فهرست مطالب

Assessment and Research in Applied Counseling - Volume:3 Issue: 3, 2021

Journal of Assessment and Research in Applied Counseling
Volume:3 Issue: 3, 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/06/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید رحیمی پردنجانی*، داریوش جلالی، سارا نجاتی فر، الهه اعرابی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    وجود مشکلات سازگاری در کودکان با آسیب شنوایی نیازمند مداخلات درمانی است؛ لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی هنر درمانی مبتنی بر نقاشی بر رفتار پرخاشگرانه دانش آموزان دختر با آسیب شنوایی انجام شد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با گروه آزمایش و گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون با پیگیری سه ماهه و جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر با آسیب شنوایی بود که در مدارس استثنایی شهرکرد در سال تحصیلی 1399-1398 مشغول به تحصیل بودند. از میان آن ها 30 دانش آموز که معیار های ورود به مطالعه را داشتند با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پس از همتا سازی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) قرار گرفتند. برای گروه آزمایش طی پانزده جلسه بسته نقاشی درمانی اجرا شد و گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. همه آزمودنی ها در مراحل پیش آزمون و پس آزمون به وسیله پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992) ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که هنر درمانی مبتنی بر نقاشی هم در مرحله پس آزمون و هم پیگیری موجب کاهش رفتار پرخاشگرانه و مولفه های خشم، پرخاشگری کلامی و رنجش می شود (0/01>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش، هنر درمانی مبتنی بر نقاشی به عنوان یک روش روان درمانی موثر در جهت کاهش نشانه های بالینی اختلال رفتاری پرخاشگری دانش آموزان به درمانگران حوزه کودکان با نیاز های خاص پیشنهاد می شود

    کلیدواژگان: هنردرمانی، نقاشی، رفتار پرخاشگرانه، آسیب شنوایی
  • فاطمه حسینی، وکیلی پریوش*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 13-22
    زمینه و هدف

    تعارض های زناشویی تاثیر عمیق منفی بر روابط زوجین و پیرو آن بر بافت و روابط خانوادگی میگذارد؛ اگرچه پژوهش های متعددی بر روی تعارض زناشویی انجام شده است؛ اما پژوهشی که به بررسی اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر روابط ابژه بر ابرازگری هیجانی زوج های دارای تعارض زناشویی بپردازد مورد غفلت واقع شده است؛ لذا هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر روابط ابژه بر ابرازگری هیجانی و صمیمیت زناشویی همسران دارای تعارض زناشویی بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود؛ جامعه آماری پژوهش حاضر 192 زوج مراجعه کننده به مراکز مشاوره حکمت و سعادت در شش ماهه اول  سال 1398 بود که پس از غربالگری با پرسشنامه ابرازگری هیجانی کینگ و آمونز (1990)، 40 زوجی که از نقطه برش 40 نمره کمتری گرفته بودند به شیوه در دسترس انتخاب و در گروه آزمایشی زوج درمانی روابط ابژه (10 زوج) و  گروه گواه (10 زوج) به صورت تصادفی جایگزین شدند.  زوج های گروه آزمایش به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله زوج درمانی روابط ابژه دونوان (2013) قرار گرفتند و زوج های گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند؛ داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط اندازه های مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تاثیر مداخله زوج درمانی روابط ابژه بر ابرازگری هیجانی مثبت  (76/114 =F، 0/001 =P)، ابرازگری هیجانی صمیمیت (85/228 =F، 0/001 =P) و ابرازگری هیجانی منفی (88/34 =F، 0/001 =P) و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که مداخله زوج درمانی روابط ابژه برای افزایش ابرازگری هیجانی مثبت و ابرازگری هیجانی صمیمیت و همچنین کاهش ابرازگری هیجانی منفی در همسران دچار تعارض زناشویی روش مناسبی است.

    کلیدواژگان: ابرازگری هیجانی، زوج درمانی، روابط ابژه، زوج های متعارض
  • اکرم فراوان* صفحات 23-32
    زمینه و هدف

    زبان رسمی بین المللی، زبان انگلیسی است که وسیله ارتباطی میان ملت های مختلف برای تحقق اهداف ارتباطی و آکادمیک است و مهمترین نقش آن ایجاد ارتباط میان مردم است؛ پیشرفت دانش آموزان در یادگیری زبان انگلیسی به طور مستقیمی به کیفیت و تخصص معلم ها وابسته است. عوامل مختلفی از جمله خلاقیت و ذهن آگاهی می تواند بر صلاحیت آموزشی معلمان تاثیر بگذارد. هدف پژوهش در این مطالعه بررسی رابطه متقابل حس خلاقیت و ذهن آگاهی با صلاحیت آموزشی بین فارغ التحصیلان TEFL و غیر TEFL بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود و بدین منظور 318 معلم به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده و با روش کاغذی و آنلاین داده ها با استفاده از پرسشنامه آموزش مهارت خلاقیت رایان (2014) و  پرسشنامه ذهن آگاهی پنج وجهی بایر و همکاران (2004) جمع آوری شد. داده های با استفاده از ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون ساده تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین خلاقیت و صلاحیت آموزشی در گروه TEFL و غیر TEFL رابطه معنی داری دارد (0/05=P)؛ همچنین بین احساس ذهن آگاهی و صلاحیت آموزشی در گروه TEFL رابطه معناداری مثبت وجود دارد (01/0=P)؛ ولی در گروه غیر TEFL تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05<P). در ادامه نتایج نشان داد بین احساس ذهن آگاهی و خلاقیت در گروه TEFL و غیر TEFL  رابطه معنی دار و مثبتی وجود دارد (0/01=P)؛ همچنین از نظر صلاحیت آموزشی بین دو گروه (معلمان TEFL و غیر TEFL) تفاوت معنی داری به دست آمد (0/01=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که سوابق تحصیلی مستقیما ذهن آگاهی را تحت تاثیر قرار می دهد؛ این پژوهش می ت واند به روش های مختلف به معلمان TEFL و غیر TEFL کمک کند و دانش معلمان را به روزتر کند؛ همچنین باعث می شود معلمان تصور کنند که داشتن خلاقیت در تدریس، داشتن ذهن آگاهانه و صلاحیت در امر آموزش می تواند به پیشرفت کلاس کمک کند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، خلاقیت، آموزش زبان انگلیسی، صلاحیت آموزشی
  • نسرین قربانی، شهره باقری حسین آبادی* صفحات 33-44
    زمینه و هدف

    طبق الگوی ستیر شیوه پیام رسانی زوجین بیانگر احساس ارزش شخصی آنها است. پیام رسانی و ارتباط ناکارآمد(غیرمستقیم، مبهم، ناقص، تحریف شده، نامناسب، و ناهمخوان)، شاخص نظام خانوادگی بدکار به شمار می آیند. لذا  هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی خانواده درمانی کوتاه مدت ستیر بر ناگویی هیجانی و بلوغ عاطفی در زوجین متقاضی طلاق بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود؛ و جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه زوجین  متقاضی طلاق مراجعه کننده به مرکز مشاوره سرای امید کاشان در شش ماهه دوم سال 1399 شامل 100 زوج بود که پس از غربالگری با پرسشنامه بلوغ عاطفی سینک و بهارگاوا (1984) و ناگویی هیجانی تورنتو 40 زوج به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و در گروه  آزمایشی خانواده درمانی ستیر(10 زوج) و گروه گواه (10 زوج) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله  ستیر قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط اندازه های مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تاثیر مداخله خانواد درمانی ستیر بر بلوغ عاطفی (001/0 P= و  40/180 F=) و ناگویی هیجانی (001/0 P=و 72/267F=) و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که مداخله خانواده درمانی ستیر برای کاهش ناگویی هیجانی و همچنین  بهبود ثبات بلوغ عاطفی در همسران دچار مشکلات  زناشویی روش مناسبی است.

    کلیدواژگان: بلوغ عاطفی، خانواده درمانی، زوجین متقاضی طلاق، ستیر، ناگویی هیجانی
  • امید عیسی نژاد*، الهه علیپور، مهدی رستمی، مرضیه تاجمیری صفحات 45-54
    زمینه و هدف

    مطالعه روابط زوجین به روشن شدن چهارچوب های ساختاری که این روابط در آن شکل می گیرد کمک می کند؛ یکی از ابعاد این روابط، ارتباط اولیه زناشویی است که زوجین هنگام مواجهه با مشکلات زناشویی، به کار می گیرند؛ از این رو، هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش ارتباط و ازدواج هالفورد بر رفتارهای نگهدارنده همسر و  ارتباط اولیه زناشویی در زوجین جوان شهر کرمانشاه  بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش در قالب مداخله نیمه تجربی به شیوه پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری یک ماهه بود که تعداد 30 زوج به شیوه نمونه گیری در دسترس از میان زوجین مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهری کرمانشاه انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15زوج) و کنترل (15زوج) جایگزین شدند؛ پس از اجرای پیش آزمون، به گروه آزمایش به مدت شش هفته و هر هفته یک جلسه 120 دقیقه ای آموزش ارتباط و ازدواج هالفورد داده شد و همه آزمودنی ها در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به وسیله پرسشنامه رفتارهای نگهدارنده همسر باس و همکاران (2008) و ارتباط اولیه زناشویی ناوران (1967) ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که آموزش ارتباط و ازدواج هالفورد اثربخشی معناداری داشته و توانسته تا مرحله پیگیری موجب بهبود رفتارهای نگهدارنده همسر (32/5=F، 029/0=P) و ارتباط اولیه زناشویی (21/85=F، 001/=P) شود.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان گفت نتایج این پژوهش می تواند اطلاعات مفیدی را برای مشاوران و مددکاران در زمینه این نوع از آموزش زوجی برای بهبود روابط بین همسران، فراهم نماید.

    کلیدواژگان: ارتباط اولیه زناشویی، ارتباط و ازدواج هالفورد، رفتارهای نگهدارنده همسر
  • زهرا سادات گلی*، لیلا سادات میرصفی فرد صفحات 55-63
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع بالای درد مزمن در جامعه و اثرات همه جانبه ی آن بر زندگی بیماران مبتلا، نقش باورهای فراشناختی و تاب آوری در میزان سازگاری این افراد بسیار با ارزش است؛ لذا هدف پژوهش حاضر بررسی نقش  باور های فراشناختی و تاب آوری در پیش بینی سازگاری زناشویی در دو گروه بیماران مبتلا به درد مزمن و بهنجار بود.

    روش پژوهش

    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی به شمار می رود. نمونه این مطالعه شامل دو گروه بیماران مبتلا به درد مزمن (60 نفر) و افراد سالم (60 نفر) بود که به صورت در دسترس انتخاب و با پرسشنامه های باور فراشناختی ولز (1997)، تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و سازگاری زناشویی اسپانیر (1976) ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج رگرسیون  نشان داد در گروه بهنجار، هر دو متغیر باورهای فراشناخت و تاب آوری، وارد مدل شده است. ضریب رگرسیون استاندارد تاب آوری بزرگ تر از ضریب رگرسیون استاندارد باورهای فراشناخت است بنابراین تاثیر پذیری سازگاری زناشویی از تاب آوری بیشتر از باورهای فراشناخت است (باورهای فراشناخت 356/0-=B، 002/0=P، تاب آوری 412/0=B، 001/0>P). در گروه پاسخ گویان دارای درد مزمن، تنها متغیر تاب آوری قادر به پیش بینی سازگاری زناشویی است (388/0=B، 002/0=P).

    نتیجه گیری

    باورهای فراشناختی و تاب آوری پیش بینی کننده های خوبی برای سازگاری زناشویی هستند و اثر معناداری بر سازگاری زناشویی در دو گروه مبتلا به درد مزمن و بهنجار داشتند. اگر تاب آوری و باور فراشناختی هر دو با هم در یک راستا نقش ایفا کنند درنتیجه تاثیر درد روی فرد کمرنگ تر خواهد شد و باعث سازگاری بیشتر می شود. بنابراین علاوه بر تاب آوری باید میزان باور فراشناختی افراد مبتلا به درد مزمن را نسبت به دردشان بالا ببریم.

    کلیدواژگان: باور فراشناختی، تاب آوری، درد مزمن، سازگاری زناشویی
|
  • Saeed Rahimi Pardanjani*, Daroush Jalali, Sara Nejatifar, Elaheh Arabi Pages 1-12
    Background and Aim

    Adaptation problems in children with hearing impairment require therapeutic interventions. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of painting-based art therapy on the aggressive behavior of female students with hearing impairment.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design, control and experimental groups, and a three-month follow-up. The statistical population included female students with hearing impairment who were studying in special schools of Shahrekord in the academic year 2019-2020, from which 30 students who met the inclusion criteria were selected by the convenient sampling method and assigned to the experimental group (n = 15) and the control group (n = 15) after matching. The experimental group received a painting therapy package for 15 sessions, and the control group received no intervention. All subjects were assessed in the pre-test and post-test stages by Buss and Perrychr('39')s (1992) Aggression Questionnaire. Data were analyzed using repeated-measures ANOVA and SPSS 24 software.

    Results

    The results indicated that painting-based art therapy reduced aggressive behavior and the components of anger, verbal aggression, and resentment both in the post-test and follow-up stages (P <0.01).

    Conclusion

    According to the results, painting-based art therapy is recommended to therapists in the field of children with special needs as an effective psychotherapy method to reduce the clinical signs of aggressive behavior disorder in students.

    Keywords: art therapy, painting, aggressive behavior, hearing impairment
  • Fatemeh Hosseini, Parivash Vakili*, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Pages 13-22
    Background and Aim

    Marital conflicts negatively affect couple relationships, and consequently, family relationships. Although several studies have been conducted on marital conflict, no study has examined the effect of object relations couple therapy on the emotional expressiveness of couples with marital conflict. So, this study was conducted to investigate the effect of object relations couple therapy on the emotional expressiveness and marital intimacy of couples with marital conflict.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design, a control group, and a two-month follow-up. The statistical population included 192 couples who referred to Hekmat Va Saadat Counseling Centers in the first six months of 2019, from which 40 couples who received lower scores than the cut-off points of 40 were selected by the convenient sampling method after screening with King and Emmons (1990) Emotional Expressiveness Questionnaire and randomly assigned to the object relations couple therapy experimental group (10 couples) and the control group (10 couples). The experimental group received the Donovan (2013) object relations couple therapy intervention for eight 90-minute sessions, and the control group received no intervention. Data were analyzed using repeated-measures ANOVA.

    Results

    The results showed that object relations couple therapy intervention had an effect on positive emotional expressiveness (P = 0.001, F = 114.76), intimacy emotional expressiveness (P = 0.001, F = 228.85), and negative emotional expressiveness (P = 0.001, F = 34.88) and that this effect was stable at the follow-up stage.

    Conclusion

    The results suggest evidence that object relations couple therapy intervention is a suitable method to increase positive emotional expressiveness and intimacy emotional expressiveness and reduce negative emotional expressiveness in couples with marital conflict.

    Keywords: emotional expressiveness, couples therapy, object relations, conflicting couples
  • Akram Faravani* Pages 23-32
    Background and Aim

    The official international language is English, which is a means of communication between different nations to achieve communication and academic goals, and it is mainly involved in creating communication between people. Studentschr('39') progress in learning English is directly affected by the quality and expertise of teachers. Teacherschr('39') educational competence can be affected by various factors, including creativity and mindfulness. Accordingly, this study was conducted to examine the interaction between creativity, mindfulness, educational competence in TEFL and non-TEFL graduates.

    Methods

    This was a correlational study for which 318 teachers were selected by simple random sampling. Data were collected using the Ryan (2014) Creativity Skills Training Questionnaire and the Bauer et al. (2004) Five-Facet Mindfulness Questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficients and simple regression.

    Results

    The results indicated that there was a significant relationship between creativity and educational competence in TEFL and non-TEFL graduates (P = 0.05). Moreover, there was a significant positive relationship between mindfulness and educational competence in the TEFL group (P = 0.01). However, there was no significant difference between these factors in the non-TEFL group (P <0.05). The results also suggested that there was a significant positive relationship between mindfulness and creativity in TEFL and non-TEFL groups (P = 0.01) and that there was a significant difference between the two groups (TEFL and non-TEFL teachers) in terms of educational competence (P = 0.01).

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that educational background directly affects mindfulness. This study can help TEFL and non-TEFL teachers in different ways and update their knowledge. It also makes teachers think that creativity in teaching, mindfulness, and educational competence can help the class progress.

    Keywords: mindfulness, creativity, Teaching English as a Foreign Language (TEFL), educational competence
  • N Ghorbani, Sh Bagheri Houseinabadi* Pages 33-44
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of Satyr short-term family therapy on emotional malaise and emotional maturity in divorced couples.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental with pre-test and post-test with a two-month control and follow-up group; The statistical population of the present study included all couples seeking divorce referred to Omid Kashan Counseling Center in the second half of 1399, which after screening with Sink and Bahargava (1984) emotional maturity questionnaire and Toronto emotional malaise of 40 couples by sample Available samples were selected and randomly substituted in the experimental group of family therapy (10 pairs) and the control group (10 pairs). The experimental group underwent sterile intervention for eight sessions of 90 minutes and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using repeated measures mixed analysis of variance.

    Results

    The results showed the effect of Satir family therapy intervention on emotional maturity (P = 0.001 and F = 180.40) and emotional malaise (P = 0.001, and F = 267.72) and the stability of this effect Was in the follow-up phase.

    Conclusion

    The results of this study suggest evidence that Satyr family therapy intervention is a suitable method to reduce emotional distress and also improve the stability of emotional maturity in spouses with marital problems.

    Keywords: Emotional maturity, Family therapy, Divorce couple, Satyr, Emotional malaise
  • Omid Isanejad*, Elahe Alipour, Mahdi Rostami, Marzieh Tajmiri Pages 45-54
    Background and Aim

    The study of coupleschr('39') relationships helps to clarify the structural frameworks in which these relationships are formed. One of the dimensions of this relationship is the primary marital relationship that couples use when faced with marital problems. Accordingly, this study was conducted to investigate the effect of Halford couple relationship education (CRE) on the spouse preservation behaviors and the primary marital relationship in young couples in Kermanshah.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a one-month follow-up in which 30 couples were selected by the convenient sampling method from couples referring to comprehensive urban health service centers in Kermanshah and randomly assigned to the experimental group (15 couples) and the control group (15 couples). After the pre-test, the experimental group received the Halford couple relationship education intervention for six weeks, one session per week, and all subjects were assessed in the pre-test, post-test, and follow-up stages using the Buss et al. (2008) Spouse Preservation Behavior Scale and the Navran (1967) Primary Communication Inventory (PCI). Data were analyzed using repeated-measures ANOVA.

    Results

    The results indicated that Halford relationship education was significantly effective and improved spouse preservation behaviors (F = 5.32, P = 0.029) and primary marital relationship (P = 0.001, F = 85.21) up to the follow-up stage.

    Conclusion

    The results of this study can provide useful information about this type of couple training for counselors and helpers to improve relationships between spouses.

    Keywords: Primary marital relationship, Halford couple relationship education (CRE), spouse preservation behaviors
  • Zahra Sadat Goli*, Leila Sadat Mirsyfi Fard Pages 55-63
    Background and Aim

    Due to the high prevalence of chronic pain in society and its comprehensive effects on the lives of patients, metacognitive beliefs and resilience significantly affect the level of adaptation of these people. So, this study was conducted to investigate the role of metacognitive beliefs and resilience on predicting marital adjustment in both groups of patients with chronic and acute pain.

    Methods

    This was a descriptive correlational study. The statistical sample of the study included both groups of patients with chronic pain (n = 60) and healthy individuals (n = 60) who were selected by the convenient sampling method and evaluated using the Wells (1997) Metacognition Questionnaire, the Connor-Davidson (2003) Resilience Scale (CD-RISC), and the Spanier (1976) Dyadic Adjustment Scale (DAS).

    Results

    The regression results indicated that both variables of metacognitive beliefs and resilience were included in the model in the group of patients with acute pain. The standard regression coefficient of resilience was higher than that of metacognitive beliefs. Therefore, marital adjustment was more affected by resilience than metacognitive beliefs (metacognitive beliefs (B = -0.356, P = 0.002) and resilience (B = 0.412, P <0.001). In the group of patients with chronic pain, only the variable of resilience could predict marital adjustment (resilience (B = 0.388, P = 0.002).

    Conclusion

    Metacognitive beliefs and resilience are good predictors of marital adjustment and significantly affect marital adjustment in both groups of patients with chronic and acute pain. If resilience and metacognitive belief both play a role together, the pain will affect the individual less and lead to greater adjustment. So, in addition to resilience, the level of metacognitive beliefs of people with chronic pain should be raised.

    Keywords: metacognitive belief, resilience, chronic pain, marital adjustment