فهرست مطالب

مجله شهرسازی ایران
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عزیر عابسی*، پرند بامدادی، حسن امینی راد صفحات 1-10

    افزایش سرسام آور جمعیت جهان طی چند دهه گذشته و روند توسعه ناپایدار جوامع شهری باعث تجاوزات آشکار به زمین ها و اکوسیستم های ارزشمند حاشیه شهرها شده است. تالابها مهمترین این اکوسیستم ها هستند که طی صده‌های اخیر با توسعه نامتوازن شهرها به کلی بلعید شده و نابود یا تخریب شده‌اند. تغییر دیدگاه در فرایند توسعه شهرها از شکل ها و الگوهای نامطلوب سازه‌ای به سوی توسعه‌ی دوست دار محیط زیست، باعث شکل گیری مفهوم جدیدی تحت عنوان شهرهای اکولوژیک شده است. در این شهرها سعی می‌شود تا ارزش های ذاتی محیط زیست در تصمیمات مدیریت شهری و برنامه ریزی‌های توسعه منعکس شده و بروز یابد. به این ترتیب، با ایجاد تعامل سازنده میان محیط زیست، اقتصاد، سیاست و فاکتورهای فرهنگی-اجتماعی، شهرها در هماهنگی با طبیعت به شکوفایی رسیده و توسعه خواهد یافت. توجه به نقش تالاب در بهبود فضاهای شهری، به دلیل واهمه همیشگی انسان از تاثیرات ناآشنای این محیط ها بر امنیت و سلامت انسان با تاخیری تاریخی همراه بوده است. تنها در سال های اخیر و آن هم از منظر محیط زیستی، کنوانسیون جهانی حفاظت از تالابها معروف به کنوانسیون رامسر ایده شهرهای تالابی را جهت حفاظت از تالابهای داخل و پیرامون شهرها پیشنهاد کرده است. در این تحقیق با تشریح مفهوم شهرهای تالابی، بهداشت آب که مهمترین چالش در بهره برداری مستقیم از تالابها است، با بررسی یک نمونه موردی در شهر بابل مورد بررسی و آزمون قرار می‌گیرد.

    کلیدواژگان: شهرهای تالابی، توسعه شهری، کیفیت آب، بابل
  • دکتر رضا احمدیان، دکتر غلامرضا لطیفی، منصور خشتی* صفحات 11-28

    منطقه فرهنگی شهری چه در تقویت جایگاه شهرهای فرهنگی (ارایه تصویر معتبر بین المللی و فراهم آوردن فضای مناسب برای ارتقاء رقابت پذیری شهری و استقرار فعالیت های مرتبط با این شهرها) و چه در کمک به شهرهای غیر فرهنگی در جهت حرکت به سوی جایگاه شهر فرهنگی نقش و اهمیت قابل توجهی دارند، مفهوم و گستره معنایی مرکز شهر بیشتر ناظر بر وجوه کارکردی و عملکردی آن است تا ابعاد فضایی و هندسی آن و بررسی میزان و نحوه اثرگذاری منطقه فرهنگی در توسعه شهری به لحاظ حوزه های عملکردی و فضایی. و شناسایی و تعیین کارکردهای کالبدی و نمادین در عرصه های شهری و معرفی مزیت ها و ارزش افزوده های ناشی از آن. برای رسیدن به این سوالات که شکل گیری یک منطقه مرکزی فرهنگی چگونه می تواند به توسعه شهری منجر شود؟ حوزه های عملکردی و فضایی فرهنگ در منطقه مرکزی شهری چگونه تعیین می شود؟ محدوده (منطقه) فرهنگی شهر شیراز با استفاده از پرسشنامه شناسایی شده در مرحله تحلیل و ارزیابی برای تحقق این منظور، از افراد جامعه مورد مطالعه مراجعه و ویژگی های مورد نظر مورد ارزیابی و بررسی قرارگرفته اند. و مقاله دارای دو بعد نظری و عملی (کاربردی) می باشد و به لحاظ ماهیت تحقیق (پرداختن به مقوله فرهنگ)، از نوع روش کمی می باشد که در جای خود و به اقتضای ساختار پژوهش از روش کمی استفاده خواهد شد. و در نهایت به ذکر این مهم که در محدوده مورد بررسی فعالیتی که بتواند در طول شبانه روز شهروندان را به خود جذب کند وجود ندارد و از ساعات آخر شب به بعد تقریبا هیچ فعالیتی به غیر از عبور و مرور در این محدوده انجام نمی گردد. موانع غیر فرهنگی نیز ممکن است در محدوده فرهنگی شهر وضعیت نامناسبی را نسبت به سایر نقاط شهری ایجاد کنند. این موانع باید در برنامه ریزی برای کل شهر با تاکید ویژه بر شرایط خاص محدوده فرهنگی شهر در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: منطقه فرهنگی، فضای شهری، گردشگری، محدوده مرکزی، شیراز
  • پروین پرتوی، کبریا صداقت رستمی* صفحات 29-41

    راپاپورت از جمله فرهنگ گرایانی است که پژوهش های وسیعی در زمینه فرهنگ در حوزه معماری و مطالعات شهری انجام داده و بخش زیادی از عمر پژوهشی خود را به مطالعات رفتار-محیط اختصاص داده است. لذا بررسی سیر تحول اندیشه های وی در این عرصه بسیار حایز اهمیت می باشد. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی خط فکری راپاپورت در زمینه فرهنگ و مطالعات رفتار-محیط به ویژه در دو دهه ی اخیر و شناسایی تازه ترین نظریات وی می باشد. این پژوهش از نوع مروری توصیفی دانست که طی آن از روش اسنادی و مطالعه مقالات و کتب معتبر بهره گرفته شده است. نتیجه آن که، راپاپورت با حرکت از پارادایم هنری در معماری به سمت پارادایم علمی در حوزه مطالعات فرهنگی در معماری و شهرسازی به دستاوردهای مهمی به ویژه در زمینه ی مطالعات رفتار-محیط دست یافته است. وی در دو دهه ی اخیر به دنبال بسط نظریه ای علمی بوده که بتواند به عملیاتی ساختن مقوله ی فرهنگ یاری رساند. از دید راپاپورت، همه ی پژوهش های وی گام های مقدماتی برای دستیابی او به نظریه توصیفی بوده است که این امر نشان گر پیوستگی و تداوم در روند مطالات راپاپورت می باشد؛ گویی هر قطعه به قطعه های قبلی افزوده می شود. با وجود برخی نقدها به رویکرد مطالعات رفتار-محیط راپاپورت می توان گفت این رویکرد هنوز پیشرفت اصلی در زمینه طراحی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ، مطالعات رفتار-محیط، نظریه توصیفی، راپاپورت
  • احسان درستکار* صفحات 42-52

    نظریه یو به دنبال هدایت از محتمل ترین آینده است. یک فعالیت می تواند با توجه به ساختار التفاتی که از آن فعالیت خاصی انجام می گیرد به نتایج کاملا متفاوتی بینجامد. در این مقاله سعی داریم این نظریه که عمر زیادی از آن نمی گذرد و در حوزه شهرسازی که ریشه ای در علوم اجتماعی دارد را مورد واکاوی و چگونگی ورود آن به عرصه شهرسازی ایران را بررسی کنیم. سوالی که به دنبال پاسخ آن هستیم این است که نظریه یو می تواند در عرصه شهرسازی ایران حضور یابد؟ چگونه؟ این سوال به نوعی اساس اصلی مقاله حاضر را شکل می دهد. جهت پژوهش، شیوه تفسیری-تبیینی که زیر مجموعه روش پژوهش کیفی هستند، استفاده شده است. منابع مورد استفاده در پیشبرد مقاله از طریق انجام مطالعات وسیع کتابخانه ای چه در حوزه نظریه پردازی و چه در حوزه نظریه در باب شهر، حاصل گشته اند. این منابع، سپس بر اساس روش تفسیری-تحلیلی مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج بیانگر آن است که، مدیران و شهرداران شهرهای کشور که به عنوان رهبران شهر نیز مطرح می شوند، باید از سطح گرایی، داوری و پیش داوری اقدامات درون شهری پرهیز کرده و آن را متوقف کنند. این رهبران باید به درون نفس خود فرو رفته تا بتوانند نقاط کور رهبری خود را شناسایی کنند و با آشکار سازی این نقاط به رفع آن اقدام نمایند. سپس، با حضوری همراه با حس و ذهن باز، قلب باز و اراده باز به تصمیم گیری و ایجاد تغییرات بنیادی در رهبری دست بزنند.

    کلیدواژگان: نظریه یو، ظهور آینده، نظریه در شهرسازی
  • زهرا یارمحمودی*، محمد پروا صفحات 53-69

    امروزه توجه زیادی به بحث یادگیری در معماری به منظور افزایش عملکرد معماران شده است، به دلیل اینکه رشته‌های هنری نیازمند خلاقیت و نوآوری می‌باشند و اهمیت یادگیری در این‌گونه رشته‌ها بیشتر است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی روش‌های یادگیری مناسب برای هر کدام از دروس ارایه شده‌ی رشته‌ی مهندسی معماری در مقطع کارشناسی می‌باشد. ماهیت پژوهش کیفی و روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی از نوع استدلال منطقی می‌باشد. به این صورت که در ابتدا روش‌های یادگیری توسط مطالعات کتابخانه‌ای و اسنادی ارایه و دسته‌بندی شده، سپس نقاط قوت و ضعف هر کدام از روش‌ها مورد بررسی قرار گرفته شده است و برای هر کدام از نقاط ضعف در ادامه راهکار پیشنهاد شده است. در بخش یافته‌های پژوهش، پس از شناخت ماهیت و هدف دروس ارایه شده در این مقطع، در نهایت در بخش تحلیل یافته‌های پژوهش، جداولی شامل دروس نظری و عملی همراه با روش‌های سازگار یادگیری با هر یک از دروس ارایه شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می‌دهد که دروس عملی بیشتر با روش‌های یادگیری که نیاز به مشارکت دانشجویان باهم و یا با اساتید دارند، سازگار بوده و دروس نظری نیاز به روش‌هایی دارند که باعث افزایش انگیزه و یادگیری دانشجو شده و مشارکت آن‌ها را به هنگام ارایه درس در کنار اساتید دارا می‌باشد.

    کلیدواژگان: روش های یادگیری، سیستم آموزش، مقطع کارشناسی، رشته ی معماری
  • نیما جهان بین*، حسنعلی رخشانی نسب صفحات 70-81

    زوال شهری که پدیده ای جدید در شهرهای معاصر است در سال های اخیر با پیامدهای اجتماعی و کالبدی خاصی همراه است که در شهر زابل نیز نمود یافته است. هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل مفهومی زوال شهری در شهرهای مرزی (زابل) می باشد. پژوهش حاضر در زمره تحقیقات کیفی و رویکرد نظریه داده بنیاد انجام شده است. جهت تحلیل داده های کیفی از روش فراترکیب و تحلیل محتوا به صورت توام استفاده شده است. روش جمع آوری اطلاعات مطالعه اسنادی و مصاحبه نیمه ساختارمند می باشد. جهت تحلیل داده های کیفی و کدگذاری از نرم افزار Nvivo استفاده شد. بر اساس مطالعات اسنادی و استفاده از روش فراترکیب چارچوب نظری پژوهش و لایه های زوال شهری ارایه گردید. مولفه اصلی زوال شهری براین اساس عبارتند از: عوامل سیاسی، حکمروایی شهری، عوامل زیست محیطی، عوامل اقتصادی و عوامل اجتماعی و فرهنگی.  همچنین جهت ارایه "مدل مفهومی زوال شهری" از روش داده بنیاد استفاده می شود. بر اساس سوالات مطرح شده در فرایند مصاحبه، 350  ارجاع ارایه گردید با بازبینی متعدد و ادغام کدها بر اساس تشابه در طی چندین مرحله تلخیص داده ها، 17 زیر درون مایه استخراج گردید. بر اساس مولفه های ارایه شده و کشف روابط علی- معلولی مدل مفهومی (مدل اسپیرال) زوال شهرهای مرزی با تاکید بر شهر زابل ارایه گردید.

    کلیدواژگان: زوال شهری، شهر مرزی، داده بنیاد
  • حجت حاتمی نژاد*، ثریا فیروزی جهان تیغ صفحات 82-96

    رشد سریع شهر و شهرنشینی و افزایش جمعیت شهری در کشور از مشکلات کلان شهرها می باشد. یکی از معضلاتی که این نوع توسعه در پی داشته، پیدایش و توسعه سکونتگاه های غیررسمی و حاشیه ای بوده و به دنبال آن فقری است که در وجوه مختلف این سکونتگاه ها معنی پیدا می کند. محله های غیرمجاز شهری باعث مشکلات بحرانی چند وجهی می شوند. هم چنین در دهه های اخیر، رشد و گسترش سکونتگاه های غیررسمی در اطراف شهرهای بزرگ به ویژه در کشورهای در حال توسعه با ماهیتی خودرو و خودجوش، مشکلات اقتصادی، اجتماعی عدیده ای را به همراه داشته که در نهایت باعث بروز ناپایداری الگوی توسعه شهری در کشورهای مذکور شده است. روش تحقیق دراین مقاله توصیفی – تحلیلی و از نوع کاربردی می باشد و هدف آن، بررسی و ارزیابی تطبیقی شاخص های اقتصادی، اجتماعی در محله های خواجه ربیع و نه دره (به عنوان سکونتگاه های غیررسمی شهر مشهد) با کمک روش آماری تحلیل واریانس می باشد. هم چنین جهت تکمیل پرسشنامه با توجه به حجم جامعه آماری 29920 نفر و استفاده از جدول تعیین حجم نمونه مورگان تعداد 375 پرسشنامه مورد پرسشگری قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که محله نه دره از لحاظ شاخص های های اقتصادی، اجتماعی در سطح بالاتری نسبت به محله خواجه ربیع قرار دارد. همچنین نتیجه بررسی تحولات اقتصادی با استفاده از آزمون Chi-squared نشان می دهد که سکونتگاه های مذکور در حال گذار از فرهنگ سنتی خود می باشند.

    کلیدواژگان: الگوی توسعه شهری، سکونتگاه غیررسمی، شاخص های اقتصادی- اجتماعی، محله خواجه ربیع و نه دره
  • ایمان فرزین صفحات 97-108

    در شهرسازی نوین در نظرگیری ارتباط توسعه شهر و حمل و نقل باعث ارتقای معیار های کیفی شهر می شود. توسعه شهر ها با بهره گیری از پتانسیل های عناصر ترابری شهری همواره در طول تاریخ مورد توجه بوده و در دوره های زمانی مختلف با اهداف و روش های گوناگونی صورت پذیرفته است. در این زمینه آنچه در هزاره سوم بر آن تاکید می شود، یکپارچگی در توسعه شهری و برنامه ریزی حمل و نقل است. هدف از این پژوهش بررسی مولفه های توسعه مبتنی بر حمل و نقل عمومی و بررسی اندرکنش توسعه شهری و حمل و نقل عمومی و نتایج جهانی این رویکرد است. بدین منظور پس از معرفی و مزایای رویکرد توسعه مبتنی بر حمل و نقل عمومی، اثر مکان و چگالی توسعه، اختلاط کاربری زمین، شرایط دوچرخه سواری و پیاده روی، کیفیت و نزدیکی حمل و نقل همگانی، مدیریت پارکینگ، محدودیت در حرکت خودروی شخصی و مدیریت تقاضای سفر بر رفتار سفر افراد واکاوی می شود. در انتها تاثیر در نظرگیری یکپارچگی در توسعه شهری و حمل و نقل در سه شهر موفق بیان می گردد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، اندرکنش توسعه شهری و حمل و نقل عمومی، تجربیات موفق یکپارچگی توسعه شهری و حمل و نقل عمومی، حمل و نقل پایدار
  • علی مردانی صفحات 109-124

    ابزارهای رسانه ای در عصر ارتباطات و اطلاعات عواملی هستند که از طریق آنها اطلاعات، مفاهیم و ایده ها به مخاطبان خاص و عام منتقل می شود.واقعیت مجازی به عنوان یکی از ابزارهای رسانه ای یک تکنولوژی نوین است که به کاربر امکان می‌دهد تا با یک محیط شبیه‌سازی رایانه‌ای تعامل داشته باشد. مزایای آن در معماری عمدتا در کمک کردن در طراحی و مفاهیم و ایده ها بیان می شود .هدف اصلی این نوشتار تعامل بین افراد و سناریوهای طراحی فضای معماری در فضای غیر مادی به کمک ابزارهای رسانه ای مانند واقعیت مجازی است، تا به درک جامع از قصد و ایده طراح و بهبود ادراک فضا کمک کند. سوال اصلی اینجاست که واقعیت مجازی چگونه می تواند ادراک شخص را از فضای معماری افزایش دهد؟ روش تحقیق این تحقیق از نوع تحلیل محتوا است که در ابتدا با استفاده از منابع و اسناد کتابخانه ای به بررسی و تحلیل جزییات و چارچوب های نظریه ادراک فضا و مولفه های آن پرداخته سپس این موارد در زمینه واقعیت مجازی سنجیده شد و در نتایج آن مشخص گردید تجربه در فضای غیر مادی تجربه‌ای است ذهنی و لذا ماهیت فضا در آن ادراکی است، ادراکی که بدون حضور فیزیکی شخص و تنها به مدد ذهن او صورت می‌گیرد. قرارگیری اذهان، مبادله افکار و تجارب عدم خطاهای ادراکی این فضا و کاربردهای فراوان آن تفاوتی اساسی با تعاریف سنتی ادراک فضای معماری دارد.

    کلیدواژگان: فضای معماری، ادراک، ابزارهای رسانه ای، واقعیت مجازی
  • محمدحسین رستمی *، خدیجه آخشیخ، حانیه روزچک صفحات 125-141

    فضاهای عمومی شهری مکانی برای تعاملات اجتماعی و روابط شهروندی برای همه اقشار می‏ باشد. گرچه فضاهای شهری بر اساس تساوی حقوق شهروندی می‌باشد ولیکن در واقعیت این‌گونه نیست و معلولان و سالمندان نمی‌توانند به آسودگی وارد فضای شهری شوند و همواره از ورود در اماکن عمومی هراس دارند؛ معلولین هم همانند دیگر افراد حق استفاده از فضاهای شهری را دارند. با این حال، نابسامان بودن فضای کالبدی شهرها و عدم انطباق آن با نیازها و خواسته‏ های این گروه با توجه به مشکلات و موانع موجود در سطح شهرها بویژه شهر پارسیان موجب گردید تا به بررسی هدف اصلی این پژوهش یعنی بررسی مناسب‌سازی خیابان امام خمینی شهر پارسیان جهت استفاده معلولین و سالمندان از فضای شهری و اماکن عمومی پرداخته شود. اهداف سه‌گانه این پژوهش شامل شناسایی استانداردهای لازم، بررسی مسایل و مشکلات موجود در خیابان و ارایه راهکارها می‌باشد که با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و ابزار مشاهدات میدانی و مطالعات کتابخانه‌ای، برداشت‌های بدست آمده در جدول swot مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت راهکارهایی به منظور بهسازی و مناسب سازی خیابان امام خمینی شهر پارسیان (پیاده‌روها، کاربری‌ها و اماکن عمومی آن) پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: مناسب سازی، فضای شهری، خیابان، معلولین، سالمندان، شهر پارسیان
  • بهنام مرتضی پور*، سعید صرفی صفحات 142-163

    در عصر حاضر با توجه به‌سرعت پیشرفت و تنوع خواسته منجر به تغییرمشتریان می‌بایست راهی برای پاسخ مناسب به آن یافت . در این راستا شایسته است مرور مجددی بر تعاریف پروژه و انواع چرخه‌های حیات آن صورت گیرد . همچنین می‌توان با بررسی روند شکل‌گیری تفکر چابک وهم سنجی دو نوع کاربردی آن توصیف بیشتری را ارایه نمود تا از طریق آشنایی با این مفهوم و مقایسه فرایندهای رویکرد سنتی استاندارد PMBOK با متد چابک اسکرام آیا امکان کاربرد آن در صنعت ساختمان وجود خواهد داشت؟ نتایج بررسی‌ها نشانگر آن است که استانداردهای مدیریت پروژه با ایجاد این مفهوم در سرفصل‌های خود چشم‌اندازی جدید برای این دانش ترسیم نموده‌اند.لذا شاید بتوان، با تحقیق در مفهوم سرعت دوچرخه‌های تکامل‌پذیر و تکرارپذیر که به چرخه‌های حیات طبیعت نیز نزدیک هستند تحولی در دانش مدیریت پروژه به وجود آورد.

    کلیدواژگان: مقایسه اسکرام و کانبان، چشم انداز چابکی در صنعت ساختمان، چهارچوب های مدیریت چابک، مقایسه یک به یک فرایندهای پروژه های آبشاری با چابک
  • مهدی آسیایی *، فاطمه گهرخواه صفحات 164-184

    شهرنشینی و افزایش جمعیت در کشورهای در حال توسعه مشکلات متعددی را در بخش های مختلف از جمله مسکن ایجاد کرده است. بررسی شاخص های مسکن اعم از کمی و کیفی در برنامه ریزی ها و توسعه مسکن در شهرها بسیار مفید است. مشهد بعنوان پایتخت معنوی و دومین کلانشهر کشور مشکلات متعددی را در بخش مسکن دارد. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به ارزیابی و تحلیل شاخص های  مسکن شهری در شهر مشهد پرداخته شده است. جامعه آماری در این پژوهش با استفاده از فرمول کوکران 384 نمونه در کل شهر است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش تاپسیس (Topsis)، رگریسیون و ضریب پراکندگی و برای ترسیم نمودارها از نرم افزارSPSS و نقشه ها از نرم افزارArc-GIS  کمک گرفته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که در سطح بندی مناطق 13 گانه با توجه به شاخصهای 6 گانه و متغیرهای 22 گانه و نهایتا شاخص ترکیبی بدست آمده از مدل TOPSIS مناطق شهر مشهد از نظر برخورداری از شاخص های بهداشت، اقتصاد، کالبدی، رفاهی،تاسیسات و استحکامی دارای میانگین 34/0 بوده که نشان از پایین بودن امتیاز شاخص ها می باشد و تا رسیدن به حد مطلوب که عدد (1) یک است راهی طولانی در پیش دارد. این شاخص در دو منطقه 9 و 11 بالای میانگین و در یازده منطقه دیگر کمتر از میانگین است که نشان دهنده نابرابری، ناهمگنی و عدم تعادل در بین مناطق شهرداری است. تحلیل رگرسیونی انجام گرفته نیز نشان می دهد شاخص های بهداشتی، تاسیساتی و رفاهی بیشترین و در اولویت بعدی به ترتیب شاخص های، اقتصادی،کالبدی و استحکامی در بخش مسکن در شهر مشهد موثر بوده اند. لذا با استفاده از نتایج حاصل شده مناطق نامناسب بعنوان گروه های هدف باید در دارای اولویت برنامه ریزی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: مسکن، شهر، شاخص های مسکن، تاپسیس (Topsis)، مشهد
|
  • Ozeair Abessi*, Parand Bamdadi, Hassan Amini Rad Pages 1-10

    The staggering growth of the world's population over the past few decades and the unsustainable development of urban communities have led to blatant encroachments on valuable land and suburban ecosystems. Wetlands are the most important of these ecosystems, which in recent centuries have been completely swallowed up and destroyed by the unbalanced development of cities. The change of perspective in the process of urban development from undesirable forms and patterns of structures to environmentally friendly development has led to the formation of a new concept called ecological cities. In these cities, efforts are made to reflect and update the intrinsic values of the environment in urban management decisions and development planning. In this way, by creating a constructive interaction between the environment, economy, politics and socio-cultural factors, cities will flourish and develop in harmony with nature. Attention to the role of wetlands in the improvement of urban spaces, due to the constant fear of humans from the unfamiliar effects of these environments on human safety and health has been associated with historical delays. Only in recent years, and from an environmental point of view, the World Wetlands Conservation Convention, known as the Ramsar Convention, has proposed the idea of wetland cities to protect wetlands in and around cities. In this study, by explaining the concept of wetland cities, water hygiene, which is the most important challenge in the direct operation of wetlands, is examined and tested by examining a case study in the city of Babel.

    Keywords: Wetlands, urban development, water quality, Babylon
  • Reza Ahmadian, Gholamreza Latifi, Mansour Khashti Pages 11-28

    Urban cultural area either in strengthening the position of cultural cities (providing a credible international image and providing a suitable space for promoting urban competitiveness and establishing activities related to these cities) or in helping non-cultural cities to move towards the status of cultural city They have a significant role and importance. The concept and semantic scope of the city center is more concerned with its functional and functional aspects than its spatial and geometric dimensions and examining the extent and impact of the cultural area on urban development in terms of functional and spatial areas. And identifying and determining physical and symbolic functions in urban areas and introducing the benefits and added value resulting from it. To address these questions, how can the formation of a central cultural area lead to urban development? How are the functional and spatial areas of culture in the central urban area determined? Cultural area of Shiraz city using a questionnaire identified in the analysis and evaluation stage to achieve this purpose, people from the study community and the desired characteristics have been evaluated and evaluated. And the article has two theoretical and practical (applied) dimensions and in terms of the nature of research (addressing the category of culture), it is a quantitative method that in its place and due to the structure of the research, the quantitative method will be used. Finally, it is important to mention that there is no activity in the area under study that can attract citizens during the day and night, and from the last hours of the night on wards, almost no activities are carried out in this area, except for passing through. Non-cultural barriers may also create an unfavorable situation in the cultural area of the city compared to other parts of the city. These barriers should be considered in planning for the whole city with special emphasis on the specific conditions of the city's cultural boundaries.

    Keywords: Cultural area, urban space, tourism, central area, Shiraz
  • Parvin Partovi, Kobria Sedaghat Rostami Pages 29-41

    Rapaport is one of the culturalists who has done extensive research in the field of culture in the field of architecture and urban studies and has devoted a large part of his research life to behavior-environment studies. Therefore, it is very important to study the evolution of his ideas in this field. Therefore, the purpose of this study is to examine Rapaport's line of thought in the field of culture and behavior-environment studies, especially in the last two decades, and to identify his latest theories. This research is a descriptive review in which the documentary method and the study of authoritative articles and books have been used. As a result, by moving from the artistic paradigm in architecture to the scientific paradigm in the field of cultural studies in architecture and urban planning, Rapaport has achieved important achievements, especially in the field of behavior-environment studies. In the last two decades, he has sought to develop scientific theories that can help operationalize the category of culture. According to Rapaport, all of his research has been a preliminary step towards his descriptive theory, which indicates the continuity and continuity of Rapaport's reading process; It is as if each piece is added to the previous pieces. Despite some criticisms of Rapaport's behavior-environment studies approach, it can still be said that this approach is still a major breakthrough in design.

    Keywords: Culture, Behavior-Environmental Studies, Descriptive Theory, Rapaport
  • Ehsan Dorostkar Pages 42-52

    U theory seeks guidance from the most probable future. An activity can lead to completely different results depending on the structure of the attention from which a particular activity is performed. In this article, we try to study this theory, which does not last long, and in the field of urban planning, which has its roots in the social sciences, and how it enters the field of urban planning in Iran. The question we are looking for an answer to is whether U theory can be present in the field of urban planning in Iran? How? This question somehow forms the main basis of the present article. For research, the interpretive-explanatory method, which is a subset of qualitative research method, has been used. The resources used in advancing the article have been obtained through extensive library studies, both in the field of theory and in the field of city theory. These sources are then used based on interpretive-analytical method. The results indicate that the managers and mayors of the country's cities, who are also considered as city leaders, should avoid superficiality, arbitration and prejudice within the city and stop it. These leaders must be immersed in themselves so that they can identify the blind spots of their leadership and work to eliminate them by exposing them. Then, with an open-minded, open-hearted and open-minded presence, make decisions and make fundamental changes in leadership.

    Keywords: U theory, future emergence, theory in urbanism
  • Zahra Yarmahmoodi, Mohammad Parva Pages 53-69

    Today, much attention has been paid to the discussion of learning in architecture in order to increase the performance of architects. Because art disciplines require creativity and innovation, the importance of learning in such disciplines is more. The purpose of this study is to review the appropriate learning methods for each of the courses offered in the field of architecture engineering at the undergraduate level. The type of qualitative research and the research method are descriptive-analytical. In this way, first the learning methods are presented and categorized by library studies, then the strengths and weaknesses of each method are examined. After recognizing the purpose of the courses offered in this course, finally in the research findings section, tables including theoretical and practical courses along with compatible learning methods with each of the courses are presented. The results of the research show that practical courses are more compatible with learning methods that require the participation of students together or with professors, and theoretical courses require methods that increase the motivation and learning of students and their participation during the course with professors.

    Keywords: Learning Methods, Education system, Undergraduate, Architecture
  • Nima Jahan Bin*, Hasan Ali Rakhshani Nasab Pages 70-81

    In current decline urban decay is new phenomena. Urban revitalization has emerged as a response to the urban decline problems. Generally, urban revitalization projects are applied on districts that are in a process of decay. Current cities are under risk of decay and chaos because of historic layers that are formed in leadership of the user’s needs such as contexts like commercial and social.The creation, growth and decay of cities are products of forces and natural and human flows and related relationships over time, and the Zabol is not separate from this general rule.The purpose of this study is qualitative and fundamental research which is done by the approach of data theory. In order to analyze documentary studies, it is a cross-sectional and in-depth analysis of the content and method of gathering documentary study and in-depth interviews. Nvivo software was used for data analysis and codingAfter studying documents and interviewing experts and analyzing data qualitatively with respect to the number of citations (350 citations), 17 initial codes were extracted as urban decline. 5 of which were political, economic, urban governance, environmental factors and social &culture are Core codes and the main components of urban decline. The basis of the presented components and the discovery of causal relations .The conceptual model (spiral model) of the decline of border cities was presented with emphasis on the city of Zabol.

    Keywords: Urban decline, urban planning, urban decline in border city
  • Hojat Hataminejad, Soraya Firoozi Jahantegh Pages 82-96

    Rapid urban growth and urbanization and increasing urban population in the country are the problems of metropolises. One of the problems with this type of development is the emergence and development of informal and marginal settlements, followed by poverty, which makes sense in various aspects of these settlements. Illegal urban neighborhoods cause critical multifaceted problems. Also in recent decades, the growth and expansion of informal settlements around large cities, especially in developing countries with a spontaneous and spontaneous nature, has led to many economic and social problems that ultimately lead to instability in urban development. These countries have been mentioned. The research method in this article is descriptive-analytical and applied and its purpose is to compare and evaluate the economic and social indicators in Khajeh Rabi and Ne Darreh neighborhoods (as informal settlements of Mashhad) with the help of statistical method of analysis of variance. Be. Also, in order to complete the questionnaire, according to the volume of statistical population of 29920 people and the use of Morgan's sample size determination table, 375 questionnaires have been questioned. The results show that Neh Darreh neighborhood is at a higher level in terms of economic and social indicators than Khajeh Rabi neighborhood. Also, the results of the study of economic developments using the Chi-squared test show that these settlements are transitioning from their traditional culture.

    Keywords: Urban development model, informal settlement, socio-economic indicators, Khajeh Rabi neighborhood, not the valley
  • Iman Farzin Pages 97-108

    Considering the relationship between urban development and transportation in modern urban planning promotes the city's quality standards. The development of cities, taking advantage of the potential of urban transportation elements have always been considered throughout history and has been done in different time periods with different goals and methods. In this context, what is emphasized in the third millennium is integration in urban development and transportation planning.The aim of this study is to investigate the components of TOD and to examine the advantages of the interaction between urban development and public transportation and the global results of this approach. For this purpose, after introducing and advantages of TOD, the effect of location and density of development, land use mix, cycling, and walking conditions, quality and the proximity of public transportation, parking management, Restrictions on personal car movement and travel demand management are explored in people's travel behavior. Finally, the impact of integrated integration on urban development and transportation in three successful cities are stated.

    Keywords: Sustainable Development, Interaction of Urban Development, Public Transportation, Successful Experiences of Integration of Urban Development, Sustainable Transportation
  • Ali Mardani Pages 109-124

    Media tools in the age of communication and information are the factors through which information, concepts and ideas are transmitted to specific and general audiences. Virtual reality as one of the media tools is a new technology that allows the user to Interact with computer simulation environment. Its advantages in architecture are mainly expressed in helping to design and concepts and ideas. The main purpose of this article is the interaction between people and scenarios of designing architectural space in intangible space with the help of media tools such as virtual reality, to a comprehensive understanding of The intention and idea of the designer and help improve the perception of space. The main question is how virtual reality can increase a person's perception of architectural space? The research method of this research is content analysis. At first, using library resources and documents, the details and frameworks of the theory of space perception and its components were studied and analyzed. Then, these cases were measured in the field of virtual reality and its results were specified. Experience in immaterial space is a mental experience and therefore the nature of space in it is perceptual, a perception that takes place without the physical presence of a person and only with the help of his mind. The placement of minds, the exchange of thoughts and experiences, the lack of perceptual errors in this space and its many applications are fundamentally different from the traditional definitions of the perception of architectural space.

    Keywords: Architectural space, perception, media tools, virtual reality
  • Mohammad Hossein Rostami, Khadijeh Akhshikh, Hanieh Rooz Chek Pages 125-141

    Urban public spaces are places for social interaction and civic relations for all walks of life. Although urban spaces are based on equal citizenship rights, in reality this is not the case, and the disabled and the elderly can not easily enter the urban space and are always afraid to enter public places; People with disabilities, like other people, have the right to use urban spaces. However, the unsatisfactory physical space of cities and its non-compliance with the needs and desires of this group due to the problems and obstacles in cities, especially Parsian, led to the main purpose of this study, namely the adaptation of Imam Khomeini Street Parsian to pay for the use of urban space and public places for the disabled and the elderly. The three objectives of this study include identifying the necessary standards, examining the issues and problems in the street and providing solutions. Using descriptive-analytical method and field observation tools and library studies, the impressions obtained in the swot table are examined and finally solutions. In order to improve and adapt Imam Khomeini Street in Parsian city (sidewalks, uses and public places) has been proposed.

    Keywords: Adaptation, urban space, street, disabled, elderly, Parsian city
  • Behnam Mortezapour, Saeed Sarfi Pages 142-163

    In the present age, due to the rapid progress and diversity of demands leading to customer change, a way must be found to respond appropriately to it. In this regard, it is necessary to review the definitions of the project and its various life cycles. It is also possible to provide a further description by examining the formation of agile thinking and the symmetry of its two applied types, so that by familiarizing oneself with this concept and comparing the traditional PMBOK standard approach processes with the scrum agile method, will it be possible to apply it in the construction industry? The results of the studies show that the project management standards have created a new perspective for this knowledge by creating this concept in their headings.

    Keywords: Comparison of Scrum, Kanban, Agility perspective in construction industry, Agile management frameworks, One-to-one comparison of cascading project processes with Agile
  • Mehdi Asiai, Fatemeh Goharkhah Pages 164-184

    Urbanization and population growth in developing countries have created numerous problems in various sectors, including housing. Examining housing indicators, both quantitative and qualitative, is very useful in housing planning and development in cities. Mashhad, as the spiritual capital and the second metropolis of the country, has several problems in the housing sector. In this research, using descriptive-analytical method, urban housing indicators in Mashhad have been evaluated and analyzed. The statistical population in this study using Cochran's formula is 384 samples in the whole city. In order to analyze the data, Topsis method, regression and scattering coefficient were used and for drawing graphs, SPSS software and maps were used from Arc-GIS software. The results of this study show that in the leveling of 13 regions according to the 6 indices and 22 variables and finally the combined index obtained from the TOPSIS model in the regions of Mashhad in terms of health, economy, physical, welfare indicators. Installations and strengths have an average of 0.34, which indicates the low score of the indicators, and there is a long way to go to reach the desired level, which is the number (1) one. This index is above average in the two regions of 9 and 11 and below the average in the other eleven regions, which indicates inequality, heterogeneity and imbalance between municipal regions. Regression analysis also shows that health, facility and welfare indicators are the most and in the next priority, economic, physical and strength indicators in the housing sector in Mashhad have been effective, respectively. Therefore, using the results, unsuitable areas as target groups should be given priority in planning.

    Keywords: Housing, city, housing indicators, Topsis, Mashhad