values from plant biomass and agricultural wastes as soil modifiers at three levels of non-use (control) and application 4 and 8 Tons per hectare. The results of analysis of variance showed that mycorrhiza and biochar at 1% level had no significant effect on biological yield, grain yield, harvest index and some components of grain yield such as number of spikes per square meter and grain per square meter. The interaction of different amounts of biochar and mycorrhiza on 1000-seed weight, number of spikelets per spike, numbers of seeds per spikelet and grain protein percentage were significant at the level of 1% probability. The results showed that the amount of grain protein (8%), number of spikelets per spike (11%) and 1000-seed weight (16%) showed a significant increase compared to control plants. the application of four tons per hectare of biochar in plants inoculated with mycorrhizal fungi had the best conditions and yield (23%).

    Keywords: Grain yield, Biological yield, harvest index, grain protein
  • Sajad Ilanloo, Marjan Diyanat *, Mostafa Oveisi, Fereidoon Ghasekhanghajar Pages 76-89

    Prediction of weed emergence timing would help reduce herbicide use through the optimization of the timing of weed control. In order to predict the emergence of wild buckwheat (Polygonum convolyulus L.), alkafaun (Fumaria vaillantii Lois) and Field bindweed (Convolvulus arvensis L.) by using the temperature model, an experiment was conducted at wheat field research of university of Tehran, Karaj during 2012-13. Based on the results, 50 percent of cumulative emergence of wild buckwheat were obtained in 75.21, 71.48 and 75.21 growing degree day at inner margin, center and outer margin of wheat field, respectively. The presence of wheat was not impressed the emergence of wild buckwheat. It was for that this weed was not required light for germination. Alkafaun emergence was happened at higher growing degree day at inner margin of field. Of course alkafaun had lower emergence per received GDD at outer margin in comparison with other parts of the field. Although emergence had lower slope per growing degree day at this part, but it was achieved to 50 percent cumulative emergence with lower received GDD. It was this time that 50 percent cumulative emergence of alkafaun achieved with 49.11 and 45.90 GDD at center and outer margin of field, respectively. Field bindweed was achieved to 50 percent of cumulative emergence with 158.98 and 150.60 growing degree day at inner margin and center of field. but there was no direct correlation between the number of weeds in the wild buckwheat seed bank and the number of seedlings were emerged.

    Keywords: Growing degree days, logistic model, Seed bank
  • Kaveh Limouchi, Mohammad Reza Zargaran Khouzani * Pages 90-112

    The aim of this study was to determine the role of different irrigation regimes on flag leaf and other leaves , stem length, stem weight, average leaf length and width of aerobic rice genotypes was carried out during 2014 and 2015 in Shavoor Agricultural Research Station in northern of Khuzestan. Four irrigation regimes (1, 3, 5 and 7 days) in main plots and twelve rice genotypes in subplots with three replications. The results of combined analysis showed that there was a significant difference between genotypes, irrigation regimes and their interactions in all traits. One-day and three-day irrigation regimes had the highest and the seven-day irrigation regimen the lowest in terms of less time in nutrient accumulation in all traits. Grain yield, while having the highest positive and significant correlation (0.486 **) with flag leaf weight in terms of providing the most photosynthetic material for the main reservoir in the All genotypes tended to produce the most grain yield in the second irrigation regime (the three-day irrigation interval); genotype IR 81025-B-327-3, with 6555.10 kg ha-1 of grain yield, out-performed the remaining genotypes in this level of irrigation regime. Examination of the growth index showed that all genotypes reached their maximum growth by reducing the irrigation cycle in a shorter period of time, while more resistant genotypes maintained their growth process in the conditions of better irrigation cycle reduction, which can be due to breeding and Corrected figures used.

    Keywords: Irrigation, vegetative, Reproductive, growth, Photosynthetic
  • Milad Mojadami, Abdollah Bahrani * Pages 113-131

    In order to determine the most suitable cultivars and barley lines in different planting dates, an experiment was conducted during 2019-2020 in Ghizanieh region of Ahvaz. The main factor includes three planting dates (1 November, 16 November and 1 December) and the sub-factor also includes six cultivars and lines of barley (Auxin, Nowruz, Nimroz, WB-95-3, WB-95-9 and WB-95-19) was done using split plots in a randomized complete blocks design with three replications. The measured traits were stem length, spike length, grain length, number of hollow seeds, number of seeds per spike, 1000-seed weight, number of spikes per square meter, grain yield, biological yield, harvest index, grain nitrogen percentage, grain protein percentage and plant growth indices. Results showed that the effect of sowing date on grain yield, number of seeds per spike and number of hollow seeds was significant at 5 درصد probability level. Planting date of 1 November reduced seed yield and increased number of hollow seeds and the third planting date also reduced number of seeds per spike and grain yield. Nowruz cultivar had more spikes per square meter in early planting date than late planting date. At the date of early sowing of barley, the highest number of hollow seeds was produced per spike. In late planting, plant height decreased and as a result, the biological yield also decreased. Planting date of 16 Nov. had the highest number of seeds per spike.  The highest yield obtained in Auxin cultivar with an average of 7710 kg.ha-1 on the second  planting date and line WB-95-19 at the same planting date with an average of 7226 kg.ha-1. 16 Nov. planting date, which had the highest seed yield, had the highest LAI and NAR. Seed nitrogen had the highest level in early sowing date in WB-95-3 line and decreased in late sowing dates. In general, the results of this experiment showed that early sowing of barley, reduced grain yield and sowing of Auxin cultivar on November 16 in Ghizaniyeh region had the best economic yield.

    Keywords: Growth indices, grain nitrogen, grain protein percentage, number of hallow grains