فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1400)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید عباس برهانی، جعفر باباجانی*، ایمان رئیسی ونانی، صابر شعری آناقیز، مظفر جمالیان پور صفحات 1-29
    هدف

    این مطالعه شناسایی نقش های جدید حسابداران در صورت پذیرش فناوری زنجیره بلوکی در حسابداری وگزارشگری‎مالی به همراه تعیین نقاط ضعف این فن آوری است. در این راستا یک مرور نظام‎مند از ادبیات حوزه مذکور در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس و از ابتدا تا سال 2020 انجام شده است.

    روش

    در کل 40 مقاله استخراج و برای تجزیه وتحلیل داده‎ها از تکنیک تحلیل محتوای کیفی استفاده گردید.

    یافته ها

    چندین حوزه کاربرد اصلی به همراه نقاط ضعف و چالش‎های به کارگیری زنجیره بلوکی در حسابداری وگزارشگری‎مالی شناسایی شد. پس از تحلیل محتوای کیفی با اتخاذ یک روش کیفی و تحلیل محتوای 11 مصاحبه نیمه ساختاریافته، الگوی نظری اولیه را اصلاح و عوامل موثر بر این فن آوری در حسابداری وگزارشگری‎مالی را شناسایی نموده است. درنهایت با جمع آوری و تحلیل 35 پرسشنامه به روش دلفی فازی به ارایه الگوی نهایی پرداخته و دیدگاه خبرگان در خصوص تعیین نقش های جدید حسابداران و شناسایی نقاط ضعف به کارگیری این فن آوری را ارزیابی نموده است .

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد عامل اصلی پذیرش این فن آوری نوین، سودمندی ادراک شده درنتیجه تاثیر مثبت بر خصوصیات کیفی اطلاعات بوده و حسابداران دارای نقش و وظایف جدید در حوزه کاری خود می گردند همچنین این فن آوری دارای نقاط ضعفی است که باید موردتوجه قرار گیرد. دانش افزایی: این تحقیق درزمینه علمی به درک بهتری از عواملی که در پذیرش تکنیک های جدید توسط حسابداران و تاثیر آن ها بر قصد و کاربرد فعلی سیستم در حوزه گزارشگری مالی، کمک می کند.

    کلیدواژگان: فناوری زنجیره بلوکی، فناوری دفتر کل توزیع شده، حسابداری، گزارشگری مالی، تحلیل محتوای کیفی
  • محسن فقیه*، مانی موتمنی صفحات 31-68
    هدف
    مدیریت سود یکی از نشانه های محسوسی است که از تحریف اطلاعات حکایت دارد. به همین جهت، مطالعه عوامل تاثیرگذار بر آن از مولفه های خاص شرکتی به مولفه های عام و نهادی تغییر جهت داده است. حاکمیت قانون به عنوان یکی از متغیرهای نهادی که ساختاری بین رشته ای داشته و کانون تمرکز آن مسایل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بوده است، جهت تبیین زمینه های اقتصادی و مالی نیز استفاده می شود. در نتیجه، هدف این پژوهش مطالعه ارتباط بین حاکمیت قانون و مدیریت سود است.    
    روش
    در این پژوهش، اطلاعات 167 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1385 تا 1397 تجزیه و تحلیل شده و فرضیه پژوهش با تفکیک صنعت و دوره سیاسی تقویت گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که حاکمیت قانون و مدیریت سود ارتباط مثبت و معنادار دارند. همچنین یافته های تکمیلی از این موضوع حکایت دارد که ارتباط بین حاکمیت قانون و مدیریت سود در شرکت هایی که در صنایع سیاسی فعالیت می کنند، شدیدتر بوده است. این در حالی بوده است که ارتباط بین حاکمیت قانون و مدیریت سود در دوره های سیاسی اختلاف معناداری نداشته است.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که حاکمیت قانون منجر به مدیریت سود کمتر نمی شود. این موضوع ممکن است با ضعف اجرای قوانین در زمینه هایی مانند حمایت از حقوق سرمایه گذاران، نبود شفافیت و افزایش فساد پاسخ داده شود که نیاز به مطالعات بیشتری در این زمینه است. دانش افزایی: این پژوهش می تواند یک بستر پژوهشی جدیدی از این جهت که از مفاهیم بین رشته ای مانند حاکمیت قانون نیز می توان در تبیین مباحث مالی و حسابداری استفاده شود، ایجاد کند.
    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، شفافیت، فساد، مدیریت سود
  • مهدی پیری سقرلو، آرش تحریری*، رضوان حجازی، محمود صمدی لرگانی صفحات 69-104
    هدف

    هدف این پژوهش تلاش برای کشف برخی از مسایل مربوط به تحقیقات تاریخ شفاهی با موضوع نقش عناصر متشکله آموزش در توسعه آموزش حسابداری در دانشگاه های ایران می باشد.

    روش

    روش تحقیق پژوهش حاضر تاریخ شفاهی با رویکرد تحلیل محتوا، پارادایم تحقیق تفسیری و روش پژوهش از منظر هدف اکتشافی است. روش گردآوری داده ها، مصاحبه غیرساختارمند با 21 نفر از خبرگان و قدمای آموزش حسابداری می باشد. مراحلاجرای این پژوهششاملتدوینپرسش هایپژوهش،گردآوری و کدگذاری داده ها، نوشتن یادداشت تحلیلی، ثبت اندیشه ها وتفسیرداده ها،نگارش و مستندسازی می باشد.

    یافته ‏ها

    نتایج به شکل گیری یک شبکه ارتباط مقوله ها انجامید و شش مقوله اصلی مرتبط با توسعه آموزش حسابداری در دانشگاه های ایران شناسایی شد.

    نتیجه ‏گیری

     یافته های پژوهش نشان داد که عناصر آموزش (آموزش دهنده، آموزش گیرنده، سرفصل های آموزشی، ابزار، محیط و امکانات آموزشی، منابع و محتوای آموزشی، ملاحظات خاص و سیستم نظارت و کنترل کیفیت در دانشگاه های ایران) بر توسعه حسابداری دانشگاهی موثر می باشد. دانش افزایی:این پژوهش مولفه های تاثیرگذار بر توسعه حسابداری در دانشگاه های ایران را از منظر اجزاء و عناصر آموزش تبیین نموده و موضوعات کلیدی را در این حوزه ارایه داده است.

    کلیدواژگان: آموزش حسابداری، تاریخ شفاهی، دانشگاه های ایران، عناصر آموزش
  • شهلا عباس زاده*، جمال بحری ثالث، سعید جبارزاده کنگرلوئی، یونس بادآورنهندی صفحات 105-134
    هدف

    میزان شیوع و پیامدهای قوی مدیریت سود، نقش تعیین کننده بانک ها در اقتصاد هر کشور و نحوه عمل آنها در حوزه حسابداری و گزارشگری مالی، زمینه را برای ورود پژوهش های حسابداری به منظور بررسی صنعت بانکداری مهیا می نماید. باتوجه به خلا پژوهش های کیفی، هدف شناسایی و رتبه بندی پیامدها و شرایط مداخله گر و زمینه ای مدیریت سود در این صنعت می باشد.

    روش

    روش شناسی پژوهش، دلفی فازی و فرایند تحلیل سلسله مراتب فازی با ابزار مصاحبه و پرسشنامه است. با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی، پس از مصاحبه با 15 نفر از خبرگان این صنعت، پرسشنامه های دلفی و مقایسات زوجی در اختیار 23 نفر از افرادی که در تهیه، تحلیل و حسابرسی صورت های مالی بانک ها فعالیت داشته اند قرار گرفت. قلمرو زمانی پژوهش سال های 1398 و 1399 در نظر گرفته شده است.

    یافته ها

    شرایط مداخله گر موثر در بروز مدیریت سود در صنعت بانکداری به ترتیب «فشار محیط اقتصادی»، «عوامل درگیر در سطح شفافیت مالی»، «عوامل خاص صنعت» و «عوامل محیط قانونی» می باشند. شرایط زمینه ای نیز به ترتیب عبارتند از: بسترهای «اقتصادی»، «فرهنگی»، «نظارتی و قانونی» و «خاص صنعت». به علاوه پیامدهای این پدیده به ترتیب عبارتند از: «تحریف گزارشگری مالی»، «پیامدهای اجتماعی»، «پیامد اقتصادی و بازار پولی» و «پیامد تاثیر بر بازار سرمایه».

    نتیجه گیری

    فرهنگ شدن پرداخت سود، انگیزه بقای بانک، انگیزه خاص مدیریت، کیفیت استانداردهای حسابداری و انگیزه قانونی، شرایط اصلی تاثیرگذار بر مدیریت سود بوده و پیامدهای اصلی آن، انباشت دارایی های سمی، فساد سیستماتیک، افزایش شدید تورم و  افزایش عدم تقارن اطلاعاتی می باشد.

    دانش افزایی

    این یافته ها می تواند علاوه بر توسعه ادبیات و نظریه های مربوط به آن، برای سرمایه گذاران، بانک مرکزی، استانداردگذاران، بازرسان و حسابرسان مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: صنعت بانکداری، شرایط مداخله گر و زمینه ای، پیامدهای مدیریت سود، روش دلفی فازی، فرایند تحلیل سلسله مراتب فازی
  • حمیدرضا حیدری، الهام فرزانگان* صفحات 135-171
    هدف

    این مقاله، بررسی قیمت گذاری نوسان پذیری غیرسیستماتیک در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. همچنین بررسی می شود که آیا توضیحات بیان شده در ادبیات برای بی قاعدگی قیمت گذاری نوسان پذیری غیرسیستماتیک در بازارهای توسعه یافته، برای شواهد تجربی مشاهده شده در بورس اوراق بهادار تهران نیز برقرار است.

    روش

    برای محاسبه نوسان پذیری غیرسیستماتیک شرکت هایی که حداکثر یک روز معاملاتی طی هر ماه دارند حذف شدند. نمونه نهایی شامل 48 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1387 لغایت 1398 شد. برای بررسی فرضیه های پژوهش، مدل سه عاملی فاما-فرنچ (1993)، روش مرتب سازی یک طرفه پورتفوی برمبنای نوسان پذیری غیرسیستماتیک، روش مرتب سازی دوطرفه پورتفوی برمبنای نوسان پذیری غیرسیستماتیک و پنج عامل ریسک، و نیز رگرسیون های مقطعی فاما-مک بث (1973)، مورد استفاده قرار گرفته است.

    یافته ها

    بیانگر وجود یک رابطه قویا مثبت بین نوسان پذیری غیرسیستماتیک و بازده مورد انتظار است. این نتیجه گیری بعد از کنترل اثر سه عامل ریسک فاما-فرنچ (بازده مازاد بازار، اندازه، و ارزش)، معکوس بازده کوتاه مدت، ترجیحات برای بازده حدی مثبت، و مومنتوم (کارهارت، 1997)، همچنان برقرار است.

    نتیجه گیری

    بی قاعدگی نوسان پذیری غیرسیستماتیک در بورس اوراق بهادار تهران وجود ندارد؛ بنابراین، سرمایه گذاران می باید نوسان پذیری غیرسیستماتیک را نیز در تصمیم گیری های سرمایه گذاری مدنظر داشته باشند. بعلاوه، توضیحاتی که در ادبیات بیان شده است، برای شواهد بدست آمده در بورس اوراق بهادار تهران مبنی بر صرف مثبت نوسان پذیری غیرسیستماتیک، پذیرفتنی نمی باشد.

    دانش افزایی

    در ادبیات، بی قاعدگی نوسان پذیری غیرسیستماتیک عمدتا برای بازارهای توسعه یافته و در حال توسعه مورد بررسی قرار گرفته است. بالاخص اینکه توضیحات بیان شده در ادبیات در مورد وجود بی قاعدگی نوسان پذیری غیرسیستماتیک در بازارهای توسعه یافته، تاکنون برای بورس اوراق بهادار تهران، مورد بررسی قرار نگرفته است. بر این اساس، در پژوهش پیش رو هدف پرکردن این شکاف برای گسترش ادبیات پیرامون بورس اوراق بهادار تهران است.

    کلیدواژگان: بازده مقطعی سهام، بی قاعدگی نوسان پذیری غیرسیستماتیک، ترجیحات برای بازده حدی مثبت، معکوس بازده کوتاه مدت، مومنتوم
  • محسن رشیدی* صفحات 173-193
    هدف

    مشکلات نمایندگی در نتیجه تضاد منافعی که میان مدیران و سهامداران وجود دارد، ایجاد می شود. حسابرسی به عنوان راهکاری کارآمد برای محدود کردن اختیارات مدیران در روابط قراردادی محسوب می شود. هدف این پژوهش بررسی رقابت بازار، چسبندگی حق الزحمه حسابرسی و کیفیت حسابرسی است.

    روش

    موضوع مورد مطالعه بر مبنای الگوی رگرسیونی داده های ترکیبی بوده و در دوره زمانی 1387 تا 1396 داده های 72 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری و برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که رقابت بازار خدمات حسابرسی ارتباط منفی و معناداری با چسبندگی رو به بالا دارد. یافته های پژوهش نشان دهنده عدم وجود ارتباط معنادار بین رقابت بازار خدمات حسابرسی و چسبندگی رو به پایین است. همچنین، بین چسبندگی رو به بالا حق الزحمه حسابرسی و کیفیت حسابرسی ارتباط معناداری وجود دارد. در نهایت، یافته های پژوهش نشان دهنده ارتباط معنادار بین چسبندگی رو به پایین حق الزحمه حسابرسی و کیفیت حسابرسی است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهشمی توان بیان کردکه رقابت بالاتر منجر به تغییر چسندگی حق الزحمه (از نوع کاهشی) شده و بنابراین، سرعت اصلاح قیمت رو به پایین می تواند بیانگر قدرت چانه زنی محدود حسابرسان نسبت به صاحبکاران باشد که در نهایت منجر به تغییر کیفیت حسابرسی می گردد.

    دانش افزایی

    صاحبکاران می توانند با پیش بینی روند کاهشی حق الزحمه ی حسابرسی، در ارتباط با حق الزحمه ی حسابرسی قدرت چانه زنی داشته باشد. همچنین، حسابرسان می بایستی نسبت به ریسک و فرصت های مرتبط با تغییرات در عوامل حق الزحمه ی حسابرسی آگاهی داشته باشند زیرا، ممکن است فرصتی برای افزایش حق الزحمه، کاهش کار حسابرسی و یا به تاخیر انداختن کاهش در حق الزحمه فراهم شود.

    کلیدواژگان: چسبندگی حق الزحمه، حق الزحمه حسابرسی، رقابت بازار، کیفیت حسابرسی
  • مینا ابوسعیدی*، محمود معین الدین، فروغ حیرانی صفحات 195-219
    هدف

    اندازه گیری سواد مالی اقشار مختلف جامعه در گذشته مورد توجه بسیاری از مطالعات داخلی و خارجی بوده، ولی سنجش سواد مالی مدیران شرکت ها بطور خاص و به ویژه در سطح ملی مورد توجه نبوده، لذا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی سواد مالی مدیران شرکت ها و شناسایی عوامل موثر بر آن طراحی و اجرا شده است.

    روش

    در مرحله کیفی پژوهش، مولفه های سواد مالی مدیران با استفاده از روش پدیدار شناسی، شناسایی و پس از تایید و وزن دهی، پرسشنامه سواد مالی مدیران تدوین و به تایید خبرگان رسیده؛ سپس در مرحله کمی پژوهش، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، پرسشنامه ها بین 229 نفر از مدیران عامل و اعضای هییت مدیره شرکت های منتخب توزیع و داده های گردآوری شده با تکنیک های مناسب آماری تحلیل شده است.

    یافته ها

    یافته های بخش کیفی حاکی از آن است که مولفه های سواد مالی تخصصی مدیران عبارتند از تحلیل و شناخت صورت های مالی، آشنایی با قوانین بیمه، کار، مالیات، تجارت، بانکداری، چک، پولشویی، صادرات و واردات و بازارسرمایه. نتایج آزمون فرضیه ها در بخش کمی نیز حاکی از عدم کفایت سواد مالی مدیران در حوزه های سواد مالی عمومی و تخصصی می باشد. برخی عوامل از جمله تحصیلات، سابقه مدیریت، اندازه شرکت و گذراندن دوره های مالی بر سواد مالی مدیران تاثیر گذار می باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد مدیران فاقد سواد مالی کافی به ویژه در حوزه های تخصصی هستند و ضرورت دارد به نحو مقتضی مهارت های مالی خود در حوزه تخصصی را افزایش دهند.

    دانش افزایی

    پژوهش حاضر نخستین بار در ایران با رویکرد کیفی پدیدارشناسی به ارایه ابزاری مناسب جهت ارزیابی سواد مالی مدیران شرکت ها پرداخته و با استفاده از ابزار مزبور سواد مالی مدیران را ارزیابی نموده که این امر می تواند نقطه آغازی برای انجام مطالعات جدید در این حوزه باشد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، روش کولایزی، رویکرد کیفی، سواد مالی مدیران
|
  • Seyed Abbas Borhani, Jafar Babajani *, Iman Raeesi Vanani, Saber Sheri Anaghiz, Mozafar Rjamalinpour Pages 1-29
    Purpose

    This study identifies the new roles of accountants in the adoption of blockchain technology in accounting and financial reporting along with determining the weaknesses of this technology. In this regard, a systematic review of the literature in this field has been done in the Web of Science database from the beginning to 2020.

    Methods

    A total of 40 articles were extracted and the qualitative content analysis technique and 10NVivo software were used to analyze the data.

    Results

    Several key application areas were identified along with the weaknesses and challenges of using blockchain in financial accounting and reporting. After analyzing the qualitative content by adopting a qualitative method and analyzing the content of 11 semi-structured interviews, it has modified the initial theoretical model and identified the factors affecting this technology in financial accounting and reporting. Finally, by collecting and analyzing 35 questionnaires by fuzzy Delphi method, he presented the final model and evaluated the views of experts regarding the determination of new roles of accountants and the identification of weaknesses in the use of this technology.

    Conclusion

    The results of the present study show that the main reason for accepting this new technology is the perceived usefulness as a result of a positive impact on the quality characteristics of information and accountants have new roles and tasks in their field of work. This technology also has weaknesses that should be Pay attention.                Contribution:This research helps to better understand the factors that accountants accept new techniques and their impact on the current intention and application of the system in the field of financial reporting.

    Keywords: Blockchain Technology, Distributed Ledger Technology, Accounting, Financial Reporting, Qualitative Content Analysis
  • Mohsen Faghih *, Mani Motameni Pages 31-68
    Purpose
    One of the most tangible signs of information distortion is earnings management. Therefore, the study of the factors affecting it has changed from specific components of the company to general and institutional components. The rule of law, as one of the institutional variables that has an interdisciplinary structure and focuses on political, social and cultural issues, has also been used to explain economic and financial contexts. Therefore, the rule of law is important for the accounting profession, which is closely related to the economic and financial sectors of society. As a result, the aim is to study the relationship between the rule of law and earning management.
    Methods
    In this study, data were analyzed 167 companies listed on Tehran Stock Exchange during the years 2006 to 2018 and the hypothesis was tested by separating industrial and political period.
    Results
    The results showed that the rule of law and earning management has a positive and significant relationship.The findings also suggest that the relationship between the rule of law and earning management has been stronger in companies operating in the political industry.While the change in the political period has not affected the relationship between the rule of law and earning management.
    Conclusion
    The findings of this study show that the rule of law does not lead to less earning management.This may be addressed by weak law enforcement in areas such as investor protection, lack of transparency, and increased corruption, which require further studies. Contribution: This research can create a new research platform to use interdisciplinary concepts such as the rule of law in explaining financial and accounting issues.
    Keywords: Rule of Law, Transparency, Corruption, Earning management
  • Mahdi Piri Sagharloo, Arash Tahriri *, Rezvan Hejazi, Mahmood Samadi Larghani Pages 69-104
    Purpose

    The purpose of this study is to try to explore some issues related to oral history research on the role of the constituent elements of education in the development of accounting education in Iranian universities.

    Method

    The research method of the present study is oral history with a content analysis approach, interpretive research paradigm and research method from the perspective of exploratory purpose. The method of data collection is non-structured interview with 21 experts and the beginning of accounting training. The stages of conducting this research include compiling research questions, collecting and coding data, writing analytical notes, recording ideas and interpreting data, writing and documenting.

    Results

    The results led to the formation of a category communication network and six main categories related to the development of accounting education in Iranian universities were identified.

    Conclusion

    The findings showed that the elements of education (educator, learner, educational topics, tools, environment and educational facilities, educational resources and content, special considerations and quality monitoring and control system in Iranian universities) on the development of academic accounting It is effective. Contribution: This study explains the effective components on the development of accounting in Iranian universities from the perspective of components and elements of education and presents key issues in this field.

    Keywords: Accounting Education, Elements of education, Iranian universities, Oral History
  • Shahla Abbaszadeh *, Jamal Bahri Sales, Saeid Jabbarzadeh Kangarluei, Younes Badavar Nahandi Pages 105-134
    Purpose

    The prevalence and powerful consequencesof earning management, the decisive role of banks in the economy of eachcountry and their operational function in the field of accounting and financialreporting allow accounting studies to survey banking industry. Due to the lackof qualitative studies, the paper aims to identify and rank interventional andcontextual conditions and consequences of earning management in this industry.

    Method

    The methodology of research is FuzzyDelphi and Fuzzy Analytical Hierarchy Process using an interview and aquestionnaire. Using snowball sampling, 15 experts in this industry wereinterviewed. Then the questionnaires of Delphi and pairwise comparisons weregiven to 23 people participated in the preparation, analysis and auditing offinancial statements of the banks. The time domain of this study is 2019 and2020. 

    Results

    The effective interventionalconditions on earning management in the banking industry are as follows, respectively: "Economic environment pressure", "Factors involved in the level of financial transparency", "Industry-specific factors," and "Legal environment factors"; also, contextual conditions involve "economic", "cultural", "regulatory/legal" and "industry-specific" contexts, respectively. Furthermore, the consequences of this phenomenon are as follows, respectively: "Distortion of Financial Reporting", "SocialConsequences", "Economic and Monetary Market Consequences", and "Consequences of Impact on the Capital Market".

    Conclusion

    Becoming a culture of profit payment, bank survival motivation, special management motivation, quality of accountingstandards and legal motivation are the main conditions affecting the earningmanagement; also, its main consequences are accumulation of toxic assets, systematic corruption, sharp rise in inflation, and the increased informationasymmetry. Contribution: In addition to developing literatureand related theories, these findings can be useful for investors, The CentralBank, standard setters, inspectorates and auditors.

    Keywords: banking industry, Interventional, contextual conditions, Consequences of Earning management, Fuzzy Delphi method, Fuzzy Analytical Hierarchy Process
  • Hamid Reza Heidari, Elham Farzanegan * Pages 135-171
    Purpose

    This paper aims to investigate the pricing of idiosyncratic volatility in the Tehran Stock Exchange. Moreover, it examines whether the explanations proposed by previous studies for the idiosyncratic volatility anomaly in the developed markets can be applied to the evidence obtained from the Tehran Stock Exchange?

    Method

    the sample includes thefirmsthat have positive book values, the non-financial intermediaries, and the firms with the fiscal year ending on the last day of March. Tocalculate idiosyncratic volatility, the firms with trading days less than onece each month are excluded. The final sample consists of 48firmslisted in the Tehran Stock Exchange, over the period from 2008 to 2019. The hypothesis is examined by using the three-factor Fama andFrench (1993) model, the one-way portfolio sorting approach on idiosyncratic volatility, the two-way portfolio sorting on idiosyncratic volatility, and the five risk factor, and Fama and MacBeth (1973) cross-sectional regressions method.

    Results

    suggests a positive and statistically significant relationship between the idiosyncratic volatility and the future stock returns. This result is persistent after controlling for the Fama-French three risk factors (excess market return, SMB, and HML), the short-term reversal factor, the preference for lottery-type stocks, and the momentum factor (Carhart, 1997).

    Conclusion

    there is no evidence of the idiosyncratic volatility anomaly in the Tehran Stock Exchange; therefore, the investors should take into account the idiosyncratic volatility in their investment decisions. Furthermore, none of the explanations in the literature can explain the idiosyncratic volatility positive premium on the Tehran Stock Exchange.

    Contribution

    the idiosyncratic volatility anomaly was investigated mainly for developed markets and other developing countries. Moreover, the existing explanations about the idiosyncratic volatility anomaly have not yet been examined for the Tehran Stock Exchange. Therefore, this study aims to fill this gap to extend the literature on the emerging Tehran Stock Exchange.

    Keywords: cross-sectional Stock Returns, Idiosyncratic Volatility Anomaly, Momentum, Preference for Lottery- type Stocks, short-term Reversal
  • Mohsen Rashidi * Pages 173-193
    Purpose

    Agency problems arise as a result of conflicts of interest between managers and shareholders. Auditing is seen as an effective way to limit the authority of managers in contractual relationships. The purpose of this paper is to examine the market competition, audit fee stickiness, and audit quality.

    Method

    The subject of the study was based on the regression model of the combined data. During the period of 2008 to 2018, the data of the 72 companies accepted in the Tehran Stock Exchange were collected and used to test the research hypotheses.

    Results

    The results show that the competitiveness of the audit services market has a negative and significant relationship with the upward stickiness. The results show that the insignificant relationship between the competition of the audit services market and the downward stickiness. Also, the relationship between upward audit fees stickiness and audit quality is significant. Finally, the results show the insignificant relationship between the downward audit fees stickiness and audit quality.

    Conclusion

    Based on the results of the study, it can be stated that higher competition leads to a change in the stickiness and thus, the downward price correction rate may reflect the limited bargaining power of the auditors over the clients that leads to a change in audit quality.
    Contribution: Clients can bargain with the audit fee, anticipating a downward trend in audit fees. Also, auditors should be aware of the risks and opportunities associated with changes in audit fee factors, as there may be opportunities to increase the fee, reduce the audit work, or delay the fee reduction.

    Keywords: Audit fee, audit quality, Fee Stickiness, Market Competition
  • Mina Abousaidi *, Mahmoud Moeinadin, Frough Heyrani Pages 195-219
    Purpose

    Measurement of financial literacy of various classes of society has been considered in many internal and foreign studies, but the evaluation of the financial literacy of the companies' managers has not been noticed especially in the national level. So, the present study was designed and conducted with the aim of evaluation of the financial literacy of the companies' managers and identifying the factors effective on it.

    Method

    In the qualitative stage of the study, the components of managers' financial literacy have been identified using phenomenological method and after being verified and weighted, the managers' financial literacy questionnaire was codified and approved by the experts. Then, in the quantitative stage of the research, using cluster sampling method, the questionnaires were distributed among 229 managing directors and members of the board of directors of the selected companies and the collected data was analyzed using appropriate statistical techniques.

    Results

    The findings of the qualitative section indicates that the components of the managers' specialized financial literacy include analysis and identification of the financial statements, familiarity with the rules of insurance, labor , taxation, banking, cheque , money laundering, export and import and capital market. The results of testing hypotheses in the quantitative section also indicate inefficiency of managers' financial literacy in the general and private financial literacy domains. Some factors including educations, management record, the size of the company and passing financial courses may influence the managers' financial literacy.

    Conclusion

    The results showed that the managers lack sufficient financial literacy especially in the specialized domains and they are required to appropriately increase their financial skills in the specialized domain.

    Contribution

    The present study has presented an appropriate instrument for evaluation of the managers' financial literacy with a qualitative phenomenological approach for the first time in Iran and this may be a starting point for performing new studies in this domain.
    .

    Keywords: Phenomenology, Colaizzi Method, Qualitative Approach, Financial Literacy of Managers