فهرست مطالب

تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی - پیاپی 43 (تابستان 1400)

فصلنامه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
پیاپی 43 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد مهدی ولی زاده*، ابوالقاسم ولی زاده، زهرا مرندی صفحات 7-30
    پژوهش یک فرایند قابل مدیریت و نظام دهی است و یکی از پایه های اساسی تمدن سازی شمرده می شود؛ از این رو طراحی نقشه ی پژوهش هدفمند در مسیر تحقق تمدن سازی با توجه به بیانیه گام دوم انقلاب ضروری است. در این راستا باید اندیشه های آیت الله خامنه ای را به مثابه اندیشمند و سردمدار تمدن خواهی نوین اسلامی، مورد توجه و تحلیل قرار داد. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی، با مطالعه تفصیلی بیانات رهبر معظم انقلاب در بازه زمانی 1379 تا 1397، به استخراج اصول و زیرساخت های مسیر پژوهش تمدن ساز پرداخته و به دو اصل «انطباق پژوهش بر نیازهای جاری و آینده کشور» و «دستیابی به مرجعیت و استقلال علمی» دست یافته است. به دنبال آن، مولفه های عملی هر یک را مورد تحلیل و واکاوی قرار داده است؛ در این راستا، چهار مولفه برای تحقق اصل نخست و شش مولفه برای اصل دوم ارایه کرده و تاکتیک های عملیاتی را پیشنهاد نموده است.
    کلیدواژگان: پژوهش، مرجعیت علمی، تولید دانش، تمدن اسلامی، گام دوم، مقام معظم رهبری
  • فهمیه حمیدی، امیرحسین حاتمی* صفحات 31-52

    یکی از مهمترین موضوعات مورد بررسی در عصر فتوحات و سده های نخستین اسلامی در ایران، وضعیت اقلیت های دینی و نوع مواجهه مسلمانان با آنان بود. قرآن با تاکید بر مفهوم «اهل کتاب»، تکلیف چگونگی مواجهه مسلمانان با یهودیان، مسیحیان، صایبین و با تفسیری که از این مفهوم شد با زرتشیان را مشخص نموده بود. اما زمانی که در جریان فتوحات، فاتحان مسلمان به شرقی ترین نواحی ایران رسیدند، با بودیسم مواجهه شدند. آیینی که برای آنان کمتر شناخته بود و بنابراین تا آن هنگام برای آنان مشخص نبود که چگونه و بر مبنای چه نوع احکام فقهی می بایست با بوداییان مواجهه شوند. بنابراین در پژوهش حاضر تلاش بر آن است تا به این پرسش اصلی پاسخ داده شود که مسلمانان چگونه و بر چه مبنایی توانستند روابط خود را با بوداییان تنظیم کنند. بر مبنای یافته های پژوهش تلقی نخستین مسلمانان از بودیسم آیینی مشرک و بت پرست بود و آنان بر مبنای همین تلقی برخوردهای خشن و بدون تسامحی با بوداییان داشتند. اما در ادامه، ضرورت های حکومت نوپای مسلمانان در این مناطق موجب تغییر نگرش آنان نسبت به بودیسم شد. به گونه ای که با بوداییان همان معامله ای صورت گرفت که با اهل کتاب صورت گرفته بود.

    کلیدواژگان: بودیسم، اسلام، عصر فتوحات، اهل کتاب
  • ملیحه دانشمند، شهربانو دلبری*، سید حسین رئیس السادات صفحات 53-76

    با گسترش قلمرو اسلامی و فتح مناطقی از آسیا و شمال آفریقا در سده های اول و دوم هجری قمری و ورود بردگان و اسرا، بستر مناسبی برای کنیزداری جامعه عرب فراهم شد. گروهی از این کنیزان که از مولای خویش صاحب فرزند شدند، ام ولد نامیده می شدند. پژوهش پیش رو درصدد است رویکرد افراد جامعه نسبت به ام ولدها و نقش ایمه اطهار (ع) در ارتقاء منزلت اجتماعی آن ها را مورد واکاوی قرار دهد. بدین منظور نوشته های تاریخی و غیر تاریخی برای درک اجتماعی موضوع، مطالعه و سپس پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی ارایه شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد در شرایطی که کنیزان و ام ولدها در جامعه ی عرب جایگاهی نداشتند و مورد تحقیر و تبعیض قرار می گرفتند، ایمه(ع) ضمن حمایت حقوقی از کنیزان، با آزاد کردن و انتخاب آنها به عنوان همسر، عملا الگویی از رفتار درست و اسلامی را در چارچوب خانواده ارایه دادند و جایگاه و منزلت ام ولدها را به عنوان همسران و مادران فرزندان خود ارتقاء بخشیدند.

    کلیدواژگان: امامان شیعه، برده داری، امه، ام ولد، کنیزان، منزلت اجتماعی
  • علیرضا روحی* صفحات 77-106

    موقعیت جغرافیایی اندلس و اینکه از سه جهت با دریا احاطه شده، باعث شد تا مسلمانان بندرها و لنگرگاه های متعددی در اطراف آن بنا کنند. در سال های آغازین ورود مسلمین به اندلس و در آغاز حکومت امویان، دریانوردی و ناوگان نظامی از امور مهم به شمار نمی آمد، زیرا فرمانروایان مسلمان سرگرم استقرار حکومت و سرکوب قیام های داخلی و نبردهایی در خشکی بودند. اما امویان از زمان عبدالرحمن اوسط (حک 238-206 ق) و پس از حملات نورمان ها به سواحل اندلس در سال 229 ق، اهتمام ویژه ای به ساخت ناوگان نظامی مبذول نمودند و در واقع آغاز پایه گذاری و توجه به دریانوردی را در اندلس از این زمان باید دانست. از این پس، امیران اموی، اهتمام بسیاری به تقویت ناوگان نظامی داشته و از نیروی دریایی استفاده ی زیادی برای مقابله با نورمان ها و محدودکردن نفوذ فاطمیان نمودند. این توجه به امور دریانوردی باعث شد تا در اندلس پادگان ها و استحکامات دریایی متعددی بنا گردیده و منصب امیرالبحر از جایگاه والایی برخوردار شود. المریه مهم ترین بندر نظامی گردید و در تعدادی از بنادر، کارخانه های کشتی سازی ساخته شد.

    کلیدواژگان: اندلس، دریانوردی، نورمان ها، فاطمیان، استحکامات دریایی
  • محسن رفعت* صفحات 107-132

    ابن سعد در کتاب الطبقات الکبری، بخشی را به مقتل الحسین(ع) اختصاص داده که در میان مقاتل موجود سیدالشهدا(ع) از لحاظ قدمت در جایگاه دوم قرار دارد. با وجود موارد مشابه فراوان میان گزارش های آن با مقتل ابومخنف، ابن سعد بسیاری از روایات مقتل ابومخنف را حذف کرده و به نقل از مقاتل واقدی و دیگران روی آورده است. رویکرد جانب دارانه ابن سعد در گزارش واقعه عاشورا، اقبال وسیع مورخان و رجال شناسان مکتب شام؛ همچون ابن عساکر، ذهبی، ابن حجر، مزی، ابن کثیر به آن را به دنبال داشته است. این مقتل علی رغم اخبار منفرد نسبت به دیگر کتب تاریخی و یا حدیثی، در برخی موارد با وقایع مسلم و یا روایات تاریخی دیگر ناسازگار بوده و در مواردی شان امام معصوم(ع) و یا خاندان معصومان(ع) را مخدوش ساخته و پایه های نااستواری برای تحقیق پیش روی عالمان فریقین در قرن های بعد از خود قرار داده است. یافته ها نشان از جهت داری گزارش وی از قیام امام حسین(ع) و تحلیل برپایه ذهنیتی خاص است که احتیاطی دوچندان را پیش روی مقتل پژوه می نهد. این مقاله با روش کتابخانه ای به صورت میان رشته ای تاریخ و حدیث و رویکردی تحلیلی و انتقادی، روایات تاثیرگذار و جهت دار او را مورد نقد و بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: الطبقات الکبری، مقتل الحسین(ع)، ابن سعد، روایات عاشورایی، تحریفات
  • محدثه پاینده، علیرضا ابطحی*، ناصر جدیدی صفحات 133-152

    فضل الله بن روزبهان (د.927 ق) از مورخانی است که در اندیشه تاریخ نگاری اسلامی - ایرانی جایگاه ویژه ای دارد. پرداختن به تاریخ از منظر یک فقیه محدث که همواره میان ذهن آرمان گرای خود و وقایع موجود در جامعه در نوسان بود، موجب نگرش خاص او به تاریخ شده است. این مقاله با هدف پرداختن به بررسی ویژگی های تاریخ نگری خنجی و تاثیر آن بر تاریخ نگاری او با تکیه بر عالم آرای امینی و دیگر منابع کمکی نوشته شده است. یافته های پژوهش بیانگر این است که معرفت تاریخی مولف با توجه به چارچوب های ذهنی و شرایط سیاسی و اجتماعی زیستگاهش بر اساس مولفه هایی همچون نگرش دینی (تاویل گرایی و تقدیرگرایی)، نگرش فرقه ای و کلامی، نگرش انتقادی، اخلا ق محوری و نخبه گرایی و بینش سیاسی- اجتماعی، همراه با رویکردهای روایی و تحلیلی - انتقادی استوار است.

    کلیدواژگان: فضل الله بن روزبهان، عالم آرای امینی، روش و بیش تاریخی، تاریخ نگری، تاریخ نگاری
|
  • Mohammad Mehdi Valizadeh*, Abolghasem Valizadeh, Zahra Marandi Pages 7-30
    Research is a manageable and systematic process and is considered one of the basic foundations of civilization. Therefore, it is necessary to design a purposeful research plan in the direction of the realization of civilization according to the statement of the second step of the revolution. In this regard, the ideas of Ayatollah Khamenei as a thinker and leader of the modern Islamic civilization should be considered and analyzed. This descriptive-analytical study, by studying in detail the statements of the Supreme Leader  in the years 1379 to 1397, has extracted the principles and infrastructures of the path of civilization making research and the two principles of "adaptation of research to current and future needs of the country" and "achieving authority and scientific independence". It then analyzes the practical components of each; In this regard, it has proposed four components for the realization of the first principle and six components for the second principle and has proposed operational tactics.
    Keywords: Research, Scientific Authority, Knowledge Production, Islamic Civilization, Second Step, Supreme Leader
  • Fahimeh Hamidi, Amir Hossein Hatami* Pages 31-52

    One of the most important issues studied in the era of conquests and the first centuries of Islam in Iran was the situation of religious minorities and the type of confrontation of Muslims with them. By emphasizing the concept of "People of the Book", the Qurchr('39')an had specified the task of how Muslims deal with Jews, Christians, Saebis, and through the interpretation of this concept with Zoroastrians. But when Muslim conquerors reached the easternmost parts of Iran during the conquests, they encountered Buddhism. A religion that was less known to them and therefore it was not clear to them how and on what basis of jurisprudential rulings they should deal with Buddhists. Therefore, in the present study, an attempt is made to answer the main question of how and on what basis Muslims were able to regulate their relations with Buddhists. According to the research findings, the first Muslims considered Buddhism to be a pagan religion. Based on this view, they had violent and intolerant treatment with Buddhists. But then, the necessities of the emerging Muslim government in these areas changed their attitude towards Buddhism. Here, the same deal was done with the Buddhists as with the People of the Book.

    Keywords: Buddhism, Islam, Age of Conquests, People of the Book
  • Maliheh Daneshmand, Shahrbanoo Delbari*, Seyyed Hossein Raees Al-Sadat Pages 53-76

    With the expansion of the Islamic realm and the conquest of parts of Asia and North Africa in the first and second centuries (AH) and the arrival of slaves and captives, a suitable platform was provided for the slavery of the Arab community. A group of these maids who had children from their masters were called Mother of the Child (Umm-E-Valad). The present study seeks to investigate the attitude of the community towards the mothers of the children and the role of the Imams (AS) in promoting their social status. For this purpose, historical and non-historical writings have been examined for the social understanding of the subject, using a descriptive-analytical method. The results of this study show that in a situation where slaves and the mothers of the children had no place in Arab society and were humiliated and discriminated against, the Imams (AS) while providing legal support to slaves, by releasing them and choosing them as wives were practically displaying  a model of right Islamic behavior.  They promoted the status of the mothers as the wives and mothers of their children.

    Keywords: Shiite Imams, Slavery, Umm, Umm-E-Valad, Slaves, Social Dignity
  • Alireza Rohy* Pages 77-106

    The geographical location of Andalusia and the fact that it was surrounded by the sea in three directions, led the Muslims to build several ports and harbors around it. In the early years of the Muslim conquest of Andalusia and the beginning of the Umayyad rule, navigation and navy were not important, as Muslim rulers were engaged in establishing government and suppressing internal uprisings and land battles. From the time of Abd al-Rahman al-Awsat (206-238 AH), and after the Norman invasions of the coast of Andalusia in 229 (AH), the Umayyads paid special attention to the construction of the military fleet. In fact, the beginning of the establishment and attention to navigation in Andalusia should be considered from this time. From then on, the Umayyad emirs made great efforts to strengthen the navy and used the navy extensively to counter the Normans and limit the Fatimid influence. This attention to maritime affairs led to the construction of numerous garrisons and fortifications in Andalusia, and the position of Amir al-Bahr enjoyed a high status. Al-Mariyah became the most important military port, and shipyards were built in a number of ports.

    Keywords: Andalusia, Navigation, the Normans, the Fatimids, the Naval Fortifications
  • Mohsen Rafaat* Pages 107-132

    Ibn al-Sachr('39')d in his book Al-Tabqat al-Kubra has dedicated a section to the Maqtal Al-Hussein (AS), which is in the second place among the existing Maqatel of Sayyid al-Shuhada (AS) in terms of antiquity. Despite many similarities between its reports and the Maqtal of Abu Makhnaf, Ibn Sachr('39')d has omitted many narrations of the Maqtal of Abu Makhnaf and has quoted the Maqatel of Waqidi and others. Ibn Sachr('39')dchr('39')s biased approach in reporting the Ashura incident has gained the attention of the historians and scholars of the Sham school, such as Ibn Asaker, Dhahabi, Ibn Hajar, Mazzi, and Ibn Kathir. This Maqtal, in spite of its isolated news compared to other historical or hadith books, in some cases is inconsistent with certain events or other historical narrations. In some cases, it has damaged the dignity of the Infallible Imam (AS) or the family of the Infallible Imams (AS) and established unstable foundations for the researchers and scholars in the following centuries. The findings show his biased report on the uprising of Imam Hussein (AS) based on a special mentality that necessitates double caution from the side of other Maqtal researchers. This library research has reviewed his influential and directional narrations through the interdisciplinary study of history and hadith using an analytical and critical approach.

    Keywords: Al-Tabqat Al-Kubra, Maqtal Al- Hussein (AS), Ibn Sa'd, Ashura Narrations, Distortions
  • Mohaddeseh Payandeh, Seyed Alireza Abtahi*, Nasser Jadidi Pages 133-152

    Fazlullah ibn Roozbehan (d. 927 AH) is one of the historians who has a special place in the thought of Islamic-Iranian historiography. Dealing with history from the point of view of a muhaddith jurist, who always fluctuated between his idealistic mind and the events in society, has led to a special view of history. This article has been written with the aim of examining the characteristics of Khonjichr('39')s historical view and its impact on his historiography based on the Tarikh-i Alam-ara-yi Amini and other sources. Findings indicate that the authorchr('39')s historical knowledge according to his mental frameworks and political and social conditions of his habitat is based on some components such as religious attitude (hermeneutics and destiny), sectarian and theological attitude, critical attitude, ethics-oriented and elitism attitude, and social-political insight. It is also based on narrative and analytical-critical approaches.

    Keywords: Fazlullah ibn Roozbehan, Tarikh-i Alam-ara-yi Amini, Historical Method, Attitude, Historical View, Historiography