فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی در گزارشگری مالی - پیاپی 18 (بهار و تابستان 1400)

مجله پژوهش های کاربردی در گزارشگری مالی
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدحسین صفرزاده*، عباس هوشمند صفحات 7-33

    یکی از بخش های گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی، بندهای بازرسی است. محل قرارگیری بندهای بازرسی پس از بند اظهارنظر، تحت عنوان گزارش در مورد سایر وظایف بازرس قانونی در گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی است. بازرس قانونی در این بخش از گزارش به ذکر موارد عدم رعایت قانون تجارت و اساسنامه شرکت می پردازد. مقاله حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر در بی توجهی مجمع عمومی عادی صاحبان سهام نسبت به بندهای بازرسی در گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی انجام گرفته است. روش پژوهش، برمبنای هدف از نوع کاربردی، از منظر روش جمع آوری داده ها از نوع پیمایشی بوده و داده ها از طریق پرسشنامه گردآوری شده است. حسابرسان عضو جامعه حسابداران رسمی و اعضای هییت مدیره شرکت های بورس اوراق بهادار تهران، جامعه آماری پژوهش را تشکیل داده اند. حجم جامعه آماری4310 نفر و اندازه نمونه با استفاده از فرمول کوکران 352 نفر تعیین گردید. یافته های پژوهش حاکی است قوانین و مقررات تجاری حاکم بر کشور، عدم واکنش بازار سرمایه نسبت به بندهای بازرسی، عدم اثربخشی انجام بازرسی و همچنین شرایط سیاسی و اقتصادی حاکم بر کشور، و عدم تاثیر محدودیت های اجتماعی و حرفه ای در بی توجهی مجمع عمومی عادی صاحبان سهام نسبت به بندهای بازرسی در گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: بازرس قانونی، مجمع عمومی عادی صاحبان سهام، قوانین تجاری. مقدمه
  • فاطمه سالاری کیسکانی، امید پورحیدری*، احمد خدامی پور صفحات 35-72
    به باور صاحبنظران، نظام مالیاتی ایران نیازمند انجام اصلاحات جدی است و بر همین اساس  اخیرا طرح جامع نظام مالیاتی کلید خورده است. طرح جامع نظام مالیاتی یکی از ابرپروژه های ملی و درعین حال یکی از بزرگ ترین طرح های مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات می باشد. بنابراین هدف این مقاله تبیین موانع بکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات جهت مالیات ستانی از دیدگاه ماموران مالیاتی، مدیران، حسابداران شرکت ها و مقایسه دیدگاه های آن ها می باشد. در این پژوهش از ماموران مالیاتی، مدیران و حسابداران شرکت ها در خصوص موانع بکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات جهت مالیات ستانی از طریق پرسشنامه نظرخواهی شده است. یافته های پژوهش حاکی است که موانع بکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات جهت مالیات ستانی به ترتیب شامل موانع سازمانی، موانع مرتبط با منابع انسانی، موانع مرتبط با کاربران نهایی، موانع مرتبط با سیاست ها و مقررات، موانع سیاسی، موانع نرم افزاری، موانع استراتژیک، موانع دانش فنی، موانع اجتماعی و فرهنگی، موانع زیرساختی و موانع مالی هستند. بنابراین با ایجاد تمهیدات لازم جهت رفع موانع یادشده می توان گام اساسی در راستای بهبود بکارگیری فناوری اطلاعات در نظام مالیاتی برداشت.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، مالیات ستانی، موانع سازمانی، موانع مرتبط با منابع انسانی، موانع مرتبط با سیاست ها و مقررات
  • امین حاجیان نژاد*، مجید هاشمی دهچی، فاطمه ایزدپناهی صفحات 73-98

    هدف این مقاله بررسی توانایی مدیران بر ارتباط ارزشی سود با توجه به نقش حاکمیت شرکتی و قدرت بازار محصول است. جامعه آماری این پژوهش شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که تعداد 102 شرکت در بازه زمانی 1390 تا 1397 به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از الگوی رگرسیون چندمتغیره مبتنی بر داده های ترکیبی استفاده گردید. نتایج حاصل از برآورد مدل پژوهش حاکی از آن است که توانایی مدیران بر ارتباط ارزشی سود تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد زمانی که حاکمیت شرکتی ضعیف است، تاثیر توانایی مدیران بر ارتباط ارزشی سود افزایش می یابد. افزون بر این، زمانی که قدرت بازار محصول بیشتر است، تاثیر توانایی مدیران بر ارتباط ارزشی سود افزایش نمی یابد. به طور کلی یافته های پژوهش بیانگر آن است که مدیران با توانایی بالا به افزایش ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری در ارزیابی بازار سرمایه کمک می کنند.

    کلیدواژگان: ارتباط ارزشی سود، توانایی مدیران، حاکمیت شرکتی، قدرت بازار محصول
  • مجتبی قنبرزاده*، نظام الدین رحیمیان صفحات 99-148
    مطالعات تجربی نشان می دهد که اطلاعات حسابداری مندرج در صورت های مالی، برای پیش بینی عملکرد آتی شرکت ها، پایه و اساس مطمینی نداشته و در مدل حسابداری سنتی شاخص های کلیدی تاثیرگذار بر ارزش شرکت مانند سرمایه انسانی، سرمایه فکری و مدل های کسب و کار گزارش نمی شوند. پژوهش حاضر با هدف تجزیه و تحلیل و ارزیابی برازش مدل اندازه گیری و ساختاری معیارهای افشای اطلاعات مدل های کسب و کار انجام شده است. در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، با روش نمونه گیری کوکران، 196 نفر از بین استادان دانشگاه و کارشناسان حوزه مالی و کسب و کار انتخاب شدند. الگوریتم تحلیل داده ها به روش حداقل مربعات جزیی شامل: برازش مدل های اندازه گیری (آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی، روایی همگرا و واگرا)، برازش مدل ساختاری (معناداری ضرایب مسیر و ضرایب تعیین، معیار اندازه تاثیر، معیار استون-گیسر) و برازش کلی مدل (نیکویی برازش) است و برای ارزیابی شش معیار شفافیت و روایی شامل افشای منابع کلیدی و پیامدها، پاسخگویی اجتماعی، کاربران (ذی نفعان)، محرک های کلیدی، عدالت و انصاف در توزیع گزارش و نحوه ارایه و افشا مورد استفاده قرار گرفت. برازش هر سه بخش الگوریتم داده ها نشان دهنده مطلوبیت و قابل قبول بودن ساختار مکنون در سطح معیار ها بوده که می توان از آن برای سنجش و شناسایی معیار های افشای اطلاعات مدل های کسب و کار بهره گرفت. نتایج پژوهش می تواند در برنامه ریزی بلندمدت و دقیق فعالان و بازیگران تاثیرگذار بر حرفه حسابداری برای ارتقای سیستم گزارشگری مالی شرکت ها و اعتلای حرفه در آینده  مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، افشای اطلاعات، مدل کسب و کار، روش حداقل مربعات جزئی
  • شکرالله خواجوی*، مهران جهاندوست مرغوب، ثریا ویسی حصار صفحات 149-185

    هدف اصلی این مقاله، بررسی تاثیر توانایی مدیران بر پیامدهای عدم شفافیت اطلاعات در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. فرضیه های پژوهش بر مبنای نمونه آماری متشکل از 106 شرکت (954 سال- شرکت) طی دوره 9 ساله 1389 تا 1397 و با استفاده از الگوهای رگرسیونی چندمتغیره مورد آزمون قرار گرفت. به منظور سنجش توانایی مدیریت از الگوی دمرجیان و همکاران (2012) و برای محاسبه عدم شفافیت اطلاعات از معیارهای رتبه شاخص عدم شفافیت اطلاعات شرکت، معاملات تجاری، اختلاف قیمت خرید و فروش سهام، خطای پیش بینی سود و اقلام تعهدی اختیاری استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد بین توانایی مدیران با رتبه شاخص عدم شفافیت اطلاعات شرکت، اختلاف قیمت خرید و فروش سهام و خطای پیش بینی سود؛ رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین، بین توانایی مدیران با معاملات تجاری و اقلام تعهدی اختیاری؛ رابطه معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: توانایی مدیران، عدم اطمینان اطلاعاتی، عدم تقارن اطلاعاتی، خطای پیش بینی سود، اقلام تعهدی اختیاری.
  • امیرعلی بام زر، محمدرضا مهربان پور*، حسین جهانگیرنیا، مژگان صفا صفحات 187-226

    هدف اصلی این مقاله، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر ثبات مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به منظور شناسایی عوامل موثر بر ثبات مالی شرکت ها، ضمن مرور مطالعات صورت گرفته، مصاحبه نیمه ساختاریافته با استفاده از روش کیفی تحلیل تم صورت گرفته است. خبرگان مورد مصاحبه شامل20 نفر از استادان دانشگاه، مدیران عامل و تحلیل گران مالی شرکت های سرمایه گذاری و کارگزاری  و نیز حسابرسان ارشد دارای تحصیلات حسابداری و مدیریت بوده است. مرور ادبیات، پژوهش های انجام گرفته و نتایج مصاحبه ها، نشان دهنده پنج تم اصلی است که عوامل موثر بر ثبات مالی در شرکت ها را تبیین می کند. در این پژوهش عوامل کلیدی شناسایی و سپس از تکنیک دلفی فازی برای رتبه بندی و یافتن درجه اهمیت عوامل استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که به ترتیب عوامل عملکرد، مدیریت منابع، ساختار مالی، نقدینگی و در آخر ویژگی های شرکت، در ثبات مالی شرکت ها موثر هستند.

    کلیدواژگان: بی ثباتی مالی، ثبات مالی، اولویت بندی، تکنیک دلفی فازی
  • الهه ملک خدایی حسنوند، یدالله تاریوردی*، زهرا پورزمانی، آزیتا جهانشاد صفحات 227-270

    هدف این مقاله، بررسی نقش توسعه بازار سهام بر ارتقای شاخص های گزارشگری مالی شامل؛ کیفیت گزارشگری مالی، سطح افشای مسئولیت اجتماعی شرکت، راهبری شرکتی، کیفیت حسابرسی و خوانایی صورت های مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور پنج فرضیه برای بررسی موضوع تدوین و داده‎های مربوط به 140 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار برای دوره زمانی بین سال‎های 1384 تا 1397 ، متشکل از 1960 سال- شرکت برای دو دوره بازار سرمایه شامل سال‎های 1384تا1390 و سالهای 1391تا 1397  گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت، بررسی و آزمون شد. نتایج این پژوهش نشان داد که در دوره دوم بازار سهام نسبت به دوره اول، به دلیل افزایش نظارت و سطح شفافیت، ایجاد سازوکار های نظارتی نظیر کمیته حسابرسی، رشد الزامات افشا در بورس و حرکت به سمت بکارگیری بیشتر استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، از میان شاخص‎های گزارشگری مالی، شاخص های کیفیت گزارشگری مالی، سطح افشای مسئولیت اجتماعی شرکت و کیفیت حسابرسی تحت تاثیر توسعه بازار سهام در دوره دوم بازار سرمایه نسبت به دوره اول ارتقا یافته و تحت تاثیر، اثر افزایشی توسعه بازار سهام هستند. از سوی دیگر، نتایج پژوهش موید آن است شاخص های راهبری شرکتی و خوانایی صورت‎های مالی تحت تاثیر توسعه بازار سهام در دوره دوم بازار سرمایه نسبت به دوره اول قرار نگرفتند.

    کلیدواژگان: توسعه بازار سهام، شفافیت در گزارشگری مالی، توسعه اقتصادی، سازوکارهای نظارتی و کیفیت افشا
  • ثمینه فیض الله، حمید حقیقت* صفحات 271-302

    پس از فراگیر شدن گزارشگری مالی مبتنی بر استانداردهای بین المللی در جهان، در سال 1395 سازمان حسابرسی به عنوان نهاد تدوین کننده استانداردهای حسابداری و حسابرسی در ایران اقدام به پذیرش آن نمود. اما شواهد عینی نشان می دهد صورت های مالی شرکت ها همچنان بر مبنای استانداردهای حسابداری ملی تهیه می شود و اقبال چندانی به استانداردهای بین المللی نشده است . به نظر می رسد این واقعیت بیانگر آن است که الزام شرکتها بدون ملاحظه موانع و زیرساختهای شرکت ها فاقد  اثربخشی لازم بوده و از این رو  ضرورت انجام پژوهش عمیق در این زمینه، دوچندان می شود. در این پژوهش پیمایشی با استفاده از نظرات چهار گروه مخاطبین شامل بانک ها، حسابرسان بانکی، نهادهای ناظر و صاحب نظران دانشگاهی و پژوهشگران تلاش شده است تا موانع زیربنایی پیاده سازی استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی در صنعت بانکداری ایران شناسایی گردد. براساس مطالعات نظام مند، پرسشنامه ای مشتمل بر 35 گویه طراحی و 119 پرسشنامه برای جامعه هدف ارسال شد. سپس پاسخ های دریافتی با استفاده از منطق فازی، تجزیه و  تحلیل گردید. یافته های این پژوهش نشان می دهد موانع اصلی بکارگیری استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی در ایران شامل ویژگی های اقتصادی ایران، مشکلات ساختاری و مدل کسب و کار بانک ها، زیرساخت های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات، عدم کفایت قوانین و مقررات و ظرفیت های ناکافی نظارتی می باشد که رفع آنها نیازمند اصلاحات اساسی در سطح کلان، و در سطح بانک ها و نهادهای نظارتی و متولی است.

    کلیدواژگان: استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IFRS)، صنعت بانکداری ایران، موانع اجرای IFRS
  • الیاس بدری، محمدحسین قائمی* صفحات 303-342

    هدف این مقاله شناسایی موانع اجرای ارزش منصفانه در صنعت بانکداری ایران از بعد کلان است. ارزش منصفانه بخشی جداناشدنی از مجموعه استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی است. برمبنای تجربیات جهانی، اجرای سیستم ارزش منصفانه در صنعت بانکداری به دلیل ماهیت کسب وکار، سطح اهمیت و نوع اقلام صورت های مالی، که عمدتا شامل دارایی ها و بدهی های مالی است، با چالش های بیشتری مواجه است. از سوی دیگر به نظر می رسد ویژگی های محیط اقتصادی ایران به همراه بانکداری بدون ربا پیچیدگی های بیشتری را در مسیر گذار به مبنای ارزش منصفانه ایجاد کرده است. این موضوعات مبین اهمیت بررسی ابعاد مختلف و شناسایی موانع گذار به ارزش منصفانه در سطح خرد و کلان، پیش از اجرا است. در این پژوهش ابزار اصلی گرد آوری داده ها، پرسشنامه ای با 41 گویه است. پاسخ های دریافتی (119 پرسشنامه با نرخ بازگشت90 درصد) با بهره گیری از منطق تحلیل فازی و رتبه بندی تاپسیس تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد که از بعد کلان (فراتر از سطح بانک) ساختار محیط اقتصادی ایران، ناکارایی در سطح بازارها و تاثیر آن بر قیمت های قابل مشاهده و ضعف قابل ملاحظه در اعمال قضاوت حرفه ای با کیفیت، مهمترین چالش های پیش روی بکارگیری مبنای ارزش منصفانه است. همچنین ارتقای سطح نظارتی نهادهای متولی، ایجاد نهاد تخصصی ارزشگذاری و بکارگیری استانداردهای ارزشگذاری از ضرورت های اصلی برای اجرای ارزش منصفانه و انطباق با الزامات IFRS در صنعت بانکداری ایران می باشد. با توجه به این که که آثار بکارگیری ارزش منصفانه در صنعت بانکداری گسترده خواهد بود، حرکت به سمت ارزش منصفانه باید با نهایت دقت، احتیاط و به طور زمان بندی شده صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ارزش منصفانه، صنعت بانکداری ایران، استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی
|
  • MohammadHossein Safarzadeh *, Abbas Hooshmand Pages 7-33

    Inspection clauses are one part of the independent auditor and statutory auditor's report. The place of the inspection paragraphs following the opinion paragraph is as a report on other statutory auditor duties in the independent auditor and statutory auditor's report. In this section, the inspector mentions cases of noncompliance with the Company Law and the Company Statute. The purpose of this study is to identify factors affecting on the disregard of general assembly towards inspection clauses in the independent auditor and inspector legal report. This research is a descriptive-survey and the data were collected through a questionnaire. The Iranian CPAs and board members of listed companies constitute the statistical population of the study. The population size was 4310 people and the sample size was 352 people that identified using Cochran formula. The results indicate that the commercial laws and regulations, the non-response of the capital market to inspect clauses, the ineffectiveness of inspections, as well as the political and economic conditions, are factors affecting on the disregard of general assembly towards inspection clauses. However, the social and professional restriction is not a determinant factor

    Keywords: : Inspector, General Assembly of Shareholders, Business rules
  • Fatemeh Salari Kiskani, Omid Pourhaidary *, Ahmad Khodamipour Pages 35-72
    It’s necessary for Iran, to reform Its tax system, So they start "Tax Comprehensive Plan". Tax Comprehensive Plan is one of the super national projects and Its one of the largest projects based on information and communication technology (ICT). So, the purpose of this study is to explain the barriers of using information and communication technology (ICT) in taxation based on the views of tax officials and corporate executives and compares it. In this study, tax agents and corporate executives and accountants were surveyed about the barriers to using information and communication technology for taxation through a questionnaire.  The findings indicate that the barriers to using information and communication technology for taxation are: Organizational Barriers, Human Resource Barriers, End User Barriers, Policy and Regulatory Barriers, Political Barriers, Software Barriers, Strategic Barriers, Technological Barriers, Social and Cultural Barriers, Infrastructure Barriers, Financial Barriers. So by making the necessary arrangements to remove organizational barriers, human resource barriers, end-user barriers, policy and regulatory barriers, political barriers, software barriers, strategic barriers, technological barriers, social and cultural barriers, infrastructure barriers and financial barriers can be a major step towards improving the use of information and communication technology in the tax system.
    Keywords: information, communication technology, Taxation, Organizational Barriers, Human Resources Barriers, policy, Regulatory Barriers
  • Amin Hajian Nejad *, Majid Hashemi Dehchi, Fatameh Izadpanahi Pages 73-98

    The purpose of this study is to investigate the ability of managers on the value relevance of earnings with respect to the role of corporate governance and product market power. The statistical the population of this study is all companies listed in Tehran Stock Market, in which 102 companies in the period 2012 to 2019 have been selected by systematic elimination method. For data analysis and hypothesis testing, multivariate regression model based on compound data is used. The results of estimating the research model indicate that the ability of managers has a positive and significant effect on the value relevance of earnings. The findings also showed that when corporate governance is weak, the effect of managers' ability on the value relevance of earnings increases. In addition, when the market power of the product is strong, the effect of managers' ability on the value relevance of earnings does not increase.  In general, these findings indicate that highly capable managers increase the value relevance of accounting information in capital market valuation.

    Keywords: value relevance of earnings, Managers' ability, Corporate Governance, Product Market Power
  • Mojtaba Ghanbarzadeh *, Nezamodin Rahimian Pages 99-148
    Recent empirical studies show that the accounting information contained in the current financial statements does not have a reliable basis for predicting the future performance of companies and key indicators affecting the value of the company such as business model in the traditional accounting model are not reported. The aim of this study was to analyze and evaluate the fit of the measurement and structural model the criteria for disclosure of information of business models. In this descriptive correlational study, 196 people were selected from university professors and experts in the field of finance and business by Cochran sampling method. Data analysis algorithm by partial least squares method was used which includes: measurement models fitting, structural model fitting and the overall fit of the model to assess the criteria for disclosure of information of business models. Fitting of all three parts of the data algorithm and the results of confirmatory factor analysis also showed the desirability and acceptability of the latent structure at the level of criteria. According to the results of the present study, it can be said that the criteria of information disclosure of business models have an appropriate measurement and structural model fit and it can be used to measure and identify the criteria of information disclosure of business models. The results of the research can be considered in the long-term and accurate planning of actors and players influencing the accounting profession to improve the financial reporting system of companies and promote the profession in the future.
    Keywords: Financial Reporting, Information Disclosure, Business Model, Partial Least Squares Method
  • Shokrollah Khajavi *, Mehran Jahandoust Marghoub, Soraya Weysihesar Pages 149-185

    The main purpose of this study is to investigate the effect of managers' ability on the consequences of corporate opacity in companies listed in Tehran Stock Exchange. Research hypotheses based on a statistical sample consisting of 106 companies during a 9-year period from 2010 to 2018 were tested using multivariate regression models. Demerjian & et al. (2012) model was used to measure management ability and to calculate the corporate opacity, the criteria of the index rate of lack of transparency in company information, trading volume, the price difference in company stock trading, earnings forecast error and discretionary accrual items were used. The results show that there is a negative significant relationship between managers' ability with index rate of lack of transparency in company information, the price difference in company stock trading and earnings forecast error. Also, there is no significant relationship between managers' ability with trading volume and discretionary accrual items.

    Keywords: Managers Ability, Information Uncertainty, Information Asymmetry, Earnings Forecast Error, Discretionary Accrual Items
  • Amirali Bamzar, Mohammadreza Mehrabanpour *, Hossein Jahangirnia, Mozhgan Safa Pages 187-226

    The main purpose of this study is to identify and rank the factors affecting the financial stability of companies listed on the Tehran Stock Exchange. In order to identify the factors affecting the financial stability of companies, while reviewing the studies, semi-structured interviews were conducted using the qualitative method of theme analysis. Experts interviewed: 20 university professors, CEOs and senior auditors with accounting and management degrees. A review of the literature, research, and interview results reveals five main themes that categorize the factors affecting financial stability in companies. In this study, key factors have been identified and then the fuzzy Delphi technique has been used to rank and find the degree of importance of the factors. The results showed that performance factors, resource management, financial structure, liquidity and finally the characteristics of the company are effective in the financial stability of companies, respectively.

    Keywords: Financial instability, financial stability, Prioritization, Fuzzy Delphi Technique
  • Elahe Malek Khodaei, Yadolah Tariverdi, *, Zahra Poorzamani, Azita Jahanshad Pages 227-270

    The purpose of this study was to investigate the role of stock market development on promoting financial reporting indicators (including; financial reporting quality, level of corporate social responsibility disclosure, corporate governance, audit quality and readability of financial statements) in companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, five hypotheses to study this issue were compiled and data related to 140 member companies of the stock exchange for the period between 2006 to 2019 (consisting of two periods of the capital market, including 2006-2012 and 2013-2019) Were analyzed. The research regression model was investigated and tested using panel data method with fixed effects approach. The results showed that in the second period of the stock market compared to the first period, due to increased supervision and transparency, the establishment of regulatory mechanisms such as the audit committee, the growth of disclosure requirements in the stock market and move towards more international financial reporting standards Among the financial reporting indicators, financial reporting quality indicators, the level of corporate social responsibility disclosure and audit quality are affected by the development of the stock market in the second period of the capital market compared to the first period and are affected by the increasing effect of stock market development. On the other hand, the results confirm that the indicators of corporate governance and readability of financial statements were not affected by the development of the stock market in the second period of the capital market compared to the first period.

    Keywords: Stock Market Development, Transparency in Financial Reporting, Economic Development, Regulatory Mechanisms, Quality of Disclosure
  • Samineh Faizolah, Hamid Haghighat * Pages 271-302

    After the spread of financial reporting according to international standards in the world, in 2016, the Auditing Organization as the custodian of accounting and auditing standards in Iran adopted it. However, financial statements of corporates are still prepared in accordance with national accounting standards. This seems to indicate that the requirement has not been effective without regard to barriers and infrastructure, which itself emphasizes the need for the present study. In this study, based on a survey conducted among four groups of respondents including banks, bank auditors, regulators and academic experts and researchers, an attempt has been made to identify barriers to the implementation of international financial reporting standards at the level of banks in the country. Based on systematic review, a questionnaire consisting of 35 items was designed and 119 questionnaires were sent to the target population. The received answers were analyzed using fuzzy logic. Findings show that the main obstacles include Iran's economic characteristics, structural problems and business model of banks, existing information infrastructure and information technology, inadequacy of some laws and regulations and insufficient supervisory capacity, and their removal requires major reforms at the macro level, banks and regulatory bodies.

    Keywords: Barriers to IFRS Implementation, International Financial Reporting Standards(IFRS), Iranian Banking Industry
  • Elyas Badri, MohammadHossain Ghaemi * Pages 303-342

    The objective of this study is to scrutinize macro impediments of implementing fair value accounting (FVA) in Iran’s banking industry. Fair value is an inseparable part of international financial reporting standards (IFRS). Global experiences show that with nature of banking business and large portion of financial instruments, it would be much more difficult to implement FVA in banking sector. Also it seems that the characteristics of Iran’s economic environment in conjunction with Reba-free banking rules adds more to the complexity of transition to a fair value basis. This clearly indicates the importance of evaluating different aspects of implementing FVA and identifying its impediments. This study used a survey to obtain expert viewpoints (109 sent questionnaire with 90% rate of return). To analyze the data we use fuzzy logic and TOPSIS method.  Findings show that, characteristics of Iran’s economic environment, inefficiency of markets and inadequacy of professional judgment are substantial macro impediments. Moreover, enhancing supervisory mechanisms, developing a specialized valuation body and using valuation standards are necessities of implementing fair value accounting in Iran’s banking industry and Compliance with ifrs requirements. Given that the effects of applying fair value in the banking industry will be widespread, the move toward fair value must be made with the utmost care, caution and timeliness.

    Keywords: Fair Value, Iran’s Banking Industry, International Financial Reporting Standards