فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات داستانی - سال دهم شماره 2 (تابستان 1400)

پژوهشنامه ادبیات داستانی
سال دهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد خسروی شکیب*، معصومه یاسمی فر صفحات 1-20

    چهره زن در ادبیات معاصر ایران پررنگ و متفاوت از ادبیات کلاسیک است. بزرگ علوی و علی محمد افغانی از نویسندگان توانای ادبیات داستانی معاصر هستند که زن در آثارشان نقش محوری و کانونی دارد. بزرگ علوی در رمان چشم هایش، زن را با شخصیتی کمابیش متفاوت نسبت به زنان جامعه آن روز وارد داستان کرده است. «فرنگیس» شخصیت زن برجسته در رمان چشم هایش، از زنان مدرن و به روز و اغلب آگاه به حق و حقوق انسانی خود هستند که با انگیزه های متفاوت و متعدد وارد فعالیت های سیاسی و اجتماعی می شوند. هرچند بزرگ علوی نگاهی دوقطبی نسبت به زن دارد و جنبه های مرموز و پیشرفته ای از شخصیت او را نشان می دهد؛ اما شخصیت اصلی در داستان او زنی پویا و پرانرژی است که از نقش مادری و همسری دور می شود و نقش های اجتماعی را می جوید؛ حال آنکه شخصیت اصلی در داستان علی محمد افغانی از زنان سنتی با چارچوب های محدود است که در جامعه آن روز امری طبیعی بود. «گل عنبر» در رمان شغلم میوه بهشته زنی فقیر، کم تحرک و ایستا است که شخصیتی یک حال و کم انرژی را تا پایان داستان با خود دارد. او در جامعه و خانواده مظلوم، مطیع و فقیر است و زندگی را با سختی و بلاتکلیفی می گذراند و این فقر و محدودیت، گاهی او را به کارکرد های منفی می کشاند.

    کلیدواژگان: مقایسه، رمان، چشم هایش، شلغم میوه بهشته، زن، اجتماع
  • صدیقه شرکت مقدم*، سپیده صفیه نواب زاده شفیعی، سارا سیمین فر صفحات 21-40

    تحلیل گفتمان انتقادی روشی تازه است که زبان را به عنوان شکلی از کارکرد اجتماعی بررسی و بر بازتولید قدرت اجتماعی به وسیله متن تاکید دارد. ازآنجاکه قدرت حاکم بر هر جامعه ای گفتمان آن جامعه را شکل می دهد، این رویکرد می تواند در مطالعه چگونگی پیوند آثار ادبی با قدرت مسلط بر جامعه موثر واقع شود. نوشتار پیش رو بر آن است تا براساس رویکرد فرکلاف، به تحلیل گفتمان انتقادی داستان شما که غریبه نیستید اثر هوشنگ مرادی کرمانی بپردازد. گفتمان های غالب در این داستان طنز، فقر، خرافات، بومی گرایی، بی سوادی و ترس و تنهایی است. در پژوهش حاضر گفتمان بی سوادی بررسی شده؛ بدین منظور متن در سه لایه توصیف، تفسیر و تبیین تحلیل شده است. برای این منظور، ابتدا در سطح توصیف انتخاب واژگان، دستور زبان، انسجام متن، هم نشینی کلمات، ضمایر، جملات معلوم و مجهول و جنبه های استعاری بررسی شده و سپس در بخش تفسیر، بافت موقعیتی، نوع گفتمان، قدرت کلام، بینامتنیت و نظم گفتمانی داستان مطالعه شده و درنهایت در سطح تبیین، به تحلیل متن، به عنوان جزیی از روند مبارزه اجتماعی در ظرف مناسبات قدرت پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: هوشنگ مرادی کرمانی، شما که غریبه نیستید، تحلیل گفتمان انتقادی، فرکلاف
  • علیرضا شهرستانی* صفحات 41-56
    داستان «آب زندگی» یکی از داستان های مجموعه زنده به گور اثر صادق هدایت است. این داستان در گونه داستان های تمثیلی به نگارش درآمده است و در جای جای آن، ارجاعاتی به ادبیات کهن و کلاسیک فارسی و متن مقدس قرآن کریم وجود دارد. در جستار پیش رو تلاش بر آن است تا ضمن بیان منابع اقتباس و الهام نویسنده از متون پیشین، به این مسئله پاسخ داده شود که نویسنده، متون پیشین را با دخل و تصرف و خلاقیت در متن خود گنجانده یا اینکه بی کمترین دخل و تصرفی آن ها را به متن خود راه داده و مقلد صرف باقی مانده است؟ روش پژوهش به صورت توصیفی - تحلیلی و کتابخانه ای؛ با تکیه بر پژوهش های صورت گرفته در این باب است. با بررسی منابع اقتباس نویسنده، این نتیجه حاصل شد که منابع مورد اقتباس نویسنده، داستان حضرت یوسف (ع) در قرآن کریم، داستان های شاه فریدون و داستان رستم و اسفندیار در شاهنامه فردوسی و همچنین یکی از حکایت های گلستان سعدی است. به طور کلی، نویسنده رویکردی خلاقانه و همراه با دخل و تصرف در چگونگی به کارگیری این منابع درپیش گرفته است. درنتیجه اثرش می تواند در چگونگی به کارگیری متون ادبی کهن و متون مقدس، به مثابه الگویی فراروی نویسندگان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آب زندگی، صادق هدایت، اقتباس، متون کهن، متون مقدس
  • امیرعباس عزیزی فر*، سمیه پولادی صفحات 57-76

    گریزگویی یا انحراف گفتاری خارج از موضوع اصلی است که نویسنده/ شاعر بنا به اغراضی آن را در خلال روایت و داستان بیان می کند. در پژوهش حاضر که به روش توصیفی - تحلیلی - اسنادی و مطالعه کتابخانه ای به انجام رسیده است، در پی آنیم که ضمن بیان تعریفی از گریزگویی، گونه های آن را در بخش پهلوانی شاهنامه فردوسی بررسی و تحلیل کنیم. پرسش محوری پژوهش این است که اساسا گریزگویی چگونه بیانی است، فردوسی در کجای روایت خود بدان ها پرداخته است و شاعر چه هدف یا اهدافی را در گریزگویی پی می گیرد. پس از بررسی دریافتیم که فردوسی هم از لحاظ محتوایی و هم از جنبه ساختاری در سه بخش آغازین، میانه و پایانی حماسه اش به گریزگویی پرداخته است، در گونه آغازین، چهار مطلب گزارش شده است: در ناگزیری مرگ، ترک آز، نکوهش فرزند ناخلف و توصیف صرف که نمونه اخیر گونه ای مدخل روایت و براعت استهلال است. در بخش میانی شاعر وقفه ای ایجاد کرده است تا مطلبی اخلاقی و اندرزگون بیان کند. در این بخش پنج مطلب گزارش شده است: رضا به تقدیر، تلون روزگار، مشعبدی روزگار، ستایش خرد و مصونیت بی گناهان. در بخش پایانی نیز ضمن اشاره به مقوله های بخش میانی، موارد پیش گفته را بیشتر حسی و عینی کرده و بیشتر به عبرت گیری توجه کرده است. مطالب این بخش در پنج دسته قرار دارد: تلون روزگار، توبیخ روزگار، ستمگری چرخ، ناگریزی مرگ و ترک آز. بیشترین گریزگویه مربوط است به احوال چرخ و روزگار و در این میان، تلون و بی ثباتی چرخ بیشترین بسامد را داشته است. پیداست که گریزگویی های مربوط به چرخ، تقدیر، فلک، زمان، نکوهش چرخ و مرگ بازتاب باورهای زروانی است. در گریزگویه مربوط به آز، نگاه فردوسی نگاهی اساطیری است و با جاندارانگاری و تجسیم این دیو، بیش از بیش انسان را از آن برحذر داشته است. نسخه عاجل فردوسی برای درمان آز، خردمندی است.

    کلیدواژگان: گریزگویی، شاهنامه، فردوسی، بخش پهلوانی
  • پریسا گلیاری، رضا برزویی*، بدریه قوامی، جمال ادهمی صفحات 77-97
    رمان درازنای شب، اثر جمال میرصادقی براساس نظریه جامعه شناسانه لوسین گلدمن با روش تحلیلی - توصیفی بررسی شد. گلدمن بر این باور بود که اثر ادبی را نه یک فرد، بلکه جهان بینی یک جمع و گروهی که وی بدان تعلق دارد؛ می آفریند و روش خود را ساختارگرایی تکوینی نام نهاد که پایگاه اجتماعی نویسنده، عامل اساسی این گونه از ساختارگرایی است. میرصادقی نیز نویسنده ای واقع گراست که در خلال آثارش به طرح مشکلات عصر می پردازد که بازتابی از واقعیت های اجتماعی است و با توجه به آنکه کلیت آثارش با اوضاع اجتماعی ارتباط دارد، می توان رمان های او را ازجمله رمان درازنای شب را ازمنظر جامعه شناختی بررسی کرد که موجب نگرشی تازه در شناخت آثارش می شود. یافته هایی که در بررسی رمان درازنای شب براساس نظریه گلدمن حاصل می شود نکات قابل توجهی را شامل می شود ازجمله اینکه رمان او از ساختار اجتماعی برخوردار است و برجسته ترین مضامین مطرح در آن، فقر فرهنگی و اقتصادی و تقابل سنت و تجدد است که منجر به گسست و انقطاع نسلی می شود. هدف از نوشتار پیش رو، بررسی مفاهیم و مسایل اجتماعی رمان برمبنای نظریه گلدمن و تاثیر محیط و اجتماع در آثار نویسنده و بررسی اعتقادات و باورها در رمان است. دیگر اینکه بنابر نظریه گلدمن، نویسنده به عنوان کارگزار طبقه اجتماعی، نمایانگر جهان بینی طبقه متوسط است. در رمان میرصادقی نیز درمی یابیم که جهان نگری موجود در اثر، همان جهان بینی طبقه متوسط است که با رسیدن به حداکثر آگاهی ممکن، توانسته است آگاهی طبقاتی را در طبقه متوسط نمایان سازد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی ادبیات، ساختارگرایی تکوینی، لوسین گلدمن، جمال میرصادقی، درازنای شب
  • یوسف محمدنژاد عالی زمینی*، اشکان جعفری صفحات 99-122

    عباس نعلبندیان به عنوان مولفی فرم گرا و پیشرو تاثیر بسیاری بر تیاتر و نمایش معاصر ایران گذارد؛ دغدغه او هم در نمایش نامه ها و هم در آثار غیر نمایشی اش «فرم» بوده است. آشنایی زدایی از نکات بسیار مهمی است که فرمالیست ها، به ویژه شکلوفسکی، بر آن تاکید می کردند. این ویژگی ممتاز فرم گرایی به صورت برجسته در آثار نعلبندیان نیز دیده می شود. باوجود این، در معدود پژوهش هایی که تاکنون راجع به او انجام گرفته، بیش از فرم به محتوای آثارش توجه شده است. از این رو در نوشتار پیش رو کوشش شده تا ابعاد مختلف آشنایی زدایی در آثار عباس نعلبندیان با تاکید بر هنجارگریزی های واژگانی، معنایی، نوشتاری، سبکی، زمانی و نحوی بررسی و تحلیل شود و ضمن آن به آشنایی زدایی در وجوه پیرامتنی این آثار نیز توجه شود. هدف از پژوهش حاضر پاسخ دادن به این پرسش هاست که هنجارگریزی و آشنایی زدایی در آثار عباس نعلبندیان چگونه صورت گرفته است؟ کدام نوع از انواع هنجارگریزی ها در آثار او بسامد بیشتری دارد و دلایل و زمینه های آن کدام است؟ آیا بسامد هنجارگریزی در وجوه پیرامتنی به اندازه وجوه شش گانه مذکور در خوانش آثار او تعیین کننده است؟ نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که بسامد هنجارگریزی نوشتاری (با توجه به غلط نویسی تعمدی مولف) در آثار مورد بررسی بسیار بالاست. درزمینه هنجارگریزی معنایی نیز تکیه بر تضاد و تکرار بسیار زیاد است؛ همچنین رویکرد هنجارگریزانه نویسنده در اجزای پیرامتنی آثارش چنان پررنگ است که به نظر می رسد در خوانش این آثار نمی توان آن را نادیده گرفت.

    کلیدواژگان: نعلبندیان، آشنایی زدایی، هنجارگریزی، پیرامتنیت
  • بتول مهدوی*، فرزاد بالو، سیده عارفه موسوی صفحات 123-140
    ژنت از نظریه پردازان حوزه بینامتنیت و معتقد به بینامتنیت کاربردی است. بینامتنیت همانند دیگر مقوله های ترامتنیت، چگونگی تاثیرگذاری و تاثیرپذیری متون را آشکار می کند. ازآنجاکه ژانر عرفانی بخش قابل توجهی از ادب فارسی را به خود اختصاص داده است، مطالعه بینامتنی متون برجسته عرفانی زوایای پنهان و ناگشوده میان آن ها را روشن می کند. نوشتار حاضر که به روش توصیفی تحلیلی انجام پذیرفته، نخستین گامی است که به بررسی مناسبات بینامتنی میان حکایات مشترک النوبه الثالثه کشف الاسرار و روح الارواح براساس نظریه ژنت پرداخته است تا ازمنظر ساختارگرایانه و عناصر نظام مند بینامتنی، پیوند میان این دو اثر را از بعد آفرینش و پردازش بررسی کند. دستاوردهای پژوهشی حاضر به طور کلی از این قرارند: روح الارواح به عنوان زیرمتن، تقدم تالیفی و تاریخی بر کشف الاسرار به عنوان زبرمتن دارد. چهل و شش حکایت در این دو کتاب مشترک و دارای روابط بینامتنی هستند که ده حکایت ذیل بینامتنیت صریح، نوزده حکایت در شمار بینامتنیت غیر صریح و هفده حکایت ازلحاظ بینامتنیت ضمنی قابل تقسیم بندی هستند. از ده جلد کتاب کشف الاسرار، جلد ششم بیشترین حکایات مشترک را با روح الارواح دربر دارد و جلد پنجم فاقد حکایت مشترک با اثر سمعانی است. کشف الاسرار به خاطر سخنان موزون و مسجع و نه ازمنظر عواطف و احساسات، به نسبت متن روح الارواح از ادبیت بیشتری برخوردار است. در برآیند کلی نتایج دستاورد های پژوهش پیش رو را هر چه بیشتر به صایب بودن گمانه اقتباس میبدی از سمعانی باورمند می کند.
    کلیدواژگان: متون عرفانی، کشف الاسرار، روح الارواح، حکایات مشترک، بینامتنیت ژنت
|
  • Mohammad Khosravi Shakib *, Masoomeh Yasemi Far Pages 1-20

    The face of a woman in contemporary Iranian literature is bold and different from classical literature. Bozorg Alavi and Ali Mohammad Afghani are talented writers of contemporary novels in which women play a pivotal role. In the novel “His Eyes”, Bozorg Alavi introduces a woman with a relatively different personality than the women of the society of that day. “Farangis” is a prominent female character in the novel "Her Eyes" who is modern and up-to-date and often conscious of her human rights, and she enters the political and social activities with different purposes. However, Bozorg Alavi has a bipolar view of women and he shows enigmatic and advanced aspects of her personality that are, of course, unfamiliar to the reader; but his women are self-motivated and energetic women who move away from the role of mother and wife and they seek social roles; however, women in the story of Ali Mohammad Afghani are traditional women with limited frameworks, which were normal in the society of that day. “Golanbar” is a poor, inactive and static woman who has a low-energy character until the end of the story. He is oppressed, obedient and poor in society and family, and he lives his life in hardship and uncertainty, and this poverty and limitation sometimes leads him to negative purposes.

    Keywords: Compare, Novel, Her Eyes, Turnip is Fruit of Paradise, Woman, Society
  • Sedigheh Sherkat Moghadam *, Sepideh-Safieh Navabzadeh Shafie, Sara Siminfar Pages 21-40

    Critical discourse analysis is a new approach to discourse analysis that examines language as a form of social practice and it emphasizes how social power is reproduced through the text. Since the ruling power of every society, organizes the discourse of that society, this approach can be effective in studying how literary works relate to the dominant power of society. The purpose of this study is to analyze the novel You’re no stranger here by Houshang Moradi Kermani based on Fairclough’s approach. Satire, poverty, superstition, indigenous, illiteracy, fear and solitude are the more dominants discourses in this novel. In this study, the discourse of illiteracy will be examined. Therefore, we analyze the text in three stages: description, interpretation, and explanation. At the stage of description, vocabulary selection, grammar, text coherence, words collocation, pronouns, active or passive sentences and metaphorical aspects will be discussed. At the stage of interpretation, situational context, discourse type, power of utterance, intertextuality and discourse order will be examined and finally at the stage of explanation, the text will be analyzed as part of the process of social struggle within relations of power.
    .

    Keywords: Houshang Moradi kermani, Critical discourse analysis, Fairclough, You’re no stranger here
  • Alireza Shahrestani * Pages 41-56
    The story of "Water of Life" is one of the stories of Sadegh Hedayat's in the collection of "Alive to the Grave". This story has been written in the genre of allegorical stories and there are references to ancient and classical Persian literature and the text of the Holy Quran. In this article, while stating the sources of the author's adaptation and inspiration from previous texts, an attempt has been made to answer the question of whether the author has included the previous texts in his text with intrusion, appropriation, and creativity, or whether with the least intrusion and appropriation, they have entered the text and remained a mere imitator? The research method in this paper is descriptive-analytical and library; relying on research in this area. Examining the sources adapted by the author, it was concluded that the sources quoted by the author are the story of Prophet Yusuf (AS) in the Holy Quran, Ferdowsi's Shahnameh, in the stories of Shah Fereydoun, and the story of Rostam and Esfandiar and also one of the anecdotes of Golestan Saadi. In general, the author has mostly taken a creative and intrusive approach to how to use these resources. As a result, his work can be a model for writers on how to use ancient literary texts and holy texts.
    Keywords: Water of life, Sadegh Hedayat, Adaptation, Ancient Texts, Holy Texts
  • Amirabbas Azizifar *, Somayeh Poladi Pages 57-76

    Evasion or deviation, which is called in English literature by Digression and Excursus, is a speech outside of the main subject, which the author/ poet speak for his aims during the narration. In this research, which is done through descriptive-analytical-documentary and library studies, we are going to define the digression in the heroic section of Ferdowsi's Shahnameh. The central question of the research is how basically digression is a statement, what kinds of it has been reported in Shahnameh, and what the poet pursues, what goal or goals he is trying to find out. After examination we found that Ferdowsi in the first, middle, and ending episodes of his work presented the kinds of digression. In the first part, the poet through some devices such as Prologue tried to deliver his idea. In the middle section, he has deliberately a pause to deliver a moral point, and in the final section he often refers to by wording, blame the world state, blame of avarice, condemnation, worship of wisdom, and inevitability of death. The most digression is related to the wheel of time, and among them, the instability of the wheel has the highest frequency and this matter is due to the reflection of Zorwanism's beliefs. In digression which related to avarice, the point of view of poet concerned with demon of avarice and the poet through animism he tries to beware of human kind. The only way to cure this disease and this devil- in the poet’s view is wisdom.

    Keywords: Digression, Shahnameh, Ferdowsi, Heroic Section
  • Parisa Golyari, Reza Boezoiy *, Badri Qavami, Jamal Adhami Pages 77-97
    The present study aims to provide a sociological reading based on Lucien Goldman's theory in the novel 'The length of the Night' by Jamal Mirsadeghi with an analytical-descriptive method that deals with a significant relationship between social structure and the structure of the literary text. Goldman called his method developmental structuralism, which is an important factor in the emergence of developmental structuralism of the author's social base. He believed that the literary work is created not by an individual but by the worldview of a group and a group to which it belongs, and Mirsadeghi, is a realist writer, raises issues of the problems of the time in his works that reflect the social facts. Which is a new approach in recognizing his works and reached the important findings that the novel has a social structure And the most prominent social themes are cultural and economic poverty and the confrontation between tradition and modernity which has led to a generational rupture and according to Goldman's theory, the author as a social class agent represents the middle class worldview and the existing worldview is the result of the same worldview of the middle class, which, by reaching the maximum possible consciousness, has been able to show class consciousness in the middle class.
    Keywords: Sociology of Literature, Developmental Structuralism, Lucien Goldman, Jamal Mirsadeghi, The length of the night
  • Yousef Mohammadnezhad Alizaminin *, Arash Jafaree Pages 99-122

    Abbas Nalbandian, as a formalist pioneer author had a great influence on the contemporary theatre in Iran. His main concern in his playwrights and literary works was form. Defamiliarization is one of the most important issues which was greatly emphasized by formalists, especially, Shklovsky. This eminent property of Formalism is observed in the works of Nalbandian prominently. Nevertheless, in few studies of his works, content has been considered more than form. So, in this article, it is tried to study and analyze the different dimensions of defamiliarization in the works of Abbas Nalbandian with emphasis on the lexical, semantic, written, stylistic, temporal, and syntactic deviations while the paratextual defamiliarization has been accounted, too. Therefore, this research aims to explain that how defamiliarization and deviation had appeared in the works of Nalbandian? What types of deviation have had a higher frequency in these works? and what are their grounds and causes? Is the deviation frequency in paratextuality a determinant factor as well as the other six mentioned dimensions? The results of the research indicate that the written deviation (according to author's deliberate misspelling) has a high frequency in the studied works. Regarded the semantic deviation, contrast and repetition are greatly emphasized. Moreover, author's deviational approach toward the components of paratextuality is so prominent that they should not be neglected seemingly.

    Keywords: Nalbandian, Defamiliarization, Deviation, Paratextuality
  • Batool Mahdavi *, Farzad Baloo, Arefeh Mousavi Pages 123-140
    Genette is one of the theorists in the field of intertextuality and he believes in applied intertextuality. Intertextuality, like other categories of intertextuality, shows how texts are influenced and influential. Since the mystical genre occupies a significant section of Persian literature, the intertextual study of prominent mystical texts reveals the hidden and unopened angles between them. This descriptive-analytical paper is the first step in examining the intertextual relations between the common anecdotes of the Third Generation of the Discovery of Mysteries and Ruh al-Arwah based on Genette's theory, in order to communicate the two works from a structuralism perspective and intertextual systemic elements. It examines creation and processing. The achievements of the present research are generally as follows: Ruh al-Arwah as a subtext has an authorial and historical precedence over the discovery of mysteries as a rough text. There are 46 anecdotes in these two books that are common and they have intertextual relations, of which 10 anecdotes can be divided into explicit intertextuality, 19 anecdotes in terms of non-explicit intertextuality and 17 anecdotes in terms of implicit intertextuality. Of the ten volumes of the book Kashf al-Asrar, the sixth volume contains the most common anecdotes with Ruh al-Arwah, and the fifth volume does not have a common anecdote with Samani effect. Kashf al-Asrar has more literature than the text of Ruh al-Arwah because of the rhythmic and eloquent words and not from the point of view of emotions and feelings. As whole, the results of our research make us believe in the accuracy of the bias adaptation of Samani as much as possible.
    Keywords: Mystical Texts, Kashfol Asrar, Ruh ol arvah, Common Anecdotes, Genette’s Intertextuality