فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - سال نهم شماره 2 (پیاپی 47، بهار 1400)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال نهم شماره 2 (پیاپی 47، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/27
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مجتبی محمدپور*، عاطفه علیزاده صفحات 1-9
    مقدمه

    الکتروانسفالوگرافی (EEG) متداول ترین روش برای مطالعه عملکرد مغز است. این مقاله یک مدل رایانه ای برای تمایز بین افراد صرعی و سالم با استفاده از سیگنال های EEG با دقت نسبتا بالا ارایه می دهد.

    مواد و روش ها

    پایگاه داده EEG مورد استفاده در این مطالعه از داده های موجود در Andrzejak گرفته شده است. این مجموعه داده متشکل از 5 مجموعه سیگنال های EEG (مشخص شده از A تاE) است که هر یک شامل 100 بخش EEG می باشد. مجموعه های A و B شامل سیگنال های EEG هستند که از 5 داوطلب سالم گرفته شده اند. مجموعه های C و D به EEG های بیماران مبتلا به صرع کانونی (بدون ضبط ictal) می باشند و مجموعه E از یک بیمار با ضبط ictal گرفته شده است. ماشین های بردار پشتیبان پس از استفاده از تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی یا تجزیه و تحلیل تفکیکی خطی از ویژگی های سیگنال ها استفاده شدند. نرم افزار متلب برای پیاده سازی و آزمایش الگوریتم طبقه بندی پیشنهادی استفاده شده است. برای ارزیابی روش پیشنهادی، ماتریس سردرگمی، میزان موفقیت کلی، منحنیROC  و AUC هر کلاس استخراج شد. برای تایید نتایج از روش اعتبارسنجی متقابل K برابر استفاده شد.

    یافته ها

    میزان موفقیت کلی به دست آمده در این مطالعه بالاتر از 82 درصد بود. الگوریتم های کاهش ابعاد می توانند دقت و سرعت آن را بهبود بخشند. نتیجه گیری: پیش بینی دقیق و زود هنگام وقوع تشنج بسیار مفید است. استفاده از مدل رایانه ای ارایه شده در این مطالعه می تواند این هدف را محقق سازد.

    کلیدواژگان: تشنج، الکتروانسفالوگرافی، آنافیلاکسی پوستی منفعل
  • ناهید قریشی، سمانه زارع ملک آباد، سمیه برات زاده، عاتکه گشوارپور، قاسم صادقی بجستانی* صفحات 10-21
    مقدمه

    اختلال طیف اوتیسم (Autism Spectrum Disorder-ASD) یک اختلال رشدی- عصبی است که پردازش اطلاعات در سیستم عصبی و روند تکامل طبیعی مغز را تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو، پردازش و تحلیل عملکرد مغزی این بیماران توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است. الکتروانسفالوگرافی کیفی (QEEG) یک روش ارزیابی برای تعیین ناهنجاری های عملکردی مغز است که با EEG کمی متفاوت است. در EEG کیفی از ابزارهای آشوبگون استفاده می شود در حالی که در EEG کمی از روش های خطی و غیرخطی استفاده می شود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، 19 کانال از سیگنال های مغزی (3C ، 4C ، Cz ، 3F ، 4F ، 7F ، 8F ، 1Fp ، 2Fp ، Fz ، 1O ، 2O ، 3P ، 4P ، Pz ، 3T ، 4T ، 5T ، 6T) 6 فرد سالم و 5 فرد اوتیسمی طی دو مرحله مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا 5 دقیقه با چشمان بسته و سپس 5 دقیقه با چشمان باز، EEG افراد ثبت شدند. پس از حذف آرتیفکت ها، بعدهمبستگی سیگنال ها محاسبه شد و نقشه های مغزی برای تحلیل تغییرات بعدهمبستگی در سطح جمجمه ترسیم شدند.

    یافته ها

    با مقایسه نقشه های مغزی گروه های سالم و اوتیسمی بین دو حالت چشم باز و چشم بسته متوجه شدیم که تفاوتی بین عملکرد مغزی گروه ها وجود دارد؛ به ویژه در نواحی 3T و 4T مناطق گیجگاهی، همچنین مناطق پیشانی و پس سری.

    نتیجه گیری

    با استفاده از نقشه های مغزی، نگاشت بعدهمبستگی بر سطح مغز درک بهتری راجع به دینامیک های مغزی در نمونه های اوتیسمی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: نقشه برداری مغز، الکتروانسفالوگرافی، اختلال طیف اوتیسم
  • پگاه طباطبائی نوائی نوبری، مهران سلیمانی*، بهزاد شالچی صفحات 22-34
    مقدمه

    هدف این مطالعه تعیین مقایسه اثربخشی درمان پاسخ محور و تحلیل رفتار کاربردی بر شدت علایم و کارکردهای اجرایی کودکان با اختلال طیف اوتیسم بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه کودکان با اختلال طیف اوتیسم 5 تا 12 ساله بود که در سال 1398 به مرکز اوتیسم هستی بخش شهر تبریز مراجعه کردند. به منظور نمونه گیری از جامعه آماری؛ تعداد 60 کودک اوتیسمی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در 3 گروه، آزمایش اول درمان پاسخ محور (20 نفر)، گروه آزمایش دوم درمان تحلیل رفتار کاربردی (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) قرار گرفتند. داده ها با آزمون گارز و پرسشنامه عصب روانشناختی و شخصیتی کولیج جمع آوری شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که درمان پاسخ محور و تحلیل رفتار کاربردی بر شدت علایم و کارکردهای اجرایی در کودکان تاثیر دارد و شدت علایم را در کودکان کاهش داده و کارکردهای اجرایی را بهبود می بخشد. همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که آموزش درمان پاسخ محور نسبت به تحلیل رفتار کاربردی بر شدت علایم و کارکردهای اجرایی برتری دارد.

    نتیجه گیری

    توجه به روش های آموزشی پاسخ محور و تحلیل رفتار کاربردی نقش مهمی در شدت کاهش علایم و بهبود کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اوتیسم دارد.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، کارکرد اجرایی، تحلیل رفتار کاربردی
  • الهام پورافروز، سعید ستایشی*، ایمان الله بیگدلی، میرمحسن پدرام صفحات 35-47
    مقدمه

    محققان هوش مصنوعی در تلاش اند هوش انسانی را روی دستگاه پیاده کنند. این مطالعه با هدف ایجاد یک مدل رایانه ای پیش بینی کننده مناسب جهت ارزیابی اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تحریک پذیری انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی و با روش پیش آزمون- پس آزمون بود. آزمودنی های پژوهش حاضر 135 نفر از افراد مراجعه کننده به مرکز مشاوره خانه مهر در مشهد بودند و در یک دوره 8 جلسه ای شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) شرکت کردند. در مجموع 11 دوره MBCT برگزار شد و 10 تا 14 نفر در هر دوره شرکت کردند. شرکت کنندگان پرسشنامه تحریک پذیری (پورافروز و دیگران) را در دو مرحله (قبل از درمان و بعد از درمان) تکمیل کردند. به منظور بررسی تفاوت های پیش آزمون تا پس آزمون در این تحقیق، از تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های آماری نشان داد که تفاوت معنی داری میان نمرات پیش آزمون و پس آزمون تحریک پذیری وجود داشت. اندازه اثر ذهن آگاهی نیز 83 درصد بود. برای توسعه مدل پیش بینی، سه مدل بیزی، رگرسیون و شبکه عصبی مقایسه شد. مدل بیزی، با صحت داده های تست 93 درصد مناسب ترین مدل در نظر گرفته شد. علاوه بر این، مدل های بیزی با خوشه بندی ورودی و خروجی (7/85 درصد)، بیزی با رده بندی (49/71 درصد)، شبکه عصبی ترتیبی (29/64 درصد)، مدل های مناسبی برای پیش بینی تاثیر گذاری دوره های 8 جلسه ای ذهن آگاهی بر کاهش تحریک پذیری شناخته شدند. مدل های بیزی با خوشه بندی خروجی ها، رگرسیون با یک خروجی و شبکه عصبی کانوولوشنی نیز دقت پیش بینی کافی برای اثر گذاری ذهن آگاهی را نداشتند.

    نتیجه گیری

      به کمک مدل سازی شناختی می توانیم اثر بخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را بر روی میزان تحریک پذیری افراد پیش بینی کنیم.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، درمانی، مشاوره
  • امین مهرابی، عباسعلی گائینی، رضا نوری*، فرهاد دریانوش صفحات 48-59
    مقدمه

    اختلال میتوکندریایی، در کاهش تندرستی، شروع و پیشرفت روند پیری نقش دارد.  SIRT3 در میتوکندری، بسیاری از وجوه زیستی میتوکندریایی که در فرآیند پیری اهمیت دارند، را هماهنگ می کند و مستقیم فعالیت بسیاری از آنزیم های متابولیکی را تغییر می دهد. فعالیت ورزشی می تواند بیان پروتئین SIRT3 را افزایش و عملکرد دستگاه آنتی آکسیدانی و حفاظت نورونی را بهبود دهد. همچنین رزوراترول به عنوان تعدیل کننده SIRT3، آثار ضد پیری و محافظت نورونی دارد. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر فعالیت ورزشی HIIT شنا و مکمل رزوراترول بر میزان SIRT3 در لوب پیشانی مغز موش های صحرایی پیر می باشد.

    مواد و روش ها

    30 سر موش صحرایی تصادفی به 5 گروه (کنترل (C)، حلال (S)، مکمل (R)، تمرین HIIT (EX) و تمرین HIIT و مکمل (EXR)) تقسیم شدند. موش های صحرایی گروه EX، تمرین HIIT شنا را به مدت شش هفته انجام دادند. موش های صحرایی گروه C، تمرین نمی کردند. رت های گروه R، فقط مکمل رزوراترول دریافت کردند. موش های صحرایی گروه EXR، تمرین HIIT شنا را همراه با دریافت رزوراترول انجام دادند. گروه S فقط حلال دریافت کردند. لوب پیشانی موش های صحرایی جدا شد و به روش وسترن بلات میزان پروتئین SIRT3 به دست آمد.

    یافته ها

    افزایش معنی دار مقدار پروتئین SIRT3 در گروه EX و EXR در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد. علاوه بر این تفاوت معنی داری بین میانگین پروتئین SIRT3 بین سه گروه وجود داشت. همچنین مقدار پروتئین SIRT3 در گروه های EX و EXR در مقایسه با گروه R افزایش معنی داری داشته است.

    نتیجه گیری

    افزایش SIRT3 به عنوان پروتئینی کلیدی در پاسخ به تمرینHIIT شنا در موش های صحرایی پیر، نشان دهنده دخیل بودن این پروتئین در مسیر های سوخت و سازی، دفاع آنتی آکسیدانی و حفاظت نورونی است و نه تنها در بافت های متابولیکی مثل عضله، بلکه در لوب پیشانی نیز به فعالیت ورزشی پاسخ می دهد.

    کلیدواژگان: رزوراترول، شنا، پیری
  • محمد جلیلوند*، رضوان سوری، مهتاب سلیمانی تبار صفحات 60-67
    مقدمه

    علاوه بر تجربه علایم جسمانی، بیماران مبتلا به پسوریازیس طیف وسیعی از مشکلات روانشناختی شامل افسردگی و اضطراب را تجربه می کنند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تمرینات یوگا بر اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به پسوریازیس بود.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به صورت یک مطالعه نیمه آزمایشی با استفاده از پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه کنترل انجام شد. 20 بیمار انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تمرینات یوگا و کنترل با تعداد مساوی تقسیم شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه افسردگی و اضطراب بک را تکمیل کردند. گروه آزمایش مداخلات یوگا را به مدت 8 هفته (دو جلسه در هفته) دریافت کردند.

    یافته ها

    نتایج کاهش معنی دار در امتیازات اضطراب و افسردگی بیماران پسوریازیس پس از تمرینات یوگا را نشان دارد.

    نتیجه گیری

    تمرینات یوگا در کاهش اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به پسوریازیس موثر است. مشارکت در یوگا تاثیرات مفیدی بر شرایط روانشناختی بیماران مبتلا به پسوریازیس می گذارد.

    کلیدواژگان: یوگا، اضطراب، افسردگی
  • سحر امیری، پروین احتشام زاده*، فریبا حافظی، محمدرضا برنا صفحات 68-78
    مقدمه

    تاکنون به نقایص کارکردهای اجرایی در هنگام ارزیابی اثربخشی روش های درمان اختلال افسردگی توجه اندکی شده است. هدف این مطالعه ارزیابی و مقایسه تاثیرات دو رویکرد مهم رفتار درمانی؛ درمان فعال سازی رفتاری (BA) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر سه مولفه کارکردهای اجرایی شامل بازداری، یادگیری قوانین و انعطاف پذیری در بیماران افسرده بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مراجعین مبتلا به افسردگی در مراکز روانشناسی و مشاوره اهواز در سال 1398 بود. 45 نفر از مراجعه کنندگان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با انتصاب تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها آزمون برج و آزمون بافت کلمه از مجموعه آزمون های کارکردهای اجرایی دلیس- کاپلان (دیکفس) مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و فعال سازی رفتاری (BA) به شکل معنی داری، یادگیری قوانین، بازداری و انعطاف پذیری ذهنی افراد افسرده را بلافاصله پس از درمان ارتقا می دهند. با این وجود، اثربخشی فعال سازی رفتاری (BA) بر یادگیری قوانین و بازداری به طور معنی داری بالاتر از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بود. در مرحله پیگیری فقط اثربخشی درمان فعال سازی رفتاری (BA) بر دو مولفه یادگیری قوانین و بازداری پایدار باقی ماند در حالی که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد اثربخشی خود را بر هیچ یک از مولفه های کارکردهای اجرایی پس از دوره دو ماهه حفظ نکرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به دامنه متفاوت اثربخشی دو روش درمانی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و فعال سازی رفتاری (BA) از نظر شدت و مدت اثر بر مولفه های مختلف کارکردهای اجرایی در بیماران افسرده، یافته های پژوهش حاضر می تواند در انتخاب و طراحی مناسب ترین رویکرد درمانی منطبق با نیازهای هر بیمار مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: افسردگی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، روانشناسی
  • مریم عظیم پور، محمد فتحی*، امید دزفولیان صفحات 79-90
    مقدمه

    ژل رویال ممکن است اثرات مثبتی بر عملکرد سیستم اعصاب مرکزی اعمال نماید، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر ژل رویال بر افسردگی و اضطراب در مدل موش های آلزایمری شده ناشی از تری متیل تین بوده است.

    مواد و روش ها

    32 سر موش صحرایی به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند؛ سالم (HC)، (AD)، شم (SH) و تحت درمان با ژل رویال (RJ). آزمون شنای اجباری (FST) برای افسردگی و آزمون ارزیابی اضطراب با ماز بعلاوه (صلیبی) مرتفع (EMP) انجام شد. بیان ژن در نمونه ها با استفاده از تکنیک ریل تام اندازه گیری شد.

    یافته ها

    متغیر وابسته بی حرکتی به طور معنی داری در گروه AD نسبت به گروه های HC و RJ افزایش یافته است؛ به علاوه گروه SH شاخص بی حرکتی بیشتری را نسبت به گروه HC نشان داده است. شاخص های آنتی اکسیدانی سوپر اکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پروکسیداز به طور معنی داری در گروه RJ بیشتر از گروه های SH و AD شد، همچنین این شاخص ها در گروه HC بیشتر از گروه های SH و AD گردید؛ گروه های RJ و HC در مقایسه با سایر گروه ها کاهش معنی داری در رفتارهای اضطرابی از خود نشان دادند.

    نتیجه گیری

    مکمل RJ توانایی تعدیل خلق و خو را در موش های صحرایی مدل تری متیل تینی آلزایمر دارد و ممکن است اثرات مفیدی در درمان آلزایمر داشته باشد.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، شنا کردن
  • مهدی افضلی نیا، ایمان الله بیگدلی*، جواد صالحی فدردی صفحات 91-99
    مقدمه

    یکی از مجادلات چالش برانگیز عمده در علوم شناختی نقش توجه در آگاهی است. اعتقاد کلی بر این است که توجه برای آگاهی ضرروری است. با این وجود، برخی پژوهش ها در موقعیت هایی مانند حافظه حسی نشان داده اند که آگاهی بدون توجه رخ می دهد. در پژوهش های پیشین، استفاده از تکالیف دوگانه حافظه حسی که در آن ها برای بررسی آگاهی در تکلیف مرکزی، توجه به صورت مکانی به تکلیف جانبی منحرف شده است، مشکل انتظارات و دانش پیشین در ادراک محرک را ایجاد کرده است. هدف مطالعه حاضر، بررسی استلزام توجه برای آگاهی در حافظه حسی با استفاده از پارادایم تعدیل یافته استروپ بود.

    مواد و روش ها

    30 نفر شرکت کننده به شیوه نمونه گیری داوطلبانه و به صورت تصادفی در دو گروه گزارش ناقص و گزارش کامل انتخاب شدند.

    یافته ها

    شرکت کنندگان به صورت معنی داری پاسخ های صحیح بیشتری در گروه گزارش ناقص، نسبت به گروه گزارش کامل در هر دو شرایط همخوان و ناهمخوان داشتند. این نشان می دهد که سوگیری توجه به پردازش واژه در شرایط ناهمخوان، پاسخ های صحیح را نسبت به موقعیت همخوان کاهش نداد.

    نتیجه گیری

    توجه برای آگاهی در حافظه حسی ضروری نیست.

    کلیدواژگان: آگاهی، توجه، حافظه کوتاه مدت
  • پیرحسین کولیوند*، هادی کاظمی صفحات 100-110
    مقدمه

    بیماری همه گیر کووید-19 یک وضعیت اضطراری در سراسر جهان به وجود آورده است که تهدیدی ویرانگر برای شاخص های سلامت روان، اقتصاد و روابط اجتماعی می باشد. فاصله گذاری اجتماعی و قرنطینه آسیب جدی به روابط اجتماعی وارد کرده است. به دنبال قرنطینه عواملی هم چون بیکاری طولانی مدت، از دست دادن مشاغل و کاهش درآمد خانواده در بسیاری از کشورها ایجاد شده است. کاهش روابط اجتماعی و شرایط متغیر اقتصادی می تواند منجر به بحران هایی جدی در کلان شهرها شود. از این رو، نگاهی به این جنبه ها که کمتر مورد توجه قرار گرفته است، لازم به نظر می رسد.

    مواد و روش ‎ها

    در این مطالعه، جنبه های اجتماعی- اقتصادی بیماری کووید -19 در شهر تهران بر اساس شاخص های کیفی در قالب پرسشنامه از 200 هزار شهروند جمع آوری گردید و سپس نتایج داده ها آنالیز شد.

    یافته‏ ها

    نتایج حاصل از این طرح نشان داد که پاسخ افراد بسته به نوع شغل (خصوصی، دولتی، غیررسمی و خوداشتغالی) بسیار متفاوت است. نوع رابطه استخدامی تعیین کننده در پاسخ به پرسش هایی از قبیل از دست دادن شغل در دوران کرونا و پس از آن، استانداردهای زندگی و کاهش هزینه های کالاهای لوکس می باشد.

    نتیجه‏ گیری

    به منظور کاهش مخاطرات اجتماعی، سازمان های مردم نهاد و همچنین دولت باید برنامه هایی جهت حصول اطمینان از امنیت شغلی، ایجاد تمایل به پس انداز، ایجاد صندوق ذخیره، ایجاد فرصت های شغلی ساختار یافته برای مردم و توسعه مهارت ها را تهیه و اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: کووید- 19، فاصله فیزیکی، قرنطینه
  • پیرحسین کولیوند*، وحید دهستانی، هادی کاظمی صفحات 111-118
    مقدمه

    بیماری کووید- 19 (COVID-19) که به علت سویه SARS-CoV-2 ایجاد می شود، قدرت سرایت پذیری بالایی دارد که به دنبال آن در موراد حاد می تواند منجر به مرگ شود. در شرایط حاد این بیماری، کاهش اکسیژن خون منجر به شرایط هیپوکسمی می شود. در این شرایط مدیریت احیای اکسیژن با استفاده از ونتیلاسیون و اینتوبه بسیار ضروری می باشد. بهینه سازی و استاندارد سازی مدیریت درمان، از طریق داده های بالینی می تواند باعث بهبودکیفیت مراقبت ها و همچنین بهبود وضعیت نهایی بیمار شود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه با استفاده از داده های مقالات کارآزمایی های بالینی تصادفی شده و مطالعات مروری نظام مند و متا آنالیز، PICO هایی (جمعیت، مداخله، مقایسه کننده، نتیجه) جمع آوری گردید. همچنین از رویکرد GRADE برای ارزیابی کیفیت شواهد و قدرت تاثیرگذاری توصیه های مستخرج شده از مطالعات، استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس شواهد موجود موارد زیر جهت بهبود حال بیماران توصیه می شود: 1. استفاده از کورتیکواستروییدهای سیستمیک در بیمارانی که به اکسیژن نیاز دارند و همچنین استفاده از ضدانعقادها در طول مدت بستری توصیه می شود. 2. درمان آنتی بادی مونوکلونال (به عنوان مثال؛ آنتاگونیست گیرنده اینترلوکین 6)، همراه با اکسیژن در بیماران مبتلا به نارسایی تنفسی به صورت مشروط توصیه می شود. 3. هیدروکسی کلروکین همراه با لوپیناویر- ریتوناویر در بیماران با نارسایی تنفسی نباید استفاده شود. 4. استفاده از آزیترومایسین، هیدروکسی کلروکین همراه با آزیترومایسین، کلشی سین و رمدسویر در بیمارانی که به ونتیلاسیون نیاز دارند به صورت مشروط توصیه می شود. 5. تشخیص زود هنگام و شروع درمان بر سرعت بهبود حال بیمار تاثیر معنی داری دارد.

    نتیجه گیری

    دستورالعمل درمانی برگرفته از ارزیابی‏ کارآزمایی های بالینی، مطالعات مروری نظام مند و متا آنالیز می تواند نتیجه درمان بیماران مبتلا به کووید- 19 را ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: کووید-19، ضد انعقادها، اینترلوکین ها
  • سمیرا رمضی، فاطمه آرانی، اطلسی صفایی، زینب عباسی، زهرا حیدری، هانیه قاسمیان نافچی، هما محمد صادقی، فریبا کریم زاده* صفحات 119-139
    مقدمه

    آستروسیت ها سلول هایی با ویژگی های عملکردی و ظاهری مشخص، در نواحی معینی از مغز وجود دارند و در نوروژنز، سیناپتوژنز، کنترل نفوذ پذیری سد خونی- مغزی و حفظ هموستاز خارج سلولی، نقش تنظیم کننده دارند. به علاوه، آستروسیت ها بر اساس نیاز سلول های اطراف و از طریق ارتباط با آکسون ها، دندریت ها و سیناپس ها، نقش کلیدی در تکامل و تنظیم مدارهای عصبی دارند. همچنین، آستروسیت ها از طریق تنظیم عملکرد عصبی، نقش اساسی در پلاستیسیتی سیناپسی و تشکیل حافظه دارد. آستروسیت های بالغ پس از آسیب به سیستم عصبی مرکزی فعال شده و به آستروسیت های واکنشی A1 و A2 تبدیل می شوند. نقش های حمایتی آستروسیت های واکنشی ممکن است به نقش های سمی تبدیل شده و در نهایت منجر به پیشرفت بیماری های نورولوژیک گردد. اختلالات نوروترانسمیتر، تکامل آنورمال مغزی و بازسازی مجدد ساختارهای سیناپسی، در مغز بیماران مبتلا به اختلالات نوروسایکولوژیک دیده شده است. مطالعات گسترده ای به نقش آستروسیت ها در افسردگی، اسکیزوفرنی و وابستگی به دارو اشاره کرده اند. از طرف دیگر، آستروسیت ها فاکتور مهمی در آسیب نورونی در بیماری نورودژنراتیو هستند. مطالعات نورولوژیک و رادیولوژیک نشان داده اند که این بیماری ها با التهاب شدید در ارتباط هستند و آستروسیت ها از جمله مهمترین سلول های دخیل در ایجاد التهاب هستند. آستروسیت های واکنشی در پاتولوژی بیماری های متنوع نورولوژیک هم چون آلزایمر، پارکینسون، اسکلروزیس جانبی آمیوتروفیک، مالتیپل اسکلروزیس و هانتینگتون نقش دارند. تغییرات در نوروترانسمیترها، ارتباطات سلولی، گیرنده ها، مسیرهای سیگنالینگ (خصوصا در زمینه التهاب)، ترشح فاکتورهای التهابی، کانال های آبی، ترشح فاکتورهای رشد، رسوب پروتئین، هومیوستاز یونی و در نهایت تغییرات در سایز و تعداد آستروسیت ها، از مهم ترین مکانیسم های پاتوژنیک در آستروسیت ها درنظر گرفته شده اند.

    نتیجه گیری

    تنظیم نمودن آستروسیت های واکنشی، می تواند یک استراتژی بالینی موثر جهت درمان بیماری های عصبی و روانی باشد.

    کلیدواژگان: آستروسیت ها، بیماری های نورودژنراتیو، اختلالات روانی
  • محمدامین عدالت منش* صفحات 140-150
    مقدمه

    در سال های اخیر، کشف سلول های بنیادی در شیر مادر، سرنوشت این سلول ها در نوزادان شیرخوار و نقش بالقوه آن ها در پزشکی ترمیمی مورد توجه بوده است. با توجه به انعطاف پذیری و ظرفیت تمایزی بالای این سلول ها و نیز امکان تمایز آن ها به سلول های شبه عصبی، نقش این سلول ها در طول شیرخوارگی و امکان مهاجرت آن ها در امتداد محور روده- مغز به طور گسترده ای بررسی شده است.

    نتیجه گیری

    ارزیابی ویژگی های جذاب شیر مادر، نقش احتمالی سلول های بنیادی شیر در بهبود اختلالات عصبی نوزادی و امکان افزایش ضریب هوشی نوزادان به واسطه انتقال این سلول ها به مغز نوزاد و پتانسیل درمانی آن ها در پزشکی ترمیمی عصبی مرور شد.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی، حفاظت عصبی، میکروبیوتا
  • علی محمد خانی زاده، فریبا کریم زاده* صفحات 151-159
    مقدمه

    ویروس SARS-CoV-2 ، که به عنوان یک اپیدمی در سراسر جهان ظاهر شده است، با علایم سیستمیک مانند تب، سرفه، تنگی نفس و بدن درد همراه است. این ویروس از طریق مختلف به سیستم عصبی مرکزی وارد می شود و علایمی مانند سرگیجه، سردرد و کاهش هوشیاری، انسفالیت، دمیلینه شدن، نوروپاتی، سکته مغزی، تشنج و از دست دادن حافظه ایجاد می کند. آلوده شدن سیستم عصبی به ویژه هیپوکامپ به این ویروس، می تواند باعث اختلال در حافظه شود. از طرف دیگر، هیپوکسی ناشی از عفونت ریه ممکن است در ایجاد یا پیشرفت بیماری آلزایمر (AD) نقش داشته باشد. افزایش تولید بتا آمیلویید و همچنین اتوفاژی به دنبال هیپوکسی موجب آسیب عصبی می شود. علاوه بر این، هیپوکسی مزمن به سبب افزایش بیان آنزیم بتا سکراتاز، بیان آنزیم های تجزیه کننده بتا آمیلویید را کاهش می دهد. از سوی دیگر، سیتوکین های پیش التهابی محیطی تولید شده توسط میکروگلیا در افزایش سطح بتا آمیلویید و هیپرفسفوریلاسیون تایو نقش دارند. سایر مکانیسم های احتمالی درگیر در بروز AD به دنبال عفونت ویروس SARS-CoV-2، شامل اختلالات میتوکندریایی و افزایش استرس اکسیداتیو است که نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی AD دارند. استرس اکسیداتیو با کاهش فعالیت آلفا سکرتاز باعث افزایش تولید بتا آمیلویید می شود.

    نتیجه گیری

    ویروس SARS-CoV-2 ممکن است با ورود مستقیم به سیستم عصبی مرکزی و آسیب رساندن به مناطق حیاتی ذخیره کننده حافظه، یا عواقب ناشی از هیپوکسی مزمن، استرس اکسیداتیو یا افزایش تولید سیتوکین های پیش التهابی محیطی موجب تشدید علایم AD شود.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، حافظه، استرس اکسیداتیو
|
  • Mojtaba Mohammadpoor*, Atefe Alizadeh Pages 1-9
    Introduction

    Electroencephalography (EEG) is the most commonly used method to study the function of the brain. This study represents a computerized model for distinguishing between epileptic and healthy subjects using EEG signals with relatively high accuracy.

    Materials and Methods

    The EEG database used in this study was obtained from the data available in Andrzejak. This dataset consists of 5 EEG sets (designated as A to E), each containing 100 EEG sections. Collections A and B comprised EEG signals that have been taken from 5 healthy volunteers. The C and D sets referred to EEGs from patients with focal epilepsy (without ictal recordings) and the E set was derived from a patient with ictal recording. Support vector machines were used after applying principal components analysis or linear discriminant analysis over the features of the signals. MATLAB has been used to implement and test the proposed classification algorithm. To evaluate the proposed method, the confusion matrix, overall success rate, ROC, and the AUC of each class were extracted. K-fold cross-validation technique was used to validate the results.

    Results

    The overall success rate achieved in this study was above 82%. Dimension reduction algorithms can improve its accuracy and speed.

    Conclusion

    It is helpful to be able to predict the occurrence of a seizure early and accurately. Using the computerized model represented in this study could accomplish this goal.

    Keywords: Seizures, Electroencephalography, Passive Cutaneous Anaphylaxis
  • Nahid Ghoreishi, Samane Zare Molkabad, Somayeh Baratzade, Ateke Goshvarpoor, Ghasem Sadeghi Bajestani* Pages 10-21
    Introduction

    Autism spectrum disorder (ASD) is a neurodevelopmental disorder that affects information processing in the nervous system and the procedure of natural brain evolution. Therefore, the processing and analysis of the brain function of these patients have captivated the attention of many researchers. Qualitative electroencephalography (EEG) is an evaluation method for determining functional brain abnormalities that is different from quantitative EEG. Chaotic tools are used in qualitative EEG whereas linear and nonlinear methods are applied in quantitative EEG. The purpose of the present study is to compare qualitative EEG findings of healthy and autistic subjects.

    Materials and Methods

    In this study, 19 channels of brain signals (Cz, C4, F4, Fz, F3, C3, P3, Pz, P4, T4, F8, Fp2, Fp1, F7, T3, T5, O1, O2, T6) of 6 healthy and 5 autistic subjects were evaluated in two phases. At first 5-minutes with closed eyes and then 5-minutes with opened eyes, the subjectchr('39')s EEG was recorded. After removing the artifacts, the correlation dimension of the signals was calculated, and brain maps were plotted to analyze the changes of correlation dimension on the scalp surface.

    Results

    By comparison of the brain maps of the healthy and autistic groups between the opened and closed eyes periods, we found there was a difference between the brain function of the groups, especially in the T3 and T4 regions of the temporal regions as well as frontal and posterior areas.

    Conclusion

    Using brain maps, correlation dimension mapping on the brain surface provides a better understanding of brain dynamics in autistic subjects.

    Keywords: Brain Mapping, Electroencephalography, Autism Spectrum Disorder
  • Pegah Tababaienavainobari, Mehran Solymani*, Behzad Shalchi Pages 22-34
    Introduction

    The purpose of this study was to determine the comparison of the effectiveness of pivotal response treatment (PRT) and applied behavioral analysis (ABA) on the severity of symptoms and executive functions in autistic children.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design associated with a control group. The statistical population of this study was all children with autism spectrum disorder (5-12 years old) who referred to Tabriz Autism Center in 2019. For the purpose of sampling, 60 autistic children were selected using the available sampling method and randomly divided into 3 groups, the first experimental PRT group (n=20), the second experimental ABA group (n=20), and the control group (n=20). The data were collected using the Garz test and the College Neuropsychological and Personality Questionnaire.

    Results

    The results showed that PRT and ABA exerted beneficial effects on the severity of symptoms and executive functions, decreased the severity of symptoms, and improved executive functions in children. Furthermore, the results of the post hoc test showed that the training of the PRT method was significantly superior to the ABA method over the severity of symptoms and executive functions.

    Conclusion

    Attention to these educational methods (PRT and ABA) has an important role in the reduction of symptoms severity and the improvement of executive functions of autistic children.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Executive Function, Applied Behavior Analysis
  • Elham Pourafrouz, Saeed Setayeshi*, Iman Allah Bigdeli, Mir Mohsen Pedram Pages 35-47
    Introduction

    Artificial intelligence researchers are trying to implement human intelligence on the machine. This study aimed to develop an appropriate predictive computer model to evaluate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on irritability.

    Materials and Methods

    The design of the present study is quasi-experimental with a pre-test and post-test method. 135 individuals who referred to Khane Mehr counseling center in Mashhad and participated in an 8-session mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) course were included in this study. Totally, 11 MBCT courses were held and 10 to 14 people participated in each course. Participants completed the irritability questionnaire (Pourafrouz & et al.) at two stages (before treatment and after treatment). In order to examine the differences from pre-test to post-test in this research, the variance analysis of repeated measures was used.

    Results

    There was a significant difference between pre-test and post-test irritability scores. The effect of mindfulness was 83%. To develop the prediction model, three Bayesian, regression, and neural network models were compared. The Bayesian model, with 93% accuracy test data, was considered the most appropriate model. Moreover, the Bayesian models with input and output clustering (85.7%), the Bayesian with classification (71.49%), and the sequential neural network (64.29%) were identified as suitable models to predict the effectiveness of 8-session mindfulness courses on reducing irritability. The Bayesian model with output clustering, one-output regression, and the Convulsions Neural Network did not have sufficient predictive accuracy for the effectiveness of mindfulness.

    Conclusion

    Using cognitive modeling, we can predict the efficacy of mindfulness-based cognitive therapy on irritability.

    Keywords: Mindfulness, Therapeutics, Counseling
  • Amin Mehrabi, Abbasali Gaeini, Reza Nouri*, Farhad Daryanoosh Pages 48-59
    Introduction

    Mitochondrial disorders play an essential role in reducing the health, infestation, and progression of aging. The SIRT3 in mitochondria coordinates many mitochondrial biological aspects that are important in aging. Moreover, it alters directly the activity of many metabolic enzymes. Exercise has been able to enhance SIRT3 protein’s expression and improve antioxidant function and neuroprotection. Resveratrol acts as a modulator of SIRT3 and has anti-aging and neuroprotective effects. The aim of this study was to determine the effect of HIIT swimming activity and resveratrol supplementation on SIRT3 levels in the frontal lobe among older rats.

    Materials and Methods

    Thirty rats were randomly divided into 5 groups; control (C), solvent (S), supplement (R), HIIT exercise (EX), HIIT exercise, and supplement (EXR)). The EX group performed HIIT swimming training for six weeks. Group C rats did not practice. Group R rats received only resveratrol supplementation. Rats in the EXR group performed HIIT swimming exercises with resveratrol. Group S received the only solvent. The SIRT3 protein levels were assessed frontal lobe of the rats.

    Results

    A significant increase in SIRT3 protein was observed in group R, EX, and EXR groups compared to the control group. In addition, there was a substantial difference between the mean values of SIRT3 protein among the three groups. SIRT3 levels in the EX and EXR groups were significantly greater compared to the R group.

    Conclusion

    Increasing the amount of SIRT3 in the response of HIIT swimming training in older rats indicating the involvement of this protein in metabolic pathways, antioxidant defense, and neuroprotection. In addition to metabolic tissues, this process occurs in the frontal lobe of the brain.

    Keywords: Resveratrol, Swimming, Aging
  • Mohammad Jalilvand*, Rezvan Souri, Mahtab Solimanitabar Pages 60-67
    Introduction

    In addition to experiencing physical symptoms, patients with psoriasis experience a wide range of psychological problems, including depression and anxiety. The aim of this study was to investigate the effectiveness of yoga exercises on anxiety and depression in patients with psoriasis.

    Materials and Methods

    This research was conducted as a semi-experimental study using pre-test and post-test with a control group. Twenty patients were selected and randomly divided into two groups of yoga practice and control with equal numbers. Participants completed the Beck Depression and Anxiety Inventory. The experimental group received yoga interventions for 8 weeks (two sessions per week).

    Results

    The results showed a significant decrease in anxiety and depression scores of psoriasis patients following yoga exercises.

    Conclusion

    Yoga training is effective in reducing anxiety and depression in patients with psoriasis.  Participation in yoga exerts beneficial effects on the psychological conditions of patients with psoriasis.

    Keywords: Yoga, Anxiety, Depression
  • Sahar Amiri, Parvin Ehtesham Zadeh*, Fariba Hafezi, Mohamad Reza Borna Pages 68-78
    Introduction

    Little attention has been paid to the impairment of executive functions (EF) in depression disorders when evaluating the effectiveness of therapies. The aim of this study was to evaluate and compare the effects of two important therapies of behavioral therapy approach, namely therapy based on Behavioral Activation Therapy (BA) and Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on the three executive function components of inhibition, learning rules, and flexibility in patients with depression.

    Materials and Methods

    This research was quasi-experimental field research with a pre-posttest and control group with a three-month follow-up. The statistical population of the study consisted of all clients diagnosed with depression in the psychology and counseling centers of Ahvaz in 2019. Forty-five of them were selected by purposive sampling and randomly assigned to two experimental groups and one control group. To collect the data Tower Test and Word Context Test of D-KEFS were used.

    Results

    The results showed that ACT and BA significantly improve the learning of rules, inhibition, and mental flexibility of subjects with depression immediately after treatment. However, the effectiveness of BA on learning the rules and inhibition was significantly higher than ACT. In the follow-up phase, only the effectiveness of BA on the two components of rule learning and inhibition remained stable, and ACT did not retain its effectiveness on any of the components of EF after a two-month period.

    Conclusion

    Considering the different range of intensity and duration of effect of BA and ACT on different EF components of patients with depression, our findings can be useful for selecting and designing the most appropriate treatment approach according to the needs of each patient.

    Keywords: Depression, Acceptance, Commitment Therapy, Psychology
  • Maryam Azimpour, Mohammad Fathi*, Omid Dezfoulian Pages 79-90
    Introduction

    Royal Jelly (RJ) may exert positive effects on the function of the central nervous system. The aim of the present study was to investigate the effect of RJ on depression and anxiety in trimethyltin (TMT)-induced Alzheimerchr('39')s disease (AD) model in rats.

    Materials and Methods

    32 rats were randomly divided into four groups; healthy (HC), AD, sham (SH), and RJ-treated. Forced Swimming Test (FST) for depression and Elevated Plus-Maze (EPM) for anxiety assessment were performed. Gene expression in the samples was measured using Real-Time PCR.

    Results

    The dependent variable of immobility significantly increased in the AD group compared to the HC and RJ groups. Furthermore, the SH group has shown greater immobility than the HC group.  The antioxidant indexes of superoxide dismutase and glutathione peroxidase were significantly greater in the RJ group compared to the SH and AD groups. These indexes were also higher in the HC group than in the SH and AD groups. The RJ and HC groups exhibited a significant reduction in anxiety behaviours compared to the other groups.

    Conclusion

    RJ supplementation has the ability to modulate the mood in the TMT model of AD in rats and may exert beneficial effects in the treatment of AD.

    Keywords: Depression, Anxiety, Swimming
  • Mehdi Afzalinia, Imanollah Bigdeli*, Javad Salehi Fadardi Pages 91-99
    Introduction

    One of the main challenging issues in cognitive science is the role of attention in consciousness. It is generally believed that attention is essential for consciousness. However, some studies have shown in some conditions, such as iconic memory, consciousness happens without attention. In previous studies, using iconic memory dual tasks in which attention is locally diverted to peripheral task in order to examine consciousness in the central task has caused the problem of expectation and previous knowledge in perception of the stimuli. The purpose of the present study was to test attention necessity for consciousness in iconic memory using the modified Stroop paradigm.

    Materials and Methods

    Thirty Participants subjects were selected and randomly assigned to the partial and whole report groups.

    Results

    Participants had significantly more correct responses in the partial group compared to the whole report group both in congruent and incongruent conditions. This indicates that attentional bias to word processing in incongruent conditions did not affect the correct responses compared to congruent conditions.

    Conclusion

    Attention is not necessary for consciousness in iconic memory.

    Keywords: Consciousness, Attention, Short-Term Memory
  • Pir Hossien Kolivand*, Hadi Kazemi Pages 100-110
    Introduction

    Covid-19 pandemic has created a worldwide emergency that poses a devastating threat to mental health, economic, and social indicators. Social distancing and quarantine have seriously damaged social relations. The quarantine can lead to socio-economic problems, such as long-term unemployment, job losses, and declining family incomes in many countries. Declining social relations and changing economic conditions can lead to serious crises, particularly psychological issues, in metropolitan areas. Hence, it is necessary to look at these aspects that have received less attention.

    Materials and Methods

    In this study, the socio-economic aspects of COVID-19 disease in Tehran collected from 200,000 citizens based on qualitative indicators in the form of a questionnaire, and then the data were analyzed.

    Results

    The results of this project showed that peoplechr('39')s responses are very different depending on the type of job (private, government, informal, and self-employment). The type of employment relationship is decisive in answering questions, such as job loss during and after the corona pandemics, living standards, and reduced costs of luxury goods.

    Conclusion

    In order to reduce the social risks, non-governmental organizations and the government should prepare and implement programs to ensure job security, create a desire to save, produce structured job opportunities, and develop skills.

    Keywords: COVID-19, Physical Distancing, Quarantine
  • Pir Hossien Kolivand*, Vahid Dehestani, Hadi Kazemi Pages 111-118
    Introduction

    COVID-19, caused by the SARS-CoV-2 strain, is highly contagious and can be fatal in acute cases. In severe cases, hypoxia leads to hypoxemia. In these conditions, oxygen management using ventilation and intubation is very necessary. Optimizing and standardizing treatment management through clinical data can improve the quality of care as well as the patientchr('39')s condition.

    Materials and Methods

    In this study, using data from randomized clinical trials and systematic review and meta-analysis, several critical PICOs (population, intervention, comparator, and outcome) were collected. The GRADE approach was also used to evaluate the quality of evidence and the effectiveness of the recommendations derived from the studies.

    Results

    Based on the available evidence, the following recommendations advised to improve the condition of patients: I) the use of systemic corticosteroids in patients who need oxygen and the use of anticoagulant drugs during hospitalization recommended. II) Treatment of monoclonal antibody (i.e., interleukin -6-receptor antagonist) with oxygen is conditionally recommended in patients with respiratory failure. III) The hydroxychloroquine in combination with lopinavir-ritonavir should not be used in patients with respiratory failure. IV) The use of azithromycin, hydroxychloroquine in combination with azithromycin, colchicine, and remdesivir are recommended temporarily in patients with ventilation. V) Early diagnosis and initiation of treatment have a significant effect on the patientchr('39')s recovery.

    Conclusion

    The proposed guideline obtained from the evaluation of clinical trials, systematic reviews, and meta-analyses can improve the outcomes of patients with COVID-19 disease.

    Keywords: COVID-19, Anticoagulants, Interleukins
  • Samira Ramazi, Fatemeh Arani, Atlasi Safaei, Zeinab Abbasi, Zahra Heidari, Hanieh Ghasemian Nafchi, Homa Mohammadsadeghi, Fariba Karimzadeh* Pages 119-139
    Introduction

    Astrocytes are cells with distinct morphological and functional properties in certain areas of the brain and play regulatory roles, such as neurogenesis, synaptogenesis, control of the blood-brain barrier permeability, and maintaining extracellular homeostasis. Moreover, astrocytes play a key role in the development and modulation of neural circuits through communicating with axons, dendrites, and synapses according to the needs of the surrounding cells. Furthermore, astrocytes play an essential role in synaptic plasticity, and memory formation via the modulation of neural function. Mature astrocytes are activated following central nervous system damage and changed to reactive astrocytes type A1 and A2. Supporting roles of reactive astrocytes may shift to toxic functions and finally cause the progression of neurological diseases. Neurotransmitter disorder, abnormal brain development, and regeneration of synaptic structures are observed in the brains of patients with neuropsychological diseases. Extensive studies have pointed to the role of astrocytes in depression, schizophrenia, and drug dependence. On the other hand, astrocytes are an important factor in neuronal damage in neurodegenerative diseases. Neurological and radiological studies have shown that these diseases are associated with severe inflammation and astrocytes are among the most important cells that cause inflammation. Reactive astrocytes play a role in the pathology of various neurological diseases, such as Alzheimerchr('39')s disease, Parkinsonchr('39')s disease, lateral amyotrophic sclerosis, multiple sclerosis, and Huntingtonchr('39')s. Alterations in neurotransmitters, cellular connections, receptors, signaling pathways (especially in the field of inflammation), secretion of inflammatory factors, aqueous channels, secretion of growth factors, protein deposition, ionic homeostasis, and finally, changes in the size and number of astrocytes have been considered as the most important pathogenic mechanisms in astrocytes.

    Conclusion

    Regulation of reactive astrocytes could be an effective clinical strategy for the treatment of neurological and psychological diseases.

    Keywords: Astrocytes, Neurodegenerative Diseases, Mental Disorders
  • Mohammad Amin Edalatmanesh* Pages 140-150
    Introduction

    In recent years, the discovery of stem cells in breast milk, the fate of these cells in infants, and their potential role in regenerative medicine are taken into consideration. Due to the high plasticity and differentiation capacity of these cells as well as the possibility of their differentiation into neural-like cells, the role of these cells during infancy and the possibility of their migration along the intestinal-brain axis are extensively investigated.

    Conclusion

    Considering the attractive properties of breast milk, the possible role of milk stem cells in the amelioration of pediatric neurological disorders in newborns, and the possibility of increasing neonatal intelligence quotient by migration to the neonatal brain, and their therapeutic potentials in regenerative medicine were reviewed.

    Keywords: Stem Cells, Neuroprotection, Microbiota
  • Ali Mohammadkhanizadeh, Fariba Karimzadeh* Pages 151-159
    Introduction

    SARS‑CoV‑2 virus, which has emerged as a worldwide epidemic, is accompanied by systemic symptoms, such as fever, cough, shortness of breath, and body aches. The virus enters the central nervous system in various ways and causes symptoms, such as dizziness, headache, and loss of consciousness, encephalitis, demyelination, neuropathy, stroke, seizure, and memory loss. Infection of the virus into the nervous system, particularly the hippocampus, can cause memory impairment. On the other hand, hypoxia due to lung infection may have a role in the development or progression of Alzheimerchr('39')s disease (AD). An increase of beta-amyloid production, as well as autophagy following hypoxia, causes nerve damage. Furthermore, chronic hypoxia reduces the expression of beta-amyloid-degrading enzymes by increasing the expression of the beta-secretase enzyme. On the other hand, peripheral proinflammatory cytokines produced by microglia are involved in increasing beta-amyloid levels and tau hyperphosphorylation. Other possible mechanisms involved in the development of AD following the SARS‑CoV‑2 virus infection include mitochondrial disorders and increased oxidative stress, which play an important role in the pathophysiology of AD. Oxidative stress increases beta-amyloid production by reducing alpha-secretase activity.

    Conclusion

    The SARS‑CoV‑2 virus may exacerbate the symptoms of AD by entering directly into the central nervous system and damaging vital areas in-memory storage or the consequences of chronic hypoxia, oxidative stress, or increased production of peripheral proinflammatory cytokines.

    Keywords: Alzheimer Disease, Memory, Oxidative Stress