فهرست مطالب

مدیریت بحران و وضعیت های اضطراری - پیاپی 40 (بهار 1400)

فصلنامه مدیریت بحران و وضعیت های اضطراری
پیاپی 40 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیاوش نصرت پناه، احمد کریمی* صفحات 7-34
    این مقاله با هدف ارایه الگوی پشتیبانی مورد نیاز هنگام بحرانها تدوین شده و از نظر هدف، توصیفی تحلیلی و از نظر جهتگیری کاربردی، و از نظر راهبرد با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق 150 نفر هستند که 50 نفر از این افراد بر اساس فرمول آماری به منظور جمع آوری اطلاعات به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند . ابزار گردآوری  اطلاعات  پرسشنامه است. برای روایی سنجی ازطریق روایی محتوا و محاسبه سنجش پایایی پرسشنامه از فرمول آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که سه سامانه لجستیک یکپارچه، چابک و ناب می تواند ابعاد اصلی الگوی پشتیبانی مطلوب در بحران باشد. هم چنین یازده عامل پذیرفته شده در وضعیتهای بحرانی به ترتیب اولویت مرکب از اهداف یکپارچه، طراحی یکپارچه، عملکرد یکپارچه، واکنش سریع، فناوری، انعطاف پذیری، مشتری مداری، حذف اتلاف، بهبود مستمر، استانداردسازی، و بهنگام بودن است. این ابعاد برگرفته از سامانه های لجستیک یکپارچه، چابک و ناب است.
    کلیدواژگان: لجستیک ناب، لجستیک یکپارچه، لجستیک مجازی، لجستیک چابک، بحران
  • زهرا قنادی تقی زاده*، حسن باقری صفحات 35-56

    هدف این پژوهش تعیین میزان آسیب پذیری ایستگاه های مترو در برابر تهدیدات شیمیایی تروریستی است. این پژوهش بر اساس هدف، کاربردی، و بر مبنای ماهیت و روش توصیفی تحلیلی است که با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، استانداردهای جهانی و پرسشنامه، ابتدا به شناسایی شاخصهای موثر بر آسیب پذیری و سپس تعیین شدت تاثیرات آنها بر ایستگاه های نیمه شمالی خط یک متروی تهران می پردازد. روایی پرسشنامه طراحی شده را خبرگان تایید کردند و برای تایید محتوایی آن از شیوه های CVR و CVI استفاده شد. برای تحلیل داده ها از فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) و نرم افزار Super Decision به عنوان ابزار پردازش به منظور رتبه بندی ایستگاه ها و شاخصها استفاده شد. نتایج بیانگر این است که ایستگاه امام خمینی (ره) با وزن 0964/0  در رتبه اول و ایستگاه قیطریه با وزن 039/0 در رتبه آخر از نظر روش های شناختی و رویارویی با آسیب پذیری قرار دارد. هم چنین از بین 11 شاخص مورد تایید، شاخص "تدوین و ارایه کتابچه های راهنما" اولین رتبه را به خود اختصاص داده است. در کنار رتبه بندی ایستگاه ها این روش به مدیران کمک می کند تا اثر شاخصها را بر تک تک ایستگاه ها بررسی، و شاخصهای کم اهمیت را در هر ایستگاه شناسایی، و آنها را تقویت کنند تا به کارایی یکسانی در ایستگاه ها دست پیدا کنند. هم چنین طبق رتبه بندی انجام شده، معیار «عملکرد انسانی» نقشی واضح به منظورکاهش میزان آسیب پذیری ایستگاه ها دارد. این معیار شامل آموزش، فرهنگ سازی، رشد و یادگیری کارکنان و مسافران است و این امر نیازمند روش های خاص خود است.

    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، فرایند تحلیل شبکه (ANP)، نسبت روایی محتوایی (CVR) و شاخص روایی محتوایی (CVI)، آسیب پذیری
  • محمدباقر حبی، هادی ایمانی* صفحات 57-75

    مهندسی افکار عمومی، در قالب رسانه به منظور رویارویی موثر با بحران و مدیریت بحران نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. تهییج افکار عمومی، نشانگر نگرشهایی است که بخشی از عامه مردم عمیقا به آن پایبندند و نسبت به آن واکنش نشان می دهند؛ این نگرشها در موارد بسیاری به توافقات و اشتراکاتی منجر می شود که سازمانها، گروه ها، دولتها و مردم را  به اقدامات موثر و گسترده ای رهنمون می سازد. رسانه ها سه کارکرد بر افکار عمومی دارند: 1. عرضه اطلاعات مربوط به موضوعات ازطریق پخش اخبار 2. انتقال دامنه وسیعی از پیامها از مقامات حکومتی و سیاستمداران به مردم 3. مورد بحث و بررسی قراردادن موضوعات. سوگیری عمده رسانه برای جهتدهی افکار عمومی زمانی است که جامعه را بحرانی فرا می گیرد. رسانه موفق باید دارای ویژگیهایی باشد تا بتواند با اطلاع رسانی سریع و بموقع و انتقال پیام نقش خود را در مدیریت بحران بخوبی ایفا کند. در الزامات الگوی رسانه ای مهندسی افکار عمومی، باتوجه به نوع بحران و ویژگیهای روانشناختی و جامعه شناختی مخاطبین، نوع و میزان درگیری آنها با بحران، از ابزار و روش های رسانه ای متفاوتی استفاده می شود و برای هر بحرانی برنامه ای خاص ارایه می شود. مطالب ارایه شده در این مقاله درباره نقش رسانه ها در مهندسی افکار عمومی مبتنی بر نظریه های روانشناسی فردی و اجتماعی است که هم به اختیار و تمایلات درونی افراد و هم به عوامل اجتماعی و هم عامل برنامه ریزی در مهندسی افکار عمومی اهمیت می دهد و منطبق با باورهای مذهبی و ملی مردم کشور است.

    کلیدواژگان: رسانه، افکارعمومی، مهندسی افکار عمومی، بحران، مدیریت بحران
  • علی طیبی رهنی*، حسین مدبر صفحات 77-98
    از آنجا که مدیریت بحران، از اهمیت خاصی برخوردار است، یکی از ملزومات اصلی در زمینه مدیریت بحران، میزان آمادگی و توانمندی نیروی انسانی در مدیریت بحران است. شیوع ویروس کرونا به عنوان بحرانی همه گیر باعث توقف چرخهای صنعت و تجارت شد و مسلما رویکرد های سازمانی بعد از شیوع آن باید تغییر کند. در این میان بیشترین آسیب متوجه منابع انسانی شد که نقش مدیریت منابع انسانی را در رویارویی با این آسیبها بسیار برجسته می کند. هدف این پژوهش طراحی الگوی مدیریت منابع انسانی در زمان و بعد ازشیوع کرونا است به طوری که پس از مطالعه ادبیات موضوع و استخراج کارکردهای مدیریت منابع انسانی در زمینه مدیریت بحران کرونا، چالشها و مدیریت منابع انسانی در این دوران با کسب نظر تعدادی از خبره ها ازطریق پرسشهای باز مصاحبه به عمل آمد تا به این طریق الگوی مدیریت منابع انسانی با شیوع ویروس کرونا به دست آید.
    کلیدواژگان: مدیریت در دوره کرونا، مدیریت در دوره پساکرونا، کرونا و مدیریت منابع انسانی، کرونا
  • محمدحسین ژرفاساداتی*، پرویز جعفری فشارکی، نبی سهرابی صفحات 99-144
    این پژوهش امکان وقوع بحرانهای اجتماعی را پس از رخدادهای طبیعی در استان چندقومیتی خوزستان بررسی کرده است. پژوهش با روش مطالعه کتابخانه ای و مقالات مرتبط با موضوع و هم چنین جمع آوری داده های میدانی ازطریق پرسشنامه و مصاحبه انجام شده است. بررسی و تجزیه و تحلیل به دو صورت کمی ازطریق نرم افزار اس پی اس اس و کیفی انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد میان بهره وری مدیریت دولت و مدیریت بحران در کاهش بحران اجتماعی ناشی از حادثه طبیعی ارتباط مستقیم وجود دارد. مهمترین امکان وقوع بحران اجتماعی پس از حادثه طبیعی در استان خوزستان، فقر، تشدید اختلافات قومیتی، تبعیض، بی عدالتی و فراهم بودن بستر این چالشها از نتایج تحقیق قلمداد م شود. از مهمترین راهکارهای پیشگیری از بحرانهای اجتماعی، مدیریت صحیح و عدالت محور هر حادثه طبیعی در مناطق با تنوع قومیتی است. اصلاحات فرهنگی همچون تعدیل در تعصب قومی و آموزشهای صحیح ازطریق رسانه، موسسات و نهادهای آموزشی، راهکار دیگری برای پیشگیری از بحران اجتماعی ناشی از مخاطره در استان خوزستان است؛ گرچه رفع فقر و محرومیت زدایی، اولویت نخست مدیریت دولتی با رویکرد مدیریت بحران در مرحله پیشگیری است.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران در استان خوزستان، بحرانهای اجتماعی در استان خوزستان، استان خوزستان، قومیتها در استان خوزستان، پیشگیری و حوادث طبیعی، سوء مدیریت در استان خوزستان
  • داود جعفری صفحات 145-162

    محیط کسب وکار امروز، نیازمند برنامه ریزی قوی و سرمایه گذاری گسترده، برای رویارویی با بحرانهای غیر منتظره است. اعتبار و نام تجاری شرکت و هم چنین اعتماد و وفاداری سهامداران، همه از عوامل پس زمینه مدیریت بحران هستند. رهبران منابع انسانی، نقش راهبردی در پایداری سازمانی دارند و از طریق پیش بینی های گسترده مانند طرحهای ایمنی و امنیتی، توسعه رهبری، مدیریت توانمند، طرحهای ارتباطی محکم و قوی برای پشتیبانی از مدیریت بحران اقدام می کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، کسب و کار و مدیریت بحران، نقش منابع انسانی در مدیریت بحران، نقش راهبردی منابع انسانی، کسب و کار
|
  • Siavosh NOSRATPANAH, Ahmad Karimi * Pages 7-34
    This research is aimed at designing the model of supporting measures required during crises. It is an applied descriptive-analytical research which follows survey method. The statistical population of this study includes 150 people, 50 of whom are selected on the basis of the statistical methods for collect information by simple random sampling. The data collection tool contains a questionnaire. Cronbach's alpha formula is used for validation through content validity and confirming the reliability of the questionnaire. The results revealed that three logistics systems including integrity, agility, and authenticity can convey the main dimensions of the optimal support model in crises. Moreover, the eleven accepted components of critical situations, according to priority, consist of integrated objectives, integrated design, integrated performance quick reaction, technology, flexibility, customer orientation, avoid wasting material, constant improvement, standardization, and timeliness. These dimensions are derived from integrated, agile and authentic logistics systems.
    Keywords: Authentic logistics, Integrated Logistics, virtual logistics, agile logistics, Crisis
  • Zahra Ghanadizadeh *, Hasan Bagheri Pages 35-56

    This research is intended to assess the vulnerability of the subway stations in case of terrorist chemical threats. This is an applied study following a descriptive - analytical method. Relying on library studies, international standards and questionnaire, the researchers identified the effective indicators of vulnerability first, and then sought the effect of these factors on the northern stations of Tehran Metro Line 1. The reliability of the researcher made questioner was confirmed by experts, and the content validity was approved by CVR and CVI techniques. Data analysis was carried on by network analysis process (NAP), one of the most powerful techniques in decision making, as well as Super Decision Software were employed as the processing tools for ranking the stations and indicators. The results indicated that the Imam Khomeini station (weight: 0.0964) occupied the first rank, and Gheitariyeh station (weight: 0.039) was at the last rank in terms of detection techniques and reacting to vulnerability. Moreover, the indicator of “compiling and distributing manual” was at the first rank among the 11 approved indicators. This station rankings method helps managers investigate the effect of indicators on each station, identify minor indicators in them, and reinforce them to achieve uniform performance. Additionally, according to this ranking, the criterion of human performance plays a clear role in reducing the vulnerability of stations. This criterion includes training, culture, development and learning by the employees and travelers. It requires its own special methods.

    Keywords: Passive Defense, network analysis process (NAP), Content validity ratio (CVR), content validity index (CVI), vulnerabiity
  • MohammadBagher Hobbi, Hadi Imani * Pages 57-75

    Public opinion engineering plays an essential role through media for effective dealing with crisis and crisis management. Inspiring public opinion through attitudes that a section of the general public deeply adheres to and reacts, often lead to promises and partnership that manage organizations, groups, governments, and the public to perform effective and extensive actions. The media affects public opinion in three ways: 1. Providing information about issues by propagating news 2. Communicating a wide range of messages from government officials and politicians to the public 3. Presenting discussion on issues. The main tendency of the media to manage public opinion emerges when society is in the condition of crisis. Effective media is supposed to have special features to play its role in crisis management by providing quick and timely information and messages. The public opinion engineering media model, according to the types of crisis and the psychological and sociological characteristics of the audience and their involvement in the crisis, requires different media tools and methods to employ in specific programs for each crisis. This research is aimed at identifying the role of media in public opinion engineering based on theories of individual and social psychology, and paying attention to both internal wills and inclinations of individuals and social factors and the planning factor in public opinion engineering consistent with religious and national beliefs of the people.

    Keywords: The media, public opinion, public opinion engineering, Crisis, crisis management
  • Ali Tayyebi Rahani *, Hosein Modaber Pages 77-98
    Crisis management is of special importance these days. One of the main requirements of good crisis management relates to the high level of readiness and capability of human resource. The outbreak of Corona virus as a pandemic crisis has stopped the flow of industry and trade, and certainly organizational approaches must be changed after its outbreak. In the meantime, it was human resource which tolerated most hurt. This indicates that human resource management is of great importance in this regard. This research is aimed at designing a human resource management model during and after Corona eruption. Having reviewed the literature, and having identified human resource management functions in the field of corona crisis management, the researchers identified the challenges and human resource management components on the basis of the views of a number of experts. Interviews were conducted through open-ended questions in order to arrive at a model of human resource management with the outbreak of coronavirus.
    Keywords: Management in the era of Corona, management in the era of Post-Corona, Corona, human resource management, Corona
  • Mohammadhosein Jarfasadati *, Parviz J’Afari Fesharaki, Nabi Sohrabi Pages 99-144
    This study is intended to investigate the probability of the outbreak of social crises after natural disasters in the multi-ethnic province of Khuzestan. The research is carried out through library method by reviewing the related sources and collecting data through questionnaires and interviews. Analysis of the data is carried out quantitatively, through SPSS software, and qualitatively. The results revealed that there is a direct positive relationship between the efficiency of government management and crisis management in reducing the social crisis caused by natural disasters. The most prominent results of the research on the possibility of social crisis after the natural disaster in Khuzestan province revealed that the causes of crises include poverty, increase of ethnic differences, discrimination, and injustice. The most important solution for preventing social crises includes proper and justice-oriented management of natural disasters in regions with ethnic diversity. Cultural reforms such as control of ethnic prejudice and proper education through the media, educational institutions and organizations are other ways to prevent social crisis caused by the danger of crisis in Khuzestan province; However, poverty alleviation and eradication of people’s deprivation are the first priorities of public administration through crisis management approach in the prevention phase.
    Keywords: Crisis management in Khuzestan province, social crises in Khuzestan province, Khuzestan province, ethnic groups in Khuzestan province, preventive measures, natural disasters, mismanagement in Khuzestan province
  • Davood J’Afari Pages 145-162

    Today's business environment requires strong planning and immense investment to confront unexpected crises. The company's reputation and brand, as well as the shareholders’ trust and loyalty, underly the background factors in crisis management. Human resource leaders play a strategic role in organizational sustainability, and act through broad preparations such as safety and security plans, leadership development, proficient management, and can make strong communication plans to support crisis management.

    Keywords: crisis management, the strategic role of human resource, Business